Kérdések

Több
21 éve 7 hónapja #115135 Írta: hobbit
hobbit válaszolt a következő témában: Kérdések
De Valinort ki elől kell/ett/ megvéddeni? És hogy jut oda az akinek viszont ténleg oda kell jutnia?

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #115077 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Kérdések
szmeagol az osztálytársam most itt ugrál örömében mert éppen számtech óra van-))
nagyon köszönjük-)))

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #115024 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok!

Nimdorc írta: Kezd derengeni...
De ha ugyis eltévedt vagy elkezdett félni, aki a közelébe ment, akkor miért kellettek oda fegyveres őrök is?

Gondolom a Beren-félék miatt...
Úgy gondolom Meliannak volt néhány egyéni gondolata, hogy kiket engedjen be Doriathba és kiket nem. És nem mindet beszélte meg Thingollal... Bár ez elég valószínűtlen.
Az is lehet, hogy ezek az őrök őrszemi feladatokat töltöttek be, hogy figyelmeztessék a király és Meliant az esetleges erősebb támadásra, hogy Melian fel tudjon készülni...
De ezek csak találgatások, és igen valószínűtlenek.

Több
21 éve 7 hónapja - 21 éve 7 hónapja #114992 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Rabyn írta: Tudom nem éppen a témába vágó de megigértem, hogy megérdezem..
Szóval hogy hívják azt a színészgyereket aki Haleszt (igy irják ugye??)
játszotta a TTTben?
az egyik osztálytársnöm tottál belezugott...

Haleth-et Calum Gittins játszotta, aki nem más, mint Philippa Boyens fia.
Itt van róla kép: www.herr-der-ringe-film.de/v2/me ... sklamm.jpg
1986. júl. 16-án született.
Itt az osztályfényképe is, ő az első sorban ül az USA feliratú pólóban.
www.selwyn.school.nz/Student%20Exec.htm

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 7 hónapja #114958 Írta: Rabyn
Tudom nem éppen a témába vágó de megigértem, hogy megérdezem..
Szóval hogy hívják azt a színészgyereket aki Haleszt (igy irják ugye??)
játszotta a TTTben?
az egyik osztálytársnöm tottál belezugott...

Több
21 éve 7 hónapja #114855 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Kérdések

Szméagol írta: Sziasztok!

Ulmo írta:

Nimdorc írta: Melian öve pontosan hogyan védte Doriathot?

Ahogy a Szilmarillion írja: "Melian... elkerítette a birodalmat egy láthatatlan fallal, árnyakkal és félelemmel"

Ez a fal olyan lehetett, mint a Valinort védő Varázslatos Szigetek és félelmes árnyak. (Valinor elrejtése) De olyan utalás is van, miszerint ez a fal egy áthatolhatatlan labirintus (Beren? :) ), bár ezt nem kell szószerint érteni.

Kezd derengeni...
De ha ugyis eltévedt vagy elkezdett félni, aki a közelébe ment, akkor miért kellettek oda fegyveres őrök is?

Több
21 éve 7 hónapja #114463 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. Egyébként szerintem észrevehető, hogy mikortól fordította Göncz árpád, bár oldalra pontosan nem tudom.

Ulmo írta:

Ahogy a Szilmarillion írja: "Melian... elkerítette a birodalmat egy láthatatlan fallal, árnyakkal és félelemmel"

Ez a fal olyan lehetett, mint a Valinort védő Varázslatos Szigetek és félelmes árnyak. (Valinor elrejtése) De olyan utalás is van, miszerint ez a fal egy áthatolhatatlan labirintus (Beren? :) ), bár ezt nem kell szószerint érteni.

Több
21 éve 7 hónapja #114440 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Több
21 éve 7 hónapja #114406 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

hobbit írta: Bocs de a gnómák kik voltak mert ez nem világos.
Kössz

Nemrég volt kérdés valahol.

gnomák=noldák

egy korábbi szó rájuk.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 7 hónapja #114396 Írta: Nefadar
Nefadar válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem kaptam legutóbb választ, így megint megkérdezem...

A dúnadánoknál hány éves kortól számítják a felnőttkort?

Nefi

Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:

Több
21 éve 7 hónapja #114384 Írta: hobbit
hobbit válaszolt a következő témában: Kérdések
Bocs de a gnómák kik voltak mert ez nem világos.
Kössz

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 7 hónapja #114343 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Kérdések
Melian öve pontosan hogyan védte Doriathot?

Több
21 éve 7 hónapja #114225 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
és még szerencsésen összecseng Meriadockal is (aki eredetileg Marmaduke volt:-))

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 7 hónapja #114224 Írta: amanibhavam
úgy, hogy Peregrin Zarándokot jelent (peregrinus)

Több
21 éve 7 hónapja #114202 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Az eredetiben Peregrin szerepel. Réz Ádám egyszerűen átültette magyarra ezt a nevet, így lett belőle Zarándok. (Thain Peregrin - Zarándok thán)

Több
21 éve 7 hónapja #114199 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

A hobbitok füle: Azt hiszem ezzel azt szerették volna hangsúlyozni, hogy a a hobbitok közelebb állnak a tündékhez, mint mondjuk a törpökhöz. (Már ha valaki rászánja az időt, hogy elgondolkodjon rajta. :roll: )
Speciel engem nem zavart, mivel nem nagyon látszott. (Kivéve a bővítettben.)

Még egy kérdés (Én is ráteszek egyet a halomra. A "nagyoknak" sok dolguk van :wink: ): Ugye a Prológusban szereplő Zarándok jelző Peregrinre (Pippinre) utal?
Kérdem én mit tartalmazott az eredeti és, hogy lett belőle Zarándok Réz Ádám szerint? Mikor illeti Göncz Árpád ehhez hasonló névvel Pippint?

Több
21 éve 7 hónapja #114184 Írta: Rabyn

amanibhavam írta: Arwen olyan 2700 volt, amikor a kis Eldarion köldökzsinórját elvágták, úgyhogy benne volt a korban

Mekkora már-))
Nem irigylem szegény tünde nőket az biztos!!!
Még egy kérdés: Trufa esküvöje mért nincsen benne a függelékben?-) Pippiné és Samué benne van a könyvben Turfának a feleségről pedig a családfában olvasni......

Több
21 éve 7 hónapja #114181 Írta: amanibhavam
Arwen olyan 2700 volt, amikor a kis Eldarion köldökzsinórját elvágták, úgyhogy benne volt a korban

Több
21 éve 7 hónapja #114176 Írta: Rabyn
Lenne egy nagy nagy kérdésem!!
Meddig lehet termékeny egy tünde? (tudom hogy hülye kérdés)
Mert Arwennek és Aragonnak is volt gyereke de arwen (hány éves volt akkor?) volt több mint 1000éves....

Több
21 éve 7 hónapja #114139 Írta: amanibhavam

Morgwen írta: A GY.U.-ban nem minden betünek van megfelelője.aminek nincs azt hol találom meg?(nem a feanori betükre gondolok) :roll:

ezt a kérdést már másodszor teszed fel, de még mindig nem világos; nem tudnád egy kicsit bővebben és konkrétabban feltenni?

Több
21 éve 7 hónapja #114128 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Kérdések

Morgwen írta: A GY.U.-ban nem minden betünek van megfelelője.aminek nincs azt hol találom meg?(nem a feanori betükre gondolok) :roll:

Hm. Sztem te az Anghertasra gondolsz... Azoknak a betűknek nincs megfelelője, amiket nem használnak a nyelvben... De ezt a kérdést inkább a Nyelvek és írások topicban tedd fel... :wink:

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 7 hónapja #114125 Írta: Nienor N.
Nienor N. válaszolt a következő témában: Kérdések
A GY.U.-ban nem minden betünek van megfelelője.aminek nincs azt hol találom meg?(nem a feanori betükre gondolok) :roll:

Több
21 éve 7 hónapja #114118 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
A gnomák a noldák. Csak korábbi változatokban még más a nevük! :wink:

Több
21 éve 7 hónapja #114101 Írta: Nim
Nim válaszolt a következő témában: Kérdések
A gnomákkal kapcsolatban lenne egy kérdésem, nevezetesen az, hogy ők most tündék vagy ha nem, hát ki fia borjai?

"Szigetek vagyunk, túl messze egymástól.
De akarva, mindig megláthatjuk a másik
partjait."

Több
21 éve 7 hónapja #114035 Írta: amanibhavam
ez pedig a Houghton Miffinhez intézett egy levél részlete:

I picture a fairly human figure, not a kind of 'fairy' rabbit as some of my British reviewers seem to fancy: fattish in the stomach, shortish in the leg. A round, jovial face; ears only slightly pointed and 'elvish'; hair short and curling (brown). The feet from the ankles down, covered with brown hairy fur. Clothing: green velvet breeches; red or yellow waistcoat; brown or green jacket; gold (or brass) buttons; a dark green hood and cloak (belonging to a dwarf).

Több
21 éve 7 hónapja #114034 Írta: amanibhavam
a tündefül hegyességére utalás van:

az Etymologiesben a LAS- címszó alatt áll ez a mondat:

The Quendian ears were more pointed and leaf-shaped than [?human]

Több
21 éve 7 hónapja #114026 Írta: Dínchamion
Jóvanna. :wink:

De akkor én is kérdezek: leírja valahol Tolkien, hogy hegyes a fülük? (Ugyanez áll a tündékre is) Mert elég nagyvonalúan bánik a személyleírásokkal: Legolasról pl. egy büdös szó nincs az egész hat könyvben... :?

Üdv:

Dín

Több
21 éve 7 hónapja #114023 Írta: amanibhavam
ezt már párszor megtárgyaltuk ezen a fórumon: az angol eredetiben egy szó nem esik fülhegyezésről, az angol az eavesdropping kifejezést használja a hallgatózásra, ami szó szerint "csepegő eresz [alatt állást]" jelent (mármint, hogy onnan hallgatózik az illető

Több
21 éve 7 hónapja #114021 Írta: Dínchamion

Nóli írta: A Hobbitoknak tényleg hegyes a fülük, vagy csak a filmben lett nekik?
Én nagyon úgy emlékszem, hogy igen, de nem találtam rá sehol semmi konkrét (de még nem konkrét) utalást... :?:

Ery írta: Nóli: Szerintem csak a filmben lett ilyen.

Igen, csak a filmben lett ilyen... Éppen emiatt bosszankodtam sokat, ugyanis Samu a könyvben a következő párbeszédet folytatja Gandalffal:

- Hegyezted a füled, mi?
- Dehogy hegyeztem, Gandalf úr, hát tessék megnézni: hegyes az én fülem?

Persze nem szó szerint, mert fejből írtam. Ez persze lehet fordítási sajátosság is, ezt most így kapásból nem tudom, de akkor is furcsa... Főleg mert Réz Ádám nem így fordította volna, ha Tolkien leírja, hogy hegyes a fülük... Alighanem a tündemánia miatt lett a filmben olyan, amilyen.

Üdv:

Dín

Több
21 éve 7 hónapja #114000 Írta: amanibhavam

Nóli írta: Hogy van a tündéknél az örökbefogadás???
Ugyanis a Gyűrű kersésében ez áll:

"...Thingol nyájas fogadtatásban részesítette mindhármukat, Túrint pedig a térdér ültette, így adózván Húrin, az emberek leghatalmasabbika és az ő rokona, Beren emlékezetének. A jelenlévők pedig ámultak, mert ez annak jele volt, hogy Thingol gyámfiának fogadta Túrint, ilyen..."
/Gyűrű keresése: Narn í hín Húrin-Túrin elindul. Nálam ez a 65. oldal/

Szóval ennyi elég? Ölébe ültette és máris a fogadott fia lett? Vagy csak azért ennyi, mert Thingol nagykirály, és neki nem szokás csak úgy az ölébe ülni?

Ez most így elég gagyin hangzik, meg idegbetegen, de ez nagyon izgatja a fantáziámat...

nézd, nem valószínű, hogy gyámhivatal működött volna náluk, úgyhogy alighanem, igen: ha valaki kijelentette, hogy örökbefogad valakit, akkor az örökbe volt fogadva

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.015 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére