Kószák Szövetsége

Több
21 éve 4 hónapja #82218 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
A Kószák Szövetsége ezennel bezárja kapuit. Hogy miért? Mielőtt az okokra rátérnénk, nézzük meg honnan indultunk és hová jutottunk.

A kezdet: TÜNDE-LÁNY: K Már 05, 2002 10:49 pm

„Gyerekek, tudom, hogy így elsőre a címen meg fogtok lepődni, és gyerekesnek fogjátok találni a felvetésemet, de kérlek gondoljatok bele egy kicsit,és olvassátok el, amit írtam, ha mást nem, ennyit megér, kérek mindenkit.
Tehát elhatározatm, hogy valamiylen úton-módon megkísérlem egy csoportba tömöríteni a magamfajta javíthatatlan álmodozókat és Tolkien-rajongókat, akiknek elegük van a sok semmilyen, eltompult, idióta, minket körülvevő emberből és eseményből , és szeretnének egy kicsit, nem csak simán fórumon, hanem a fórumon belül is egy külön topicban
okonlelkezni.
igazából az egész így leírva hülyén hangzik, és tuti mindenki el is kapcsol, nincs is vele semmi célom, de szerintem fontos lenne, hogy a magamfajta emberkék-vagyunk néhányan, csak sajnos ez nem mindig tűnik fel, vagy nem mindig jönnek össze az ilyen emberkék- egy kicsit egymás között lehessenek.
és a fórumon sem mindenki ilyen.
Szóval ha valaki lát fantáziát egyfajta modern és elméleti kósza Szövetség létrehozásában, az írjon!
(u.i. fáradtabbaknak: nyugi, nem kószálni akarok hazánk erdeiben:-) )”

Tünde-lány ötlete nagy lelkesedést váltott ki a Fórumon, így hamarosan nagyszámú „követője” akadt.

Néhány hét múlva fizikailag is találkoztunk 2002. április 13-án. a Margitszigeten. Itt megismerkedtünk egymással személyesen is, valamit megbeszéltük a Kószák Szövetségének céljait.

„KÓSZÁK SZÖVETSÉGE
A Kószák Szövetséorokat) A Kószák Szövetségének (a továbbiakban Szövetség) ötlete Tündelány/Nuinladien nevéhez fűződik. Ő nyitotta meg a Szövetség nevével azonos topikot, amely hamar népszerű lett. A kószák száma rohamosan gyarapodott (ez a tendencia máig érvényes, bár annyira már nem ’rohamos’).
2002. április 13-án létre is jött az első (azaz I.) Kószás Találkozó. A helyszín a Margitsziget volt (pontosabban az Atlétikai Centrum). Összesen 32 kósza gyűlt össze. Ezen a találkozón kerültek megbeszélésre a Szövetséggel kapcsolatos témák.
Célul tűztük ki, hogy :
:arrow: kirándulásokat (és esetleg táborokat) fogunk szervezni,
:arrow: megírjuk a Kószák Könyvét (ld. Közösség/Kószák Szövetsége),
:arrow: csatlakozunk a megalakulni készülő Magyar Tolkien Társaság-hoz,
:arrow: védeni fogjuk a természetet,
:arrow: de legfőképpen azt, hogy rendszeresen találkozni fogunk.

A Szövetség jelvénye, és a Kószák Könyvének borítója is bemutatásra került. Mindkettő zseniális mű alkotója Áfonya.
A kósza-találkozók rendszeresek: havonta egyszer mindenképp összejövünk.
2002. június 16-a óta hivatalosan is az Magyar Tolkien Társaság Kreatív szekciójának egyik csoportja vagyunk.”

Így rövidesen neki is kezdtünk a Kószák Könyvének megírásához, illetve a szükséges adatok begyűjtéséhez.

Az első kósza tali után rendszeressé váltak az összejöveteleink: minden hónapban találkoztunk egyszer:
2002. máj 5. Margitsziget
2002. június 1. Vöröskővár
2002. július 13. Margitsziget

Az ilyen összejövetelek elején megbeszéltük a Szövetséggel kapcsolatos dolgokat, utána viszont játszottunk és beszélgettünk. Nagyon sok fénykép készült ezen (és a későbbi) alkalmakkor. (Esetleg ha van egy hely, ahol össze vannak gyűjtve a kószás képek, akkor annak linkjét ide rakd be, lécci.)

Nyáron, júliusban és augusztusban az MTT tárborain belül találkoztunk:
2002. július 24-28. Plilis – Kő-hegy – Czibulka János menedékház
2002. augusztus 23-25. Szeged - Móra Kollégium.

Szeptembertől újra visszatértünk a ’hagyományos kósza talik formájához’ és helyszínéhez:
2002. szeptember 15. Margitsziget
2002. október 23. Margitsziget (az utolsó „hivatalos” Kószák Szövetsége – találkozó).

Mindeközben Svin munkájának eredményeképpen megnyílt a Kószák Szövetségének saját oldala ( www.tolkien.hu/app/koszak ). Itt lettek összegyűjve a Kószák Könyvének folyamatosan készülő novellái, a hozzá szükséges információk, a kósza talikon készült fényképek, a Szövetség jelvénye ( www.tolkien.hu/app/koszak/cimer.jpg ) valamint a Kószák Könyvének borítója ( www.tolkien.hu/app/koszak/kkonyve.jpg ) Áfonya jóvoltábol és a Kószák névsora.

A Fórumban a kószák csoportján belül folyamatosan frissülő névsor tanúsága szerint jelenleg 70 tagja van a Szövetségnek.

Ez volt a „történelem”.

Hogy mégis miért szűnik meg a Kószák Szövetsége (röv: KSz)? Csokorba gyűjtöttem az okokat:

:arrow: Az MTT létrejöttével a KSz feleslegessé vált, hiszen funkciójának nagy részét átvette az Egyesület.
:arrow: A KSz eredetileg több volt, mint egy havonta találkozó csoport, aki mellesleg a Kószák Könyvét is írja, azonban az MTT erősödésével egyre inkább feledésbe merültek a Szövetség által kitűzött célok (tény, hogy egyikük-másikuk megvalósítására a KSz túl kevés volt).
:arrow: A KSz topikját egyre kevesebb Kósza látogatta.
:arrow: A Kószák Könyvének írása legtöbbünknek nyűg lett.
:arrow: Sok Kósza MTT-tag lett, és inkább az Egyesület keretein belül dolgozik szívesebben.
:arrow: A Kószák csoportjának tanúsága szerint (is) a KSz formálissá vált: sok olyan tagunk van, aki nem járt a talikra, nem írt kósza-sztorit, de még a Fórumon se nagyon lehetett látni.
:arrow: A kószás talikon egyre többször és nagyobb arányban beszéltünk MTT-s témákról.
:arrow: Végül és utolsó sorban: a „főkósza” megunta, hogy állandóan noszogatni kell a társaságot és saját magát is (tehát még nyugodt lelkismerettel sem tehette :roll: ), hogy haladjunk előre a Kószák Könyvének megírásában. Valamint még pár apróságból is elege lett (pl. „Nem vagyok Kósza, azért jöhetek a talira?” vagy „Tulajdonképpen mi is a KSz?” vagy „Mik a feltételei annak, hogy én is Kósza lehessek?” vagy, hogy mindig neki kellett „levezetnie” a talikat stb.)

Mindezek hatására szorgalmaztam a KSz feloszlatását. 2002. október 23-ai talin másfél órás kemény vita után a jelenlévő Kószák többsége egyetértett velem (ha nem is teljesen). Ennek következtében ezek a változások léptek életbe, illetve fognak életbe lépni hamarosan:

:arrow: A Kószák Szövetsége mint olyan (tehát a neve is!) megszűnik.
:arrow: A KSz topikja archiválásra kerül.
:arrow: A kószás oldal a jelenlegi formájában megszűnik.
:arrow: Egy új topik fog megnyílni a Kreatív Szekción belül ’Kószák Könyve’ néven (ezt tehát tovább fogom vinni, csak ezentúl bárki írhat kósza-sztorit és nem lesz kötelező vagy elvárt senkitől sem.).
:arrow: A Kószák Könyvének történetei és a hozzá szükséges, összegyűjtött információk, térképek és Áfonya által rajzolt borító a hamarosan megnyíló Kreatív Szekció oldalára kerül majd fel.
:arrow: Mivel a Kószák érzelmi okoból ragaszkodnak a „kószák” névhez, ezért ezentúl is ’kósza talik’-nak fogjuk hívni a havonta egyszer megszervezett összejöveteleket, de ez valójában egyszerűen fórumos találkozók lesznek, amelyek mindenki számára nyitottak. Ezek a Közösség/Találkozások topikban lesznek meghirdetve.
:arrow: Cica moderálásával megmarad a Kószás csoportok is, ahová ezentúl csak azok a személyek kerülnek fel, akik rendszeresen járnak a találkozókra. (Tehát a KSz-től teljesen független lista ez.)
:arrow: Idővel az MTT-n belül el fog indulni egy program, ami a KSz régi nagy tervét, a természetvédelmet (és -ismeretet) fogja megvalósítani Tolkien szellemében.
:arrow: A táborok és kirándulások szervezését szintén az MTT veszi át.

Amint látjátok, a KSz inkább csak átalakul, mintsem megszűnik. Semmi nem vész el: minden értéke tovább fog élni itt a Fórumon, az MTT-ben és a kósza lelkületű emberekben.

Ez a topik a fenti okok miatt ezennel bezárja kapuit.

(A megjegyzéseket és észrevételeket priviben írjátok meg.)

Brisa
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81668 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége

Torn írta: .Az MTT-vel való viszony amolyan anyavállalat-leányvállalat szintjén lenne: gyakorlatilag önálló társulás, önálló koordinátorokkal, önálló információs hálózattal, idővel önálló webes megjelenéssel, DE szigorúan kooperatív viszonyban az MTT-vel. Utóbbi jelenti a szoros kapcsolattartást kommunikációs és lehetőleg emberi szinten is, egymás nem-akadályozását (mi több: segítését), illetve egyfajta közvetítő szerepet is. Ha csak a Gyűrűk Urát nézzük, a kószák tulajdonképpen hidat jelentettek az "egyszerű" emberek és a "magasabb" népek között. Egyébként ha jól sejtem, az MTT-nek is az a jó, ha minél többen fizetnek tagdíjat...


Kedves Torn!
Erről azért talán kérdezzük meg a kószákat is, hogy kívánnak-e ennyire elhatárolódni az MTT-től. (Amire mondjuk nem értem, miért lenne szükség.) Egyetértek Brisával, ez amit te javasolsz, ez egy másik MTT.

Egyébként azt veszem észre, hogy egy csomó ember nem igazán van tisztában az MTT mibenlétével. (Bocs mindenkitől, senkit nem akarok megsérteni, csak tisztázni szeretném a dolgokat.)
Ahogy azt a talin is elmondtam, az MTT nem az atyaúristen, nem felsőbbrendű szervezet (v. "magasabb nép" ha jól veszem le :? ), ahova ha belépsz, akkor vmiféle "kreatív munkavállalási kötelezettséged" van. (Meg ha nincs Tolkien doktorátusod, és 150-es IQ-d, akkor amúgy se léphetsz be. :twisted: ) Az MTT csakis azért létezik, hogy az ügyködéseinknek hivatalos kerete legyen, mivel a tapasztalat az, hogy nagyon sokan csak így állnak szóba velünk, mint Kultúrális Egyesülettel, Társasággal. (Hogy példát mondjak, a 111. szülinapot lehetetlenség lenne megszervezni, ha nem lennénk bejegyzett egyesület, mivel senki nem adna nekünk pénzt.)
De belülről ez még mindig olyan mint egy klub, a Fórumosok szervezete, ahol vannak bizonyos emberkék, akiknek több feladatuk van, és vannak olyanok is, akik nem annyira aktívak. Az MTT a tagoknak csak előnyt jelent :arrow: kapják ingyen a kiadványunkat, kedvezményt bizonyos rendezvényeken, boltokban, tagsági kártyát, stb., akkor is ha ezért nem csinálnak semmit!
És nem a tagdíjra hajtunk, ezt azért szögezzük le.

Bocs ha egy kicsit nyers voltam, csak szeretnék elkerülni mindenféle félreértést, és további felesleges vitát.

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81612 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Hmm... van egy olyan érzésem, hogy nem halmozzuk el Torn-t mostanában levelekkel... :look:

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81607 Írta: Torn
Torn válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Cicafül és Brisa!
Négyszemközti megbeszélést kérek mindkettőtöktől, melynek időpontja lehet most hétvége vagy jövő hét egésze! Üzeneteket a sirenity@drotposta.hu címemre várom!
Addig is minden jót!

-h-
[THERE SHALL BE ONE DEED OR TWO, YEAH!]
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81299 Írta: Liang
Liang válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Cicafül-szama:nem volt szándékomban ilyen.Azért ha tudok egy pár talin ott leszek :D .

"A kövek tudják.A kövek és a csontok..." :twisted:

Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81298 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Telu: Bocsi, hogy nem válaszoltam (pontosabban igen, csak elszállt az a hozzászólásom, és utána lusta és ideges voltam újragépelni, utána meg már azt hittem, hogy beírtam...sorryka)

Tehát a kérdés na mármost ha valaki eljön 1 talira és utána soha az életbe nem látjuk akkor mi lesz?

A kérdésre a válasz: semmi nem lesz. Szerintem nem nagy ügy, hogy tagja a kószák csoportjának, és így minden tali előtt kap egy mailt. Aztán meg ha nem látjuk többet - a fórumon :!: - akkor lehet, hogy leírjuk a listáról. Azt nem szabad elfelejteni, hogy vannak olyanok, akik nem tudnak eljönni, de tagjai a kószáknak, és hasznos ötletekkel látnak el minket - itt a fórumon, "csak" így, virtuálisan.
De szerintem olyan emberke nem nagyon van, aki egyszer volt talin, és utána ide se nézett. Ez nagyon kevés emberre lehet érvényes.

A vidékieknek egy jó hír: terveim szerint tavasztól vidéken is tarthatnánk egy-egy találkozót. Ám ezek gondos szervezést, és csapatmunkát igényelnek.

Kincső és Mindenki:
Sajnos ez a yahoo-s cím nem jött össze, mert vaamit elrontottam a regisztrációnál (iszonyatos technikai analfabéta vagyok :oops: ) és így nem működik.
De sikerült a saját levelzőprogramommal megoldani - tehát lesznek kör-e-mailek. Egyelőre csak azoknak a neve szerepel a listán, akik tagjai voltak a kószák csoportjának, és ott volt az e-mail címük. Vannak, akiknek nem (Area, sorel). Plusz néhány emberke, ill. kósza, akik ott voltak a mostani talin. Remélem mindenkire emlékszek. Ám itt is van egy két címhiányom.
A kérésem az lenne, hogy aki szeretne kósza lenni (ami jelen esetben - EGYELŐRE - csak annyit tesz, hogy e-mailen kapja majd a híreket), küldjön nekem egy privit!
A többi fontos dolgot, a talin megbeszéljük!

És végül, de nem utolsó sorban:
Aki nem kósza, az is jöhet a találkozókra!!! :D Sőt, GYERTEK!!!

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81275 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Cica: Ha megnézed, van egy rakás a mostani kószás csoportban, akinek 0, 1 vagy hasonló számú hozzászólása van, és senki semmit nem tud róla. Nem az a baj, hogy lesznek újak, akiket eddig nem, de most már látunk, hanem lesznek olyanok, akiket sem eddig sem ezután nem lát(t)unk! :roll: :? :wink:
Telu: Aki egyszer jön talira, nem lehet, hogy sosem látnánk többet! :wink: (Persze, 1-2 kivétel lehet, de ez TUTI nem lesz tömeges!) :idea:

"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81209 Írta: Telumehtar
Telumehtar válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Kincső:Igen igen..de biztos van olyan ember aki ott volt 1 talin de utána semmi...szóval érted...és most ismétlem magam: Megint jönnak majd azok akik még nem voltak talin: "Nem vagyok kósza mehetek?"
Azon kivül:Minden talinál ki akarod irni piros nagy betükkel hogy mindenki jöhet....nem lesz ez fárasztó????
Drága (Fö)Cica:Lentebb colt 1 javaslatom és mint illetékenek föként neked cimeztem...kérlek mondj valamit Hogy oriási hülyeség-e vagy valami...
És azok akik irják a Kószák Könyvét azok kik lesznek??? :roll:
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81186 Írta: Erda niire (Area)
Erda niire (Area) válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Főcica: Nem tudok elmenni egy talira sem, és rengeteg a dolgom. Most kicsit szünetelek, de majd valamikor talán visszatérek. :D

'Is there anybody out there?'
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81158 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Kedves Mindenki!

Kincső: az mért baj, hogy lesznek olyan emberkék, akiket még sose láttunk?Terveim szerint nyílt közösség vagyunk vagy mi a szösz... :wink:

Úgy döntöttem, hogy meghagyom az eredeti Kószák csoportot - ez lesz az alap, és aki akar az csatlakozik. Illetve, akik még nincsenek fönn, de a talin ott voltak, azok is benne lesznek.
Egyelőre tépem az agyam, hogy hogy lehetne legegyszerűbben megoldani a dolgokat...
Egy picit a türelmeteket kérném!...Rendezem e téren a gondolataimat...oks :wink:

Torn: erre nem most szeretnék reagálni, de küldök Neked egy mailt, amiben elmondom az álláspontomat. Különben az ötleted nagyon jó, de úgy érzem, hogy ehhez szükség van az MTT-re...de ezt majd részlesebben.

Area, Beid: ne keserítsetek el... :cry: hüphüp!
Többiek (Rayan :wink: ):köszönöm a bíztatást!!! :D

És a végére: NEM VAGYOK se FőCica, se Főkósza.... :twisted:

Egyelőre puszka mindenkinek!

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81157 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Torn: Te egy másik MTT akarsz létrehozni Kószák Szövetsége néven. Szerintem bőven elég egy is... Főleg, ha azon belül is van lehetőséged/lehetőségünk tevékenykedni.

Brisa
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81154 Írta: Torn
Torn válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Drágáim!
1.Azt hiszem, a világ már eléggé szanaszét szeparált anélkül is, hogy az ezer mellett még egy internetes topicra alapozott "kultikus" kiscsporttal gazdagítanátok. Tény hogy ha esetleg a javaslatom bejönne, esetleg nagyobb adag ember rdeklődésére tartana számot, mivel céljainál és jellegénél fogva hézagpótló szerepet is betölthetne a társadalomban, amire akár apuci-anyuci is kíváncsi lehet. Tény, hogy ebben az esetben a családiasabb, vagy akár áldemokratikus mütyűrtársadalmat imitáló akciók egyéni kezdeményezésekből kiindulva jönnének létre, sőt, a "nagycsoporton" kívül.
2.Továbbá panasz volt, hogy a Kószák Szövetségnek nincs körülhatárolt funkciója. Ez adna neki, ráadásul a tradicionális fogalom keretein belül.
3.Lustaság. Igen, a legtöbb kezdeményezés ezen bukik meg. Az én lustaságom például az, hogy (elébe menve a nagyon is várható felszólításnak) nem vagyok hajlandó külön csoportot szervezni a céljaimhoz sem az MTT-n belül, sem azon kívül. További akadályozó tényező a jó magyar pesszimizmus és flegmatizmus, a kényelemszeretet (a kialakult helyzethez képest pluszt kínáló kezdeményezésekkel szemben - egyébként ha ez annyira általános lenne, még mindig bunkóval szaladgálnánk a barlangi medve után /vagy elől/). Egy adott helyzet konzerválását egyetlen jelenség teheti csak megengedhetővé: a csúcs.
4.Az MTT-vel való viszony amolyan anyavállalat-leányvállalat szintjén lenne: gyakorlatilag önálló társulás, önálló koordinátorokkal, önálló információs hálózattal, idővel önálló webes megjelenéssel, DE szigorúan kooperatív viszonyban az MTT-vel. Utóbbi jelenti a szoros kapcsolattartást kommunikációs és lehetőleg emberi szinten is, egymás nem-akadályozását (mi több: segítését), illetve egyfajta közvetítő szerepet is. Ha csak a Gyűrűk Urát nézzük, a kószák tulajdonképpen hidat jelentettek az "egyszerű" emberek és a "magasabb" népek között. Egyébként ha jól sejtem, az MTT-nek is az a jó, ha minél többen fizetnek tagdíjat...
5.Sejtetés szintjén említettem, hogy vannak konkrét elképzeléseim is, egyelőre viszont az emberkék hozzáállására vagyok kíváncsi. Ha jól sejtem, ti lennétek a szokásosan enervált kemény mag, szóval minden úgy működik, ahogyan szokott. Mindenesetre nagyon örülnék, ha 1,nem élnétek vissza a hangadó szerepetekkel, hanem például korrektül lekommunkiálnánk, mielőtt kerekperec elvetnétek, a dolgot; 2,konfliktus lenne a dologból, nem pedig makacs, keményfejű, presztizsféltő konfrontáció.
A magam részéről annyit, hogy 3 műszakos meló és főiskola mellett tudom felajánlani azt, hogy aktívan támogatok egy ilyen kezdeményezést, tehát kvázi komolyan gondolom. Ötleteim vannak, kapcsolataim vannak és ha értelmét látom, van egy utolsó mocskos-szívós kutyatermészetem, amivel ki tudom pótolni azt, mikor az előbbi kettő kevésnek bizonyul. Mondom: ha értelmét látom. Ha szeparációpártiak vagytok, áldás rátok, izzadjon a feneketek a talapzatra!; ha nem, akkor fenntartom az eddigieket.
Mailcím a régi.

-h-
[THERE SHALL BE ONE DEED OR TWO, YEAH!]
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81145 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Telu: Értelmezésem szerint: bárki jöhet talira :arrow: aki jön, az "hivatalosan bejegyzett" kósza lesz.
Cica: A privis-dolgot nem ajánlom, mert megint az lesz, mint most, hogy lesz egy rakás soha-nem-látott (még fórumon sem nagyon) emberke - ja, bocs, kósza. :) :roll: :wink:
És mindenhol azt hirdetni, hogy bárki jöhet. (Pl. a Találkozásokban ló-nagy piros betűkkel... :wink: )
Mennem kell, sziasztok:
Kincső

"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81111 Írta: Telumehtar
Telumehtar válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Lehet hogy elég hülye ötlettel álok elö (bocs fáradt vagyok) de mi lenne ha megkérnénk Svint hogy ahogy a Moderátorokat is átnevezte Gazdáknak és Fák Pásztorainak ugy nem lehetne akkor az összes tagot Kószának hivni a Vendégeket meg (mittudomén) hobbitoknak???? És igy megmaradhatna a Kószás Tali a találkozó neve és a Természetvédelmiseknek meg mondjuk Dúnadánok...vagy valami ilyesmi...Na? Elég hülye ötlet?

FőCica: Gratulálok ;)
Csak a javaslatodhoz egy kis elemzés: Ugye azt mondtad hogy azok legyenek a Kószák akik eljönnek a talikra...na mármost ha valaki eljön 1 talira és utána soha az életbe nem látjuk akkor mi lesz? És akkor megint felmerül az ismert kérdés:"Nem vagyok kósza...mehetek?"
Szóval ;)
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81105 Írta: Rayan
Rayan válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Jesszus, most látom csak, miről maradtam le.
Sajnálom, Brisa, hogy nem vállalod tovább a vezetést :bawling:
Cicafül: Viszont nagyon örülök, hogy Te vagy az utód! :D

Torn, én igazán nem akarlak megsérteni, tényleg. Nem ismerlek téged, de azt hiszem, ilyen szintű elképzelések (legalábbis hosszútávon és ebben a formában) FEL SEM MERÜLTEK a kószákban. Úgy is mondhatnám, mi azért ennél sokkal lazább csapat vagyunk; ha érted, mire gondolok...:smokin: :evil2: :bandit:

tiltsátok be a kisbetűt

Csinci
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81103 Írta: Torn
Torn válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Kedves!

Valóban nem az lenne, ellenben a mostanit emlékeim szerint a megszűnés környékezte. Egyelőre hagyjuk a mások nevében nyilatkozást, a mailre várom a reakciókat. És bocs a 3-ért, de "ismétlés a tudás velejárója!"

-h-
[THERE SHALL BE ONE DEED OR TWO, YEAH!]
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81100 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Torn: Röviden és tömören: az már nem a Kószák Szövetsége lenne. Legalábbis nem az, amihez most annyira ragaszkodnak(/unk).

És a kérdés továbbra is a levegőben van: ez a Kószák Szövetsége része legyen az MTT-nek vagy sem? És ha igen, milyen formában?

Amúgy tetszik az elképzelésed, csak szerintem megvalósíthatatlan. Kószákhoz nem méltó, de nagyon lusta egy társaság vagyunk... :roll: :D

[size=9:3rjmyd3o]Ugye nem kezdjük újra a vitát?[/size]

Brisa
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81099 Írta: Torn
Torn válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Salve!
A tegnapi egzotikum kapcsán írok én is- bepillantásnak nem volt utolsó!
Véleményem szerint a gondot az okozza, ami miatt mindkét félnek igaza volt: 1, a kószáknak kell összejöveteli lehetőség és fórum, az ehhez való jogukat nem lehet és nem is kell elvenni; 2, a főkószának pedig igaza van abban, hogy amennyiben csak "bandázásról" van szó, akkor semmi szükség külön szervezetre/időráfordításra/tárhelyre. És szóba került az is, hogy a névvel van a gond. Ekkor az 1. szempont szerint valóban mindegy, mi a név, lehetne akár Tágas Égen Andalgó Lepkeböffenések is, a 2. szempontból viszont jogos igény, hogy hiányzik mögüle az a tartalom, ami kiemelné az általános tevékenységi körből. Részemről nagyon jól mulattam, AZONBAN van ezekkel a nevekkel egy olyan probléma hogy alapvetően áll mögöttük tartalom, a kószák mögött nem is akármilyen!
A kiselőadást kezdjük ott, hogy mi a név tulajdonképpen? Ha valaki látta az Istenek a fejükre estek című remeket, talán emlékszik rá, hogy az okozta benne a fő galibát, hogy egy busman közzösségbe bepottyant valami (egy kólásüveg), aminek nem tudtak nevet adni -> nem tudtak rájönni, mi az -> nem tudtak vele mit kezdeni. Vagy hétköznapibb dolog: mekkora rituálét csap bármelyik országban egy család, mikor gyerekük születik és nevet adnak neki. Nem akarok nyelvészeti/társadalomelméleti szempontokig belemenni a dologba, summázva: az emberek számára a név valami fontos dolog. A név ugyanis megkülönböztet valamit minden egyébtől. Jelenleg az a gond, hogy a "kószák" név már egy ideje jelent valamit, mégpedig egy kasztot, szerepet, kvázi életstílust - és AZ messze nem azonos egy netes/fórumos/chattogós/összeücsörgős valamivel. Messze több. Benne van az edzett test, a pallérozott elme, kulturális fogékonyság, magas fokú erkölcsiség és legfőképpen a természettel való harmónia. Mindez NEKEM speciel jelent valamit, ezért úgy döntöttem, hogy szerénytelenül javasolnék egy minőségi átalakítást.
Az már szóba került, hogy tartotok aránylag rendszeres összejöveteleket. Ez jó. Viszont ha a kifejezés szorosabb értelmében vett Kószák Szövetségéhez alapvetően semmi köze a dolognak, akkor fölösleges ideologizálni. Ha viszont valakinek, mint nekem is, jelent valami ténylegeset a "kósza" szó, neadjisten fel lehetne tölteni funkcióval és tartalommal. Ehhez kiindulópontot jelentenek az összejövetelek, amikor ezer dolgot lehetne csinálni, ami a kósza minőségéhez hozzátartozik:
1. Edzett test - Ide bekapcsolható szinte bármiféle sport, testmozgás, illetőleg mivel a kószától némi fegyveres jártasság is elvárható: íjászat, vívás, stb. Ilyen lehetőség számtalan van Magyarországon ingyenestől a párszáz forintosig, szervezetitől az egyéniig.
2. Pallérozott elme és kulturális fogékonyság - Különösebben nem ideologizálnám. Olyasmire gondolok itt, mint legenda- és történelemismeret, irodalom, kézművesség, képzőművészet stb. Ez megintcsak több úton megoldható: biztosan van köztetek aki, vagy akinek családtagja, ismerőse foglalkozik ilyen dolgokkal. Ezt közkinccsé lehet tenni. Hasonlóan egyéni kezdeményezésbe fogni pl. egy-egy könyv, egyéb kiadvány kapcsán, amit lehet propagálni. Lehetőség van akár igen nívós előadóknak az összejövetelekre való meghívására - ha igény van rá, esetleg rendszeres foglalkozások szervezésére.
3. Magas fokú erkölcsiség - Szintén egyénitől a "profi" előadókig. Talán fontos dolog, ha már jópárezer éve foglalkozik vele az emberiség... Itt megjegyezném, hogy az erkölcs fogalmát szokás kizárólagosan a vallás vagy a szex területére alkalmazni. Kerülendő. A vallása kinek-kinek egyéni dolga, a szexualitása szintén.
4. TERMÉSZET! Ami nem egy sportpálya gyepét jelenti. Természetjárás, természetismeret. Akinek nem indul be tőle a fantáziája, letagadhatja magát! A természetismeret témájához ismét csak kapcsolható előadói/tanulói munka: tájékozódás, helyismeret, állat- és növényismeret, de akár természetgyógyászat vagy geológia is. Itt jegyzem meg, az említett természetvédelmi tevékenység nem tudom, mire terjed ki, mindenesetre szervesen hozzátartozik a kószasághoz, de az országban több zöld szervezet működik nagy rutinnal - a környezetvédelmi tevékenységet javaslom velük szoros együttműködésben végezni, amiből mindkét fél profitál.

Összegezve: rengeteg dolog van a világban, amit nem ismerünk, és a fél nyakamat teszem rá, hogy közöttetek is van mindenkinek olyan tudása/foglalatossága/tehetsége/ismeretsége, amivel a többieknek újat és értékeset tud adni. Ezeket nem kéne hagyni "elsikkadni". A Kószák Szövetsége jó név, erős név és megintcsak ismétlem magamat: meg lehetne töleteni valódi tartalommal.
Egyelőre szándékosan és mocsok módon nem írom le a konkrét elképzeléseimet, viszont a torn@mailbox.hu -ra mintegy közhangulat-felmérés szinjén jelentkezzék mindenki, akit legalább elvben érdekelne a tevékenység kibővítésének ilyen formája!

-h-
[THERE SHALL BE ONE DEED OR TWO, YEAH!]
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81085 Írta: Liang
Liang válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Csak annyit...

Egy szövetség szép dolog,főleg ha van összetartó erő...
De anélkül nem megy.Sajna jómagam is távozok inkább,semhogy lássam egy szép csapat széthullását.Azért sok sikert mindenkinek!

"Ha menni kell,hát menni kell..." :!:

Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81049 Írta: Erda niire (Area)
Erda niire (Area) válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Cicafül, ez számomra azt jelenti, hogy én már nem vagyok tag... :cry: Nekem nagyon nehéz, sőt lehetetlen vállalkozás feljutni Bp.-re. Na mindegy. Amúgy is most szerettem volna kilépni, mert nagyon sok a bajom... :bawling:

'Is there anybody out there?'
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81041 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége

Dodiee írta: Brisa, vagy Cicafül, vagy aki illetékes: most akkor ha szeretnék írni a Kószák Könyvébe, szabadon megtehetem? nem biztos, hogy fogok, de ugye mivel nem sok értelme lenne jelentkezni, előzetes bejelentés nélkül is küldhetek sztorit, ha van?


Kedves Dodiee!
Persze, hogy írhatsz! A Kószák Könyvébe szánt storydat legegyszerűbben úgy teheted hozzáférhetővé, hogy a Kószás oldalon (link a főoldalról) írod be (ill. ha már megvan gépben, akkor bemásolod).
Én örülnék neki, ha írnál (persze nem kötelező), ill. ha minél többen írnánk! :)

Kedves Kószatársak!

Mivel tegnap - azaz októrber 23-án - szeretett főkószánk, Brisa lemondott, és helyébe szerény személyem lépett, szeretném megragadni az alkalmat, és pár szót szólni hozzátok:
Ahogy ezt tegnap megbeszéltük a Kószák Szövetsége, mint topic megszűnik. A Csináljuk könyvet topic emellett nevet vált, és ő lesz ezentúl a Kószák könyvével foglalkozó topicunk.
Ám terveim szerint a Szövetség nem bomlik fel, sőt!! Igaz - Brisa értelmezésében - nemigen lesz "funkciónk", egyszerűen "csak" leszünk, létezni fogunk - EGYÜTT. És ez a fontos!
A Csoportok izében a Kószák csoportja nem szűnik meg, csak átalakul. Ide - első körben - azok kerülnek fel, akik voltak már kószatalin. Minden új jelenlévőt automatikusan felveszek a csoportba. Akik a csoport tagjai lesznek, minden tali előtt kapnak majd egy mailt, hogy mikor és hol stb. - tehát, hogy tali lesz! :) (akinek nincs beírva - vagy nincs publikussá téve - az e-mail címe, azt megkérném, hogy vagy írja be, vagy tegye publikussá, vagy juttassa el hozzám - én az első kettőt szeretném, ha megtenné, mert úgy könnyebb lenne)
Most gondoltam bele, hogy ez így elég zártkörűvé tenné a csoportot, így aki küld nekem egy privit, azt felveszem a csoportba, és ő is kap majd levélkét a talik előtt.
Ha ez így Nektek megfelel, akkor ez lesz! Vagyis Kószák voltunk/vagyunk/leszünk és a lényeg, hogy együtt legyünk, talizunk, és bulizgassunk, beszélgessünk - jól érezzük magunkat, mi Kószák! :D :wink:

Kósza-cicapuszi Nektek!

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81032 Írta: Aralataion
Aralataion válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
2002 május 1. nemzeti ünnep. Egy csoport fiatal találkozott a Margit szigeten. Fő szervezőként először Brisára figyeltem fel. Mondtam is, nna ő aztán kézbetartja a dolgokat. Megismerkedtem a többiekkel és pillanatok alatt feloldódtam a társaságban. Beléptem "A" kószák közé. Tudtam ez valaminek a kezdete...
2002 október 23. nemzeti ünnep. Hatalmas csoport fiatal találkozott a Margit szigeten. Főkószánknak (Brisának) ezeddig annyi gond szakadt a nyakába, hogy lemond tisztségéről. Most itt meg szeretném köszönni mindazt amit értünk tettél! Aztán felvetődött a célok nélkül maradt Kószák Szövetségének feloszlatása és átalakítása. Kevés van az életemben amihez igazán kötődöm, és ezek nagy részéhez nem is tudom megfogalmazni miért. De most a szívem szakadt meg. :bawling: Logikusan végigondolva tényleg nem létezünk működő aktív egységként, de ITT VAGYUNK ÉS LÉLEGZÜNK! Hát ébredjetek kószatársaim! :bounce: Túl sokáig jártuk a sötét erdőket magányos utunkon

a kezemmel most mindenféle íveket rajzolok, amiből kiolvashatod a nevem ha tudsz gondolkodni az én fejemmel.
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81008 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Ó, hogy a rohadt... Bocsánat, általában nem szokásom káromkodni, de ilyen lehetetlenül szerencsétlen is csak én lehetek. Hát persze, hogy pont tegnap nem jártam a neten, így hát nem tudtam, hogy ma volt a tali, pedig tudtam volna jönni. Iszonyatosan sajnálom: nagyon szerettem volna személyesen is megismerkedni veletek. :bawling: :bawling:

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #81007 Írta: Dodiee
Dodiee válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Brisa, vagy Cicafül, vagy aki illetékes: most akkor ha szeretnék írni a Kószuák Könyvébe, szabadon megtehetem? nem biztos, hogy fogok, de ugye mivel nem sok értelme lenne jelentkezni, előzetes bejelentés nélkül is küldhetek sztorit, ha van?

De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #80935 Írta: Ryana
Ryana válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Hát én se vok abban a 0,0000004%-ban. :(
Sajnálom, de néha fórumozni sincs időm, és ilyen komolyabb dologkra meg igazán ritkán...
Én igazából kíváncsiságból léptem be a Szövetségbe.
De azt hiszem, most jobb, ha kilépek (mert még mindig jobb, mintha kirúgnának :wink: ). De azért ugye, ha kicsit megkomolyszok, és időm is lesz, vissza lehet lépni?

Szép hely a boldogság! Úgy odavitorláznék! Ott napfürdőzik egy szál tangában az összes műanyag játék!
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #80859 Írta: Erda niire (Area)
Erda niire (Area) válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Jó szórakozást, lélekben ott leszek, mert " Az élet gyakran könyörtelen, és elszakít másoktól, de mindíg kárpótol valahogy." :) Sziasztok! :closed: :bawling:

'Is there anybody out there?'
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #80852 Írta: Sesy
Sesy válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Lehet, hogy nem ide kéne irnom, de én is megyek a talira... (csak mert előző tali előtt sem szóltam, hogy megyek :oops: :oops: )

~ hallom a hangodat, érzem az illatod, alattam hintaló, ölemben csillagok ~
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #80838 Írta: Liang
Liang válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Mindenkinek jó szórakozást a talin!!Érezzétek jól magatokat!!

"Rettegj Vándor,ha már nevét hallod..." :twisted:

Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #80779 Írta: E. Eia Ayna
E. Eia Ayna válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Mery! Micsoda meglepetés! :D 8O :D Asszittem már elfelejtettél :P ... persze úgy nem könnyű, hogy minden második szavam...

Tűznél ülök, s elgondolom,
hajdankorok embereit,
s hogy jönnek Majdanok, miket
már mások látnak itt.
Téma zárolva.
Több
21 éve 5 hónapja #80766 Írta: Esgal Eithel
Esgal Eithel válaszolt a következő témában: Kószák Szövetsége
Érezzétek jól magatokat! Én sajna nem tudok felmenni Pestre. :cry: Jó szórakozást!

"Az idő múlik; mind változunk.
Elsírjuk könnyeink, és újra álmodunk."
Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.395 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére