- Köszönetek: 2
Haditudományok Középföldén
- Ankalimon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Léofwine írta: A vasról azt olvastam, hogy azért volt jobb, mert könnyebben beszerezhető, emiatt olcsóbb. Többeknek volt pénze rá...
Hát ez eleinte biztosan nem volt igaz. Amikor (ha jól emlékszem) a hettiták behozták a vasfegyvereket a civilizációs súlypontnak számító Közel-Keletre, azok még roppant drágák és értékesek voltak. A drágaságuk három forrásból táplálkozott: a vasérc abban az időszakban sokkal ritkább volt, mint a réz és az ón; a vasércből a vas kinyerése sokkal összetettebb technológiát kíván, mint a bronzkészítés; és csak nagyon kevesen ismerték a vaskovácsolás "titkát".
Mivel azonban a vasfegyverek minden szempontból sokkal jobbak voltak, mint a bronz fegyverek (keményebbek, tartósabbak, jobban formálhatóak), és a vasfegyvert használók eleve technikai fölénybe kerültek a bronzfegyeveres alakulatokkal szemben, a dolog gyorsan elterjedt, és akkor már tényleg nem volt olyan drága.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Felagund
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Léofwine írta: A vasról azt olvastam, hogy azért volt jobb, mert könnyebben beszerezhető, emiatt olcsóbb. Többeknek volt pénze rá...
Meg jobb minőségű volt, mint a bronz
Our knees do not bend easily
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Léofwine írta:
Ery írta: Akkoriban a bronzfegyverekkel felszerelt nehézgyalogság volt a csatadöntő tényező, kiegészítve harci kocsikkal, amelyek főleg az alakzatok megbontásában és az üldözésben játszottak szerepet.
A népmozgás következtében a nagy birodalmak azért kerültek nehéz halyzetbe, mert a kereskedelem beszűkülésével a bronz alkotóelemei nehezen beszerezhetővé váltak.
Miután normalizálódtak a viszonyok új fém jelent meg a piacon: a vas. Ennek ellenére a hadseregek még sokáig bronzot használtak.
Húú köszi ezt a kis leckét . ( Baromi jó lehet ilyenekről tanulni )
A vasról azt olvastam, hogy azért volt jobb, mert könnyebben beszerezhető, emiatt olcsóbb. Többeknek volt pénze rá...
Viszont nehezebben olvasztható, és a vas ellentétben a rézzel és az ónnal nem található meg önmagában a természetben.
A nagy kitermelés beindulása után már valóban olcsóbb lett.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léofwine
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Ery írta: Akkoriban a bronzfegyverekkel felszerelt nehézgyalogság volt a csatadöntő tényező, kiegészítve harci kocsikkal, amelyek főleg az alakzatok megbontásában és az üldözésben játszottak szerepet.
A népmozgás következtében a nagy birodalmak azért kerültek nehéz halyzetbe, mert a kereskedelem beszűkülésével a bronz alkotóelemei nehezen beszerezhetővé váltak.
Miután normalizálódtak a viszonyok új fém jelent meg a piacon: a vas. Ennek ellenére a hadseregek még sokáig bronzot használtak.
Húú köszi ezt a kis leckét . ( Baromi jó lehet ilyenekről tanulni )
A vasról azt olvastam, hogy azért volt jobb, mert könnyebben beszerezhető, emiatt olcsóbb. Többeknek volt pénze rá...
"Végignézett rajtunk, nem szólt semmit csak sírvafakadt!"
- Ery
- Nem elérhető
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Léofwine
- Nem elérhető
Ery írta:
Alyr Arkhon írta: Valamiféle nehézgyalogság persze volt, és naná, hogy bronzbáncélban, de semmiképpen sem hopliták.
Valóban. A hoplita is későbbi találmány.
Az általános nézet szerint a trójai háborút követte az ún "Tengeri népek" vándorlása, amely szétzilálta a térség politikai erőviszonyait, kiütve a térség nagyhatalmait pl. Hettitákat, Egyiptomot, Asszíriát.
Akkor akkoriban mi volt a nyerő? Mármint milyen haderő?
- Ery
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: Valamiféle nehézgyalogság persze volt, és naná, hogy bronzbáncélban, de semmiképpen sem hopliták.
Valóban. A hoplita is későbbi találmány.
Az általános nézet szerint a trójai háborút követte az ún "Tengeri népek" vándorlása, amely szétzilálta a térség politikai erőviszonyait, kiütve a térség nagyhatalmait pl. Hettitákat, Egyiptomot, Asszíriát.
Καναπή!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léofwine
- Nem elérhető
Ery írta: A trójai háború idején valóban nem volt lovasság, azonban Homérosz a saját korának szokásait vetítette vissza. Azért ne feledjük, hogy Hektor egyik jelzője a "lószelidítő"
Jó, ez igaz...
Ezt is írták, hogy Homérosz a saját korabeli seregfelépítést írta le javarészt, ott már többször ír a lovasokról... Ja meg a fakakaduról , ugyebár...
[size=9:2jnmupmu](időről időre fény derül arra, hogy hülye vagyok)[/size]
A Hopliták is később jöttek? Most eltekintve a Trójai háborútól, a nehézgyalogosok bronzpáncélan nyomultak, az meg valamikor ilyentájban volt. Vagy nem :closed: ?
- Ery
- Nem elérhető
Καναπή!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Harcikocsin 3 íjász? Nem sok az egy kicsit? Még egy harci szekéren is...
No mindegy...
(Ha jól emlékszem az Iliászban nem sok szerepe van a kocsiknak)
egyébként a későbbi korokban a nemesek=hopliták, (ill a gazdagok, vagy tehetősebbek) tekintve hogy csak ők tudták megfizetni a páncélt és fegyverzetet, tehát a két csoport különválasztása nem túl jó. Ahénban (ha jól emlékszem) valóban létezett némi lovasság a hopliták mellett, de sem számban sem hatákonyságban nem volt jelentős. Ám de ez a 6-5. századi Athénra igaz, nem a Tróját ostromlókra.
(jah egen, én így használom: harci kocsi= 2 kerék meg néhány ló/iesmi, harci szekér= 4 kerék+lova/iesmik, harckocsi=tank)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léofwine
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: Trója ostromáról azt sem tudjuk, hogy létezett-e...
egyébként a feltételezett időpontjában (Kre 10-12. sz) még fel sem volt találva a lovasság mint olyan.
Legalábbis én így tanultam. A harcikocsik viszont léteztek, és az is bizonyítja, hogy Homérosz későbbi szerző, hogy halvány fogalma sincs hogyan s miként kellene azokat használnia a hősöknek, ezért csak futárszerepre írja bele az Iliászba őket.
(egyébként arról sem tudott, hogy a mükénéi korban már létezett egyfajta írás, ezért aztán bajban volt olyan esetekben amikor levelezni kellett volna... )
Eszem ágában sincs senkit sem meghazudtolni, vagy bármi más, hiszen én nem vagyok annyira otthon a témában. Próbálok minél többet művelődni, elég kevés sikerrel. Nem volt pontos a megfogalmazásom, (mint általában sohasem ), Trója ostroma csak egy részlete volt a mükénéi kor c. fejezetnek. Ott az volt, hogy egyáltalán nem számottevő, de lényeges, az a pár-száz arisztokrata, akik lovon ültek. Azért az biztos, hogy nem lehetett túl jelentős a szerepük, hiszen a mellettük inkább a sokezer hoplita volt a fontos. Az Iliászról azt írták, hogy ilyen téren nem lehet hitelesnek venni, (igaz pl ő is írt a lovasokról)
, merthát az később íródott, és amúgy is ki tudja.
A harckocsik nemcsak hodóezközként szolgáltak, hanem a rajta lévő három íjászbácsi osztotta a halált meg az igazat.
De én tényleg nem tudhatom....
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Léofwine írta: Na megtaláltam.
Hahn István: A Hadművészet ókori klasszikusai c. könyvben olvastam görög lovasságról. (mükénéi kor: Trója ostrománál). A könyv azt írta, hogy nem volt számottevő, viszont jelentős erőt alkottak, pár százan,és azok is az arisztokraták voltak.
Olyat is olvastam, hogy azáltal, hogy volt ez a pár fiúka,az íj és a harckocsik szerepe csökkent [size=9:17osmzt0](amit elég nehéz elhinni, de hát ki vagyok én, hogy meg merjek kérdőjelezni egy szakértőt).[/size]
Trója ostromáról azt sem tudjuk, hogy létezett-e...
egyébként a feltételezett időpontjában (Kre 10-12. sz) még fel sem volt találva a lovasság mint olyan.
Legalábbis én így tanultam. A harcikocsik viszont léteztek, és az is bizonyítja, hogy Homérosz későbbi szerző, hogy halvány fogalma sincs hogyan s miként kellene azokat használnia a hősöknek, ezért csak futárszerepre írja bele az Iliászba őket.
(egyébként arról sem tudott, hogy a mükénéi korban már létezett egyfajta írás, ezért aztán bajban volt olyan esetekben amikor levelezni kellett volna... )
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léofwine
- Nem elérhető
Hahn István: A Hadművészet ókori klasszikusai c. könyvben olvastam görög lovasságról. (mükénéi kor: Trója ostrománál). A könyv azt írta, hogy nem volt számottevő, viszont jelentős erőt alkottak, pár százan,és azok is az arisztokraták voltak.
Olyat is olvastam, hogy azáltal, hogy volt ez a pár fiúka,az íj és a harckocsik szerepe csökkent [size=9:3edggzew](amit elég nehéz elhinni, de hát ki vagyok én, hogy meg merjek kérdőjelezni egy szakértőt).[/size]
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léofwine
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: Másrészt: Ha jól emlékszem a perzsáknál (és az ókori népek nagy részénél) a harcikocsizók töltötték be a nehézlovasság szerepét.
Én most mintha valami olyasmit olvastam volna, hogy később már inkább lovasság volt, nem harckocsik, de megint el fogom olvasni, igérem.
Na jó , mondtam, hogy ebben nem vagyok biztos , megnézem...Alyr Arkhon írta: Görög lovasság? ezt kifejtenéd? .
Ja, és még valami!
Persze, hogy elsődleges, a könyv, én csak felhívtam erre az apróságra figyelmet.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Másrészt: Ha jól emlékszem a perzsáknál (és az ókori népek nagy részénél) a harcikocsizók töltötték be a nehézlovasság szerepét.
Görög lovasság? ezt kifejtenéd?
Tinfang Gelion: Tolkien bevallottan az ókori népeket tekintette mintának több népnél is.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léofwine
- Nem elérhető
Ankalimon írta: A térdig érő páncéling (amit Tolkien egyértelműen láncpáncélként ír le) nem középkori sajátosság, ilyeneket már az ókorban is használtak (pl. a római nehézlovasság is páncélingekben feszített, és ugyan nem használtak kengyelt, de magasított nyergeikkel elég stabilan ültek a lovaikon a lovasrohamokhoz.)
Hosszú láncinggel az ókor folyamán még nem találkoztam, de ennek még utánanézek.
A lácing ugyanis elég drága volt, ezért inkább a pikkelypáncélt részesítették előnyben.[/quote]
Az ókorban a perzsa nehézlovasság viselt térd alá érő pikkelypáncélt, sőt a lovaikra is azt pakoltak.
Láncpáncél pedig a görög lovasságnak (a tehetősebb részének persze) is volt, úgy tudom , de nem vagyok benne teljesen biztos , majd utánanézek....
Egyébként Tolkien láncpáncélnak írja le, viszont a filmben több helyütt is inkább pikkelyvértnek tűnt. Ez fura nem?...
- Ery
- Nem elérhető
Καναπή!
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Tolkien írta: Now men came bearing raiment of war from the king's hoard and they arrayed Aragorn and Legolas in shining mail. Helms too they chose, and round shields: their bosses were overlaid with gold and set with gems, green and red and white. Gandalf took no armour; and Gimli needed no coat of rings, even if one had been found to match his stature, for there was no hauberk in the hoards of Edoras of better make than his short corslet forged beneath the Mountain in the North. But he chose a cap of iron and leather that fitted well upon his round head; and a small shield he also took. It bore the running horse, white upon green, that was the emblem of the House of Eorl.
Nonetheless he drew near, and saw Aragorn kneeling, while Elladan held aloft both torches. Before him were the bones of a mighty man. He had been clad in mail, and still his harness lay there whole; for the cavern’s air was as dry as dust, and his hauberk was gilded. His belt was of gold and garnets, and rich with gold was the helm upon his bony head face downward on the floor. He had fallen near the far wall of the cave, as now could be seen, and before him stood a stony door closed fast: his finger-bones were still clawing at the cracks. A notched and broken sword lay by him, as if he had hewn at the rock in his last despair.
Now she led Merry to a booth among the lodges of the king’s guard and there an armourer brought out to her a small helm, and a round shield, and other gear.
'No mail have we to fit you,' said Éowyn, 'nor any time for the forging of such a hauberk; but here is also a stout jerkin of leather, a belt, and a knife. A sword you have.'
It was as he said; and Pippin soon found himself arrayed in strange garments, all of black and silver. He had a small hauberk, its rings forged of steel, maybe, yet black as jet; and a high-crowned helm with small raven-wings on either side, set with a silver star in the centre of the circlet. Above the mail was a short surcoat of black, but broidered on the breast in silver with the token of the Tree. His old clothes were folded and put away, but he was permitted to keep the grey cloak of Lórien, though not to wear it when on duty. He looked now, had he known it, verily Ernil i Pheriannath, the Prince of the Halflings, that folk had called him; but he felt uncomfortable. And the gloom began to weigh on his spirits.
In some other time and place Pippin might have been pleased with his new array, but he knew now that he was taking part in no play; he was in deadly earnest the servant of a grim master in the greatest peril. The hauberk was burdensome, and the helm weighed upon his head. His cloak he had cast aside upon the seat. He turned his tired gaze away from the darkling fields below and yawned, and then he sighed.
But suddenly he too stumbled forward with a cry of bitter pain, and his stroke went wide, driving into the ground. Merry's sword had stabbed him from behind, shearing through the black mantle, and passing up beneath the hauberk had pierced the sinew behind his mighty knee.
'Éowyn! Éowyn!' cried Merry. Then tottering, struggling up, with her last strength she drove her sword between crown and mantle, as the great shoulders bowed before her. The sword broke sparkling into many shards. The crown rolled away with a clang. Éowyn fell forward upon her fallen foe. But lo! the mantle and hauberk were empty. Shapeless they lay now on the ground, torn and tumbled; and a cry went up into the shuddering air, and faded to a shrill wailing, passing with the wind, a voice bodiless and thin that died, and was swallowed up, and was never heard again in that age of this world.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Ery
- Nem elérhető
Tinfang Gelion írta: Hohó, Haubrek! Megvan, itt a bizonyíték a középkoriságra:
"Where is the helm and the haubrek, and the bright hair flowing?"
Mivel az köztudott, hogy Tolkien nyelvész volt, nem valószínű, hogy csak úgy odahányt valami páncél jelentő szót a versbe...
Ez, ha jól emlékszem, akkor az a versrészlet, melyet a Vándor című szövegből emelt át Tolkien. Nem perdöntő bizonyíték. Ha máshol hauberket ír az angol szöveg, akkor megvan a bizonyíték.
Καναπή!
- Tinfang Gelion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
"Where is the helm and the haubrek, and the bright hair flowing?"
Mivel az köztudott, hogy Tolkien nyelvész volt, nem valószínű, hogy csak úgy odahányt valami páncél jelentő szót a versbe...
A Rohírok leírásánál pedig "shirts of mail"-t használ...
A másik az, hogy Tolkien a középkorhoz értett, mivel főleg középkori szövegekkel dolgozott, mint például a Beowulf, illetve germán mondai analógiák is megtalálhatók művekben, pl. Middle-Earth - Midgard. Emellé betenni egy teljesen más korból származó rendszert indokolatlan lett volna tőle...
Ami lehetetlen, nem szállhat el
mint egy álomkép
ami hihetetlen, nem múlhat el
mint az ébrenlét
- Gandalf
- Nem elérhető
Batti írta: Ha már az ókori lovasságnál tartunk akkor érdemes megnézni a Parthus(Parthian) lovasokat is. Igen ők előszerettel használtak pikkelypáncélt sőt a lovaikon is.
www.iranchamber.com/history/part ... n_army.php
Ja, tényleg, a parthusok! El is felejtkeztem róluk! Kösz a kiegészítést!
Ami a frankokat illeti, ők már ugyancsak átnyúlnak a kora-középkorba... Ezekben a századokban az ókor és a középkor határai eléggé összemosódnak, ezért nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy ez egy középkori analógia...
- Batti
- Nem elérhető
www.iranchamber.com/history/part ... n_army.php
"Kane o Keizai Suru"
- Ery
- Nem elérhető
Ankalimon írta: Ery: Európára akkor korlátozhatjuk a viszgálatokat, ha Kisázsiát és Közel-Keletet Európához soroljuk. Ugyanis bizonyítottan innen is származnak átvett kulturális minták (Egyiptom, Mezopotámia, Hatti, stb.).
Igazad van ezt kihagytam
Ankalimon írta: A térdig érő páncéling (amit Tolkien egyértelműen láncpáncélként ír le) nem középkori sajátosság, ilyeneket már az ókorban is használtak (pl. a római nehézlovasság is páncélingekben feszített, és ugyan nem használtak kengyelt, de magasított nyergeikkel elég stabilan ültek a lovaikon a lovasrohamokhoz.)
Hosszú láncinggel az ókor folyamán még nem találkoztam, de ennek még utánanézek.
A lácing ugyanis elég drága volt, ezért inkább a pikkelypáncélt részesítették előnyben.
Καναπή!
- Léofwine
- Nem elérhető
Ery írta: Az analógiát azért nehéz megtalálni a rohirokkal, mert azok sajátos egyveleget képeznek, mivel egyszerre hordoz magában ókori és középkori elemeket. S leginkább a korai frank lovassággal lehet párhuzamba állítani.
Sziasztok emberkék! Tegnap este pont a honfoglaló magyarokról olvasgattam, és ott találtam a frank lovasságról néhány adatot ''
Ha hülyeséget írok ne kövezzetek meg ( nem mondtam ki, hogy Jehova ), de mégi hátha segít.
" A fő fegyvernem a lovasság volt: többsége könnyűlovas, kisebb hányada-csatadöntő eleme- a nehézfegyverzetű páncélos lovasság, amelynek felszerelése IGEN KÖLTSÉGES VOLT. A nehézlovasság támadófegyvere a lándzsa (legfeljebb 2 m hosszú nyelén 80-125 cm hosszú vasheggyel), a 75-90 cm hosszúés a rövidebb- ez volt a gyakoribb- 40 cm-es kétélű kard - használták egyélű változatát is-, a több, mint 1 kg súlyú csatabárd, 40 cm hosszú nyéllel, mintegy 10 m-ről hajították az ellenségre (használták gyalogosok is), hajítófegyverként használták a buzogányt is."
Na ez így naggyából illik a rohírokra, viszont akkor is képtelen vagyok elhinni, hogy egy több ezer főből álló haderőt el tudtak látni ilyen fegyverekkel. Az hatalmas vagyon, úgyhogy én még mindíg nem vagyok meggyőzve.
Itt azt írták, hogy a frankok lemezvértet+sisakot hordtak, ez viszont a rohírokra nem igaz, nekik nem voltak több mázsás páncéljaik.
De a frank-rohír párhuzamban lehet valami szerintem is....
- Ankalimon
- Nem elérhető
woland írta: Üdv vizek ura, és minden vala előtt meghajlok.
morgoth idején szerintem elég kevés ork volt, inkább balrogok és sárkányok meg effélék
:
No ezt érdemes helyre tenni: Morgoth idejében roppant nagy számban voltak jelen orkok. Ezekhez képest, mind a balrogok száma (ezekből egyes források szerint kevesebb volt, mint hét), mind a sárkányok száma elenyésző.
Morgothnak az volt a prblémája, hogy hiába álltak a szolgálatába megszámlálhatatlan ork légiók, azok nem voltak méltó ellenfelei a nolda seregeknek, és azok számbeli fölényük ellenére újra és újra legyőzték őket. Ezért volt szüksége a sárkányokra...
- Ankalimon
- Nem elérhető
Ery: Európára akkor korlátozhatjuk a viszgálatokat, ha Kisázsiát és Közel-Keletet Európához soroljuk. Ugyanis bizonyítottan innen is származnak átvett kulturális minták (Egyiptom, Mezopotámia, Hatti, stb.).
A térdig érő páncéling (amit Tolkien egyértelműen láncpáncélként ír le) nem középkori sajátosság, ilyeneket már az ókorban is használtak (pl. a római nehézlovasság is páncélingekben feszített, és ugyan nem használtak kengyelt, de magasított nyergeikkel elég stabilan ültek a lovaikon a lovasrohamokhoz.)
A kengyel kérdése valóban problémásabb kicsit. A görögök és a rómaiak valóban nem ismerték ezt az eszközt, viszont más ókori népek igen. Ha jól tudom ezt valahol középázsiában találták fel az ókorban (egyes források szerint Kínában), és a szarmatákon keresztül már az ókorban eljutott Európába. Sőt, én már olyan véleményt is olvastam, hogy már szkíták is ismerték és használták a kengyelt. Vagyis maga a technológia ókori (még akkor is, ha az európai írott források csak Martel Károly idején említik először, ekkorra válhatott általánosan használt felszerelési tárggyá).
Ez teljesen beleillik abba a koncepcióba, hogy egy ősi világban az ókoriakat nem meghaladó tudásszinttel rendelkező ember népek használhattak ilyesmit.
De egyébként az sem kizárt, hogy a valóban nem kimondottan hadtörténész Tolkien, nem is volt tudatában annak (mint a legtöbb laikus), hogy a kengyel Európában a világ más részeihez képest olyan későn terjedt el. Lehet, hogy fel sem merült benne, hogy ókori mintájú lovas népeknél, nem szerencsés kengyel használatát bevenni a szövegekbe...
De a szerzői szándékok egyértelműek. Tolkien nem arról beszél, hogy konkrétan egy-egy ókori néptől vett át elemeket, hanem, hogy általában (a tündéktől átvett tudásanyag miatt) nagyon-nagyon fejlett, ám összegészében mégis ókori kulturális szinten álltak a másod- és harmadkori emberi birodalmak. És ő (legalábbis szándékosan) biztosan nem kevert középkori elemeket az általa alkotott világ kultúrájába.
Kicsit off:
[size=9:3bdflq0o]Miközben kutakodtam a források után találtam egy leírást, amely szerint tévhit, hogy a kopjás lovasrohamokhoz a kengyel is szükséges. Azt írja szerző, meglehetősen aprólékos elemzést is mellékelve, hogy a kengyel sokat segít az ütközés előtti manőverek során, a pontos célzásban, de magánál az ütközésénél a nyeregnek a szerepe (pl. magasítás) a döntő. Azért meggyőző a dolog, mert ez az emberke, mint egy hagyományörző társaság tagja rendszeresen vesz részt lovagi tornákon, és a tapasztalatai gyakorlati tapasztalatok. Azt mondja, hogy vele már fordult elő, hogy a kengyel szíja elszakadt, és így kengyel nélkül fejezte be az ütközést, ám ez nem okozott érezhető hátrányt.
Más forrásokban meg azt olvastam, hogy a kengyel szerepe sokkal fontosabb volt a lóhátról történő nyilazás szempontjából. Talán ezért lehet az, hogy annyi lándzsás-kopjás nehézlovas alakulat meg tudott lenni kengyel nélkül, ám lovas-nyilas nomád népek láthatóan minden időben használták ezt az eszközt.[/size]
www.classicalfencing.com/articles/shock.shtml
- Woland
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
morgoth idején szerintem elég kevés ork volt, inkább balrogok és sárkányok meg effélék
:
Mindenek felett,
s3.bitefight.hu/c.php?uid=43202
- Ery
- Nem elérhető
Καναπή!
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.