Kérdések
- Missy
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Sil írta:
Hmm, ez szó szerint ugyanaz a szöveg, mint a jó öreg Encyclopedia of Ardán.Missy írta: Azért ide biggyesztem az angol szöveget is a Tolkien Gatewayről, hátha nem érthető a fordításom.
8O Éééééérdekes.
Találtam képet: www.jrrvf.com/hisweloke/site/art ... stad01.gif
Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Sil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 4
Hmm, ez szó szerint ugyanaz a szöveg, mint a jó öreg Encyclopedia of Ardán.Missy írta: Azért ide biggyesztem az angol szöveget is a Tolkien Gatewayről, hátha nem érthető a fordításom.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Missy
- Nem elérhető
Levedi írta: Üdv!
Lenne két kérdésem:
1. Mit lehet tudni Himling szigetéről? (a Gyűrű Keresésének térképén szerepel, Eriador partjainál)
2. Mért helyezte a Középfölde Atlasza a Gram-hegyet Ettenszikbe ?(van ennek valami alapja, vagy csak egy a Megyéhez közeli helyre betippelték ahol még élhetnek orkok)
Előre is kösztök a válaszokat.
Levedi
Himling *valamiért mindig Himringet akarok írni..*, szóval Himling egy kis sziget Forlindontól nyugatra és 25 mérföldre Lindon északi partjaitól. Az Első Korban nem sziget volt, hanem domb/hegy *Himring*, ahol Feanor fia Maedhros erődje állt. Mikor a nyugati földeket az Első Kor végén "elárasztották", akkor a síkságok is víz alá kerültek és a maradék föld megmaradt szigetként.
Azért ide biggyesztem az angol szöveget is a Tolkien Gatewayről, hátha nem érthető a fordításom.
"Himling was a small island that lay off the northwestern coasts of Middle-earth, about twenty-five miles out from the shores of northern Lindon. During the First Age, this had not been an island but a hill - Himring, where Maedhros' fortress had stood. When the western lands were flooded at the end of the First Age, the plains about the hill were drowned, and it was left standing as an island. "
Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
- dorwinion
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Levedi írta: Üdv!
Lenne két kérdésem:
1. Mit lehet tudni Himling szigetéről? (a Gyűrű Keresésének térképén szerepel, Eriador partjainál)
2. Mért helyezte a Középfölde Atlasza a Gram-hegyet Ettenszikbe ?(van ennek valami alapja, vagy csak egy a Megyéhez közeli helyre betippelték ahol még élhetnek orkok)
Levedi
1. Az első korban még nem sziget volt, hanem Himring hegye, ahol Maedhros erődítménye állt.
2. A Gram-hegy helye soha nem volt specifikusan megadva - amennyire én tudom -, és csak közvetett "bizonyítékok" alapján sorolták a Ködhegységhez.
Ha nevetek, boldog leszek. Ezért tovább nevetek...
- Levedi
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Lenne két kérdésem:
Levedi
Lacho calad! Drego morn!
- Missy
- Nem elérhető
Gandalf írta: A lenti sorrend nem a teremtési sorrendre, hanem az ébredési sorrendre vonatkozott!
Upsz. Bocsánat, lehet már kissé álmoska vagyok, legközelebb azt is elolvasom mihez szólok hozzá.
- Missy
- Nem elérhető
- Ben
- Nem elérhető
Miért aludnának vissza?Missy írta:
icke írta: Üdvözletem!
1. tündék
2. törpök és entek, egyszerre, ahogy Ilúvatar ígérete szólt Yavannának
3. emberek
icke
De a törpök aztán "visszaaludtak" nem?
- Missy
- Nem elérhető
- Ecthelion
- Nem elérhető
Missy írta:
1. tündék
3. emberek
icke
Azért kellett visszaaludniuk, hogy a tündék (Ilúvatar elsőszülöttei) ébredjenek fel elsőnek.
"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."
- Missy
- Nem elérhető
1. tündék
3. emberek
icke
- icke
- Nem elérhető
- Ben
- Nem elérhető
- Thereon
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
Az én verzióm:
1.tündék
2.entek
3.törpök
4.vagy egyidejűleg az emberekkel- törpök, vagy előbb törpök, aztán emberek
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- icke
- Nem elérhető
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Ungoliant nem vala, ő egy ugyanolyan besorolhatatlan lény mint Bombadil Toma. Ő egy hatalmas pók (a Banyapók az ő késői leszármazottja), segítette Morgothot (amikor épp nem hozta másképp a kedve).$Cunnir$ írta: Lehetne nekem is egy kérdésem? (ezen kívül, persze...)
Szóval: sok képet nézegetten az egyik legnépszerűbb képnézegetőn a neten, és egy csomó 'valás' képen látható egy hatalmas pók. valamely' valát esetleg póknak ábrázolták?
Előre is köszi
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
$Cunnir$ írta: Lehetne nekem is egy kérdésem? (ezen kívül, persze...)
Szóval: sok képet nézegetten az egyik legnépszerűbb képnézegetőn a neten, és egy csomó 'valás' képen látható egy hatalmas pók. valamely' valát esetleg póknak ábrázolták?
Előre is köszi
1. Olvasd el a Szilmarilokat.
2. Különösképp az Ungoliantról szóló részeket.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- $Cunnir$
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
- Legolas-92
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Minden a lövés pillanatában dől el!
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
Annak meg semmi köze a cenzúrához, hogy világháborús párhuzamokat látnak bele mindenhol a történetbe (pedig nem kéne). A tolkieni mitológiát önmagában kell értelmezni, nem aktuálpolitikai szinten!
- Legolas-92
- Nem elérhető
Mordor=Német ország
Szauron=Hitler
Orkok=Nácik stb...
De ez a magyarázat amit te mondtál (ha tegezhetlek) sokkal meggyőzőbb volt mint az övék!
Egyébként ebben az időben ott is volt cenzúra?Mert ezt eddig nem tudtam !Mármint azt hogy Angliában is volt cenzúra!!
Üdv:Legolas-92
Az I. VH-s élményei sokkal intenzívebben élnek a műveiben, de ott sem a történeti párhuzamoknál, inkább a leírásoknál és érzelmi töltetnél.
(Göncz Árpád A Gy.U. magyar utószavában csak azért hasonlította Szauront Hitlerhez, hogy átmehessen a kommunista cenzúrán a mű, azt az utószót már ő sem gondolja komolyan.)
- Legolas-92
- Nem elérhető
Lenne egy kérdésem!Nem lehet hogy Tolkien Mordort a II. Vh-beli Németországhoz hasonlítja??Mert beszélgettem a barátaimmal és erre a következtetésre jutottunk,mert ugye az ő fia is harcolt afrikában és azt is tudom hogy elküldte a könyvézt a fiának átolvasásra,de konkrétan nem ír róla!
De a könyvet ha jól tudom ebben az ídőben írta.Nem?
Ha valakinek van ehez való hozzászólása szívesen fogadnám mert a barátaim azt hiszik ők az okosabbak de.....ebbe ne menjünk bele!
Üdv:Legolas-92
- icke
- Nem elérhető
Üdvözletem!Ben írta:
Hát, csak ahogyan Felagund is mondotta volt, ez elég hülyén hangzana... (szvsz)Szméagol írta: Tegyük fel, hogy Gandalf botja Anor lángjának erejével bír. Ha így van, akkor Gandalf akár Anor lángjának ,,forgatója" is lehet.
Bizony. Ahogy Caspar atya mondaná, "kitől te ezt a szörnyű nagy hülyeséget hallottad?"
Kezdjük ott, hogy mi is Anor, azaz a Nap lángja? Nem más, mint Laurelin utolsó gyümölcsének tüze, amit még a maiák közül is csak Arien, az egyik legerősebb tűzszellem tudott elviselni. Ha Gandalf botjából Anor lángja sugározna, nemhogy ő, de az egész Szövetség rövid úton ropogósra sült volna...
"Wielder of the flame of Anor": ezzel a kifejezéssel Gandalf, vagyis Olórin csupán saját maia hatalmára, valamint a "Jó" oldal iránti elkötelezettségére utalt, továbbá - gyanítom - meglehetősen allegorikusan a valáktól kapott küldetésére is. A balrog nem hülye, ráadásul ő is maia; Gandalf némi joggal remélhette, hogy tisztába jőve az erőviszonyokkal, inkább meghátrál a küzdelem helyett. Nem így történt, és ha megnézzük, "Anor lángja" végül győzedelmeskedett is a fekete tűz fölött - elvégre az, hogy mindketten a mélybe zuhantak, nem jelentette a harc végét, mely csak a Celebdil csúcsán dőlt el.
icke
ignis sum quae contra frigus ardet
- Ben
- Nem elérhető
Hát, csak ahogyan Felagund is mondotta volt, ez elég hülyén hangzana... (szvsz)Szméagol írta: Tegyük fel, hogy Gandalf botja Anor lángjának erejével bír. Ha így van, akkor Gandalf akár Anor lángjának ,,forgatója" is lehet.
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Szméagol
- Nem elérhető
amanibhavam írta:
Felagund írta:
Anduin írta: Azért, ha hordozod, vigyázol is rá, lehet, hogy táplálod is, de igazad van..
A wield szó egészen pontos jelentése 'kézben tartott fegyver, illetve annak használata', amit az angol mindenféle fegyverrel használ (to wield a spear (am.: lándzsa van a kezében/lándzsát használ harcban)) de a magyarban csak a kardot szokás "forgatni", más dologgal ez elég hülyén hangzik ("Én vagyok Anor lángjának forgatója" )
A "fegyver" nincs a szó jelentésében...
Main Entry: wield Function: transitive verb Etymology: Middle English welden to control, from Old English wieldan; akin to Old High German waltan to rule, Latin valēre to be strong, be worth Date: before 12th century 1chiefly dialect : to deal successfully with : manage2: to handle (as a tool) especially effectively <wield a broom>3 a: to exert one's authority by means of <wield influence> b: have at one's command or disposal
Tegyük fel, hogy Gandalf botja Anor lángjának erejével bír. Ha így van, akkor Gandalf akár Anor lángjának ,,forgatója" is lehet.
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.