Színművek

Szavazás: GONDOLIN: Érdekel-e, és ha igen, milyen körülmények mellett adjuk elő? (was ended 0000-00-00 00:00:00)

Igen, adjátok elő LEP-en (ha lesz egyáltalán), alapos felkészültséggel, aki meg nem érti meg, azt cs
30 30%
Igen, adjátok elő KÖMT-ön, jól felkészülten
20 20%
Igen, adjátok elő táboritalin, az se érdekel, ha csak felolvassátok, egy éve várok már erre a vacakr
16 16%
Ne, hacsak nincs elég időtök foglalkozni vele, próbálni, stb, hogy egy tökéletesen lecsiszolt darabk
17 17%
Ne, ha ennyi probléma van vele, akkor kb. az idei tábornál is nyomorékabb marhaság lehet, ráadásul e
8 8%
Inkább táncoljatok, a port jobban bírom
9 9%
Szavazók száma: 2 ( Dru, Próbababa )
Csak regisztrált felhasználók szavazhatnak
Több
21 éve 1 hónapja #142347 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Színművek

Cueddo írta:
A rendezéssel kapcsolatban viszont egy dolgot mindennél jobban el szeretnék kerülni - mégpedig azt, hogy mindenre hajlandóak legyünk azért, hogy a közönségnek tetsszen. Be kell vallanom, én minden elektronikus macera nélkül képzeltem az előadást - belátom, hogy ez a jelenlegi feltételek mellett lehetetlen, mert sajnos minden kötött.

Ezt hogy érted?

Cueddo írta: És az is igaz, hogy mi magunk (egyelőre :wink: ) nem tudunk olyan színészi teljesítményt nyújtani.

szvsz tudunk olyan jók lenni mint bármilyen amatőr színtársulat, csak elhatározás kérdése az egész

Cueddo írta: Viszont én azt mondom, ne legyen multimédiás az előadás. Szerintem nagyon is jó, ha meglesz az a három kép a háttérben. (Lehet, hogy fafejű vagyok, de továbbra is tartom magam a véleményemhez, hogy nem feltétlenül mi vagyunk hibásak, ha a közönség nem tudja élvezni az előadást.)

Egyetértek (mindennel)

Találkozók: nekem max szerda (de akkor már 2 utántól), vagy kéthetente csütörtökön (talán, ha nem focizok :) ), vagy bármikor este 7 után (bár akkor már vszleg nem leszek olyan virgonc és kreatív, mint lennék egyébként :D )

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 1 hónapja #142346 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Színművek
uff!

no.

tartam: hogy mi hosszó, meg mi nem, az tőlünk függ. ha ki tudjuk tölteni érdemlegesen azt a 45 percet, és nem csak szövegmondás és fura mozgás az egész, ám legyen.

rendezés: zümmm.... a közönség. kiknek akarjuk előadni? A LEPen esti előadás leszünk, tehát bárki bejöhet akit érdekel. Kik lesznek este ott a
LEPen? Mert ők a célközönség. Az ő számukra kell befogadhatóvá tenni a darabot. Ez nem azt jelenti, h szájba kell rágni megminden, hanem annyit, h ne csak a darab készitői élvezzék/értsék.

multimédia: miért ne legyen? Cueddo, te magad mondottad, nem vagyunk akkora szinészi tehetsége, h lenyűgözzük a népet. ez az eszköz kiesik. viszont kaptunk másik eszközöket, amiket szvsz érdemes felhasználni...

időpontok:
mondtok vmit ezzel a hétvégi szereplőválogatással :P alig vagyok itthon, de meg tudom oldani.

egyre inkább ógy látom, van mit megbeszélni...

need more brainz. yourz. now.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 1 hónapja #142343 Írta: Felagund

Finwe írta: Felagund:

Feanoros szindarab LESZ a LEP-en, mert nem lesz gagyi, és meg tudjuk csinálni jóra (egyre inkább így látom, és egyre több ötletem van), és mert Ankalimon is ragaszkodik hozzá. És megpróbálom lerövidíteni amennyire lehet, persze lehet, hogy 40 percesnek azért kéne lennie, de majd meglátjuk.

Hannon le!

De én nem nagyon tudok mit csinálni, amíg kezemben nincs a forgatókönyv (akármelyik), csak gyűjtögetem az ötleteimet... (meg majd lehet, h teszek egy tanulmányi kirándulást a Corvinba :) )

Több
21 éve 1 hónapja #142315 Írta: Cueddo
Cueddo válaszolt a következő témában: Színművek

Finwe: azt hiszem, abban hamar meg tudunk egyezni, hogy milyen hosszú legyen. a félóra szerintem rövid, de a 40-45 perc már elfogadható. (egyébként az is lehet, hogy a teljes forgatókönyv annyi előadva, aztán majd nézünk nagyokat... :roll: )

A vezetés nekem megfelel (Gillz, Felagund, Morgana, Finwe + jómagam).

A rendezéssel kapcsolatban viszont egy dolgot mindennél jobban el szeretnék kerülni - mégpedig azt, hogy mindenre hajlandóak legyünk azért, hogy a közönségnek tetsszen. Be kell vallanom, én minden elektronikus macera nélkül képzeltem az előadást - belátom, hogy ez a jelenlegi feltételek mellett lehetetlen, mert sajnos minden kötött. És az is igaz, hogy mi magunk (egyelőre :wink: ) nem tudunk olyan színészi teljesítményt nyújtani.
Viszont én azt mondom, ne legyen multimédiás az előadás. Szerintem nagyon is jó, ha meglesz az a három kép a háttérben. (Lehet, hogy fafejű vagyok, de továbbra is tartom magam a véleményemhez, hogy nem feltétlenül mi vagyunk hibásak, ha a közönség nem tudja élvezni az előadást.)

A talik: nekem sajnos semmiképp nem jó a kedd, mert reggeltől estig benn vagyok az egyetemen. Ami jó, az a hétfő(4 után), csüt(déltől), péntek(2-től).
A forgatókönyv véglegesítése részemről lehetne jövő H(szept29), Cs(okt2), esetleg P(okt3) (fentebb jelzett időben), a szereplőválogatást meg jövő hét végén kéne megtartani (okt4-5). És akkor el is kezdhetjük a próbákat az Ancalimon által megadott határidőtől (okt6, H).

[size=9:2plchfes](Egyéb: nem tudom, ki fogja a LEPen megnézni, ha egyáltalán elő lesz ott adva, de szerintem az MTT megérdemel majd egy zártkörű ismétlést :) )[/size]

Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.

(Dylan Thomas)

Több
21 éve 1 hónapja #142303 Írta: Dodiee
Dodiee válaszolt a következő témában: Színművek

Finwe írta: Nos a vége úgy nézne ki a darabnak, hogy fel kel a nap és ezt az jelképezné, hogy teljesen kivilágosodik a teremben és így a vásznon Aman képe elhalványulna és el is tűnne, mint ha csak egy álomkép lett volna. Jó persze valahogy egyértelműsítenénk, hogy itt tényleg a nap kel fel, nem pedig csak vége a darabnak:)

Csak egy ötlet:Nem tudom, ki látta a Szigeten a Carmina Burana-t, de ott nagyon jól érzékeltették a napfelkeltét, azzal, hogy amellett, hogy kivilágosodott, egy aranyszínű kört(a Napot) húzták fel a háttérben. Sztem ez nálunk is sokkal érthetőbbé tenné a dolgot, bár nem tudom mennyire lehetne megoldani, hiszen azért ez mégsem igazi színház, lehet hogy nincs ilyen technikai felszerelés...

De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.

Több
21 éve 1 hónapja #142294 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Színművek
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy lesz-e tali most csütörtökön a k@v-ben. Az olvasottakból ítélve nem. Jövő hét kedd az szeptember 30-a, igaz? Aznap délután utazom Olaszországba, és október 8-án, szerda este érünk haza.
Mikor lesz szereplőválogatás? Ha fontos minél előbb, nem baj, akkor segítek majd a szöveg stilisztikai munkálataiban, meg még hivatalos vagyok a kórusba is. És egyetértek Mauval, a legjobb a szombat szv-ra, akkor (tnyire)mindenki kipihent és időben ott tud lenni.

Aiya, Leguanember

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Több
21 éve 1 hónapja #142276 Írta: Finwe
Finwe válaszolt a következő témában: Színművek
És megkérnék mindenkit, hogy ne indítson senki magánakciókat és ne terjeszgessen senki magától semmit, hogy nem lesz színdarab, meg semmi ilyesmit, előbb együtt döntsünk és csak aztán forduljunk Ankalimonékhoz, akár azzal, hogy nem vagyunk elég felkészültek, akár mással. De szörnyű az, ha mindenki keresztbe-kasul szervez és rémhireket, meg pletykákat indít útjára. :!:
Javaslom, hogy Gillz, Cueddo, Felagund, meg Morgana, meg bocsi de jó magam :oops: , hogy mi így öten mindig egyeztessünk fontos kérdésekben.
Vagy van más javaslat? Elfogadjátok ezt?

Úgy érzem, hogy innentől kedzve jóval komolyabban kell a dolgot venni és ehhez hozzá tartozik a fegyelem és a jól megszervezett csapat.

Több
21 éve 1 hónapja #142269 Írta: Finwe
Felagund:

Feanoros szindarab LESZ a LEP-en, mert nem lesz gagyi, és meg tudjuk csinálni jóra (egyre inkább így látom, és egyre több ötletem van), és mert Ankalimon is ragaszkodik hozzá. És megpróbálom lerövidíteni amennyire lehet, persze lehet, hogy 40 percesnek azért kéne lennie, de majd meglátjuk.

Nos most kezdem el a forgatókönyvet, de még előtte nem állom meg, hogy ne írjak be még egy ötletet ide. A lényeg az lenne, hogy végig félhomály lenne az egész moziban és a vászonra vetítenénk a hátteret. Sőt a háttereket olyanra is meg lehetne festeni(vagy kész képet felhasználni), hogy az adott fa fényének színét tükrözze. Nos a vége úgy nézne ki a darabnak, hogy fel kel a nap és ezt az jelképezné, hogy teljesen kivilágosodik a teremben és így a vásznon Aman képe elhalványulna és el is tűnne, mint ha csak egy álomkép lett volna. Jó persze valahogy egyértelműsítenénk, hogy itt tényleg a nap kel fel, nem pedig csak vége a darabnak:)

Jó, írom a forgkönyvet a szinopszistól a technikai forgatókönyvig. Aztán a párbeszédet állitólag valaki jóra megírta, azt ha tetszik Nektek a forgkönyvem, akkor átszabhatja rá aki írta, már ha az enyém nem lesz megfelelő. És nagyon erősek lesznek benne képi és zenei effektek, persze nem a színháziak rovására. Tehát nem egy egyszerű színdarab lesz, inkább valami olyan előadás ahol a látvány effektek nagyon erősen jelen lesznek (inkább a vásznat használjuk, ott van hely ellentétben a színpaddal, ott nagyon egysíkban mozgás lesz csak), mert egész egyszerűen szükségünk van rájuk, ha nem akarjuk, hogy unalomba fulladjon az egész. Nagyon profi csapatnak kéne lennünk ahhoz, hogy látvány nélkül is jól meg legyen a dolog, de még tán úgy sem menne.
Szóval javaslom, hogy ez egy "multimédiás előadás" legyen.
De jó, ez az én javaslatom. Mit szóltok?

Több
21 éve 1 hónapja #142246 Írta: Mau Rauser
Mau Rauser válaszolt a következő témában: Színművek
Hm... csak egy kérdés...a szereplőválogatásos talit nem lehetne hétvégére rakni...? Mert vsz a hétköznap az elég sok embernek ütközik...

-- Mau

Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)

Több
21 éve 1 hónapja #142101 Írta: Felagund
Namostakkor!

Elmondaná nekem valaki, hogy mi LESZ és mi NEM LESZ a LEP-en??? (És ami lesz az milyen formában???) Mert már totál össze vagyok zavarodva, névszerint benne vagyok vagy négy produkcióban, de semmi biztosat nem tudok! HELP!!!

Navaer!
Felagund

Több
21 éve 1 hónapja #142096 Írta: Finwe
Hali!

A tegnapi talin megígértem többek közt Ankalimonnak, és az ott levő színdarabosoknak, hogy írok egy rövidített forgatókönyvet, amely az eredeti koncepcióból indul ugyan ki, de minimalizálja a szereplők számát. Ezt keddre megírom, látványtervvel, meg minde egyébbel, és lesz egy kész forgatókönyv. Megírom legalább tartalmuk szerint is a párbeszédeket, aztán legfeljebb valaki javít rajta kicsit, de ezek már lényegében stílusbeli dolgok lennének. Úgyhogy javaslok egy jövőheti keddi talit (ahol véglegesítenénk a forgatókönyvet), és ha jól emlékszem szerdára beszéltünk meg a Corvinba szerplőválogatást, ahol megnéznénk ki mit tud. Cueddo megszervezed ezeket a talikat?

Egyébként nem lesz csonka a történet, meg lehet azt csinálni jól szerintem :wink: Cueddo a 60 perc túl hosszú, egyszerüen unni fogják. Rövid, de "csattanós" törtönetet kéne csinálni, amit igazán csak azok fognak érteni, akik ismerik Tolkien világát, aki meg nem, az látni fog egy pár látványos jelenetet, és talán szépnek fog találni 1-2 dolgot, és persze dramaturgiailag azért érthető lesz számára a dolog, többet szerintem nem várhatunk.

Egyébként a tüzet fel lehetne vetíteni a díszlet felé, sőt lehetséges egy olyan verzió is, amelyben a háttér végig vetítve lenne és félhomályban játszódna az egész, ja és lenne egy kétméteres paraván, amely a fenn vetített képnek lenne a folytatása, így nem lennének zavaró árnyak sem, és a látvány sem lenne rossz. Egyébként a prológus alatt festményeket lehetne vetíteni a falra, és közbe szólna a zene, így lehetne hosszabb a szöveg.

NO, hát ez az én véleményem. Akkor szervezzük meg a jövőheti forgkönyves talit, és a kasztingolást, ahova kellenek színészethez értő emberek. Még kedd előtt megpróbálom föltenni a forgkönyvet a netre és akkor meg lehet nézni és a talin lehet kritizálni.

Ennyi

Több
21 éve 1 hónapja - 21 éve 1 hónapja #142081 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Színművek

Léli írta: Örülnék neki, ha ledőlne, hogy a LEP-re készültök, vagy utána, mert van olyan személy, akit nagyon-nagyon szívesen látnánk a Humoros Előadásban, de arra hivatkova nem akarja elvállani a szerepet, hogy ezzel a darabbal kell készülnie.

:roll: :lol: 8)

No, mindenesetre beteszek ide egy fordítást a 131. levélből. Gondolom, jól jöhet, ha olyan prológust illetve szinapszist szeretnénk írni a Fëanorhoz, ami Tolkien mester saját nézeteivel is összhangban van. ;)

Estel Adániel egy angol nyelvű Szilmarilok példányban található levélkivonatból kiválasztott két részlet fordításaként írta: (FROM A LETTER BY J.R.R. TOLKIEN TO MILTON WALDMAN, 1951)

"... A ciklus egy kozmogóniai mítosszal, az Ainuk Muzsikájával kezdődik: Isten és a Valák (vagy erők; magyarosítva istenek) kinyilatkoztatásával. Ez utóbbiak - ahogy mondanunk kéne - angyali erők, akiknek funkciója, hogy rájuk ruházott (uralkodó és kormányzó, nem pedig teremtő, megalkotó vagy újjáalkotó) fennhatóságot gyakoroljanak a hatásköreiken belül. Ők 'isteniek', azaz eredetileg 'odakint' voltak és léteztek már a világ készítése 'előtt'. A hatalmuk és bölcsességük a kozmogóniai drámáról való Tudásukból származik, amelyet először drámaként észleltek (vagyis oly módon, ahogyan egy valaki más által komponált történetet észlelünk), és később mint 'valóságot'. Puszta narratív eszközként ez persze olyan lényeket van hívatott biztosítani, akik azonos rendűek szépségben, hatalomban, és felségben, mint a felsőbb mitológiák 'istenei', ugyanakkor elfogadhatóak - nos, egyszerűen szólva, egy olyan elme számára, amely hisz a Szentháromságban.
Ez aztán gyorsan átvezet a Tündék Történelméhez, vagy magához a Szilmarilokhoz; a világhoz ahogy mi érzékeljük, de persze egy még mindig fél-mitikus módba átlényegítve: azaz velünk többé-kevésbé összehasonlítható formátumú racionális megtestesült teremtményekkel foglalkozva. A Teremtés Drámájáról való Tudás nem volt teljes: nem teljes egyik individuális 'isten' számára sem, és akkor sem, ha a panteon egyesítené minden tudását, mert (részben a lázadó Melkor gonoszságát helyrehozandó, részben hogy mindent végső részletgazdagságban teljesítsen ki) a Teremtő nem fedett fel mindent; Isten Gyermekeinek létrehozása és természete volt a két fő titok. Minden amit az istenek róluk tudtak, az volt, hogy el fognak jönni kijelölt időkben. Az Isten Gyermekei ilyenformán eredendően rokonok és hasonlatosak, és eredendően különbözőek. Mivel ezenkívül ők teljesen 'mások' az istenek számára, akiknek a megalkotásában nem játszottak szerepet, ezért az istenek speciális vágyának és szeretetének tárgyai. Ők az Elsőszülöttek, a tündék; és a Követők, az emberek. A tündék végzete hogy halhatatlanok legyenek, hogy szeressék a világ szépségét, tökéletességük és finomságuk adományaival teljesen kivirágoztassák azt, fennmaradjanak addig, ameddig a világ tart, és soha el ne hagyják azt, még akkor sem ha 'megölik' őket, hanem visszatérjenek újra - és mégis, amikor a Követők jönnek, tanítsák őket és utat engedjenek nekik, 'elhalványodjanak' ahogy a Követők felnőnek és abszorbeálják az életet amelyből mindketten erednek. Az emberek Végzete (vagy Ajándéka) a halandóság, szabadság a világ köreitől. Mivel a teljes ciklus nézőpontja a tündéké, nincs mitikus magyarázat a halandóságra: ez egy rejtélye az Istenek, amelyről semmi többet nem tudni, mint hogy 'amit Isten az emberrel tervez, rejtve van': bánat és irigység tárgya ez a halhatatlan tündéknek." {p. xiv-xv, The Silmarillion - HarperCollinsPublishers, 1999}

"... A történetnek, magának a Szilmariloknak a fő teste a legtehetségesebb tünde-nemzetség bukásáról szól, a legtávolabbi Nyugatról, Valinorból (afféle Paradicsom, az istenek otthona) való száműzetéséről, visszatérésükről szülőhelyükre, Középföldére, amelyet hosszú ideje az Ellenség ural, és az ővele, a még látható alakban megtestesült Gonosz hatalma elleni küzdelmükről. Onnan kapta a nevét, hogy az eseményei mind felfűződnek a Szilmarilok ('tiszta fény ragyogása'), avagy az Ősi Ékszerek sorsára és jelentőségére. Az ékkövek készítésével főleg a tündék szub-kreatív szerepe van jelképezve, ám a Szilmarilok, mint olyanok többek voltak puszta gyönyörű dolgoknál. Volt a Fény. Volt Valinor Fénye, ami a Két Fában, az Ezüst és Arany Fákban lett láthatóvá téve*. Ezeket az Ellenség gonoszságból elpusztította, és Valinor elsötétült, habár belőlük, mielőtt teljesen meghaltak volna, eredt a Nap és a Hold fénye. (Egy figyelemre méltó különbség ezen legendák, és sok másik között, hogy a Nap nem isetni szimbólum, hanem egy második-legjobb dolog, és a 'Nap fénye' (a világ a nap alatt) egy a bukott világra használt kifejezéssé válik, és egy kizökkent tökéletlen látványévá).
De a tündék fő mesterembere, Fëanor belefoglalta Valinor Fényét a három legfőbb ékszerbe, a szilmarilokba, mielőtt a Fák beszennyeződtek vagy elpusztultak volna. Ez a Fény így eztán csak ezekben az ékkövekben élt. A tündék bukása Fëanor és hét fiának ezen ékkövekhez fűződő önző birtokvágyán keresztül következik be, amelyeket az Ellenség elrabolt, belefoglalt a Vaskoronájába, és áthatolhatatlan erődjében őrzi. Fëanor fiai szörnyű és istenkáromló esküt tesznek, ellenségüknek és bosszújuk tárgyának nevezve mindent és mindenkit - beleértve még a valákat is - , aki bármely Szilmarilt magánál tart, vagy magának követel. Megrontják nemzetségük nagyobb részét, akik fellázadnak az istenek ellen, és elhagyják a paradicsomot, hogy reménytelen háborúba kezdjenek az Ellenség ellen. Bukásuk első gyümölcse a háború a paradicsom földjén, a tündéknek tündék általi legyilkolása, és ez, valamint gonosz esküjük von maga után minden minden későbbi hősiességet és árulást, és ez fordítja visszájára minden győzelmüket.

*:
[size=9:2i5v57ot]Amennyire ez szimbolikus vagy allegórikus jelentőséggel bír, a Fény annyira ősi jelkép az Univerzum természetére vonatkozóan, hogy aligha lehet analizálni. A Valinor fénye (amely a bármiféle bukás előtti fényből származik) az ésszerűségtől különválasztatlan művészet fénye, amely a dolgokat egyaránt nézi tudományosan (vagy filozofikusan) és képzeletbelien (vagy szub-kreatívan), és azt mondja rájuk hogy jók - amiképp gyönyörűek. A Nap (vagy a Hold) Fénye a Fák fényéből ered, de csak azután, hogy a Gonosz beszennyezte őket.[/size]"{p. xvi-xvii, The Silmarillion - HarperCollinsPublishers, 1999}

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
21 éve 1 hónapja #142032 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Színművek
Üdv!

Cueddo írta: Ankalimon reakciójával különösen egyetértek - ha nem a LEPre, hát azutánra megcsináljuk magunknak... csak azt szeretném, ha ez az "azután" mondjuk tavasszal lenne, és akkor szabadtéri előadást rendeznénk - de ez már részletkérdés...

Ehhez hadd legyen valami hozzáfűznivalóm:
Örülnék neki, ha ledőlne, hogy a LEP-re készültök, vagy utána, mert van olyan személy, akit nagyon-nagyon szívesen látnánk a Humoros Előadásban, de arra hivatkova nem akarja elvállani a szerepet, hogy ezzel a darabbal kell készülnie. Ha a LEP utánra (tavasz) készülnétek, akkor kicsit több időtök lenne, kihagyhatna (jó)pár próbát, és lenne ideje a Humoros Előadásra...
Szóval ezért szeretném, ha döntenétek.

Léli

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."

Több
21 éve 1 hónapja #142011 Írta: Cueddo

Finwe: a tűzropogásos ötlet tetszik, de szerintem kisfiú nélkül is meg lehetne oldani - persze ha van vkinek egy vállalkozó kedvű rokona/ismerőse, az csak jó, de ne ezen álljon vagy bukjon a jelenet.

[size=9:314ucwyn]vegyünk ki egy csomó szereplőt és úgy írjuk meg a forgatókönyvet, vagy rövidítsük le az egészet és legyen max félóra. Menne ez így szerintetek?[/size]

Hát, szerintem meg legyen meg a kerek 60 perc - ha megcsonkítjuk a történetet, akkor csomó mindent elveszítünk vele. először végig kell játszani az egészet, aztán meglátjuk, hogy mennyi - és utána tudunk viszonyítani meg rövidíteni esetleg. de sztem alapvetően dolgozzunk a forgatókönyv-vázlattal, ami itt van a topikban.

(Dylan Thomas)

Több
21 éve 1 hónapja #142008 Írta: Laurelen
Laurelen válaszolt a következő témában: Színművek

gillz írta:
meg a tüzes ötlet is jól hangzik... úgy gondolod vetítünk?
fenn van a legutóbbi változata a dolognak vhol?

nem hinném hogy lehet vetíteni, mert a díszlet belelóg a képbe, szóval a vászon használhatatlan- kivéve akkor ha felgyújtjuk.. :twisted:

egyébként, tűzropogás zajjal és piros fénnyel kiváló tüzet lehet kreálni.

"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)

Több
21 éve 1 hónapja #141989 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Színművek
Üdvözletem. Én szívesen besegítek.. Ha kell szerepben, ha kell másként. Nekem tulajdonképpen minden délutánom szabad! szóval tényleg szívesen jelentkezem bármire!

Morgana: Mikor akartok szereplőválogatást?

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
21 éve 1 hónapja #141969 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Színművek
egyetértek Finwével

Szerintem vágjunk bele az egészbe bátran, de a szereplőválogatást tényleg meg kell ismételni, pontosabban jobban végig kell gondolni a dolgot, és újabb erős javallatom van: vegyünk ki egy csomó szereplőt és úgy írjuk meg a forgatókönyvet, vagy rövidítsük le az egészet és legyen max félóra. Menne ez így szerintetek?

meg a tüzes ötlet is jól hangzik... úgy gondolod vetítünk?
fenn van a legutóbbi változata a dolognak vhol?

need more brainz. yourz. now.

Több
21 éve 1 hónapja #141949 Írta: Finwe
Hali!

Egyetértek Ankalimonnal (bár kétségeim ugyanolyan erősek, mint Morganáé :( :D ), szerintem is bel kell vágni a dologba, aztán legfeljebb nem lesz bemutatva. Na és? :tongue:

Cueddo:
Ami a prológust illeti, elfelejtettem felrakni, de holnapra fenn lesz igérem. Továbbá a vilgítás felől is elkezdtem érdeklődni, remélhetőleg minél hamarabb kiderül, hogy lesz e pénz rá.
Ami a rendezést illeti, nekem lenne egy két ötletem és ha elfogadod a próbákon is szivesen ott lennék és elmondanám a véleményemet, mert nagyon izgat a rendezés (a tábori törp előadás megrendezésénél is elég hangos voltam :oops: )
Le is írom ide egy elég ambíciózus ötletemet, amit már néhányótoknak elmondtam: Míriel meghal... tűz ropog...Feanor, mint kisgyermek (5-6 éves kisfiú) áll a fehér lepellel letakart anyja előtt, és nézi...tűz ropog...Felnéz a mellette álló két fára, majd a nézők szemébe néz elszántan. És ropog a tűz!

Szerintem vágjunk bele az egészbe bátran, de a szereplőválogatást tényleg meg kell ismételni, pontosabban jobban végig kell gondolni a dolgot, és újabb erős javallatom van: vegyünk ki egy csomó szereplőt és úgy írjuk meg a forgatókönyvet, vagy rövidítsük le az egészet és legyen max félóra. Menne ez így szerintetek?

Több
21 éve 1 hónapja #141852 Írta: Cueddo

Nos,

én továbbra is vállalom a rendezést és minden munkát a színdarabbal kapcsolatban, amire csak igény van, csak az az aprócska kérésem lenne, hogy valaki mondja meg végre, hogy mi lesz, Ti mit akartok, a vezetőség mit akar, stb.
Mert pl. most azt láttam a tánctopikban, hogy Míriel szerint ugrott a Feanoros előadás, itt viszont szeretnétek, hogy legyen. (Megjegyzem, kezdek én is afelé fordulni, hogy zártkörű mtt-előadás jobb lenne, de természetesen bízom abban, hogy sikerülne megcsinálni LEPre, csak nem szeretem ezt a keresztbe-kasul-szervezést.)

És szerintem verjük ki minél hamarabb a fejünkből, hogy egyes-egyedül mi vagyunk hibásak, ha a laikus közönségnek nem sikerül megértenie a darabot. Szerintem megtalálhatunk egy olyan egyensúlyt, hogy a történet logikai lánca annak is összeálljon, aki nem ismeri; és az pedig különösen élvezze az utalásokat, aki olvasta is.

Szóval, ha nincs ellenvetés, én folytatom a munkát, ahogy eddig. (Ancalimon reakciójával különösen egyetértek - ha nem a LEPre, hát azutánra megcsináljuk magunknak... csak azt szeretném, ha ez az "azután" mondjuk tavasszal lenne, és akkor szabadtéri előadást rendeznénk - de ez már részletkérdés...)

(Dylan Thomas)

Több
21 éve 1 hónapja #141749 Írta: Morgana
Morgana válaszolt a következő témában: Színművek
Sziasztok!

Tegnap este beszéltem Ankalimonnal, elmondtam neki is a kétségeimet - de nem tudtam meggyőzni. Kiállt amellett, hogy a LEPen legyen Feanor. (Szerinte, ha nagyon rossz lesz, legfeljebb egyátalán nem mutatjuk be a nagyközönségnek, hanem egy héttel utána szűk körben... :? )
Részemről továbbra sem vagyok megyőzve, sőt.

Annyi viszont biztos, hogy komoly szereplőválogatást fogunk tartani, ezért senki ne vegye még száz százaléknak a szerepét.

(Cue: így viszont minden szerepből kell pár mondat biztos dialógus.)

Beszéltem angievel is, és nekem úgy tűnt, hajlik arra, hogy mint képzett színész, mimikát, mozdulattechnikát, esetleg némi hangképzést tanítson.

Mindehhez viszont komoly(!) fegyelem és eltökéltség kell. Mindenki gondolja végig, hogyan ér rá, és ezek szerint jelentkezzen. Nem akarok elriasztani senkit, csak annyit kérek, ne csak a bulit lássuk az eseményekben.

S. P. Q. L.

"Szabad járása van a létből a semmibe,
a semmiből a létbe."

Több
21 éve 1 hónapja #141745 Írta: Aeglos
Aeglos válaszolt a következő témában: Színművek
Mindenképpen meggyőzőbb lehet egy átlag Gy. U. rajongó számára egy kórus, jelmezekkel, profin kivielezve, mint egy dráma (tulajdonképpen a Feanor vlmi ilyesmi lenne)
Sajnos az utóbbi nem vennék túl komolyan :?
Úgyhogy szerintem is majd egy zártkörűbb dolog legyen ez a Feanor...
A korus ötletét támogatom :itscool:

And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.

Több
21 éve 1 hónapja #141727 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Színművek
Nem tudom, mik voltak Morgana észrevételei, de így látatlanban is érzem, hogy igaza volt, bár én biztosan megvártam volna, míg összeállnak a párbeszédek, a forgatókönyv, és elolvastam. A talin látszott, hogy tényleg szűkös a színpad, meg rengeteg szerteágazó tennivaló van a 3 hónap alatt.
Mindemellett nagy lelkesedéssel készülnék a majdani Feanor-ősbemutatóra!
Addig is iránymutatónak: a komoly előadásnak vagy közvetítenie kell vmilyen Tolkien által is kidomborított erényt, eszmét, úgy hogy ne legyen erőltetett, vagy a közönségnek maradandó élményt nyújtó(amit szívesen emlegetnek aztán)benyomásra, hangulatra építő darabnak kéne lennie.
Ha végképp nem tudunk összehozni színielőadást, akkor az énekkart is komoly előadásként állíthatnánk be kb. Költészet és zene Középföldén címmel, jelmezes, zenés életképekre+vmi összekötő szövegre(meg versek term.) gondolok itt első közelítésben. Így a színészek, énekesek együtt játszhatnak, szöveg nem lenne sok, nagy díszletekre nincs szükség, de a jelmezkészítőknek is akad munkájuk, egyszerre nincs sok ember a színpadon, most ennyi jutott eszembe.
Észrevétel, mellette, ellene, óhaj, sóhaj, kívánság, panasz...?

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Több
21 éve 1 hónapja #141629 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Színművek
Üdv!

Cue: akkor mi lesz a LEP-en az esti komoly _darab_? Muszály lenne összehozni rá valamit!

Léli

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."

Több
21 éve 1 hónapja #141628 Írta: Laurelen
Laurelen válaszolt a következő témában: Színművek
Morgánának abszolút igaza van, azzal kapcsolatban,hogy ez a történet nem biztos,hogy felkelti az „átlag-gyűrűk-ura-rajongó”(nem sértésként, szóval aki nem ismeri jobban tolkien műveit) érdeklődését. mindemellett ez is egy történet, mint bármelyik másik, amit megfelelő előadásmóddal érthetővé és szórakoztatóvá lehet tenni. Sajnos ehhez nagy valószínüséggel több idő szükséges :( .(három hónap egy profi csapatnak is szűkös bár én nem kételkedtem benne,hogy meg tudnánk csinálni, de ez valószínüleg csak az én optimizmusomból és fanatikus tánc-rajongásomból ered :oops: )
(hát igen, egy nagyobb, padlószőnyeg nélküli színpad gondolata határozottan vonz… :) :roll: )

viszont, mi lenne ehelyett? :?:

"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)

Több
21 éve 1 hónapja #141625 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Színművek
8) Az igyekezet, az igyekezetet már díjazom... :D

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
21 éve 1 hónapja #141623 Írta: Cueddo

Nos,

az a nagy helyzet, hogy Morgana elmondta nekem: szerinte nem ajánlatos, ha ezzel a darabbal ilyen formában a LEPet célozzuk meg, mert nagy valószínűséggel óriásit égünk (most nincs erőm visszaidézni, hogy mit mondott még, de azthiszem, hamarosan beírja ő is :roll: )

én azért bíztam benne, de hát a külsős közönség sokkal kevésbé elnéző... talán sokkal jobb lenne, ha magunknak (+ barátok barátainak és ismerősök ismerőseinek, stb :wink: ) csinálnánk belőle egy előadást ugyanilyen menetrenddel - tehát én szeretném, ha változatlanul folytatnánk a munkát Feanor-ügyben, csak legfeljebb nem a LEPre készülünk, hanem tavaszra vagy nyár elejére, egy szabadtéri előadással. (és akkor a nyílt lángot sem kell kihagyni + nem kell egy icipici színpadon nyomorogni :roll: minden rosszban van valami jó :? )

Morgana azt is mondta, hogy szakkörhöz hasonló szintre kellene emelni az egész színdarabos szerveződést, és hetente, de legalább kéthetente próbálni / gyakorolni. (talán inkább hetente, mert a kéthetes menetrend - a tavaszi működésünkre visszagondolva - elég ritkának tűnik)

Egy szó mint száz: mit szólnátok hozzá, hogyha ugyanilyen fegyelmezetten, ahogy a LEPre akartuk, elkezdenénk hetente próbálni a Feanort, amint lesz egy kész forgatókönyvünk? A forgatókönyvet pedig az eredeti elképzelés szerint jövő csüt-péntek tájban véglegesítjük a párbeszédek beillesztésével. a többi meg majd kialakul próbák közben.

ui: Felagund, akkor legyél Olwe, Mau pedig Yavanna. De: a szerepekkel kapcsolatps félreértéseket, marakodásokat elkerülendő szervezünk ezügyben is egy nagytalit hamarosan, ahova mindenkinek, tényleg mindenkinek el kellene jönnie. reményeim szerint hatékonabban, mint Túrin-ügyben, mert vmivel kevesebben vagyunk azért.

ui2: a szereplésre jelentkezők közül pedig senkit sem szeretnék visszautasítani ezért-azért-vagy amazért. szerintem - mivel a magunk örömére csináljuk - mindenkinek lehetőséget kell adni a szereplésre. persze azért vannak határok, hogy ki mire alkalmas, de akkor is. ezt biztos el tudjuk majd dönteni normálisan a szerepmegbeszélős talin.

(Dylan Thomas)

Több
21 éve 1 hónapja #141585 Írta: Felagund

Mau Rauser írta: Hm... én esetleg szívesen lennék Yavanna... ha nincs jobb jeletkező :oops:

üdv.
The cat

STOP. Király!
Én támogatom!

Felagund

Több
21 éve 1 hónapja #141503 Írta: Mau Rauser
Mau Rauser válaszolt a következő témában: Színművek
Hm... én esetleg szívesen lennék Yavanna... ha nincs jobb jeletkező :oops:

üdv.
The cat

Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)

Több
21 éve 1 hónapja #141476 Írta: Eleniel (csillaglany)
Eleniel (csillaglany) válaszolt a következő témában: Színművek
Üdv Mindenkinek!
Bocs, hogy nem voltam, de az az igazság, hogy az ötleteimet már a múltkor elmondtam, és mostanában nem szállt meg az ihlet.
Szerepelni meg úgysem tudok, sajnos nem vagyok az a kifejezett tünde/vala alkat. :? (meg lesz más próbám is...)
De a fejleményeket követni fogom! Van már forgatókönyv?

Üdv!

Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen) :(

Több
21 éve 1 hónapja #141462 Írta: Felagund

Cueddo írta:
- most jutott eszembe, hogy kell még egy Olwe is! (telerek hercege)

(nem hercege, királya :) )

Bocsi, hogy csak most szólok ( :oops: ), de most láttam, hogy lesz Olwe is...
Szóval: lehetek Olwe (esetleg) :?:

Tényleg bocs, hogy csak most szólok, de úgy érzem Olwet elég jól el tudnám játszani... (de maradhatna Mandos is, ha nem ütközik nagyon)

Navaer!
Felagund

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.028 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére