Kérdések

Több
17 éve 8 hónapja #317393 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Nóli i linantea írta:

Sil írta:

Szméagol írta: Egyszer régen, valaki felrakott a fórumra egy szöveget azokról sa királyokról, akikből később nazgúlok lettek. (rövid életrajzora gondolok) Valaki meg tudná mondani, hol lehet ezt megtalálni? Előre is köszönöm.

www.tolkien.hu/forum/viewtopic.p ... 423#212423

ha jól tudom, ezek fanficek, nem autentikus forrás, nem stabad akként kezelni!

Persze hogy nem az (hisz csak egy nazgúl nevét tudjuk hivatalosan), de erről volt is szó arrafelé.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 8 hónapja #317392 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Phaedra/Namarie írta:
Finrod is büntetés alatt volt, Mandos átka/jóslata rá is vonatkozott.

Igaz, de Finrod eléggé "jó fiú" volt ahhoz, hogy viszonylag hamar kiengedjék Mandosból...

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 8 hónapja #317391 Írta: Anduin
Anduin válaszolt a következő témában: Kérdések
Én csak most olvastam, de engem is lenyűgöz a fantázia, mely mögöttük van.
Mellesleg nagyon remélem, hogy Középfölde nem sűllyed A SW-Univerzum szintjére, hogy félmilló képregény és fun (jaj ne, ez is sleng, bocsi) könyv fele, elfogadott, fele nem, de nem lehet tudni, mi eredeti.

Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)

Több
17 éve 8 hónapja #317377 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések

Sil írta:

Szméagol írta: Egyszer régen, valaki felrakott a fórumra egy szöveget azokról sa királyokról, akikből később nazgúlok lettek. (rövid életrajzora gondolok) Valaki meg tudná mondani, hol lehet ezt megtalálni? Előre is köszönöm.

ha jól tudom, ezek fanficek, nem autentikus forrás, nem stabad akként kezelni!

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
17 éve 8 hónapja #317367 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések

Ulmo írta:

Phaedra/Namarie írta: Akkor miért van aza Szilmarilokban, hoyg Finrod jelenleg apjával együtt járja Aman földjét? Galadriem miért oda kívánkozik vissza? Tehát potenciálisan oda is mehetne.

Hogy került Finrod Amanba? Nem hajóval, hanem úgy, hogy meghalt... :roll:
Galadriel miért oda kívánkozik? mert ott született. Potenciálisan mehetne oda, de mivel büntetés alatt volt, nem igazán térhetett vissza.

Finrod is büntetés alatt volt, Mandos átka/jóslata rá is vonatkozott. Tudom, hogy a Gyűrű keresésében Galadriel különböző okokból visszautasítja a Valák hívását, viszont a GyU-ból az derül ki, hogy mégiscsak visszamehet Valinorba. Most az a kérdés, hogy nem élhet Amanban, vagy be se léphet oda? Szerintem, ha a Valák feloldották a büntetés alól, lévén tetteivel, és a kísértésnek való ellenállásal kivívta, akkor már Amanba is beengedik.

Más. Gilraenben is volt jövőbelátó képesség.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 8 hónapja #317343 Írta: Felagund
Általános, immanens képességként nem.
Természetesen közöttük is voltak bölcsek, és nekik is voltak megérzéseik.
Az egyetlen "hivatásos" jós, akiről tudunk, Malbeth volt, aki (ha nem tévedek) Argeleb király udvari bölcse volt...

Több
17 éve 8 hónapja #317339 Írta: Fingolfin
Fingolfin válaszolt a következő témában: Kérdések
Az embereknek megadatott a jövőbelátás képessége?
mer [lehet rosszul emléxem] de talán Huor a megszámlálhatattlan könnyek csatájában említette Turgonnak ,hogy az ő utódaikból születik a csillag aki megfosztja népüket szenvedésüktől :?

..döbbenten menekültek előle azt hivén,hogy maga Orome jött el,mert tébolyult haragjában szeme úgy izzot mint a valáké..

Több
17 éve 8 hónapja #317273 Írta: Sil

Tears unnumbered

Több
17 éve 8 hónapja #317271 Írta: Szméagol
Szméagol válaszolt a következő témában: Kérdések
Egyszer régen, valaki felrakott a fórumra egy szöveget azokról sa királyokról, akikből később nazgúlok lettek. (rövid életrajzora gondolok) Valaki meg tudná mondani, hol lehet ezt megtalálni? Előre is köszönöm.

A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.

Több
17 éve 8 hónapja #317146 Írta: Felagund
A telerek a harmadikként vonuló, és a legszámosabb tünde törzs. Pont.
Ők aztán ezerfelé szétváltak.

Több
17 éve 8 hónapja #317050 Írta: Mandos
Mandos válaszolt a következő témában: Kérdések

amanibhavam írta: Nem, a telerek azok, akik késlekedtek a nagy vándolrlás során, így később értek Belegaer partjaihoz, mint a vanyák és noldák.

Némelyek közülük átkeltek a Tengeren, és Aman partvidékén valamint Tol Eresseán telepedtek le. Mások Beleriand partvidékén maradtak, a falmarok, Círdan a vezetőjük. Mások Elwe Singollo mellett maradtak, és sindák lettek.

Igen, ez tiszta.

A telerek vérvonalából számazik Círdan, naja, de A szilmarilok végén a tündék fajtáinak összefoglálásából nekem az jött át, hogy a szigorú értelemben vett telerek (vagyis közülük a calaquendek) azok, akik a Fényt is látták, a többiek pedig nem nemestündék. Őket nevezzük telereknek, a többiekre külön kifejezéseket (kb fajta-jelölést) használnak a tündék >>az én szememben másik tünde faj. Főleg, mert a Fény szerintem (és az amani életmód) sokat változtatott rajtuk.

Vegetáriánus: ősi indián szó, jelentése: béna vadász

Több
17 éve 8 hónapja #317048 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések

Mandos írta:

Ulmo írta: Círdan teler volt, nem nolda.

Én úgy tudom, hogy a telerek azok, akik látták a fényt. A többiek legfeljebb sindák. Círdan pedig a falmárok közé tartotzott (talán) akik a Tenger középföldén levő partján telepedtek le, és nem mentek Amanba...

Tehát Círdan gyakorlatilag moriquend, igaz, az egyik legidősebb, és a legnagyobb tekintélyű (vagy talán legismertebb, ez kb mindegy).

Nem, a telerek azok, akik késlekedtek a nagy vándolrlás során, így később értek Belegaer partjaihoz, mint a vanyák és noldák.

Némelyek közülük átkeltek a Tengeren, és Aman partvidékén valamint Tol Eresseán telepedtek le. Mások Beleriand partvidékén maradtak, a falmarok, Círdan a vezetőjük. Mások Elwe Singollo mellett maradtak, és sindák lettek.

love is the shadow that ripens the wine

Több
17 éve 8 hónapja #317044 Írta: Mandos
Mandos válaszolt a következő témában: Kérdések

Ulmo írta: Círdan teler volt, nem nolda.

Én úgy tudom, hogy a telerek azok, akik látták a fényt. A többiek legfeljebb sindák. Círdan pedig a falmárok közé tartotzott (talán) akik a Tenger középföldén levő partján telepedtek le, és nem mentek Amanba...

Tehát Círdan gyakorlatilag moriquend, igaz, az egyik legidősebb, és a legnagyobb tekintélyű (vagy talán legismertebb, ez kb mindegy).

Vegetáriánus: ősi indián szó, jelentése: béna vadász

Több
17 éve 8 hónapja #317033 Írta: Sil
Fionwe = a későbbi Eonwe. (Csak ő még korábbi koncepció része, konkrétan Manwe fia volt eredetileg.)

Tears unnumbered

Több
17 éve 8 hónapja #317024 Írta: Fingolfin
Fingolfin válaszolt a következő témában: Kérdések

Nóli i linantea írta: Ha említjük, íme: Mandos második próféciája

Csak kivánsiságból kérdem ,hogyan sikerül Melkornak visszatérnie a semmiből? :?
és most így hirtelen nemugrik be ,hogy kicsoda aza Fionwe aki majd Tulkas jobbján áll?

..döbbenten menekültek előle azt hivén,hogy maga Orome jött el,mert tébolyult haragjában szeme úgy izzot mint a valáké..

Több
17 éve 8 hónapja #316993 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Phaedra/Namarie írta: Akkor miért van aza Szilmarilokban, hoyg Finrod jelenleg apjával együtt járja Aman földjét? Galadriem miért oda kívánkozik vissza? Tehát potenciálisan oda is mehetne.

Hogy került Finrod Amanba? Nem hajóval, hanem úgy, hogy meghalt... :roll:
Galadriel miért oda kívánkozik? mert ott született. Potenciálisan mehetne oda, de mivel büntetés alatt volt, nem igazán térhetett vissza.

Több
17 éve 8 hónapja - 17 éve 8 hónapja #316991 Írta: Ulmo

Anduin írta: Természetesen kötelező nem volt, de Círdan és a többi noldát is csak a Középföld-szeretete, és embereken való segítés vágya tartotta vissza.
Főleg, ha magasabb szinten értelmezzük a művet, a helyszín teljesen lényegtelen, az a lényeg, hogy elmentek.

Círdan teler volt, nem nolda.

Annak idején Eönwë az ÖSSZES noldát felszólította a visszatérésre, vagyis kötelező volt. De pl Galadrielt a büszkesége tartotta vissza ("Még hogy Eressëa, amikor ő Valinorban született, és királyi vér? Még mit nem!") Azzal meg vitatkoznék, hogy az embereken akartak segíteni... Ez szóba sem került az Utolsó Szövetség idejéig. A tündék nagy ívben kerülték az embereket, hiszen az adánok elköltöztek Númenorba, Középföldén csak az "aljanép" maradt, ők meg kifejezetten féltek a tündéktől.. Már aki túlélte a Harag Háborúját.

Több
17 éve 8 hónapja #316990 Írta: Namarie

Elrond Vilya írta:

Mandos írta:

Felagund írta: A tündék lelke (feája) Arda anyagából lett alkotva, ezért Ardát semmilyen módon nem hagyhatják el, ráadásul ha Arda elpusztul, nos ,akkor minimum kínos helyzetbe kerülnek...

van valami jóslat, hogy a Morgoth második visszatérésekor Ardát is újraalkotják a Valák meg Íluvatar...

Amúgy, mitől pusztulna el Arda? Ott vannak a Valák is, meg Eru hatalma is, ez nem hinném, hogy kevés lenne...

Mandos második prófécája olvasható a honlapon, abból nagyjából minden kiderül, ha már aHoME sorozat nem sorakozik az ember könyvespolcán.

De a Második próféciában az is benne van, hoyg a tündék mINDEN halottja feltámad. Attól, hogy valaminek a formája felbomlik, még nem szűnik meg teljesen létezni. Az anyga megmarad, mert különben mi a csodát tisztínanának meg a valák?

Több
17 éve 8 hónapja #316989 Írta: Namarie

Ulmo írta: Még a vissztérő noldák is csak Tol Eressëára mehettek, nem Amanba. Aman egy elég nagy földdarab volt a világ nyugati szélén, mielőtt Ilúvatar összegömbölyítette Ardát, úgyhogy óvatosan azzal a "vékonyka földnyelv a tengerben" dologgal. Ha bővebben érdekel a téma, kukkants bele a Középfölde Atlaszába, elég jó térképek vannak benne.

Akkor miért van aza Szilmarilokban, hoyg Finrod jelenleg apjával együtt járja Aman földjét? Galadriem miért oda kívánkozik vissza? Tehát potenciálisan oda is mehetne.

Azon gondolkodtam, hogy a professzor utolsó változatai (pl. Earendil esetében) az emberségesebbek.

Több
17 éve 8 hónapja #316984 Írta: Oisin
Oisin válaszolt a következő témában: Kérdések

Nessa írta: Szerintem az ott meghaltak lelke is Mandoshoz megy.
Nem Earendilből lett a csillag, hanem az egyik Szilmarilból, nem?

Ez attól függ, melyik műre vonatkozik a kérdésed.

A "Szilmarilok"-ban valóban az egyik Szilmaril ragyog Earendil homlokán, akit a hajójával együtt a Valák hatalma emelt az égre, jel gyanánt a Középföldén élő embereknek és tündéknek (nameg Melkornak) - miután megvitte a két faj üzenetét a Valáknak, azok pedig megbocsátottak nekik és hamarosan háborút indítottak Melkor ellen. Tehát a hajnalcsillag fénye itt valóban a Szilmaril fénye.

Az "Elveszett mesék könyvé"-ben azonban teljesen más a koncepció. Itt Earendil-nél nincsen Sziilmaril (a Szilmarilok sorsa ismeretlen), Ő MAGA ragyog az égen, mint hajnalcsillag. Méghozzá azért, mert amikor Ulmo parancsára Középföldéről Kór-ba érkezett (= Tirion, a tündék hajdani városa Valinorban), bejárta a gyémántporral borított utcákat, de senki élő tündét nem talált ott, a gyépántpor viszont rátapadt, a ruhájára, és ettől kezdve fényesen ragyogott. Ebben a műben amúgy Earendilt a Valák meg sem hallgatják, Kór pedig azért néptelen, mert a Valinori tündék a Valák akarata ellenére - akik soha nem bocsátanak meg a gnome-oknak (=noldák) - háborút indítanak Melkor ellen (tehát nem a Valák döntik meg Morgoth-t), és a Valák ezért mindörökre száműznek Valinorból minden tündét. Így persze Eareldilt sem ők emelik az égre, miért is tennék? Earendil maga hajózik fel az égboltra, hogy onnan jobban lássa, vajon hol lehet a korábban eltűnt anyja, apja és felesége. Csakhogy eközben a Hold hajójának a kormányosa üldözőbe veszi, és kikergeti a Világ Kapuin kívülre, ahonnan nem térhet vissza (legalábbis Középföldére nem), mert akkor azonnal meghalna (az idő relativitása miatt). Így aztán odakint bolyong szegény a világ végezetéig.

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Több
17 éve 8 hónapja #316949 Írta: Anduin
Anduin válaszolt a következő témában: Kérdések
Igaz, hogy csak a szigetre térhettek vissza, de azért nem kell őket sajnálni.
Természetesen kötelező nem volt, de Círdan és a többi noldát is csak a Középföld-szeretete, és embereken való segítés vágya tartotta vissza.
Főleg, ha magasabb szinten értelmezzük a művet, a helyszín teljesen lényegtelen, az a lényeg, hogy elmentek.

Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)

Több
17 éve 8 hónapja #316904 Írta: Ulmo
Még a vissztérő noldák is csak Tol Eressëára mehettek, nem Amanba. Aman egy elég nagy földdarab volt a világ nyugati szélén, mielőtt Ilúvatar összegömbölyítette Ardát, úgyhogy óvatosan azzal a "vékonyka földnyelv a tengerben" dologgal. Ha bővebben érdekel a téma, kukkants bele a Középfölde Atlaszába, elég jó térképek vannak benne.

Több
17 éve 8 hónapja #316888 Írta: amanibhavam
Tol Eresseára ment.

(Ugye a fanficedbe teszel majd szóközöket is? Így kicsit nehezen olvashatóak a hozzászólásaid)

Több
17 éve 8 hónapja #316886 Írta: Arwenstar
Arwenstar válaszolt a következő témában: Kérdések
Koszonom a valaszokat!
Meg egy kerdes:Most Frodo Tol-Eressea-ra ment vagy Amanba?Hisz(javitsatok ki ha tevednek)Aman egy vekonyka foldnyelv a tengeren aminek a kozepen van elkeritve Valinor es ettol a szigettol nem messze ott van Tol-Eressea egy kicsiny sziget.Es hova ment akkor Frodo?Tudom,hogy a kerdes latszolag lenyegtelen lenne,de nekem fontos mert errol irok most egy fanficet,bar tudom tajekozottabb is lehetnek ha mar errol irok.A baj az csak,hogy a Gyuruk Ura-n kivul semmit nem olvastam Tolkientol,csak esetleg reszleteket a Szilamrilokbol.Hat szoval igy allok,kerlek ha tudtok segitsetek a valaszaitokkal.Elore is koszonom!

Az élet keresztjei olyanok,mint a kotta keresztjei:felemelnek.

Több
17 éve 8 hónapja #316884 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Arwenstar írta: Mostmar azt hiszem kapisgalom a dolgokat a halhatatlansaggal kapcs.
Viszont arra lennek meg kivancsi,hogy egyaltalan nem tortenhet az meg,hogy valaki elmegy Valinorba es mondjuk,Eru ugy dont,hogy megajandekozza az illetot a halhatatlansaggal.En legalabbis azt hittem,hogy Frodo halhatatlan lesz annak ellenere,hogy halando(en ugy tudtam,hogy Arwen nekiajandekozta a halhatalansagat{vagy csak magat a lehetoseget,hogy helyette utazzon V.-be?}).

Csak a lehetőséget az utazásra. Senki nem lesz halhatatlan attól, hogy Valinorba megy, bár elméletben Eru persze megajándékozhatja ezzel.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 8 hónapja #316883 Írta: amanibhavam

Arwenstar írta: Mostmar azt hiszem kapisgalom a dolgokat a halhatatlansaggal kapcs.
Viszont arra lennek meg kivancsi,hogy egyaltalan nem tortenhet az meg,hogy valaki elmegy Valinorba es mondjuk,Eru ugy dont,hogy megajandekozza az illetot a halhatatlansaggal.En legalabbis azt hittem,hogy Frodo halhatatlan lesz annak ellenere,hogy halando(en ugy tudtam,hogy Arwen nekiajandekozta a halhatalansagat{vagy csak magat a lehetoseget,hogy helyette utazzon V.-be?}).

Arwen csak a hajójegyét ajándékozta el... Eru természetesen akárhogy dönthet.

Több
17 éve 8 hónapja #316879 Írta: Arwenstar
Arwenstar válaszolt a következő témában: Kérdések
Mostmar azt hiszem kapisgalom a dolgokat a halhatatlansaggal kapcs.

Az élet keresztjei olyanok,mint a kotta keresztjei:felemelnek.

Több
17 éve 8 hónapja #316815 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések
Ha említjük, íme: Mandos második próféciája

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
17 éve 8 hónapja #316812 Írta: Elrond Vilya
Elrond Vilya válaszolt a következő témában: Kérdések

Mandos írta:

Felagund írta: A tündék lelke (feája) Arda anyagából lett alkotva, ezért Ardát semmilyen módon nem hagyhatják el, ráadásul ha Arda elpusztul, nos ,akkor minimum kínos helyzetbe kerülnek...

van valami jóslat, hogy a Morgoth második visszatérésekor Ardát is újraalkotják a Valák meg Íluvatar...

Amúgy, mitől pusztulna el Arda? Ott vannak a Valák is, meg Eru hatalma is, ez nem hinném, hogy kevés lenne...

Mandos második prófécája olvasható a honlapon, abból nagyjából minden kiderül, ha már aHoME sorozat nem sorakozik az ember könyvespolcán.

Több
17 éve 8 hónapja #316789 Írta: Gelmir
Gelmir válaszolt a következő témában: Kérdések
Így már minden érthető. :D

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.013 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére