Megegyezéssel zárult az örökösök és a filmesek pere

A Tolkien-hagyatékot kezelő cégek azért perelték be a New Line Cinemát, mert állítólag egyetlen fillért sem kaptak A Gyűrűk Ura filmek bevételeiből. 150 milliót akartak, de a per előtt megegyeztek, így most A hobbitot is leforgathatják.

 

Rendeződött az előkészületben lévő A hobbit című film jogi háttere, így a tervezettnek megfelelően jövőre akár el is kezdődhetne a J. R. R. Tolkien-regény forgatása.

A hollywoodi New Line filmstúdió és a Tolkien hagyaték kezelői között A Gyűrűk Ura-trilógia elszámolása után tört ki a viszály. A világszerte 2,9 milliárd dolláros bevételt hozó filmszériából ugyanis a könyv szerzői jogait kezelő alapítvány és kiadó állítólag egyetlen fillért sem kapott.

A Tolkien Trust és a HarperCollins Publishers 2008 februárjában perelte be a New Line stúdiót, és idén októberben került volna sor az ügy tárgyalására, ha kedden az érdekelt felek be nem jelentették volna, hogy megállapodásra jutottak. A megegyezés részleteit nem tárták a nyilvánosság elé.

Cristopher Tolkien, a regényíró legfiatalabb fia közleményben tudatta a megegyezést, így a stúdió immár folytathatja A hobbit forgatásának előkészületeit.

Alan Horn, a Warner Bros. elnöke örömmel nyugtázta leányvállalata, a New Line képviseletében, hogy végre maguk mögött tudhatják ezt a perpatvart, és egy jövendőbeli gyümölcsöző kapcsolat képét vázolta fel a felek között.

A Tolkien-hagyaték jogászai 150 millió dollárt követeltek a New Line-tól, amelynek produkciójában 2001 és 2003 között született meg a Peter Jackson rendezte A Gyűrűk Ura-trilógia.

A hobbitot a trilógia előzményfilmjeként forgatják le, a tervek szerint két részben. A rendezői székben ezúttal Guillermo del Toro (A Faun labirintusa) ülhet majd.

Forrás: index.hu; MTI
Írta: ismeretlen

 

Utoljára frissítve: szerda, 13 április 2016 14:24

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére