Mordor - Orkok

Több
18 éve 11 hónapja #276590 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Mal-estel: A Tolkien enciklopédia nem számít hiteles forrásnak.

Felagund: Kapargathatjuk a HoME-t, csak annyi derül ki belőle, hogy Tolkien egyik elmélete szerint állatok, de ez az elmélet ellentétben áll azzal, hogy azon lényeknek akik kötetlen mennyiségben óhajtanak beszélni, feával kell rendelkezniük.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 11 hónapja #276585 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok

Mal-estel írta:

Annedun írta: azt az egyet nem értem az orkokban, hogy hogyan szaporodtak? mert ork-asszonyokrül még nem hallottam, a szexhez meg úgy ondolom nem nagyon fűlik a foguk az ocsmányságoknak...
vagy lehet, hogy a gonosz gyártja őket... nemtoom

Valahonnan rémlik egy olyan szöveg, hogy LEHET, hogy úgy szaporodnak, mint a békák. Ja igen megvan. Tolkien enciklopédia A-Z-ig.(283.oldal-Orkok) Itt az van: "...az orkok állítólag úgy szaporodtak, mint a békák. De, hogy ezt honnan veszi nem tudom - így aztán nem túl meggyőző.
Esetleg a HoME- ban nincs valami erről?? :?:

A HoME-t ne kapargassuk ork-ügyben, mert a végén még kiderülne, hogy az orkok valójában állatok ;)

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 11 hónapja #276584 Írta: Mal-estel
Mal-estel válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok

Annedun írta: azt az egyet nem értem az orkokban, hogy hogyan szaporodtak? mert ork-asszonyokrül még nem hallottam, a szexhez meg úgy ondolom nem nagyon fűlik a foguk az ocsmányságoknak...

Valahonnan rémlik egy olyan szöveg, hogy LEHET, hogy úgy szaporodnak, mint a békák. Ja igen megvan. Tolkien enciklopédia A-Z-ig.(283.oldal-Orkok) Itt az van: "...az orkok állítólag úgy szaporodtak, mint a békák."
De, hogy ezt honnan veszi nem tudom - így aztán nem túl meggyőző.
Esetleg a HoME- ban nincs valami erről?? :?:

A remény hal meg utoljára.

Több
18 éve 11 hónapja #276576 Írta: Felagund

Annedun írta: a szexhez meg úgy ondolom nem nagyon fűlik a foguk az ocsmányságoknak...

Ezt honnan veszed?

Több
18 éve 11 hónapja #276574 Írta: Annedun
Annedun válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
azt az egyet nem értem az orkokban, hogy hogyan szaporodtak? mert ork-asszonyokrül még nem hallottam, a szexhez meg úgy ondolom nem nagyon fűlik a foguk az ocsmányságoknak...

szeretni és szeretve lenni

Több
18 éve 11 hónapja #276563 Írta: 3.Aragorn
3.Aragorn válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Sztem békeidőben is irtották egymást. Ha volt értelme, ha nem. Egyszerűen ilyen volt a természetük. Mindig volt min összekapni, és azt általában nem intézték el egy hangos szóváltással...

Több
18 éve 11 hónapja #276538 Írta: Mal-estel
Olorin.papa!
Teljesen egy véleményen vagyok veled! (ha lent elolvasod a másik hozzászólásomat is, meglátod, hogy én is ezt fejtegettem) Szerintem is megérhette a 7000 évet ork barátunk :D , nem mondtam, hogy nem!
Csak annyit jeleztem (mivel az előző verziót Felagund és Ninniach elég rosszul fogadta), hogy nem feltétlenül volt így. Ha egyszerűen mondjuk 2000-3000 éves egy hasonló korú orktól "kis korában" pontos képet kaphatott arról, hogyan is néztek ki a nevezetes kardok. Mindkét változat lehetséges!
Ami meg az ork törzseket illeti, mint kifejtettem (ld. lent), szerintem a Gyűrűháború alatt azért ölték egymást halomra, mert egy területen voltak, így aztán könnyen elindult egy-egy... hmmm... veszekedés :) . Békeidőben egymástól (viszonylag) távol eső hágókon/hegyekben/erődítményekben éltek ezek a különböző "fajták", ezért nem nagyon volt értelme a harcnak közöttük. Hacsak nagyon sok kincsért nem, vagy valami óriási sértésért, aminek a híre eljutott hozzájuk.

