Film <-> Könyv különbségek

Több
18 éve 11 hónapja #279275 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Aragond írta: Már más is említette, hogy Denethorból a filmben hiányzik az a nemesség, ami a könyvben szerethető karakterré teszi, akit megértünk és sajnálunk

Szentem se valami jó Denethor szerepe. A könyvben egy elkeseredett, de büszke apa. Elég megalázó a filmbéli szerep.

Kicsit túl nagy hangsúlyt kap az őrülete, valamint a végén az a kirohanós leugrás nagyon nem kellett volna.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 11 hónapja #279271 Írta: Grion
Grion válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Már más is említette, hogy Denethorból a filmben hiányzik az a nemesség, ami a könyvben szerethető karakterré teszi, akit megértünk és sajnálunk

Szentem se valami jó Denethor szerepe. A könyvben egy elkeseredett, de büszke apa. Elég megalázó a filmbéli szerep.

A bánat, amely néma, addig suttog a szívhez, amíg az megszakad.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 11 hónapja #277848 Írta: Anyatünde
Anyatünde válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Noredhel (Voronwë) írta: A Holtak a könyvben méltóságteljesek és ünnepélyesek. Nem röhögik körbe Aragornt...

Én egy szép és nemes tündére emlékszem, akinek héba-hóba még humora is van...

Meg az a koponyazuhatag (görgeteg??) a bővítettben. BRRRR

A FoTR-ban Legolas még inkább közelít az általad leírthoz. (Szerintem.) Aztán a későbbi részekben már kevésbé... :(

OFF: Most néztem újra a FoTR 1-2 jelenetét. Boromiros jeleneteket, naná. :)
ON

Több
18 éve 11 hónapja #277832 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
A Holtak a könyvben méltóságteljesek és ünnepélyesek. Nem röhögik körbe Aragornt...
Legolas... *megborzong* Írta vhol is a Mester, hogy L. egy hidrogénszőke, nemi identitászavaros cirkuszi akrobata? Én egy szép és nemes tündére emlékszem, akinek héba-hóba még humora is van...

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
18 éve 11 hónapja #277816 Írta: Penngaladiel
Penngaladiel válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Mal-estel írta: Hát ha mondanál pár ilyen"jellemtorzulást" azt megköszönném.

A teljesség igénye nélkül, a bővítettet is figyelembe véve:

Első film

Széltetőn Frodó elhajítja a kardját és nyüszítve menekül a filmben, míg a könyvben bátran - na jó, talán inkább vakmerően - szembeszáll a rátámadó nazgúllal ---> gyávaság
Gandalf és Szarumán egymáshoz való viszonya - a filmben G. naívan kifecseg egy csomó mindent Sz.-nak, míg a könyvben nem bízik meg benne egészen, plusz az összecsapásuk is túlzás

Második film

Faramir jelleme a könyvben sokkal szilárdabb, egyetlen pillanatra képes csak a gyűrű megingatni
Éowyn ledegradálása - a könyvben nem egyszerűen egy fiús lány, aki imád karddal játszani, és nem tanult meg főzni, hanem igazi úrnő, méltósággal

Harmadik film

Már más is említette, hogy Denethorból a filmben hiányzik az a nemesség, ami a könyvben szerethető karakterré teszi, akit megértünk és sajnálunk
Gandalf leüti Denethort - a könyvbeli Gandalf ilyet soha nem tenne!!!
Gandalfot első menetben legyőzi a Boszorkányúr - holott a könyvből egyértelmű, hogy a jó az erősebb!
Pippin a csatában gyáván viselkedik, pedig a könyv szerint eddigre már tapasztalt harcos

Valamint mindhárom filmen végigvonul Aragorn szenvelgése, hogy ő most akkor király vagy nem, hogy elég érett-e a feladatra, míg a könyvben pontosan tudja, hogy ki ő és mi a feladata.

Többet is fel tudnék sorolni, csak már késő van :P

Több
18 éve 11 hónapja #277668 Írta: Estelio
Estelio válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

.Elessar király. írta: De azt is meg kell értened, hogy a filmadaptáció nem a könyv szóról szóra vitt filmváltozatát jelenti. Mellesleg ismerek olyan embert, akinek a film jobban bejött, mint a könyv.

Én is ezek közé tartozom...
Tolkien írásai közül nekem a Szilmarilok jobban tetszett...

Több
18 éve 11 hónapja #277666 Írta: Annedun
Annedun válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
nemröhögök :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

szeretni és szeretve lenni

Több
18 éve 11 hónapja #277656 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Denethor pedig egy pszichopata elmebeteg állat a filmben, akiben nincs semmi méltóság! És mellesleg túljátssza. És még hülyén is néz ki, azzal a kóccal a fején. Meg a pofavágásai.

A könyvben meg imádom... (Azok a körmondatok! Azok a galád kis beszólások! A hűvös méltósága (ami alatt persze elfojtott tűz van... NEMRÖHÖG!) Ja, és az egész jelenség...)

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
18 éve 11 hónapja #277581 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Szerintem azért Faramir jellemét igenis eltorzították valamennyire a második filmben, jóllehet, a bővített változat valamicskét javít rajta és a harmadikra már önmaga. Én valahogy feleslegesnek ítélem, ha marad a könyvbéli Faramir kezdettől fogva, talán még jobban megérthető, miért is nem szereti Denethor annyira.

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Több
18 éve 11 hónapja #277558 Írta: Mal-estel
Mal-estel válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Hát ha mondanál pár ilyen"jellemtorzulást" azt megköszönném.
Nézzük sorra:
első film semmi

második film:
Faramirnak beírtak egy kis jellemfejlődést, melynek kezdeti állapota egy erős Boromir-szint, vége pedig a könyvbeli Faramir
Théoden kicsit félősebb:"nem kockáztatok nyílt ütközetet" (vagy vmi ilyesmi), csökönyösebb is(a 3.-ban):"Miért segítsünk azokon akik nekünk nem segítettek"(vagy vmi ilyesmi) de végül ő is könyvbeli Théoden lesz, szóval ez egy kis jellemfejlődés szintén.
Éowyn ugyanolyan szomorú és heves, hősi tettekre vágyó nő
Samu szintén nem változott.
Gollamnak jót tett az elmebajos jelenet.
Frodó kicsit elkeseredettebb
Aragorn, Legolas, Gimli, Trufa, Pippin semmi.
Gandalf kicsit gondterheltebb, de többet is nevet.

Harmadik film:Théoden "megjavul", Faramir szintén.
A legnagyobb változás Frodón észlelhető, de ez nem jellemváltoztatás, csak a Gyűrű hatását erősítették rajta.
Gandalf Gandalf, ugyanígy a többiek is könyvbeli önmaguk.
Denethor szigorú, határozott és Faramirtnemkedvelő.

Ennyi. Kihagytam valamit?
Ez nekem nem tűnik túl drasztikusnak, sőt szerintem inkább a második filmbe pakoltak több jellemfejlődést (amit te - érzésem szerint helytelenül - torzításnak nevezel).

Ja és szerintem nézd meg a Függelékeket, ha eddig esetleg nem jött össze.

A remény hal meg utoljára.

Több
18 éve 11 hónapja #277555 Írta: Penngaladiel
Én tökéletesen megértem, hogy a filmadaptáció az nem a könyv szóról-szóra megfilmesítése, és ezt nem is vártam el. A gond az, hogy a szereplők jelleme torzult a filmekben, méghozzá néhol igen drasztikus módon, és ez az, amt nem tudok PJ-nek megbocsátani.

