Mordor - Orkok

Több
21 éve 7 hónapja #108915 Írta: Ragoran
Ragoran válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Jó,de akkor tegyük fel:van egy "gonosz hajlamú" tünde aki Melkort követi. Akkor egyszer arra ébred,hogy nem szépséges,szőke tünde,hanem ork lett belőle? :? Hogy is van ez?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #108896 Írta: Oisin
Oisin válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok

Ragoran írta: Azért sztem ez így nem igaz. Az orkok tündékből lettek,de nem azért mert Melkorra hallgattak.

Van egy olyan elmélet is, miszerint az orkok az avárokból lettek, akik "eltévedtek és gonosszá lettek" a pusztaságban. A másik, a tündék körében érthető okokból népszerűbb elmélet szerint az orkok a Melkor által elfogott és megkínzott tündékből lettek, de szvsz a kínzás hatására nem lesz valaki gonosszá, hacsak nincs rá amúgy is hajlama. Szóval még ha az utóbbit fogadjuk is el, akkor is csak azok a tündék válhattak orkokká, akik a kínzás hatására "kollaboránsok" lettek, akik kitartottak, azok legfeljebb belehaltak...

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #108849 Írta: Ragoran
Az elöbb már írtam egy tök hosszú hozzászólást,de nem küldte el!grrrr!! :evil:

Oisin!!

Akik Melkorra hallgattak orkokká váltak?
Azért sztem ez így nem igaz. Az orkok tündékből lettek,de nem azért mert Melkorra hallgattak..

Sztem mindenkiben van jó és rossz csak attól függ "meikből van több"

Tudjuk,hogy abszurd!! Csak azért vetettem fel,hogy mi lenne ha...!Hogy van-e vajon az orkokban jóság?Tisztán elméleti kérdés!

Ez így most rövödebb lett sokkal,de most nincs türelmem újra +írni..

Több
21 éve 7 hónapja #108772 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok

Oisin írta: De azért maradtak semleges tündék is, akikben mindkét oldal megvan: ők az avárok, mint pld. az (most nem ugrik be a neve), aki a Fekete Kardot kovácsolta.

Eol volt, Aredhel férje, Maeglin atyja.

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 7 hónapja #108749 Írta: Oisin
Oisin válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok

Nefadar írta: Jaja. Muszály, hogy valami jóság is legyen bennük. Nem veszhetett ki minden belőlük, ami a tünde mivoltjukra emlékeztet. És itt nem a beképzelt tündékre gondolok, hanem az átlagos normális tündékre...

Lehet hogy eretnekségnek hangzik, de szvsz a tündék eredetileg nem voltak se jók, se gonoszak, pontosabban ez is, az is megvolt bennük, mint az emberekben. Szvsz csak akkor vált szét bennük ez a két dolog, amikor Oroméval és/vagy Melkorral kapcsolatba kerültek. Akik Oromét követték és nyugatra mentek, azok lettek az eldák, belőlük eltűnt szinte minden, ami a sötét oldalhoz tartozik. Akik viszont Melkorra hallgattak, azokból kiveszett minden jó, és orkokká váltak. De azért maradtak semleges tündék is, akikben mindkét oldal megvan: ők az avárok, mint pld. az (most nem ugrik be a neve), aki a Fekete Kardot kovácsolta.

Szóval a jóság szvsz nem a tündék meghatározó tulajdonsága, csak az eldáké. Ebből következik, hogy a tündéknek és az orkoknak lehetnek, sőt kell hogy legyenek közös vonásaik, de éppenséggel nem az erkölcs terén. Épp ebben különböznek a legjobban.

Az ötlet, hogy egy ork porontyot tündék neveljenek, teljesen abszurd, és nem veszi figyelembe a Tolkieni világ realitásait, amik nem azonosak a mi világunk realitásaival. Ebben a világban az erkölcsi alapállás nem csak nevelés kérdése, hanem nagy részben örökletes, és az egyént érintő (akár fizikai, akár erkölcsi) változások, torzulások, igenis öröklődhetnek! Ez egy ilyen világ...

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Több
21 éve 7 hónapja #108720 Írta: Nefadar
Nefadar válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Hihetnék, bár ott már nagyon ork se volt, mert mindenki a végső háborúra készült...

Nefi

Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:

Több
21 éve 7 hónapja #108717 Írta: Ragoran
Hát a GyU elég fekete-fehér könyv. Nincs szürke.Mmint,ha értitek mit akarok ezzel.A tündék szépek,jók,okosak.Az orkok csúnyák,gonoszak...
Talán csak Gollam átmenet egy kicsit
Mondjuk,ha egy ork útba-.igazítaná őkket nem tom hinnének-e neki.Talán azt hinnék csapda.

Több
21 éve 7 hónapja #108665 Írta: Nefadar
Jaja. Muszály, hogy valami jóság is legyen bennük. Nem veszhetett ki minden belőlük, ami a tünde mivoltjukra emlékeztet. És itt nem a beképzelt tündékre gondolok, hanem az átlagos normális tündékre...

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #108645 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Így van, Nefadar. És ez az, ami nekem nagyon hiányzott a könyvből. A negatív szereplők túlontúl negatívak voltak. Egy pindurka jóságot azért beléjük lehetett volna vegyíteni...

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 7 hónapja #108641 Írta: Nefadar
Szerintem egyáltalán nem lenne az. Inkább megindító... tudva, hogy hogy ismerjük az orkokat :wink:

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #108640 Írta: Cerebrum
Vicces? :roll:

Én konkrétan arra gondoltam, hogy lehetett volna egy olyan rész a könyvben, ahol egy ork belebotlik Frodóékba Mordorban, de nem buktatja le őket (mert éppen olyanja van), hanem megmutatja nekik merre van a Tűzhegy, mondjuk egy "csak hogy lássátok, hogy nem minden ork aljas szemétláda" beszólás kíséretében...

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 7 hónapja #108637 Írta: Nefadar
Nem feltétlenül. Az orkok év ezredeken keresztül szolgálták a Sötét Urakat és érthető lenne, ha elegük lenne belőle, és fellázadnának és utána "jók" lennének. (A Magusban Yneven is vannak jó orkok.)

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #108580 Írta: Sorel
Sorel válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok

Cerebrum írta:

Nefadar írta: Van bennük valami megfoghatatlan szerintem ami más Középföldei lényben nincs, még a tündékben sem. De kérlek ne kérdezzétek mi, mert nem hiszem, hogy el tudnám magyarázni... :oops:

Én, ahányszor csak felbukkannak a filmen, mindig nagyon megsajnálom őket, hogy olyan nagyon csúnyák, és hogy mindenki utálja őket...

Mikor először olvastam a könyvet, ez az egy dolog nem tetszett benne, hogy az orkok ennyire gonosz lényeknek lettek beállítva. Tolkien még csak esélyt sem adott nekik, hogy más oldalukat is megmutassák. Pl. igazán lehetett volna egy olyan részt beleírni a történetbe, ahol egy ork, teszem azt útbaigazítja Frodóékat Mordorban... És akkor máris nem lennének annyira ellenszenvesek mindenkinek...

Ez valóban nagyon vicces jelenet lenne....

Több
21 éve 7 hónapja #108483 Írta: Cerebrum

Nefadar írta: Van bennük valami megfoghatatlan szerintem ami más Középföldei lényben nincs, még a tündékben sem. De kérlek ne kérdezzétek mi, mert nem hiszem, hogy el tudnám magyarázni... :oops:

Én, ahányszor csak felbukkannak a filmen, mindig nagyon megsajnálom őket, hogy olyan nagyon csúnyák, és hogy mindenki utálja őket...

Mikor először olvastam a könyvet, ez az egy dolog nem tetszett benne, hogy az orkok ennyire gonosz lényeknek lettek beállítva. Tolkien még csak esélyt sem adott nekik, hogy más oldalukat is megmutassák. Pl. igazán lehetett volna egy olyan részt beleírni a történetbe, ahol egy ork, teszem azt útbaigazítja Frodóékat Mordorban... És akkor máris nem lennének annyira ellenszenvesek mindenkinek...

Több
21 éve 7 hónapja #108440 Írta: Nefadar
Van bennük valami megfoghatatlan szerintem ami más Középföldei lényben nincs, még a tündékben sem. De kérlek ne kérdezzétek mi, mert nem hiszem, hogy el tudnám magyarázni... :oops:

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #108349 Írta: Ragoran
Cerebrum:Én is 1etértek Veled! :wink:

Shagrat írta: Hali! Én lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok, de szerintem egy ork nem bírná ki, ha a nyálas tündék közt kéne élnie Lórienben. Na jó, vagy csak én találom nyálasnak Laurelindórinant?

A tündék sem örülnének egy orknak,tisztán Lméleti kérdésről beszélünk! Mi lenne ha igazából sose fogadnák be. Sztem igenis "lappang" vmi jóság az orkokban is.

Több
21 éve 7 hónapja #108205 Írta: Cerebrum

Nefadar írta: Egyetértek veled. Nekem sem volt valami szimpi Feanor. És rajta kívül is vannak beképzelt tündék. És az orkok is tündék voltak, vminek meg kelett maradni bennük tünde mivoltukból... (és nem csak a hegyes fülre gondolok)

Végre valaki, aki egyetért velem! :)

Layla Nénimë írta: Szvsz 1 ork egyrkőcöt se hagynának kinnt a szabadban..szvsz addig amíg fel nem nőnek sötét tárnákban maradnak...

És mi van, ha megszökik, mert herótja van a többi orktól, a kosztól, a gyilkolástól? Az orkok között is lehetnek fekete (vagy ebben az esetben inkább fehér) bárányok, vagy nem?

Több
21 éve 7 hónapja #107921 Írta: Misteq
Misteq válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Szvsz 1 ork egyrkőcöt se hagynának kinnt a szabadban..szvsz addig amíg fel nem nőnek sötét tárnákban maradnak...

"Soha nem hittek semmiben!Most semmivé lettek!"
"a hervadás fölé hajolva mosolygok tehetetlen"

Több
21 éve 7 hónapja #107457 Írta: Nefadar

Cerebrum írta: De miért? A tündék is jónak, szépnek születtek, aztán ott volt Feanor, meg a drágalátos fiai, akik (számomra legalábbis) a Szilmarilok legutálatosabb és legellenszenvesebb szereplői. Pedig tündék. Hát akkor ennyi erővel miért ne lehetne egy orkban is valami egészen kicsi jóság?

Egyetértek veled. Nekem sem volt valami szimpi Feanor. És rajta kívül is vannak beképzelt tündék. És az orkok is tündék voltak, vminek meg kelett maradni bennük tünde mivoltukból... (és nem csak a hegyes fülre gondolok)

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #107453 Írta: Shagrat
Shagrat válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Hali! Én lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok, de szerintem egy ork nem bírná ki, ha a nyálas tündék közt kéne élnie Lórienben. Na jó, vagy csak én találom nyálasnak Laurelindórinant?

Shagrat

Több
21 éve 7 hónapja #107219 Írta: Cerebrum
De miért? A tündék is jónak, szépnek születtek, aztán ott volt Feanor, meg a drágalátos fiai, akik (számomra legalábbis) a Szilmarilok legutálatosabb és legellenszenvesebb szereplői. Pedig tündék. Hát akkor ennyi erővel miért ne lehetne egy orkban is valami egészen kicsi jóság?

Több
21 éve 7 hónapja #107116 Írta: Ragoran
Meg mondjuk Melkor döntött úgy,hogy "gonosz lesz" ellenben egy ork-gyerköccel,aki már nem dönthet erről :roll: Kérdés,hogy mondjuk van-e uruk-hai gyerkőc,mert Szarumánnál felnötten "kel ki" abból a nyálkás dologból.. :roll:

Több
21 éve 7 hónapja #107064 Írta: Cerebrum

Elrond írta: Melkor eltorzította a tündéket és az orkokban ösztönné válhatott a gonoszság. A síró-rívó ork-kölyök meg szvsz azért sírhatna, mert elvették a játékszablyáját! :)

Meglehet, bár szeritem senki sem lehet egyöntetűen gonosz, talán csak Melkor, vagy talán még ő sem... Talán maradt bennük még valami jó, tehát én azt mondom ESÉLYT AZ ORKOKNAK!!! :hello:

Több
21 éve 7 hónapja #107060 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Mordor - Orkok
Melkor eltorzította a tündéket és az orkokban ösztönné válhatott a gonoszság. A síró-rívó ork-kölyök meg szvsz azért sírhatna, mert elvették a játékszablyáját! :)

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 7 hónapja #107024 Írta: Cerebrum
Egy síró-rívó ork gyerkőcöt csak nem lenne szívük egyedül hagyni...

Több
21 éve 7 hónapja #106918 Írta: Misteq
Hmmm...de lehet hogy nem nagyon vállalnák azt hogy 1 ork gyermeket beengednének bármilyen tünde településbe...túl nagy a bizalmatlanság...és ez vhol érthető is...

Több
21 éve 7 hónapja #106781 Írta: Cerebrum

Ragoran írta: Cerebrum:
Háát végülis lehet! :roll:
Télleg! Mi lenne,ha egy "kölyök orkot" Lothlórienben nevelnének fel?Gyakorlatilag nem nevelnék fel,CSAK ELMÉLETBEN.

Akkor szerintem biztosan nem lenne olyan gonosz, mint az orkok általában, bár lehet, hogy a kiközösítést rossz néven venné, és előtörne belőle az ork természet...

Szegényke, elképzelem, ahogy megkérdezi: "Papa, én miért nem vagyok olyan szép, mint a többi gyerek?" :crying:

Több
21 éve 7 hónapja #106668 Írta: Ragoran
Cerebrum:
Háát végülis lehet! :roll:
Télleg! Mi lenne,ha egy "kölyök orkot" Lothlórienben nevelnének fel?Gyakorlatilag nem nevelnék fel,CSAK ELMÉLETBEN.

Több
21 éve 7 hónapja #106604 Írta: Cerebrum

Layla Nénimë írta: Celeburm: :P jajj!!!!1 ork...mint tündéskedik háááát...lehetséges..

:D Úgy értem a bennük mélyen elrejtett szeretet és jóindulat (ha maradt még bennük ilyen...)...

Több
21 éve 7 hónapja #106528 Írta: Misteq
Celeburm: :P jajj!!!!1 ork...mint tündéskedik háááát...lehetséges..

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.031 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére