J. K. Rowling: Harry Potter
- Dínchamion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Dínchamion írta:
Léli írta:
Dínchamion írta: Plusz: ne felejtsük el, hogy az a pénz tizenegy (vagy még több) évig kamatozott! És arrafelé gondolom nem az itteni pénzügyi helyzetek dominálnak.
A kamatra én is gondoltam, de akkor viszont elég nagy hülyeség az a széf, X időnként ki kéne nyitni, és beletenni Y pénzt.... (hmm... vajon hány kulcs van 1 széfhez? )
Ne felejtsd el, h a varázsvilágban vagyunk! Szerintem a Gringottsnak nem kellett volna se kulcs, sőt még a széfet se kinyitni...
Egyetértek... Ezenkívül lehet perselyszerű megoldás...
Másrészt az a kulcs amit meg kellett őrizni szvsz csak dísz volt...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Léli
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Igen. Mert engem (és talán másokat is) érdekel. Hozzá tenném, logikus volna végre megmondania, mert nem hiszem el, hogy Harryt nem érdekelné, mit dolgoztak a szülei!Dínchamion írta:
Léli írta:
Galadh írta: Mindketten aurorok voltak valszeg, és azért az nagyon jól fizető állás volt
Ott a lényeg, hogy valószínűleg. Mert mondjuk ez egy jó magyarázat lehet, de Rowling emlékeim szerint ezt még nem nagyon mondta ki.. (vagy igen? régen olvastam már a könyveket )
Kellett volna?
Írásra De nem mások művébe való belerondításba (akár csak kitalálás szinten is)Dínchamion írta: Mire való a fantáziád?
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Dínchamion
- Nem elérhető
Léli írta:
Dínchamion írta: Plusz: ne felejtsük el, hogy az a pénz tizenegy (vagy még több) évig kamatozott! És arrafelé gondolom nem az itteni pénzügyi helyzetek dominálnak.
A kamatra én is gondoltam, de akkor viszont elég nagy hülyeség az a széf, X időnként ki kéne nyitni, és beletenni Y pénzt.... (hmm... vajon hány kulcs van 1 széfhez? )
Ne felejtsd el, h a varázsvilágban vagyunk! Szerintem a Gringottsnak nem kellett volna se kulcs, sőt még a széfet se kinyitni...
Dín
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Lehet hogy jogdíjat kapott a neve minden említésekor...
vagy fejpénzt Voldemortért
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léli
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Léli írta:
Galadh írta: Mindketten aurorok voltak valszeg, és azért az nagyon jól fizető állás volt
Ott a lényeg, hogy valószínűleg. Mert mondjuk ez egy jó magyarázat lehet, de Rowling emlékeim szerint ezt még nem nagyon mondta ki.. (vagy igen? régen olvastam már a könyveket )
Kellett volna? Mire való a fantáziád?
(Ahogy Rejtő írta: "Nem lehet minden pofon mellé forgalmi rendőrt állítani" Tehát nem lehet minden mondat mellé lexikont állítani)
Dín
- Léli
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Galadh írta: Alyr: Evans
Mindketten aurorok voltak valszeg, és azért az nagyon jól fizető állás volt
Plusz: ne felejtsük el, hogy az a pénz tizenegy (vagy még több) évig kamatozott! És arrafelé gondolom nem az itteni pénzügyi helyzetek dominálnak.
Dín
- Prérifarkas
- Nem elérhető
Mindketten aurorok voltak valszeg, és azért az nagyon jól fizető állás volt
Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Léli írta: Üdv!
No, most néztem meg a Bölcsek kövét, és a Gringottsban levő jelenetnél felötlött bennem egy kérdés: Honnan a fenéből volt annyi pénzük Potteréknek?? Mert ha 'átlagos' fizetés lett volna, akkor nem lenne 'feltűnően sok' pénze HP-nek. Meg úgy egyáltalán, mi lehetett a munkájuk?? (ami mellett a Rend tagjai is tudtak lenni???) Emlékeim szerint ezekről nincs szó a kötetekben...
Szvsz örökölhettek, másrészt csak Weasleyékhez képest volt sok pénze, és ők sokan voltak úgy h az anyuka "háztartásbeli" volt, az apuka meg hivatalnok + nem voltak gazdag család sarjai...
Lehet hogy a Potter család gazdag volt, vagy a (nemjuteszembe az anyja családja) másik...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léli
- Nem elérhető
No, most néztem meg a Bölcsek kövét, és a Gringottsban levő jelenetnél felötlött bennem egy kérdés: Honnan a fenéből volt annyi pénzük Potteréknek?? Mert ha 'átlagos' fizetés lett volna, akkor nem lenne 'feltűnően sok' pénze HP-nek. Meg úgy egyáltalán, mi lehetett a munkájuk?? (ami mellett a Rend tagjai is tudtak lenni???) Emlékeim szerint ezekről nincs szó a kötetekben...
- Dínchamion
- Nem elérhető
Panda írta: Dínchamion, ebből mi a fontos nekünk? Úgy értem, ezekből össze tudsz hozni egy jobb fordítást, mit a Roxfort?
Remélem. De mondjuk én a saját fordításomban tutira bennehagyom a Hogwartsot, mert nekem ez tetszik. Bár ha kutatok még egy kicsit, lehet, h találok egy jobb magyar fordítást...
De a Roxfortnál szvsz csak jobbat lehet találni...
Dín
- Panda
- Nem elérhető
Dínchamion, ebből mi a fontos nekünk? Úgy értem, ezekből össze tudsz hozni egy jobb fordítást, mit a Roxfort?
- Dínchamion
- Nem elérhető
Rogue/Kaie írta: szvsz TTB egyszerűen elfelejtette. vagy talált jobbat.
Szerintem meg tökmindegy, miért, hibázott.
(Igen, ismét én szapulom... Bár a Caramel leleményes megoldás, de ismét a fordítói áthallásnak lehetünk tanúi, és elvesznek a jelentések )
Dín
- Rogue
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Rabyn
- Nem elérhető
Harry Potter és a Bölcsek Köve, Budapest 2000 második kiadás
66. oldal 9. sortól:
" Persze, hogy van- bólintott Hagrid.- Persze Dumbledore-t akarták kinevezni miniszternek, de ő a világért se hagyná ott a Roxfortot. Így aztán az öreg Cornelius Badarus lett a miniszter. Nincs még egy olyan kontár mint ő. Persze minden reggel baglyokkal bombázza Dumbledore-t, folyton tanácsot kér tőle."
Na tess.
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Prérifarkas
- Nem elérhető
Brisa írta:
Alyr Arkhon írta: A darkasrtson nincs fenn?
Ha nincs, akkor... asszem van vmi közös címerállata a sulinak, azzal van kapcsolatban.
(a Hog az tuti vmi állatnév, ld hedgehog)
Ennyit találtam a SZTAKI-ban:
hog disznó, sertés, önző ember
wart bibircsók, szemölcs
wart-hog varacskos disznó
Igen, lásd szárnyas vadkanok akovácsoltvas-kapunál:)
Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"
- Dínchamion
- Nem elérhető
en.wikipedia.org/wiki/Hogwarts
Dín
- Dínchamion
- Nem elérhető
A "fudge" jelent karamellt is, de azt is, hogy "kitér a válasz elől". Cornelius pont ilyen.
A hog-témához (bocs, hosszú lesz )
HOG
Definition:
1. [n] domestic swine
2. [n] a sheep up to the age of one year; one yet to be sheared
3. [n] a person regarded as greedy and pig-like
4. [v] take greedily; take more than one's share
Synonyms: grunter, hogg, hogget, pig, pig, squealer, Sus scrofa
See Also: genus Sus, grab, lamb, lard, porc, pork, porker, selfish person, snaffle, snap up, Sus, swine, trotter
Webster's 1913 Dictionary
Definition:
1.
\Hog\, n. [Prob. akin to E. hack to cut, and meaning orig.,
a castrated boar; cf. also W. hwch swine, sow, Armor. houc'h,
hoc'h. Cf. {Haggis}, {Hogget}, and {Hoggerel}.]
1. (Zo["o]l.) A quadruped of the genus {Sus}, and allied
genera of {Suid[ae]}; esp., the domesticated varieties of
{S. scrofa}, kept for their fat and meat, called,
respectively, {lard} and {pork}; swine; porker;
specifically, a castrated boar; a barrow.
Note: The domestic hogs of Siam, China, and parts of Southern
Europe, are thought to have been derived from {Sus
Indicus}.
2. A mean, filthy, or gluttonous fellow. [Low.]
3. A young sheep that has not been shorn. [Eng.]
4. (Naut.) A rough, flat scrubbing broom for scrubbing a
ship's bottom under water. --Totten.
5. (Paper Manuf.) A device for mixing and stirring the pulp
of which paper is made.
{Bush hog}, {Ground hog}, etc.. See under {Bush}, {Ground},
etc.
{Hog caterpillar} (Zo["o]l.), the larva of the green
grapevine sphinx; -- so called because the head and first
three segments are much smaller than those behind them, so
as to make a resemblance to a hog's snout. See {Hawk
moth}.
{Hog cholera}, an epidemic contagious fever of swine,
attended by liquid, fetid, diarrhea, and by the appearance
on the skin and mucous membrane of spots and patches of a
scarlet, purple, or black color. It is fatal in from one
to six days, or ends in a slow, uncertain recovery. --Law
(Farmer's Veter. Adviser.)
{Hog deer} (Zo["o]l.), the axis deer.
{Hog gum} (Bot.), West Indian tree ({Symphonia globulifera}),
yielding an aromatic gum.
{Hog of wool}, the trade name for the fleece or wool of sheep
of the second year.
{Hog peanut} (Bot.), a kind of earth pea.
{Hog plum} (Bot.), a tropical tree, of the genus {Spondias}
({S. lutea}), with fruit somewhat resembling plums, but
chiefly eaten by hogs. It is found in the West Indies.
{Hog's bean} (Bot.), the plant henbane.
{Hog's bread}.(Bot.) See {Sow bread}.
{Hog's fennel}. (Bot.) See under {Fennel}.
{Mexican hog} (Zo["o]l.), the peccary.
{Water hog}. (Zo["o]l.) See {Capybara}.
2.
\Hog\, v. t. [imp. & p. p. {Hogged}; p. pr. & vb. n.
{Hogging}.]
1. To cut short like bristles; as, to hog the mane of a
horse. --Smart.
2. (Naut.) To scrub with a hog, or scrubbing broom.
3.
\Hog\, v. i. (Naut.)
To become bent upward in the middle, like a hog's back; --
said of a ship broken or strained so as to have this form.
WART
Definition:
1. [n] (pathology) a firm abnormal elevated blemish on the skin; caused by a virus
2. [n] any small rounded protuberance (as on certain plants or animals)
Synonyms: verruca
See Also: blemish, bulge, bump, common wart, condyloma acuminatum, defect, excrescence, extrusion, genital wart, gibbosity, gibbousness, hump, jut, juvenile wart, keratosis, plantar wart, prominence, protrusion, protuberance, venereal wart, verruca acuminata
Webster's 1913 Dictionary
Definition:
\Wart\, n. [OE. werte, AS. wearte; akin to D. wrat, G.
warze, OHG. warza, Icel. varta, Sw. v[*a]rta, Dan. vorte;
perh. orig., a growth, and akin to E. wort; or cf. L. verruca
wart.]
1. (Med.) A small, usually hard, tumor on the skin formed by
enlargement of its vascular papill[ae], and thickening of
the epidermis which covers them.
2. An excrescence or protuberance more or less resembling a
true wart; specifically (Bot.), a glandular excrescence or
hardened protuberance on plants.
{Fig wart}, {Moist wart} (Med.), a soft, bright red, pointed
or tufted tumor found about the genitals, often massed
into groups of large size. It is a variety of condyloma.
Called also {pointed wart}, {venereal wart}. --L. A.
Duhring.
{Wart cress} (Bot.), the swine's cress. See under {Swine}.
{Wart snake} (Zo["o]l.), any one of several species of East
Indian colubrine snakes of the genus {Acrochordus}, having
the body covered with wartlike tubercles or spinose
scales, and lacking cephalic plates and ventral scutes.
{Wart spurge} (Bot.), a kind of wartwort ({Euphorbia
Helioscopia}).
Computing Dictionary
Definition:
A small, crocky feature that sticks out of an otherwise clean design. Something conspicuous for localised ugliness, especially a special-case exception to a general rule. For example, in some versions of "csh(1)", single quotes literalise every character inside them except "!". In ANSI C, the "?" syntax used for obtaining ASCII characters in a foreign environment is a wart. See also miswart.
[Jargon File]
Medical Dictionary
Definition: A raised growth on the surface of the skin or other organ.
Dream Dictionary
Definition: Dreaming that you or someone have a wart, suggests that you need to learn to acknowledge the beauty in you. The dream indicates that you may be self-punishing yourself and unwilling to forgive yourself.
Biology Dictionary
Definition:
1. An epidermal tumor of viral origin.
2. A wart is a skin or mucosal growth that is caused by infection with human papillomaviruses. In AIDS, wart-like lesions could be caused by varicella-zoster virus (the same virus for chickenpox). Wart is treated with surgical excision, liquid nitrogen freeze-thaw cycles, salicylic acid, laser, or cauterization. Genital warts are a sexually transmitted disease and require barrier methods to prevent their transmission.
Dín
- Panda
- Nem elérhető
Ja, tényleg!Dínchamion írta:
Az 'Babar' volt... Nagyon rulzik egyébként, gyerekkorom egyik kedvence volt.Panda írta: Badarus? De nem ez volt a neve egy elefántnak valami elefántvárosos rajzfilmben? Bocs, nemtom mi volt az.
Rabyn, szerintem is Caramel van az elsőben is... Melyik részben kéne, hogy legyen?
- Dínchamion
- Nem elérhető
Rabyn írta: Na erre varjatok gombot: az első kötetben a mágiaügyi minisztert valamilyen (asszem cornélius ) badarusnak fordította le a fordító ám a másodikban már Karamellként szerepel. Ennek mi lehet az oka? Nem emlékezett, hogy hogyan is fordította az elsőben a neveket vagy mi?
Hm. Az eredetiben 'Cornelius Fudge', a magyarban pedig asszem Cornelius Caramel.
Dín
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Rabyn írta: Nemhinném mert arrol mehg lenne emlités vagy valami.
Ezek szerint remélte hogy többször nem bukkan fel a miniszter, mert nem tetszett neki a Badarus név, mert nem azt fejezi kia mit kéne. De mégis felbukkant, így remélte hogy nem emléxünk rá
(itt az "ő" a fordítóra vonatkozik)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Panda
- Nem elérhető
Badarus? De nem ez volt a neve egy elefántnak valami elefántvárosos rajzfilmben? Bocs, nemtom mi volt az.Rabyn írta: Na erre varjatok gombot: az első kötetben a mágiaügyi minisztert valamilyen (asszem cornélius ) badarusnak fordította le a fordító ám a másodikban már Karamellként szerepel. Ennek mi lehet az oka? Nem emlékezett, hogy hogyan is fordította az elsőben a neveket vagy mi?
- Rabyn
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Rabyn írta: Na erre varjatok gombot: az első kötetben a mágiaügyi minisztert valamilyen (asszem cornélius ) badarusnak fordította le a fordító ám a másodikban már Karamellként szerepel. Ennek mi lehet az oka? Nem emlékezett, hogy hogyan is fordította az elsőben a neveket vagy mi?
Nem váltották le közben?
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Rabyn
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Kar'sa írta: Nekem úgy tűnt, hogy Rowling az elején elég meseszerű neveket adott, aztán egyre normálisabbak lettek.
Mi az a "meseszerű"? :hein:
Brisa: a hog nem csak ezeket jelenti, de mindjárt hozom a gyűjtésemet.
Dín
- Kar_sa
- Nem elérhető
Kārātārānen a áirâë...
- Brisa
- Témaindító
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: A darkasrtson nincs fenn?
Ha nincs, akkor... asszem van vmi közös címerállata a sulinak, azzal van kapcsolatban.
(a Hog az tuti vmi állatnév, ld hedgehog)
Ennyit találtam a SZTAKI-ban:
hog disznó, sertés, önző ember
wart bibircsók, szemölcs
wart-hog varacskos disznó
Brisa