Ki jönne Nyugatra?

Több
20 éve 1 hónapja #220958 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?

Phaedra/Namarie írta: És Iluvatar akaratából nem történhetet másképp? Hogy tényleg reinkarnálódott Lúthien? Ez estben Aragorn meg Beren.

A halállal-halhatatlansággal kapcsolatos szabályokat maga Eru alkotta és nem a valák és csak Ő módosíthatja őket! Tehát szó sem lehet iesmiről!

Amúgy meg a könyv azt írja, Arwenben Lúthien szépsége született újjá benne, nem maga Lúthien! Nem ugyanaz!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 1 hónapja #220957 Írta: Celebriel
Celebriel válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?

Phaedra/Namarie írta: És Iluvatar akaratából nem történhetet másképp? Hogy tényleg reinkarnálódott Lúthien? Ez estben Aragorn meg Beren.

Szerintem ők teljesen külön karakterek. Sok hasonlóság merült fel személyükben, de nem lehet, hogy ugyanazok lennének. Szerencsére a Aragorn és Arwen históriája kevésbé targikus - bár ez megint relatív...

Mindig történik veled valami, ami megrázza benned világot...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 1 hónapja #220942 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
És Iluvatar akaratából nem történhetet másképp? Hogy tényleg reinkarnálódott Lúthien? Ez estben Aragorn meg Beren.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
20 éve 1 hónapja #220934 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?

Celebriel írta:

Felagund írta:

3.Aragorn írta: Jól tudod. Egyesek szerint Arwen Undómiel Lúthien Tinúviel újjászületése.

Ez szvsz tévdés... :?
Lúthien immár nincs a tündék között, ezért nem is születhet újra.
Arwent mondták a leghasonlatosabbnak Lúthienhez az azóta eltelt időben!

De ha köztük lenne, még nehezebben születne újjá... 8)

Ha tünde maradt volna, újjászülethetne ;)

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 1 hónapja #220933 Írta: Celebriel

Felagund írta:

3.Aragorn írta: Jól tudod. Egyesek szerint Arwen Undómiel Lúthien Tinúviel újjászületése.

De ha köztük lenne, még nehezebben születne újjá... 8)

Több
20 éve 1 hónapja #220914 Írta: Felagund

Több
20 éve 1 hónapja #220888 Írta: 3.Aragorn
3.Aragorn válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Jól tudod. Egyesek szerint Arwen Undómiel Lúthien Tinúviel újjászületése.

Több
20 éve 1 hónapja #220885 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Ha jól tudom Lúthien és Arwen emberként halandóként haltak meg és nem tündeként.

:?: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :?:

Több
20 éve 1 hónapja #220787 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?

Elryn írta: Kicsit sok az off, nem? :wink:

Más gondolat: idővel, ahogy az összes tünde elhajózott Középföldéről, mindenféle moriquendek is eltűntek. Azután sok-sok idővel Valinorban újjászületett az összes tünde, merthogy azért a feájuk halhatatlan volt (kivéve szegény Feanort, aki egyedül ült Mandosban és várta a világ végét). Nem népesült túl Valinor? És vajon nem unatkozott ott senki, mondjuk Elrond, aki sokkal eseménydúsabb életet élt Középföldén? Bár idővel belefáradt, de pár tízezer yén után nem vágyott vajon valami izgalomra is? Vagy a tündéknek az öröklétig megfelelt a sima hétköznapi élet (és csak Feanor volt kivétel)?

A Világegyetem tágul. Talán vele tágul Valinor is, hogy elférjen az a sok Elda. Vagy belép valami születésszabályozás... :-)

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 1 hónapja #220786 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?

Artemisz (Erenya) írta: Nem muszáj! :roll:

Függelék, Aragorn és Arwen históriája:

"Az ő sorsa, hogy míg én itt vagyok, ő az eldák fiataljai között éljen. Amikor pedig elmegyek, is velem jöjjön, ha úgy akarja!"

"De Uram, Elrond! Idővel a te itt időzésednek évei is elfogynak, és akkor gyermekeidnek választaniuk kell, hogy Tőled válnak meg, vagy Középföldétől!"

Ebben a mondatban hol van benne, hogy öröklét vagy halál közt kell választani?

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 1 hónapja #220773 Írta: Elryn
Elryn válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Kicsit sok az off, nem? :wink:

Más gondolat: idővel, ahogy az összes tünde elhajózott Középföldéről, mindenféle moriquendek is eltűntek. Azután sok-sok idővel Valinorban újjászületett az összes tünde, merthogy azért a feájuk halhatatlan volt (kivéve szegény Feanort, aki egyedül ült Mandosban és várta a világ végét). Nem népesült túl Valinor? És vajon nem unatkozott ott senki, mondjuk Elrond, aki sokkal eseménydúsabb életet élt Középföldén? Bár idővel belefáradt, de pár tízezer yén után nem vágyott vajon valami izgalomra is? Vagy a tündéknek az öröklétig megfelelt a sima hétköznapi élet (és csak Feanor volt kivétel)?

"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"

Több
20 éve 1 hónapja #219475 Írta: Artemisz
Artemisz válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Nem muszáj! :roll:

Függelék, Aragorn és Arwen históriája:

"Az ő sorsa, hogy míg én itt vagyok, ő az eldák fiataljai között éljen. Amikor pedig elmegyek, is velem jöjjön, ha úgy akarja!"

"De Uram, Elrond! Idővel a te itt időzésednek évei is elfogynak, és akkor gyermekeidnek választaniuk kell, hogy Tőled válnak meg, vagy Középföldétől!"

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 1 hónapja #219468 Írta: Artemisz

Sil írta:

Artemisz (Erenya) írta:
Nekem e szempontból Antzy véleménye az etalon! ;) :P

Nekem viszont Tolkien bácsié... :wink: És ő bizony nem mondta ki, hogy halandók lettek, amikor ezt megtehette volna, csak annyit mondott, hogy nem tudjuk, mi történt velük, és elhalasztották a döntést.

De ha a GyU-ban explicite céloz rá többször is, hogy ELROND ELHAJÓZÁSAKOR kellett döntést hozniuk?!!!

Megváltozott az évek során a koncepció?! :evil:

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 1 hónapja #219461 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?

Artemisz (Erenya) írta:

Felagund írta:

Sil írta: Én továbbra is amellett vagyok, hogy nem feltétlenül kellett Elronddal távozniuk ahhoz, hogy halhatatlanok maradhassanak:

De Anczy nem ;)

Na ugye!

Nekem e szempontból Antzy véleménye az etalon! ;) :P

Nekem viszont Tolkien bácsié... :wink: És ő bizony nem mondta ki, hogy halandók lettek, amikor ezt megtehette volna, csak annyit mondott, hogy nem tudjuk, mi történt velük, és elhalasztották a döntést.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 1 hónapja #219378 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?

Celebriel írta: Na ez az, amit én sem értek. Egyébként Tolkien nem is írta le konkrétan, hogy Középföldén maradtak, vagy rosszul tudom? :?:
Ha Arwennel maradtak volna testvéri szeretetből, annak lenne értelme... De erről egy szó sem esett! :(
Tehát? Élnek? Vagy meghaltak? :confused2:

Én továbbra is amellett vagyok, hogy nem feltétlenül kellett Elronddal távozniuk ahhoz, hogy halhatatlanok maradhassanak:

Tolkien a 153. levélben írta: The view is that the Half-elven have a power of (irrevocable) choice, which may be delayed but not permanently, which kin's fate they will share. Elros chose to be a King and 'longaevus' but mortal, so all his descendants are mortal, and of a specially noble race, but with dwindling longevity: so Aragorn (who, however, has a greater life-span than his contemporaries, double, though not the original Númenórean treble, that of Men). Elrond chose to be among the Elves. His children – with a renewed Elvish strain, since their mother was Celebrían dtr. of Galadriel – have to make their choices. Arwen is not a 're-incarnation' of Lúthien (that in the view of this mythical history would be impossible, since Lúthien has died like a mortal and left the world of time) but a descendant very like her in looks, character, and fate. When she weds Aragorn (whose love-story elsewhere recounted is not here central and only occasionally referred to) she 'makes the choice of Lúthien', so the grief at her parting from Elrond is specially poignant. Elrond passes Over Sea. The end of his sons, Elladan and Elrohir, is not told: they delay their choice, and remain for a while.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 1 hónapja #219357 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Én olvastam valahol, hogy maradtak, de más okból, mint Arwen. Az már nem volt kifejeve, hogy miért is.

Több
20 éve 1 hónapja #219346 Írta: Celebriel
Na ez az, amit én sem értek. Egyébként Tolkien nem is írta le konkrétan, hogy Középföldén maradtak, vagy rosszul tudom? :?:
Ha Arwennel maradtak volna testvéri szeretetből, annak lenne értelme... De erről egy szó sem esett! :(
Tehát? Élnek? Vagy meghaltak? :confused2:

Több
20 éve 1 hónapja #219345 Írta: Felagund

Elmoth Eldómiel írta:

Felagund írta:

Elmoth Eldómiel írta: Elladan és Elrohir miért nem hajóztak el?

Azért, mert nem mentek el Elronddal. A választási lehetőségük abban állt, hogy elmennek Elronddal, vagy halandók maradnak Középföldén.

De mi okuk volt a halandóságot választani?

Passz...
Valószínűleg a maradék orkokat akarták levadászni
(a Celebriannal történt "incidens" óta nem nagyon szívlelték az orkokat... :? )

Több
20 éve 1 hónapja #219341 Írta: Elmoth

Felagund írta:

Azért, mert nem mentek el Elronddal. A választási lehetőségük abban állt, hogy elmennek Elronddal, vagy halandók maradnak Középföldén.

De mi okuk volt a halandóságot választani?

Több
20 éve 1 hónapja #219336 Írta: Felagund

Több
20 éve 1 hónapja #219335 Írta: Elmoth
Elladan és Elrohir miért nem hajóztak el?

Több
20 éve 1 hónapja #218631 Írta: Artemisz

Felagund írta:

Artemisz (Erenya) írta:

Felagund írta: A tény az, hogy míg Arda áll, egyetlen tünde sem hagyhatja el (kiv Lúthien és Arwen)

Khm.... :?

Akkor, kolléga drága, itt megragadom az alkalmat, hogy a véleményed tudakoljam: ÉS ELLADAN MEG ELROHIR???

OK, OK, valószínőleg ők is (pontosabban ők sem :D )

Naugye! :D

Köszi!

Sil, véleménykisebbségben vagy! :mrgreen:

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 1 hónapja #218628 Írta: Felagund

Artemisz (Erenya) írta:

Felagund írta: A tény az, hogy míg Arda áll, egyetlen tünde sem hagyhatja el (kiv Lúthien és Arwen)

Akkor, kolléga drága, itt megragadom az alkalmat, hogy a véleményed tudakoljam: ÉS ELLADAN MEG ELROHIR???

OK, OK, valószínőleg ők is (pontosabban ők sem :D )

Artemisz (Erenya) írta: [size=9:1fvengis]Amúgy szigorúan véve Arwen nem volt tiszta tünde... :twisted: [/size]

Ugyanannyira Elladan és Elrohir sem ;)

Több
20 éve 1 hónapja #218625 Írta: Artemisz

Felagund írta: A tény az, hogy míg Arda áll, egyetlen tünde sm hagyhatja el (kiv Lúthien és Arwen)

Mert én a GyU-ból vett idézetekkel támasztottam alá azon érvem, hogy mivel ők se mentek el az apjukkal, ígyhát már halandók lettek,akár Arwen, de egyesek (Sil pl.) Tolkien leveleire hivatkozva megcáfolnak..

Vélemény?

[size=9:268txkhh]Amúgy szigorúan véve Arwen nem volt tiszta tünde... :twisted: na, jó, Lúthien se, de őbenne meg maia vér volt... befogtam... :roll: [/size]

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 1 hónapja #218614 Írta: Felagund

Celebriel írta: Csupán arra próbáltam választ keresni, hogy mért gondolják egyesek úgy, hogy a Tündék kimondottan halálvágyból mennek Nyugatra. Többfelől is hallottam már ezt a verziót, s igazából szeretném, ha valaki kifejtené, mi indokolja meg ezt a teóriát?

Lehet, hogy sokan így gondolják, de szvsz ezek nem mélyedtek el eléggé a tolkieni mitológiában, és csupán azt tekintik "halálnak", hogy a tündék elhagyják Középföldét, ahol éltek. A továbi sorsukról nem nagyon tudnak, és ezért azt hiszik, hogy az elhajózás a halál szinonímája.
Szerintem legalábbis...

A tény az, hogy míg Arda áll, egyetlen tünde sm hagyhatja el (kiv Lúthien és Arwen), és akkor is, ha a fizikai teste meghal, a lelkét azonnal megidézik andos Csarnokaiba, ahonnan később újraszülethet. De a tünde fëája semmiképpen nem pusztulhat el, amíg Arda létezik (azután viszont valószínűleg elpusztul, nem úgy, mint az emberé).

Több
20 éve 1 hónapja #218605 Írta: Celebriel

Nem egészen értem, mit értesz véletlen alatt. A halhatatlanok (mármint a tündék) azért nem halnak meg, mert ez a sorsuk, nem pedig Valinor szépsége miatt: mert a lelkük ehhez a világhoz kötődik. Az emberekkel nem ez a helyzet. A mi lelkünk csak vendég ezen a földön. A "túlzott" boldogságnak lehet olyan hatása, hogy az ember hamarabb elfárad tőle, és meghal, de semmi esetre sem ajándékoz nekik örök életet. Viszont nagyon is megnehezítheti számukra az elválást ettől a világtól. (A númenoriak bukását is az okozta, hogy ezt nem tudták, vagy nem akarták megérteni.)

Elnézést mindenkitől, aki félreértett. Csupán arra próbáltam választ keresni, hogy mért gondolják egyesek úgy, hogy a Tündék kimondottan halálvágyból mennek Nyugatra. Többfelől is hallottam már ezt a verziót, s igazából szeretném, ha valaki kifejtené, mi indokolja meg ezt a teóriát?
Valinor szépsége pedig nem lehet halálos egy kiforrott bölcsességű lény számára - ezel tisztában vagyok. :roll:

Több
20 éve 1 hónapja #218504 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?

Celebriel írta: Eszerint a halhatatlanok csak "véletlenül nem halnak meg"? A halandó s halhatatlan lény lelkét egyaránt elárasztja Nyugat fénye... A halandó relatíve rövid élete boldogan pereg le a szent földön, a halhatatlanok, a Tündék végre nyugalmat nyernek, s nem érzik tehernek örök életüket. Aki nem akar Eldamarra hajózni, s megtalálni a békét, mert a "folytonos ragyogást tehernek érzi", az ne tegye.
Szerintem, persze.

Nem egészen értem, mit értesz véletlen alatt. A halhatatlanok (mármint a tündék) azért nem halnak meg, mert ez a sorsuk, nem pedig Valinor szépsége miatt: mert a lelkük ehhez a világhoz kötődik. Az emberekkel nem ez a helyzet. A mi lelkünk csak vendég ezen a földön. A "túlzott" boldogságnak lehet olyan hatása, hogy az ember hamarabb elfárad tőle, és meghal, de semmi esetre sem ajándékoz nekik örök életet. Viszont nagyon is megnehezítheti számukra az elválást ettől a világtól. (A númenoriak bukását is az okozta, hogy ezt nem tudták, vagy nem akarták megérteni.)

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 1 hónapja #218389 Írta: Celebriel
De persze itt az is közrejátszik, kinek mit jelent az örök élet fogalma.

Több
20 éve 1 hónapja #218388 Írta: Celebriel
Eszerint a halhatatlanok csak "véletlenül nem halnak meg"? A halandó s halhatatlan lény lelkét egyaránt elárasztja Nyugat fénye... A halandó relatíve rövid élete boldogan pereg le a szent földön, a halhatatlanok, a Tündék végre nyugalmat nyernek, s nem érzik tehernek örök életüket. Aki nem akar Eldamarra hajózni, s megtalálni a békét, mert a "folytonos ragyogást tehernek érzi", az ne tegye.
Szerintem, persze.

Több
20 éve 1 hónapja #218387 Írta: Celebriel

Alyr Arkhon írta:

Celebriel írta:

Elmoth Eldómiel írta: Egyébként ti mit csinálnátok odaát?

Elmoth Eldómiel, te mit tennél? Én semmit nem "csinálnék". Én léteznék - végre, az örökkévalóságig...

Én szerintem az örökkévalóságig létezés nemigen menne, hacsak nincs mégis Szauronnak igaza, ugyanis a Halhatalan föld nem teszi lakóit halhatatlanná, hanem fordítva, még az is lehet, hogy a folytonos ragyogásban lelkük előbb kihúny mint azt Középföldén tenné.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.623 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére