Gondolatok

Több
17 éve 9 hónapja #312767 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Gondolatok
Szerintem ide nem tanárok kellenének, hanem PEDAGÓGUSOK. A szó legnemesebb értelmében. Régen is voltak hülyegyerekek, de akkor azok se mertek még csak megmukkanni sem, ha a tanár belépett. :arrow: Kb 50 évvel ezelőtt,vagy több éve. A tanároknak, pedagógusoknak tekintélyük volt, tisztelték őket. Mostanság tényleg elszaladt a ló.

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 9 hónapja #312749 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Gondolatok
Kar'sa van igazság abban, amit mondasz, de a hülyegyerek ellen nem az a megoldás, hogy a tanár bevág egy intőt és akkor most megmutattam neki, mert az ilyen megoldással kb. semmit sem ér, sőt ez csak olaj a tűzre.
Szerintem ha egy gyerek halálra unja magát egy órán, az valamilyen szinten a tanár hibája is. (Zárójeles példa erre a művészetismeret c. órám, ahol is a tanár szokása az, hogy bejön és könyvből felolvas valami hülyeséget, amin látszik, hogy még őt sem érdekli, hát akkor a diákságot). Persze nyilván a gyerekbe is van hiba, vagy csak szimplán nem érdekli az egész, amiről nem igazán tehet. Mit tehet a tanár? Megpróbálja kicsit érdekesebben előadni magát, úgy, hogy elkezdje érdekelni a diákot az amit tanít. Én élő példa vagyok erre: Évekig utáltam pl. a bioszt, mert az összes tanárom rémesen tanította, dögunalmasak voltak az órák, pár éve pedig kaptam egy olyan tanárt, aki olyan módon megszeretette velem, hogy most ez a kedvenc tárgyam. Mert érdekesen tanítja, mert jól tanítja és mert szereti is amit csinál! Ez sem utolsó szempont.
Nem akarom csak a tanárokat szapulni, de szerintem igenis sok múlik rajtuk is. Nyilvánvalóan a diákokon is. És igen bizony néha vannak nagyon reménytelen esetek, akikkel tényleg nehéz valamit is kezdeni. :roll: Ebben igazad van.

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 9 hónapja #312738 Írta: Feanor Faelivrin
Feanor Faelivrin válaszolt a következő témában: Gondolatok
A diákok tényleg nagyon eleresztették a lovakat, de vannak olyan tanárok akik nem a megoldásra törekednek, hanem hogy ők kerüljenek felül ebben a huza-vonában és megmutassák hogy őket nem lehet következmények nélkül csesztetni. A mi osztályunk nem egy angyal. Ezt elfogadom és egyet értek vele. De az első példám (a matektanárom) még minket is tudott beírások és oktalan egyesek nélkül terelgetni az helyes úton.
[size=9:i8nic7h3]A helyesírás nem erősségem Kar'sa, de nem is nagyon érdekel amíg mások megértik amit írok.[/size]

"A mosoly a leger

Több
17 éve 9 hónapja #312736 Írta: Kar_sa
Kar_sa válaszolt a következő témában: Gondolatok

Remzymama/Tünde írta: Remélem nem tanárnak készülsz
Kíváncsi lennék szülőként majd a véleményedre.

de

sok mindennel egyetértek, amit mondasz, csak a megoldást nem abban látom, amiben te

Örülök, hogy sok mindennel egyetértesz, de nagyon fúrja az oldalamat a kíváncsiság: miben látod a megoldást?...
Jöhetnek a világmegváltó ötletek :D
Egyébként NEM általánosságban beszélek a gyerekekről, ha félreérthető lett volna, de vannak olyanok jó számmal, akiket leírtam. És sajnos ezek húzzák maguk után a hülyeségeikbe a többieket.

Hogy szülőként mi lenne a véleményem? Az, hogy ha a drága egyetlen kisfiam/kislányom intőt kapott, akkor annak bizony oka kell, hogy legyen, alaposan utánanéznék a dolognak, megnézném, mit ronthattam el vele...

Egyébként komolyan vannak olyanok, akiknél szerintem egyszerűen semmi nem segít. Láttam olyat, aki nem bírt viselkedni, pedig szerintem minden lehetséges módon próbálkoztak vele, tényleg nagyon mindenféle tanárunk volt. De ismétlem, várom a korszakalkotó ötleteid :)

u.i.: nem, nem tanárnak készülök, mert enyhén kisebbségi komplexusos idegbeteg állat vagyok hozzá, reszketnék, etc., aztán meg nem is vagyok valami exhibicionista. Türelemben nem lenne hiány, csak a baj az, hogy nagyon nem tudok magyarázni. Ahhoz tehetség kell, hogy valaki tudjon.
Én a táblánál valami "és ez így, az meg amúgy, ja nem, emígy van, izé, aaaaa hogyishívják meg.... aaaa..... hogy is mondják ezt magyarul?" és egyéb szépségek... Szóval ennyi öniróniám azért van (sztem több is :heu: )

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 9 hónapja #312727 Írta: Tünde
Tünde válaszolt a következő témában: Gondolatok

Kar'sa írta: És bizony nem a tanár hibája, hogy nincs semmi fegyver a kezében ilyen dögök ellen, hanem az idióta szabályoké és a szülőké, akik engedetlen, öntelt, beképzelt és magukat mindenek felett állónak képzelő szörnyeket (nem) neveltek.
Mit tud tenni a tanár? bevág a gyereknek néhány intőt, hátha a szülő felébred... hátha... sajnos az ilyen szülő az röhög egyet, és rá se ránt az egészre... Persze, nem neki kell elviselnie a gyerekét.

Remélem nem tanárnak készülsz
Kíváncsi lennék szülőként majd a véleményedre.

de

sok mindennel egyetértek, amit mondasz, csak a megoldást nem abban látom, amiben te

"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"

Több
17 éve 9 hónapja #312719 Írta: Helyanwe Uivadel
Helyanwe Uivadel válaszolt a következő témában: Gondolatok
Na akkor eléggé "egy cipőben" evezünk, mármint ami az ELTE épületeit illeti :D

A smile costs nothing, but gives much.
...none needs a smile so much as who has no more to give...

Több
17 éve 9 hónapja #312717 Írta: Kar_sa

Helyanwe írta: No igen..ha megnézem a hűtőnket meg kell,hogy jegyeznem: micsoda mikológiai (gombás) kutatási téma lenne ebből! :lol:

Oh... mikológia... szívem csücske... :)

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 9 hónapja #312714 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Gondolatok
Persze pozitív, mert ugyan nem vagyok tanár, de azért én is foglalkoztam emberekkel, és elmondhatom, hogy inkább örzök disznót, azokkaj kevesebb a gond...

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
17 éve 9 hónapja #312713 Írta: Helyanwe Uivadel

Kar'sa írta: nohát, két pozitív hozzászólás :lol:
csak azért írok most, mert nagyon tetszik Olorin.papa aláírása, az alábbiaknál fogva:
Nővérem zoológushallgató, és történetesen most a kolis hűtőjében van néhány érdekes dolog, példának okáért döglött medúza és csikóhal a fagyasztóban :mrgreen:

Én pedig ebben az évben lettem elsőéves biológus(FONTOS:kollégista:), és át tudom érezni :D
No igen..ha megnézem a hűtőnket meg kell,hogy jegyeznem: micsoda mikológiai (gombás) kutatási téma lenne ebből! :lol:

Több
17 éve 9 hónapja #312712 Írta: Kar_sa
nohát, két pozitív hozzászólás :lol:
csak azért írok most, mert nagyon tetszik Olorin.papa aláírása, az alábbiaknál fogva:
Nővérem zoológushallgató, és történetesen most a kolis hűtőjében van néhány érdekes dolog, példának okáért döglött medúza és csikóhal a fagyasztóban :mrgreen:

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 9 hónapja #312710 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Gondolatok
Egyetértek Kar'saval, addig cudar világ lessz, amíg a gyerek előbb tanulja meg a jogait, mint leírni a nevét. :evil:

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
17 éve 9 hónapja #312709 Írta: Helyanwe Uivadel

Kar'sa írta: Nagyon sokat változott a helyzet az utóbbi néhány évben, a diákok iszonyatosan elpofátlanodtak. Vannak olyan diákok, akik annyira halálra unják magukat órákon, hogy azzal szórakoztatják magukat, hogy a tanárt cukkolják, beszólnak neki, hülyeségeket kérdeznek, és azt várod, hogy ők ezt mosolyogva fogadják, és bolondot tettetve magyarázzák a semmit?

Hát igen...csak szét kell nézni az országban és meg kell nézni, hogy milyen szinten vannak egyesek( egyes diákok is).
Amikor érettségiztem, sok olyan emberrel összefutottam, aki megoldhatatlannak találta a matek érettségit, pedig ma már csak a legelemibb dolgok vannak benne. Ezek az emberek nem hülyék, csak fura nekik az a tény, hogy az órán FIGYELNI KÉNE és esteleg még meg is értenék és talán mégsem mond akkora hülyeségeket a tanár!.
Ilyeneket tanítani?!

Több
17 éve 9 hónapja - 17 éve 9 hónapja #312708 Írta: Kar_sa
Az az érzésem, hogy te egyedül a magad szemszögéből látod a dolgokat.
Nagyon sokat változott a helyzet az utóbbi néhány évben, a diákok iszonyatosan elpofátlanodtak. Sajnos valaki ráébresztette őket, hogy helyzeti előnyben vannak az idióta törvények miatt, és olyan aljas módon csesztetik a tanárokat, hogy csodálkozom, hogy még egyáltalán vannak tanárok. Vannak olyan diákok, akik annyira halálra unják magukat órákon, hogy azzal szórakoztatják magukat, hogy a tanárt cukkolják, beszólnak neki, hülyeségeket kérdeznek, és azt várod, hogy ők ezt mosolyogva fogadják, és bolondot tettetve magyarázzák a semmit?
Echtelion!!! A tanárok is emberek, nem természetfeletti lények, nem gépek, nem szentek, emberek. Nekik is elfogy a türelmük.
És bizony nem a tanár hibája, hogy nincs semmi fegyver a kezében ilyen dögök ellen, hanem az idióta szabályoké és a szülőké, akik engedetlen, öntelt, beképzelt és magukat mindenek felett állónak képzelő szörnyeket (nem) neveltek.
Mit tud tenni a tanár? bevág a gyereknek néhány intőt, hátha a szülő felébred... hátha... sajnos az ilyen szülő az röhög egyet, és rá se ránt az egészre... Persze, nem neki kell elviselnie a gyerekét.

Hogy bármivel lehet nem egyetérteni? Szerintem vannak dolgok, amikkel nem nagyon... például most ne érts egyet azzal, hogy tudom is én a mohácsi vész 1526. augusztus 29-én volt. Vannak olyanok, akik ebbe is belekötnek undorító módon. Most erre a tanár megint csak mit tud mondani? Hát nem azt, hogy "hmm... ez érdekes elképzelés, kisfiam", hanem bizony közli vele, hogy ugyan, fogja már be a csőrét.

Persze, az ember akkor tanul, ha kérdez, ezzel egyetértek.

Az irodalmárost célzatosan mondtam. ;)
Szerintem se jó, ha valaki nem engedi az egyéni gondolkodást, de *bizonyos* esetekben megértem, másokkal való negatív tapasztalatok miatt. Amikor például lerí az egészről, hogy az illető jó ha egy szót tanult a helyesírásától meg falra lehet mászni, akkor nagyon is.

Szóval mindösszesen arra akartam kilyukadni, hogy nagyon sok tanár van, akit úgy állítanak be, mintha milyenhűdejajdenagyon rossz lenne, és közben meg esetleg nagyon is jó tanár meg tök jó fej. Én egy csomó tanáromért rajongtam, akit a többiek ki nem állhattak.

Kiegészítés Alyrnak:
Nem is arról volt szó, hogy azért, mert Ő mondja, hanem azért, mert úgy van és kész. Ld. a történelmi példát. És ilyen esetben nem azért mondja, mert fogalma sincs róla.
Az 1. pont további részeivel egyetértek, mindent nem lehet elmagyarázni, a gyereknek magának is kell utánanéznie a dolgoknak.

"Mármint ki mögött?"
Nem "ki", hanem "mi" mögött... Az egyéni elképzelés mögött, természetesen.

A nyelvtan nem felesleges, én ezt nem is mondtam. Sőt asszem pont ellenkezőleg... Bár talán ezt nem is nekem írtad, nem? :)

Még egy kis kiegészítés, azoknak akik majd fikáznak rám:
Nem lehet mindent addig magyarázni, amíg megértik akiknek magyarázzák.
Például biztos vagyok benne, hogy most kapok rendesen ellenvéleményeket, mert nem értettétek meg, amit mondok. És magyarázhatom az Apokalipszisig, akkor se fogjátok megérteni...

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 9 hónapja #312706 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Gondolatok
1. Ha egy tanár azt mondja "azért van így, mert én azt mondom" az annyit jelent, hogy halványlila gőze sincs arról miért van az a dolog úgy ahogy, le van írva a könyvbe és slussz.
Más kérdés, hogy mindent nem lehet elmagyarázni a gyerekeknek, mert akkor azzal megy el az óra a tananyag helyett és a tanár jár rosszul a végén (meg a gyerek érettségin, mert nem jutottak el odáig, ameddig kellett volna)

2.

Kar'sa írta: Az irodalomtanárok általában csak akkor tudják értékelni az egyéni elképzeléseket, ha megfelelő irodalmár személyiség és makulátlan helyesírás áll mögöttük.

Mármint ki mögött?

3. A nyelvtan felesleges? Tanultatok már ti idegen nyelvet? Hogy magyaráznád el egy gyereknek, hogy a longissimus a longus felsőfoka, ha azt se tudja, mi a melléknév?
A helyesírás szintén nagyon fontos, bármiféle írásbeli kommunikáció elbukhat ezen.

4.

Liliom írta: Felvetettetek a tanarok problemajat.
Szerintem a mai fiatal tanarok tobbsegevel az a gond, hogy nem azert lettek tanarok mert ezt a hivatast valasztottak, hanem mert a kozepiskolai eveik alatt nem erdeklodtek semmilyen konkret iranyba, es nem volt mas elkepzelesuk, nem tudtak az iskola valamilyen formajan tul jutni. Ez bizony nem jo, es az ilyenek altalaban baromi unalmas, csendes, tankonyvszagu orakar tartanak.

Szerintem nem. Sokan tudják vagy sejtik, hogy mik akarnak lenni, de egyszerűen túl sokan akarnak történészek, irodalmárok, esztéták lenni. Évente 2-300 történész kap diplomát az országban, és legjobb esetben is 2-3 tud történészként elhelyezkedni. A többieknek marad az, hogy vagy tanítják (és ez sokszor még a jobbik eset számukra), még ha nincs is kedvük hozzá, vagy teljesen máshol próbálnak elhelyezkedni.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 9 hónapja #312703 Írta: Ecthelion

Kar'sa írta: Hát... én azért meg tudom érteni az utóbbi tanárt. Néha a "taknyos kölkök" eléggé az agyukra mehetnek...

Ha valakinek nincs türelme, az ne menjen tanárnak. :P

Az egyetlen fegyver a kezükben a karó és az intő, ami meg jóformán semmit nem használ egyeseknél.

Ezzel a hozzáállással meg pláne ne legyen senki tanár. :roll:

Mert ha esetleg olyat amivel tényleg nem lehet nem egyetérteni, pl. történelem, vagy irodalomtörténet, kémia, biológia, etc. akkor maximálisan meg tudom őt érteni.

Bármivel lehet nem egyetérteni, sőt a tanulás egyik alapvető lényege az, hogy mindig kérdezel, kételkedsz. És erre a tanár szempontjából nem az a válasz, hogy "nekem van igazam, mert én ebből egyetemet végeztem", hanem az, hogy addig magyaráz amíg a gyereket meg nem győzi az igazáról. Elvégre ha én írok valamit teszem azt valamelyik középfölde topicba, és valaki nem érti, akkor nem ő a hülye, mert nem érti, hanem én, mert nem értettem meg magam rendesen, és akkor újból leírom, érthetőbben, és addig magyarázok míg végül bebizonyítam az igazam. (Na nem mintha annyira sokat értenék én közéföldéhez, ez csak egy szimpla hasonlat :D ).

Az irodalomtanárok általában csak akkor tudják értékelni az egyéni elképzeléseket, ha megfelelő irodalmár személyiség és makulátlan helyesírás áll mögöttük.

Miért, teszem azt egy irodalmál versértelmezése mennyivel jobb, mint egy átlag olvasóé? :P

Rabyn írta: Egyébként ti mit tartotok alapműveltségnek?

Hmm jó kérdés. Széles látókör talán?

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
17 éve 9 hónapja #312683 Írta: Kar_sa

Feanor Faelivrin írta: A tanár témában most nagyon penge vagyok mert épp most van egy részükkel hosszas elvi vitám.

Szerintem csak olyan embernek lehetne tanárnak mennie aki szereti a tantárgyát, és jó pedagógus, akivel lehet vitatkozni és meg lehet beszélni az aggájaimat egyes anyagrészekkel kapcsolatban. Jó példa erre a matektanárom aki 7.-8.-ban tanított. Már 50 éve volt a pályán és szerette azt amit csinált.
Az ellen példa: Ismertem egy olyan tanárt is aki mindig arra hivatkozott hogyha nem értettem vele egyett, hogy majd ha én is elvégzem azokat az iskolákat amiket ő akkor majd kioktathatom az egyes anyagrészekről, addig viszont csendben írjam amit mond és készüljek a dolgozatokra.
Azt hiszem mindenki érzi a kontrasztot.

Hát... én azért meg tudom érteni az utóbbi tanárt. Néha a "taknyos kölkök" eléggé az agyukra mehetnek...
Szegény tanárok amúgy is eléggé kiszolgáltatott helyzetben vannak, mert a gyerekeknek mindent szabad, nekik meg semmit. Az egyetlen fegyver a kezükben a karó és az intő, ami meg jóformán semmit nem használ egyeseknél.
És kíváncsi lennék arra is, hogy a bizonyos "gonosz" tanár mit tanított. Mert ha esetleg olyat amivel tényleg nem lehet nem egyetérteni, pl. történelem, vagy irodalomtörténet, kémia, biológia, etc. akkor maximálisan meg tudom őt érteni.
Ha pedig, neadjisten, arról volna szó, hogy irodalomtanár volt, és neked saját ötleteid voltak, akkor megint csak egyetértek vele.
Az irodalomtanárok általában csak akkor tudják értékelni az egyéni elképzeléseket, ha megfelelő irodalmár személyiség és makulátlan helyesírás áll mögöttük.
[size=9:3fkh76do](ami mondjuk szerintem jogos, mellesleg az "aggájok" mellett nem egészen teljesül esetedben)[/size]
[size=9:3fkh76do](hupsz, kiszaladt a számon...)[/size] :oops:

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 9 hónapja #312675 Írta: Feanor Faelivrin
Feanor Faelivrin válaszolt a következő témában: Gondolatok
A tanár témában most nagyon penge vagyok mert épp most van egy részükkel hosszas elvi vitám.

Szerintem csak olyan embernek lehetne tanárnak mennie aki szereti a tantárgyát, és jó pedagógus, akivel lehet vitatkozni és meg lehet beszélni az aggájaimat egyes anyagrészekkel kapcsolatban. Jó példa erre a matektanárom aki 7.-8.-ban tanított. Már 50 éve volt a pályán és szerette azt amit csinált.
Az ellen példa: Ismertem egy olyan tanárt is aki mindig arra hivatkozott hogyha nem értettem vele egyett, hogy majd ha én is elvégzem azokat az iskolákat amiket ő akkor majd kioktathatom az egyes anyagrészekről, addig viszont csendben írjam amit mond és készüljek a dolgozatokra.
Azt hiszem mindenki érzi a kontrasztot.

"A mosoly a leger

Több
17 éve 9 hónapja #312667 Írta: Liliom
Liliom válaszolt a következő témában: Gondolatok
Felvetettetek a tanarok problemajat.
Szerintem a mai fiatal tanarok tobbsegevel az a gond, hogy nem azert lettek tanarok mert ezt a hivatast valasztottak, hanem mert a kozepiskolai eveik alatt nem erdeklodtek semmilyen konkret iranyba, es nem volt mas elkepzelesuk, nem tudtak az iskola valamilyen formajan tul jutni. Ez bizony nem jo, es az ilyenek altalaban baromi unalmas, csendes, tankonyvszagu orakar tartanak.
A legjobbak azok a tanarok akik nyitottak a vilagra es a gyerekekre, es azert tanitanak mert tenyleg ezt akarjak csinalni.

...

Több
17 éve 9 hónapja #312653 Írta: Tünde

Rabyn írta: Egyébként ti mit tartotok alapműveltségnek?

ez jó kérdés :roll:

Gondolom valami olyasmi, hogy ha valami téma felmerül ami közismert, akkor hozzá tudj szólni. Ilyen a híresebb írók, költők műve, a színdarabok, friss könyvek. Az iskolában tanított dolgok. Az új filmek.
És nyilván ha a társaságoddal beszélgetsz, akkor hasonló az érdeklődési körötök, így az ízlésetekben nem lesz nagy eltérés. Ismerni a nagy történelmi fordulatokat. A lakóhelyed híres épületeit. A városod és országod történelmét nagyvonalakban. A földrajzi tájakat az országban. A világ főbb történéseit és némi földrajzát. Az új, nagy felfedezéseket. A híradó híreit. Hogy mi történik körülötted.

Jól gondolom?

Több
17 éve 9 hónapja #312649 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Gondolatok
Nam: én nem tudom te ezt hol hallottad de a mi tanárunk azt mondta: "feltehetőleg öngyilkos lett, de egyesek szerint részegen bemászott két vonat közé, sőt mások szerint megölették" A többsége a tanároknak ezt mondja a mai napig is. Főleg akik szeretik a Költőt.

Én ott látom a problémát, hogy nem megfelelő a tanárképzés (se) alkalmatlan emberek kapnak katedrát. És így az alapműlvetésg letétele se megy olyan jól.

Egyébként ti mit tartotok alapműveltségnek?

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
17 éve 9 hónapja #312635 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Gondolatok

Rabyn írta: Nem. Ez már az alapoknál elromlik. Amikor a kölyök még alsós korában őszinte és nyílt szépen letörik a tanárok, hogy ez NEM így, NEM jó, hülye vagy kisfiam, hogy így gondolod és különbenis január van mért nem olvasol már folyékonyan? Aztán ha esetleg itt nem akkor a felső tagozatban törik le a gyerekeket. AKi ott nemtörik meg az a gimiben sem fog.

na meg a sok marhaság, ami tanítanak neki.. pl. József Attila részegen bemászott a vonat alá. Nyolcadikos gyereknek oly sikeresen elmagyarázzák az álarcos verset, hogy utána azt hiszi, Vörösmarty nemi identitászavarban szenved (Szép Ilonka)

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 9 hónapja #312633 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Gondolatok
Nem. Ez már az alapoknál elromlik. Amikor a kölyök még alsós korában őszinte és nyílt szépen letörik a tanárok, hogy ez NEM így, NEM jó, hülye vagy kisfiam, hogy így gondolod és különbenis január van mért nem olvasol már folyékonyan? Aztán ha esetleg itt nem akkor a felső tagozatban törik le a gyerekeket. AKi ott nemtörik meg az a gimiben sem fog.

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
17 éve 9 hónapja #312630 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Gondolatok

Olosta írta: Én gépészeti szakközépbe jártam, ott ha irodalom órán a diákok saját gondolatait kérdezték volna, bizony 45 percen át a néma csendet hallgatta volna a tanár.
Érettségi után 2 évig újságíró suliba is jártam, ott tanultunk 20. századi magyar irodalmat, verseket is elemeztünk, de ott tényleg a mi véleményünket kérdezte a tanár. Az volt a legérdekesebb, hogy rajtam kívül mindenki gimnáziumból, meg humán tagozatról ment oda tanulni, mégis általában csak nekem járt a szám. Akkor jöttem rá, hogy valószínűleg máshol is úgy mehet, mint a gépészetiben az irodalomoktatás: nem kérdezik a gyereket. Aztán, ha olyan helyzetbe kerül, hogy a saját véleményét kell megfogalmaznia, nem csak egy verssel kapcsolatban, hanem más, életszagúbb témákban, bizony nehéz a megszólalás.
Most tanárképző főiskolára járok, igaz egyik szakom sem tanárképes. Látom a leendő tanárokat, és néha elborzadok. Egyik-másik nemhogy kifejezni nem tudja magát, de még saját gondolata sincs! És ez szerintem a középiskola hozadéka.

sajnos, nem csak azé. Ennek már otthon kéne megkezdődni azzal, hogy a gyerekkel, onnantól, hogy megszületik, beszélgetnek, mesélnek neki, foglalkoznak vele.

Persze a legtöbb szülő azt mondja, hogy erre neki nincs ideje. Nos, az én anyukám is több műszakban dolgozott, utazott is, és érdekes, sort tudott ránk keríteni.
És nem vert minket.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 9 hónapja #312629 Írta: Helyanwe Uivadel
Hát szerintem az iskola igenis oktat általános műveltségre,iránymutató,de ez persze nagyban a sulitól is és főleg a tanároktól függ. Igaz, sok hülyeséget is tanulunk(pl. tényleg nyelvtanból a szövegértésre és a helyesírásra kéne fektetni a hangsúlyt, s nem idétlen mondatbesorolásokra meg a stb...)vagy úgy érezzük, hogy felesleges, de ezt személye válogatja.
A suli "megpróbál" mindenbe bepillantást engedni, ha még csak felületesen is,s ha valakit valamilyen téma megfogott, az már csak rajta múlik, hogy mennyire néz utána és mélyed el benne - szerzi meg az általános műveltséget. Egy csomó dolog kimaradna az ember életéből, ha nem hallana ott róluk.(Mellesleg később úgyis minden megszépül és csak a kellemes emlékek maradnak meg) :wink:

Nekem abban a szerencsében volt részem, hogy olyan kivételes emberekkel(tanárokkal) volt alkalmam megismerkedni és tőlük tanulni, akik nagyszerűek voltak és erősen befolyásolták az életemet.
Pl. a mi magyar tanárunk egyben az oszi.főnk is volt,és egyben "igazi bölcsész" is.(Mindig a "föld fölött 10 centivel lebegett" :D ) Azt akarta, hogy ne csak a könyvet tudjuk visszamondani, hanem motivált minket, hogy használjuk a saját eszünket és gondolkodjunk le azon, hogy mi igazából a mi véleményünk a témáról. Volt olyan, hogy nem értett egyet az illetővel, de mivel a feleletét rendesen fölépítette és bizonyította, 5-öst kapott.
Persze minden suliban vannak szörnyű tanárok, akiknek bármi mást kéne csinálni, csak ne tanítsák az embert:wink:

De semmi sem tökéletes :roll:

Több
17 éve 9 hónapja #312624 Írta: Olosta
Olosta válaszolt a következő témában: Gondolatok
Én gépészeti szakközépbe jártam, ott ha irodalom órán a diákok saját gondolatait kérdezték volna, bizony 45 percen át a néma csendet hallgatta volna a tanár.
Érettségi után 2 évig újságíró suliba is jártam, ott tanultunk 20. századi magyar irodalmat, verseket is elemeztünk, de ott tényleg a mi véleményünket kérdezte a tanár. Az volt a legérdekesebb, hogy rajtam kívül mindenki gimnáziumból, meg humán tagozatról ment oda tanulni, mégis általában csak nekem járt a szám. Akkor jöttem rá, hogy valószínűleg máshol is úgy mehet, mint a gépészetiben az irodalomoktatás: nem kérdezik a gyereket. Aztán, ha olyan helyzetbe kerül, hogy a saját véleményét kell megfogalmaznia, nem csak egy verssel kapcsolatban, hanem más, életszagúbb témákban, bizony nehéz a megszólalás.
Most tanárképző főiskolára járok, igaz egyik szakom sem tanárképes. Látom a leendő tanárokat, és néha elborzadok. Egyik-másik nemhogy kifejezni nem tudja magát, de még saját gondolata sincs! És ez szerintem a középiskola hozadéka.

"...megfordulok, s álmodom,
egy másvilágba távozom..."

Több
17 éve 9 hónapja #312621 Írta: Nessa
Nessa válaszolt a következő témában: Gondolatok

Ecthelion írta: Nem tudom máshol hogy megy, de nálunk az a módi, hogy fogunk egy verset, felolvassa a tanár és elemezzük. Jobban mondva a tanár elemzi, mi meg leírjuk és azt kell ugye visszamondani. És szerintem ez a baj, hogy a diák nem adhatja elő saját gondolatait, észrevételeit, vagy ha igen akkor az ugyis hülyeség, mert néhány nagyon okos ember már megmondta, hogy az nem is úgy van.

Nálunk is így van. Vagyis nem egészen. kér saját véleményt is.(Ennek pozitív dolognak kéne lenni, hiszen gondolkodnunk kell rajta, hogy azt adott mű számunkra mit jelent, mi hogyan értelmezzük.)Mi örülünk, hogy végre valakit érdekel a véleményünk, leírjuk a dolgozatba, majd utána megmondja,hogy hülyeség... :roll: Akkor meg minek kérdezi, ha így reagál?

Nyelvtanból jó az,hogy megtanuljuk a szabályokat, csak a módszer rossz. Nem bemagolni kéne, és utána mondjuk felelni belőle, hanem értelmezni, és gyakorlatban alkalmazni. Magamból kiindulva: hiába tudom az összeset szó szerint, ha nem értem, hogyan kell használni.

*csak az RG semmi más...*
"Most velem nevetsz, vagy rajtam?"

Több
17 éve 9 hónapja #312611 Írta: Ecthelion
Hát szerintem a középsuli egy vicc. :roll: Még hogy általános műveltség na persze. :roll: Azt az ember magától szerzi meg olvasás, tanulás, kultúrálódás, tájékozódás szintjén. Szerintem. :roll: Az meg a másik dolog, hogy rengeteg felesleges hülyeséget tanítanak meg, amit tényleg soha nem is fog használni az ember a későbbi élete során.
Amit pláne utálok az a magyar oktatás, mind nyelvtan mind irodalom részről. A nyelvtanban azt utálom, hogy nem tanít meg kommunikálni, helyette be kell nyalni egy rakás szabályt, amiből aztán semmi érdemlegeset nem fog tanulni a diák. Helyette szerintem sokkal többet kéne olvasni (igen nyelvórán) és még több fogalmazást, szövegértelmezési feladatot csinálni (merthogy meglátásom szerint a diákok nagy része nem tud rendesen szöveget értelmezni). Természetesen kellenek a szabályok is, de nem ilyen mértékben szerintem. Ezzel csak elveszik a diákok kedvét a tanulástól.
Az irodalom a másik borzasztó óra szerintem. Nem tudom máshol hogy megy, de nálunk az a módi, hogy fogunk egy verset, felolvassa a tanár és elemezzük. Jobban mondva a tanár elemzi, mi meg leírjuk és azt kell ugye visszamondani. És szerintem ez a baj, hogy a diák nem adhatja elő saját gondolatait, észrevételeit, vagy ha igen akkor az ugyis hülyeség, mert néhány nagyon okos ember már megmondta, hogy az nem is úgy van. Velem az ilyen dolgok utáltatták meg a verseket (na mondjuk sosem láttam értelmüket :P ) meg úgy az egész irodalom órai anyag feldolgozását :roll:
A másik nagy baj, hogy kevés órán van igazi diák-tanár kapcsolat. Én a legjobban azokat az órákat kedvelem (biosz, kémia - a kémia tárgyát amúgy utálom még mindig :D ), ahol az osztály is aktívan részt vehet a tananyag feldolgozásában, kérdezhetünk, előadhatjuk saját véleményünket (mert nem tartja élből hülyeségneka tanár!) és még olykor el is rugaszkodhatunk a témától az sem zavarja a tanárt. Igen ez tanár függő, de ha minden órát így lehetne megtartani (aktív diákmunkával, aktív gondolatokkal, nem csak száraz jegyzeteléssel), akkor szerintem nagyot nőne az oktatás színvonala. :roll: Szerintem.

Uhh bocs, ha eltértem volna a tárgytól... :oops:

Több
17 éve 10 hónapja - 17 éve 10 hónapja #312523 Írta: Tünde

Missy írta: Tudom... Bocsánat. Már megint nem gondoltam végig mit írok be... Mostanában ez elég gyakran előfordul... :oops:

semmi gond, ott a kacsintás :P
no de ne OFFolunk

bár nem mostanában jártam iskolába, de a fiúkról lemérem

nem csak a lexikális, iskolában megtanított tudás számít, hanem az otthonról hozott is
és hogy mennyit nézel mondjuk híradót

hisz naprakész abból vagy
(meg a piackutatásból) :wink:

Több
17 éve 10 hónapja #312522 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Gondolatok
Tudom... Bocsánat. Már megint nem gondoltam végig mit írok be... Mostanában ez elég gyakran előfordul... :oops:

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Több
17 éve 10 hónapja #312515 Írta: Tünde

Missy írta:

Melyanna írta:

Remzymama/Tünde írta: Figyeld meg. Aki elmegy nyugdíjba és nem jár el sehova csak othon van és nem használja az agyát, bekövesedik bizonyos témák köré és egyre jobban elbutul. Aki tevékeny, az öregségére sem butul el.

Óóóó, nem kell ehhez megöregedni... :evil2:

Csak nem személyes tapasztalat??? :twisted: Sorry, most gonosz voltam. :lol:

gonosz bizony :evil: :wink:

csillagom, pont te mondod? :wink:

hát, akár igazságod is lehet :wink:

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.514 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére