Tanulószoba
- Snufi
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- meow
Ha nem találom meg, akkor kikérek a volt sulim könyvtárából egyet, ha minden igaz, akkor sikerülni is fog.
"Well, I'm back."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Kincső
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- norbikk
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Köszönetek: 0
Interneten elérhető genetika könyv keresésében kérnék segítséget.
A genetikán belül is a molekuláris genetika része lenne fontos nekem.
Elsősorban a Weaver és Hedrick által írt Genetika című könyvet keresném (mert ez az egy, amiről tudok, hogy le van fordítva magyar nyelvre is.
De jöhet angol nyelvű könyv is, azokra is vevő vagyok.
- Namarie
- Nem elérhető
Azt hiszem, sikerült választ találnod a kérdésemre: van egy szakasza, amelyik nem fertőz. Elvileg.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
[size=9:39as62pe]"A kórokozó a hüvely vagy a száj nyálkahártyáján, esetleg a bőrön keresztül hatol be a szervezetbe. Órák alatt eléri a legközelebbi nyirokcsomókat, majd innen a vérkeringés útján szétszóródik a szervezetben.
[...]
Tünetek
A szifilisz tünetei általában a fertőzés után 1-13, átlagban 3-4 héttel jelentkeznek. A Treponema pallidum fertőzésnek számos stádiuma van: az első, a második, a lappangó és a harmadik stádium. A fertőzés évekig fennállhat, ritkán szív- és agykárosodást, valamint halált okozhat.
Első stádium
Az első stádiumban a fertőzés helyén, általában a hímvesszőn, vulván (külső női nemi szerven) vagy a hüvelyben egy fájdalmatlan fekély (sánkér) jelenik meg. A fekély megjelenhet a végbélnyíláson, a végbélben, ajkakon, nyelven, garatban, méhnyakon, ujjakon és ritkán a test egyéb részein is. A betegen általában egy fekély alakul ki, de ritkán több elváltozás is felléphet.
A sánkér kis, vörös, kiemelkedő foltként kezdődik, és hamarosan nyílt fekéllyé alakul, amely továbbra is fájdalmatlan marad. A fekély nem vérzik, de dörzsölés hatására nagyon fertőző, átlátszó folyadékot ürít. A közeli nyirokcsomók általában megnagyobbodnak, de ezek sem fájdalmasak. Mivel általában kevés panaszt okoz, a beteg esetleg tudomást sem vesz róla. A fertőzött nők fele és a férfiak egyharmada nem tud fekélyéről. Az elváltozás általában 3-12 hét múlva eltűnik, ezután a beteg teljesen gyógyultnak tűnik.
Második stádium
A második stádium általában bőrkiütéssel kezdődik, mely általában a fertőződést követő 6-12. héten jelentkezik. A betegek 25%-ánál még megtalálható a gyógyulófélben levő fekély. A kiütés lehet múló, de akár hónapokig is fennmaradhat. Kezeletlen betegben is gyakran meggyógyul, de heteken-hónapokon belül újabb elváltozások jelentkezhetnek.
A második stádiumban gyakran, a betegek több, mint 80%-ában szájfekélyek alakulnak ki, 50%-uknál találhatók testszerte megnagyobbodott nyirokcsomók, és kb. 10%-uknál tapasztalható szemgyulladás. A szemek gyulladása általában nem jár tünetekkel, bár néha a látóideg is megduzzadhat, ami homályos látáshoz vezethet. A betegek 10%-ában lépnek fel heves fájdalommal járó csont és ízületi gyulladások. A vese gyulladása következtében a vizeletben fehérje is ürülhet, májgyulladás következtében pedig sárgaság alakulhat ki. Ritkán előfordulhat az agyburkok gyulladása, amely fejfájással, tarkókötöttséggel és néha süketséggel jár.
A bőr-nyálkahártya átmenetnél - pl. a nagyajkak és a vulva belső határán - és a bőr nedves területein kiemelkedő elváltozások (condyloma latum) alakulhatnak ki. Ezek a rendkívül fertőző képletek ellaposodnak és fakó rózsaszínűek vagy szürkék lesznek. A haj foltokban kihullik, molyrágás-szerű hiányokat hagyva maga után. További tünetek a betegségérzés, étvágytalanság, hányinger, fáradtság, láz és vérszegénység.
Lappangó stádium
Miután a beteg kilábalt a második stádiumból, a betegség a tünetmentes lappangó fázisba lép. Ez a szakasz évekig vagy évtizedekig - esetleg a beteg haláláig is - eltarthat. A lappangó fázis első részében a fertőző fekélyek néha visszatérnek.
Harmadik stádium (késői szifilisz)
A szifilisz harmadik stádiumában a beteg már nem fertőz. A tünetek enyhétől a megsemmisítő súlyosságúig változnak. Három fő tünetcsoport fordulhat elő: jóindulatú késői szifilisz, kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) szifilisz és idegrendszeri (neuro-) szifilisz.
A jóindulatú késői szifilisz manapság ritka. Gummának nevezett csomók jelennek meg különböző szerveken, melyek lassan növekednek, fokozatosan gyógyulnak, és heget hagynak maguk után. A test majdnem bármely részén megjelenhetnek, de leggyakrabban a lábszáron a térd alatt, a törzs felső részén, az arcon és a fejbőrön. Az elváltozás a csontokat is érintheti, a beteg mélyben jelentkező, áthatoló fájdalomról panaszkodik, amely jellegzetesen éjszaka gyötrőbb.
A kardiovaszkuláris szifilisz a kezdeti fertőzést követő 10-25 évben alakul ki, az aorta (a szívből kiinduló fő ütőér) aneurizmáját (a fal elgyengülése és kitágulása) vagy az aortabillentyűk elégtelenségét okozza. Ezek az elváltozások mellkasi fájdalommal, szívelégtelenséggel járhatnak, mely a későbbiekben halálhoz vezethet."
Forrás: anonimaids.hu
"Fertőzőképesség:
Terhes anya átadhatja gyermekének, szexuális úton terjed, az első stadium pörsenései kifakadva különösen fertőzőképesek, ha anyaguk testnedvbe kerül."[/size]
Ergo, szerintem két órával a nemi aktus után már fertőz, bár a lappangási idő 21 nap körülbelül átlagosan.
További linkek:
Wikipédia
vital.hu
Orvosság szifilisz ellen
Netdoki
"Well, I'm back."
- Namarie
- Nem elérhető
Tehát: ha valaki le tudná nekem írni a betegség TELJES lefolyást, kitérve arra, hogy milyen szakaszokbann fertőz, stb, hálásan megköszönném.
Köszönöm!
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
Amíg a falat leér (nagyobb falatok esetében érzed is az útját), az kb. 15-20 másodperc, kisebb falatok vagy gyógyszer esetében ez még rövidebb időtartam is lehet.
A gyomorról annyit tudok, hogy akár 8 órán át is tartózkodhat benne az étel, konkrétabbat nem, de otthon van egy anatómia könyvem, jó nagy, majd lehozom Szegedre és beírkálom neked ide.
2-3 óra elég arra elvileg, hogy a gyomor egy pacaltól különböző (azaz könnyű) ételt továbbítson a belekbe.
Vedd figyelembe, hogy cirka 22:30 körül leáll az ember bélműködése, ekkor a gyomor- és béltartalom nemigen módosul minőségében és mennyiségében (sem).
A belekről nem tudom semmi konkrétat.
"Well, I'm back."
- gilloth
- Látogató
Elvileg tanultam bioszból(pár évtizede;)) de már elfelejtettem, és könyvet egyelőre nem találtam, se hasznos weboldalt a guglival... szal:
mennyi időbe telnek az egyes emésztési szakaszok?
(mennyi idő, míg egy falat a gyomorba ér, mennyi ideig tartózkodik ott, stb.)
Olyat találtam, ahol magát a folyamatot leírják, de az idejét nem.
- Holtak vezére
- Nem elérhető
lim (x->0) [(sin(x))^(cos(x)-1)]
ha sikerül akkor kérem szépen a kiinduló ötletet, nekem csak rendőr elvvel ment
jó játékot!
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
Sok helyen mérnöki szakok mellett lehet ezt tanulni, de nem tudom, milyen vonatkozásban. szintén link
"Well, I'm back."
- Annis
- Nem elérhető
Mondjuk nekem mindegy is, én maradok a saját területemen de barátnőm így járt...
Nem minden vándorút céltalan /J.R.R. Tolkien/
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
A felvi.hu jelenlegi ismereti szerint nincs: www.felvi.hu/fir/szakleirasok.of ... =1&oldal=2Annis írta: A Szent István Egyetemen kívül van más hely is ahol lehet állatorvosnak tanulni?
Más intézmény nem indít állatorvosi szakot.
"Well, I'm back."
- Annis
- Nem elérhető
A Szent István Egyetemen kívül van más hely is ahol lehet állatorvosnak tanulni?
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
Szóval kérek valami okos és ügyes embert, aki ráér, hogy seperc alatt oldja meg
"Well, I'm back."
- DioKVP
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Eddig csak olvasgattam ezt a fórumot, de most nekem is lenne 1 feladat amire nem tudok rájönni magamtól, ha valaki tud segíteni, akkor millió thx!
Tehát a feladat a következő:
10cm sugarú félhengerhez rögzített vízszintes fonal végén lévő tömeget elengedve, a félhengerre tekeredő fonal akkor lazul meg amikor épp 5 centiméteres része szabad, milyen hosszú a fonal?? és itt van hozzá a rajz is (én csináltam paintbe de elvileg jó ) kepfeltoltes.hu/view/080301/fizi ... es.hu_.jpg
- norbikk
- Nem elérhető
Mindjárt nekiállok szemezgetni,
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
www.sci.u-szeged.hu/ABS/
www.sci.u-szeged.hu/sztettk/inditakar?old=biol1
www.szbk.u-szeged.hu
A volt Állattani és Sejtbiológiai tanszék oldalán (sci.u-szeged.hu/zoolcell asszem ez a címe) van néhány előadás, a többi tanszéki honlapot nem böngésztem még.
"Well, I'm back."
- norbikk
- Nem elérhető
Egyébként előadásokat vadászok azért keresem.
- Annis
- Nem elérhető
Ha valaki járatos üzleti terv készítésében és szívesen segítene egy laikusnak is, az legyen oly drága és szóljon nekem, mert én nem vagyok és a kereskedelmi és vállakozói ismeretek tanárnőm előszeretettel talál ki kreatív feladatokat...
Előre is köszönöm
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Snuffles írta: Csak interneten keresztül tudom elmagyarázni, mivel én magam életemben nem hallottam ilyen borzalomról
első link
második link (pdf)
:eek2: miez? Ork beszéd...
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- keshu
- Nem elérhető
"A haldoklás magánügy. Ne hörögjünk!"
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
első link
második link (pdf)
"Well, I'm back."
- keshu
- Nem elérhető
"A haldoklás magánügy. Ne hörögjünk!"
- Kincső
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
"Well, I'm back."
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
:sajnáltatjamagátpedigélvezte:
- Ben
- Nem elérhető
Jahogy az. Ehh. Nem úgy értettem, hanem pl. nálunk a btk-n ugyanakkor kezdenek a hagyományos képzésesek meg a bolognások is, szal ebben nem jobb az új.Nóli i linantea írta: Pótlási hétnek hívják a szorgalmiidőszakotok és vizsgaidőszakotok utolsó heteit (nálunk nem hívják úgy, cask szimplán szívás) És kikérem magamnak hogy ugyanakkor kezdenénk. Én már bőszen magoltam az anatómiát amikor ti még mindig csak a tantágyaitokat veszegettétek fel.
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
- Ben
- Nem elérhető
De izé... később kezdés meg regisztrációs hét tudtommal a nembolonyásoknak is van, nem... ? (A kezdés legalábbis biztosan egységes, nincs eltérés hagyományos meg béás képzés között tudtommal. Pótlási hétről én személy szerint még nem hallottam, ez most biztosan gáz. )Nóli i linantea írta: Hát nemtom h ez pozotívum-e, de nálatok vannak ilyen izé dolgok hogy pótlási hét... Ami meg biztos hogy pozitívum, hogy van regisztrációs hetetetek, és később kezdtek. Ettől függetlenül én élvezem az osztatlan szakomat
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.