BESZÉLGETŐS topic
Az "unszimpatikus"-sal egyébként nekem sincsen semmi bajom, annyira része lett már a magyar nyelvnek, hogy nyugodt lelkiismerettel használom. Felesleges volt ebbe belekötni.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Tünde
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 1
és lehet hogy műveletlen vagyok, és nem elit (nem is akarok elit lenni) de én hasznánom.
az antipatikus az olyan szövegkörnyezetbe illik sztem ami sokkal kifinomultabb, nem a hátköznap használt nyelvezetbe
"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Rabyn
- Nem elérhető
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Snuffles írta: jó, mondjuk nálam is ettől a "művelt köröktől" dobja le az agyam az ékszíjat. ha valahol szóbajön vletlen hogy a második kerületben lakom, rögtön mindenki grimaszt vág és megkérdi, hogy ahh elit rózsadombi vagyok-e, amitől a néger nénikéjét kívánom én el a csudába... na ez épp ilyen reakciót vált ki nálam, bár tudom, mindenkinél mást jelentenek ezek, van akinek szava járása és soha eszébe sem jut, hogy lelkébe gázolt másnak. )
Egyébként nekem is ledobja.
Bár tény, hogy amerre én tanulok a tanárok sem annyira kultúrsznobok (csak egyszer szóltak rám vizsgán, hogy beszéljek már bölcsészebbül de ez 2 óra alvás és 9 órai ideges várakozás után volt amikor nem jutott már eszembe szinte semmi) de frászt tudok kapni azoktól az emberektől, akik fitogtatják a műveltségüket, és enyhe lenézéssel viseltetnek mindenki iránt aki nem ők. Ez ugyanis igazábl csak annyit jelent, hogy semmi mással nem tudnak elkülönülni és "egyéniséggé" válni.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
"Well, I'm back."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Sil írta:
Nem helytelen, a köznyelvben teljesen rendben van a használata. Mitől lenne egy németből átvett és meghonosodott szó kevésbé helyes, mint egy latinból átvett? Ezzel az erővel lehetne az "ellenszenves" is az egyetlen üdvözítő megoldás...Liliom írta: Maradjunk abban hogy van ilyen szo, de helytelen.
Én sem értem.
A németből meglehetősen sok szót vettünk át, (és régen még több volt, amint ez Karinthynál látszik) nem tudom pont miért ezt ne használhatnánk.
Nem szép, az lehet, de nem is muszáj használni.
(A "művelt körök" kifejezés meg nem tudom mit takar... legjobb esteben is azt, hogy bizonyos helyzetekben és társaságban használata kerülendő de ugyanezen alapon egy sereg szót betilthatnánk)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
ott az eredeti, az oké, de sokan nem is ismerik, vagy nem gondolják, hogy helytelen. manapság hallok ilyeneket, hogy unvicces, unbarátságos, ami jópofa, de a hideg is kiráz tőle, ha valaki komolyan mondja, nemcsak viccből. inkább egy unszimpi-t szúrjon be, mint egy unviccest, bár egyik rosszabb mint a másik. :nyelvtanmán: le fogok szokni a nyelvtanozásról...Liliom írta: Azert ha lehet ne hasznaljuk. Bantja a fulemet, na. Ha egyszer ott az eredeti is, akkor csak ne epitsunk.
"Well, I'm back."
- Rabyn
- Nem elérhető
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Nem helytelen, a köznyelvben teljesen rendben van a használata. Mitől lenne egy németből átvett és meghonosodott szó kevésbé helyes, mint egy latinból átvett? Ezzel az erővel lehetne az "ellenszenves" is az egyetlen üdvözítő megoldás...Liliom írta: Maradjunk abban hogy van ilyen szo, de helytelen.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Liliom
- Nem elérhető
...
- Rabyn
- Nem elérhető
illetve a nyelvújításkor annyi idegen eredetű szót hoztak be, ami azóta már az alapszókészlet része, hogy az hihetetlen...: )
- Liliom
- Nem elérhető
-- A szimpatikus szó görög-latin eredetű, és az ellentéte a szintén görög eredetű antipatikus szó. Az unszimpatikus szó német eredetű, amit a németek szintén a görög szimpatikus szó németes megerőszakolásával hoztak létre (unsympathisch) annak ellenpárjaként. Mi magyarok pedig a német hatásra "beépítettük" az antipatikus "eredeti" görög eredetű szavunk mellé.
Művelt körökben nem használják az unszimpatikus szót. Ugyanúgy mint például az "alternatívák" kifejezést sem.--
Maradjunk abban hogy van ilyen szo, de helytelen.
...
- Rabyn
- Nem elérhető
Galadriel14 írta:
Liliom írta: Galadriel 14. Olyan szo nincs hogy unszimpatikus. Antipatikus, olyan van.
A 'nem annyira jo' konyveket is vegig kell olvasni, hogy kesobb annal inkabb ertekelni tudd a jokat. Mondjuk en hulye konyvmanias vagyok erzesek nelkul, ne figyeljetek ram.
*ah, én műveletlen.. bocs..* persze, nem mondtam h nem fogom elolvasni, de épp ezért jobban díjazok egy Dosztojevszkijt.. (upszi, azt hiszem ő is már realista.. juj... ellentmondok önmagamnak, na mindegy...) mert őt például szeretem. megküzdföttem az első kétszáz oldallal, de a többi már élvezhető volt. ennél kétszáz, több mint kétszáz oldal után se tartok ott hogy élvezhető. ez van... de ugyanakkor meg az Arany virágcserepet többször is elolvastam míg vettük. jó persze rövidebb, de jhobban illik a lelkivilágomhoz.. *eh, ennyit áradozni.. *
Magyar Értelmező Kéziszótár 1992 : Unszimpatikus: Ellenszenves
Tehát VAN ilyen szó...
- Altaris
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Liliom írta: Galadriel 14. Olyan szo nincs hogy unszimpatikus. Antipatikus, olyan van.
A 'nem annyira jo' konyveket is vegig kell olvasni, hogy kesobb annal inkabb ertekelni tudd a jokat. Mondjuk en hulye konyvmanias vagyok erzesek nelkul, ne figyeljetek ram.
*ah, én műveletlen.. bocs..* persze, nem mondtam h nem fogom elolvasni, de épp ezért jobban díjazok egy Dosztojevszkijt.. (upszi, azt hiszem ő is már realista.. juj... ellentmondok önmagamnak, na mindegy...) mert őt például szeretem. megküzdföttem az első kétszáz oldallal, de a többi már élvezhető volt. ennél kétszáz, több mint kétszáz oldal után se tartok ott hogy élvezhető. ez van... de ugyanakkor meg az Arany virágcserepet többször is elolvastam míg vettük. jó persze rövidebb, de jhobban illik a lelkivilágomhoz.. *eh, ennyit áradozni.. *
Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Liliom
- Nem elérhető
...
- Altaris
- Nem elérhető
Nessa, Nóli: évforduló? hihi, én most leszek kettő... harmadikán bár igazán nem vagyok nagy fórumozó.. sőt még a régi fórumon voltam először, azt hiszem. legalább is nem ez a külső rémlik a múltból.. most lettem fórumos.. :D
gléda: Nessa: 1, én: 2, Nóli: 3
Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Néééé én meg tegnapelőtt voltam 3 Végre valaki olyankor ír be ilyet amikor én is évfordulok, és így pont (iiletve relatív) jókor nézem meg én isNessa írta: feltűnt, hogy ma vagyok itt 1 éves, és nagyonnagyon örülök, hogy egyszer véletlenül idekeveredtem! Ennyi jó ember egy helyen...csoda...
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Nessa
- Nem elérhető
*csak az RG semmi más...*
"Most velem nevetsz, vagy rajtam?"
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Én azt egy éjszaka alatt olvastam el Mondjuk nem jókedvemből... Éjjel 1/2 12től reggel 1/2 6ig bezáróan... Dea ztán 5ösre feleltem belőle Nekem amúgy tetszett.Acho írta:
Vörös és fekete!?! akkor megértem... az nekem se ment könnyen!Galadriel14 írta: Ulmo, Acho :D:D amúgy télleg ütős.. így néhány tíz oldal vörös és fekete után még jobban...
- Kincső
- Nem elérhető
Március 1. csütörtökön 16:30-17:30 között, keringőpróba ELŐTT, annak helyszínén (17:30-kor én tényleg eltűnök, tehát legalább 10 perccel előbb, tehát 17:20-ra érj oda kérlek, ha jegyet szeretnél venni!!!)
Március 2. pénteken 16:15-19:00 között, Synithos KÖZBEN, annak helyszínén
Írjátok meg légyszi a farsangjegyek_2007'kukac'yahoo.com-ra, mikor és ki venné át*! Aki még nem foglalt jegyet, az ugyanezen a címen tegye meg mielőbb!
Helyszínek:
Keringőpróba: ELTE TTK északi épülete, 1117 Budapest Pázmány Péter sétány 1/A, az alagsorban a Harmóniaterem melletti aulában. (Odajutás: klikk )
Synithos: ELTE BTK nyelvészeti tanszék épülete, Ajtósi Dürer sor 19-21., első emeleti 134-es(?) terem (közvetlenül a nagyelőadó mellett)
* Nem kell személyesen átvenni, bárki megbízott átveheti, csak írd meg, ki lesz ez! Aki csak szombaton a helyszínen fizet, annak NEM JÁR semmilyen kedvezmény! Akár foglalt jegyet, akár nem, 950 Ft a helyszíni ár!
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Acho
- Nem elérhető
Vörös és fekete!?! akkor megértem... az nekem se ment könnyen!Galadriel14 írta: Ulmo, Acho :D:D amúgy télleg ütős.. így néhány tíz oldal vörös és fekete után még jobban...
- Kincső
- Nem elérhető
Aeglos írta: Sziasztok!
TESCO-túra
cél: Farsangra ételek beszerzése
hely: valamelyik Bpi Tesco (a legpraktikusabb helyileg)
eszköz: lelkes emtétések
idő: 07.03.02 18 óra után (március 2. péntek)
Ha 6 év felett vagy, van két kezed és két lábad, szereted a Tescot, akkor a programot Neked találták ki!
Ha csatlakoznál kis csapatunkhoz, jelentkezz email-ben: kuszogeb(a)gmail.com, priviben, msn-en, vagy telefonon.
Apróbetű: A Farsangra a kaját részben a bálozók szolgáltatják ízletes, gazdagon megrakott szendvicsek, és omlós házi sütemények képében, a másik részét viszont a házigazdák. Az utóbbi cél érdekében kelünk útra jövő péntek este!
Aeglos írta: Sziasztok!
Van valaki, aki kocsival megy Budakalászra szombaton, és már egykor ott lesz?
Fontos lenne, mert péntek este Tesco-túrán hozzá kéne pakolni a kaját.
Ugyanis annak hamar kéne lejutnia, mert a szendvicsek összerakása időbe telik.
Tescozni is jelentkezzetek lassan... (Próbán lévők felmentve:))
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Altaris
- Nem elérhető
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
- Missy
- Nem elérhető
Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)
- Acho
- Nem elérhető
- Ulmo
- Nem elérhető
Newra írta: Ez duuurva!
A legkeményebb szivatás
Mit teszel, ha valaki nagyon irritál vonaton/repülőn/buszon, és épp melletted ül?
- Nos, szépen vedd elő a laptopod, nyisd ki, fordítsd úgy, hogy az illető biztosan lássa a képernyőt.
- Csukd be a szemed, arcod fordítsd mereven az ég felé, és halkan mormogva kezdj el imádkozni.
- Kattints a linkre: www.thecleverest.com/countdown.swf
A hatás garantált!
Viccnek jó, de már kevesebbért is lőttek le embert... :cross: Szóval csak óvatosan.
- Missy
- Nem elérhető
Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)
- Acho
- Nem elérhető