- Köszönetek: 2
Lassi Laurië szerkesztőség
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Brisa
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
A te cikked is ezt segíti elő, ugyanis nem fogják tudni, hogy "a címkezdő névelők nagyon mobilak, és a mondattól függenek. Ez így van, a könnyebbség kedvéért, hogy elkerüljük a 'Tolkien az A Gyűrűk Urán évekig dolgozott' vagy 'Tolkien A Gyűrűk Urán évekig dolgozott' tipusú mondatokat, amelyekben a variációnak nincs jelentősége, csak megzavarja az olvasót." És emiatt a cím is megváltozik... 'A szilmarilok'-ból a mondat közepén 'a Szilmarilok lesz'. Hát nem tudom... Nekem nagyon nem tetszik.
Brisa
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Lamorak
- Nem elérhető
Brisa írta: A Gy?r?k Ura (Mint A Legyek Ura, tehát nagy A, nagy G, nagy U ) )
(A Gy?r? Szövetsége /Nagy A, nagy G, nagy S/, A két torony * /Nagy A, kis K, kis t/, A király visszatér /Nagy A, kis k, kis v/)
A Hobbit (Tehát nagy A, nagy H )
A szilmarilok (Azaz nagy A, DE kis s És nincs dupla l, ha valaki még nem tudná )
Drága Brisa,
ha megnézed a nemzetközi (és magyar) publikációs gyakorlatot olyan műcímekre, amelyek névelővel kezdődnek, rá fogsz jönni, hogy a címkezdő névelők nagyon mobilak, és a mondattól függenek. Ez így van, a könnyebbség kedvéért, hogy elkerüljük a 'Tolkien az A Gyűrűk Urán évekig dolgozott' vagy 'Tolkien A Gyűrűk Urán évekig dolgozott' tipusú mondatokat, amelyekben a variációnak nincs jelentősége, csak megzavarja az olvasót. Volt már nekem TDK-dolgozatomban is kifogás, hogy a Canterbury mesék címe _The_ Canterbury Tales-- azt válaszoltam rá, hogy tessék lemenni a tanszéki könyvtárba, megnézni néhány irodalmár-középkorász szakmai folyóiratot; és a legnagyobbakban is lesz névelő nélküli használat. Ahogy a Tolkien-szakirodalomban is van, dögivel. És nem hiszem, hogy ettől butább lenne a nép.
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Rabyn
- Nem elérhető
Tényleg köv-rész mikor lesz?
s az előzőt mikor szerezhetem be??
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Brisa
- Nem elérhető
Lamorak írta: Most mi a probléma? Eddig azért szoktál volt lecseszni, hogy 'Gyűrűk urá'-t írok 'Gyűrűk Ura' helyett. A 'Hobbit' címet szívesebben használom, mint a 'Babó'-t; ezzel sokan így vannak. Ha a névelő a probléma: általános gyakorlat, hogy elmarad ilyenkor (elég furcsa egy olyan mondat, hogy 'Tolkien éveken keresztül írta az 'A Gyűrűk Urá'-t.') Különben meg nem látom, mi a baj. Ha arra gondolsz, hogy dőlttel kellene szedni a könyvcímeket, akkor egyetértek; a file-ban, amit a szerkesztőknek küldtem, dőlttel vannak, de mivel a magyar gyakorlat tökéletesen kaotikus ebben a tekintetben, nem teszem szóvá. Az viszont, hogy a blokkidézeteimet (amik kisebb betűvel vannak, behúzással, ilyenek) beemelték a szövegbe, és még csak egy idézőjelet sem tettek köré, kicsit tényleg ciki. De ez már nem az én dolgom.
Úgyhogy ezt tudom válaszolni. Már amennyiben rám gondoltál.
Drága, kicsi Lamorakom, kedvenc Tolkien-zsenim!
Természetesen rád gondoltam. Csak ne szerénykedj.
Ezennel megosztok veled (is) egy nagy titkot: a címek helyesen:
A Gyűrűk Ura (Mint A Legyek Ura, tehát nagy A, nagy G, nagy U ) )
(A Gyűrű Szövetsége /Nagy A, nagy G, nagy S/, A két torony * /Nagy A, kis K, kis t/, A király visszatér /Nagy A, kis k, kis v/)
A Hobbit (Tehát nagy A, nagy H )
A szilmarilok (Azaz nagy A, DE kis s És nincs dupla l, ha valaki még nem tudná )
(ld. akár az eredeti címeket is...)
Azt hiszem, ideje lenne már megtanulnia mindenkinek. Nem olyan bonyolult ám. Illetve ha a memóriakapacitások túl vannak terhelve, akkor kéretik a tekinteteket a könyvespolcra emelni, és kibetűzni a Tolkien által írt remekművek címeit. Különösen ajánlott ez akkor, ha az ember a Magyar TOLKIEN Társaság tagjának, valamint Tolkien-szakértőnek vallja magát és nyilvánosság számára irogat Tolkienről.
Ne butítsuk már a népet...
* A két toronynak több verzióját láttam már. Árpi bácsi a II. kötet bevezetőjében így írja: A Két Torony, a III. kötet előzményeinél már így: A két torony. Szerintem ez utóbbi a helyes, de akinek van eredetije, megnézhetné.
Brisa
- birefi
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Gumipók írta: Birefi: gyere cak drágasszááágom...hadd kössszönjem meg azt a gyengussszz kisz viccet
Az MTT székházban általában 10-17-ig tartózkodik valaki, de a biztonság kedvéért aki jönne bármiért, előtte telefonáljon a 321-0130 számon ami közvetlenül ott csörög ki.
Egyébként mindenkit tárt hálókkal fogadok
Jajj! Akkor Fullánkot is viszek!
Remélem odaérek 5ig. Kár lenne feleslegesen átvágni magam a hálókon.
- Lamorak
- Nem elérhető
Brisa írta: De amikor kinyitom az MTT újságját, és abban elolvasom az MTT (és kis hazánk) egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) Tolkien-szaktekintélyének cikkét... szóval becsukom a szám. Asszem nincs értelme ilyen körülmények között másoktól elvárni azt, amire mi sem vagyunk képesek.
Most mi a probléma? Eddig azért szoktál volt lecseszni, hogy 'Gyűrűk urá'-t írok 'Gyűrűk Ura' helyett. A 'Hobbit' címet szívesebben használom, mint a 'Babó'-t; ezzel sokan így vannak. Ha a névelő a probléma: általános gyakorlat, hogy elmarad ilyenkor (elég furcsa egy olyan mondat, hogy 'Tolkien éveken keresztül írta az 'A Gyűrűk Urá'-t.') Különben meg nem látom, mi a baj. Ha arra gondolsz, hogy dőlttel kellene szedni a könyvcímeket, akkor egyetértek; a file-ban, amit a szerkesztőknek küldtem, dőlttel vannak, de mivel a magyar gyakorlat tökéletesen kaotikus ebben a tekintetben, nem teszem szóvá. Az viszont, hogy a blokkidézeteimet (amik kisebb betűvel vannak, behúzással, ilyenek) beemelték a szövegbe, és még csak egy idézőjelet sem tettek köré, kicsit tényleg ciki. De ez már nem az én dolgom.
Úgyhogy ezt tudom válaszolni. Már amennyiben rám gondoltál.
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Misteq
- Nem elérhető
"Soha nem hittek semmiben!Most semmivé lettek!"
"a hervadás fölé hajolva mosolygok tehetetlen"
- Gumipók
- Nem elérhető
Az MTT székházban általában 10-17-ig tartózkodik valaki, de a biztonság kedvéért aki jönne bármiért, előtte telefonáljon a 321-0130 számon ami közvetlenül ott csörög ki.
Egyébként mindenkit tárt hálókkal fogadok
- birefi
- Nem elérhető
(Bocs, de nem tudtam kihagyni ezt a gyengus viccet. Amúgy abszolút okés, egy ilyen kis i ügy. )
Na jó most komolyan. Milyen tájban lehet elnézni Városligeti fasorhoz/ba/nak/nek... ?
Merthogy akkor én már ma beugranék egy újságért, de gondolom nem non-stop a hely.
- Ankalimon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 2
Rabyn írta: Sziasztok!!!
Csak gratuláláni tudok az újsághoz!!!
Megmutattam pár olyan embernek akik nem voltak ott tolkien napon és nincsen internetük erre a követkző volt a kérdés:
Hol vetted???
Nekem is keell!!
Akkor vedd rá őket, hogy vegyenek belőle. Minél többen...
- Cicaful
- Nem elérhető
Gumipók írta: Bárki aki szeretne még példányt a Lassi-ból, az jöjjön el az MTT székhelyére (Budapest, 1073 Városligeti fasor 3. I/3)
Tárt karokkal fogadom.
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Laurelin
- Nem elérhető
nagyon szeretném olvasni.
Lemostam a festéket arcomról
most látszik csak, nem mosolygok,
a rettenet fintora ez.
- Vic
- Nem elérhető
A cikket elolvasva viszont úgy érzem, hogy képben vagyok. Legalábbis sokkal inkább, mint eddig.
- Rayan
- Nem elérhető
Tök egyszerű: elküldöd mailben/átadod személyesen a szóban forgó izét a megfelelő személynek. (Ld. topicnyitó hozzászólás by Svindler)
SOK-SOK GRATULÁCIÓ AZ ÚJSÁG SZERKESZTŐINEK, NEKÜNK, ÉS MINDEN "MŰVÉSZ" ÚRNAK ÉS ASSZONYNAK, MERT SZÍNVONALÁT TEKINTVE IS ISZONYAT KIRÁLY LETT A LAP! Köszi!!! Külön gratulálok Cicának a tördelésért, meg persze a főszerkesztő-helyettes Tündének és a főszerkesztő Póknak. Legyetek nagyon büszkék!
Ja, és a képregények nagyon ott vannak :cheers:
(Ööö...milyen helyesírási hiba? Én nem találtam egyet sem )
tiltsátok be a kisbetűt
Csinci
- Dodiee
- Nem elérhető
- We're under the same sky
- Köszönetek: 7
De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.
- Rabyn
- Nem elérhető
Csak gratuláláni tudok az újsághoz!!!
Megmutattam pár olyan embernek akik nem voltak ott tolkien napon és nincsen internetük erre a követkző volt a kérdés:
Hol vetted???
Nekem is keell!!
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Engem csak egy valami zavar, az se nagyon (a tördelési hibákat már említették, és túl lehet lehet élni)
hogy
a végén a méltán népszerű Lordofdörinx képregénynél, amikor Aragorn köpenye alatt kuksolnak, Gimli Balint siratja, és Móriai emlékeit emlegeti, mindennek ellenére ott van Gandalf... (legalábbis én úgy láttam)
Ez hogy lehet?
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Gumipók
- Nem elérhető
Penngaladiel írta:
Tessék? :eek2: Akkor keresni kell egy másik betűtípust!Sil írta:
Igen, az nekem is. De valaki mondott egy lehetséges magyarázatot: talán abban a betűtípusban nem is volt hosszú í.Penngaladiel írta: Persze, megértem. De három oldalon is hatalmas betűkkel a "Díjazottjai" rövid i-vel nagyon fájt
Most nem úszom meg....
Őszinte sajnálattal közlöm, hogy a Díjazottjai teljes mértékben az én hibám. Mentségemnek annyit tudok felhozni, hogy az ominózus három rajzpályázatos oldalt a második hajnali négyig tartó északámon hoztam össze, ráadásul kábé egy órával azelőtt, hogy le kellett volna adni a cuccot a hálistennek éjjel nappal nyitvatartó nyomdában. Szóval rohantam is. De, hogy egy kicsit lássátok a dolog pikantériáját, az utolsó pillanatban vettem észre, hogy nagy siettségemben a "Díjazottakat" két "j"-vel írtam, és utána másoltam át az összes oldalra a kész logóvá alakított szöveget. Nagy sietve kijavítottam és tök nagy kő esett le a szívemről, hogy észrevettem ezt a hatalmas baklövést....a hosszú í-t persze nem vettem észre nagy elégedettségemben. Erről ennyit...szánom-bánom...Bár szégyenlem is valahol, engedelmetekkel mégis inkább mosolygok rajta...Dijjazottak...hát mindenkinek megvan a maga keresztje. Vigasztal a tudat, hogy egyébként ha eleget alszok azért még tűrhető a helyesírásom:::)))))
- Menelmir
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Voltak/vannak cikkek Elrondról ? ( Ugyanis nekem o a mániám)...
Ha nincs és valamikor tervezitek, hogy legyen róla valami, én nagyon szivesen irogatnék róla...
A Eruchín! Ú-dano i faelas a hyn, an úben tanatha le i faelas!
Show them no mercy for you shall recieve none!
- Penngaladiel
- Nem elérhető
Tessék? :eek2: Akkor keresni kell egy másik betűtípust!Sil írta:
Igen, az nekem is. De valaki mondott egy lehetséges magyarázatot: talán abban a betűtípusban nem is volt hosszú í.Penngaladiel írta: Persze, megértem. De három oldalon is hatalmas betűkkel a "Díjazottjai" rövid i-vel nagyon fájt
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
És az MTT-s ismertető szórólapon volt egy sokkal nagyobb hiba, rögtön a fejlécben, jó nagy betűkkel: kulturális hosszú ú-val. Ezért már a Lassi 1. számánál szóltam, hogy ez nagyon durva. Örülnék, ha nem fordulna elő többé.
(Mivel vasárnap Pestre költözöm, a következő Lassi előkészületeiben végre én is részt tudok már venni.)
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Vic
- Nem elérhető
Végigolvastam én is az újságot, és tényleg le a kalappal mindenki előtt!!!
- Penngaladiel
- Nem elérhető
Persze, megértem. De három oldalon is hatalmas betűkkel a "Díjazottjai" rövid i-vel nagyon fájtSötét Úr írta: Az a gond, Penn, hogy még így is többször átnéztük az anyagot annál, mint amit az idő engedett.
Egyébként tényleg gratula mindenkinek: a szerzőknek, rajzolóknak, szerkesztőknek és kivitelezőknek. A kritikát azért írtam, hogy legközelebb még jobb legyen. És tényleg szívesen segítek, több szem többet lát!
- Gumipók
- Nem elérhető
A dícsérő szavakat megkönnyeztem, a kritikát és a hibákra való figyelmeztetést pedig köszönettel tudomásul vettem és fejlődésügyi agyközpontomban helyeztem el.
Bárki aki szeretne még példányt a Lassi-ból, az jöjjön el az MTT székhelyére (Budapest, 1073 Városligeti fasor 3. I/3)
Tárt karokkal fogadom.
Nagyon köszönöm mindazon tagoknak és nemtagoknak egyaránt akik cikket írtak vagy illusztrációt készítettek a Lassiba, végeredményben az érdem az övék a tartalom miatt (mi csak megpróbáltuk szép köntösbe gyüjteni őket).
Hogy még egy jóhírt mondjak, a Lassi első kiadásának újranyomásával kapcsolatban a legközelebbi vezetőségin be fogom jelenteni, hogy támogatom az ötletet és üzleti szempontból is kivitelezhetőnek tartom, így ha az elnökség többi tagja is mellettem áll akkor nemsokára a kezetekbe vehetitek a Lassi első kiadásának javított és minőségileg feljavított(szines) példányát.
Mégegyszer köszönöm a sok elismerő és kedves szót, az élesszemű kritikát, és a lelki támogatást az egész szerkesztőség és a magam nevében is.
Puszi mindenkinek
Gumipók :::))) (a világ legszélesebben vigyorgó főszerkesztőpókja)
- Minerva
- Nem elérhető
"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"
- Áfonya
- Nem elérhető
Minden szerkesztőnek gratula! :itscool:
Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
- Gandalf
- Nem elérhető
Ady szokott ilyen témában ilyeneket írni.
- Cueddo
- Nem elérhető
azt hiszem, túl sokat már nem tudok hozzátenni az előttem elmondottakhoz - én is gratulálok mindenkinek, mert tényleg rendkívül színvonalas, profi kivitelezésű újság! csak így tovább! :hello:
(Gandalf: köszönöm egyébként Adyhoz még senki sem hasonlított... szerinted mi volt benne olyan Adys? )
Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.
(Dylan Thomas)
- angelina
- Nem elérhető
es hatalmas puszi Olorinnak Gimli naplojaert(fergeteges!! ) es Gumipoknak a kepregenyert !!!!!!
'a prayer for the wild heart,kept in cage'