Nyelvek és írások

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28393 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Bocs, az igeidőknél természetesen az aorisztikusra gondoltam, csak még túl korán van. :) <br>

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28392 Írta: Anonymous
Nagyon jó ez a táblázat; még az én buta fejem is kezdi megéteni a tengwák lényegét. Magyarul azért egyszerűbb...<br> Bár az még mindíg nehezen fér a fejembe, hogy a betűk egymásutánisága ennyire más, mint a latinban, ám lehet hogy ez logikusabb. Az egészben az a szép, hogy komolyan sohasem foglalkoztam nyelvészettel, nagyon messze esik a mindennapjaimtól, de most kezdem megszeretni.<br> A quenya nyelvtan is elgondolkoztató: ilyenkor látni csak, mennyire más is lehet egy nyelv logikája, mint amit mi elfogadottnak tartunk. Először nagyon furcsa volt, de mostanára rájöttem milyem szép. Különösen a 'régmúlt' múltidő és a háromféle többesszám tetszik, így való ez egy tündének.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28391 Írta: Anonymous
MAGYAR TENGWÁK:<br> <br> A táblázat teljesen jónak tűnik számomra.<br> <br> Egy ábra hiányzik csak, a GY jelölése, de ez az oldal tetején leírt szabályok és az NY, TY, LY ábrája alapján kikövetkeztethető<br> (a ''jésítő'' (=palatalizáló) két pöttyöt a G jele alá írjuk).<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28390 Írta: Anonymous
Közben rájöttem, hogy birka vagyok,mert sindául az íj = cú.<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28389 Írta: Anonymous
Hali.<br> Kéne nyitni egy tünde-klubot...nyelvoktatással és pótfülekkel:-)<br> amúgy itt olvastam a múltkor valami jó címet, köcike.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28388 Írta: Anonymous
Olórin: felhívta JRRT-t, és megkérdezte...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28387 Írta: Anonymous
Olórin: köszönöm a linkeket, és egyáltalán nem vagyok túl a quenyán, nem is érdekel kevésbé, mint eddig, csak erre is kíváncsi voltam:-(

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28386 Írta: Anonymous
Udv!<br> <br> Feltettem egy magyar-quenya megfeleltetesi tablazatot, es irtam hozza par osszefoglalo szabalyt. Eppen csak par sor az egesz.<br> Olorin, Amy: legyszives ellenorizzetek le, mert csak elokaptam egyet a nalam levo utolso verziobol, de lehet hogy van benne hiba.<br> <br> A cim, ahol fent van:<br> <a href=http://www.tolkien.hu/misc/quenya/hunteng.html> www.tolkien.hu/misc/quenya/hunteng.html <br> <br> Bocs, hogy hanyagollak benneteket mostansag, de 1-2 hetig meg rengeteg munka var ram.<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28385 Írta: Anonymous
<br> Az viszont igaz, hogy a LÖVÉS vagy a NYÍL nem szerepel a szótáramban :( <br> <br> Legolas hogyan fejezhette ki magát vajon, ha nyilakra terelődött a szó?<br> <br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28384 Írta: Anonymous
...és mivel a másodkor végi tündék SINDÁUL beszéltek :) a sindában is:<br> <br> íj = peng<br> íjhúr, ideg = tang<br> <br> (vö.: tangada = nekifeszül, felkészül)<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28383 Írta: Anonymous
valszeg még D. Salo sem talált megfelel? szót a nyilazásra (bár Q-ban van szó az íjra, nyílra)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28382 Írta: Anonymous
Amani Doki,<br> <br> nekem is logkusabb lenne, ha lándzsavetésről lenne szó a film elején, hiszen a chad- erre utal.<br> <br> Direkt megnéztem ezt a részt:<br> <br> A parancs után az első sor előretámasztja a pajzsát, a hátsó sorok pedig íjat feszítenek.<br> Lándzsákról szó sincs.<br> Következik a nyílsortűz, amikor Elrondnak meglebben a haja :) <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28381 Írta: Anonymous
ANAR KALUVA TIELYANNA! - Nap süt majd utadra!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28380 Írta: Anonymous
Na, Amanibhavam doki elmondott mindent, amit én is mondtam volna :) <br> <br> A rúnák és a tengwák közti különbségre én is felhívnám a figyelmet. A rúnákat kifejezetten VÉSÉSRE (fába, kőbe) készültek, ezért a törpök igen kedvelték.<br> <br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28379 Írta: Anonymous

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28378 Írta: Anonymous
köki minden segítséget! nem lehet valahol letölteni ezt a Tengwar Cursive-t? A Tengvar Quenya már megvan.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28377 Írta: Anonymous
Dodie, ne keverjük a dolgokat<br> van két nyelv, a quenya és a sinda. a quenya ?sibb, a sinda a GyU idején a tündemindennapok nyelve<br> vannak a tengwák és tehták (nem rúnák!), amelyekkel ezeknek a nyelveknek a hangjait jelöljük; ezek között vannak különbségek, de azért sok köztük a hasonlóság<br> <br> amikor magyar szöveget akarunk tengwákkal leírni, az olyan, mintha mondjuk a görög ábécé bet?ivel szeretnénk dolgozni: megoldható, de a hiányzó hangokra (pl. S) valami megoldást kell találni; mi a listán kialalkítottunk erre egy megegyezést, szerintem Svindler nemsokára felteszi az erre szolgáló táblázatot<br> a Gy?r? felirata ugyanolyan tengwákból áll, csak egyfajta folyóírással; ehhez is készítettek már fontot, Tengwar Cursive a neve

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28376 Írta: Anonymous
Dodie: a gyűrűfelirat amolyan cursiv, de ugyanazok a jelek; és ne add fel, nekem is 2 órámba került, mire kisilabizáltam a dolgot, de végül csak összejött. De a többit majd Olórin elmondja.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28375 Írta: Anonymous
Olórin:bocsi:))<br> szovval:itt van előttem a könyv. A Tengwák (tengwar)<br> alatta egy táblázat, számok, mellette rúnák. megpróbáltam értelmezni az utánna következő jeleket, de az ilyenek, hogy 3.fokon (9-12) th, f, s, cs stbstb felel meg, nekem magas. lehet, hogy hülye vagyok hozzá, és inkább hagynom kéne a francba...<br> egyébként eredetileg magyar szövegeket akartam tünde betűkkel írni. igen. ha tudsz abban segíteni, nagyon örülnék! még egy kérdés: ugye van a quenya, ugye? de csak egyféle tünde rúna létezik? mert az, ami a könyvben van, és például, ami a gyűrűn, az két különböző fajta rúna, nem? ahhoz van... hogy fogalmazza, magyar szövegekhez használható ''táblázat''?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28374 Írta: Anonymous
Olórin: köszi!! :) (ez az egyik kedvenc jelenetem a filmből)<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28373 Írta: Anonymous
sztem meg lándzsavetésre, de ezen nem fogunk összeveszni...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28372 Írta: Anonymous
bőregérnek:<br> <br> Elrond a film elején két sinda nyelvű parancsot is kiált.<br> <br> Az első: <b>''Tangado a chadad!''</b>, azaz ''Készülj(etek) a kilövésre''.<br> A ''(c)had-'' jelentése ''kivetés, kihajítás'' (itt valsz. a nyilak kizúdítására vonatkozik).<br> <br> A másik parancsot sajna nem értem :( <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28371 Írta: Anonymous
most már mindent tudni fogok<br> hijj, de jó neked...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28370 Írta: Anonymous
Tegnap leszedtem a Tolkien.hu/quenyaról a nyelvtani részt.Nagyon jó.Bár elég érthető a GYU Függelékben leírt szöveg is,de ott nem értettem a magánhangzókat.Most már mindent tudni fogok(bár előtte el kell olvasni rendesen).

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28369 Írta: Anonymous
SVINDLER:<br> <br> jut eszembe:<br> Kellene egy kiegészítő táblázat, a magyar megfeleltetésekről, amikben már megegyeztünk...<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28368 Írta: Anonymous
Dodie:<br> <br> Ha MAGYAR szövegeket akarsz tündebetűkkel írni, akkor is szólj, Svindlerékkel már megbeszéltük, hogy a spéci magyar hangoknak milyen jelek felelnek meg.<br> <br> A tündebetűkkel az nem működik, hogy csak egymás mellé írod.<br> Ha pl. GY-t akarsz írni, akkor a G jeléhez kell egy kiegészítő palatalizációs (jésítő) jelet írni (a jel alatt 2 pont).<br> <br> Ha kettőzni akarsz egy hangot, pl. hoBBit, akkor egy kettőző jelet kell írnod a B alá (ez egy vízszintes vonás).<br> <br> És ezek kombinációi stb. stb.<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28367 Írta: Anonymous
Dodie...<br> <br> Sokadjára elmondom, hogy <br> NINCS ilyen, hogy ''tünde/quenya/sinda ABC''.<br> <br> Vannak tündeBETŰK, amelyek<br> a hangképzés HELYE,<br> a hangzók SAJÁTOSSÁGAI<br> és egyéb fonetikai jellegzetességek szerint<br> állank össze rendbe.<br> <br> A tündebetűk használata nem választható el a nyelvtől. Máskép használjuk a jeleket, ha quenyát, ha sindát vagy éppen magyart írunk át ilyen betűkkel.<br> <br> A sinda és a quenya ugyanazokat a jeleket használja, de pl. a QUENYÁban a magánhangzókat jelölő ékezetek (a tehták) a magánhangzó UTÁN álló mássalhangzó fölé kerülnek, addig a SINDÁban fordítva: az ELŐZŐ mássalhangzó fölé írjuk őket.<br> <br> Ha van kérdésed, vagy elmondod, hogy pontosan mi az, ami a Függelékben lévő leírás megértésében nehézséget okozott, írd meg ide, és megbeszéljük!<br> Hidd el, nem olyan nehéz...<br> <br> üdv<br> Olórin<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28366 Írta: Anonymous
nem tud valaki nekem egy magyar-sinda ABC-t csinálni? egyszerűen nem tudom kisilabizálni a könyvből a quenyát se...de a sinda jobban kéne...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28365 Írta: Anonymous
Thingol: ez felelotlen kijelnetes volt. szerintem atengwak szerevzettsege is jobb mint a latin abeceje, es a betuk is szep sorban helyezkednek el a billentyuzeten, konnyebb megtanulnie a parmaitet vakon gepelni, mint alatint :) ))))<br> Szoval csak ovatosan...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #28364 Írta: Anonymous
én már majdnem vakon gépelek a Parmaite-tal, kezdheted gyúrni a tésztát...<br> <br> a Windowson csak javíthat a tengwa, az már biztos

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.623 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére