J. K. Rowling: Harry Potter
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Kar_sa
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Nos, a probléma az, hogy egyik kijelentésed sem igaz.Ardenis írta: Parvati Patil csak a filmben indiai, mint ahogy a (skót!) McLaggen meg néger...
1. Parvati és Padma Patil neveinek minden egyes eleme Indiára utal:
Parvati egy hindu istenség,
Padma egy indiai folyó,
a Patil pedig egy elterjedt indiai vezetéknév.
Természetesen igaz, hogy ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy indiaiak lennének, de azért bizony eléggé elgondolkodtató...
2. Elfogult kijelentés az, hogy aki Mc-, az már rögtön skót is lenne. Sőt, a Mc-eknék az esetek meglehetősen nagy százalékában biztos lehetsz benne, hogy az illető ír.
Jelen esetben ezt az is alátámasztja, hogy a Cormac tipikusan ír keresztnév.
És akkor a dolog problémája még az, hogy ha te Freddie Stromát négernek látod, ajánlom, hogy sürgősen menj el szemészetre....
(meg persze hozzáfűzném azt, hogy attól még, hogy valakinek ír vezetékneve van, nyugodtan lehet néger, erre találsz bőven példát a való életből... (ld.: ITT )
Kārātārānen a áirâë...
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szméagol
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Ardenis írta:
Szméagol írta: Parvati Patil sem véletlenül indiai... Rowling tényleg MINDENT mitológiára alapoz.
Parvati Patil csak a filmben indiai, mint ahogy a (skót!) McLaggen meg néger...
Szerintem ennek semmi köze ahhoz, hogy Rowling mit mire alapoz.
Sokkal inkább az "esélyegyenlőség", meg hasonlók miatt
Az erőltetett értékekről meg nem tudok mást mondani, mint, hogy ez az, amiért útálom a 5. film végét...("nem tudod, mi a szeretet, a barátság!Csak sajnálni tudlak!"WHÁÁÁ!!!)
HÁt igen, az a duma nagyon erőltetett... az ötödik rész összességében szerintem tényleg jó, de a forgatókönyvíró csinált hülyeségeket... 8O
Viszont a filmekbe viszonylag nagy beleszólása van Rowlingnak, ezért nem hiszem, hogy a rendező ötlete lett volna, hogy Padma és Parvati indiaiak legyenek... vagy ha mégis, ez még nem cáfolja azt, hogy Rowling sok mindent alapoz a mitológiára, és odafigyel a részletekre.
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
- Aeglos
- Nem elérhető
Gandalf írta: cinematrix.blog.hu/media/image/0801/halfbloodp1.jpg
Az első plakát.
Ez nem hivatalos.
Sokáig valóban úgy terjedt, de aztán a WB kiadott egy nyilatkozatot, hogy nem az...
Nem mintha számítana.
And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.
- Gandalf
- Nem elérhető
- Rabyn
- Nem elérhető
on
Én mindenkit ronda angol gyereknek képzeltem el mindig is:D
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Alyr Arkhon
- Távol
Ardenis írta: Parvati Patil csak a filmben indiai
Nem igaz.
A neve alapján (mivelhogy szanszkrit) én kezdettől fogva indiainak képzeltem el, leírva meg asszem sehol sincs hogy néz ki.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Anonymous
- Látogató
Szméagol írta: Parvati Patil sem véletlenül indiai... Rowling tényleg MINDENT mitológiára alapoz.
Parvati Patil csak a filmben indiai, mint ahogy a (skót!) McLaggen meg néger...
Szerintem ennek semmi köze ahhoz, hogy Rowling mit mire alapoz.
Sokkal inkább az "esélyegyenlőség", meg hasonlók miatt
Az erőltetett értékekről meg nem tudok mást mondani, mint, hogy ez az, amiért útálom a 5. film végét...("nem tudod, mi a szeretet, a barátság!Csak sajnálni tudlak!"WHÁÁÁ!!!)
- Szméagol
- Nem elérhető
Dindae írta: ezzel az a baj... hogy a gyerek nem elkezd körülnézni a világban, hanem amikor valahogy mégiscsak szóba kerül kémia órán( esetleg ) hogy mi aza bölcsek köve, a gyerek szentül meg van győződve róla, hogy azt Rowling találta ki, és csak Harry Potterrel kapcsolatban létezhetett. legalábbis a tapasztalataim szerint habár persze az is előfordulhat, és akkor meg valóban pozitív^^ ( és valahol az pozitívum, hogy adolgok jelentéstartalmán nem változtatott, csak más időpontokhoz/helyekhez rendeli hozzá a tárgyakat)
és néha én spec igenis erőltetettnek érzem benne a pozitív értékrendet..hellyel közzel olyan...szirupos, ami a hasonló kategóriájú könyvek sajátja( sajnos). vagy csak a magyar megszokástól különbözik.
off a kötelezőkkel meg tényleg ez a baj... meg hogy jó, persze, illik elolvasni, de egy átlag 5.es nem fogja fel az egri csillagokat szóval, szerintem sokszor az időponttal van a baj on
Igen, de most kivesézhetnénk a magyar oktatási rendszer egészét.
Szerintem semmi sem izgalmasabb egy gyereknek, mint amikor felfedezi, hogy kedvenc könyvének részletei honnan vannak lopva. Szóval elsősorban mitológiát kéne olvasniuk. Görög, távol-keleti, germán mítoszokat. Parvati Patil sem véletlenül indiai... Rowling tényleg MINDENT mitológiára alapoz.
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
- Szméagol
- Nem elérhető
Rabyn írta: off
Dreamer: manapság mi az ami körül nem csinálnak nagy hűhót ami népszerű?
Aeglos: én még sose olvastam Kastner könyvet mert nem fogott meg. Szvsz a jelenegi kötelező olvasmánylista borzalmasan elavult, és nagyrésze emészthetetlen egy gyereknek. (az a hülye aki 10 évesekkel Pál Utcai fiúkat akar olvastatni....)
on
Én kíváncsi lennék az alapítók sztorijára, de szerintem Rowling nem tudná megírni. A HP könyvekben épp az ajó, hogy mivel innen-onnan lopkodott ezért a kölyök elvileg utána nézhet, hogy ah honnan is lehet a 3 fejű kutya? És vajon mi is a Sirius? Honnan van a neve? És ha egy gyerek emiatt elkezd körbenézni a világban akkor a könvy már elért valamit.
Jut eszembe: A halálfaló - maga a név - az egyiptomi mitológiából ismert halottfalóból jön? Ha jól tudom, ez egy - a háromfejű kutyához hasonló szörnyeteg, ami a túlvilágon felfalja az Igazság Mérlege szerint bűnösnek találtatottakat.
- Alyr Arkhon
- Távol
Dindae írta: és néha én spec igenis erőltetettnek érzem benne a pozitív értékrendet..hellyel közzel olyan...szirupos, ami a hasonló kategóriájú könyvek sajátja( sajnos). vagy csak a magyar megszokástól különbözik.
Nem véletlenül kedvelem benne jobban a negatív karaktereket. )
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Kincső
- Nem elérhető
Sil írta: A HP-t viszont nagyon sok olyan gyerek is elolvassa, akik egyébként nem olvasnak semmit.
...és akkor esetleg megtanulnak olvasni. Legalábbis az én környezetemben a funkcionális analfabétizmus néha elborzasztó tud lenni 8O (pedig az azért a tanuláshoz meg mindenhez kell, hogy az olvasás örömét ne említsük)
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Dindae
- Nem elérhető
és néha én spec igenis erőltetettnek érzem benne a pozitív értékrendet..hellyel közzel olyan...szirupos, ami a hasonló kategóriájú könyvek sajátja( sajnos). vagy csak a magyar megszokástól különbözik.
off a kötelezőkkel meg tényleg ez a baj... meg hogy jó, persze, illik elolvasni, de egy átlag 5.es nem fogja fel az egri csillagokat szóval, szerintem sokszor az időponttal van a baj on
"No one knows, what the future holds, if we just hold on, maybe life could be sweet"
- Rabyn
- Nem elérhető
Dreamer: manapság mi az ami körül nem csinálnak nagy hűhót ami népszerű?
Aeglos: én még sose olvastam Kastner könyvet mert nem fogott meg. Szvsz a jelenegi kötelező olvasmánylista borzalmasan elavult, és nagyrésze emészthetetlen egy gyereknek. (az a hülye aki 10 évesekkel Pál Utcai fiúkat akar olvastatni....)
on
Én kíváncsi lennék az alapítók sztorijára, de szerintem Rowling nem tudná megírni. A HP könyvekben épp az ajó, hogy mivel innen-onnan lopkodott ezért a kölyök elvileg utána nézhet, hogy ah honnan is lehet a 3 fejű kutya? És vajon mi is a Sirius? Honnan van a neve? És ha egy gyerek emiatt elkezd körbenézni a világban akkor a könvy már elért valamit.
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Laurelen
- Nem elérhető
igen! és küldd el nekem msn-n:)Gandalf írta: Alyr, sztem töltsd fel az eőadásodat a Tolkien.HU-ra!
"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
- Gandalf
- Nem elérhető
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
Hát ez most nagyon nem volt vicces, ahogy elszállt a hozzászólásom, de újraírom. Szóval ezzel nagyon egyetértek, mert újra és újra előveszem, ha könnyed, kalandos történtet akarok olvasni, kikapcsol és szórakoztat. Olyan, mintha bekapcsolnám a tévét és szórakoztató filmeket néznék órákig, ez igaz, de van, hogy az ember egy kicsit ki akarja kapcsolni az agyát olvasás közben. Nekem is vannak más, jelentősebb értéket képviselő kedvenc könyveim (pl. Gárdonyi Géza - Isten rabjai), és azokat is többször elő tudom venni, anélkül, hogy megunnám.Aeglos írta: Mindig az a legkedvesebb könyvem amit éppen olvasok (és nem tankönyv :tongue: ), de a HP ennél kicsit több nálam. Egyértelműen nem "könyv" vagy "irodalmi érték" szempontból, hanem élmény szempontjából...
Az Eragon pedig megint más téma.
"Well, I'm back."
- Alyr Arkhon
- Távol
Sil írta: (még a kötelező olvasmányokat is inkább rövidített formában olvassák el)
Tehát legalább egy könyvet a kezükbe vesznek ) ( a Kötelező olvasmányok röviden címűt )
Egyébként szerintem igazad van, effélére vonatkozott a korábbi hozzászólásom második része.
Hozzátenném, hogy bár én magamat olvasás szerető gyereknek tarto(tta)m, némelyik köt. olv. olyan borzalmasan, szörnyen... érdekes volt, hogy bizony én is rövidítve olvastam ha elolvastam egyáltalán. Tökéletes eszközök arra hogy elvegyék az olvasási kedvet.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Te a könyveket szerető gyerekekről beszélsz. Egy dolog, hogy az MTT-ben ők vannak többségben, de az összes gyerek közt szvsz elenyésző azoknak a száma, akik önszántukból könyvet vesznek a kezükbe (még a kötelező olvasmányokat is inkább rövidített formában olvassák el, vagy a filmváltozatot nézik meg). A HP-t viszont nagyon sok olyan gyerek is elolvassa, akik egyébként nem olvasnak semmit.Aeglos írta: Egyébként egy magyar gyereknek jóval előbb kerül a kezébe Kastner, mint HP. Egy Kastner könyv, már 7-8 évesen befogadható, egy kisgyereknek kibírható terjedelmű. Amire HP-t a kezébe vesz, már rég túlvan a Két Lottin, az Emil és a detektíveken, meg a Repülő osztályon... De gyakran még a Tüskeváron meg az Abigélen is.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Aeglos
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: Látszik hogy egyikőtök se volt benn a mai előadásomon.
Sajnos nem, de már megbeszéltük, hogy elküldöd!
Alyr Arkhon írta: Ezzel együtt a HP izgamas kalandregény, és nem s akar ennél több lenni szerintem.
Dreamer_KF írta: Dreamer hevesen bólogat.
Csak ne akarnák többnek beállítani, ez a mesterséges hájpá ami körülveszi, na az fekszi meg a gyomromat. Adnának a kölykök kezébe egy EriK Kastner könyvet
Ki akarja többnek beállítani? Az iskolákban a legtöbb pedagógus utálja a HP-t: személyes tapasztalat, inkább kiveszik a kezükből.
Egyébként egy magyar gyereknek jóval előbb kerül a kezébe Kastner, mint HP. Egy Kastner könyv, már 7-8 évesen befogadható, egy kisgyereknek kibírható terjedelmű. Amire HP-t a kezébe vesz, már rég túlvan a Két Lottin, az Emil és a detektíveken, meg a Repülő osztályon... De gyakran még a Tüskeváron meg az Abigélen is.
Később még jobb lesz a helyzet: nem lesz film, nem lesz körülötte ez a hiszti, a gyerekek csak egymástól vagy a szüleiktől tudhatják meg, hogy létezik ez a könyv, nem a médiából. Az én tapasztalatom az, hogy a gyerekek 12-13 évesen veszik először a kezükbe érdeklődéssel, előtte max a filmek iránt lelkesednek.
- Ery
- Nem elérhető
Sajnos valóban nem, de nagyon kíváncsi vagyok rá. Amúgy az én véleményem is az, hogy nem más mint egy könnyed olvasmány, amit max 2* elolvas az ember és kész.
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Dreamer_KF
- Nem elérhető
A HP szereplői toposzok, átlag két-három példát lehet mondan hirtelen, akivel az adott karakter főbb vonalaiban egyezik. (persze ettől még mindegiky egyéni valamely szinten)
Szerintem a HPnek nincs távlati célja, azon kívül, hogy a ma cseppet sem divat mesék világát divatosan adja elő, fogyaszthatóvá teszi az egyszerű júzernek. Nem értéket ad, még csak pozitív világrendet se (nekem pl a gonoszok sokkal szimpibbek benne) hanem leendő értékek gyökerét.
Ezzel együtt a HP izgamas kalandregény, és nem s akar ennél több lenni szerintem.
Dreamer hevesen bólogat.
Csak ne akarnák többnek beállítani, ez a mesterséges hájpá ami körülveszi, na az fekszi meg a gyomromat. Adnának a kölykök kezébe egy EriK Kastner könyvet
"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair
- Alyr Arkhon
- Távol
A HP szereplői toposzok, átlag két-három példát lehet mondan hirtelen, akivel az adott karakter főbb vonalaiban egyezik. (persze ettől még mindegiky egyéni valamely szinten)
Szerintem a HPnek nincs távlati célja, azon kívül, hogy a ma cseppet sem divat mesék világát divatosan adja elő, fogyaszthatóvá teszi az egyszerű júzernek. Nem értéket ad, még csak pozitív világrendet se (nekem pl a gonoszok sokkal szimpibbek benne) hanem leendő értékek gyökerét.
Ezzel együtt a HP izgamas kalandregény, és nem s akar ennél több lenni szerintem.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Aeglos
- Nem elérhető
Azért majd adj a kezembe alkalomadtán néhány fantasyt, ha összefutunk és ígérem elolvasom!
(A koppintásokban megint nem értek egyet, de hagyjuk... Ez olyan szőrszálhasogatás.)
- Dreamer_KF
- Nem elérhető
Aeglos írta: Dreamer: A HP nem attól jó, mert választékos nyelven van megírva, mélyfilozófiai mondanivalóval, és tükröt mutat az elfajzott társadalomnak, vagy akármi, hanem azért, mert a fiatalabb korosztályba csepegteti bele az alapvető pozítív értékrendet anélkül, hogy erőltetettnek éreznék. Ezen kívül a karalterek - habár nem is jól kidolgozottak (mivel nem lélektani regényről van szó) de ötletesek, a történet szövése is egész egyedi, és hogy koppintott volna... Hát ezzel nem értek egyet. Honnan koppintotta? A görög mitológiából? Hát igen, onnan elég sokan koppintottak. Meg 2000-ben indított ellene egy századrangú sci-fi író nőci egy plágiumpert, mert állítólag ellopta a könyvéből a "muggle" kifejezést...
Lehet, hogy nagy szégyen, de 20 évesen az egyik kedvenc olvasmányom a Harry Potter sorozat, miközben olvasok mellette mást is, sci-fit, fantasyt, szépirodalmat. Mindig az a kedvenc könyvem amit éppen olvasok, de a HP ennél kicsit több nálam. Egyértelműen nem "könyv" vagy "irodalmi érték" szempontból, hanem élmény szempontjából...
Szokás szerint megint bakot lőttél.
1.; Hobb sem mélyfilozófiai író (elsőre), és egyszeri olvasásra alig pár fantasy az. Egy szóval sem írtam, h. a HP azért középszerű, mert kanti gondolatokat tükröz az abszolút szépségről.
2: Mint írtam: marketing..és igen, a fiatalabb korosztálynak szól, mert egy felnőtt elolvassa, tetszik neki, majd félreteszi, s max. egy film kijövetelekor veszi elő ismét. Pozitív gondolatok csepegtetése..na igen, ez is demagóg..nekem ettől nem lesz jobb egy könyv, mert fiataloknak "szépésjó" trállálá rózsaszín felhőt ad.
3: Kitől nyúl? Most komolyan kezdjem sorolni? Pl.: történetvezetés: Agatha C. Tiktott burkolt világok/mágia? Huhh, a bőség zavara..Mondjuk Barker. Tini hősök? Jajj, elcsépelt. Mondjuk Fecskék és Fruskák. Komor nagyúr? Poe? Stb. Apró egyedi dolgok vannak benne, ez így igaz, de összességében semmi IGAZÁN újat nem hozott.
4: Ízlések és pofonok. Rossz Fantasykat olvasol . Majd idővel változik (HP-val nőttél fel, ilyen egyszerű, majd tíz év múlva úgy fogsz rá emlékezni, mint Tinikorom meghatározó könyves élménye).
"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair
- Aeglos
- Nem elérhető
Dreamer: A HP nem attól jó, mert választékos nyelven van megírva, mélyfilozófiai mondanivalóval, és tükröt mutat az elfajzott társadalomnak, vagy akármi, hanem azért, mert a fiatalabb korosztályba csepegteti bele az alapvető pozítív értékrendet anélkül, hogy erőltetettnek éreznék. Ezen kívül a karakterek - habár nem is jól kidolgozottak (mivel nem lélektani regényről van szó) de ötletesek, a történet szövése is egész egyedi, és hogy koppintott volna... Hát ezzel nem értek egyet. Honnan koppintotta? A görög mitológiából? Hát igen, onnan elég sokan koppintottak. Meg 2000-ben indított ellene egy századrangú sci-fi író nőci egy plágiumpert, mert állítólag ellopta a könyvéből a "muggle" kifejezést...
Lehet, hogy nagy szégyen, de 20 évesen az egyik kedvenc olvasmányom a Harry Potter sorozat, miközben olvasok mellette mást is, sci-fit, fantasyt, szépirodalmat. Mindig az a legkedvesebb könyvem amit éppen olvasok (és nem tankönyv :tongue: ), de a HP ennél kicsit több nálam. Egyértelműen nem "könyv" vagy "irodalmi érték" szempontból, hanem élmény szempontjából...
- Dreamer_KF
- Nem elérhető
Furi írta: azért nem véletlenül teccik biztos egy csomó embernek és nem vétletlenül gazdagodott meg rajta rowling nem?
Igen
Nekem tetszik, mert nem ájulok el tőle, és ha könnyed kikapcsolódásra vágyom, akkor még a középszerű demagógiát is elviselem
Mondtam: jó marketing
"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair
- Furi
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Anonymous
- Látogató
- Dreamer_KF
- Nem elérhető
Snuffles írta: text
Gaiman, Moorcock is írt olyan történetet, mely a "valós" világból átívelő másik világba vezet. Vagy akár Barker. Esetleg mondok újabbat: Hollókirály. Tessék elolvasni azt is.
HP nem egyedi, hanem x írótól történő nyúlás okos összegyúrása, és Rowling tud írni. Csak maga a története sántít. Jó marketinge volt, és kész. Tessék olvasni még.
Azt nem tagadom, h. sokat köszönhet neki a műfaj, erre nem térnék ki, így van.
De ettől még nem lesz jó. Az Eragon meg egyenesen szardínia, de ez végképp nem jön ide.
"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair