Solymos Ákos: A Gyűrűk Ura című film kritikája

A Gyűrűk Ura című film kritikája
(és egy kicsit a második részé is...)

Rendszeresen látogatok el a www.tolkien.hu-ra, olvasom a fórumokat, elolvastam szinte az összes kritikát, ami megjelent a filmmel kapcsolatban és arra az észrevételre jutottam, hogy a kritikát írók jelentős többsége olvasta magát a könyvet is. Ezért nem is foglalkozom most érdemben azokkal, akik másoktól hallott információk alapján ítélkeznek (lsd. Blikk).
Jómagam tavaly előtt ősszel hallottam a könyvről, el is olvastam (azóta többször is), le is nyűgözött és nagy várakozással tekintettem a film elé. A családomtól megkaptam minden háttéranyagot, amit lehetett (CD, filmkönyv, stb.), ezért már voltak elképzeléseim a film kidolgozottságáról (díszletek, effektek, helyszín, szereplők, stb.) és voltak elképzeléseim a filmről, mint mondanivaló és cselekmény. Azzal tisztában voltam, hogy ki lesz hagyva sok minden (Sírbuckák, Bombadil Toma), de nem tudtam, hogy a rendező mire fogja a hangsúlyokat helyezni.

És itt ért nagy csalódás...A látványvilág lenyűgözött, a szereplők nagyon jók, viszont az, hogy Középfölde sokezer éves hagyományai szinte egyáltalán nem jelennek meg, az bántott. Az egyszerű néző (aki nem olvasta a könyvet) azt látta, hogy jön valami macsó Vándor, aztán kardot ránt és hullanak az orkok, és a végén egy ugyanolyan ember (Boromir) királyomnak szólítja. Emögött a két momentum mögött a Középfölde ezer éves hagyományai vannak, a törött kard, a kószák népe, származások, tragédiák. És az, hogy ez kimaradt, ez bántja szerintem a legtöbb embert, aki olvasta a könyvet és látta a filmet. Ezek nélkül egy közepes akció-fantasy-mesefilm lett belőle. Természetesen a háttértudás elmaradása elmondható még sok mindenre, ami a filmben van (tündék-Lórien, Törpök-Mória, Kószák-mindenhol,). Oké, hogy mesterien ki van minden dolgozva, de a történelmi "miértek és hogyanok" azok nincsenek.
És most felhívnám a figyelmet arra, hogy majd egy év múlva, amikor a második részt elemezgetjük, sokkal hangsúlyosabban fognak ezek a dolgok megjelenni, mert akkor is sok ember fog beülni, aki látta az első részt, és sok, aki sosem hallott róla és most csak látta az előzetesét a másodiknak és beült. És a második részben nem lesz ennyi szépség, jóság, Völgyzugoly, Lórien, Hobbitfalva, ott már csak pusztítás lesz, csaták, fogadalmak, Frodó és Samu részéről szenvedés, Holt láp meg Holtak útja (már most parázom, hogy milyen félelmetes lesz), és öldöklés. Mivel a gyanútlan nézőnek (aki nem látta az első részt, és nem olvasta a könyvet) fogalma sem lesz arról, amit Tolkien történelmi háttérként megírt és így értelmet nyer a filmben, és csak azt látja, hogy a Holt lápon halottak arcába bámul a Frodó és azok hívogatják. Azt nem fogja tudni, hogy azok ott tündék és emberek és orkok, akik a Másodkorban itt megütköztek és stb. benne van a könyvben nem írom le.
NA ekkor lesz az igazi felzúdulás. Már el is képzelem, amint tiltakoznak az egyházak, az iskolák, az újságírók: Ez horror, ez sátánizmus, ez eretnekség. (Egyébként nem tudom feltűnt-e, de nem jelenik meg a könyvben egyetlen vallás sem...). És azt még meg sem említettem, hogy ez a második rész egyszer csak elkezdődik és ugyanolyan váratlanul és lezárás nélkül fog végződni, mint az első. (ezen több ismerősöm kiakadt /nem olvasták a könyvet/)
Mindezzel együtt, aki olvasta könyvet annak tetszeni fog, szerintem. Viszont sokkal jobban hangsúlyozni kellene, hogy 14 éven aluliaknak nem ajánlott és még azt is kiírnám viccesen, hogy nem ajánlott azoknak, akik nem olvasták a könyvet és nem látták az első részt.

Solymos Ákos

Utoljára frissítve: szerda, 31 július 2019 12:24

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére