- Köszönetek: 0
George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala - ciklus
- Grondir
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Felagund írta: Amúgy igen, szerintem elképzelhető... Már amennyiben a Falat tényleg mágiával (is) építették (amiben amúgy nem vagyok teljesen biztos...)
Hát hogy mágiával építették-e azt nem tudom, de hogy mágia is erősíti az biztos. Mert Hidegkéz nem tudott átjönni rajta/alatta.
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Az ASoIaF mindenesetre több a Lannisterek és Starkok torzsalkodásánál, bár a kezdeti konfliktusok egyike mindenképpen e két ház (és vezetőik) között feszülő ellentétekre épül. Itt mindenkinek megvan a saját érdeke és célja. A Rózsák Háborúja (már amennyi szégyenteljesen keveset én tudok róla..) nem volt sokkal több egy, a trónért folyó polgárháborúért. (Na, így most eléggé hasonlít az ASoIaF-ra... ) Ráadásul, ha nem csal az emlékezetem, a Yorkok és a Lancasterek is a Plantagenet-házból származtak (ami nem fordul elő a legnagyobb westerosi házaknál).
Jó kérdés. Vajon még mindig Yorkok és Lancasterek harcolnak?rob73 írta: Valaki biztosan írta már (sajnos még nem rágtam végig magam az összes hozzászóláson), hogy maga a sztori a "rózsák háborújára" alapul.
A Yorkok és a Lancesterek (Starkok és Lannisterek) küzdöttek egymással, ám a győztes a Tudor-ház lett. Ebben a történetben vajon melyik lesz a Tudor-ház?
Más: szerintetek a Tyrell-ház több, mint aminek mutatkozik? Van az a sanda gyanúm, hogy Lady Olenna (szintén kedvenc ) is kavar valamit.
Alyr: köszi a forrást, majd olvasgatom.
Death must be so beautiful. To lie in the soft brown earth, with the grasses waving above one's head, and listen to silence. To have no yesterday, and no tomorrow. To forget time, to forgive life, to be at peace. ~ Oscar Wilde
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Elendur Parmandil írta:
Hasonló...Alyr Arkhon írta: Azért az, hogy ahhoz hasonló, még nem jelenti azt, hogy egy-az-egyben követi is...
Egyébként nem rossz párhuzam, mert Angliában is volt hét királyság, meg rabló-hódítók a tengerről, meg a hódítók akik jól leigázták az egészet. (sőt, ha már... az Angolszász Krónika néhol égen száguldó tüzes sárkányokat is említ)
A tüzes sárkányok meg így elmondás alapján lehetnek üstökösök, nem?
A Rózsák Háborúja csak nagy vonalakban hasonlít a Jég és Tűz Dalára, mert amíg ott főleg két nagy ház harcolt, itt szó szerint mindenki kavarja a szőrt.
A Rózsák Háborújában a komplett angol nemesség részt vett, (és jórészt ki is halt), nem csak a két nagy család...
A tüzes sárkányokat elvben lehetnek üstökösök, gyakorlatban viszont amennyire emlékszem az üstökösöket üstökösként írták le. (egyébként 1066-ban, amikor Hódító Vilmos elfoglalta Angliát, éppen az égen volt a Halley-üstökös. De akkor nem voltak tüzes sárkányok)
De persze bárki utánanézhet itt: omacl.org/Anglo/
(bár ez csak a modern angol változat sajna)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Hasonló...Alyr Arkhon írta: Azért az, hogy ahhoz hasonló, még nem jelenti azt, hogy egy-az-egyben követi is...
Egyébként nem rossz párhuzam, mert Angliában is volt hét királyság, meg rabló-hódítók a tengerről, meg a hódítók akik jól leigázták az egészet. (sőt, ha már... az Angolszász Krónika néhol égen száguldó tüzes sárkányokat is említ)
A tüzes sárkányok meg így elmondás alapján lehetnek üstökösök, nem?
A Rózsák Háborúja csak nagy vonalakban hasonlít a Jég és Tűz Dalára, mert amíg ott főleg két nagy ház harcolt, itt szó szerint mindenki kavarja a szőrt.
Death must be so beautiful. To lie in the soft brown earth, with the grasses waving above one's head, and listen to silence. To have no yesterday, and no tomorrow. To forget time, to forgive life, to be at peace. ~ Oscar Wilde
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Amúgy igen, szerintem elképzelhető... Már amennyiben a Falat tényleg mágiával (is) építették (amiben amúgy nem vagyok teljesen biztos...)
Our knees do not bend easily
- Encsi
- Nem elérhető
Olyan lehet, hogy az a Kürt csak olyan értelemben rombolja leia Falat, hogy már nem lesz meg benne az az erő, ami miatt a Mások és vidám barátaik nem tudnak átkelni rajt?
'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'
- Felagund
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- rob73
- Látogató
A Yorkok és a Lancesterek (Starkok és Lannisterek) küzdöttek egymással, ám a győztes a Tudor-ház lett. Ebben a történetben vajon melyik lesz a Tudor-ház? A Targeryenek, a Tyrellek, a dorne-iak? Nagyon valószínű az eddigi történésekből, hogy Danni visszaszerzi a királyságát, ám Martinnál sosem lehet tudni, így is túl sok főhős került le a színpadról...
- Ery
- Nem elérhető
Alew írta:
Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Először is az arckönyvön a képem tolták ezt , amire kattintva a Házak logóját és mottóját egybefűzve láthatjátok. Nekem a Greyjoyoké tetszik legjobban.
De most ennyire nehéz a sorozat készítőinek kilencig számolni? Nagyon meg kellett volna erőltetniük magukat egy rózsás és egy napos háttérért is, eh...
Ettől a hozzáállástól vagyok ideges.
Alew
Sajna az első évadban ezek nem szerepelnek, így nem részei a marketingnek. Reméljük lesz második évad és akkor pótolják hiányosságaikat.
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Alew
- Nem elérhető
Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Először is az arckönyvön a képem tolták ezt , amire kattintva a Házak logóját és mottóját egybefűzve láthatjátok. Nekem a Greyjoyoké tetszik legjobban.
De most ennyire nehéz a sorozat készítőinek kilencig számolni? Nagyon meg kellett volna erőltetniük magukat egy rózsás és egy napos háttérért is, eh...
Ettől a hozzáállástól vagyok ideges.
Alew
War is Peace
Slavery is Freedom
Ignorance is Strength
---
A kevesebb több.
- Felagund
- Nem elérhető
A sárkányok és a mágia olyan dolgok, amit a maesterek kicsit kocka, paleotechnokrata (hogy úgy mondjam ) világképe nem tud hova tenni.
Nem miattuk pusztultak ki, és nem is miattuk fognak újra megjelenni...
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Azért elég durva Joramund Kürtjének ereje, ha egy sok-sok mérföld hosszú falat le tud rombolni...
Adhatna Martin egy Bran fejezetet. Hátha megtudunk valami érdemlegeset Hidegkézről.
Rég olvastam már, de asszem úgy szól, hogy ha megfújják, akkor ledől a Fal. Nem úgy, hogy rögtön szétesik az egész. Éppen elég ha összeroskad, vagy ha a Mások így le tudják rombolni. (valszeg elsősorban ellenük irányul a mágia, sőt szerintem az se véletlen, hogy jégből van a Fal és nem kőből vagy fából.)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Ez tulajdonképpen mágia. A Falat is varázslattal erősítették meg, és ugye amit ilyen módon fel lehet építeni, azt ugyanúgy le is lehet rombolni.Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Azért elég durva Joramund Kürtjének ereje, ha egy sok-sok mérföld hosszú falat le tud rombolni...
- Juraviel.Ihuan.Bedvin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Adhatna Martin egy Bran fejezetet. Hátha megtudunk valami érdemlegeset Hidegkézről.
Elrond: Ónen i-Estel Edain.
Aragorn: Ú-chebin Estel anim.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Elendur Parmandil írta:
Az biztos. Bár a vadakat most szétverték... Varamyr fejezetéből csak megtudunk majd valamit. (Ő az a típus, aki megfújja azt a nyamvadt kürtöt.)Alyr Arkhon írta: elvégre a Kürt ott van és csak akad egy olyan marha aki megfújja...
Hát, tekintve hogy a Jon-os fejezetben ami Martin honlapján volt, még áll a Fal, nem hiszem hogy a prológusban megfújják.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Az biztos. Bár a vadakat most szétverték... Varamyr fejezetéből csak megtudunk majd valamit. (Ő az a típus, aki megfújja azt a nyamvadt kürtöt.)Alyr Arkhon írta: elvégre a Kürt ott van és csak akad egy olyan marha aki megfújja...
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Igen, a mesterek ölték meg a sárkányokat, hogy eltüntessék a mágiát és a maguk kis racionális módszereivel irányíthassák Westerost.
Csakhogy... A Mások a sárkányok előtt tértek vissza. Ha nem működnének más erők is, a Fellegvár mesterei nagyon, nagyon megszívnák a következő Telet.
Samwell: Én is kíváncsi vagyok rá, de ha a Tél szeleiben még állni fog a Fal, csalódott leszek. (elvégre a Kürt ott van és csak akad egy olyan marha aki megfújja...)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Innentől a Stark-, és a Targaryen-zászló lesz a hátterem. Váltom Khal Drogót.Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Először is az arckönyvön a képem tolták ezt , amire kattintva a Házak logóját és mottóját egybefűzve láthatjátok. Nekem a Greyjoyoké tetszik legjobban.
Dehogynem! Halálig.Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Azért remélem nem kell megküzdenünk érte!
- Juraviel.Ihuan.Bedvin
- Nem elérhető
– Valóban? – Marwyn főmester vállat vont. – Talán jobb is, hogy meghalt, mielőtt elérte Óvárost. Különben a szürke birkáknak meg kellett volna ölniük, és ezek a kedves öregemberek beszennyezték volna a ráncos kezüket.
– Megölni? – kérdezte döbbenten Sam. – De hát miért?
– Ha elmondom, talán téged is meg kell ölniük. – Marwyn ijesztő mosolyt villantott rá, a savanyúlevél leve vörösre színezte fogai közét. – Mit gondolsz, legutóbb ki pusztította ki a sárkányokat? Karddal felfegyverzett, bátor sárkányvadászok? – Nagyot köpött. – Abban a világban, amit a Fellegvár épít, nincs helye varázslatnak, próféciáknak és üveggyertyáknak, még kevésbé sárkányoknak. Tedd fel magadnak a kérdést, miért engedélyezték Aemon Targaryennek, hogy a Falon vesztegesse el életét, amikor jog szerint főmesterré emelkedhetett volna. A válasz a vére. Nem lehetett megbízni benne. Nem jobban, mint bennem.
– Mit fogsz most tenni? – kérdezte Alleras, a Szfinx.
– Magam megyek a Rabszolga-öbölbe Aemon helyett. A hattyúhajó, amelyik idehozta Gyilkost, éppen megfelel a céljaimnak. A szürke bárányok gályán fogják elküldeni saját emberüket, nem kétséges. Jó széllel én érhetek oda elsőként. – Marwyn újra Samre pillantott, és öszszevonta a szemöldökét. – Te pedig... te maradj, és kovácsolj magadnak láncot. A helyedben én igyekeznék vele. Eljön az idő, amikor nagy szükség lesz rád a Falon.
Nos, bár Luwin és Cressen mesterekről abszolút nem feltételezem, hogy eme felvázolt "irányultságban és tervekben" részt vennének, illetve mivel Marwynról és céljairól nem sok mindent tudunk, ha igaz az, amit mondott... ...nos, egy érdekes konfliktust vázol fel.
Ne feledjük Luwin maga is szkeptikus Öreg Nan és Osha nézőpontjával, holott mindketten azt mondják az üstökösre, hogy sárkányok. Öreg Nan még a szagukat is érezni véli, Osha pedig vért és lángokat "ígért" (ami implicite a sárkányokra utal).
Királyok csatája írta: Luwin mester más véleményen volt.
- A farkasok gyakran üvöltenek a holdra. Ezek most az üstököst üvöltik. Látod, milyen fényes, Bran? Lehet, hogy azt hiszik, az a hold.
Amikor Bran elmondta ezt Oshának, az asszony hangosan nevetett.
- A farkasaidnak több eszük van, mint a mesterednek - jegyezte meg a vad nő. - Olyan igazságokat ismernek, amelyekről a szürke ember megfeledkezett.
Bran hátán végigfutott a hideg attól, ahogy az asszony ezt mondta. Amikor megkérdezte tőle, mit jelent az üstökös, a nő azt felelte.
- Vért és lángokat, fiú, semmi jót.
Bran Chayle septont is megkérdezte az üstökösről, miközben a könyvtár lángjaiból megmentett néhány tekercset rendszerezték.
- Ez a kard, amely megöli az évszakot - felelte a pap, s nem sokkal ezután megérkezett a fehér holló Óvárosból az ősz hírével, tehát minden bizonnyal igaza volt.
Igaz, hogy Öreg Nan nem értett egyet velük, és ő hosszabb ideje élt már bármelyiküknél.
- Sárkányok - mondta. Felemelte a fejét és szimatolni kezdett. Jóformán vak volt már, nem látta az üstököst, de azt állította, hogy érzi a szagát. - Sárkányok bizony, fiam - hajtogatta. Öreg Nan továbbra sem szólította Brant hercegnek.
Hodor csak annyit mondott:
- Hodor*.
* Ezen emlékszem nagyon jót nevettem annak idején. Hodor! Nem kell majd dramaturgia szintjén megerőltetnie magát a színésznek.
Cressen pedig nem előjelnek, hanem pusztán egy csillagnak titulálja Shireennek, aki sárkányokkal álmodott (a mester pedig a felébredő kősárkányok lehetetlenségéről beszél, holott Melisandre...).
Szintén írta: - Ülj ide mellém, gyermekem! - intett Cressen a kislánynak. - Korai a látogatásod, alig múlt még hajnal. A puha, meleg ágyadban kellene lenned.
- Rosszat álmodtam - felelte Shireen. - A sárkányokról. Fel akartak falni.
Amióta csak Cressen mester ismerte, a lányt mindig rémálmok gyötörték.
- Már beszéltünk erről - mondta neki szelíden. - A sárkányok nem kelhetnek életre. Kőből faragták őket, gyermekem. A régi időkben a szigetünk Valyria hatalmas, szabad országának legnyugatibb védőbástyája volt. A valyriaiak építették ezt a várat, kiknek ősi kőművestudománya ma már elveszett számunkra.
- Ahol két különböző szögben húzódó fal találkozik, oda tornyot kell építeni a védelem miatt. A valyriaiak ezeket a tornyokat sárkány formájúra alakították, hogy erődjük még félelmetesebb legyen, s ugyanezen okból díszítették a falakat egyszerű lőrések helyett ezernyi vízköpővel.
Az öregember törékeny, foltos tenyerébe vette a leány apró, rózsaszín kezecskéjét, és gyengéden megszorította. - Látod, nincs mitől félned.
Shireent azonban nem sikerült meggyőzni.
- És az a dolog az égen? Dalla és Matrice a kút mellett beszélgettek, és Dalla azt mondta,
hallotta, amikor a vörös asszony azt mondja Anyának, hogy sárkánylehelet. Ha a sárkányok
lélegeznek, az nem azt jelenti-e, hogy életre kelnek?
A vörös asszony - gondolta Cressen mester keserűen. - Nem elég, hogy az édesanya fejét teletömte az őrültségeivel, most a kislány álmait is meg kell mételyeznie? Komolyan el kell beszélgetnie Dallával, és figyelmeztetnie, hogy ne terjesszen ilyen meséket.
- Az a dolog az égen egy üstökös, gyermekem. Egy csillag, amelynek farka van, és eltévedt a mennyekben. Nemsokára eltűnik, és soha többé nem bukkan fel a mi életünkben, meglásd!
[Shireen rémálmai is érdekesek lehetnek...a későbbiekben, márha lesz jelentőségük.]
Azért érdekes ez, mert valahol a tudomány és a vallás, "ateizmus" és "teizmus" világunkból merített konfliktusával állítható egy kényszerített analógiába és hasonló "szembenállásra".
Kíváncsi vagyok mit hoz ki ebből Martin, mert szerintem erre fog felépülni a Samwell szál, illetve a mesterré válására és a Falra való visszatérésére, ami szerintem A Tél szeleiben fog bekövetkezni. S talán többet megtudunk Jaqenékről is, nemcsak Aryán keresztül.
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Hogy a manóba ne?Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: @Felagund, Elendur Parmandil
Szóval szívesen lennétek (lennénk? ) Dany...vagyis Emilia Clarke ágyasrabszolgái! Hihi!
@Gandalf: átvonultam. Bocsi az offokért.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Sisakok:
Tolkien nem a lovagkorhoz hasonlóan képzelte el Középföldét, sőt. Ha már párhuzam, akkor sokkal inkább ókor (Númenor-Gondor) vagy kora-középkor (Rohan). 90%-ban gyalogosan küzdöttek (főleg a tündék és a gondoriak)
Senki nem hordott lemezvértet, meg fura sisakokat, és a tündék nem harcoltak görbe kardokkal.
Ámbár - és engem is kissé meglepett - ez sem teljesen igaz, pont most olvastam a Gyűrű Keresésében, hogy a gondoriak, legalábbis a partvidékiek, tartottak lovagi tornákat is... (ez kb teljesn szembemegy a többivel, de némi magyarázatot adhat Dol Amroth lovagjainak fura fegyverzetére.)
A filmben a rohaniakat egész jól eltalálták, de ott is bele lehetne kötni ebbe-abba.
/off
A királyi testőrség:
Mondjuk el tudom képzelni, hogy van külön csatapáncéljuk, egyébként.
Gyerekek:
Persze, jók lettek, de Martin azt mondta, azért is halad ilyen lassan az írással (ha figyelitek a blogját, Brannal külön meg szokott szenvedni) mert szörnyen nehéz a gyerekek fejével gondolkodni, és aktív cselekvőt csinálni belőlük.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Gandalf
- Nem elérhető
Elendur Parmandil írta:
Tolkien a lovagkorhoz hasonlóan képzelte el a fegyverkezést/hadviselést, nem?Alyr Arkhon írta: Sisakok:
A tünde sisakokkal ilyen szempontból nincs baj, azt kivéve persze, hogy a tündék fegyverzete köszönőviszonyban sincs azzal amit Tolkien leírt.
Hopp, tényleg. Vihogtam egy jót. Engem a gondori fegyverzetben igazán az zavar, hogy a katonák kardja pont olyan, mint az Andúril.Alyr Arkhon írta: A gondoriaknál sem a sisakot rontották el elsősorban, hanem a vértet, aminek a gallérjára sikerült rátenni egy olyan peremet ami a félig elcsúszott csapást is tökéletesen rávezeti a delikvens nyakára...
A rohaniaké a legnormálisabb, nem?Alyr Arkhon írta: (más kérdés, hogy a GyU filmek gyakorlatilag értékelhetetlenek hadászati szempontból, alapvető hibákat követtek el, semmi funkciója nincs a vérteknek, meg hasonlók)
[/off]
Javaslom, hogy ezzel a témával nyugodt szívvel térjünk át ebbe a topicba:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="forum.tolkien.hu/viewtopic.php?f=3&t=186">viewtopic.php?f=3&t=186
PONT ilyen kérdésekre jött létre!
(És most nem csak az off miatt szóltam, hanem tényleg jó lenne ilyen témákkal feltámasztani a Hadviselés Középföldén topicot is.)
- Juraviel.Ihuan.Bedvin
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: Gyerekek:
Én pont azt olvastam róla a legutóbb, hogy nagyon megbánta, hogy ilyen fiatalok lettek, mert nagyon nehéz egy 7-8 éves fejével gondolkodni, a 3. kötet után (asszem) hirtelen át akart ugrani 5 évet, de nem lehetett mert a sztori nem úgy alakult...
Igen, a harmadik kötet után elvileg egy öt évet ugrott volna a történet és a Varjak csak novellák formájában íródtak volna meg. Ám Martin igen gyorsan elvetette ezt az ötletet, mivel a történet elég grandiózussá nőtte ki magát, túl sok szál volt.
Őszintén szólva furán is vette volna ki magát -legalábbis a szememben-, hogy Stannis és Melisandre csak úgy üldögél a Falon, a vasemberek is szépen elvannak a partvidéken, Cersei meg nyugiban eltaenázik meg elosmundozik.
Öt év alatt, főleg olyan állapotok után, ahogy az ASoS lezáródott, rengeteg minden történhetett volna és azokat kifejteni, visszautalgatni, meglehetősen problematikus.
Ezt pl. egy Dragonlance-nél meg lehet tenni, hogy két lezárt konfliktus után ugranak húsz évet, vagy pl. a Legendáknál is pár esztendőt, de itt nem.
Ez a történet messzemenően minőségibb, mondom ezt úgy, hogy a Krónikáktól a Nyári tűzig húzódó történet máig a kedvencem (de csak Weis-Hickman által íródottak).
A gyerekekre vonatkozón.
Én örülök, hogy vannak gyerekkarakterek, Arya és Bran egyaránt a kedvenceim közé tartoznak. Igaz, kihívás egy író számára ez, de szerintem Martin remekül megbirkózott vele, jól ábrázolja a gyermeki lelkivilágot.
Martin helyesen döntött mindkét esetben.
- Felagund
- Nem elérhető
Elendur Parmandil írta: A Királyi Testőrségről:
Aerys alatt semmiképp sem számíthattak csak díszőrségnek, Ser Arthur Dayne vezette például a Királyerdei Testvériség elleni hadjáratot.
Ezért volt ott az "is" szó
(És amúgy tudtommal Romeo is csak 16 )
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Aerys alatt semmiképp sem számíthattak csak díszőrségnek, Ser Arthur Dayne vezette például a Királyerdei Testvériség elleni hadjáratot.
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Szerintem inkább az a "szempont érvényesül, hogy a középkorban (és előtte az ókorban, meg utána még az újkorban is) nem volt modern, demokratikus értelemben vett korhatár. A lányokat igen korán férjhez adták, eljegyezték, főleg ha "termékenységnek" jelét adták.
Felagund írta: Ami meg a kort illeti: az csak manapság divat, hogy valaki 18 évesen még gyereknek számít. Régebben egy 14 éves "gyereket" már simán besoroztak katonának pl (és egy parasztgyerek már 5-6 éves korától kezdve kivette a részét a mezei munkából, akkoriban nagy luxus volt a hosszú gyerekkor)
Tudom én ezt! Szép példa: Júlia is tizennégy éves, Romeo meg huszonvalahány.
Ennek ellenére, a mai ember már nem gondolkodik úgy, hogy a tizenéves, "kivirágzott" lány már eladósorba való. A Jég és Tűz dalában egyéb sokkoló dolgok is vannak (ami adott korban ugye természetesnek számított), nem kell a közönség idegeit még gyerekházasságokkal borzolni (itt a filmre gondolok).
Csatlakozom!Felagund írta: (És Emilia Clarke-ra meg a jelenlétemben senki egy rossz szót se, mert bekerül az esti imámba )
Tolkien a lovagkorhoz hasonlóan képzelte el a fegyverkezést/hadviselést, nem?Alyr Arkhon írta: Sisakok:
A tünde sisakokkal ilyen szempontból nincs baj, azt kivéve persze, hogy a tündék fegyverzete köszönőviszonyban sincs azzal amit Tolkien leírt.
Hopp, tényleg. Vihogtam egy jót. Engem a gondori fegyverzetben igazán az zavar, hogy a katonák kardja pont olyan, mint az Andúril.Alyr Arkhon írta: A gondoriaknál sem a sisakot rontották el elsősorban, hanem a vértet, aminek a gallérjára sikerült rátenni egy olyan peremet ami a félig elcsúszott csapást is tökéletesen rávezeti a delikvens nyakára...
A rohaniaké a legnormálisabb, nem?Alyr Arkhon írta: (más kérdés, hogy a GyU filmek gyakorlatilag értékelhetetlenek hadászati szempontból, alapvető hibákat követtek el, semmi funkciója nincs a vérteknek, meg hasonlók)
[/off]
- Felagund
- Nem elérhető
(És Emilia Clarke-ra meg a jelenlétemben senki egy rossz szót se, mert bekerül az esti imámba )
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Én pont azt olvastam róla a legutóbb, hogy nagyon megbánta, hogy ilyen fiatalok lettek, mert nagyon nehéz egy 7-8 éves fejével gondolkodni, a 3. kötet után (asszem) hirtelen át akart ugrani 5 évet, de nem lehetett mert a sztori nem úgy alakult...
A Véreb:
Na igen, Zuko teljesen jó példa, Clegane lehetett volna olyasmi csak kicsit csúnyább.
Sisakok:
A gondoriaknál sem a sisakot rontották el elsősorban, hanem a vértet, aminek a gallérjára sikerült rátenni egy olyan peremet ami a félig elcsúszott csapást is tökéletesen rávezeti a delikvens nyakára...
(más kérdés, hogy a GyU filmek gyakorlatilag értékelhetetlenek hadászati szempontból, alapvető hibákat követtek el, semmi funkciója nincs a vérteknek, meg hasonlók)
Lehet, hogy a Királyi Testőrség reprezentációs is, de akkoris... Na mindegy, igazából ez teljesen részletkérdés.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Felagund
- Nem elérhető
Ami meg a kort illeti: az csak manapság divat, hogy valaki 18 évesen még gyereknek számít. Régebben egy 14 éves "gyereket" már simán besoroztak katonának pl (és egy parasztgyerek már 5-6 éves korától kezdve kivette a részét a mezei munkából, akkoriban nagy luxus volt a hosszú gyerekkor)
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.