Megye - Hobbitok

Több
21 éve 8 hónapja #101117 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Sziasztok!

"Lehet, hogy a hobbitok nyelve a rohaniból fejlődött ki?"Elrond.

Nem, én ezt nem hinném. Inkább úgy kellene mondanunk, hogy a két nyelvnek közös a gyökere, nem egyik fejéődött ki a másikból.Ahogy a finn és a magyar egy családból származik, a finnugorból...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 8 hónapja #101085 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Volt nyelvük, de az kiveszett. De pár szó fennmaradt, pl: Szmiál(üreg).

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 8 hónapja #101082 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
lehetésges.. Meg ugye a hobbitoknak nicnsen saját nyelve.. a közös nyelvet beszélik....

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
21 éve 8 hónapja #101068 Írta: Elrond
Trufának a rohír nyelv nagyon ismerős volt. Nem értette, de érezte, hogy van némi köze a rohíroknak a hobbitokhoz. Ez kb. olyan lehetett, mint amikor nálunk voltak finnek (a nővérem magyar-finn szakos az ELTE-n), és hallottam őket beszélni. Tisztára úgy beszéltek mint mi.
A hobbit-rohír témához visszatérve: Lehet, hogy a hobbitok nyelve a rohaniból fejlődött ki?

Több
21 éve 8 hónapja #101051 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok

Dodiee írta: Hülye vagyok.. Nősziromfölde elég messze van Rohantól...nem atrtozik szorosan a témához, de furcsa, hogy a hobbitok annyira értik a más népek Közös beszédét.. mert azért gondolom egy tünde vagy egy ork elég furcsán beszélheti a Közöst. Hát még a messzebbb élő népek.

Nem, teljesen igazad van, Nősziromföld Rohan szomszédságában van. Nősziromfölde pont félúton van a rohírok északi őshazája, és Rohan között. A történet szerint át is haladtak ezen a területen, amikor először siettek a gondoriak segítségére.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 8 hónapja #101047 Írta: Dodiee
Dodiee válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Hülye vagyok.. Nősziromfölde elég messze van Rohantól...nem atrtozik szorosan a témához, de furcsa, hogy a hobbitok annyira értik a más népek Közös beszédét.. mert azért gondolom egy tünde vagy egy ork elég furcsán beszélheti a Közöst. Hát még a messzebbb élő népek.

De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.

Több
21 éve 8 hónapja #101045 Írta: Dodiee

Szméagol írta: Sziasztok!

Szerintem ők is ott voltak már az ainuk dalában egy apró dallamként, úgy ahogy mindennek ott kell lennie. Valószínűleg a rohani emberektől származtathatók, ugyanis azok is ott éltek és írva vagyon, hogy a rohaniak nyelve "ismerős" volt a hobbitoknak. Tehát biztos elég közeli rokonok lehettek.

szvsz a nyelvi hasonlóságok arra is visszavezethetők, hogy egyes hobbitfajok elég közel éltek a Rohaniakhoz. itt elsősorban a Nősziromföldi népekre gondolok, de lehet hogy tévedek, sajna kölcsönadtam már egy ideje az első kötetet, így nem nagyon tudok utánnanézni...

Több
21 éve 8 hónapja #101044 Írta: Dodiee
Bocs, most látom hogy ezt ár említettétek.. az a baj, hogy mindíg csak egy-két hozzászólásig olvasok vissza..
[size=9:2ujqcklk]miért nem jelzi nekem mindíg a fórum, hogy új hozzászólás van???[/size]

Több
21 éve 8 hónapja #101042 Írta: Dodiee
Én annyira emlékszem, hogy megemlíti a Könyv, hogy nagyon fürge és csendes járású lények voltak:)) Biztos nem samura gondol;)))

Több
21 éve 8 hónapja #100897 Írta: Elrond

Ulmo írta: Onering: pontosan így gondolom én is!
Több helyen is említik, hogy a hobbitok az emberek rokonai, és egyik faj sem olyan változatos Középföldén, mint az ember. Többezer év alatt (Első, Másod-, Harmadkor) volt idejük a hobbitoknak a fejlődésre, ezért különbözhetnek annyira a többi emberfajtától.

Pontosan hol említik?

Több
21 éve 9 hónapja #100803 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Onering: pontosan így gondolom én is!
Több helyen is említik, hogy a hobbitok az emberek rokonai, és egyik faj sem olyan változatos Középföldén, mint az ember. Többezer év alatt (Első, Másod-, Harmadkor) volt idejük a hobbitoknak a fejlődésre, ezért különbözhetnek annyira a többi emberfajtától.

Több
21 éve 9 hónapja #100667 Írta: hobbit
hobbit válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Elképzelem ahogy az első hobbit még nagyothalló lomha járású pici kis lény :wink:

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 9 hónapja #100664 Írta: Onering
Onering válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Hű, igen érdekes kérdések merültek fel, ezen soká lehet gondolkozni. Szméagol szerintem jó felé tapogat, és sztem az evolúciónak nagyon nagy jelentősége volt, hiszen a hobbitok úgy lettek olyan kifinomult hallásúak, halk járásúak,stb..., hogy alkalazkodniuk kellett a körülményekhez. Ők nem az erejükkel, hanem fürgeségükkel jó rejtőzködőképességükkel tudtak "eredményesen" fennmaradni. Na, most az ilyen apró dolgokat kell nagy távlatokban nézni.

"miért nő a fü, hogyha majd leszárad?
miért szárad le, hogyha újra nő?"
(Babits)

Több
21 éve 9 hónapja #100658 Írta: hobbit
Larawen szerintem bármit meg lehet csinálni csak úgy a magunk szórakoztatására ez pedig egy jó "buli" lenne :wink: Vajon az első hobbitok is úgy néztek ki mint a mostaniak?/elvégre az ember sem mindig így nézett ki/
Amúgy a változatosság kedvéért én is Tuk lennék 8)

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 9 hónapja #100554 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Sziasztok!

Szerintem ők is ott voltak már az ainuk dalában egy apró dallamként, úgy ahogy mindennek ott kell lennie. Valószínűleg a rohani emberektől származtathatók, ugyanis azok is ott éltek és írva vagyon, hogy a rohaniak nyelve "ismerős" volt a hobbitoknak. Tehát biztos elég közeli rokonok lehettek. A többi már tényleg evolúció kérdése.
A törpök hét atyja a kövek alól bújt elő. Lehet, hogy a hobbitok egy oduból? :roll: :wink: Mit szeretnek a hobbitok? Mindent, ami él. Lehet, hogy Yavanna is teremtett egy lényecskét titokban, mint Aule? :wink:

Én irhafakó és gyaplábú keverék lehetek... Szeretek lustálkodni és merengeni (az ételt sem vetem meg :wink: ), de ugyanakkor kalandokra vágyok! Kalandok! Vágyom a hegyek látását...

Több
21 éve 9 hónapja #100252 Írta: Larewien
Larewien válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Nehéz ügy... :roll:
Akármi lehet, de szerintem se a tündéktől, se a törpöktől nem származhatnak... De akkor meg honnan?!

Több
21 éve 9 hónapja #100011 Írta: Rabyn
De azt csak tudniuk kéne, hogy honann jöttek.. oké tom az Anduintól.. De valahogy biztosan keletkezni kellet nekik (de hülye kifejezés ez)
:oops:

azonkívűl mi van ha a hobbitok úgy lettek, hogy az emberek és a tündék gyerekei?? mmint a régi emberek és régi tündék... vagy a törpök s az emberek. (kavarok kavarok :wink: )
Hiszen sokáig élnek és alacsonyak is...

Több
21 éve 9 hónapja #99955 Írta: Larewien
De, furcsa, de ha belegondolunk, elég kevés írástudó Hobbit van...

Több
21 éve 9 hónapja #99906 Írta: Antares
Antares válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Szerintetek nem furcsa, hogy pont a hobbitok eredetéről nem lehet sokat tudni? Pont azokról, akik imádnak a saját családjukról órákon át beszélni, nyilvántartják a legtávolabbi rokonaikat is és tele van az odújuk (hogy is hívják a közös nyelven?) családfákkal és családi erekjékkel?

Tégy amit akarsz, csak ne árts másoknak

Több
21 éve 9 hónapja #99852 Írta: Larewien
Igen persze, teljesen egyetértek Veled. De akkoris, szerintem ez egy tök jó elfoglaltság, és csak úgy a magunk szórakozására kéne kitalálni... :wink:

Több
21 éve 9 hónapja #99824 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Hogy érted azt, hogy kéne nekik történelmet csinálni? Az egyetlen, aki tudna, az Tolkien! Persze, ki lehet találni, de az úgysem lenne ugyanaz, hisz, ha nem Tolkien írja le, akkor az nem is úgy történt...

De talán még van remény, hog Tolkien eddig fel nem dolgozott jegyzetei közt ott lapul egy fecni, amire le van firkantva a történetük ;)

(Egyébként történelmük azért van vmennyi, lásd Prológus, inkább teremtés-történetük nincsen)

I feel complete when I feel sick inside

Több
21 éve 9 hónapja #99786 Írta: Larewien
De most komolyan kéne nekik történelmet csinálni! A 9 emberkirálynak is lett kitalálva történet, mért ne lehetne a Hobbitoknak is? Szerintem szuper ötlet :-) ) :roll:

Több
21 éve 9 hónapja #99709 Írta: Ragoran
Ragoran válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Én talán Trufa lennék,de sztem az nem oan fontos,hogy ki vagy inkább az,hogy hol...nem? :roll:

Több
21 éve 9 hónapja #99704 Írta: Elanor
Én az lennék, ami "vagyok", vagyis Samu lánya, Elanor ;)

De egyébként Zsákos, Tuk vagy Borbak... :roll:

Több
21 éve 9 hónapja #99693 Írta: Larewien
Rabyn, pont én is ezt akartam mondani! Hogy legyen mit az olvasónak is kitalálnia :-)

(ZB-nek boldog néznapot kívánok, megmondod Neki? Mert smst nem tudtam küldeni vmiért.)

Több
21 éve 9 hónapja #99654 Írta: Rabyn
aham.. ez tény..
alkotunk nekik?-))))
:oops:

őő mit is akartam méég...
ja tom.. én megyei hobbit vagy sztur lennék...

Több
21 éve 9 hónapja #99616 Írta: Larewien
Jah, igen. Mekkora hülyeségeket lehet olvasni. Hihetetlen némelyik... :?

Amúgy szvsz. a Hobbitoknak azért nincs meg, hogy hogy keletkeztek, mert nem készítettek annyi "feljegyzést", mint pl. az Emberek. Tehát nem lehet következtetni, hogy tulajdonképp hogy is keletkeztek :)

Ha meg Tolkien szempontjából nézzük, milyen unalmas lenne, ha minden népnek meglenne a története. Kell egy kis rejtéjesség is, nem? :)

Hogy milyen Hobbit lennék? Micsoda hülye kérdés. Hát persze, hogy Tuk :-D

Több
21 éve 9 hónapja #99572 Írta: hobbit
Én szívesen lennék "hobbitocska" de max csak a külsőm változna vele :wink: És ha választhatnátok, milyen fajta "hobbitocskák" lennétek :?:
Képzeljétek el:a napokban/bocs, hogy most egy kicsit offff leszek/ 8) egy bulvárlapban találtam egy Gyu "utikalaúzt" amennyi hüllyeséget abba összehordtak....az embernek teljesen Starwars feelingje lesz tőle..de legalább hozzájárul ahhoz, hogy a Gyu mint divat elússzon..

-üdv-

Több
21 éve 9 hónapja #99434 Írta: Elanor

Rabyn írta: jóóvanna,,
De tod a Törpéknek is van egy sztorija, az embereknek is a tündéknek is az orkoknak is az istarokank is..
de a hobbitkrol. nincsen..és valahogy lenniük kellet.!!!

Igen, tudom, gondoltam, hogy így értetted ;)
De egyébként sztem nekik nincs ilyenjük sajna, csak annyit lehet tudni róluk, hogy az emberek rokonai...

Több
21 éve 9 hónapja #99417 Írta: zsoffija
zsoffija válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Evolúcijós foamat által feylődtek ki az emberekből? :roll: :hein:
(jahaccem hobbitgénjeimvannak... :dead: ceretem a hobbitkákat egyébként,cakizé... :D leállok)

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.590 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére