- Köszönetek: 0
Szilmarilok
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Nagyon foglalkoztat a Tolkieni világ megléte, részei és szerkezete. A Szilmarilok c. könyvet már többször is elkezdtem olvasni, de mindig újra kellett kezdenem. Nem könnyű olvasmány. Nem vagyok teljesen kezdő a témában, vannak saját elképzeléseim róla, de még sokmindent nem tudok. Ez úton szeretném kérni a segítségeteket a Tolkieni világ felépítésének megértésében.
"Kezdetben volt Eru, az Egyetlen, akit Ardán Ilúvatarnak neveztek;..."
"... Ezért Ilúvatar létet adott a látomásnak, és elhelyezte a Semmiben, s a Titkos Tüzet a világ szívének a közepébe tette; s a neve Ea lett. ..."
/részletek a Szilmarilok c. könyvből/
Köszönettel: Nimrandir
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Nem-e lehetne-e kérni-e egy magyar nyelven való összefoglalást az alant olvasható izéből amit amani belinkelt?
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Le hannon, amani!
Our knees do not bend easily
- amanibhavam
- Nem elérhető
$29. This was the doom of the Gods, when Fionwe and the
sons of the Valar returned to Valmar and told of all the things that
had been done. Thereafter the Hither Lands of Middle-earth
should be for Mankind, the younger children of the world; but to
the Elves, the Firstborn, alone should the gateways of the West
stand ever open. And if the Elves would not come thither and
tarried in the lands of Men, then they should slowly fade and fail.
This is the most grievous of the fruits of the lies and works that
Morgoth wrought, that the Eldalie should be sundered and
estranged from Men. For a while other evils that he had devised or
nurtured lived on, although he himself was taken away; and Orcs
and Dragons, breeding again in dark places, became names of
terror, and did evil deeds, as in sundry regions they still do; but
ere the End all shall perish. But Morgoth himself the Gods thrust
through the Door of Night into the Timeless Void, beyond the
Walls of the World; and a guard is set for ever on that door, and
Earendel keeps watch upon the ramparts of the sky.
$30. Yet the lies that Melkor, the mighty and accursed, Mor-
goth Bauglir, the Power of Terror and of Hate, sowed in the hearts
of Elves and Men are a seed that doth not die and cannot by the
Gods be destroyed; and ever and anon it sprouts anew, and bears
dark fruit even to these latest days. Some say also that Morgoth
himself has at times crept back, secretly as a cloud that cannot be
seen, and yet is venomous, surmounting the Walls, and visiting
the world to encourage his servants and set on foot evil when all
seems fair. But others say that this is the black shadow of Sauron,
whom the Gnomes named Gorthu, who served Morgoth even in
Valinor and came with him, and was the greatest and most evil
of his underlings; and Sauron fled from the Great Battle and
escaped, and he dwelt in dark places and perverted Men to his
dreadful allegiance and his foul worship.
$31. Thus spake Mandos in prophecy, when the Gods sat in
judgement in Valinor, and the rumour of his words was whispered
among all the Elves of the West. When the world is old and
the Powers grow weary, then Morgoth, seeing that the guard
sleepeth, shall come back through the Door of Night out of the
Timeless Void; and he shall destroy the Sun and Moon. But
Earendel shall descend upon him as a white and searing flame and
drive him from the airs. Then shall the Last Battle be gathered on
the fields of Valinor. In that day Tulkas shall strive with Morgoth,
and on his right hand shall be Fionwe, and on his left Turin
Turambar, son of Hurin, coming from the halls of Mandos; and
the black sword of Turin shall deal unto Morgoth his death and
final end; and so shall the children of Hurin and all Men be
avenged.
$32. Thereafter shall Earth be broken and re-made, and the
Silmarils shall be recovered out of Air and Earth and Sea; for
Earendel shall descend and surrender that flame which he hath
had in keeping. Then Feanor shall take the Three Jewels and bear
them to Yavanna Palurien; and she will break them and with their
fire rekindle the Two Trees, and a great light shall come forth.
And the Mountains of Valinor shall be levelled, so that the Light
shall go out over all the world. In that light the Gods will grow
young again, and the Elves awake and all their dead arise, and the
purpose of Iluvatar be fulfilled concerning them. But of Men in
that day the prophecy of Mandos doth not speak, and no Man it
names, save Turin only, and to him a place is given among the
sons of the Valar.
love is the shadow that ripens the wine
- Ninniach
- Nem elérhető
Running írta: Na akkor senki nem tud válaszolni így a topicban? Most hirtelen nem tobok ki 6 ezret, mert érdekel belőle 3 sor...
Félek, hogy kicsit több az 3 sornál... de türelem, előbb-utóbb valaki becopyzza vagy összefoglalja neked.
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
- Running
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
szurkulet.hu - Minden Gyűrűk Ura rajongónak. Leírások, képek, zenék...
- Elmoth
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Giloth: [size=9:3a50aj54]honnan is lehet megszerezni? [/size]
- Running
- Nem elérhető
- gilloth
- Látogató
Darabonként kb bő 4ezer fingula egy kötet. (most vettem nemrég)
[size=9:4v91rh3p]Különben, máshonnan is beszerezhető, nemcsak boltból, de ez már nemcsak OFF de tilos is ide kiírni... izé... [/size]
OFF vége
- Running
- Nem elérhető
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
History of Middle Earth sorozat, az első két kötet jelent meg csak magyarul. Ha jól csalódom a témáról többet a X. kötetben olvashatsz (Morgoth's ring)
- Running
- Nem elérhető
Ninniach írta:
Running írta: Tudna valaki írni nekem vmit erről: Morgoth kizárása a nagy fal mögé. Honnan lehet erről több infót szerezni, a szilmarilokon kívül?[/list]
HoME
Ez egy tök jó Pain Of Salvation szám, de kanyarodjunk vissza inkább a kérdéshez.
- Ninniach
- Nem elérhető
Running írta: Tudna valaki írni nekem vmit erről: Morgoth kizárása a nagy fal mögé. Honnan lehet erről több infót szerezni, a szilmarilokon kívül?[/list]
HoME
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
- Running
- Nem elérhető
- 3.Aragorn
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
Nem hinném, hogy a világban történt rossz dolgok miatt mennének csak el- ha így volna, az Első Kor végén mind elmenne Valinorba.
Az életlehetőségeikről: inkább arról van szó, hogy ellehetetlenedik a létezésük- a megváltozott világnak- elvileg- nincs rájuk szüksége. (pedig volna...)
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- 3.Aragorn
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta: Szerintem nem: erkölcsi kötelességüknek érezték a gonosz elleni harcot. A GyU- ban elhangzik, hogy a világot nem magunknak kell megőrizni, és nekünk az a kötelességünk, hogy harcoljunk érte, még akkor is, ha nem érjük meg a harc kimenetelét és a világ jobbrafordultát.
Galadriel és Elrond a maguk eszközével harcolnak, de elsősorban nem magukért. Persze Thranduil más eset, na de neki az orra előtt van Szauron, ill. az is természetes, hogy Lórient védik - de a lokális harc más, mint egy globális célokért folytatott küzdelem.
ha úgy nézzük, a tündék számára a gonosz elleni küzdelem kezdetektől fogva kötelesség. Nemcsak magukért, hanem másokért is.
1-et értek, ezért írtam ekkora betűkkel, hogy többek között
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
3.Aragorn írta:
Phaedra/Namarie írta: Aragorn: szerintem a változtatni fogalmat nem egy dologra értjük. Én arra gondoltam, hogy a "végzettel szembeszállni" , a világot és a sorsot irányítani.
Ha jól értem, te értékek megőrzéséről, és viszonyok állandósításáról beszélsz.
Igaz, erről szoltam. Hadd tegyem hozzá (nem ellenvetésként), hogy a 3-ad kor tündéinek eszük ágában sem volt megreformálni világunkat. Mivel az ő idejük már lejárt, a jó irányú változást jobbára csak az elhajózásban látták. Szauron ellen is azért harcoltak (TÖBBEK KÖZÖTT), hogy a Középföldén maradt tündék sorsa ne romoljon, mert akkor még hamarabb elhajóznának...
Szerintem nem: erkölcsi kötelességüknek érezték a gonosz elleni harcot. A GyU- ban elhangzik, hogy a világot nem magunknak kell megőrizni, és nekünk az a kötelességünk, hogy harcoljunk érte, még akkor is, ha nem érjük meg a harc kimenetelét és a világ jobbrafordultát.
Galadriel és Elrond a maguk eszközével harcolnak, de elsősorban nem magukért. Persze Thranduil más eset, na de neki az orra előtt van Szauron, ill. az is természetes, hogy Lórient védik - de a lokális harc más, mint egy globális célokért folytatott küzdelem.
ha úgy nézzük, a tündék számára a gonosz elleni küzdelem kezdetektől fogva kötelesség. Nemcsak magukért, hanem másokért is.
- Dínchamion
- Nem elérhető
3.Aragorn írta: Batti: 1-et értek azzal, hogy csak az tulajdonítható Tolkiennek, amit leírt, de miért ne mélázhatnánk el azon, hogy mit gondolhatott a Mester. (persze ezek legfeljebb találgatások) [size=9:ooqsgq12][/size]/fel a fejjel Emoth! /
Mert tök irreleváns, ha a műről van szó. Tolkien gondolatai meg offtopik itt, don't you think?
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- 3.Aragorn
- Nem elérhető
- 3.Aragorn
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta: Aragorn: szerintem a változtatni fogalmat nem egy dologra értjük. Én arra gondoltam, hogy a "végzettel szembeszállni" , a világot és a sorsot irányítani.
Igaz, erről szoltam. Hadd tegyem hozzá (nem ellenvetésként), hogy a 3-ad kor tündéinek eszük ágában sem volt megreformálni világunkat. Mivel az ő idejük már lejárt, a jó irányú változást jobbára csak az elhajózásban látták. Szauron ellen is azért harcoltak (TÖBBEK KÖZÖTT), hogy a Középföldén maradt tündék sorsa ne romoljon, mert akkor még hamarabb elhajóznának...
- Elmoth
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Dínchamion
- Nem elérhető
Szóval ja.
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Batti
- Nem elérhető
Elmoth írta: Sztem Tolkien megpróbált egy saját mitológián keresztül választ adni arra, h. miért olyan a világ, amilyen. de a vége felé ír az egyenes útról, amitől szvsz reményteli a befejezés. Bele kell törődni, h. ilyen a világ. Vagy legalább is elfogadni. Aztán meg az ember megkapta azt az ajándékot, h. a maga ura legyen, úgyhogy változtathat a világon.
Az, hogy tolkien mit akart vagy mit szándékozott nem számít. Csak az amit leírt, vagyis ami a szövegben benne van, hogy Lamorakra hivatkozzak. Ugy hogy nem kellene jönni azzal, hogy Tolkien mit gondolt vagy akart. Te ugy gondolod én meg másként és az olvasók mindegyike másként. Ugyan ki állíthatna fel bármiféle értékrendet ebben az erősen szubjektív rendszerben? Esetleg leszármazási ágon relevánsabb elgondolások lehetnének Tolkien gondolatairól? Inkább ne menjünk bele.
"Kane o Keizai Suru"
- Namarie
- Nem elérhető
- 3.Aragorn
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
Turin Turambar sem tudott változtatni semmin, sőt.. és mint Galadriel mondja a GyU- ban, dolgok pont azért következhetnek be, mert mindenáron változtatni akarunk rajtuk.
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.