- Köszönetek: 0
George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala - ciklus
- Grondir
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Brienne szerintem nem halt meg végleg, ugyanis Jaime álma alapján a Királyölő hal meg előbb, ha jól emlékszem. És abban sem vagyok biztos, hogy ő öli-e meg majd Jaimet.
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Mindkettejük járását jellemzi, na. Én arra gondoltam, hogy Varys szokott így settenkedni, és a termet leírása is körülbelül illik rá.Alyr Arkhon írta:
Elendur Parmandil írta:
"- Mit tegyek? - kérdezte a fáklyás, egy bőrköpenyes, vastag ember. A lábai a nehéz csizmák ellenére is hangtalanul suhantak a padlón." (AGoT, 378.o, Arya)Alyr Arkhon írta: A könnyed járást Illyriora írja. A másik szerintem is Varys, bár ez a sebhelyes arc kicsit elgondolkodtatott (Jaqennek volt ilyen, csak ő ekkor még nem lehetett ismerős Aryának).
Én erre gondoltam: "Nagyon kövér volt, mégis könnyedén mozgott, testének súlyát lábujjpárnáin hordozva, mint egy vízi táncos."
A hangtalan és a könnyed járás egyébként is egészen más.
A természetfeletti, illetve a misztikum valóban Északhoz és Kelethez kötődik, de szerintem még nem sarkosodott ki ennyire a mű; a fő motívum inkább a folyamatos machinálás.Grondir írta:
Elendur Parmandil írta:
Grondir írta: Egyébként nekem is van olyan érzésem, hogy kezd kisarkosodni a mű Jonra és Danyre, vagy még inkább Északra és az ősi Valyriára.
Nem igazán...
Miért?
Persze van egy másik dolog is, hogy pár ember próbálja meg irányítani a dolgokat. De tagadhatatlanul ott van mögötte a természetfeletti, és azok nagy része vagy Északhoz, vagy Valyriához kötődik. És nem hiszem, hogy akár Kisujj, akár más csak sejtene is valamit Hidegkézről pl.
Más a jóslatok nem tudom mennyire megbízhatóak, példa erre Dany esete a Csődörrel, aki meghágja a világot. Vagy azt csak félre értelmezték?
A dothraki jóslat egyszerűen nem teljesedett be, mert a gyerek halva született.
Death must be so beautiful. To lie in the soft brown earth, with the grasses waving above one's head, and listen to silence. To have no yesterday, and no tomorrow. To forget time, to forgive life, to be at peace. ~ Oscar Wilde
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Grondir
- Nem elérhető
Elendur Parmandil írta: Grondir írta:
Egyébként nekem is van olyan érzésem, hogy kezd kisarkosodni a mű Jonra és Danyre, vagy még inkább Északra és az ősi Valyriára.
Nem igazán...
Miért?
Persze van egy másik dolog is, hogy pár ember próbálja meg irányítani a dolgokat. De tagadhatatlanul ott van mögötte a természetfeletti, és azok nagy része vagy Északhoz, vagy Valyriához kötődik. És nem hiszem, hogy akár Kisujj, akár más csak sejtene is valamit Hidegkézről pl.
Más a jóslatok nem tudom mennyire megbízhatóak, példa erre Dany esete a Csődörrel, aki meghágja a világot. Vagy azt csak félre értelmezték?
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Elendur Parmandil írta:
"- Mit tegyek? - kérdezte a fáklyás, egy bőrköpenyes, vastag ember. A lábai a nehéz csizmák ellenére is hangtalanul suhantak a padlón." (AGoT, 378.o, Arya)Alyr Arkhon írta: A könnyed járást Illyriora írja. A másik szerintem is Varys, bár ez a sebhelyes arc kicsit elgondolkodtatott (Jaqennek volt ilyen, csak ő ekkor még nem lehetett ismerős Aryának).
Én erre gondoltam: "Nagyon kövér volt, mégis könnyedén mozgott, testének súlyát lábujjpárnáin hordozva, mint egy vízi táncos."
A hangtalan és a könnyed járás egyébként is egészen más.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Grondir
- Nem elérhető
Elendur Parmandil írta: rob73 írta:
Varys lehetett, aki a Bran elleni merénylettel összeugrasztotta a Starkokat és a Lannistereket?
Jaime lökte le Brant, Joffrey próbálta megölni, Petyr íratta Lysával a levelet Catelynnek (melyben Lysa a Lannistereket vádolja Jon Arryn megmérgezésével). A Starkok és Lannisterek közt amúgy is konfliktus volt, de semmiképp sem Varys robbantotta ki a háborút.
Alyr Arkhon írta: A Bran elleni merénylet - legalábbis számomra ez derült ki - Cersei műve, elvégre neki lehetett oka az egészre, hiszen Bran észrevette őket. Joffreyt hozza ki végső bűnösnek, de nem tudom mi oka lett volna rá.
Jaime műve itt csupán a titok megóvására irányult. A merénylethez Cerseinek szerintem nem volt köze, legalábbis Jaime és Tyrion is, teljesen függetlenül erre a következtetésre jutott. Meg arra, hogy nagy valószínűséggel Joffrey volt. Okát én se tudnám megmondani a kegyetlenkedésen kívül.
Viszont a Starkok és Lannisterek közti háborút Kisujjnak sikerült kirobbantani szerintem, megfelelően kihasználva az eseményeket. (Jon Arryn halála, stb.)
Viszont az is szöget ütött a fejemben, hogy Kisujj vagy mérhetetlenül jól informált, vagy neki is köze volt a Bran elleni merénylethez. Mert mikor találkozik Cattel, rögtön Tyrionra ken mindent, mintha tudott volna a dologról, pedig Catnál gyorsabban nem igen juthatott bárki is Királyvárba, max. külön céllal. Vagy A Sansának mondottak alapján, lehet ő is ott volt Deresben.
Lacho calad! Drego morn!
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Death must be so beautiful. To lie in the soft brown earth, with the grasses waving above one's head, and listen to silence. To have no yesterday, and no tomorrow. To forget time, to forgive life, to be at peace. ~ Oscar Wilde
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Varys mindig is kimondta, hogy a királyság javát szolgálja, nem a királyét. Szerintem lelépett Danyhez (aki vagy jól fogadja, vagy kivégezteti, elvégre kell meglepő halál a következő kötetbe is).
A Bran elleni merénylet - legalábbis számomra ez derült ki - Cersei műve, elvégre neki lehetett oka az egészre, hiszen Bran észrevette őket. Joffreyt hozza ki végső bűnösnek, de nem tudom mi oka lett volna rá.
Varys, Baelish, Tywin, Stannis, Doran Martell és a többi mind a saját pecsenyéjét sütögeti, eltérőek a céljaik, nem hiszem, hogy összedolgoznak.
(és szigorúan szvsz - legalább az egyikük a Mások szolgálatában áll, mégha nem is tud róla, (Én Melisandre-ra és/vagy Euronra tippelek, de tévedhetek is) méghozzá azzal az egyszerű céllal, hogy lezüllessze az egységes királyságot, nehogy érdemi ellenállást tanusíthasson. Ebbe a képbe beleillik az, hogy először Északot gyengíti meg, pont a Starkokat akik a legjobban emlékeznek a régi hagyományokra, utána a Tullykat, és így tovább.)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Gyorsan átfutottam újra, és nagyon is valószínű! A fegyveres férfi ismeri az utat, "köpcös", "vastag", valamit megnyom a falon, mire új rejtekajtó tárul fel...rob73 írta: És a másik? Nem lehet, hogy Varys? Nagy mestere az álcázásnak, és egy alkalommal Tyrion előtt is zsoldosként jelent meg. Meg az a hangtalan járás, az is rá jellemző.
Petyr a saját útját egyengeti, Varys sokkal inkább törődik a birodalommal.rob73 írta: Ezek szerint Varys és Baelish külön-külön utakon egyengetik Westeros sorsát?
Jaime lökte le Brant, Joffrey próbálta megölni, Petyr íratta Lysával a levelet Catelynnek (melyben Lysa a Lannistereket vádolja Jon Arryn megmérgezésével). A Starkok és Lannisterek közt amúgy is konfliktus volt, de semmiképp sem Varys robbantotta ki a háborút.rob73 írta: Varys lehetett, aki a Bran elleni merénylettel összeugrasztotta a Starkokat és a Lannistereket?
Varys egyszer leszögezte, hogy megveti Petyrt. Ezt még elhiszem neki.rob73 írta: Vagy minden látszat ellenére összedolgoznak?
Edric Dayne egy ismert pletykát mondott el, semmi többet. Se bizonyíték, se cáfolat nincs arra, hogy Ashara Dayne vagy Wylla tényleg Jon anyja lett volna (vagy akár arra, hogy Jon apja Ned).rob73 írta: Aryának már elmondta a 3. részben (azt hiszem) egy fiatal fiú, ki Jon anyja, csak a lány nem hitt neki.
- rob73
- Látogató
Ezek szerint Varys és Baelish külön-külön utakon egyengetik Westeros sorsát? Varys lehetett, aki a Bran elleni merénylettel összeugrasztotta a Starkokat és a Lannistereket? Vagy minden látszat ellenére összedolgoznak? Tyrion a legtöbb főhősnél éleslátóbb, megérezte a veszélyes ellenfelet mindkettőben - ha egy kicsit mélyebben belemerül a történésekbe (a Bran elleni gyilkossági kísérlet, Joffrey halála stb.), talán rájött volna, ki a hunyó. Ám ehelyett könnyebb volt neki Cersei-re fogni mindent.
Aryának már elmondta a 3. részben (azt hiszem) egy fiatal fiú, ki Jon anyja, csak a lány nem hitt neki.
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Más: a HBO boltjában jó sok cucc van, néhány póló szerintem egész pofás, ti mit gondoltok?
Sárga, villás szakáll... Gyűrűk... Mindenképpen Illyrio.Grondir írta: Az egyik talán Illiryo, de hogy a másik ki azt nem tudom, talán Varys. De biztos nem Kisujj, mert róla beszélnek.
"A lábai a nehéz csizmák ellenére is hangtalanul suhantak a padlón. Sisakja alatt kerek, sebhelyes arc és sötét borosta látszott, mellén sodronying, övében pedig tőr és rövid kard. Arya számára valahogy furcsán ismerősnek
tűnt. [... ] az akcentussal beszélő, sárga, villás szakállú férfi. - Már eltáncoltad egyszer ezt a táncot, barátom - Arya biztos volt benne, hogy még sohasem látta ezt az embert. Nagyon kövér volt, mégis könnyedén mozgott, testének súlyát lábujjpárnáin hordozva, mint egy vízi táncos. Ujjain rubin- és zafír-foglalatú aranyló vörös és halvány ezüst gyűrűk csillogtak a fáklya fényében. Hasított, sárga tigrisszemek. Minden ujján gyűrűt viselt, némelyiken kettő is volt."
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
A sárkányok tánca eredetileg a Targaryen-ház két testvére közt egy öröklés miatt indított polgárháború volt. I. Viserys a lányát, Rhaenyrát jelölte utódjául, mivel első feleségétől nem született fia; de második feleségétől már három is született, a legidősebb Aegon volt, Viserys akarata mégsem változott. A király halála után Ser Criston Cole Aegont koronáztatta királlyá, az országban pedig polgárháború tört ki. Rhaenyrát végül kivégezték (Aegon megetette a sárkányával...), Aegon pedig II. Aegon néven 2 évig uralkodott. Őt Rhaenyra fia, III. Aegon követte a trónon.Grondir írta: Meg olyan is motoszkál a fejemben, hogy mért Sárkányok tánca a címe? Vajon utalni akar a megtörtént sárkányok táncára, hogy egymás ellen fordulnak a sárkányok?
A háborúban rengeteg Targaryen (és sárkány) halt meg.
Nem tudom, Martin mit akar ezzel a címmel sugallani. Lehet, hogy csak annyit (mint már a Dany POV fejezetben is láthattuk), hogy a sárkányok kezdenek igen veszélyessé válni, és egyre nagyobb szerepet játszanak majd.
Ha jól emlékszem, Ned egyik emlékében vérről és lázról volt szó, ez lehetett egy esetleges szülés miatt (ez pedig megmagyarázná, mit is keresett a királyi testőrség három legjobb lovagja a kastélynál).Grondir írta: Jon
Kicsoda ő valójában? (..)
Lyanna a Dorne-i határvidéken halt meg
Szerintem mind a kettő. A férfi beszélt valami olyasmiről, hogy mindent el kell vesztenie ahhoz, hogy valóban a Sokarcú Isten szolgája legyen.Grondir írta: Arya
A vaksága csupán időleges, a képzésének a része?
Hasonlítsd össze Jaquen és az "alkimista" leírását... Eléggé hasonló.Grondir írta: De ki az, aki beférkőzött a Fellegvárba és megölte Pate-t, vagy hogy hívták? Jagen H'ghar?
Nem igazán...Grondir írta: Egyébként nekem is van olyan érzésem, hogy kezd kisarkosodni a mű Jonra és Danyre, vagy még inkább Északra és az ősi Valyriára.
- Grondir
- Nem elérhető
rob73 írta: A Trónok harcában van az a rész, amikor Arya Királyvárban eltéved, és kihallgat két férfit. Rég olvastam már, de szerintem az a részlet az egész történet kulcsjelenete.
Nem emlékszik valaki, kiket hallgatott ki? Illiryo-t és Kisujjat? Vagy esetleg az eunuch-ot és még valakit?
Az rémlik, hogy elmesélte az apjának, Nednek a hallottakat, aki csak kislányos képzelgésnek fogta fel az egészet, vesztére.
Az egyik talán Illiryo, de hogy a másik ki azt nem tudom, talán Varys. De biztos nem Kisujj, mert róla beszélnek.
"A lábai a nehéz csizmák ellenére is hangtalanul suhantak a padlón. Sisakja alatt kerek, sebhelyes arc és sötét borosta látszott, mellén sodronying, övében pedig tőr és rövid kard. Arya számára valahogy furcsán ismerősnek
tűnt. [... ] az akcentussal beszélő, sárga, villás szakállú férfi. - Már eltáncoltad egyszer ezt a táncot, barátom - Arya biztos volt benne, hogy még sohasem látta ezt az embert. Nagyon kövér volt, mégis könnyedén mozgott, testének súlyát lábujjpárnáin hordozva, mint egy vízi táncos. Ujjain rubin- és zafír-foglalatú aranyló vörös és halvány ezüst gyűrűk csillogtak a fáklya fényében. Hasított, sárga tigrisszemek. Minden ujján gyűrűt viselt, némelyiken kettő is volt."
Lacho calad! Drego morn!
- Grondir
- Nem elérhető
Dany
Szerintem korántsem olyan biztos, hogy meddő lett. A maegi hazudhatott is neki. És szerintem neki az volt a feladata, hogy likvidálja Danyt...
Aztán ki a sárkány másik két feje?
Meg olyan is motoszkál a fejemben, hogy mért Sárkányok tánca a címe? Vajon utalni akar a megtörtént sárkányok táncára, hogy egymás ellen fordulnak a sárkányok?
Jon
Kicsoda ő valójában? Biztos van Stark vér az ereiben, de Ned az apja volt, vagy a nagybátyja? Ha az utóbbi, az megmagyarázná, mégis miért volt olyan kényes a becsületére, hogy még Robertnek sem mondta el, hogy ki Jon anyja. Illetve akkor ki az apja, anyja Jonnak? Olvastam itt valahol, hogy Rhaegar és Lyanna. Ez könnyen magyarázható lenne: Lyanna a Dorni határvidéken halt meg, és Ned onnan hozta haza Jont, miután megvolt a párbaj a Hajnal Kardjával és társaival, ha jól tévedek. Ha viszont így van, lehetne ő a sárkány egyik feje, de akkor mért kapott rémfarkast, ha neki sárkány dukál? Illetve túlságosan a Falhoz kötött, ott megtalálta a helyét. Szerintem nem kavarna Danyvel, elég volt neki Yigritte...
Arya
Neki vajon mit tartogat még a jövő? A vaksága csupán időleges, a képzésének a része? Azt hiszem előbb-utóbb ő is eljut Danyhez, de miért van ezeknél az arcváltoztatóknál?...
Bran
Mi lesz belőle végül? Kicsoda Hidegkéz? Szerintem nem Benjen, bár lehet köze hozzá. Hogy járni is megtanul-e azt nem tudom, de nagyon fasza képességei lesznek szerintem, nem csodálkoznék, ha megtanulna repülni is. Másrészt Benjen szinte biztos, hogy nem halt meg, vagy Bran, vagy Jon a nyomára fog akadni. Benjen szerintem talált valamit a Másokkal kapcsolatban,akik szinte biztos, hogy nem jók, hisz egyszer már végig pusztították Westerost. Aztán a Fal, ha Hidegkéz nem tudott átjönni, akkor a hullák hogy tudtak? Vagy ők azért, mert behozták őket?...
Rickon
Vele mi lett? Minden Stark gyereknek valami fontos feladat jutott, neki mi fog? Vajon találkozik Ashával?...
Aztán belenéznék Varys fejébe is. Ő is több, mint amit mutat.
Sam Óvárosban faszán meg fog tanulni mindent, akár rég elfeledett dolgokat is előáshat... De ki az, aki beférkőzött a Fellegvárba és megölte Pate-t, vagy hogy hívták? Jagen H'ghar? Ezért ellenkezett annyira (mert az sztem több volt életféltésnél), mikor Arya az ő nevét mondta, mert volt még feladata?
Egyébként nekem is van olyan érzésem, hogy kezd kisarkosodni a mű Jonra és Danyre, vagy még inkább Északra és az ősi Valyriára.
...
Lacho calad! Drego morn!
- rob73
- Látogató
Nem emlékszik valaki, kiket hallgatott ki? Illiryo-t és Kisujjat? Vagy esetleg az eunuch-ot és még valakit?
Az rémlik, hogy elmesélte az apjának, Nednek a hallottakat, aki csak kislányos képzelgésnek fogta fel az egészet, vesztére.
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Rosszul mondtam. Ha nem merült volna fel Joffrey származásával kapcsolatban valamilyen kétség, amit Robert fattyainak külseje csak erősített, Stannis elfogadta volna Joffreyt. Szerintem csak úgy nem ment volna a Lannistereknek, minden alap nélkül.Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Nem feltétlen értek egyet. Ha elismerte volna Joffot :shock: , akkor lett volna kötelességtudó. Viszont a józanság valóban nem találó jelző.
Inkább a 'kötelességtudás' alatt azt kellene érteni, hogy kötelességének érezte, hogy szembe menjen Lannisterekkel.
Stannis biztos nem Azor Ahai. Mást nem tudunk.Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Az első Jon fejezet is arra utal, hogy itt kérem valami befolyásoltság van.
És árulkodóak Aemon szavai is, miszerint nem érezte a tüzet a kardban, amikor Melisandre bizonygatta, hogy Azor Azhai...
- Juraviel.Ihuan.Bedvin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Elendur Parmandil írta: Nem józannak, hanem kötelességtudónak mondanám. Ha Joffrey-t elismerte volna, akkor szolgálta volna, mint Robertet, ha nem is örömmel.
A vasemberekben pedig van egyfajta barbárság és fanatizmus, ami hiányzik az északiakból.
Nem feltétlen értek egyet. Ha elismerte volna Joffot :shock: , akkor lett volna kötelességtudó. Viszont a józanság valóban nem találó jelző.
Inkább a 'kötelességtudás' alatt azt kellene érteni, hogy kötelességének érezte, hogy szembe menjen Lannisterekkel.
Van azonban egy érdekes dolog vele kapcsolatban. Lord Arryn halála után nem sokkal gyorsan visszament Sárkánykőre. Nem tudjuk igazán, mióta van a veres asszonyrettenet karmaiban.
Az első Jon fejezet is arra utal, hogy itt kérem valami befolyásoltság van.
És árulkodóak Aemon szavai is, miszerint nem érezte a tüzet a kardban, amikor Melisandre bizonygatta, hogy Azor Azhai...
Szerk.: Vasemberek - egyetértek.
Elrond: Ónen i-Estel Edain.
Aragorn: Ú-chebin Estel anim.
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
1. Igen, az alább linkelt Reek (Theon).Alyr Arkhon írta: Nahát, egéész sok új dolgot olvastam most:
1. Van még közzétett fejezet a DwD-ből azon a hármon kívül amit Martin a honlapján cserélgetni szokott? (Daenerys, Jon, Tyrion)
2. Hivatalos POV lista? Hol merre?
3. Alyr Arkhon - na igen, Alyr eredetileg egy igen népszerű fantasy szereplő és elég sokan vettük fel a nevét. Amikor megláttam milyen sokan vagyunk, gondoltam hogy megváltoztatom az enyémet, de már mindenki így szólított.
szóval az LFG.hu (régebben RPG.hu)-n előforduló Alyr nem én vagyok, ráadásul ő előbb viselte ezt a nevet mint én.
2. Itt .
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
1. Van még közzétett fejezet a DwD-ből azon a hármon kívül amit Martin a honlapján cserélgetni szokott? (Daenerys, Jon, Tyrion)
2. Hivatalos POV lista? Hol merre?
3. Alyr Arkhon - na igen, Alyr eredetileg egy igen népszerű fantasy szereplő és elég sokan vettük fel a nevét. Amikor megláttam milyen sokan vagyunk, gondoltam hogy megváltoztatom az enyémet, de már mindenki így szólított.
szóval az LFG.hu (régebben RPG.hu)-n előforduló Alyr nem én vagyok, ráadásul ő előbb viselte ezt a nevet mint én.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Szerintem rajta keresztül mutatja be Martin Északot, tekintve, hogy Havas Ramsay "szolgálója".Felagund írta:
Juraviel.Ihuan.Bedvin írta:
Felagund írta: Theon bőre szerintem már rég Rémvölgy udvarán szárad kisebb-nagyobb darabokban
A hivatalos POV-lista szerint lesznek fejezetei.
De összességében szerintem már antimatematikus...
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Juraviel.Ihuan.Bedvin írta:
Felagund írta: Theon bőre szerintem már rég Rémvölgy udvarán szárad kisebb-nagyobb darabokban
De összességében szerintem már antimatematikus...
Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: És eztet Alyr Arkhon mondta, gondolom ő az az Alyr Arkhon, aki itt is Alyr Arkhon.
Nem, ez egy másik
Our knees do not bend easily
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Gandalf: .
- Gandalf
- Nem elérhető
galeria.index.hu/gazdasag/2011/0 ... 4a2e_l.jpg
Felháborító!
- Juraviel.Ihuan.Bedvin
- Nem elérhető
___
Ebben a fórumban (LFG.HU) viszont megszólal a fordító barátja-a szerekesztő, hogy mikorra várható a megjelenés:
Kicsit megkésve válaszolok a magyar megjelenés kapcsán feltett kérdésekre. Idén sajnos biztos nem tud kijönni, hiszen még az angol szöveg sem áll készen. Van esély persze arra, hogy a júliusi megjelenés előtt (ami reméljük, már a végleges dátum), megkapjuk a szöveget, de tekintve a jelek szerint a kétmillió leütést meghaladó terjedelmet, egy jó fordítás elkészítése olyan fél évet vesz igénybe, bármennyire is felkészült és lelkes Woof kolléga. A szerkesztés szintén minimum hat hét, utána tördelés, korrektúra, nyomda... A magam részéről 2012 tavaszát tartom reális időpontnak, de kéretik figyelembe venni, hogy mindezt szerkesztőként mondom, fogalmam sincs pl. az Alexandra 2012-es megjelenési terveiről, amelyek erősen befolyásolhatják a Dance magyar kiadását is. Egy biztos: tekintettel arra, hogy még az angol verzió sincs készen, mindez spekuláció. Az is biztos, hogy a lehető legjobb munkát adjuk majd ki a kezünkből, elvégre Wooffal együtt hosszú évek óta várunk rajongóként is erre a kötetre.
És eztet Alyr Arkhon mondta, gondolom ő az az Alyr Arkhon, aki itt is Alyr Arkhon.
Nem emlékszem erre a kommentre itt, de remélem nem baj, hogy beidéztem.
_________
Elendur, köszönöm, ezt még nem olvastam.
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Viszont célravezető.Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Tullyk És Freyek
[Kicsit kegyetlen volt Jaime, amikor a dalnokkal elénekeltette a castamere-i esőket Edmure-nak...]
Meg is feledkeztem róla. Ha össze tud szedni valami kisebb, hűséges csapatot, ő is sok bosszúságot okozhat még.Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Aki borsot törhet az orrok alá, nem is más, mint a legkirályabb Tully: Fekete Hal.
*egyetért*Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Remélem a Reedek szépen leköpőcsövezik őket.
Nem józannak, hanem kötelességtudónak mondanám. Ha Joffrey-t elismerte volna, akkor szolgálta volna, mint Robertet, ha nem is örömmel.Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Stannis bár nem a kedvenc szereplőim egyike -a fekete mágia használatával nem igazán lopta be a szívembe magát-, de mégis egy józan emberre, és viselkedésében sokkal inkább északi, mint déli ember. Észak már önmagában nagyobb, mint dél együttvéve, eredetileg önálló rész volt, és egy teljesen más embertípus él ezen a vidéken, valahol ezt a szikárságot és egyfajta kegyetlen ridegséget hordozzák magukon az itteni népek és a Greyjoyok is.
A vasemberekben pedig van egyfajta barbárság és fanatizmus, ami hiányzik az északiakból.
Mik nem történnek majd...Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: [Ááá, a fejezet zárása, Melisandre nagyon nyomul Jon irányába, kis képmutató nőstényördög, nem baj, nemsokára belelátunk a fejébe.
Felagund: nem, Theon él, Ramsay kicsit megnyúzta-darabolta, de még mindig a nyakán van a feje. Az egyik közzétett fejezet is az ő POV -jában játszódik (Ramsay régi szolgájának, Reeknek tűnteti fel.)
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Our knees do not bend easily
- Juraviel.Ihuan.Bedvin
- Nem elérhető
Nos, Edmure nem egy született vezető. (Cat az "volt", de mára megzombult - persze, érthető, azt hiszi, a teljes családját kiirtották, nem is csoda, hogy Kőszív űrnő lett belőle, de nem valami pozitív karakter.) Edmure mentségére legyen mondva, hogy lényegében a Tullyk kiíródtak a térképről, a hű zászlósaik is a szélrózsa minden irányában, ráadásul egy Vörös Nász után szépen ledarálták a Starkokkal együtt az embereiket. A Freyek és Lannisterek fogságában nem igazán van cselekvési területe.
[Kicsit kegyetlen volt Jaime, amikor a dalnokkal elénekeltette a castamere-i esőket Edmurenak...]
Aki borsot törhet az orrok alá, nem is más, mint a legkirályabb Tully: Fekete Hal. Konkrétan jót nevettem, ahogy oltogatták egymást Jaimevel.
A Freyeket meg már kezdetektől fogva nem bírom, egy ilyen népes család, akik ennyire egybenőttek, nos, belőlük nem sok jó sülhet ki. Már Deresben a két kiskölyök is eléggé debil volt, és finoman szólva is pofátlanok voltak.
Yoren biztos lekevert volna nekik egy-két sallert, ha a kezébe kerültek volna.
Az Öreg Frey rokonsága nemcsak külsőleg "problematikus", hanem értelmileg is, ezt Jaime is érzékelte Zúgó ostroma közben.
Remélem a Reedek szépen leköpőcsövezik őket.
Észak, Stannis és a Greyjoyok
Szerintem Asha -ez az én megérzésem- végül a Starkokkal fog tartani. Theonról nem tudok nyilatkozni, mert eléggé labilis személyiség, tele frusztrációkkal, Asha pedig egy tiszta elme, és van egy olyan érzésem, hogy nem fogja az embereit Észak ellen vezetni.
Sőt, szerintem Boltonnak igencsak borsot fog törni az orra az ála, talán a Starkokhoz hű családokkal egyetemben.
Stannis bár nem a kedvenc szereplőim egyike -a fekete mágia használatával nem igazán lopta be a szívembe magát-, de mégis egy józan emberre, és viselkedésében sokkal inkább északi, mint déli ember. Észak már önmagában nagyobb, mint dél együttvéve, eredetileg önálló rész volt, és egy teljesen más embertípus él ezen a vidéken, valahol ezt a szikárságot és egyfajta kegyetlen ridegséget hordozzák magukon az itteni népek és a Greyjoyok is.
Asha talán ezért látja be igazán, hogy itt az együttműködéssel többre mennek, mint vasfizetéssel.
Euron viszont egy az egyben délnek és keletnek tart. Észak egyelőre úgy tűnik marginális számára, ám van egy olyan érzésem, hogy ez csak addig lesz így, míg a sárkányokkal fel nem perzselné a délvidéket.
Mert el kell ismerni, Északhoz képest dél sokkal gazdagabb.
Stannisra visszatérve, ő jobban illik az északi közegbe. Az északiaknak csupán az jelenthet problémát, hogy a vadakból áttelepítene a Falon innenre, és Jon meg is jegyzi, hogy ezt nem feltétlen fogadnák el az északiak.
Érdekes az első fejezete, ami fent van Martin honlapján. Stannisé az egyetlen ütőképes erő, de nem valami kompromisszum kész és ez vissza fog ütni szerintem. Hallgatnia kell Jonra, hogy Mance a segítségére lehet.
[Ááá, a fejezet zárása, Melisandre nagyon nyomul Jon irányába, kis képmutató nőstényördög, nem baj, nemsokára belelátunk a fejébe.
""Is that a threat, my lady? Do you mean to burn me too?"
"You mistake my meaning." She laughed. "I fear that I make you uneasy, Lord Snow."
Jon did not deny it. "The Wall is no place for a woman."
"You are wrong. I have dreamed of your Wall, Jon Snow. Great was the lore that raised it, and great the spells locked beneath its ice. We walk beneath one of the hinges of the world." Melisandre gazed up at it tenderly, her breath a warm moist cloud in the air. "This is my place as it is yours, and soon enough you may have grave need of me. Do not refuse my friendship, Jon. I have seen you in the storm, hard pressed, with enemies on every side. You have so many enemies. Shall I tell you their names?"
"I know their names."
"Do not be so certain." The ruby at Melisandre's throat gleamed redly. "It is not the foes who curse you to your face that you must fear, but those who smile when you are looking and sharpen their knives when you turn your back. You would do well to keep your wolf close beside you. Ice, I see, and daggers in the dark. Blood frozen red and hard, and naked steel. It was very cold."
"It is always cold on the Wall."
"You think so?"
"I know so, my lady."
"Then you know nothing, Jon Snow," she whispered."
Biztos vagyok benne, hogy tud valamit Jonról...]
Szóval Stannis elfogadása annak függvénye lesz, hogy mennyire lesz kompromisszum-kész.
Petyr, Varys, Illyrio
Nos, remélem Petyrt nem éri utol Harrenhal átka.
Viszont nem hinném, hogy alábecsüli a Danyról szóló híreket.
– El sem hinnéd, mi minden történik Királyvárban, kedvesem. Cersei egyik ostobaságot
követi el a másik után, amikhez felettébb nagy segítséget kap süketekből, némákból és vakokból
álló tanácsától. Mindig is számítottam rá, hogy koldusbotra juttatja a birodalmat, és elpusztítja
magát, de sosem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan sikerül neki. Bosszantó! Reméltem,
lesz négy-öt csendes évem, hogy elültessek néhány magot, és hagyjam beérni a gyümölcsöket,
de most... még szerencse, hogy lételemem a zűrzavar. Attól tartok, az a kis béke és
nyugalom, amit az öt király hagyott ránk, nem fogja túlélni a három királynőt.
– Három királynőt? – Alayne nem értette.
Petyr pedig nem akarta kifejteni. Inkább elmosolyodott [...]
Szerintem nagyon is képben van az események kapcsán. Amikor Sansát megkaparintja, a következőket mondja neki:
-Mindig zavard össze az ellenségeidet! Ha nem biztosak
benne, ki vagy és mit akarsz, nem tudhatják azt sem, mi lesz a következő lépésed. Néha azzal lehet a legjobban félrevezetni őket, ha olyasmit teszel, aminek semmi értelme, vagy egyenesen ártasz vele saját magadnak. Ne felejtsd el ezt, Sansa, ha te is belépsz a játszmába!
- Mi... milyen játszmába?
- Az egyetlen játszmába. A hatalmasok játszmájába.
Meg lennék lepve, ha nem tudna a keleti fenyegetésről. Nagyon jól megtudja játszani a tudatlant és értetlent. Persze, lehet, hogy igaz, amit írtok, hogy alábecsüli, viszont valahogy ellentmond az egésznek az, hogy azt írja, azt hitte, hogy van még négy vagy öt nyugodt esztendeje.
Ne feledjük, a ADwD párhuzamosan fog futni (Martin szerint kb. a könyv feléig), és a beszélgetés a könyv a végén van. Addigira szerintem Danyt kiugrasztják a Martellek és a vasemberek a Rabszolga-öbölből és megindul a sárkányok tánca.
Úgyhogy Petyr szerintem valami olyasmit tud Danyről, ami mi még nem.
És még egy dolog. Varys Tyriont Illyriohoz küldte... Roppant érdekes. A sárgaszakáll pedig egy megmentőről beszél... Úgyhogy szerintem jön a dózer...
Király lesz elképzelni a Tyrellek és Lannisterek arcát, amint azt mondják: vazze, sárkányok.
Másrészt, folyton majmokat emleget.
Van egy hatalmas kontinens délen, amit Sothoryosnak nevezne... Vajon lesz itt valami? Vagy Valyriára utal?
Nem tudni.
Szerk.: Bár lehet, hogy pusztán a méretére utal. Ki is jár ennyi azoknak, akik kétezer óta tizenegy évet vártak Danyre, Jonra, Tyrionra, Branre, Davosra, Melisandrera, a többiekre.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Lehet, hogy van mélyebb utalás, de ezt még a szöveg ismeretében sem biztos, hogy elsőre eltaláljuk, amennyire Martint ismerem...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Ismerem. Szeressük a Freyeket!Felagund írta: Összefüggésben lehet a groteszk, morbid és cinikus humorra való képtelen fogékonyságommal
Az öreg Freyről mindig az a vicc jut eszembe, mikor az istentisztelet vége felé a lelkész megkérdezi a híveket:
- Hányan bocsátottatok meg az ellenetek vétkezőknek?
Mindenki teszi a kezét, kivéve egy vénségesen vén asszonyt.
- Mari néni! Hát nem tetszik megbocsájtani az ellenségeinke? - kérdezi a lelkész megütközve
- Nekem, tisztelendőúr nincs egyetlen ellenségem sem - mondja az apró hölgy.
- Nohát, ez különös, no és hány évesnek is tetszik lenni?
- Kilencvennyolc múltam.
- Mari néni, ha megkérhetem, tessék kijönni a gyülekezet elé, s mesélje el nekünk, miképpen lehetséges, hogy valaki majdnem százéves, és nincs egyetlen ellensége sem!
Az aranyos néni kitotyog a lelkész mellé, szembefordul a gyülekezettel, és csak ennyit mond angyali mosollyal:
- Túléltem a rohadékokat!
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.