Megérdemelt Oscar-eső A Gyűrűk Urának

"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" filmtörténetet írt a 76. Oscar-gálán. 11 Oscar jelöléséből mind a 11-et díjra váltotta, és ezzel belépett a minden idők legtöbb Oscar szobrot kapott filmjei közé, a Ben Hur és a Titanic mellé.

Ezzel megdőlt az Oscar díjak egyik szentnek tartott hagyománya is, miszerint fikciós környezetben játszódó (fantasy/tudományos-fantasztikus) filmek legfeljebb a technikai kategóriákban számíthatnak sikerre, de nem nyerhetnek a Filmakadémia komoly díjai közül, legyenek bármily látványosak és sikeresek.

A szoboreső önmagában is impozáns tényét fokozta, hogy az Oscar díjak történetében még sohasem fordult elő, hogy egy ilyen nagy számú jelölést kapott filmet kivétel nélkül minden jelölt kategóriában győztesként hirdették ki. Nem kis derültséget okozott amikor, a legjobb külföldi film díját elnyert "Barbárok a kapu előtt" című kanadai film rendezőnője (Denys Arcand), a díj átadáskor megkönnyebbülve jelentette ki: azért örül, hogy A Gyűrűk Urát ebben a kategóriában nem jelölhették. (Pedig ekkor még nem is voltak ismertek a rendezői és a filmes eredmények.)

De ne feledjük, hogy az előző két rész már 6 Oscarral gazdagította a film alkotóit, így az egységes alkotógárda által készített összefüggő produkció e tekintetben is túlszárnyalta az elődöket.


A filmtrilógia már elkészítésének körülményeiben is rendkívüli volt, hiszen az egyetlen megszakítás nélküli alkotói folyamatban, soha nem látott gondosság, és aprólékosság mellett mintegy kilenc évig készült mozifilmet egyszerre forgatták le, és a 3 rész egyetlen mű három epizódjaként jelent meg a közönség előtt (és nem a hagyományos értelemben vett film-folytatásként). Az egyetlen alkotásként kezelhető mintegy 10 órás filmfolyam úgy tűnik meghálálta a New Line Cinema bátorságát, hiszen miután világszerte sorra megdöntötte az ismert rekordokat, Peter Jackson formabontó alkotása minden idők legjövedelmezőbb filmes vállalkozásává vált.

Természetesen nem szabad túlértékelni az amerikai Filmakadémia, sokszor az európai ízléstől eltérő értékrend alapján kiosztott díjait. Azonban ebben az esetben az összes, kereskedelmi filmeket díjazó zsűri meglepő egyöntetűséggel állt ki a film értékei mellett. A soha nem látott, és csak titokban remélt nagy szakmai elismerés így remekül ellenpontozza a könyv hagyományaihoz illeszkedően már-már kultikus közönségsikert.

A Filmakadémia értékítélete megerősítette, hogy Peter Jackson méltó adaptációt készített az irodalomtörténetbe minden idők legsikeresebb és egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotásaként bevonult legendás könyvekből.A Filmakadémia díjai részletesen:

Legjobb film:
"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" (New Line Cinema, A Wingnut Films Production, producerek: Barrie M. Osborne, Peter Jackson és Fran Walsh)

Legjobb rendező:
"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" (Peter Jackson rendező)

Legjobb adaptált forgatókönyv:
"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" (Frances Walsh, Philippa Boyens és Peter Jackson forgatókönyvírók)

Legjobb eredeti filmzene:
"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" (Howard Shore zeneszerző)

Legjobb betétdal:
"Into the West" (zene és szöveg: Fran Walsh, Howard Shore és Annie Lennox)

Legjobb vágás:
"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" (Jamie Selkirk)

Legjobb művészeti rendezés/látvány:
"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" (Művészet vezető: Grant Major, Látványtervező: Dan Hennah és Alan Lee)

Legjobb jelmez:
"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" (Ngila Dickson és Richard Taylor)

Legjobb smink:
"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" (Richard Taylor és Peter King)

Legjobb vizuális effektus:
"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" (Jim Rygiel, Joe Letteri, Randall William Cook és Alex Funke)

Legjobb hang:
"A Gyűrűk Ura - A király visszatér" (Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges és Hammond Peek)

Utoljára frissítve: szerda, 31 július 2019 12:41

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére