A Gyűrűk
- Angwen
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Igen, lehetne így is értelmezni. Csak szerintem így nincs az egésznek semmi értelme. Miért akarná Szauron visszaszerezni a Kilencet? Amennyiben maradandó lenne a hatásuk azután is, hogy már nincsenek az adott személyeknél, biztosan odaadta volna másoknak, hogy kilenc helyett tizennyolc legyen!Gandalf írta: Ezzel az erővel azt is lehet másként értelmezni, hogy a "Kilencet a nazgúlok őrzik", ergo nem kell hogy náluk legyen, csak őrzik -> szolgálják Szauront, aki magánál tartja őket...
Nem véletlen, hogy minden Gyűrűt szeretne visszaszerezni magának...
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Nem véletlen, hogy minden Gyűrűt szeretne visszaszerezni magának...
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 0
Ezért nem fér bele az én merev logikámba az a variáció, hogy a nazgulok nem hordozták a hatalom kilenc gyűrűjét.
- Angwen
- Nem elérhető
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Ithilwen
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
*: [size=9:3p7pw4il]kiemelés tőlem... azt hiszem, ez eldönti a vitát Gandalf javára. [/size]
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Gandalf írta: Nah, megkaptam ajándékba a Letters of Tolkient ( :cooljump: :dance: :hello: ), így utánanéztem, mit ír erről.
A 246. levélben van csak erről egy apró megjegyzés (Tolkien arról értekezik, Frodó tudott volna-e parancsolni a nazgúloknak a Gyűrűvel az ujján a Katlanos résznél):
"I do not think they (a nazgúlok - Gandalf) could have attacked him with violence, nor laid hold upon him or taken captive; they would have obeyed or feigned to obey any minor commands of his that did not interfere with their errand - laid upon them by Sauron, who still through their nine rings (wich he held) had primary control of their wills."
Uhhh Azt hittem boldogulok a fordítással, de nem.. lehetne magyarul?, mert szótárazini most sajna nincs időm
Köszii
- Gandalf
- Nem elérhető
A 246. levélben van csak erről egy apró megjegyzés (Tolkien arról értekezik, Frodó tudott volna-e parancsolni a nazgúloknak a Gyűrűvel az ujján a Katlanos résznél):
"I do not think they (a nazgúlok - Gandalf) could have attacked him with violence, nor laid hold upon him or taken captive; they would have obeyed or feigned to obey any minor commands of his that did not interfere with their errand - laid upon them by Sauron, who still through their nine rings (wich he held) had primary control of their wills."
- Ithilwen
- Nem elérhető
Gandalf írta: //
"Nos, nincsen nálam, s ezt annélkül is érzik a szolgái, hogy mondanom kellene. Hiszen ha az enyém volna, földig hajolnátok előttem, és engem szólítanátok Uratoknak."
Meg ha a nazgúloknál lett volna, akkor a lovakkal és a fekete köpenyekkel együtt már elhagyták volna őket a Gázlónál. Meg Éowyn vagy Trufa megtalálhatta volna Pellenor mezején...
Ha Szauronnak elég lett volna a Kilenc Gyűrű, hogy a nazgúlokat az uralma alá vonja, akkor miért volt szüksége ehhez az Egyre?
Hát őőőőőő... Bár ez már elég szőrszálhasogató, de talán mert Szauron erejének nagy része ugye a Gyűrűben van. Így olyan mintha kétfelé vált volna, persze csak képletesen. Nem élhetett egész hatalmával, bár akkorával igen, hogy jól ráhozza a frászt mndenkire és a nazgulok ne merjenek vele ellenkezni. (Nem mintha nagyon akartak volna.)
A Gyűrű fölött csak Szauron tud parancsolni, mert az valójában az ő hatalmának és lényének a nagyobbik fele. Ha Szarumán megszerezné a Gyűrűt, akkor Szauron abban lévő ereje kerülne a hatalmába és a Gyűrű az ő erejét is megsokszorozná, így erősebb lenne mint bárki. Még Szauronnál is, és ő irányítaná a Gyűrűt.
Egy másik megközelítése a dolognak, hogy az összes gyűrű kapcsolatban van egymással. Különösen azok, amiknek a készítésébe Szauron is belekontárkodott. Az Egyet pedig direkte azért készitették, hogy alárendeljék neki a többit. Tehát a Gyűrű egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a többi viselői, ha nem elég erős a tudatuk, engedelmeskedni kényszerülnek az Egy hordozójának. Perzse, ha az elég erős. Így Frodo , vagy Bilbo esetében ez perzse képtelenség. Gandalfnak már ment volna. DE mivel az Egy ereje Szauron ereje elsősorban neki tartoznak engedelmességgel, hisz egyazon hatalom két feléről van szó. Gyakorlatilag ugyan annak az erőnek engedelmeskednek.De mivel a Gyűrűben lévő hatalom az "igazi", így lehetséges, hogy ha egy elég erős akarat birtokolja azt, uralhatja a többi gyűrűt is Szauron akaratától függetlenül (ezért is érzik meg a nazgulok, ha valaki használja azt). Legalábbis Szarumán elképzelése ez volt. De mivel a Gyűrűnek , akármit is akarjon Szarumán, csak Szauron tud parancsolni ez az elképzelése a drága Fehér mágusnak elég ostoba. Mint ahogy azt Gandalf is közölte vele.
Szauronnak kell az egy , bár a nélkül is tudja uralni a Kilencet, mert az a hatalma lényege. De amíg az Egy nincs nála addig arra is van esély, hogy valaki átvegye a nazgulok feletti irányítást.Persze kétlem, hogy ez olyan nagyon felizgatná Szauront, mert még így is kicsinálhatná őket. Ezért nem is mernek ellenkezni vele. De azért kell neki az Egy, a biztonság kedvéért.
"Állítsátok meg a közgazdászokat!"
- Gandalf
- Nem elérhető
Nekem az alábbi idézetek tükrében ez még mindig elég zavaros. A Gyűrű keresésében az alábbi szavai Szarumánnak arról tanúskodnak, hogy igenis inkább a Gyűrűnek engedelmeskednek a nazgúlok, mint Szauronnak:
"Nos, nincsen nálam, s ezt annélkül is érzik a szolgái, hogy mondanom kellene. Hiszen ha az enyém volna, földig hajolnátok előttem, és engem szólítanátok Uratoknak."
Meg ha a nazgúloknál lett volna, akkor a lovakkal és a fekete köpenyekkel együtt már elhagyták volna őket a Gázlónál. Meg Éowyn vagy Trufa megtalálhatta volna Pellenor mezején...
Ha Szauronnak elég lett volna a Kilenc Gyűrű, hogy a nazgúlokat az uralma alá vonja, akkor miért volt szüksége ehhez az Egyre?
- Ithilwen
- Nem elérhető
Én őszintén nem hiszem, hogy ugyan olyan szerzésről lenne szó egészen a Hét és a Kilenc esetén,bár lehet hogy tévedek. A Kilenc köti a Nazgulokat hozzá, így azzal, hogy a kilenc embert "megszerezte" magának, megszerezte a gyűrűik feletti hatalmat is, immáron kendőzetlenül, hisz addig is volt valami hatalma fölöttük a készítésükben való részvétel folytán. A Hétből pedig egy pár fölött szerezte meg a hatalmat. Csak épp azokhoz nem jött ráadás. Tehát valahogyúgy kellene szerintem érteni, hogy hatalma mind fölött volt, de a Hetet ill. ami megvolt belőle, akár hordhatná is ,(ha lennének ujjai,) a Kilnec viszont a Lidérceknél van.
Szerintem azért engedelmeskednek a lidércek Szauronnak, mert mikor az elkészítette az Egyet, akkor ugye beleplántálta hatalma, akarata, mindene nagy részét. A Gyűrű voltaképp Szauron erejének megtetstesülése. Vagyis a GYűrű és Szauron egyek, így mikor a Gyűrűnek engedelmeskednek voltaképp Szauronnak engedelmeskednek és fordítva.
Bocsi kicsit zavaros lett.
"Állítsátok meg a közgazdászokat!"
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Gandalf írta: Köszi az utánanézéseket!
Bögyös Fredegár: De akkor a Hértől miért mondja ugyanott és ugyanúgy hogy részben begszerezte? Mivel a Nimrandir által idézett szövegben azt mondja, a Kilencet megszerezte, a Hetet csak részben, logikus, hogy azonos módon kell értelmeznünk a két esetet.
"begszerezte" Biaz Gandalf begfáztál? :D (bocsiiiii ez nem lehetett kihagyni )
Egyébként amikor visszakerestem, nekem is az volt az első gondolatom, hogy ezt kétféle módon is értelmezhetnénk...ha... nem így folytatódna a mondat:
"...a Hetet is részben megszerezte, részben elpusztította. ..."
Szóval egyet értek veled. és abban is hogy valóban sokminden nem egyértelmű.. ergo... Nelosselnek is igaza lehet
- Gandalf
- Nem elérhető
Bögyös Fredegár: De akkor a Hértől miért mondja ugyanott és ugyanúgy hogy részben begszerezte? Mivel a Nimrandir által idézett szövegben azt mondja, a Kilencet megszerezte, a Hetet csak részben, logikus, hogy azonos módon kell értelmeznünk a két esetet. Márpedig törp-nazgúlok nincsenek. S a törp-gyűrűket akkor miért akarta volna visszaszerezni, ha nincsen rájuk szüksége?
Nelossel: Viszont ha a Kilenc a nazgúloknál van, az Egy meg Frodónál, akkor miért engedelmeskednek Szauronnak a nazgúlok? Semmi sem köti őket a személyéhez, egyedül a Gyűrűnek engedelmeskednek.
Sok itt a homályos pont...
- Nelossel
- Nem elérhető
"... Vannak, Galdor - mondta Gandalf -, akik elhiszik, hogy Glóin hírei, s a hajsza Frodó után kellően bizonyítják, hogy a Félszerzet talált kincse az Ellenségnek mit ér. Pedig az csak egy gyűrű. Tehát? A Kilencet a nazgúlok őrzik. A Hetet megkerítették, vagy elpusztították. ..."
/ A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége II. könyv 2. fejezet, 365. oldal (1990-es kiadás) - Gandalf/
A Kilenc formájáról csak ennyit találtam:
"... Eszembe jutott néhány szó, ami a Tanácsban hangzott el: Szarumán szavai, amelyeket annak idején csak fél fülel hallgattam. ,,A Kilenc, a Hét és a Három Gyűrű - mondta - drágaköves. ..."
/ A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége II. könyv 2. fejezet, 368. oldal (szintén 1990-es kiadás) - Gandalf/
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Szvsz én nem látok abban túl sok logikát, hogy ha a 9 királyt megrontotta a gyűrűkkel és az Egy alárendeltjei lettek, miért venné vissza azokat a gyűrűket, amikkel ezt elérte.
Hisz pont azért lettek odaadva nekik, hogy ezt elérje.
Bár a szöveg inkább ennek ellentmond ennek.
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Gandalf írta: Én egyébként is úgy emléxem, hogy Szauron visszavette ezeket a Gyűrűket, de jó lenne, ha vki utánanézne pontosan, A GyU-ban hol van ez!
Utánanéztem
"... A Kilencet a halandó embereknek adott, büszke és hatalmas embereknek és ezzel tőrbe ejtette őket. Már régen az Egy Gyűrű hatalma alá kerültek, Gyűrű-lidércek lettek, árnyak, az ő nagy Árnyékában, ururk legfélelmetesebb szolgái. Ez réges-régen történt. Hosszú évek óta senki se látta a Kilencet. De ki tudja? Ha a homály újra megnő, talán ismét felbukkannak. De hagyjuk ezt! Ilyesmiről még reggel se jó beszélni a Megyében.
Vagyis hát így állunk: a Kilencet megszerezte magának; a Hetet is részben megszerezte, részben elpusztította. ..."
/ A Gyűrűk Ura ~ A Gyűrű Szövetsége I. könyv, 2. fejezet, 81.old ~Gandalf/
Viszont, a Kilenc formájáról, és egymáshoz való hasonlóságáról még mindig nem találtam semmi konkrétat... Ha nem is a választ várom ... csupán (továbbra is ) a véleményetekre lennék kiváncsi csak ha lehetséges... előre is köszönöm
- Gandalf
- Nem elérhető
"Leghatalmasabb szolgáiként igen alkalmasnak tűntek egy efféle külsetésre, hiszen leigázta őket a Kilenc Gyűrű - ezek pedig Szauronnál voltak." (első magyar kiadás, 2. kötet, 76. oldal)
Én egyébként is úgy emléxem, hogy Szauron visszavette ezeket a Gyűrűket, de jó lenne, ha vki utánanézne pontosan, A GyU-ban hol van ez!
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
Gondolom, miután lidércekké változtak, Szauron így tudta magához kötni őket az Egy nélkül.Angwen írta:
Miért vette volna vissza???Alyr Arkhon írta: A Kilenc Gyűrűt Szauron készítette, és egyet-egyet adott a lidérceknek, majd visszavette tőlük, de a hatása alatt maradtak.
- Angwen
- Nem elérhető
- Cerebrum
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Gilgolwen Nimrandir írta:
Angwen írta:
Ezer bocsánat, a szokásos kötözködésem következik: CelebrimBor, és nem Celebrimor!!!Gilgolwen Nimrandir írta: igen igen.. azt tudom... A Nenya-t gyémánt, a Narya-t rubin a Viya-t pedig zafír-kő díszíti. Jó munkát végzett Celebrimor!
Ugyan... semmi gond. Inkább köszi hogy kijavítasz Viszont ahány helyen eddig olvastam erről, mindenhol Celebrimornak írták.
(A Kilenc Gyűrűvel kapcsolatban, továbbra is érdekelne a véleményetek... )
Márpedig csakazértis Celebrimbor. A magyar változatokban írják felváltva Celebrimornak ill. Celebrimbornak, de mindenképp az utóbbi a helyes.
A Kilenc Gyűrűt Szauron készítette, és egyet-egyet adott a lidérceknek, majd visszavette tőlük, de a hatása alatt maradtak. Mind drágaköves volt szvsz.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Angwen írta:
Ezer bocsánat, a szokásos kötözködésem következik: CelebrimBor, és nem Celebrimor!!!Gilgolwen Nimrandir írta: igen igen.. azt tudom... A Nenya-t gyémánt, a Narya-t rubin a Viya-t pedig zafír-kő díszíti. Jó munkát végzett Celebrimor!
Ugyan... semmi gond. Inkább köszi hogy kijavítasz Viszont ahány helyen eddig olvastam erről, mindenhol Celebrimornak írták.
(A Kilenc Gyűrűvel kapcsolatban, továbbra is érdekelne a véleményetek... )
- Angwen
- Nem elérhető
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
gportal.hu/portal/gillgolwen/ima ... _Nenya.jpg
gportal.hu/portal/gillgolwen/ima ... _Narya.jpg
gportal.hu/portal/gillgolwen/ima ... e_Viya.jpg
és ha már itt tartunk itt egy kép a törpgyűrűkről: gportal.hu/portal/gillgolwen/ima ... ilver_.jpg
- Gandalf
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
A Kilnec Gyűrű egyforma volt? Az emberek királyának gyűrűje (ha jól tudom) nem sokban, de különbözött a többitől...
Eddig ezt a két ember-gyűrűt láttam képen:
gportal.hu/portal/gillgolwen/ima ... n_Ring.jpg
gportal.hu/portal/gillgolwen/ima ... h_King.jpg
(ill ezek változatait) ezeket a képeket innen tölöttem le : www.noblecollection.com/catalog/ ... m?catid=17
Itt, az első gyűrűnél ez a felirat: "The King of Men Ring" ...vagyis az emberek királyának gyűrűje. A második képnél pedig "The Ring of the Witch King" a Boszorkányúr gyűrűje.
A Fegyverek és Hadviselés Középföldén c. könyvben is szerepelnek ezek a gyűrűk, Itt viszont az első képhez ezt írták: A Boszrokányúr is kapott egyet a Hatalom Gyűrűi közül. (Bár ebben a könyvben arany részeket is tartalmaz, amit az ott közölt leírásban is olvashatunk. "...Valamenyi lidérc közül egyedül a Boszorkányúr viselt ezüstből és aranyból készült gyűrűt, ..." /írás: 173.old/) : : :
A film elején, amikor a Kilnec Ember királyt mutatják, amint megkapják a gyűrűket, az eről a jelenetről készült képen ammennyire kivehető, úgy tűnk, hogy teljesen egyformák a gyűrűik (ilyet sajnos nem tudok mutatni, de a a Fegyv. és Hadv. Köz. c könyv 9. oldalán megtalálható)
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.