Több
18 éve 11 hónapja #277549 Írta: Arzeen
Arzeen válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Míg csak könyvben olvastam a GyU-át addig a szereplők kinézete az én fantáziámra volt bízva, miután pedig láttam a filmeket, belémrögződtek az alakok. Én ezért szeretem jobban a könyvet, attól olyan egyedi az olvasás élménye, hiába vannak leírva, hogy hogy nézenek ki :D

Több
18 éve 11 hónapja #277546 Írta: Mornambar
Mornambar válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
... én is, de azok mind azt mondták hogy "mert nem olyan bonyolult..." :D

Több
18 éve 11 hónapja #277538 Írta: .Elessar király.
.Elessar király. válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
De azt is meg kell értened, hogy a filmadaptáció nem a könyv szóról szóra vitt filmváltozatát jelenti. Mellesleg ismerek olyan embert, akinek a film jobban bejött, mint a könyv.

"Ez a nap nem egyetlen emberé, de mindőnké!
Építsük ujjá együtt ezt a világot, s osztozzunk
rajta a béke napjaiban!"

Több
18 éve 11 hónapja #277494 Írta: Penngaladiel
Látványilag kifogástalan mindhárom film, de szellemében egyre jobban eltérnek Tolkientól, és ez a harmadik filmben vált a legzavaróbbá. És ezen kivételesen a bővített verzió sem segített. Teljesen átírták a szereplők jellemét, és emiatt az egész történet mondanivalója megváltozott...

Több
18 éve 11 hónapja #277492 Írta: .Elessar király.
.Elessar király. válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Szerintem Samu az a karakter, akit a legjobban lehet szeretni.

"Ez a nap nem egyetlen emberé, de mindőnké!
Építsük ujjá együtt ezt a világot, s osztozzunk
rajta a béke napjaiban!"

Több
18 éve 11 hónapja #277486 Írta: Mal-estel
Nem is tudom. Például az amelyikben kaját ad Aragornnak. Egyszerűen idegesít. És nem csak én vagyok így vele: egy csomó ismerősömtől hallottam ugyanezt. Bár én már a könyvben se nagyon kedvelem a karakterét (ez alatt azt értem, hogy nem imádom úgy, mint a többieket :) )
, de a TTT-ben nagyon kihangsúlyozzák a szerepét. Jól játsza, az ellen nincs kifogásom, inkább maga a karakter nem a kedvencem.
De ez a saját véleményem, úgyhogy nem kell mellre szívni!!

Több
18 éve 11 hónapja #277485 Írta: Thereon
Thereon válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Mit értesz butuska jelenet alatt? Én nem láttam még ilyet tőle.

Thereon, a vándorló varázsló

Több
18 éve 11 hónapja #277481 Írta: Mal-estel

Alyr Arkhon írta: Nekem sem tetszik elég sok minden, de azért előttem teljesen nem ásta el magát.
Csak bizonyos jeleneteket hiányolok, illetve Faramirt sajnálom...

Hát igen. Mikor először láttam, hogy Faramir "mennyire Boromir" kicsit kiborultam. Meg Théoden is elég csökönyös :( De minél többször látom annál jobban tetszik. Éowyn "butuska" jeleneteit viszont még mindig nem szeretem.

Több
18 éve 11 hónapja #277472 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Nekem sem tetszik elég sok minden, de azért előttem teljesen nem ásta el magát.
Csak bizonyos jeleneteket hiányolok, illetve Faramirt sajnálom...

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
18 éve 11 hónapja #277469 Írta: Mal-estel

Penngaladiel írta: Már a második filmben elásta volna magát PJ, nem csak a harmadikban :evil2:

Ez nekem új! Miért ásta el magát a harmadikban? Jó, jó volt pár változtatás meg minden, de nekem tetszett (nem is nagyon szoktam a könyvvel hasonlítgatni, mióta megnéztem a függelékeket és megértettem, hogy mit miért alakítottak át).

Több
18 éve 11 hónapja #277456 Írta: Penngaladiel
Már a második filmben elásta volna magát PJ, nem csak a harmadikban :evil2:

Több
18 éve 11 hónapja #277447 Írta: Mal-estel
Ti hogy éltétek volna meg, ha Arwen feltűnt volna a Helm-szurdok csatájában? (Eredetileg ez volt betervezve)

Több
18 éve 11 hónapja #277393 Írta: Mal-estel
?Zsizsik? kutyája is elég nagy azt hiszem. (Az a hobbit, akit a nazgúl kérdez, hogy Meeeeegyeee... ZZsssááákos...)

Több
18 éve 11 hónapja #277370 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Daeron írta: És arra gondoltatok már, hogy a hobbitoknak kisebb állataik voltak-e (azaz hobbitmérethez igazított) vagy ugyanolyan mint az embereké? Vajon ez megjelenik a filmben? Én már nem emlékszem.

Természetesen megjelenik, disznót terelnek, marhával szántanak, azthiszem, hogy tyúkot is láttam, mindegyik méretarányossan nagyobb náluk...

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
18 éve 11 hónapja #277337 Írta: Daeron
Daeron válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
És arra gondoltatok már, hogy a hobbitoknak kisebb állataik voltak-e (azaz hobbitmérethez igazított) vagy ugyanolyan mint az embereké? Vajon ez megjelenik a filmben? Én már nem emlékszem.

Auta i lóme!

Több
18 éve 11 hónapja #277106 Írta: Exar Kun
Exar Kun válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Ez az állatos dolog érdekes. Bár Cirith Ungol tornyában el tudnék képzelni pár aranyos patkányt is...
(Mondtam már, hogy herótom van a szarvasmarhától? :twisted: )

Más: vajon birka volt-e a Megyében vagy Rohanban? (merinói :gonosz:)

Utúlie'n aure! Aiya Eldalie ar Atanatári, utúlie'n aure!

Több
18 éve 11 hónapja #276915 Írta: Tünde
Tünde válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Mal-estel írta:

Remzy_mama/Eldawen írta: Azon gondolkoztam, milyen furi, hogy a filmben egyáltalán nem voltak állatok. Vagy csak én emlékszem rosszul?
Erdőben a fákon madarak? Ilyesmi...
Hal volt, lovak és crebainok. Aztán annyi.

Van ott állat bőven + így is kevés volt az idő. Persze az lehetett volna, hogy egy jelenetben egy pillanatra megvillannak a madárkáid - de nem volt. Én nem is hiányoltam. Ez a film nem róluk szólt :wink:

Nem róluk szólt, csak egy erdőben, faluban vannak állatok is - csak úgy a háttérben. Nem vitatkozni akarok, csak ahogy olvastam az egyet, Gandalf ott is írja, hogy beszélt a madarakkal és eszembe jutott.

"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"

Több
18 éve 11 hónapja #276908 Írta: Isilcala
Isilcala válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
De azért mutathattak volna egy két farkast, hogy a néző lássa nem csak akkor voltak veszélyben, amikor orkok üldözték őket...

"A szerelem megszállotja voltam. Kösz hogy kigyógyítottál!" /Moulin Rouge/

Több
18 éve 11 hónapja #276907 Írta: Estelio
Estelio válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Mal-estel írta:

Remzy_mama/Eldawen írta: Azon gondolkoztam, milyen furi, hogy a filmben egyáltalán nem voltak állatok. Vagy csak én emlékszem rosszul?
Erdőben a fákon madarak? Ilyesmi...
Hal volt, lovak és crebainok. Aztán annyi.

Van ott állat bőven + így is kevés volt az idő. Persze az lehetett volna, hogy egy jelenetben egy pillanatra megvillannak a madárkáid - de nem volt. Én nem is hiányoltam. Ez a film nem róluk szólt :wink:

De hozzátartoznak a környezethez attól függetlenül, hogy nem róluk szól a történet...

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.675 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére