- Köszönetek: 0
Tolkien Klub
- Ery
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Minerva
- Nem elérhető
Ulmo írta:
Eruntale írta:
Brisa írta: Hát ha én lennék az orkok vezetője, tuti nem fújnám fel a dolgot példa statuálással. Mert úgy megmutatnám az egész ork népességnek, hogy van alternatíva. És pont ez az, amit Szauron el akar kerülni! Ha nagyon óvatos akarnék lenni, akkor szemtanúkat is eltüntetném. Pont a szájhagyomány útján terjedő pletyik miatt.
ugyan, a fénynél csak a pletykák terjednek gyorsabban az orkok meg, mint nem túl grafomán nép, gondolom a kultúrájuk nagy részét szájhagyományban adták tovább. Ha tehát a szabadgondolkodókat eltüntetik, akkor annak szvsz. valamilyen nyoma maradt volna.
Erre csak ugyanazt tudom modani, amit Minerva pár hozzászólással lejjebb: Orwell 1984 c. könyve nagyon jól bemutatja a helyzetet. A "szabadgondolkodókat" eltüntetik. A félelemben és tudatlanságban tartott tömeg pedig csak azt tudja, amit a vezetője (jelen esetben Szauron) beléjük sulykol. A "szájhagyomány" csak mese vagy legenda szintjén terjedhet. Vagy úgy se.
Szauron=Nagy Testvér?
"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"
- Ulmo
- Nem elérhető
Eruntale írta:
Brisa írta: Hát ha én lennék az orkok vezetője, tuti nem fújnám fel a dolgot példa statuálással. Mert úgy megmutatnám az egész ork népességnek, hogy van alternatíva. És pont ez az, amit Szauron el akar kerülni! Ha nagyon óvatos akarnék lenni, akkor szemtanúkat is eltüntetném. Pont a szájhagyomány útján terjedő pletyik miatt.
ugyan, a fénynél csak a pletykák terjednek gyorsabban az orkok meg, mint nem túl grafomán nép, gondolom a kultúrájuk nagy részét szájhagyományban adták tovább. Ha tehát a szabadgondolkodókat eltüntetik, akkor annak szvsz. valamilyen nyoma maradt volna.
Erre csak ugyanazt tudom modani, amit Minerva pár hozzászólással lejjebb: Orwell 1984 c. könyve nagyon jól bemutatja a helyzetet. A "szabadgondolkodókat" eltüntetik. A félelemben és tudatlanságban tartott tömeg pedig csak azt tudja, amit a vezetője (jelen esetben Szauron) beléjük sulykol. A "szájhagyomány" csak mese vagy legenda szintjén terjedhet. Vagy úgy se.
- Eruntale/Hanna
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- Brisa
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta: A TK-n elhangzott, hogy nem maradt fenn írásos adat olyan orkról, aki élt volna vele, tekintve az ork kultúra szegényességét, és azt, hogy az illető rövid úton véget ért volna. megfeledekzetünk viszont a szájhaygományról. ha lett volna ilyesféle dologra precedens, biztos példát statuáltak volna, de olyat, hogy évezredekig emlegessék az illető büntetését.
Hát ha én lennék az orkok vezetője, tuti nem fújnám fel a dolgot példa statuálással. Mert úgy megmutatnám az egész ork népességnek, hogy van alternatíva. És pont ez az, amit Szauron el akar kerülni! Ha nagyon óvatos akarnék lenni, akkor szemtanúkat is eltüntetném. Pont a szájhagyomány útján terjedő pletyik miatt.
Brisa
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Namarie
- Nem elérhető
Gandalf írta:
Persze, de ha nem akartak,már az is egy tudatos döntés!Drizzt írta:
Gandalf írta: És attól még, hogy nem ért semmit ez a szabad akarat a körülményeik miatt, attól még rendelkezhettek vele. Ebbe az is belefér, hogy volt szabad akaratuk, de nem tudtak élni vele.
Vagy nem akartak...néha egyszerűbb elfogadni a parancsokat...főleg, ha valakinek a kedvére valót parancsolják...
Viszont ők nem a Jó és a Rossz között választottak, hanem egy olyan jó mellet döntöttek, ami CSAK számukra volt jó, és nem egyezik meg azzal, hogy egy minden befolyásoló körülménytől menets JÓ mellett döntsenek.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Gandalf
- Nem elérhető
Persze, de ha nem akartak,már az is egy tudatos döntés!Drizzt írta:
Gandalf írta: És attól még, hogy nem ért semmit ez a szabad akarat a körülményeik miatt, attól még rendelkezhettek vele. Ebbe az is belefér, hogy volt szabad akaratuk, de nem tudtak élni vele.
Vagy nem akartak...néha egyszerűbb elfogadni a parancsokat...főleg, ha valakinek a kedvére valót parancsolják...
- Drizzt
- Nem elérhető
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Pédául ott volt Azog, vagy a fia Bold, akik a saját fejük után irányították az adott közösséget.
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Gandalf
- Nem elérhető
Igen, de a kérdés nem úgy szólt, hogy ér-e valamit az orkok akarati szabadsága, illetve volt-e alternatíva az orkok előtt.Namarie írta: Azt hiszem, az akarati szabadság csak akkor ér valamit, ha tudnak róla és használják is.
A kérdés az, rendelkeztek-e szabad akarattal. És attól még, hogy nem ért semmit ez a szabad akarat a körülményeik miatt, attól még rendelkezhettek vele. Ebbe az is belefér, hogy volt szabad akaratuk, de nem tudtak élni vele.
- Namarie
- Nem elérhető
Eruntale: én is melletted és Kincső mellett vagyok. Azt hiszem, az akarati szabadság csak akkor ér valamit, ha tudnak róla és használják is.Eruntale írta:
Gandalf írta: Szegény Eruntale egyedül maradt a véleményével?
szerintem valahol Kincső is engem támogat
bár nem hiszem, hogy nagyon megokolták vona, miért utálják a tündéket. a tünde az tünde, akit le kell ölni, esetleg rabszolgaságba vinni, és kész.
vagy csak én vagyok túl elfogult az orkokkal szemben, hogy meglehetősen gyér érzelmi életet tételezek fel róluk?
A TK-n elhangzott, hogy nem maradt fenn írásos adat olyan orkról, aki élt volna vele, tekintve az ork kultúra szegényességét, és azt, hogy az illető rövid úton véget ért volna. megfeledekzetünk viszont a szájhaygományról. ha lett volna ilyesféle dologra precedens, biztos példát statuáltak volna, de olyat, hogy évezredekig emlegessék az illető büntetését.
Kincsővel egy ponton viatkoznék: a tudatlanságból nem feltétlenül generál jellemtelenséget. volt már rá precedens, hogy magas iskolájú ember jellemtelen és immorális cselekedetekt hajtott végre, és a fordítottjára is.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Minerva
- Nem elérhető
Ezt a témát Orwell: 1984-e még jobban kifejti, lásd a "prolikról" szóló részeket.Kincső (Thilanna) írta: Szerintem tudatlanságban és ebből adódó jellemtelenségben élő "tömegmunkaerőről" van szó. A szabad akaratot szvsz csak úgy lehet értelmezni, ha tudják, miből választhatnak, de mivel nem tudják, szvsz nincs szabad akaratuk mert nincs miről dönteniük.
"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"
- Felagund
- Nem elérhető
Our knees do not bend easily
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Felagund írta:
Ankalimon írta: (Mint mondtam nem túl nagy a szókincs... )
Bezzeg tündéül még csak egy rendes káromkodás sincs
És az "Á Melko tye mapa!" ?
Meg a "Tye na úvanima ar ulca celva Moringotto, átye lelya Angamandonna!" ?
Szvsz ezek is eléggé káromkodások.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Felagund
- Nem elérhető
Ankalimon írta: (Mint mondtam nem túl nagy a szókincs... )
Bezzeg tündéül még csak egy rendes káromkodás sincs
Our knees do not bend easily
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Azzal cseppet sem értek egyet, hogy ahhoz hogy fondorkodás nélkül nem tudták volna uralni a sötét hatalmak a szabad akarattal rendelkező orkokat. Ez csupán nevelés kérdése. Ha az orkoknál a háború a jó, a tündék meg gonoszak (ld Sagrat és Gorbag beszélgetését) akkor még különösebb rosszindulat sem kell nekik.
Ha minden zöldre kezdettől fogva azt mondjuk, hogy kék, akkor bizony az kék lesz, bár fizikai tulajdonságai nem változnak.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ankalimon
- Témaindító
- Nem elérhető
Az alapító tagok:
Benei Fédra (Namarie)
Czégé Dávid (Felagund)
Füzessy Tamás (Ankalimon)
Kaszás Péter (Brandír)
Molnár Gyula (Ery)
Reinicke Tamás (icke)
Ürmössy Zsuzsanna (Angwen)
A TK-n nem voltak jelen, de már előzetesen jelezték belépési szándékukat, ezért alapító tagnak számítanak:
Gyalai Anna Zsófia (Nellas)
Szirányi Barbara (Aeglos)
Az alakuló ülésen (tiltakozásom ellenére) engem választottak a csoport koordinátorának.
Középfölde Kutatók Rendje (Heren Nolmion Endórëo - HNE)
alapító okirat
A HNE csoport a tolkieni mitologikus világ belső összefüggéseinek saját szabályai szerinti kutatását végzi. A mű belső nézőpontjából vizsgáljuk Középfölde, illetve egész Arda, történelmi, földrajzi, hadtudományi, kultúrtörténeti, filozófiai, vallási kérdéseit, nagyjából úgy, ahogy most a Középfölde topikokban zajlik.
A HNE célja, hogy a fórumon zajló online diskurzust kiegészítse személyes találkozásokkal, ahol egy-egy téma intenzívebb, alaposabb megtárgyalására is lehetőség nyílik, illetve alkalom nyílik a szakirodalom feldolgozására, az általános középfölde kutatási módszertanok bemutatására és az érveléstechnika fejlesztésére.
Ennek érdekében a csoport havonta szervez személyes találkozásokat egy-egy téma megbeszélésére, illetve a Tolkien.hu és a Lassi Laurië Középfölde rovatainak szerkesztésére.
A tervek szerint a csoport tevékenysége meg fog jelenni a Középfölde topikokban, a Tolkien.hu Középfölde rovataiban, a Lassi Laurië újság hasábjain, és az MTT ismeretterjesztő rendezvényein.
Várjuk a további csatlakozókat!!!
A HNE topikban.
- Ankalimon
- Témaindító
- Nem elérhető
Uruk glob ishi krimp shar-k
- Eruntale/Hanna
- Nem elérhető
Gandalf írta: Szegény Eruntale egyedül maradt a véleményével?
szerintem valahol Kincső is engem támogat
bár nem hiszem, hogy nagyon megokolták vona, miért utálják a tündéket. a tünde az tünde, akit le kell ölni, esetleg rabszolgaságba vinni, és kész.
vagy csak én vagyok túl elfogult az orkokkal szemben, hogy meglehetősen gyér érzelmi életet tételezek fel róluk?
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Gandalf írta: Képes-e egy ork olyan erkölcsi döntést hozni, mely döntően kihat a sorsára/végzetére? Magyarul, kezébe tudja-e venni az életét?
Erre azt a választ adnám, hogy igen. Más kérdés, hogy az erkölcs az orkok életében milyen szerepet játszott. A saját közösségeikben egész más "normák" voltak elfogadottak.
- Kincső
- Nem elérhető
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Gandalf
- Nem elérhető
No jó, akkor felhozok néhány érvet a másik oldalnak is, hogy megőrizzük a vita kiegyensúlyozottságát!
Ha az általam felvázolt szabad akarat - fogalomból indulok ki, akkor a kérdést így lehetne átfogalmazni: Képes-e egy ork olyan erkölcsi döntést hozni, mely döntően kihat a sorsára/végzetére? Magyarul, kezébe tudja-e venni az életét?
A konkrét példák hiánya se nem cáfol, se nem bizonyít. Viszont ha lenne ilyen döntési lehetőségük, akkor alkalmatlanok lennének mindarra a szolgálatra, amelyre a Sötét Úr kitenyésztette őket. Ha Ilúvatar Gyermekeihez hasonló szabad akaratuk lenne, a Sötét Oldalnak is olyan furfanggal, csellel kellett volna megkörnyékezni őket, mint az embereket, tündéket. De úgy tűnik a rendelkezésünkre álló adatok alapján, hogy semelyik Sötét Úr nem szorult semmi ilyesmire az orkok kapcsán, automatikusan az uralma alá tudta hajtani őket. Ez erősen megkérdőjelezi a szabad akarat valószínűségét.
Áh, imádok magam ellen érvelni!
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Alapvetően az orkoknak is volt/van szabad akaratuk, de természetesen nem elhanyagolható az őket irányító hatalmak ereje, befolyása. Több példát is felhoztatok már ennek bizonyítására, amelyek elég meggyőzőek. (jobbat pedig nem tudnék mondani...)
- Eruntale/Hanna
- Nem elérhető
cdak arra akartam kilyukadni a kávés példával hogy az orkok nagyon funkcionális teremtmények, ráadásul fejlesztehetők. az őket tenyésztő hatalom meg nyilván minél jobban rágyúrt erre a funkcionalitásra, és minden egyéb feleslegesnek ítélt dolgot elvetetett.
bár azt már nem hiszem, hogy bármelyik aktuális uralkosó akarat képes lett volna egyéniség nélküli példányokat létrehozni
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Eruntale írta: azért megnézném azt a tündét, aki felnevel egy orkot
másfelől tényleg elképzelhető, hogy volt a kezdet kezdetén választási lehetőségük. csakhogy szegény párákat elég nagy tételben tenyésztették, és mivel az elsődleges funkciójuk mellett a szabad akarat, mint olyan felesleges cifraság volt, egy-két nemzedéken belül valószínűleg kihalt.
hogy egy hülye példázattal éljek: lehet, hogy a kávéfőzőm tudna levest főzni, de mivel én kávét akarok tőle látni, sosem fogok bele levesport rakni.
Emlékezz vissza, hogy a Bakacsinerdő tündéi hogy bántak Gollammal.
Hasonlat. De attől még a kávéfőződ tud levest főzni, csak nem főz levest. Az orkoknak tehát van szabad akarata csak nem élhetnek vele.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Eruntale/Hanna
- Nem elérhető
másfelől tényleg elképzelhető, hogy volt a kezdet kezdetén választási lehetőségük. csakhogy szegény párákat elég nagy tételben tenyésztették, és mivel az elsődleges funkciójuk mellett a szabad akarat, mint olyan felesleges cifraság volt, egy-két nemzedéken belül valószínűleg kihalt.
hogy egy hülye példázattal éljek: lehet, hogy a kávéfőzőm tudna levest főzni, de mivel én kávét akarok tőle látni, sosem fogok bele levesport rakni.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Brisa
- Nem elérhető
Eruntale írta: és továbbra is fenntartom, hogy az orkoknak nem volt lehetősége ilyen tudatos döntésre. annyira alá voltak rendelve az őket irányító hatalomnak, hogy nem merülhetett fel bennük ilyen gondolat.
és nem hinném, hogy az aktuális irányító hatalom nagyon hagyta volna őket filozofálgatni
Akkor ezek szerint a besorozott, harcba küldött katonáknak sincs szabad akaratuk? Ott is nagyon keményen az engedelmességre kondicionálják az embereket (mégha annyira nem is, mint az orkokat), maximálisan alá vannak ők is rendelve a parancsnokaiknak, akik szintén nem díjazzák, ha nekiállnak filozofálgatni.
[size=9:3el1l1fl](Jó, jó tudom, hogy ez egy kicsit sarkított hasonlat.)[/size]
Szóval szerint ha azt elfogadjuk, hogy Eru által van szabad akaratuk, de a neveltetésük, a tudatlanságuk és a körülmények miatt egyszerűen nem juthattak el odáig, hogy értékrendeken tipródjanak. Pontosabban nem maradt erről írásos emlék, de ez nem jelenti azt, hogy nem is létezhetett ilyen erkölcsi problémákon vívódó ork.
Szerintem ha egy orkot tündék vagy az emberek neveltek volna fel, akkor ti is simán belátnátok, hogy volt szabad akaratuk.
Brisa
- Gandalf
- Nem elérhető
Pontosan. Egyetértek, de ez nem cáfolja azt, hogy szabad akaratuk lett volna. Ez csak arra bizonyíték, hogy nem volt lehetőségük nagyon élni a szabad akarat lehetőségével, mert egy felsőbb hatalom mindig rájuktelepedett. Nem hagyták őket más életet választani!Eruntale írta: annyira alá voltak rendelve az őket irányító hatalomnak, hogy nem merülhetett fel bennük ilyen gondolat.
és nem hinném, hogy az aktuális irányító hatalom nagyon hagyta volna őket filozofálgatni
Amúgy a szabad akarat az én értelmezésemben annyit tesz, hogy a vele rendelkező teremtmény képes a sorsára/végzetére kiható erkölcsi döntést meghozni.