Több
18 éve 11 hónapja #276521 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Mal-estel!
Szvsz ha a tündék és orkok "testvér nép" volt, akkor az orkok is halhatatlanok/lásd előbb/ és a Nagy Manó a maga körében híres volt, sőt törzsfő is, így nem elképzelhetetlen számora, hogy 7000 éves volt, és Beleriand pusztulása előtt szökött el Morgoth szolgálatából, esetleg egy kis helyörség, vagy portyázó csapat parancsnokaként nem vett részt az utolsó csatában, és így volt módja átjutni a Kék-hegységen, majd letelepedni a ködhegységbeli "elmaradott" fajtársai között.
Vezérként nem kellett közvetlenül a csatákban résztvennie, az ellátása is szvsz jobb volt mint a köz-orkoké, így a harcban sem, és az ellátás végett sem kellett meghalnia (parancsára még halat is hoztak Gollam tavából)
Ő, és néhány tisztje így megérhette ezt a szép kort, és emlékezhetett a kardokra, és mesélhetett szemtanú ként a régmult eseményeiről...

Az ork törzsek utálták egymást rendesen, lásd a Gyu azon részében (könyvbe) amikor Frodó és Samu mordorban utaztak...

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
18 éve 11 hónapja #276510 Írta: Mal-estel
Már emlékszem, köszi!!

Több
18 éve 11 hónapja #276509 Írta: Alyr Arkhon

Mal-estel írta:

Alyr Arkhon írta:

Mal-estel írta: Az meg, hogy az orkok egymást irtanák szerintem nem állja meg a helyét.

A törpök is irtották egymást, akkor pont az orkok ne?

A törpök mikor irtották egymást? :?: Remélem ez már nem a HoME-ban van mert akkor felakasztom magam (vagy inkább megveszem, még ha angol, akkor is :D )

A Szilmarilokban van amikor a noldák érkezése előtti Középföldét és a naugrikat írja le.
A különböző törzsek törpjei már korán fegyvert emeltek egymásra. (innen jött, hogy ők voltak az elsők akik fegyvereket használtak)

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
18 éve 11 hónapja #276508 Írta: Mal-estel

Alyr Arkhon írta:

Mal-estel írta: Az meg, hogy az orkok egymást irtanák szerintem nem állja meg a helyét.

A törpök mikor irtották egymást? :?: Remélem ez már nem a HoME-ban van mert akkor felakasztom magam (vagy inkább megveszem, még ha angol, akkor is :D )

Több
18 éve 11 hónapja #276507 Írta: Alyr Arkhon

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
18 éve 11 hónapja - 18 éve 11 hónapja #276505 Írta: Mal-estel

Felagund írta:

Mal-estel írta: Szerintem az orkok azért vették egyből észre, hogy milyen kardok azok, mert halhatatlanok. Úgy, mint a tündék.

Namármost térjünk vissza Sarnvuinthel* Ninnach fejtegetéséhez a logikával kapcsolatban...
Ez most hogy jön össze? :eek2:
Valószínűleg nem egyből vették észre, hanem egyrészt azért valamilyen (ha nem is írott) hagyományuk azért csak volt, másrészt meglehet, hogy az elmút néhány évben "híresült el" a két kard, az pedig, hogy hasonlóak eléggé feltűnő ahhoz, hogy hasonló nevet is adjanak neki.
Tehát nem valószínű, hogy az orkok még az Első Korból emlékeztek a két kardra. Már csak azért sem, mert még ha esetleg tényleg halhatatlanok is voltak, nem sokan éltek 2-300 évnél tovább (talán még addig se), ha épp nem volt valami nagyobb csata irtották azok egymást rendesen...

Nem egyből vették észre? Nos a Babó 57. oldaláról nem épp ez derül ki.
Természetesen szájhagyomány útján fennmaradhatott a hírük, de nem hiszem, hogy egyből felismerték volna a kardot Ha 2-300 évig élnének, mert tényleg halhatatlanok, csak közben "irtják egymást" akkor a Gondolin elestétől számított mintegy 7000 év alatt 23-35 generációjuk élt.
Ez olyan, mintha te egy Krisztus születése körüli szájhagyományt hallanál.
Ez persze előfordulhat, de az események sokat ferdültek, a leírások sokkal pontatlanabbak lettek.Ezért nem tartottam valószínűnek, hogy így egyből felismerték volna a kardokat. A "hasonló nevük"-et már jóval hamarabb megkapták az orkoktól (legalábbis én így értelmezem - Babó u.ott)
Az persze lehet, hogy az utóbbi időben híresült el a kard, sőt az is, hogy mielőtt a trollok elvitték, a kardok ezeknek az orkoknak a tárnáiban hevertek. Ekkor az egész SPEKULÁCIÓ :!: megdől. Akkor is, ha léteztek írott forrásaik (amit persze nem feltétlenül ők írtak), bár nem hiszem, hogy a manók szerettek volna olvasni :wink:
Azt nem is állítom, hogy a Nagy Manó 7000 éves, de hogyha megért néhány ork mondjuk ezer éves kort, még nagyon jó leírást hallhattak a Harmadkoriak is a kardokról.
Az meg, hogy az orkok egymást irtanák szerintem nem állja meg a helyét.
A Gyűrűháború idején valóban volt ilyen, de akkor általában a különböző fajtájú orkok estek egymásnak, mert ugyanazon a területen teljesítettek szolgálatot és a zsákmányon kaptak össze. Nem hiszem, hogy egyes fajták békében csak úgy háborúzgattak volna (ilyet még nem is hallottam eddig), vagy legálábbis csak ritkán.
Ami meg a logikámat illeti... nos az országos szinten is elég jó :wink: (Remélem nem voltam túl beképzelt, de hát ami igaz az igaz :oops: )

Szerintem ezt a témát már lezárhatjuk. Mindkét vélemény elhangzott, ki lett fejtve, de mindkettő csak SPEKULÁCIÓ, nem támasztja alá semelyik forrás sem őket egyértelműen. Szóval egyhelyben állunk :D

Több
18 éve 11 hónapja #276488 Írta: Felagund

Ninniach írta: Köszi, Felekundu, már éppen morogni kezdtem volna, hogy tessék visszaolvasni. (BTW, honnan szedted a *Sarnwathel-t? Memóriám mint a szita.)

Semmi Sarnwathel

Sarn - rock
Muinthel (muin + thel) - (dear) sister

:cheers:

Több
18 éve 11 hónapja #276485 Írta: Alyr Arkhon
Sőt, mint azt kiderítettük, tudtak az orkok írni is ha kellett. (és így esetleg olvasni is a mások által írtakat...)

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
18 éve 11 hónapja #276484 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Köszi, Felekundu, már éppen morogni kezdtem volna, hogy tessék visszaolvasni. (BTW, honnan szedted a *Sarnwathel-t? Memóriám mint a szita.)

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
18 éve 11 hónapja #276473 Írta: Felagund

Mal-estel írta: Szerintem az orkok azért vették egyből észre, hogy milyen kardok azok, mert halhatatlanok. Úgy, mint a tündék.

Namármost térjünk vissza Sarnvuinthel* Ninnach fejtegetéséhez a logikával kapcsolatban...
Ez most hogy jön össze? :eek2:
Valószínűleg nem egyből vették észre, hanem egyrészt azért valamilyen (ha nem is írott) hagyományuk azért csak volt, másrészt meglehet, hogy az elmút néhány évben "híresült el" a két kard, az pedig, hogy hasonlóak eléggé feltűnő ahhoz, hogy hasonló nevet is adjanak neki.
Tehát nem valószínű, hogy az orkok még az Első Korból emlékeztek a két kardra. Már csak azért sem, mert még ha esetleg tényleg halhatatlanok is voltak, nem sokan éltek 2-300 évnél tovább (talán még addig se), ha épp nem volt valami nagyobb csata irtották azok egymást rendesen...

*Rocksister :biggrin2:

Több
18 éve 11 hónapja #276223 Írta: Mal-estel
Heló mindenki!

Szerintem az orkok azért vették egyből észre, hogy milyen kardok azok, mert halhatatlanok. Úgy, mint a tündék. Hiszen Morgoth a tündék megcsúfolására belőlük alakította ki az orkokat (Szilmarilok). A tündék és az orkok persze (nagyon) nagyon különböznek, de van néhány hasonlóság: Szilaj, kemény harcosok + a gyógyszereik nagyon hatásos.

De a babóból is így tűnik (59. oldal):
Rohamléptekkel, kiáltozva lódultak neki a saroknak, ahol a Manó-szabdaló és az Ellenség-pörölye villant bele, hidegen és fényesen, elámult pillantásukba. ... "A Csípő és a Csapó"

"A Csípő és a Csapó" - Ezt kiáltozták az orkok, miközben menekültek.
Ha a tünderúnákból a kardon ki is derítették, hogy ezeknek mi a neve quenyául akkor sem tudhatták, hogy mi a neve az ő "szótárukban".

A Tolkien enciklopédia A-Z-ig ben is az van, hogy halhatatlanok(bár ez sem a legjobb forrás)

Ha csak szájhagyomány útján hallottak róla, mert nem halhatatlanok nem hiszem, hogy a Nagy Manó és a többiek egy pillantással megállapították volna, hogy mi a nevük. Még akkor sem ha a Glamdringot egykor Turgon viselte.

Több
19 éve 1 hónapja #272843 Írta: 3.Aragorn

olorin.papa írta:

Ninniach írta: (Persze az egész spekuláció megdől akkor, ha kiderül, hogy több elf kard is hasonló paraméterekkel és tulajdonsággal rendelkezik.)

Hát igen...
Miért ne lehetett volna a több elf kard is "világító" ha a Fullánk, kopott bőrhüvelyben is fénylett, ha ork volt a közelben...

Az ilyen kardok az I. korban készültek, nagy részük pedig vagy elveszett, vagy visszatért Ny-ra gazdájával együtt. Egyébként úgy tudom, akkoriban a tündék kedvelték ezeket a pengéket, még ha elkészítésük sok időt vett is igénybe. De szvsz ritkák voltak.
De hogy vajon hogyan készültek?

Több
19 éve 1 hónapja #272842 Írta: Olorin.papa

Ninniach írta: (Persze az egész spekuláció megdől akkor, ha kiderül, hogy több elf kard is hasonló paraméterekkel és tulajdonsággal rendelkezik.)

Hát igen...
Miért ne lehetett volna a több elf kard is "világító" ha a Fullánk, kopott bőrhüvelyben is fénylett, ha ork volt a közelben...

Több
19 éve 1 hónapja #272767 Írta: Ninniach

olorin.papa írta:

Belladonna írta: Üdv!

Meg valami népességnyilvántartás is lehetett, az ork katonáknak számuk volt "feljelentelek..., megadom a számodat a nazgúloknak..."

De az érdekes, hogy felismerték a két kardot annyi idő után. Lehet, hogy felirat volt rajtuk?
Belladonna

Népesség nyilvántartás biztosan volt, főleg Sauron birodalmában

Itt a pont!
Nem az ork írás volt a hozzászólásom lényege, hanem, hogy miért ismerték fel azonnal a kardot, holott több ezer éve eltűnt... :wink:
Talán látták akkor, és jó megnézték... :D

Hát izé. Bárhogy is nézem és forgatom, kiindultál onnan, hogy az orkok nem tudnak írni-olvasni és kilyukadtál oda, hogy a Nagy Manó legalább egyidős lehet Elronddal... Most nem mennék bele a formális logika rejtelmeibe, ezért erről csak annyit, hogy mind az előfeltétel, mind a levezetés és a végkövetkeztetés hamis.

Hogy mégis hogyan ismerhették fel a két kardot? SPEKULÁCIÓ következik: Mindkét kardot elfek készítették (Hobbit). Mindkét kard hüvelye nagyon szép és mindkét kard markolata drágakövekkel van kirakva (Hobbit). Mindkét kardra rúnákkal vésték rá a nevüket (Hobbit). Mindkét kard világít, ha orkok/goblinok/manók vannak a közelben (Hobbit), Glamdring ráadásul fehér (GyU). Ezekből az információkból - akár írás, akár szájhagyomány útján terjedtek - kiindulva nem lehetett nagyon bonyolult ráhibázni. (Persze az egész spekuláció megdől akkor, ha kiderül, hogy több elf kard is hasonló paraméterekkel és tulajdonsággal rendelkezik.)

Több
19 éve 1 hónapja #272747 Írta: Olorin.papa

Belladonna írta: Üdv!

Meg valami népességnyilvántartás is lehetett, az ork katonáknak számuk volt "feljelentelek..., megadom a számodat a nazgúloknak..."

De az érdekes, hogy felismerték a két kardot annyi idő után. Lehet, hogy felirat volt rajtuk?
Belladonna

Népesség nyilvántartás biztosan volt, főleg Sauron birodalmában

Itt a pont!
Nem az ork írás volt a hozzászólásom lényege, hanem, hogy miért ismerték fel azonnal a kardot, holott több ezer éve eltűnt... :wink:
Talán látták akkor, és jó megnézték... :D

Több
19 éve 1 hónapja #272744 Írta: Belladonna
Belladonna válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Üdv!
Most nem tudom megnézni, de Gandalf (talán Elrond tanácsában?) azt mondja a Gyűrű feliratáról, hogy Mordor nyelvéhez Szauron tünde rúnákat használt, mert Mordorban nincsenek betűk az ilyen finom munkához. Tehát valami írás csak volt, de durva és otromba.

Belladonna

"és a Megye földje jó mély"

Több
19 éve 1 hónapja #272742 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Arról nem is beszélve, hogy a keresztútnál is mindenfélét ráírtak a királyszoborra...

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
19 éve 1 hónapja #272734 Írta: Alyr Arkhon
Sokkal egyszerűbb bizonyíték is van rá és kevésbé angol.

GyU függelék, amikor kirakják Móriából a "koldust" rá van írva a homlokára, hogy AZOG. Ez asszem magáért beszél :)

(pontosabb hely: Durin népe)

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 1 hónapja #272732 Írta: Ninniach
Naszóval. Nem azzal van a gond, ha az ember spekulál, hanem azzal, hogy a spekulációk nem egyszer valótlan dolgokon alapulnak, amik ráadásul tényként vannak rögzítve. És ez a legnagyobb hiba. Kapásból példa a legutolsó hozzászólásból:

olorin.papa írta: Az orkok nem tanultak írni, semmiféle írást nem ismertek, és mivel "fogyóeszköznek" készültek, gyanítom olvasni sem.

Ezzel szemben GyU, E függelék:
The Cirth in their older and simpler form spread eastward in the Second Age, and became known to many peoples, to Men and Dwarves, and even to Orcs, all of whom altered them to suit their purposes and according to their skill or lack of it.

Azaz: a certh-ek régebbi és egyszerűbb változata a Másodkorban terjedt el kelet felé, és ismertté vált számos népség, emberek, törpök, sőt még az orkok között is, akik céljuknak és ügyességüknek (vagy ügyességük hiányának) megfelelően változtattak rajtuk.

Innentől kezdve az egész spekuláció úgy ahogy van semmisnek tekinthető.

Több
19 éve 1 hónapja #272721 Írta: Olorin.papa
Gondolom, hogy a szabad véleményformálást azért nem akarod kitiltani a fórumról...
Az én "kutatásaim" többnyire spekuációkból erednek, és így csak vélemények és gondolatok, és nem kőbevésett törvények.

És mégegy gondolat füzér az orkok hahatatlanságáról:

Egy idézet a Babóbol, (amit persze nem nagyon fogadtok el mint forrás) onnét, amikor elfogják őket a Ködhegységen.
"Meg aztán erre sem adott magyarázatot! -Ezzel felmutatta a kardot, amit Thorin viselt, s amely kard a trollok odujából származott. A Nagy Manó rettentőt ordított dühében, amikor rátekintett, a katonái meg a fogukat csikorgatták... A kardot tüstént megismerték. Annak idelyén manók ezreit ölte meg, amikor Gondolin szép tündérei száz számra űzték őket... A tündérek Orcristnak, Manó-szabdalónak nevezték, de a manók egyszerűen csak Csípőnek..."

"E kardnak semmiféle nehézséget nem jelentett , hogy a manók készítette láncot átvágja... A neve Glamdring volt, az Ellenség-pörölye, ... A manók egyszerűen Csapónak nevezték, s ha lehet, mégjobban gyűlölték mint a Csípőt."

Ezen kicsit gondolkodtam:
Az orkok nem tanultak írni, semmiféle írást nem ismertek, és mivel "fogyóeszköznek" készültek, gyanítom olvasni sem. Akkor a történeteik szájhagyomány útján terjedtek. Én nem tudom, hogy egy-egy történet hányadik átadásra változik meg annyira, hogy már nyomaiban sem hasonlít az eredetire. Gondolom nem kell hozzá 10 emberöltő.
Egy elbeszélésben, bármennyire részletesen le van írva egy-egy tárgy, a sokadik generációs hallgató nem fogja azonnal felismerni, kivéve, ha már életében látta azt. A Nagy Manó, és néhány katonája menten felismerte az Orcristot, amint meglátta, holott azok a kardok már több ezer éve eltűntek. Ebből gyanítom, hogy maga a Nagy Manó is látta már Orcristot, még Gondolin idejében, és egyike volt a kevés túlélő orknak, akik megmenekütek Beleriand pusztulásakor. Aztán elvándorolt a Köd-hegységbe, ott vezére lett egy ork csapatnak...
Vagyis szvsz a Nagy Manó legalább egyidős Elronddal... :wink:

Több
19 éve 1 hónapja #272650 Írta: Felagund
olorin.papa:
1 Nem nagyon értem a kérést...
2 Amit értek, arra azt tudom mondani, hogy ez itt - a maga köreiben szigorúan vett - kutatás. Ennek megvannak a maga szabályai, az egyik alap például az, hogy ha valami olyat állítasz, ami nem teljesen evidens, akkor azt megindoklod egy-egy a Professzortól vett idézettel. Lehetne szabad utat engedni itt mindenki fantáziájának, de akkor eljutnánk oda, hogy most akkor ez kinek a mitológiája? Az enyém, a tiéd, vagy netalán Tolkien Professzoré?

Több
19 éve 1 hónapja #272588 Írta: 3.Aragorn

olorin.papa írta:

3.Aragorn írta:

Alyr Arkhon írta:

3.Aragorn írta:

olorin.papa írta:

Bögyös Fredegár írta: Ha volt is hosszú életű, és a maga nemében híres ork, akkor se nagyon tudnánk róla írott források alapján. Az utumnoi, angbandi, mordori történetírás nem lehetett valami fejlett dolog... nem valószínű, hogy a maguk setét birodalmaiban és mégsetétebb urukkal együtt dicshimnuszokat zengtek volna derék katonáikról, ha esetleg győztes csatát vivtak... Hogy nézne már ki egy kobzos ork?!

Egy-kettő volt:
Azog, Bolg, és a Nagy Manó, akinek a halálán még Beorn is örvendett...

Nagy Manó? :o Mondanál róla pár szót?

Olvasd ki a Babót.

Folyamatban van...

Lapozz előre az 55. oldalra...

Nincs nálam a könyv...
/Na jó ne offoljunk/

Több
19 éve 1 hónapja #272582 Írta: Olorin.papa

3.Aragorn írta:

Alyr Arkhon írta:

3.Aragorn írta:

olorin.papa írta:

Bögyös Fredegár írta: Ha volt is hosszú életű, és a maga nemében híres ork, akkor se nagyon tudnánk róla írott források alapján. Az utumnoi, angbandi, mordori történetírás nem lehetett valami fejlett dolog... nem valószínű, hogy a maguk setét birodalmaiban és mégsetétebb urukkal együtt dicshimnuszokat zengtek volna derék katonáikról, ha esetleg győztes csatát vivtak... Hogy nézne már ki egy kobzos ork?!

Egy-kettő volt:
Azog, Bolg, és a Nagy Manó, akinek a halálán még Beorn is örvendett...

Nagy Manó? :o Mondanál róla pár szót?

Olvasd ki a Babót.

Folyamatban van...

Lapozz előre az 55. oldalra...

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.056 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére