Rejtélyek Középföldéről

Több
21 éve 10 hónapja #90182 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Erről lehet szó. Máskülönben Elros utódai is választhattak volna, és akkor nem lázadoznak a halandóságuk miatt.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 10 hónapja #90169 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Szóval az a lényeg, hogy akik a tünde-sorsot választották, azok tündeként éltek tovább, de Arwen, aki az ember-sorsot, az pedig emberként, és az utódai úgyszintén...

(Ez most nem kérdés, és nem is megállaptás, csak olyan letisztázása a dolgoknak magamban ;) )

I feel complete when I feel sick inside

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 10 hónapja #90166 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Ekkor Manwe ítélt és így szólt: Earendelt felmentem a tiltás alól, és a veszély, melyet a Két Faj iránt érzett szerelemből vállat fel, nem szálland vissza az ő fejére,; s nem szálland vissza Elwingre sem, aki Earendel szerelméért ment a veszélybe: csak ebben: sosem járhatnak ismét a Külső Földek tündéi vagy emberei közt. Namármost mindazok, kikben halandó emberek vére folyik, legyen az akármilyen csekély mérték is, avagy nagy akár, halandóak, hacsak más sors meg nem adatik nékik; de ebben a dologban a döntés joga engem illet. Ez az én rendelésem: Earendelnek, Elwingnek és fiaiknak meg lészen engedve, hogy szabadon válasszanak, melyik faj sorsa szerint ítéltessenek.

HoME V., QS 9. szakasz

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 10 hónapja #90152 Írta: Ulmo
Elrond gyermekei tündék voltak, Eärendil unokái, ezért ők is választhattak. Arwen gyermekei már emberek voltak, őket ezért nem illethette meg a választás joga.

Több
21 éve 10 hónapja #90136 Írta: Elanor
De Elrond gyerekei is választhattak!

Több
21 éve 10 hónapja #90134 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Sztem csak a közvetlen gyermekekre.

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 10 hónapja #90133 Írta: Elanor
De mivel Elrond Earendil utóda, ezért Arwen is az, és az ő utódai is, nem?? :roll:

Vagy az utódot most csak a közvetlen gyermekre kell érteni?

Több
21 éve 10 hónapja #90125 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
ha jól meléxem, a Quenta Silmarillionban írja Tolkien, hogy választani csakis Earendil utódai választhattak, egyéb tünde-ember házasságból származó utódok nem, hiába voltak féltündék

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 10 hónapja #90112 Írta: Elanor
Ez az... de ezek szerint Arwen utódai is választhattak volna... én elvesztettem a fonalat... :roll: :wink:

Több
21 éve 10 hónapja #90105 Írta: Elrond
Háát, Dior tünde volt...

Több
21 éve 10 hónapja #90104 Írta: Elanor
Ööö... és akkor Beren és Lúthien utódai választhattak, vagy nem?? Mert elvileg akkor emiatt nekik sem kellett volna, mert Lúthien is embersorsú volt.

Több
21 éve 10 hónapja #90093 Írta: Elrond
Aragorn azt mondta,hogy ő az utolsó númenori, már csak ő választhatja meg halálának időpontját. (asszem valahogy így volt függ.-ben)

Több
21 éve 10 hónapja #90089 Írta: Ulmo
Szerintem is teljesen emberek voltak, de sokkal hosszabb életűek a normál embereknél. Igazi númenoriak, emberkirályok.

Több
21 éve 10 hónapja #90062 Írta: Elrond
Szerintem igen.

Több
21 éve 10 hónapja #90060 Írta: Elanor

Elrond írta: Aragorn és Arwen gyermekei halandó emberek voltak. Tünde lemondhatott az örök életről, ember azonban nem lehet tünde-életű.

Na, ezt szerettem volna tudni, hogy akkor ők már 100 %-ban embernek számítottak azzal, hogy Arwen lemondott a tündeségről.

Több
21 éve 10 hónapja #90059 Írta: Elrond
Aragorn és Arwen gyermekei halandó emberek voltak. Tünde lemondhatott az örök életről, ember azonban nem lehet tünde-életű. Egy kivételről tudunk, Tuorról, aki Idril Celebrindal (tünde) férje volt. Őt végül a noldák közé sorolták, be és Valinorban élt.

Több
21 éve 10 hónapja #89872 Írta: Clip
Clip válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Az tuti, hogy Aragorn fia meghalt (már ha jól emléxem), de hogy választhattak-e, azt nem tudom :roll:

Üdv: Clip

Baruk Khazâd! Khazâd aiměnu!
Törpök fejszéi! Rajtatok a törpök!

Több
21 éve 10 hónapja #89864 Írta: Elanor
Na, van egy kérdésem, ami nem ide tartozik, de Ancalimon mitológiával kapcsolatos előadása (ami nagyon jó volt ;) ) vetette fel bennem, és feltenném itt:

ugye az olyan "lények", féltündék, akik ember és tünde ősöktől is származnak, választhattak sorsot, pl. Elrond gyermekei. Na, az lenne a kérdés, hogy Arwen és Aragorr utódai és megtehették ezt, vagy azzal, hogy Arwen az embersorsot választotta, ezzel ők "tisztán" emberek?

Több
21 éve 10 hónapja #89746 Írta: Sauron
Sauron válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
ez igy van a filmben Szaruman eredetileg orkokat és "goblin-embereket" (goblin-men) keresztetzett amit magyarul orknak es lidercnek forditottak :cry: mondjuk ez is eleg megfoghatatlan. T prof ugyan egy-ket helyen eleg kovetkezetlenul hasznalja az ork es a goblin szavakat de valahol azt olvastam hogy
1. a goblinok nyomtatasban eloszor a Hobbitban szerepelnek (manok) az ork szo etimologiaja ugyan nem ismeretes szamomra lehet hogy Tolkien talalta ki (valaki lehetne oly kedves es elmondhatna) de a 'goblin'-rol tudom hogy valoban hasznalatos angol szo: koboldok es egyeb manoszeru lenyek megnevezesere (na ez most egzakt volt :D ) mivel a Babo gyerekkonyvnek keszult Tolkien nem akarta osszekeverni, megijeszteni a gyerekeket
2. ebbol kifolyolag a goblinok kesobb a moriai orkokra vonatkozott (mivel Bilbo & co. veluk fut ossze) akik valoszinu kisebb termetuek mint a tobbi ork (nem kell magas alagutakat furni :D )
3. manapsag (ki tudja hanyadkorban hatod, heted?) amikor e csug lenyek hatalma jelentosen csokkent es csak megijeszteni tudnak mindket, artani mar nem az emberek csak goblinkent emlegetik a valaha felelmetes orkokat, a hatalmas uruk-haikat pedig hobgoblinkent

ezt a harmadik pontot mar nem tudom hol olvastam de valoszinu hogy valamelyik HoME-ban

szoval ennyu rizsa utan csak az derult ki hogy a goblinok tulajdonkeppen orkok. ha ezt behelyettesitjuk a kepletbe: orkokat keresztezett ork-embeekkel. mi lesz ebbol? negyed-ork? (ha van fel-ork miert ne?) de szerintem inkabb arrol van szo hogy az uruk-haikat (akik majdnem ember magassaguak) valamivel (orkokkal? annak mi ertelme? lebutitani az uruk-hai genkeszletet? ha meg emberekkel akkor miert nem azt mondja?)
na mind1 kezdek kifogyni az 5letekbol
SEGITSETEK!!!

'It is not for you, Saruman! I will send for it at once. Do you understand? Say just that!'

:sauron1:

Több
21 éve 10 hónapja #89685 Írta: Clip
Clip válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Namarie írta: Más, kicsit epéskedem: valahol felvetődött, hogy a filmben az uruk-hai orkok "elkészítéséhez" lidérceket is használtak. Valaki feltette a kérdést, hogy hogy a csudába tudott elkapni Sarumán egyet? Tényleg, hogy is van ez? Mert ha jól értelmeztem, a filmben lidérc=nazgul.

Úgy tudom, hogy ez teljesen félrefordítási hiba, bár az eredeti szöveget most nem tudom idézni fejből :wink: Egyrészt nem is tudna elkapni egyet sem, másrészt egy szellemlényt hogy tudna szaporítani?

Üdv: Clip

Baruk Khazâd! Khazâd aiměnu!
Törpök fejszéi! Rajtatok a törpök!

Több
21 éve 10 hónapja #89646 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Szerintem itt nem/csak materiális tűzről van szó, sokkal inkább erőkről, amit a szereplőkben levő negatív, illetve pozitív pólus táplál, és ez jelentkezik kívülre. A kérdés szerintem sokkal inkább az, hogy melyik erő a nagyobb és miért?

Más, kicsit epéskedem: valahol felvetődött, hogy a filmben az uruk-hai orkok "elkészítéséhez" lidérceket is használtak. Valaki feltette a kérdést, hogy hogy a csudába tudott elkapni Sarumán egyet? Tényleg, hogy is van ez? Mert ha jól értelmeztem, a filmben lidérc=nazgul.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 10 hónapja #89545 Írta: Bill F.
Bill F. válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Legalább két különböző tűz van. Gandalf azt mondja a balrognak:
Én a Titkos Tűz szolgája vagyok, én táplálom Anor lángját. Nem tudsz átjönni. A Fekete Tűz nem segit neked, Udun lángja.
3 eset lehetséges: Gandalf blöffölt,
Gandalf, akinek már z oviban is a tűz volt a jele, a Titkos tűzzel akarta legyőzni a Fekete tüzet
Gandalf nem párbajozni akart a tűzzel.
A megoldás, amit választott, a harmadik felvetést támsztja alá, ennek ellenére érdemes lenne végiggondolni azt, amit G. sugallni akar. Melyik tűz az erősebb? Gandalf meg sem próbálja elpusztitani a Gyűrűt a Titkos Tűzzel. Lehet, hogy a két tűz nem kompatibilis, tehát amit az egyik eléget azt a másik nem égeti el? Össze lehet-e hasonlitani őket, el tudják-e egymást pusztitani? A Végzet hegyének tüze mennyiségileg, minőségileg vgy mindkét szempontból különbözik egyéb tüzektől?(pl. más-e, mint a móriai tűz, vagy csak nagyobb?)
Nem vagyok biztos benne, hogy egy (tűzokádó) sárkány és egy balrog cstájában a tűz hatékony fegyver lenne. Szerintem egyiknek sem árt. A varázserejüket használnák. Glaurung legyőzné a moriai balrogot, Szmóg nem, de el tudna repülni. (Vagy a balrogok is tudnak repülni? :lol: )

Vannak balladak, amelyek nem vegzodnek tragediaval. Ezeket hivjuk vigballadaknak.

Több
21 éve 10 hónapja #89519 Írta: Elrond
Ha egy hidegsárkánnyal harcol, akkor sztem, a balrog győzne. De ez puszta megérzés. :)

Több
21 éve 10 hónapja #89514 Írta: Sauron
ezen szerintem ne vitatkozzunk hogy tud-e repulni vagy sem. egy internetes oldalnak csak ez a temaja, kepernyokon keresztul vitakoztak rajta es tenyleg eleg ellentmodasos. amugy csak a kerdest vettem fel azt nem allitottam hogy a valosagban harcolhatnak. (de esetleg egy hidegsarkannyal, ami olyan hideg hogy jeget fuj??? :twisted: )

'It is not for you, Saruman! I will send for it at once. Do you understand? Say just that!'

Több
21 éve 10 hónapja #89490 Írta: Elrond
Sauron: Érdekes kérdés. Hogy a balrogok repülnek-e, vagy sem, ezt nem tudjuk biztosan, de szerintem tudnak. :wink: Szerintem egyenrangúak, de egymás elleni küzdelmüket nem tudom elképzelni. Tűz, tűz ellen - kissé érdekes.

Több
21 éve 10 hónapja #89484 Írta: Sauron
felotlott bennem: ki lenne erosebb egy balrog vagy egy sarkany mondjuk Smaug. igaz hogy a balrogok ainuk de a sarkany repul (lehet hogy a balrog is??? :D ) meg tuzetfuj stb. szoval lehet kiegyenlitett kuzdelem lenne nem?

Több
21 éve 10 hónapja #89043 Írta: Elrond
Aiya Sauron!

Mória a harmadkor (1980-1981 asszem)közepe táján pusztult ki, balrog barátunknak köszönhetően, míg Szmóg (és a többiek) sokkal később e kor vége fele támadt rá a törpvárosokra, melyek sokkal közelebb voltak.
Maga Thorin is emlékszik Szmógra, mikor a fenevad elpusztította népét.

Hogy a sárkányok nem szerették volna a mithrillt? Nem hinném. Inkább a nagy távolság az ok, és csak később kaptak erőre a sárkányok

B.Ú.É.K.

Több
21 éve 10 hónapja #89000 Írta: Sauron

Elrond írta: Sauron: A sárkányok nagyon szerették a kincseket. A törpök épp akkor és épp ott alapították városokat. Gyorsan megazdagodtak, és ekkor csaptak le a sárkányok.

viszont Moriat nem tamadtak meg holott sokkal gazdagabb volt mint barmely mas torpkiralysag. bar lehet hogy tul messze volt a Szurke-hegysegtol. igaz egy nagyobb horda sarkanynak nem hiszem hogy barmitol tartani kellett volna mig atrepul Vadonfolden. lehet hogy csak az azranyat szerettek, a mithrilt nem :D

Több
21 éve 10 hónapja #88977 Írta: Elrond
Ja tényleg. köszi Penni!!!

Több
21 éve 10 hónapja #88970 Írta: Penngaladiel
Penngaladiel válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Sauron pont arra jött rá, hogy a képen nem Szmóg van :wink:

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.608 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére