Gondolatok

Több
22 éve 4 hónapja #63200 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Gondolatok

Estel Adániel írta: ...szabadság...menny...pokol...egyház...tízparancsolat...minden...semmi...
tegnap este, amikor lefekvés után ezeken eltöprengtem, egy - gondolom mindannyiótok számára ismerős - metafora (nem ezt a szót kerested tegnapelőtt, Morgana? ;) ) jutott az eszembe:
A Dallam.
(Na jó, bővebben Ilúvatar dallama :D )
Amint jobban belegondoltam, megborzongatott, hogy milyen mély ez a metafora, és ha jobban belegondol valaki, mennyi minden van benne... :o nem tudnám mindazt felsorolni, ami tegnap ezek kapcsán felmerült bennem, de megpróbálom - legalább töredékesen, de azért nektek is meghagyva a felfedezés örömét - összeszedni, amire jutottam (Javaslom, Ti is gondoljátok tovább! Érdemes. ;) ;) ):

Amikor megszületünk, belekapcsolódunk egy hatalmas, a világ kezdete óta szóló Dallamba. Mi is egy hangszerré válunk benne, mindenki egy saját, külön hangszert kap, amin egész földi életében játszania kell... és e hangszer adta lehetőségek keretein belül teljes szabadságot élvez abban, hogyan járul hozzá ő a dallamhoz. Választhat a konszonancia (harmonikus hangok) és a disszonancia (diszharmonikus hangok) közül. A lelkiismeret egyfajta "abszolút hallás" :) , melynek segítségével felismerheti, mikor játszik hamisan, vagy tisztán. Ez talán részben a nevelés folytán alakul ki, amikor a szülők "segítik kezünket a hangszeren" :) , és megtanítanak arra, mi szól szépen, és mi nem; részben - szerintem - adottság. Ebben az értelemben az egyházak egyfajta "zeneiskolák" :) , a "parancsolatok" pedig útmutatások, pl.: "Ezekkel a hangokkal vigyázz, mert hamissá, diszharmonikussá teszik a dallamodat!" Sok vallás van, és sok "zenei irányzat" :) . A lényeg az, hogy Te megtaláld a hozzád és hangszeredhez legjobban illőt. Mert mégha bezárod is füledet, a Dallam, és a te dallamod is szól, és ha süketté teszed magad, akkor azt se hallhatod meg, ha hamis vagy...
(a magam részéről egy "zeneiskolába" tartozónak érzem magam pl. Csavargóval, Gandalffal, Galadriel@13-mal, Gillzzel, Morganával, és Svindlerrel) ;)
A semmi: ebben az értelemben a teljes csönd; a minden pedig: az EGÉSZ DALLAM. E dallamban persze nem csak mi vagyunk hangszerek, hanem az egész világ minden létező szereplője, akár anyagi, akár nem. Nekünk adatott meg az, hogy a hangszerünkkel szabadon bánjunk. Ilyen értelemben a "bocsánatos bűnök" félrenyúlások, a "súlyos bűnök" pedig elhangolódásai a hangszerünknek... :) ha nem hangoljuk vissza, dallamunk, attól kezdve hamisan fog szólni. Isten bárkinek bármikor visszahangolja a hangszerét, aki odaviszi hozzá :!: :D
Földi életünk végén a hangszert vissza kell adnunk; és bizony nagyon kellemetlen az, ha "elhangolódva adjuk vissza" :) ! Mert akkor többé nem kapunk új hangszert. Ha viszont a hangszerünk nincs elhangolódva a Dallamtól, akkor az utolsó ítéletnél (ami leginkább arról szól, kinek milyen része volt a dallamban) újat kapunk, ami soha el nem hangolódik és mindörökké nálunk marad.

Azt hiszem, ennyi jutott most eszembe a tegnap este után... Bocsássatok meg, ha valahol következetlen voltam, és javítsatok ki bátran! ;)
De remélem, abban egyetérthetünk, hogy
Le a kalappal Tolkien és a metaforái előtt! :D
(Nekem az Olthatatlan Láng is nagyon bejött)

Ez nagyon jó! A Dallam, a zene mindent kifejez... Szerintem aki nem szereti azenét, nem egész ember... Ezen még majd elgondolkodom...

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 4 hónapja #63192 Írta: Kincső

Csavargó írta: Létezik Ő benned, csak azt te lelkiismeretnek hívod.

Ring-bearer: eddig ezt még nem olvastam, de úgy látszik, más szerint is bennünk van az Isten...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 4 hónapja #63190 Írta: Kincső
Ring-bearer: Hogy érted, hogy ennyi erővel meg is ölhetnéd magadat? Hiszen csak egy - szörnyű - baleset történt, a tojás kiesett a fészekből, (nem akarok arra gondolni, hogy kidobták) de kiváncsi vagyok, mi váltotta ki belőled a reakciót!
De ne búsulj, nálunk is történt egy hasonló (ezek a kismadarak! :wink: ).
A suli előtt voltunk, mert épp felújítják az udvart, és találtunk egy egész kis madarat (azt hiszem verebet). Ott szökdécselt a fűben, még pihéi voltak, nem tudott repülni. Mindenesetre ahogy kiesett a fészekből puhára eshetett, mert egyébként egészségesnek tűnt. De valószínűleg még nem tudta ellátni magát, és nem is tudhattuk, hol a fészke, mert össze-vissza ugrabugrált. Az sem jött, szóba, hogy valaki hazaviszi, mert többen is mesélték, hogy nekik volt, de nem fogadott el ételt. Nem tudom, mi lett vele :( ... lehet, hogy megtalálta az anyja...
Az osztálykiránduláson pedig, a keszthelyi strandon két barátnőm elment jégkrémet venni, és látott két madárkát, akik fejjel nekirepültek az üvegnek... Az egyik ott meghalt azonnal :cry: , a másik sebesült volt, elhozták, megpróbálták megetetni, megitatni, de nem tudtunmk mit csinálni vele... :cry: De inkább váltsunk valami vidámabb témára, én azt hiszem visszamegyek a 9. oldalra, ugyanis a 2.-9. oldalakat még nem olvastam... :?

Több
22 éve 4 hónapja #63186 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Gondolatok
Gal (azaz Lúthien): Ha elolvasod a újra a kísérletet, akkor látni fogod, hogy a 'tekintély személy' nem azt mondta a k.sz.-nek, hogy "menj, és öld meg ezt az ártatlan embert". Ez egy speciális szituáció, amelyben a legtöbb ember így reagál. Tényleg szomorú, de ahogy Milgram is megfogalmazza: "a tekintélynek való engedelmesség oly nélkülözhetetlen követelmény a közösségi élet számára, hogy valószínűleg az evolúció során épült be a fajunkba. A társadalmi munkamegosztás, a nagyobbszociális szerveződés céljainak és szándékainak szolgálata megköveteli, hogy az egyének rendelkezzenek az alárendelődés képességével, hogy cselekedeteiket összehangolhassák. A szülők, az iskolarendszer, az üzleti élet, mind-mind ezt a képességet táplálják azzal, hogy az egyént emlékeztetik a másokáltal adott utasítások követésének fontosságára."
Gondold végig, mi lenne akkor, ha az emberek nem engedelmeskednének a tekintélynek. Mi lenne például a hadsereggel, az állammal, az iskolával stb.?

Ring: Ez nagyon szép volt tőled! Csak azt nem értem, hogy ebből a jelenetből, hogyan jutottál el az öngyilkosság gondolatáig?

Brisa

Több
22 éve 4 hónapja #63185 Írta: Kincső

Áfonya írta: Szabadság: nekem = gondolkodás szabadsága. Senki ne korlátozzon benne. Legyen jogom a szabad akarathoz, véleménynyilvánításhoz (kis liberalizmus :) )

Gondolkodás, véleménynyilvánítás szabadsága... Erről az jutott eszembe, hogy Aralataion azt írta, hogyan lehetnénk szabadok ezen a világon? Nos, ha ez szabadság, akkor mi szabadok vagyunk, hiszen itt és most szabadon nyilvánítjuk a véleményünket! :wink:

Több
22 éve 4 hónapja #63182 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Gondolatok
Kincső:
ez egy nagyon jó gondolat, ezt megjegyzem!
hogy az emberben van... ez tök jó!
hmm... de még el kell rajta elmélkednem! :wink:

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
22 éve 4 hónapja #63180 Írta: Lúthien Tinúviel
Lúthien Tinúviel válaszolt a következő témában: Gondolatok
Brisa: Ez a kísérlet valóban nagyon érdekes, ám egyben szörnyű is, hiszen kiderül belőle, hogy 65% képes meggyilkolni egy másik embert csak úgy, engedelmeskedve a feljebbvalónak, vagy "tekintélynek" ahogy te hívtad! Ez borzasztó, hiszen ez azt jelenti, hogyha valaki megparancsolná neki, hogy ölje meg ezt és ezt az embert, akkor 65% meg is ölné. Hát nem is tudom mit mondjak erre....
Én például most azt gondolom, hogy ha egy idegen embert kéne parancsra megölnöm, akkor előbb magamat akasztanám föl az első fára, minthogy egy ártatlan embert megöljek, olyat akit nem is ismerek. Ha a szeretteim életéről lenne szó, és azért kéne ölnöm, hogy őket megmentsem, akkor is elgondolkoznék rajta, hogy vajon megéri e bemocskolni a kezemet egy ártatlan ember vérével. Hiszen lehet, hogy ha elrabolják a családomat, az emberrabló is kényszerből cselekszik Na jó, ezt inkább nem bonyolítom tovább.
Én biztos hogy nem lennék képes megölni egy másik embert, hiszen nincs jogom hozzá. És senkinek nincs joga hozzá, hogy másokat megöljön.
Igen szomorú, hogy vannak olyan emberek (méghozzá elég sokan), akik nem így gondolják. Miért nem élhet mindenki békében a másikkal? Miért kell gyilkolászni egymást?
Hogyan lehet valaki annyira gonosz, hogy nem érdeklik mások érzései? Például hogy képes valaki megölni egy ártatlan kisgyereket, aki semmit nem vétett neki? Sajnos ilyenek is vannak már.
Na sziasztok:
Lúthien Tinúviel

Több
22 éve 4 hónapja #63179 Írta: Ringbearer
OFF:
Légyszi vigasztaljatok meg, mert mostanában nagyon el vagyok keseredve! Múltkor a suli udvarán esett az eső, és én ott sétálgattam, és egyszer csak találtam egy tojást. Szét volt törve, és a még ki nem bújt kismadár feje ott feküdt a földön. Gondoltam, azért ne verje itt az eső, (ott feküdt a fejecskéje a kezemen! :cry: ) és eltemettem egy fa tövébe, és elgondolkoztam azon, hogy ennyi erővel én is megfoghatnám a kést, és megölhetnám magam!

Több
22 éve 4 hónapja #63175 Írta: Kincső

Morgana írta: Nagyon sokan osztjuk, hogy a Pokol, az valójában az emberben magában van, ha elfordul istenétől vagy ha így jobban tetszik, ha áthágja a morál szabta határokat. Önmagát dönti pusztulásba. A túlvilági Pokol inkább a nemlét.

Most visszetértem a 10. oldalra.
Szerintem a pokol tulajdonképpen egy szimbólum. Normális esetben az ember viszonylag idős korában valamiféle betegségben hal meg. Ha valaki pl. 70-90 éves, halálos beteg, fekszik a korházi ágyon, nem tudja meddig él még, önmagával kell elszámoljon. Az "Isten" (mindegy, kié) bennünk van. Ha rosszat tettél, helyrehozhatatlant, amit már nem tudsz kijavítani, lelkifurdalásod van. Igyekszel üzenni, bocsánatot kérni. Rajtunk múlik, hogy nyugodtan halunk-e meg. Nem azért kell bűntelenül élni, mert valaki felsőbb hatalom így kívánja. Vagy gondoljunk arra, hogy valaki meghal, ami váratlanul ér. Mondjuk egy rokon, akit jól ismertünk. Rögtön önmagunkat vádoljuk, ha valaha is elkövettünk ellene bármilyen kis hibát. Már nem lehet bocsánatot kérni. A Pál utcai fiúkban is: Nemecsek úgy halt meg, hogy a Gittegyletesek nem értek oda hozzá a bocsánatkérő oklevéllel. Nem hitte /tudta, hogy megbocsátottak neki.[/quote]

Több
22 éve 4 hónapja #63163 Írta: Kincső
Érdekes ez a kísérlet, de szerintem ha ma lenne ilyen, nagyon sokan nem engedelmeskednének - bár attól függ, milyen körből válogatják a kísérleti személyeket - mert már tényleg sokkal többet tudunk az elektromosságról és ilyenekröl. És igen: kiadni a parancsot sok-sokezer ember megölésére sokkal könnyebb, mint végrehajtani a gyilkosságot magát. Bár háborúban, ha az életéért küzd egy, a célban hívő katona, teljesen más, mint védtelen zsidókat lelőni a gettóban - minden különösebb ok nélkül, csak mert mondjuk részeg egy kicsit az illető -, mint a Schindler listája című filmben.

Darkman: fölvetetél egy témát, de ha elmondanád a saját véleményedet, lehet, hogy nagyobb sikere lenne. De íme az enyém:
A büszkeség önmagában véve nem rossz dolog, ha inkább önbizalom, vagy a tényleges sikereire büszke valaki jogosan. De inkább legyen büszke a barátai, gyermekei/szülei, tanítványai sikerére. Van amikor a büszkeség botorság, amikor inkább gőg: elutasítani valaki segítségét, vagy inkább nem kérni segítséget, mert azt megalázónak érzi. Mondjuk olyankor, amikor nem valljuk be a tévedésünket, hogy igen, neked volt igazad. Ilyenkor lehet, hogy előtte sokáig vitáztunk-veszekedtünk a dologról, és ha utána mégis meg tudjuk mondani, hogy tévedtem, az már szerintem nagyon pozitív dolog. Bár ha valaki nem gondolkodik el rajta, hogy ő mit tett hasonló szituációban, azt, mondja, hogy ez könnyű. De nekem szimpatikusabb az olyan ember, akinek van mire büszke lenni, és mégis szerény, mint aki büszkélkedik (most a saját sikerekre gondolok, nem arra, hogy: képzeld, a fiam tegnap megnyert egy versenyt).

Több
22 éve 4 hónapja - 22 éve 4 hónapja #63160 Írta: Ringbearer
Erről már én is hallottam, de ez borzalmas!
Én azon gondolkoztam, hogy sok film dolozza fel azt a témát, hogy ha megölik a szerettedet, akkor mikre vagy képes.
És mind azt sugallja, hogy bosszuld meg!
Pedig annak semmi értelme sincs.
Ez nem borzalmas?
És, bocsássatok meg, hogy a téma közepébe vágok, de ezt le kell írjam:
Egy Barátom ezt mondta nekem:
Muszáj csalnod, az Életben különben megtörsz. Nagyon sokszor zuhansz, és semmire nem mész azzal, hogy azt mondod, én vagyok a tisztalelkű hős.
Erre én:
Nem azzal a dumával jövök, hogy ha jót cselekszem, akkor a menyországba jutok. (mert én úgy tartom, hogy senki nem tudja mi van ott fent, lehet, hogy a jók kerülnek a "pokolba")
Egyszerűen jól érzem magam a bőrömben, ha tudom, hogy nem csalok, bármilyen nehéz is.
Mi erről a véleményetek?
Tényleg csak egy álmodozó kislány vagyok aki rózsaszínben látja a világot? :roll:

Több
22 éve 4 hónapja #63153 Írta: Kincső

Darkman írta: Nézd az állatokat...milyen szépen megvannak együtt e természetben. Nem háborúznak, nincsenek vérengzések, nem gyilkolják egymást halomra, nem féltékenykednek, nem gyártanak atombombát, vegyifegyvereket, nem használják ki egymást és nem birtokolnak, nem önzőek...stb.
Amíg majmok voltunk, a világ egész jól meg volt nálkülünk, nem voltak olajszennyezések.
Nézd meg ma mi a helyzet! Nemhogy a természetet igáztuk le, de még saját magunkat is. Egyes-egyedül az ember olyan, aki saját magát meg tudja gyilkolni. Aki önző, aki gonosz, aki egoista és még sorolhatnám.
De nem ezt akartam mondani, hanem hogy a problémák többsége éppen abból adódik, hogy nem a magunk akarata szerint cselekszünk. Innen a sok bizonytalan és befolyásolható ember. Innen a tudatlanság és a félelem.

Hát igen, bocsi, nem éppen a legjopbb példát hoztam fel, de van olyan vadállat, aki akár a saját fajtáját, kölykét vagy "házastársát" is megeszi, csak azért, hogy életben maradjon! Az ember pedig valamely rejtélyes oknál fogva észt is kapott, megszelidítette a tüzet, és ezzel az évszázadok során olyan dolgokat is megértett, amit az állatok nem. És volt, van, és lesz is olyan, aki ezt rosszra használja. Gazdagok és szegények; (ez még a megértéses mondatomhoz kapcsolódik) ebbe őrült bele (tudom, hogy nem ez a legpontosabb kifejezés) József Attila is, és öngyilkos lett. Például e miatt is végezhet magával valaki. :(
De abban igazad van, hogy sokakat befolyásolnak, megfélemlítenek, megzsarolnak vagy téveszmékkel tömik tele a fejüket. Mondjuk vegyük a II. világháborút: Lehet, hogy minden 5. ember nem értett egyet, de azt hitte, az összes többi egyet ért a zsidógyilkolással, meg ugye kinek nem tetszene az, hogy azt mondják róla, hogy felsőbbrendű. Ezzel már homokot is hintettek a tömegek és a gyengék szemébe.

Több
22 éve 4 hónapja #63100 Írta: Brisa
Batti: Pontosan ezért adtak nekik is próba-áramütést. Még ha nem is tudták, mennyire veszélyes, tapasztalták, hogy fáj, és hallották a szomszéd szobából, hogy a 'tanuló' mennyire szenved.
Persze, ennek a kísérletnek is vannak buktatói: pl. hogy a k.sz.-ek feltételezték, hogy a kísérletvezető nem hagyja, hogy meggyilkolják a tanulót. Más kritikák is érték a kísérletet, amire Milgram a kísérlet különböző változataival válaszolt: pl. amikor a kísérletvezető csak telefonon keresztül "ösztönözte" a k.sz.-eket a folytatásra, akkor már sokkal kevesebb ember engedelmeskedett, sőt sokan csaltak is (nem növelték az áramütést). De akkor is többen tagadták meg az engedelmességet, amikor a kísérlevezető eltüntette a "tudomány nemes képviselőjére" utaló minden nyomot (tehát egy "hétköznapi embernek" már nem engedelmeskednek annyira az emberek). Viszont ha a k.sz.-nek csak utasításba kellett adnia egy másik személynek, hogy "most adjon a tanulónak 300 voltos áramütést", akkor megugrott az engedelmeskedők aránya (ld. Eichmann-t, aki zsidók százainak megölésére adott utasítást, vagy az amcsikat, akik milliók elpusztításához adták ki a parancsot a két atombomba ledobásával).

Gilly: Hát pocsékul érezték magukat. Pontosan ezért éles bírálatok érték Milgramot, és hatására etikai bizottságokkal kell engedélyeztetni a pszichológiai kísérleteket. Ma már nem lehetne elvégezni egy ilyen vizsgálatot. Azonban Milgram sem akkor jött le a falvédőről. A kísérlet után minden egyes k.sz.-lyel elbeszélgetett, felvilágosította őket, gondja volt arra, hogy a rossz érzések nélkül távozzanak tőle. Sőt, hosszú távon is tartotta velük a kapcsolatot. Kiderült, hogy a k.sz-ek nagyon hasznosnak tartották a kísérletet mind az emberiségre, mind saját magukra nézve.

Brisa

Több
22 éve 4 hónapja #63089 Írta: Batti
Batti válaszolt a következő témában: Gondolatok
Brisa, a kisérlet amit leírtál erősen aggályos már ami a bizonyító erejét illeti. Tapasztalatból mondom, az emberek túlnyomó többsége még manapság sincs tisztában az elektromos energiaszolgáltatás veszélyeivel, és igy az elektromosság veszélyeivel sem. A II.VH környékén meg még kevésbé voltak. Elmondták azoknak az embereknek, hogy milyen hatással van az emberi testre az elektromosság? Elmondták nekik menyi a bőr átütési szilárdsága? Mutattak nekik képeket olyanokról akik áramütést szenvedtek el? Olyanokról is akik belehaltak? Mert ha nem, akkor a kisérleti alanyok semmit sem tudtak tetteik következményeiről. Az a 35% valszeg valamenyire tályékozott volt elektromosságból. Az egész kicsit a lövöldözös játékokra emlékeztet amikor következmének nélkül lehet lövöldözni.

"Kane o Keizai Suru"

Több
22 éve 4 hónapja #63048 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Gondolatok
Ez az. De utána vajon hogy érezték magukat?

need more brainz. yourz. now.

Több
22 éve 4 hónapja #62997 Írta: Brisa
Korábban felmerült egy érdekes téma:

Rayan írta: "Ölni én képes lennék. De csak bizonyos esetekben. A barátaim, szeretteim életéért bármikor!!!!!"

Fru, nehogy azt hidd, hogy ez ilyen könnyű! Borzasztóan egyszerű ilyen szavakkal dobálózni, de sosem tudhatod, mikor kerülsz ilyen helyzetbe, és mit fogsz cselekedni. Lehet, hogy képtelen lennél rá ott és akkor, és ha érzékeny lelkületű vagy -itt hadd hivatkozzam Gabrielle-re a Xénából :) - az is lehet, hogy belebetegszel a gyilkosságba. Ölni tudni, egy érzékeny, szerető embernek szerintem nagyon nehéz dolog lehet.

Van egy roppant érdekes pszichológiai kísérlet (pontosabban kísérletsorozat), amit még Milgram végzett el a 60-as években (a 2. világháborúban történtek hatására). Az a lényege, hogy a kísérleti szremélyeket arra kérték, hogy szópárok sorozatát olvassák fel egy másik személynek. Ezután a tanuló "memóriáját" oly módon kellett tesztelniük, hgy az egyes szópárok első szavának felolvasására a tanulónak a 4 változat közül a helyes második szót kellett kiválasztania. Amikor a tanuló hibát követett el, a kísérleti személyeknek (k.sz.) minden egyes alkalommal meg kellett nyomnia egy gombot, mellyel az általa tanított személynek áramütést adott. Minden egyes hibázás után nagyobb voltos áramütést kellett adni (a leggyengébb 15 voltos, a legerősebb 450 voltos volt). A tanulót átvitték egy másik szobába, ahol a k.sz. szeme láttára rákapcsoltak a csuklójára egy elektródát. A k.sz. próbaképp maga is kapott egy 45 voltos áramütést, majd átmegy a másik szobába, ahhonnan adagolni tudja az áramütéseket. A tanuló beavatott ember volt: hibázott rendesen, és az egyre erősödő áramütések hatására hangosan káromkodni, ill. kiabálni kezdett (ami áthalatszott a szoba falán), 300 voltnál rugdosni kezdte a falat, a következő szinttől kezdve már egyátalán nem válaszolt és semmi zaj nem hallatszott a szobából. (Természetesen ténylegesen nem kapott áramütést.) Persze a k.sz.-ek elkezdtek tiltakozni a gyötrelmes eljárás ellen, de a kísérletvezető addig mondta, hogy "Kérem folytassa!" meg "Nagyon fontos, hogy folytassa!", amíg a k.sz. ténylegesen nem folytatta.
Milgram eredményei szerint a k.sz.-ek 65%-a mindvégig engedelmeskedett, és elment a legnagyobb áramütésig. Egyetlen személy sem állt meg 300 volt (amikor a tanuló elkezdte a falat rugdosni) alatt!

Ez a kísérlet a tekintélynek való engedelmeskedést vizsgálta, ahol a kísérletvezető volt a 'tekintély'. Felhívnám a figyelmeteket arra, hogy ebben az esetben senki nem veszélyeztette a k.sz.-ek szeretteit! Ennek ellenére csak azért, mert egy kutató azt mondta, módszeresen kínoztak egy tök ártatlan és szimpatikus, 47 éves férfit. Sőt, ha figyelembe vesszük a 300 volt feletti szintet, amikor már a tanuló egyátalán nem reagált, akkor az a 65% egyszerűen megölte a tanulót. (Gondoljunk bele, hogy a falból 220 volt jön!)
PEDIG SENKI NEM VESZÉLYEZTETTE A KÍSÉRLETI SZEMÉLY SZERETTEIT!

(Így már érthetővé válik, hogy egyesek hogyan küldhették halálba a zsidók ezreit, hogyan dobhatták le az atombombát stb.)

Brisa

Több
22 éve 4 hónapja #62967 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Gondolatok
Kinek mi jut az eszébe, ha azt mondom, büszkeség?

Nektek mi erről a véleményetek?

Őszíntén.

Huhú :)

Több
22 éve 4 hónapja #62909 Írta: Lúthien Tinúviel
Ja és én megegyezem a Galadriel@13-mal, csak olvasom a Szilmarilokat, és most itt volt az ideje nevet változtatni, mert Lúthien lett a kedvencem!!!

Lúthien Tinúviel (a volt Galadriel@13)

Több
22 éve 4 hónapja #62906 Írta: Lúthien Tinúviel
Astragan: Ezt most hogy értetted??? :?:

Több
22 éve 4 hónapja #62809 Írta: Astragan
Astragan válaszolt a következő témában: Gondolatok
Vallási témához: én hiszek a magam istenében, de az nem a bibliai, bár papír szerint katolikus vagyok. Az isten egy, ki hogy hívja, de az írások félrevezetők

Több
22 éve 4 hónapja #62745 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Gondolatok
Darkman: A gondok azért vannak, mert az ember megy a saját hüle fejecskéje után. A korlátok nem arra valók, hogy akadályozzanak bennünket a mozgásban, hanem arra, hogy legyen minek támaszkodnunk!

Több
22 éve 4 hónapja #62740 Írta: Undómiel
Undómiel válaszolt a következő témában: Gondolatok
Én nem nagyon írtam még ide, most is csak beugrottam, de Darkman, te azt komolyan gondolod, hogy az állatok nem ölik egymást???!!! Hogy nem használják ki egymást, nem birtokolnak???!!! Ezzel én alapjaiban nem értek egyet!!! Ez így nem igaz. Az meg, hogy az állat nem gyárt atombombát... Szép is lenne! A világ pontosan azért tart ott, ahol, mert az ember felrúgta a természet szabályait. Ebben teljesen igazad van. És amíg egy állat a természetben, vadonban, kinek ahogy tetszik, él, ahhoz alkalmazkodik és az ember nem avatkozik bele, minden rendben van. De onnantól...

Több
22 éve 4 hónapja #62737 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Gondolatok

Kincső írta:

Darkman írta: Nincsenek korlátok! Nincsenek Elvek! Nincsenek feltételek! Csak Te vagy! S a szabadság! Éljen :)

Belegondoltál mit írsz?! Ez a normális és művelt embereknek, akiknek pozitív gondolatai vannak (hm, ezt most valahogy nem nagyon tudtam megfogalmazni :roll: ), ez jó, és nem lesz belőle baj. De milyen világkatasztrófa lenne itt, ha mindenki azt tenne, amit akarna! Nem állatok vagyunk, sőt, még az állatoknál is vannak valamiféle "szabályok"...

Nézd az állatokat...milyen szépen megvannak együtt e természetben. Nem háborúznak, nincsenek vérengzések, nem gyilkolják egymást halomra, nem féltékenykednek, nem gyártanak atombombát, vegyifegyvereket, nem használják ki egymást és nem birtokolnak, nem önzőek...stb.
Amíg majmok voltunk, a világ egész jól meg volt nálkülünk, nem voltak olajszennyezések.
Nézd meg ma mi a helyzet! Nemhogy a természetet igáztuk le, de még saját magunkat is. Egyes-egyedül az ember olyan, aki saját magát meg tudja gyilkolni. Aki önző, aki gonosz, aki egoista és még sorolhatnám.
De nem ezt akartam mondani, hanem hogy a problémák többsége éppen abból adódik, hogy nem a magunk akarata szerint cselekszünk. Innen a sok bizonytalan és befolyásolható ember. Innen a tudatlanság és a félelem.

Huhú :)

• Anna
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 4 hónapja #62628 Írta: Anna
Anna válaszolt a következő témában: Gondolatok

Kincső írta: Mi elvileg reformátusok vagyunk, és sokáig jártunk is hittanra a tesómmal. Egyik évben táborban is voltunk, és utána egy ideig próbáltam úgy igazából hinni, figyelni Istenre. Néha esténként eszembe jutott, elmondtam a Miatyánkot, hozzátettem a saját köszöneteimet, kéréseimet...
De nem ment. Anyu és apu nem mélyen hívők, tehát mi sem úgy nevelkedtünk, hogy minden nap, vagy legalábbis minden vasárnap beszéltünk volna Istenről. Egyszerűen nem voltam képes átvonatkoztatni, hiszen ugye az iskolában megtanultuk a "tudományos" világkeletkezést is. Ez volt olyan 8-10 éves koromban. Azóta sem tudom a kettőt összeegyeztetni. Aki kisgyerekkora óta vallásos közegben nőtt fel, annak sokkal könnyebb. Tehát: én hiszek, legalábbis akarok hinni Istenben, de mégis ingadozom.

"Hiszek hitetlenül Istenben mert hinni akarok"-mondotta volt nagyszerű költőnk, Ady Endre
Nahát, Kincső (és Ady)élménye kísértetiesen emlékeztet az én Istennel kapcsolatos élményeimre.Azzal a különbséggel, hogy én katolikus vagyok.
Hogy ez miért lényegtelen?
Gondoljatok bele!Nagyon sokféle vallás létezik a világon, majdnem minden ember másban hisz.Nos akkor kinek van igaza?
Ez a legfőbb oka annak, hogy én nem vagyok vallásos, képtelen vagyok elfogadni az egyház létjogosultságát.Persze valakinek az egyház, a templom támasz.Én nem ítélek el senkit, amiért templomba jár.Számomra egy templomnak több köze van a művészethez, mint Istenhez (másnéven egy emberfeletti hatalomhoz).
Maga a Biblia egy fantasztikus, csodálatos irodalmi és tudományos alkotás, összefoglalja az akkori ember összes ismeretét és hiedelmét a világról.Szerintem tökéletes és gyönyörű alkotás.
De hogy az életemet aszerint éljem, ahogy azt valaki valamikor az ókor hajnalán kitalálta, ez azért számomra abszurd.
(Persze az is igaz, hogy nagyon sok magát hívőnek valló embernek fogalma sincs a Bibliáról, és velem ellentétben el sem olvasta.Ezekről az emberekről pedig csak annyit,hogy ők bármiben hinnének, szerintem nekik teljesen mindegy.Abban hisznek, amire nevelik őket. :arrow: ez csak magánvélemény)

Több
22 éve 4 hónapja #62624 Írta: Brisa

Kincső írta:

amanibhavam írta: ha az emberek keresnek, kutatnak, akkor ez feltehetően azt jelenti, hogy a "történelmi" egyházak nem tudnak számukra megfelelő választ adni a kérdéseikre

Igen, nem akarok senkit megbántani, de a többség már elavultnak érzi a vallási eszméket. Én félig hiszem, félig nem.
Abban hiszek, hogy innét valahova eljutunk, ahonnan látjuk az ittmaradtakat, és mindenkit vár valaki. Ez a hely azonban nem feltétlenül "a mennyország"!
Az erkölcsi kérdésekben sok igazság van pl. a Bibliában, de át kellene formálni, hogy kövessék az emberek, mert ma már sokan csak lenézően legyintenek: á, a Biblia... abban csak találgatás van a világ keletkezéséről, meg ilyenek...

Igazad van: abban az értelemben, amiben te használod már elavult. De hagy idézzem ide Csavargó sorait, ami már modernebb felfogást tükröz, és ami engem nagyon megfogott (ha nem is teljes egészében):

"A pokolt felejtsük el! Istenke ilyet nem teremtett! Ez a katolikus egyház kitalációja, amivel igába lehetett vonni a népet. A bbliában nem esik róla szó, a halál után Ő nagyonis mást kínál, mint a pokol fenekén egy csinos kis üstöt.
...
én is arra az egyedüllétre céloztam, de szerintem az nem a pokol, ahol isten büntet, mert az majd az utolsó ítélet lesz. Az öntudat nélküli akvást ami várránk a halál után én semmiképpen nem nevezném pokolnak.
...
Biztos vagyok benne ! Legalábbis ez van a bibliában. A halál után valóban egy öntudat nélküli álomba kerülünk, és az utolsó ítéletkor vagyik Jézus második eljövetelekor fogunk megítéltetni. Aki arra érdemes volt életében annak akkor fog az örök élete elkezdődni. Akit Isten nem tart érdemesnek az megszűnik és olyan mintha sosem létezett volna! A biblia szerint.
...
Minden hívő követ el bűnöket, de ha hiszel akkor sosem hagy magadra. nem a bűnökön múlik, hogy elhagy-e vagy sem hanem azon, hogy hiszel- e vagy sem. Ezt Isteni szeretetnek hívják. De ezt a hitet neked kell ápolnod, neked kell a bűnöktől tartózkodnod de Ő nem fogja vissza a kezedet, valahol hátul ösztökél téged a " bűntelenség" felé. Isten a szabadsá istene, mindenki eldöntheti, hogy helyesen cselekszik- e vagy sem. Isten nem büntet soha. A Biblia szerint létezik Sátán, pont úgy mint Isten. A Biblia szerint, de manapság mindenki azt hisz és úgy hisz ahogy akar. Szuerintünk (szendi+én) a Biblia Isten ihletett szava, és mi feltétel nélkül elfogadjuk."

És a kedvenc versem:

"Felölti bölcsen, ki bóddhiszattva,
Bárki s bárminek alakját,
S tanítja minden nyelvre szabva
Örök Törvénynek foglalatját.

Változik Nappá s Holddá az égen,
Lesz föld vagy lég vagy tűz vagy pára,
Indra, Brahma, de lehet,
Hogy más isten képét ölti magára.

Mert mindegy, bárki mily hitet vall,
Kövesse csak a megszokott utat,
Módot legyőzni e világot,
Mindnek saját hite szerint mutat."
(egy buddhista vers - szerzője ismeretlen)

Brisa

Több
22 éve 4 hónapja #62579 Írta: Kincső

Yavanna írta:

Kincső írta: Ne legyen több háború. (most is van, igaz nem Európában, de néhány éve itt is volt)

Szerintem Európában most is van háború, csak ezt nem fegyverekkel vívják! (Bár az alvilágban -ott aztán állandó háború van- igen.) Politikai szócsatákkal, népbutítással, kenőpénzekkel stb. Az eredményeket pedig láthatjuk, körülvesz minket, benne élünk... Az, hogy valaki halálrafagy az utcán, végeredményét tekintve, nem nagyon különbözik attól, mint ha lelőnék... Persze tudom ez egy sarkított példa, de tisztán mutatja, hogy a mindenkori vezetést mennyire nem izgatja az egyes ember sorsa; legalábbis azok sorsa biztosan nem, akik valamilyen módon deviánsok és kilógnap a 'nép' kategóriából! :roll:

Hát igen, igaz. Azért hál'istennek kicsit kevesebben fagynak meg, mint ahányan egy háborúban meghalnak. De már megint oda lyukadtunk ki, hogy a hatalom minden rendszerben meggazdagodik a talpnyalóival egyetemben, és ezzel éles szakadékot támaszt. Épp az előbb olvastam (még csak a 10. oldalon tartok), hogy a kommunizmusból is mi lett. Azok a munkások azt akarták, hogy ne legyenek ilyen elválasztó mélységek, ők nem tehetnek róla, hogy a mindenkori vezetők mindig, ahogy cserélődnek, már nem az eszmék miatt lettek vezetők, csak a hatalom miatt, hogy meggazdagodjanak.

Több
22 éve 4 hónapja #62578 Írta: Kincső

Cicafül írta: Isten-félő <> Isten szeretete :arrow: nekem kissé paradox... :roll:

Nekem már az elején, a tiltott gyümölcsnél nem stimmelt valami. Ez szerintem egy feltétel volt. Vagy tévedek?

És szerintem a tízparancsolatból csak 7 szól a nem hívőknek, pontosabban ezek azok az általános erkölcsi normák, amik bennünk vannak, és ezt leírták.

Igaz, bocsi pontosítok: az isten tiszteletéről szólóak átértelmezve: ha egyvalamiben hiszel, akkor ne mást tisztelj, vagy mondd nyíltan, hogy igen, én nem ebben hiszek, hanem abban, de akkor ne tegyünk úgy mintha az első dologban hinnénk.
(Ez egy kicsit bonyolult mondatnak sikeredett... :roll: )

És igen, ezt jó hogy írjátok, még nem is vettem észre ezt az ellentmondást: tiltott gyümölcs, tíz parancsolat, Isten szeret, Istent féljük, de szeretjük is...

Több
22 éve 4 hónapja #62577 Írta: Kincső
Mi elvileg reformátusok vagyunk, és sokáig jártunk is hittanra a tesómmal. Egyik évben táborban is voltunk, és utána egy ideig próbáltam úgy igazából hinni, figyelni Istenre. Néha esténként eszembe jutott, elmondtam a Miatyánkot, hozzátettem a saját köszöneteimet, kéréseimet...
De nem ment. Anyu és apu nem mélyen hívők, tehát mi sem úgy nevelkedtünk, hogy minden nap, vagy legalábbis minden vasárnap beszéltünk volna Istenről. Egyszerűen nem voltam képes átvonatkoztatni, hiszen ugye az iskolában megtanultuk a "tudományos" világkeletkezést is. Ez volt olyan 8-10 éves koromban. Azóta sem tudom a kettőt összeegyeztetni. Aki kisgyerekkora óta vallásos közegben nőtt fel, annak sokkal könnyebb. Tehát: én hiszek, legalábbis akarok hinni Istenben, de mégis ingadozom.

Több
22 éve 4 hónapja #62576 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Gondolatok

Kincső írta: Ne legyen több háború. (most is van, igaz nem Európában, de néhány éve itt is volt)

Szerintem Európában most is van háború, csak ezt nem fegyverekkel vívják! (Bár az alvilágban -ott aztán állandó háború van- igen.) Politikai szócsatákkal, népbutítással, kenőpénzekkel stb. Az eredményeket pedig láthatjuk, körülvesz minket, benne élünk... Az, hogy valaki halálrafagy az utcán, végeredményét tekintve, nem nagyon különbözik attól, mint ha lelőnék... Persze tudom ez egy sarkított példa, de tisztán mutatja, hogy a mindenkori vezetést mennyire nem izgatja az egyes ember sorsa; legalábbis azok sorsa biztosan nem, akik valamilyen módon deviánsok és kilógnap a 'nép' kategóriából! :roll:

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 4 hónapja #62575 Írta: Kincső

Ring-bearer írta: Ez egy kicsit olyan, mint amikor elamulok azon, hogy amikor egy verset elemzunk vagy egy regenyt, akkor mennyi mindenre ramutat, hogy nem arrol szol amit targyilagosan irt!
Na, mindegy ezt jol megmondtam! :wink:
Szoval, hogy az irok, koltok tenyleg szandekosan teszik bele, vagy mar csak belelemagyarazzak :?:
Vagy egyszeruen a verukben van :?:

Ez érdekes kérdés. Szerintem ezek az emberek ugyanolyan zsenik, mint akik a matematikában tesznek fantasztikus felfedezéseket. Ők üzennek nekünk - nem, nem nekünk, a saját koruk embereinek, vagy csak úgy kiírták magukból, mint mi itt . És ugye sok korban úgy kellett üzenni, hogy a cenzor ne értse meg.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.582 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére