Kérdések

Több
17 éve 8 hónapja #319841 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Kérdések

Sil írta:

Missy írta: Azért ide biggyesztem az angol szöveget is a Tolkien Gatewayről, hátha nem érthető a fordításom. :lol:

Hmm, ez szó szerint ugyanaz a szöveg, mint a jó öreg Encyclopedia of Ardán. :?

8O Éééééérdekes.

Találtam képet: www.jrrvf.com/hisweloke/site/art ... stad01.gif

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 8 hónapja #319838 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Missy írta: Azért ide biggyesztem az angol szöveget is a Tolkien Gatewayről, hátha nem érthető a fordításom. :lol:

Hmm, ez szó szerint ugyanaz a szöveg, mint a jó öreg Encyclopedia of Ardán. :?

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 8 hónapja #319837 Írta: Missy

Levedi írta: Üdv!
Lenne két kérdésem:
1. Mit lehet tudni Himling szigetéről? (a Gyűrű Keresésének térképén szerepel, Eriador partjainál)
2. Mért helyezte a Középfölde Atlasza a Gram-hegyet Ettenszikbe ?(van ennek valami alapja, vagy csak egy a Megyéhez közeli helyre betippelték ahol még élhetnek orkok)
Előre is kösztök a válaszokat.
Levedi

Himling *valamiért mindig Himringet akarok írni..*, szóval Himling egy kis sziget Forlindontól nyugatra és 25 mérföldre Lindon északi partjaitól. Az Első Korban nem sziget volt, hanem domb/hegy *Himring*, ahol Feanor fia Maedhros erődje állt. Mikor a nyugati földeket az Első Kor végén "elárasztották", akkor a síkságok is víz alá kerültek és a maradék föld megmaradt szigetként.

Azért ide biggyesztem az angol szöveget is a Tolkien Gatewayről, hátha nem érthető a fordításom. :lol:

"Himling was a small island that lay off the northwestern coasts of Middle-earth, about twenty-five miles out from the shores of northern Lindon. During the First Age, this had not been an island but a hill - Himring, where Maedhros' fortress had stood. When the western lands were flooded at the end of the First Age, the plains about the hill were drowned, and it was left standing as an island. "

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.

Több
17 éve 8 hónapja #319836 Írta: dorwinion
dorwinion válaszolt a következő témában: Kérdések

Levedi írta: Üdv!
Lenne két kérdésem:
1. Mit lehet tudni Himling szigetéről? (a Gyűrű Keresésének térképén szerepel, Eriador partjainál)
2. Mért helyezte a Középfölde Atlasza a Gram-hegyet Ettenszikbe ?(van ennek valami alapja, vagy csak egy a Megyéhez közeli helyre betippelték ahol még élhetnek orkok)
Levedi

1. Az első korban még nem sziget volt, hanem Himring hegye, ahol Maedhros erődítménye állt.
2. A Gram-hegy helye soha nem volt specifikusan megadva - amennyire én tudom -, és csak közvetett "bizonyítékok" alapján sorolták a Ködhegységhez.

Ha nevetek, boldog leszek. Ezért tovább nevetek... :-)

Több
17 éve 8 hónapja #319831 Írta: Levedi
Levedi válaszolt a következő témában: Kérdések
Üdv!
Lenne két kérdésem:
Levedi

Lacho calad! Drego morn!

Több
17 éve 8 hónapja #319759 Írta: Missy

Gandalf írta: A lenti sorrend nem a teremtési sorrendre, hanem az ébredési sorrendre vonatkozott! :wink:

Upsz. :lol: Bocsánat, lehet már kissé álmoska vagyok, legközelebb azt is elolvasom mihez szólok hozzá. :oops:

Több
17 éve 8 hónapja #319758 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
A lenti sorrend nem a teremtési sorrendre, hanem az ébredési sorrendre vonatkozott! :wink:

Több
17 éve 8 hónapja #319757 Írta: Missy
Nem szószerint, csak a 7 atyjuk.

Több
17 éve 8 hónapja #319756 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: Kérdések

Gandalf írta: Miért aludnának vissza?

OFF

Mert álmosak? :D

ON

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Több
17 éve 8 hónapja #319755 Írta: Gandalf

Missy írta:

icke írta: Üdvözletem!

1. tündék
2. törpök és entek, egyszerre, ahogy Ilúvatar ígérete szólt Yavannának
3. emberek

icke

De a törpök aztán "visszaaludtak" nem?

Miért aludnának vissza?

Több
17 éve 8 hónapja #319754 Írta: Missy
Igen, igen, de akkor elvileg, a törpök 7 atyja már inkább az első a sorrendben, nem?

Több
17 éve 8 hónapja #319753 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Kérdések

Missy írta:

1. tündék
3. emberek

icke

Azért kellett visszaaludniuk, hogy a tündék (Ilúvatar elsőszülöttei) ébredjenek fel elsőnek.

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
17 éve 8 hónapja #319752 Írta: Missy

1. tündék
3. emberek

icke

Több
17 éve 8 hónapja #319750 Írta: icke
icke válaszolt a következő témában: Kérdések
Üdvözletem!

1. tündék
3. emberek

icke

ignis sum quae contra frigus ardet

Több
17 éve 8 hónapja #319749 Írta: Ben

Thereon írta: Így a 'Ki korán kel, aranyat lel' mondás is alkalmazható lenne Középföldén.

:D :D

Igen, szerintem is előbb ébredtek fel a törpök.

Több
17 éve 8 hónapja #319748 Írta: Thereon
Thereon válaszolt a következő témában: Kérdések
Véleményem szerint előbb törpök, utána emberek.
Így a 'Ki korán kel, aranyat lel' mondás is alkalmazható lenne Középföldén.

Thereon, a vándorló varázsló

Több
17 éve 8 hónapja #319740 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések
A törpök az emberek előtt vagy után ébredtek fel? (Ent-topikban van egy vita az ébredés sorrendjéről, ebben kérem a segítséget).

Az én verzióm:
1.tündék
2.entek
3.törpök
4.vagy egyidejűleg az emberekkel- törpök, vagy előbb törpök, aztán emberek

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 8 hónapja #319575 Írta: icke
Üdvözletem!

Ha már poénokat lövünk le, olvass.
De lehetőleg a Szilmarilokat is.

icke

Több
17 éve 8 hónapja #319572 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések

$Cunnir$ írta: Lehetne nekem is egy kérdésem? (ezen kívül, persze...)

Szóval: sok képet nézegetten az egyik legnépszerűbb képnézegetőn a neten, és egy csomó 'valás' képen látható egy hatalmas pók. valamely' valát esetleg póknak ábrázolták?

Előre is köszi :twisted:

Ungoliant nem vala, ő egy ugyanolyan besorolhatatlan lény mint Bombadil Toma. Ő egy hatalmas pók (a Banyapók az ő késői leszármazottja), segítette Morgothot (amikor épp nem hozta másképp a kedve).

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
17 éve 8 hónapja #319559 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

$Cunnir$ írta: Lehetne nekem is egy kérdésem? (ezen kívül, persze...)

Szóval: sok képet nézegetten az egyik legnépszerűbb képnézegetőn a neten, és egy csomó 'valás' képen látható egy hatalmas pók. valamely' valát esetleg póknak ábrázolták?

1. Olvasd el a Szilmarilokat.

2. Különösképp az Ungoliantról szóló részeket.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 8 hónapja #319558 Írta: $Cunnir$
$Cunnir$ válaszolt a következő témában: Kérdések
Lehetne nekem is egy kérdésem? (ezen kívül, persze...)

Több
17 éve 8 hónapja #319519 Írta: Legolas-92
Legolas-92 válaszolt a következő témában: Kérdések
Értem akkor ezt mogmondom azoknak akkik ezt mondták!

Minden a lövés pillanatában dől el!

Több
17 éve 8 hónapja #319511 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
A könyvnek az volt a "peche", hogy akkor jelent meg, amikor a hidegháború már javában tombolt, és ugye Amerikában lett először népszerű (ti. a könyv, nem a hidegháború), így szinte elkerülhetetlen volt, hogy belelássanak mindenféle párhuzamokat.

love is the shadow that ripens the wine

Több
17 éve 8 hónapja #319507 Írta: Gandalf
Nem, Angliában nem volt cenzúra. Magyarországon volt. Ezért kellett Göncz Árpádnak óvatosan fogalmaznia.
Annak meg semmi köze a cenzúrához, hogy világháborús párhuzamokat látnak bele mindenhol a történetbe (pedig nem kéne). A tolkieni mitológiát önmagában kell értelmezni, nem aktuálpolitikai szinten!

Több
17 éve 8 hónapja #319505 Írta: Legolas-92
Ja úgy, vagyis inkább inkább az I vh-történetei maradtak meg benne de nagyon sokan hajlanak affelé hogy:
Mordor=Német ország
Szauron=Hitler
Orkok=Nácik stb...

De ez a magyarázat amit te mondtál (ha tegezhetlek) sokkal meggyőzőbb volt mint az övék!
Egyébként ebben az időben ott is volt cenzúra?Mert ezt eddig nem tudtam !Mármint azt hogy Angliában is volt cenzúra!!
Üdv:Legolas-92

Több
17 éve 8 hónapja #319501 Írta: Gandalf
Tolkien A Gyűrűk Ura előszavában maga is foglalkozott ezzel a kérdéssel, ő élesen elhatárolódott ettől az állásponttól, mondván, hogy a történet alapjai már a II. VH. előtt megvoltak a fejében és egyébként is utálja az allegóriát.
Az I. VH-s élményei sokkal intenzívebben élnek a műveiben, de ott sem a történeti párhuzamoknál, inkább a leírásoknál és érzelmi töltetnél.

(Göncz Árpád A Gy.U. magyar utószavában csak azért hasonlította Szauront Hitlerhez, hogy átmehessen a kommunista cenzúrán a mű, azt az utószót már ő sem gondolja komolyan.)

Több
17 éve 8 hónapja #319499 Írta: Legolas-92
Üdv mindenkinek!
Lenne egy kérdésem!Nem lehet hogy Tolkien Mordort a II. Vh-beli Németországhoz hasonlítja??Mert beszélgettem a barátaimmal és erre a következtetésre jutottunk,mert ugye az ő fia is harcolt afrikában és azt is tudom hogy elküldte a könyvézt a fiának átolvasásra,de konkrétan nem ír róla!
De a könyvet ha jól tudom ebben az ídőben írta.Nem?
Ha valakinek van ehez való hozzászólása szívesen fogadnám mert a barátaim azt hiszik ők az okosabbak de.....ebbe ne menjünk bele!

Üdv:Legolas-92

Több
17 éve 8 hónapja #319377 Írta: icke

Ben írta:

Szméagol írta: Tegyük fel, hogy Gandalf botja Anor lángjának erejével bír. Ha így van, akkor Gandalf akár Anor lángjának ,,forgatója" is lehet.

Hát, csak ahogyan Felagund is mondotta volt, ez elég hülyén hangzana... :) (szvsz)

Üdvözletem!

Bizony. Ahogy Caspar atya mondaná, "kitől te ezt a szörnyű nagy hülyeséget hallottad?" :)
Kezdjük ott, hogy mi is Anor, azaz a Nap lángja? Nem más, mint Laurelin utolsó gyümölcsének tüze, amit még a maiák közül is csak Arien, az egyik legerősebb tűzszellem tudott elviselni. Ha Gandalf botjából Anor lángja sugározna, nemhogy ő, de az egész Szövetség rövid úton ropogósra sült volna...
"Wielder of the flame of Anor": ezzel a kifejezéssel Gandalf, vagyis Olórin csupán saját maia hatalmára, valamint a "Jó" oldal iránti elkötelezettségére utalt, továbbá - gyanítom - meglehetősen allegorikusan a valáktól kapott küldetésére is. A balrog nem hülye, ráadásul ő is maia; Gandalf némi joggal remélhette, hogy tisztába jőve az erőviszonyokkal, inkább meghátrál a küzdelem helyett. Nem így történt, és ha megnézzük, "Anor lángja" végül győzedelmeskedett is a fekete tűz fölött - elvégre az, hogy mindketten a mélybe zuhantak, nem jelentette a harc végét, mely csak a Celebdil csúcsán dőlt el.

icke

Több
17 éve 8 hónapja #319364 Írta: Ben

Szméagol írta: Tegyük fel, hogy Gandalf botja Anor lángjának erejével bír. Ha így van, akkor Gandalf akár Anor lángjának ,,forgatója" is lehet.

Hát, csak ahogyan Felagund is mondotta volt, ez elég hülyén hangzana... :) (szvsz)

Több
17 éve 8 hónapja #319361 Írta: Szméagol
Szméagol válaszolt a következő témában: Kérdések

amanibhavam írta:

Felagund írta:

Anduin írta: Azért, ha hordozod, vigyázol is rá, lehet, hogy táplálod is, de igazad van..

A wield szó egészen pontos jelentése 'kézben tartott fegyver, illetve annak használata', amit az angol mindenféle fegyverrel használ (to wield a spear (am.: lándzsa van a kezében/lándzsát használ harcban)) de a magyarban csak a kardot szokás "forgatni", más dologgal ez elég hülyén hangzik ("Én vagyok Anor lángjának forgatója" :lol: )

A "fegyver" nincs a szó jelentésében...
Main Entry:
    wield  
Function:
    transitive verb 
Etymology:
    Middle English welden to control, from Old English wieldan; akin to Old High German waltan to rule, Latin valēre to be strong, be worth
Date:
    before 12th century

1chiefly dialect : to deal successfully with : manage2: to handle (as a tool) especially effectively <wield a broom>3 a: to exert one's authority by means of <wield influence> b: have at one's command or disposal

Tegyük fel, hogy Gandalf botja Anor lángjának erejével bír. Ha így van, akkor Gandalf akár Anor lángjának ,,forgatója" is lehet.

A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.178 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére