Frodó

Több
21 éve 8 hónapja #101598 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Frodó
Enna:

Ancalimon írta: Ezt a példát, és valóságis földrajzi viszonyokra vonatkozó hasonlatot maga Tolkien írja az egyik levelében.

Tényleg, az idejére vonatkozó infokat is levelekből lehet tudni?

I feel complete when I feel sick inside

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 8 hónapja #101589 Írta: Enna Silme
Enna Silme válaszolt a következő témában: Frodó
Öhm, én eddig azt hittem, hogy a Gy.U. valójában meghatározhatatlan helyen, meghatározhatatlan időpontokban játszódik.... biztos, hogy Tolkien szerint nem így van? :?

"De hajókról ha zengek is, lesz-e hajó nekem, hogy visszavigyen, átvigyen ily széles tengeren?"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 8 hónapja #101530 Írta: Elanor
Köszi Ancalimon, és bocsi a tévedésekért :oops:

Több
21 éve 8 hónapja #101440 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Frodó
nem, a levelek a Levelekben vannak benne...

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 8 hónapja #101394 Írta: hobbit
hobbit válaszolt a következő témában: Frodó
Bocs, hogy off:ezek a levelek az Elveszett mesékben vannak benne?

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 8 hónapja #101335 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Frodó
Néhány pontosítás:
A megye: Anglia középső része;
Gondor déli része: Trója.

Ezt a példát, és valóságis földrajzi viszonyokra vonatkozó hasonlatot maga Tolkien írja az egyik levelében.

A GYU a történelmi (bibliai) időket közvetlenül megelőzően játszódik. A mű megalkotásakor érvényes tudás szerint kb. i.e. 6000 környékén.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 8 hónapja #101323 Írta: Elanor
Ez csak a földrajzi elhelyezésükre vonatkozik, és egyébként is, a GYU elvileg 6000 évvel a bibliai idők előtt játszódik, ki tudja, milyenek voltak akkor a domborzati, éghajlati viszonyok ;)

Több
21 éve 8 hónapja #101312 Írta: Enna Silme
Neeeeeeeeeeeeeem, Skócia tényleg túl zord Megyének! Egyáltalán nem olyan. Ami Magyarországot illeti..... sajna a Kárpátok miatt elég Mordorosan áll, de akkor sem az!!!!! :eek4:

"De hajókról ha zengek is, lesz-e hajó nekem, hogy visszavigyen, átvigyen ily széles tengeren?"

Több
21 éve 9 hónapja #101123 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Frodó
Sziasztok!

OFF :? :nono: :
Elanor!
Ne légy ennyire pesszimista! Gondolj arra, hogy mit mondott az apád..."Vannak még jó dolgok ezen a világon..."

A Megye és Skócia? Az két külön dolog! Inkább Yorkshire lenne a Megye. Skócia pedig a Köd-hegység vagy a Fehér hegység...

Több
21 éve 9 hónapja #100747 Írta: Elanor
Vmelyik talin mondta vki (asszem Telcontar), hogy a Megye Skóciában lenne, Gondor Olaszországban, és találjátok ki, hol lenne Mordor?????

Magyarországon!!!

:evil:

Több
21 éve 9 hónapja #100665 Írta: hobbit
A másik ha jól tudom akkor a Kelta mitológiában jelentek meg először a tündék igaz nem ilyen alakban de a hobbit volt az első olyan faj ami ízig vérig az ő munkája. Tényleg ez nem ehhez a topichoz tartozik de nem gondolkodtatok még el azon, hogy ha Középfölde mondjuk a mi világunkban lett volna hajdanában akkor most vajon hol lenne a megye? :?: 8)

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 9 hónapja #99827 Írta: Elanor
Én is vmi ilyesmit akartam írni :)

Olyan tulajdonságokkal ruházta fel a hobbitokat, amiket ő is nagyon kedvelt, rá is ráillettek pl. pipázás, evés-ivás ;) , üldögélés a tűznél, természet szeretete stb...

Több
21 éve 9 hónapja #99785 Írta: Enna Silme
Tolkiennek tényleg a hobbitok voltak a kedvencei! Olvastam az életrajzát, és abban írták róla, hogy önmagát is hobbitnak vallotta. :D Majd megkeresem azt az idézetet.....

Több
21 éve 9 hónapja #99586 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Frodó
Szerintem, s a film ezt külön ki is emeli, Gandalf miatt is lesz Frodó könyörületesebb Gollamhoz. A mágus többször is hangsúlyozza, hogy nem tudni, milyen szerep vár még Gollamra, s ez mélyen beleivódhatott Frodóba...

Több
21 éve 9 hónapja #99578 Írta: hobbit
Ebben igazad van. Legyen az új téma az, hogy mi legyen az új téma 8) .
OK csak vicc volt. A napokban azt olvastam, hogy Tolkiennek a hobbitok voltak a kedvencei. Végül is lehet benne valami elvégre ő teremtette meg őket. Azért egy kérdésem lenne: mindenki úgy emlegette Frodót a Megyében, hogy más mint a többi hobbit. Vajon mitől volt más? Szerintetek sejthette ő előre, hogy mi vár rá?

-üdv-

Több
21 éve 9 hónapja #99523 Írta: Enna Silme
Úgy látom, alusztok mind. Kéne valami új téma, ezt már túltárgyaltuk. :look: Hm..... mondjon valaki valamit!

Több
21 éve 9 hónapja #98587 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Elanor írta: Igen, mert ha elkezdené gyűlölni, akkor pontosan azt vallaná be, hogy mennyire fél attól, hpgy ő is olyanná válhat! De így, hogy pártfogásába veszi, azt mutatja meg, hogy lehet még segíteni Gollamon, és így a saját jövője iránt is reményt táplál.
Szvsz...

És persze miután félelemből, bűntudatból, szánalomból és szeretetből pártfogásába vette, arra is rájöhetett, hogy ezzel már letért arról az útról, amit egykor Gollam és Szméagol követett. A gonosz nem tartotta hatalmában Frodót, mert akkor nem lenne képes kegyelmes lenni. Nem lenne képes szeretni szánni és bűntudatot érezni.

Több
21 éve 9 hónapja #98482 Írta: hobbit
Szerintem Frodó szánja Gollamot. Iszonyatosan sajnálja mivel kezdi átérezni, hogy mekkora teher a gyűrű, és ha belegondolunk, Gollam kb500? éven keresztül őrizte. A másik pedig az amit Gandalf mondott Frodónak az élet és halálosztogatásról...

-üdv-

Több
21 éve 9 hónapja #98423 Írta: Enna Silme
Nem is tudom.... Szerinrem aki valaha látja Gollamot, az képtelen (tovább) gyűlölni őt. Az szerintem teljesen kizárt még eshetőségnek is, hogy Frodó gyűlölje Gollamot. :heu:

Több
21 éve 9 hónapja #98317 Írta: Elanor
Igen, mert ha elkezdené gyűlölni, akkor pontosan azt vallaná be, hogy mennyire fél attól, hpgy ő is olyanná válhat! De így, hogy pártfogásába veszi, azt mutatja meg, hogy lehet még segíteni Gollamon, és így a saját jövője iránt is reményt táplál.
Szvsz...

Több
21 éve 9 hónapja #98046 Írta: Erendil
Erendil válaszolt a következő témában: Frodó
Bűntudat!Igen,ezt akartam még mondani! :)

Nai tiruvantel ar varyuvantel i Valar tielyanna nu vilya!

Több
21 éve 9 hónapja #98044 Írta: Erendil
Csak összehoztuk! :lol:

Több
21 éve 9 hónapja #98039 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Frodó
Szerintem sem nevezhető konkrétan szeretetnek, amit Frodó Szméagol iránt érez - valóban inkább szánalom, sajnálat ez. Sőt, mivel Frodó először azt kívánta, bárcsak ölte volna meg Bilbó Gollamot, szvsz bűntudatot is érez e kijelentés miatt, mert azonnal látja, hogy helytelen volt, amikor szemtől-szembe találkozik Gollammal, és talán egy kicsit vezekelni akar emiatt.

Másrészt én úgy érzem, Frodó valahol retteg is Gollamtól, vagyis főként attól, hogy olyanná válik mint ő, ezért a kedvességgel próbálja ezt ellensúlyozni - ha gyűlölné Gollamot, akkor saját, megváltozott önmagát is gyűlölnie kéne. Ha Samu előtt "jó példával" jár elöl, tehát elfogadja Gollamot, akkor talán Samu is képes lesz elfogadni őt magát (mármint Frodót).
Ez persze kívülről nézve furcsának hathat, de sztem Frodó ezt egy megalapozott félelemnek tartja - azt talán nem is veszi figyelembe, hogy Samu a változások ellenére attól még ugyanúgy szereti. :)

(Hú, most eztán baromi összeszedett voltam, de azért remélem a lényeg érthető. :oops: )

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...

Több
21 éve 9 hónapja #97991 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Én még sehol sem olvastam azt, hogy nem lennének árnyaltak a szereplők... :roll:

Én valahogy azért éreztem azt, hogy szereti is :wink: Szméagolt. Valahogy mikor hozzászólt Szméagolhoz (Frodó) egy kis szánalommal vegyes szeretet érzek a hangjában. Mikor Gollamhoz kemény és fölényes. Érezhető a külömbség.

Erendil!
Te is hozzá tettél valamit... :wink:

Több
21 éve 9 hónapja #97909 Írta: Erendil
Szerintem Frodó nem szereti Gollamot/Szmélagolt,nem ez a legjobb szó.Inkább azért szeretene segíteni rajta,meg megérezt és megértette azt az iszonyú szánalmat amit Bilbó is érzett iránta.De ezt igazán csak az értheti,aki valaha érezte a Gyűrű hatását.Ezért is olyan ellenszenves Samunak Gollam,és ezért nem érti meg Frodót.És akkor még ott van az is,hogy valahol önmagát látta meg benne,azt amit ő magában még csak legbelül érez,de érzi,hogy ha nem vigyáz könnyen fordulhat ez még rosszabbra is...és úgy gondolja,hogy ha Gollamnak sikerül védelmet,segítséget nyújtani,akkor sikerül legyőzni magában a gonoszt.
Én valahogy így látom...

Több
21 éve 9 hónapja #97877 Írta: Elanor
Szméagol: dede, velem is gyakran előfordul! ;)
És nekem is használnom kellett volna ezeket a szócskákat, mert persze, amellett, hogy Fodó meglátta a jövendőbeli énjét Gollamban, amellett persze szerette is vmennyire Szméagolt! Vhogy a pártfogásába vette, és ezt anélkül elég nehéz lenne, ha nem szeretné! Szóval tényleg egyetértünk, és a véleményeink jól meférnek egymás mellett, sőt, kiegészítik egymást! :)

Árnyaltság: igen, valóban elég sokszor kapja azt a kritikát, hogy nem árnylatak a szereplői, meg, hogy vannak a jók, és a rosszak, azzal kész. Sztem aki ezt állítja, az nem olvasta a könvet! :evil: Ott van pl. mindjárt Gollam, vagy Boromir, vagy akár Frodó, amikor meginog a Végzet-hegyénél. Persze ezek a változások mind a Gyűrű miatt vannak, de akkor sem lehet modani, hogy nem árnyaltak a szereplők!!

Több
21 éve 9 hónapja #97751 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Frodó
Szméagol: Hát ezzel nem illetik meg! Sőt. Azt mondják, hogy túl egyszerűek a jellemek.
Én inkább Szméagollal értek egyet!

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
21 éve 9 hónapja #97729 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Elanor írta: Szméagol: nem teljesen értek Veled egyet! Inkább Ennával!
Pl. azt mondod, Gollam a Gyűrű... így is lehet nézni, de sztem inkább a Gyűrű iránti vágy kifejeződése Szméagolnál.
És a másik: sztem Frodó nem azért akarta megmenteni, hogy legyen egy barája, hanem azért (ahogy Enna is írta), mert hinni-e kellett, hogy van remény számára (ez egyébként elhangzik a filmben is Frodó szájából), mert, ha Gollam számára van remény, akkor Frodó számára is lehet! Mert meglátta benne önmagát, vagyis egy lehetőséget a jövőre nézve, hogy ő is válhat ilyenné, akit csak a Gyűrű érdekel. És ezért akarta, hogy Szméagol is "gyógyuljon meg", mert akkor számára is van remény.

Ó, Elanor olyan remekül ki tudtad fejteni, hogy mire gondolok. (Tudod, ha sok érzelem kavarog bennem valamivel kapcsolatba, mindig ilyen zagyva leszek. Nem tudom te, hogy vagy vele. :roll: )
Tehát Frodó semilyen szeretet félét nem érzett Szméagol iránt? Csupán, hogy úgy mondjam "kihasználta" volna Szméagolt? Én nem így látom.
Mikor Frodó rájön arra, hogy Gollam nem egyenlő Szméagollal valahogy másképp viseltetik iránta.
Frodónak, azt hiszem, kiváló ember ismerői "tehetsége" volt. (Példa erre ugye Szméagol/Gollam és Samu.)

Azt hiszem A Gyűrűk Ura is megkaphatná a "Legárnyaltabb jellemek" című díjat. :roll: Amikor a szereplők jellemvonásait vizslatjuk célszerű gyakran használni az "és" és az "is" szócskákat. :roll: :wink: (Ez tehát erre a hozzászólásomra is vonatkozik.)

Több
21 éve 9 hónapja #97682 Írta: Elanor
Szméagol: nem teljesen értek Veled egyet! Inkább Ennával!
Pl. azt mondod, Gollam a Gyűrű... így is lehet nézni, de sztem inkább a Gyűrű iránti vágy kifejeződése Szméagolnál.
És a másik: sztem Frodó nem azért akarta megmenteni, hogy legyen egy barája, hanem azért (ahogy Enna is írta), mert hinni-e kellett, hogy van remény számára (ez egyébként elhangzik a filmben is Frodó szájából), mert, ha Gollam számára van remény, akkor Frodó számára is lehet! Mert meglátta benne önmagát, vagyis egy lehetőséget a jövőre nézve, hogy ő is válhat ilyenné, akit csak a Gyűrű érdekel. És ezért akarta, hogy Szméagol is "gyógyuljon meg", mert akkor számára is van remény.

Több
21 éve 9 hónapja #97570 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Gollam csupán a Gyűrű. Szméagol az igazi hobbit. Frodó szeretett volna egy olyan barátot, aki még ebben a teherben is osztozik vele és megérti. (Természetesen seki sem ismeri és szereti jobban, mint Samu.) Ezért próbálta Frodó "előhúzni" Gollam mögül Szméagolt.
:roll:

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.580 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére