Haditudományok Középföldén

Több
20 éve 6 hónapja #192266 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
A tűzfegyverek más kérdés. Ott megint bejött a fegyelem, mert rájöttek, hogy a sortűz sokkal hatékonyabb, mint az, ha a katonák "fire at will" alapon lövöldöznek összevissza )
"Középkori csata" alatt a kézifegyverekkel (max némi íjász támogatással) vívott "felállunk egymással szemben aztán megütközünk"-stílusú ütközeteket értettem.

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 6 hónapja #192265 Írta: elda
elda válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Ezek szerint az orkok elég visszamaradott népek voltak Középföldön! :) )

A hadrendjük, mintha a római légiókat formázta volna! :wink:

Napóleon, az ugye már az új kor? Rákóczi szabadságharc előtte is már az? Pedig ott a zárt alakzatban támadó lövész gyalogosok taktikája, stratégiája, nem egy össze-vissza futás volt! :?
Az angolokról pedig szó se essék Indiában, Kínában! Tök rendezetlenül hódítgattak, mészárolták le, a "fegyelmezetlen" helyieket!

A gondolat örök

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 6 hónapja #192264 Írta: Felagund

elda írta: Szerintem, ha egy zárt alakzat felbomlik, akkor az alakzat kinálta minden előny, lásd falanx, cohors, is vele veszik. Innentől már csak a katonák egyéni képességei a döntőek. Ebben Eryvel értek egyet! :wink:

Én is, de Tolkien mitológiája (legalábbis harcászati-haditechnológiai szinten) egyértelműen középkorra hajaz, ott pedig ritkán szórakoztak falanxszal, meg alakzatokkal...

Több
20 éve 6 hónapja #192257 Írta: elda
Bocs! Csapongtam. Isildur Gyűrű szerzésére gondoltam az utolsó mondatban. Tudom, hogy az egy másik csata, egy harmadik, de ott is csak a vak "véletlen" hozta, hogy a már-már felülkerekedő orkokat legyőzték.

Nem kellene lebecsülni az ellenfelet, mert akkor magunkat is gyengítjük! :wink:

A gondolat örök

Több
20 éve 6 hónapja #192188 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

elda írta: Bilbó kalandjait olvasva a csatára a Magányos hegynél. Nem az embereken és Tündéken múlt, hogy azok a "nyeszlett" orkok nem győztek...

Persze, hogy nem, Beorn volt a kulcsfigura. Mellesleg a tündék-törpök-emberek serege létszámban és helyzetileg is hátrányban volt. A felülről-hátulról támadó, létszámfölényben lévő orkok ellen nem sokat lehet tenni...

elda írta: Ha akkor a Gyűrű nem kerül a porba, nem hiszem hogy a Hetedkorról beszélgetnénk! :wink:

Ezt nem igazán értem :? elda, kifejtenéd?

Több
20 éve 6 hónapja #192183 Írta: Holtak vezére
Holtak vezére válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
igen jól halomra gyilkolászták egymást...
a kicsik fegyverei mennyiben tértek el a nagyokétól?
gondolom az egyik dolog a méret..

"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"

Több
20 éve 6 hónapja #192092 Írta: elda
Üdv a harcászoknak! :)

Szerintem, ha egy zárt alakzat felbomlik, akkor az alakzat kinálta minden előny, lásd falanx, cohors, is vele veszik. Innentől már csak a katonák egyéni képességei a döntőek. Ebben Eryvel értek egyet! :wink:

A kicsi orkok is tudtak volna gondot okozni az emberek és tündék soraiban, bármennyire kicsinek látszanak. Először is gondoljatok Frodó elrablálásakor kitört balhéra. Egészen jó kis öldöklés született az Uruk-hai harcosok és az orkok közt! :twisted: Másodszor ; Bilbó kalandjait olvasva a csatára a Magányos hegynél. Nem az embereken és Tündéken múlt, hogy azok a "nyeszlett" orkok nem győztek...

Ha akkor a Gyűrű nem kerül a porba, nem hiszem hogy a Hetedkorról beszélgetnénk! :wink:

A gondolat örök

Több
20 éve 6 hónapja #192052 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Felagund írta: Szerintem meg sokkal hatásosabb, ha lepattannak róla :mrgreen:

Ez fáj... :D

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 6 hónapja #192051 Írta: Felagund
Szerintem meg sokkal hatásosabb, ha lepattannak róla :mrgreen:

Több
20 éve 6 hónapja #192048 Írta: Alyr Arkhon

Ery írta:

Felagund írta:

Ery írta: Az lehet, de attól még rizikós. Én nem engendék be a vonalak mögé ellenséget.

Még akkor se ha az jóval gyengébb???
Gondolj arra, hogy lehetett ez egyfajta lokális bekerítés...

Éppen ezért. Egy bekerítés, ill. átkarolás működik. Megengedni nekik, hogy felmorzsolódjanak a pajzsfalon igen. De átengedni...

Az orkok eleve többszörös fölényben voltak. Ilyen esetekben megbontanni az alakzatot ilyen akcióval nagyon rizikós.

Teljesen egyetértek.
Bár a film szempontjából sokkal látványosabb ha megbontják a pajzsfalat...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 6 hónapja #192033 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Felagund írta:

Ery írta: Az lehet, de attól még rizikós. Én nem engendék be a vonalak mögé ellenséget.

Éppen ezért. Egy bekerítés, ill. átkarolás működik. Megengedni nekik, hogy felmorzsolódjanak a pajzsfalon igen. De átengedni...

Az orkok eleve többszörös fölényben voltak. Ilyen esetekben megbontanni az alakzatot ilyen akcióval nagyon rizikós.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
20 éve 6 hónapja #192032 Írta: Felagund

Több
20 éve 6 hónapja #192030 Írta: Ery

Felagund írta:

Ery írta:
Igen de az rizikós.

Nem, ha az orkok olyanok amilyenek... ;)

Itt utalnék rá, hogy egy ork egy kb 130-140 centis kis görbe lábú vacak volt, gyenge felszereléssel, ellenben a tündék (noldák) erős testalkatúak, magasak (190-200 cm), és remekül felfegyverzettek voltak...
A dúnadánokról hasonlóak mondhatók el, mint a tündékről. Mindez azt jelenti, hogy az orkoknak legalább tízszeres számbeli fölényben kellett lenniük, hogy egyáltalán halvány esélyük legyen a győzelemre... :!: (Uruk-haik itt még rég nem voltak!)

(ezt Ulmo is megerősítette ;) )

Az lehet, de attól még rizikós. Én nem engendék be a vonalak mögé ellenséget.

Καναπή!

Több
20 éve 6 hónapja #192027 Írta: Felagund

Ery írta:

_Neo írta:

Alyr Arkhon írta: A filmbeli csatában a tündék nagyon gyorsan felbontották a pajzsfalukat...

Beengedtek az orkokat a daraloba )

Igen de az rizikós.

Nem, ha az orkok olyanok amilyenek... ;)

Itt utalnék rá, hogy egy ork egy kb 130-140 centis kis görbe lábú vacak volt, gyenge felszereléssel, ellenben a tündék (noldák) erős testalkatúak, magasak (190-200 cm), és remekül felfegyverzettek voltak...
A dúnadánokról hasonlóak mondhatók el, mint a tündékről. Mindez azt jelenti, hogy az orkoknak legalább tízszeres számbeli fölényben kellett lenniük, hogy egyáltalán halvány esélyük legyen a győzelemre... :!: (Uruk-haik itt még rég nem voltak!)

(ezt Ulmo is megerősítette ;) )

Több
20 éve 6 hónapja #191881 Írta: Ery

_Neo írta:

Alyr Arkhon írta: A filmbeli csatában a tündék nagyon gyorsan felbontották a pajzsfalukat...

Igen de az rizikós.

Καναπή!

Több
20 éve 6 hónapja #191803 Írta: _Neo
_Neo válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"

Több
20 éve 6 hónapja #191797 Írta: Alyr Arkhon

_Neo írta:

Alyr Arkhon írta:

_Neo írta:

Sultanus írta: Legyőzték mégpedig pont a rómaiak: hajítódárdáikkal megbontották a sorokat, majd karddal törtek át a felbomlott sorokat. GYU-ra lefordítva: a görög és makedon falanx az orkok Kürtvár előtti (filmbeli) felállására hasonlított (csak azt nem tudom miért vittek magukkal akkora lándzsákat várostromhoz...), a római leginkább a tündék felállásához a mordori csatában (lándzsa helyet nyil, kard helyet aza a bárdszerűséget használva).

Az kard, csak hosszu a markolatja. De miert ives, azt nem tudom...
ELFileg a tuncok csak egyenes kardokat kovacstak....

Azért íves mert az olyan "tündés" :D
Meg mert lehet hogy két él már sok lenne a filmes tüncöknek...

Ennyit a filmrol es PJ-rol...

Végül is a filmbeli tündék formavilágához tényleg közelebb áll a dolog...

A filmbeli csatában a tündék nagyon gyorsan felbontották a pajzsfalukat...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 6 hónapja #191793 Írta: _Neo

Alyr Arkhon írta:

_Neo írta:

Sultanus írta: Legyőzték mégpedig pont a rómaiak: hajítódárdáikkal megbontották a sorokat, majd karddal törtek át a felbomlott sorokat. GYU-ra lefordítva: a görög és makedon falanx az orkok Kürtvár előtti (filmbeli) felállására hasonlított (csak azt nem tudom miért vittek magukkal akkora lándzsákat várostromhoz...), a római leginkább a tündék felállásához a mordori csatában (lándzsa helyet nyil, kard helyet aza a bárdszerűséget használva).

Ennyit a filmrol es PJ-rol...

Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani

Több
20 éve 6 hónapja #191789 Írta: Alyr Arkhon

_Neo írta:

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 6 hónapja #191786 Írta: _Neo

Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani

Több
20 éve 6 hónapja #191776 Írta: Sultanus
Sultanus válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

elda írta: DE legyőzték azt a falanxot használó népet valahogy! :) Nem? Talán épp a rövidkardos rómaiak? Vagy a sündisznó megszületett összegömbölyödött és meghalt? :D S utána jöttek csak a hódítók? :)

Legyőzték mégpedig pont a rómaiak: hajítódárdáikkal megbontották a sorokat, majd karddal törtek át a felbomlott sorokat. GYU-ra lefordítva: a görög és makedon falanx az orkok Kürtvár előtti (filmbeli) felállására hasonlított (csak azt nem tudom miért vittek magukkal akkora lándzsákat várostromhoz...), a római leginkább a tündék felállásához a mordori csatában (lándzsa helyet nyil, kard helyet aza a bárdszerűséget használva).

A phalanxban meg pont az a lényeg, hogy nem kerülnek közel hozzájuk...

Állítólag a történelem során fegyelmezett, zárt rendben álló lándzsás vagy szuronyos gyalogságot soha nem győzött le lovasság, mert lovat ilyen acélfalnak nem lehet nekivezetni (na persze ha ott van Gandalf...). A lovasság vagy bekerítette a gyalogságot (ez ellen találták ki a svájciak a négyszög formációt), vagy egyszerűen pszichikai nyomással szétkergette őket.

Több
20 éve 6 hónapja #191752 Írta: Alyr Arkhon

Gandalf írta: A pallos egykezes fegyver, bár gyakran összekeverik a kétkezes kardokkal... Ált. lóhátról használták vagy kivégzésre (hóhérpallos, már volt egy olyan a kezemben, amely számos emberéletet oltott ki...)

Csak köznyelvben átkerült a jelentése a kétkezes kardhoz...

elda: a pallos és a bárd között mérföldnyi a különbség...
Én csak megjegyeztem hogy pallost nem láttam náluk.

elda: legjobb tudomásom szerint a rómaiak is falanxban harcoltak... (igaz, nem egészen olyasfélében mint a makedónok... )

De ha tagolt terepre küldesz egy falanxot akkor sem jársz jól...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 6 hónapja #191741 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
A pallos egykezes fegyver, bár gyakran összekeverik a kétkezes kardokkal... Ált. lóhátról használták vagy kivégzésre (hóhérpallos, már volt egy olyan a kezemben, amely számos emberéletet oltott ki...)

Több
20 éve 6 hónapja #191736 Írta: Felagund

Ery írta:

elda írta: A fallanx addig volt hatásos míg közel nem kerültek a lándzsát tartókhoz.

Egészen pontosan addig, amíg a szárnyakat biztosító peltasztészek a helyükön maradnak, s védik a sebezhető oldalt. Mihelyst ez megszűnik a phalanx összeomlik (lásd Kr.e. 197, Künoszkephalai

No igen...
A falanx jobb oldala... :roll:

Több
20 éve 6 hónapja #191710 Írta: elda
Pontosan Ery! :)

Szerintem kezdünk átmenni chat gyorsaságba! :) Bocs ez off topic ! :)

Minden fegyvert tartó kéz legyőzhető. Egy jó ötlettel.

A gondolat örök

Több
20 éve 6 hónapja #191709 Írta: elda
DE legyőzték azt a falanxot használó népet valahogy! :) Nem? Talán épp a rövidkardos rómaiak? Vagy a sündisznó megszületett összegömbölyödött és meghalt? :D S utána jöttek csak a hódítók? :)

A gondolat örök

Több
20 éve 6 hónapja #191708 Írta: Ery

elda írta: A fallanx addig volt hatásos míg közel nem kerültek a lándzsát tartókhoz.

Egészen pontosan addig, amíg a szárnyakat biztosító peltasztészek a helyükön maradnak, s védik a sebezhető oldalt. Mihelyst ez megszűnik a phalanx összeomlik (lásd Kr.e. 197, Künoszkephalai

Καναπή!

Több
20 éve 6 hónapja #191706 Írta: Felagund
Pontosan: "A Shaolin legveszélyesebb fegyvere: ami éppen a keze ügyébe kerül" :lol:
(kedvenc mondásom)

A phalanxban meg pont az a lényeg, hogy nem kerülnek közel hozzájuk... ;)

Több
20 éve 6 hónapja #191704 Írta: elda
Azt a hosszú nyelű fegyvert a film készítői hívják bárdnak! :)

A fallanx addig volt hatásos míg közel nem kerültek a lándzsát tartókhoz.

Valóban a római hadrendből indultam ki, mert a kor leghatásosabb hadrendje és fegyverzete volt. Gondolom ebben megegyezünk? :wink:

Emberek, itt és most ebben a topikban hadtudományról beszélgetünk, nem pedig arról, hogy milyen fegyvert fogtak már a tündék!!!Bekerülhetne ide a bugyli bicska is, elnézést,. De ettől még a harc mikéntjéről még nem beszéltek! :wink: Hogyan harcoltak velük, szerintem ez a fontos. Minden fegyver a megfelelő helyen, s stratégia alkalmazásával lehet csak halálos. :wink:

Tudjátok, önvédelmi sportot űzők, minden tárgyból lehet halálos fegyver, ha tudjátok alkalmazni..

A gondolat örök

Több
20 éve 6 hónapja #191701 Írta: Ery

Felagund írta: Volt csatabárd, és volt harci pöröly és volt még vasalt bunk'o is, mert Tolkien leírta
Nincs nagyon mit vitatkozni rajta

Várvédelemnél az ilyen fegyverek brutálisan hatékonyak tudnak lenni. Ilyen esetekben nincs szükség zárt harci alakzatra.

Καναπή!

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.697 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére