Nyelvek és írások
- amanibhavam
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
(nagyon kedveled ezt a -tye végződést - én kevésbé)
love is the shadow that ripens the wine
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
kérdés: kik beszélgetnek, hol s mikor?
na és persze fordítás... (meg javítások )
- Varto, i quete namárie yasse i malle ná lómea.
- Aquí... mal ya lá ista i lóme, áva care vére ranyien lómisse.
- I quetta vére anta verie i rúcala órín.
- Var caruvaryet terhatine... Ávatye apacene háya! Mal átye lesta verye órínen! Namárie, ar nai nauva aselye i laitale Eldaron, Atanion ar ilye léralieron mallelyasse! Ar nai eleni siluvar elyenna!!!
Alcar
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Cerebrum
- Nem elérhető
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- _Neo
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
Toma gazda írta: Bocs hogy egy ilyen jött ment alak itt betoppan egy ilyen kérdéssel,
a törpök írásáról van valami plusz a GYu függelékekben találhatókon kívül?
Aiya!
ofcoz van:
www.elvish.org/gwaith
angerthas moria (khuzdul) es angerthas erebor (kozos) ß)
"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"
- Ninniach
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
”Cerebrum” írta: Az, hogy a lábait , az nem inkább i dail în ?
Helyesen i thail în (nasal mutation), elírás történt részemről. Köszi hogy szóltál.
”Cerebrum” írta: Ezek a kifejezések mit jelentenek szó szerint: nan lî dín és lingril remmer ?
na+in – with, by + the (használhattam volna az ah-ot is, de ez jobbnak tűnt)
lî – pl. of lh
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Cerebrum
- Nem elérhető
Ninniach írta: Cerebrum: nagyon ügyes próbálkozás!!!
Köszi. Most hogy láttam az eredeti szöveget, már kitisztultak a homályos foltok...
De pár dolgot kérdeznék.
Az, hogy a lábait, az nem inkább i dail în?
A 20 ezek szerint taphae lenne? Ezt a szót nem ismertem.
Ezek a kifejezések mit jelentenek szó szerint: nan lî dín és lingril remmer ? Mert ezeket nem tudtam értelmezni.
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Toma gazda írta: Bocs hogy egy ilyen jött ment alak itt betoppan egy ilyen kérdéssel,
Aiya Toma,
www.ardalambion.com (a lap tetején ott a link), a Tongues of Arda részben van a Khuzdúl... az a legrészletesebb szvsz (van vagy 4 oldal )
Alcar
- Cerebrum
- Nem elérhető
amanibhavam írta: In a short time, both his feet were thickly wrapped in pearl-grey webs. The bleeding of his ancle was stanched, and his protruding bone-splinters were covered with gentle protection. A score of the spider draped his frostbitten cheeks and nose with their threads, while others bandaged his hands, and still others webbed his forehead, though no injury was apparent there.
The Power that Preserves: Amanibhavam
Hűha! Ezt elég silányan adtam vissza...
Egyébként az amanibhavam szanszkrit nyelven az elme egyfajta állapotát jelöli, amikor a meditáció során mintegy megszabadul önmagától
Ja, bocs. Ezt nem tudtam.
- Sil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 4
Igen, az vanimelda akar lenni. "Arwen vanimelda, namárië!", méghozzá ha jól emlékszem, Lórienben mondja Aragorn, amikor a virágot nézi...amanibhavam írta: Asszem a nanimelda a szokásos sajtóhibák egyike a magyar kiadásban.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Toma gazda
- Nem elérhető
: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :
- Ninniach
- Nem elérhető
Cerebrum: nagyon ügyes próbálkozás!!! (egyszerűbb lenne persze, ha kiírnád azokat a szavakat, amelyeket nem értesz vagy nem ismersz fel. Minden esetre megpróbálom magyarul összehozni a szöveget.)
Rövid idő múlva a lábait vastagon behálózták szürke pókhálóval (-ba). Lába vérének folyását elállították és eltört csontjait gyengéd óvással befedték (bekötötték). Húsz pók fonaljával vonta be fagymarta arcát és orrát, pókok kötözték be (fedték be) kezeit, pókok hálózták be a fejét mely sértetlennek tűnt.
(Az erő mely fenntart (The Power that Preserves): Lógyógyító növény )
Az eredeti szöveg így hangzik:
In a short time, both his feet were thickly wrapped in pearl-grey webs. The bleeding of his ankle was staunched, and its protruding bone-splinters were covered with gentle protection. A score of the spiders draped his frostbitten cheeks and nose with their threads, while others bandaged his hands, and still others webbed his forehead, though no injury was apparent there.
- kokitti
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Namarie
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
kokitti írta: Nem találom, hogy holvan, de még a Gyűrű Szövetségében, és Aragorn mondja Arwennek, szóval ninics túl sok ilyen lehetőség, már ahol lehet, de én most nem találom!
Nem tudtok még vmi jó kis verset tüdéül, Beren&Lúthien vagy Aragorn&Arwen?
a szövegkönyvben nem találtam ilyet, de lehet hogy csak vakegér vagyok:)
Mintha Arwen és Aragorn csak Sindarinul beszéltek volna... lényegm hogy a jelentés megvan, aligha nanimelda lesz az.
jó kis vers "tündéül"? (úgy érted, quenya vagy sinda nyelven).
Akkor a lap tetején kattints a legalsó linkre ( www.elvish.org/gwaith
), ott találsz jó sokat (a Sindarin és Quenya compositions résznél)
Amani írta:
Nem tudom, olvastátok-e Helge hozzászólását az elflingen, hogy a jelek szerint legalábbis egy darabig a -lda a középfok jele lehetett a quenyában. Aztán minden jel szerint később elvetette ezt a gondolatot (mármint Tolkien). Sajnos, mert másikat a jelek szerint nem kreált helyette.
Olvastam, most... hát kár bizony, mert a lá használatát elég neccesnek érzem a több jelentés miatt meg az érdekes szerkezet miatt is. De hátha...
Alcar
- kokitti
- Nem elérhető
Nem tudtok még vmi jó kis verset tüdéül, Beren&Lúthien vagy Aragorn&Arwen?
- amanibhavam
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
Cerebrum írta: Hát, nekem valami ilyesmi jött ki... Elég zavaros, különösen az első mondat... (De ne röhögjetek ki, ha oltári nagy hülyeség lett... )
Időben rövid a harmada (?) vastagon behálózott (behálózva?) szürke pókban. Elállt (elállítottam?) lábának vérzése (vérzését?) és eltört csontja beburkolva (beburkoltam eltört csontját?) (ami?) megfelelő védelem (óvintézkedés?). A pókok … elhomályosították az ő … -ját (-jét), jéghideg- (?) arcát és orrát, beborították kezeit, … a fejét, ami sértetlennek tűnt.
A Vala aki megőrzi: Lógyógyító növény (?)
In a short time, both his feet were thickly wrapped in pearl-grey webs. The bleeding of his ancle was stanched, and his protruding bone-splinters were covered with gentle protection. A score of the spider draped his frostbitten cheeks and nose with their threads, while others bandaged his hands, and still others webbed his forehead, though no injury was apparent there.
The Power that Preserves: Amanibhavam
Egyébként az amanibhavam szanszkrit nyelven az elme egyfajta állapotát jelöli, amikor a meditáció során mintegy megszabadul önmagától.
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
kokitti írta: Valaki írja meg légyszi quenyául a szeretlek szót nekem. És mit jelent az, hogy "nanimelda"?(FOTR)
Namarie
aiya,
szeretlek: inye tye-méla
s hogy ne legyen annyira költői, itt egy pár más változat:
mélan le, mélan tye. (a mélan lehet mélanye is)
az nem _vanimelda_ akar lenni? Mert vanimelda létezik: kb.: a te szépséged. Vagy ilyen név is: Vanimelde, kb: Gyönyörű-kedves.
Ha van olyan hogy nanimelda, légszi írd meg, hol találtad pontosan.
Namárie:
Alcar
- kokitti
- Nem elérhető
Namarie
- Cerebrum
- Nem elérhető
Időben rövid a harmada (?) vastagon behálózott (behálózva?) szürke pókban. Elállt (elállítottam?) lábának vérzése (vérzését?) és eltört csontja beburkolva (beburkoltam eltört csontját?) (ami?) megfelelő védelem (óvintézkedés?). A pókok … elhomályosították az ő … -ját (-jét), jéghideg- (?) arcát és orrát, beborították kezeit, … a fejét, ami sértetlennek tűnt.
A Vala aki megőrzi: Lógyógyító növény (?)
- Ninniach
- Nem elérhető
Amanibhavam írta: Övön aluli feladvány szegény topiknak - ki olcas itt Donaldsont rajtunk kívül??
The Power that Preserves: szegény Covenantot Morrinmoss erdejében épp pókocskák veszik kezelésbe. (Az egyik legkülönösebb fejezet az egész kötetben.)
Na igen, valójában övön aluli volt (but methinks I made my score ), de feladványnak azért szvsz jó, úgyhogy topic-folk, tessék nekiugrani, ha már agyaltam rajta...
- amanibhavam
- Nem elérhető
Ninniach írta: Találd ki...
Ned l
- Ninniach
- Nem elérhető
Ned l
- Nimrais
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Elnézést topic mester az irományomért.
"Legkülömb ember, aki bátor.
S csak egy külömb van: aki bátrabb."
-A tűz csiholója-
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
én speciel a quenyát ajánlanám, mert jobban kidolgozott a szókincse és a nyelvtana is... s mivel rokon nyelvek, utána egyszerűbb lesz a Sindarin is.
- amanibhavam
- Nem elérhető
kösz
- Nimrais
- Nem elérhető
Melyik nyelvet érdemes előbb elkezdeni tanulni?
Quenya vagy a Sindarin?
-A tűz csiholója-
- Nimrais
- Nem elérhető
szinte látom is ahogy Aragorn meg a többi orkok százait levágó, mérföldek ezreit megtevő komoly képű dunadánok,a numenoriak leszármazottjai fogják magukat körbe ülnek és elmesélik egymásnak problémáikat:
-Sziasztok. Halbarad a nevem.
-Szia Halbarad! (kórusban)
-Csak annyi hogy félek az orkoktól...olyan csúnyák.A trollokat simán elintézem, de az orkokhoz alig bírok közel menni...(sír)...szörnyű...
-Semmi baj Halbarad, köszönjük hogy elmondtad, nagyon bátor vagy...
Na jó bocs... tudom ez nem ide való..mégegyszer bocs..de egyszerűen nem bírtam kihagyni.
-A tűz csiholója-
- _Neo
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
kihagytad a Hangosan Kantalo Felszerzeteket!
"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"