J. K. Rowling: Harry Potter
- Rabyn
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
De hogyha télleg alapul vesszök a történelmet akkor dumbli nagyon öreg! aki meg vizsgáztatta mééég öregebb!! lehet, hogy dumbli egy hallhataltan?
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- E. Eia Ayna
- Nem elérhető
Hipogriff ugyanolyan legendás lény mint pl a kentaur vagy a baziliszkusz.Rabyn írta: Ez halál komoly! A hipogriff, hogy egészen pontos legyek emlitve van benne, ahogy Flamel is.
Ajánlom az ien érdekességekre a Harry Potter és a száraz tények honlapot ahol Edevis türkének titka[size=9:23uacr1j](bár nemtom ez mennyire titok.. nekem kapásból leesett)[/size] mellett történelmi tények is megtalálhatók.
Ezekről jut eszembe.. a fordítási dolgok, amikről a LEPen is volt szó a HP kapcsán Ebcsont prof, Szúettepolc, Porfészek és társai... mit szóltok ezekhez?
Tűznél ülök, s elgondolom,
hajdankorok embereit,
s hogy jönnek Majdanok, miket
már mások látnak itt.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- E. Eia Ayna
- Nem elérhető
Ugyan a forrást nem ismerem, de sokat érdeklődtem az alkímia iránt, ha gondolod elég részletes felvilágosítást tudok adni rólukRabyn írta: Húú emberek valamire még is jók a kötelező olvasmányok.
Csak egy kis érdekesség:
Nicolas Flamel: 1330-1418 Esküdt egyetemi titoknok; bőkezű adományai miatt alkímistának és varázslónak tartották
forrás:V.Hugo Párizsi Notre-Dame
Nicolas Flamel valóban élt, bár ez kérdéses... 1418 körülre írják a halálát, ekkortájt vélték egy halottban felfedezni f-lamelt,ami azonban egyátalán nem biztos, sőt! "Ma is köztünk élsz csak más a neved" Több templomot alapított, ezért tisztelték és szerették sokan. Varázslónak nemtudom, h tartották-e, de alkimistának biztos, hogyha futotta azokra az adományokra..
Tűznél ülök, s elgondolom,
hajdankorok embereit,
s hogy jönnek Majdanok, miket
már mások látnak itt.
- Rabyn
- Nem elérhető
- Adelard
- Nem elérhető
Lehet h mégis kicsit több kötelezőt kellene olvasni?
Amugy, a GYU-HP párhuzamhoz:Amikor én olvastam a 3. részt (mmint a HP-ből) akkor rögtön eszembejutott néhány hasonlóság, pl:
dementorok-nazgúlok
Dumbledore-Gandalf
Féregfark-Gríma
Sirius-Aragorn
Voldemort-Szauron
Amuyg sztem se helyes összekeverni a 2 művet, de én már mindent GYU-ben láttam mikor elkezdtem olvasni, szal akaratlanul is ezek ugrottak be még ha sok különbség van is köztük..
Hagrid mondjuk inkább Gimlire hasonlított nekem is, (attól eltekintve hogy az egyik törp a másik meg félóriás ) de a Beorn hasonlat se rossz
Caress the one
The never-fading rain in your heart
The tears of snow-white sorrow
- Rabyn
- Nem elérhető
Csak egy kis érdekesség:
Nicolas Flamel: 1330-1418 Esküdt egyetemi titoknok; bőkezű adományai miatt alkímistának és varázslónak tartották
forrás:V.Hugo Párizsi Notre-Dame
Ja és a hiporgiff is említve van a műben.
Azon filoztam, hogyha Flamel és Dumbeldore együtt találták fel a Bölcsek kövét akkor Dumbli is több mint 600 éves!!!!
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
- Suhifarok
- Nem elérhető
Hagrid - Gimli? Talán csak kinézetre! A zsörtölődő kis Gimli és Hagrid? Hát...végül is annyira nem rossz...
- Aldarion
- Nem elérhető
Hagrid-Gimli... Talán így jobb...Sirgon Esgalnor írta: És mit szólnátok egy Hagrid - Szilszakál -hoz? 8O
Más lett a világ
- Erda niire (Area)
- Nem elérhető
Féregfark szerintem leginkább Kígyónyelvű Grimára hasonlít. Mind a ketten kétszínűek, elvakított őket a sötétség, mindíg annak hízelegnek, aki nyerésre áll, és mind a ketten árulók!
Ha Dumbledort Rowling Gandalf példájára írta, akkor ennyi erővel Gandalf Merlin ellopott, és átpreparált változata! Sőt, e kettő között még több a hasonlóság! (a HP topicban had ne részletezzem)
egy dolog van, amiben biztos vagyok, a filmben a GyU nazguljait koppintották le, csak itt dermetornak hívják őket!!! Én láttam róluk képet és nagyon fel tudtam magamat húzni rajta... (szerintem, még a jelmezt is kölcsön kérték PJ-től! [size=9:1yv7l3co]Na jó, ez túlzás...[/size])
'Is there anybody out there?'
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Áfonya írta:
Alyr Arkhon írta: UI: Dart Vader az nazgul: szuszog, fekete köpenye van, nem látni az arcát...
Alyyyyr! (Ha még visítana is..! )
lehet hogy visít csak azt kivágták...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Áfonya
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: UI: Dart Vader az nazgul: szuszog, fekete köpenye van, nem látni az arcát...
Alyyyyr! (Ha még visítana is..! )
Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
de télleg nem jó hasonlítgatni... )
UI: Dart Vader az nazgul: szuszog, fekete köpenye van, nem látni az arcát...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Áfonya
- Nem elérhető
Dorci írta: Szerintem Rowling sokmindent lopott a Gyűrűk Urából pl.:
Gandalf-Dumbledore
A trollok legyőzése
Gollam-Dobbi
Szauron-Voldemort
Szarumán-Féregfark
hogy csak néhányat említsek
Nem azért írom ezt, hogy fikázzam a Harry Pottert, de szerintem ez az igazság.
Na ezt szerintem gyorsan gondoljátok át, mielőtt Lamorak meglátja...
Előre is bocsánat mindenkitől, de ez az egész párosítgatás úgy fölösleges, ahogy van, mivel a két történet környezete és cselekménye nem összehasonlítható, éppen ezért a szereplői sem.
Gandalf-Dumbledore: a "bölcs öregember" rengeteg mitikus történetnek a szereplője, illetve az egyik alap-archetípus, *nem* Tolkien találta ki (Vejnemöjnen, hmmm?), tehát Rowling sem "lophatta" (--> a sarkításokat pedig kérem mellőzük, mivel irodalmi plágiumnak azt nevezzük, ha valaki egy az egyben átültet egy meglévő szöveget, és azt a saját munkájaként adja el. Azért Rowling nem GYU2-t írt... :dead:)
Gollam-Dobby: na ez a Makó-Jeruzsálem, ha csak azt nem vesszük, hogy a filmekben mindketten CG-k (bár Gollam ugye nem teljesen, Dobby meg sztem 100x gázosabban néz ki...)
Szauron-Voldemort: oké, itt természetesen megvan a hasonlóság -> a testetlen gonosz, az ember alapvető félelmeinek legegyértelműbb megnyilvánulása, illetve a "régen jó volt, és rossz útra tért"-figura, de akkor már Darth Vadert is keverjük bele rögtön... (bár egyszer szeretném látni, h. vki leelemzi ennek a háromnak a lehetséges hasonlóságait.. )
Szarumán-Féregfark: másik tűz és víz, ezt lentebb kifejtették mások, így csak csatlakozom: Szarumán *önállóan* cselekszik, mégha Szauront támogatja is, Féregfark csak szolgál, öntudatlanul, és teljes alávetéssel, ez nem összehasonlítható!
Egyébként én Rowlingot azért tisztelem, mert felépítette a saját kis világát, és ebben a világban nagyon ügyesen mozgatja a szereplőit! Hogy bizonyos karaktertípusok (típusok! és nem konkrét karakterek) más művekben is előfordulnak, az a HP értékéből semmit nem von le. Sztem.
Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Szvsz inkább Radagast, vagy esetleg Beorn...Sirgon Esgalnor írta: És mit szólnátok egy Hagrid - Szilszakál -hoz? 8O
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Rabyn
- Nem elérhető
Másik hasonlat: Weasley ikrek (akiket imádok) és Trufa és Pippin (akiket szintén)
ÉRdemes megnézni a két-két karakter közti hasonloságokat.
- Suhifarok
- Nem elérhető
Legolasszal? Hmm...gondolkozom, gondolkozom...mondjuk egy vélát :evil2: Jó ez egy kicsit gonosz volt...
- Suhifarok
- Nem elérhető
Ez már találó!!!
- Iras
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Suhifarok: Te is lómániás vagy?
"Felső-és Alsó-Egyiptom királynőjének szolgálóleánya vagyok én! "
- Gandalf
- Nem elérhető
- Suhifarok
- Nem elérhető
- Iras
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Szarumán-Féregfark: nem! Féregfark egy szánalmas ember, egy kis patkány, nem tud semmit felmutatni, míg Szarumánnak, bár nem a jó oldalon áll, ott van, hogy régen becsületes nagy varázsló hírében állt, és még az idő múltával is nagy varázsló maradt, bár a becsülete tovatűnt.
"Felső-és Alsó-Egyiptom királynőjének szolgálóleánya vagyok én! "
- Suhifarok
- Nem elérhető
- Dorci
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Gandalf-Dumbledore
A trollok legyőzése
Gollam-Dobbi
Szauron-Voldemort
Szarumán-Féregfark
hogy csak néhányat említsek
Nem azért írom ezt, hogy fikázzam a Harry Pottert, de szerintem ez az igazság.
- Suhifarok
- Nem elérhető
Galadh írta: Suhifarok: Harry az első kötetben még kisgyerek volt... de 15 éves korára rengeteget változik az ember: és ezt a változást kísérik végig a regények. Nem arról van szó, hogy kinek ír, hanem hogy kiről, és JKR ezt veszi figyelembe.
Lehet, de ettől függetlenül ijesztően megváltozott a stílusa. És visszatérve a 8. kötetre, tényleg tudni kéne abbahagyni!
- Mian
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
A legnagyszerűbb dolog amit valaha tanulhatsz,egyszerűen Szeretni!
- Slytherin James Halliwell
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Százszor is megállnál mégis visszamész,
Elválni könnyű, de feledni nehéz.
hogwarts.uw.hu
- Slytherin James Halliwell
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Amúgy olyan kár, sőt, nagy kár, hogy Draco haja megváltozik a harmadik filmben. Szerintem is jó ötlet, hogy megváltozik a haja, de hogy ilyen hamar!??
Százszor is megállnál mégis visszamész,
Elválni könnyű, de feledni nehéz.
hogwarts.uw.hu
- Prérifarkas
- Nem elérhető
Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"