Egy dolgozat üres oldalától a mozivászonig: A hobbit megfilmesítésének rögös útja

Kíváncsi vagy, miért tart ilyen sokáig A hobbit megfilmesítése? Tudni szeretnéd, hogy milyen nehézségeket és akadályokat kellett legyőzni ahhoz, hogy végre elkezdhessenek forgatni? Ebből az írásból megtudhatod, milyen rögös út vezetett a könyvtől a filmig!
 
 
 

Egy dolgozat üres oldalától a mozivászonig:

A hobbit megfilmesítésének rögös útja


 

Körülbelül nyolcvan évvel ezelőtt indult el a küszöbről az Út, amikor J. R. R. Tolkien elkezdte írni A hobbitot. Az ihlet még korábban, dolgozat-javítás közben szállta meg, amikor is - maga sem tudta még, miért - leírta egy dolgozat üres oldalára: “Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, abban élt egy hobbit.” A könyv nyomtatásban végül 1937. szeptember 21-én jelent meg Angliában, pont egy nappal Zsákos Bilbó születésnapja előtt.


A hatalmas siker után a kiadó folytatást kért Tolkien professzortól, aki azonban egy jóval nagyszabásúbb műbe kezdett bele, melynek története egyre csak "nőtt mesélés közben, míg végül a Nagy Gyűrűháború története lett belőle, sok utalással a megelőző idők még régebbi történetére." Ez lett A Gyűrűk Ura, melyet a kiadó végül három részre bontva jelentetett meg 1954-ben és 1955-ben, és amely még elődje sikereit is felülmúlta az egész világon. Nem csoda hát, ha Tolkient már életében igyekezte megkörnyékezni a filmes szakma. A professzor azonban nem volt egy könnyű eset, így csak 1969-ben sikerült elérni nála, hogy eladja A hobbit és A Gyűrűk Ura megfilmesítési és forgalmazási jogait az United Artists-nek. A megfilmesítést azonban már nem élhette meg, a többi könyv joga pedig az örököseihez került (Tolkien Estate).




Kép forrása: ismeretlen (?)
 
A különböző filmes jogok kalandos utakat jártak be ezután. Először 1976-ban az United Artists eladta őket együtt egy Saul Zaentz nevű producernek - egy kivétellel: A hobbit forgalmazási jogai a filmvállalatnál maradtak, mert azt gondolták, így többet kereshetnek majd rajta. Zaentz rájött, mekkora kincsek kerültek a birtokába, és igyekezett ezt maximálisan kihasználni. 1977-ben cége létrehozta a Tolkien Enterprises nevű divíziót, mely egyedüli tulajdonosa lett a jogoknak.
 

Még ebben az évben elkészítették A hobbit rajzfilm-adaptációját (Rankin/Bass), melyet először az NBC adott le a TV-ben. A hangnem könnyed volt és meseszerű, bizonyos szempontból jóval gyerekesebb, mint az eredeti könyv. 1978-ban azután A Gyűrűk Ura első adaptációja is elkészült: egy nagyrészt rajzolt, kisebb részt statisztákkal leforgatott jelenetekből álló animációs alkotás, melynek azonban semmi köze nem volt A hobbit-rajzfilmhez. A rendező Ralph Bakshi volt, a történet pedig a Helm-szurdoki győzelemmel ért véget, azaz folytatásra várt. A következő rész azonban sohasem készült el, helyette A hobbit alkotói csináltak A Király visszatér-ből egy újabb - a korábbi munkájukhoz hasonlóan idétlen - rajzfilmet 1980-ban. A három közül egyik adaptáció sem ért el akkora sikereket, hogy szélesebb körben ismertebbé tegye ezeket a műveket, így a nagy áttörés ezúttal elmaradt.


Tizenöt év telt el eseménytelenül, majd 1995-ben egy Peter Jackson nevű Új-zélandi rendező határozta el, hogy belevág Tolkien történeteinek megfilmesítésébe. Eredeti elképzeléseiben egy filmtrilógia szerepelt, melynek első része A hobbit lett volna, a második és a harmadik pedig A Gyűrűk Ura két részre bontva. Kiderült azonban, hogy ez akadályokba ütközik: az United Artists - amely 1981-ben összeolvadt a Metro-Goldwyn-Mayer stúdióval - ugyanis nem akart megválni A hobbit forgalmazási jogaitól, így a trilógia terve meghiúsult. Csak A Gyűrűk Ura megfilmesítési és forgalmazási jogait vásárolhatta meg Saul Zaentz-től a Miramax Peter Jackson számára 1997-ben. A Miramax azonban megijedt a két részre bontás ötletétől, és egyetlen filmet készített volna A Gyűrűk Urából, ezért Jackson új stúdió után nézett.


Végül a New Line Cinema lett a nyerő, amely kettő helyett három filmet is bevállalt, mondván, hogy a könyv is három kötetből áll. 1998-ban vette meg a jogokat a Miramaxtól, így 1999 októberében elkezdődhetett a forgatás Új-Zélandon. A Gyűrű szövetségét 2001. decemberében, A két tornyot 2002. decemberében, A Király visszatért 2003. decemberében mutatták be a mozikban, mindhárom részt egy-egy bővített változat kiadása is követte, mely VHS-en és DVD-n került forgalomba.

 

 
A rajongók már a harmadik film bemutatása után azt kezdték el találgatni, lesz-e A hobbitból is valami. 2004. április elsején internetes aláírás-gyűjtés kezdődött a “Make The Hobbit happen” honlapon, melyen nyílt levelet fogalmaztak meg a stúdiók részére a megfilmesítés érdekében. Először úgy tűnt, a New Line Cinema hajlana is erre, de egyelőre nem kötelezte el magát a projekt mellett.

Azután jött a 2005-ös év, és egy nem várt fejlemények borzolták fel a rajongók idegeit. Márciusban Peter Jackson beperelte a New Line Cinema stúdiót, amiért az nem fizetett neki akkora részesedést A Gyűrűk Ura egyes bevételi tételeiből, amennyi járt volna neki. Ugyan ebben az évben a Warner Brothers-nek (amely a New Line Cinema tulajdonosa) nem sikerült megvásárolnia a Metro-Goldwyn-Mayer-t (a Sony lett az új tulajdonos), így esélytelenné vált, hogy A hobbit jogai egy kézbe kerüljenek.


2006-ban tovább éleződött a New Line vezetője, Bob Shaye és Peter Jackson ellentéte, de történtek pozitív események is. Megszólalt Saul Zaentz, kiállt Peter Jackson mellett, és kijelentette, hogy őt látná szívesen A hobbit rendezőjeként. A Metro-Goldwyn-Mayer is megtörte a hallgatást, és bejelentette: szeretné a New Line Cinema-val közösen elkészíteni a filmet, ennek érdekében felvették a kapcsolatot Jacksonnal. Az MGM igyekezett közvetíteni a pereskedő felek között, eleinte kevés sikerrel: 2007 januárjában Bob Shaye kijelentette, hogy soha többet nem akar együtt dolgozni Jacksonnal. Augusztusra azonban már enyhült az álláspontja, és elismerte, hogy “valamilyen módon” bevonnák Jacksont is A hobbitba. Ősszel a stúdió elvesztette a pert, és fizetnie kellett. Év végére pedig megszületett az egyezség, ezzel az első akadály elhárult a film elől.


2007. december 16-án bejelentették, hogy Peter Jackson lesz A hobbitnak és egy folytatásának az executive producere, a filmek pedig az NLC és az MGM közös gyártásában készülnének. A második film az akkori elképzelések szerint A hobbit és A Gyűrűk Ura között játszódott volna, mintegy összekötő részként. 2008. februárjában az NLC és a Warner végleg összeolvadtak, ekkor a két filmet még 2011-re és 2012-re tervezték.


Ezután következett be a második csapás: ezúttal a Tolkien-örökösök perelték be az NLC-t, az 1969-es szerződésre hivatkozva, amely szerint az örökösök Tolkien Trust nevű jótékonysági alapítványának minden bevételből 7,5%-os részesedést kellett volna biztosítani A Gyűrűk Ura után.


Az újabb per ellenére áprilisban bejelentették, hogy a mexikói származású Guillermo del Toro rendezheti a filmeket. Jackson, del Toro, Philippa Boyens és Fran Walsh ekkor kezdtek bele a szkript felvázolásába, de a tényleges forgatókönyv-írás 2009-ben kezdődött. Kiderült, hogy az “összekötő-filmhez” nem igazán alkalmas a két történet között eltelt hatvan év. Ezért inkább A hobbit történetét bontották két filmre, de kibővítették azt a középföldei háttérrel (Fehér Tanács, Dol Guldur), amely A Gyűrűk Ura és függelékei alapján a rendelkezésükre állt. A Gyűrű keresését, A szilmarilokat, vagy más műveket erre nem használhattak fel, hiszen ezeknek a jogai még a Tolkien-örökösöknél vannak. Utóbbiakkal végül sikerült megegyezni: 2009. szeptemberében, Christopher Tolkien, az író fia ekkor megígérte, hogy nem fog több akadályt görgetni az NLC elé.

 



Kép forrása: the-hobbitmovie.com
 

Ekkorra már sejteni lehetett, hogy az MGM óriási anyagi gondokkal küzd, mégis sokkoló volt, amikor bejelentették, hogy a csőd szélére kerültek, és nem csak a több mint száz hitelezőjüknek nem tudják törleszteni a 3,7 milliárd dolláros adósságukat, hanem filmgyártásra sem maradt náluk pénz a kasszában. Leváltották a korábbi vezetőjüket, fizetési haladékot kértek a hitelezőktől és kihirdették, hogy eladják a céget. Ez volt a harmadik nagyobb csapás A hobbitra. Világossá vált, hogy az első film legkorábban már csak 2012-ben kerülhet a mozikba, és addig nem kaphat hivatalos engedélyt a produkciós előkészületekre, amíg nem rendeződik a helyzet. A nagy hollywoodi vállalatok elkezdték megtenni ajánlataikat, de hosszú hónapokon keresztül alkudoztak, így az MGM kénytelen volt többször is meghosszabbíttatni a fizetési határidőket a hitelezőknél. Az MGM szeretett volna 2 milliárdot kapni, de a legmagasabb árajánlat 1,5 milliárd körül volt a Warner részéről, így 2010 tavaszára patthelyzet alakult ki. A hobbit stábjának ez alatt tétlenül kellett ülnie, és nem dolgozhatott érdemben.


Guillermo del Toro 2010. májusában úgy döntött, hogy nem tud tovább várni, mert egyéb szerződései megkötik az időrendjét, és a folyton csúszó forgatási kezdetre hivatkozva lemondott a rendezői székről. A hobbit így rendező nélkül maradt, ez volt a negyedik csapás. Több név is felmerült új rendezőként, de hivatalosan egyiket sem erősítették meg. Peter Jackson bejelentette, hogy ha nem megy másként, akkor ő elvállalná a rendezést is.

 

Az MGM-et eladni nem lehetett, ezért két alternatív javaslat merült fel a megmentésére: összeolvasztása egy másik céggel, vagy csődvédelem és újrastrukturálás. Az előbbit többek között a multimilliárdos Carl Icahn sürgette, aki résztulajdonosa volt a Lionsgate-nek, és egymás után vásárolta fel az MGM adósságait, hogy hitelezőként minél nagyobb befolyása legyen a döntésekre. Az MGM és a Lionsgate összeolvasztási ötletének azonban egyik vállalatnál sem örültek igazán, így végül a másik megoldás lett a befutó. Az újrastrukturálást a Spyglass vezetői sürgették, akik részletes tervet dolgoztak ki erre. Ezt azonban előbb a több mint száz hitelező legalább 51 százalékával meg kellett szavaztatni, miközben Icahn mindent elkövetett ennek a megakadályozására. A hitelezők végül a Spyglass mellett döntöttek.

 

Mielőtt azonban végre minden sínre került volna, még egy csapást mért a sors a filmkészítőkre. Szeptember végén több nemzetközi színész-szakszervezet - élükön az ausztrállal - célba vette A hobbit producereit, amiért nem kötöttek velük átfogó kollektív szerződést a színészek juttatásairól. A szakszervezetek arra buzdították a tervezetben dolgozó tagjaikat, hogy álljanak le a munkákkal, amíg a stúdió nem enged a bérekkel és a munkakörülményekkel kapcsolatos követeléseiknek. Válasz-közleményében Jackson leszögezte, hogy méltányos megállapodásokat kötnek az egész stábbal, de a helyi törvények nem teszik lehetővé a kollektív szerződést, a szakszervezeteket pedig azzal vádolta meg, hogy ürügyként használják fel az ügyet befolyásuk növelésére. A két szembenálló fél asztalhoz ült ugyan egymással, de eleinte nem sok eredménnyel.


A filmstúdiók a személyeskedésektől sem mentes vitákat látva kijelentették, hogy a jelenlegi körülmények között veszélyben éreznék a projektet Új-Zélandon, ezért más forgatási helyszín után néznek. Ezek után a kormány és a teljes lakosság lobbizni kezdett országa mellett, ezrek vonultak az utcákra tüntetni, hogy helyben tartsák A hobbitot. A stúdiók vezetői végül Új-Zélandra mentek tárgyalni a kormánnyal, amely különleges kedvezményekkel és anyagi támogatásokkal igyekezett meggyőzni a hollywoodi nagyfőnököket. Ezzel párhuzamosan a szakszervezetekkel is tárgyalni kellett, akik felfüggesztették ugyan a bojkottot, de a követeléseikből nem engedtek.

 



Kép forrása: camerarentalz.com
 

2010. október 16-án - a még függőben lévő problémák ellenére - a Warner, az MGM és a New Line Cinema úgy döntött, hogy megadja a zöld jelzést a projektnek, és ezzel hivatalosan is elindulhattak A hobbit előkészületei. Peter Jackson lett a rendező, a két filmet pedig 3D-ben forgatják majd 2011 februárjától, digitális formátumban - jelentették be a stúdiók közös közleményében. A tétlen várakozás időszaka ezzel végre lezárult. A bejelentés felgyorsította az eseményeket: majdnem egy héttel később újabb közleményben jelentették be a filmek főszereplőit: Martin Freeman lesz a fiatal Zsákos Bilbó, Richard Armitage pedig Tölgypajzsos Thorin. Néhány másik törp szereposztását is ismertették egyúttal.


Ezalatt Új-Zélandon megszületett a megállapodás a kormány, a stúdiók és a szakszervezetek között: A hobbit maradhat a szigetországban. Az MGM hitelezői pedig - Carl Icahn néhány kiharcolt módosításával - hivatalosan is elfogadták a Spyglass tervét az újrastrukturálásról. A stúdió novemberben esett át az átszervezésen, így az utolsó akadályok is elgördültek a megfilmesítés elől. A szereposztás azóta is zajlik, időnként bejelentettek újabb szereplőket is (például: Cate Blanchett - Galadriel, Radagast - Sylvester McCoy, Beorn - Mikael Persbrandt), így februárra ki is tűzték a forgatás elkezdését.

 

2011 eleje is tartogatott azonban még meglepetéseket - kellemeseket és kellemetleneket egyaránt. Januárban a filmstúdiók módosították A hobbit forgalmazásával kapcsolatos megállapodását. Az új szerződés szerint a Warner Brothers-é lett a nemzetközi mozis és videós (DVD, Blu-ray) forgalmazás joga, míg a Metro-Goldwyn-Mayer-nél a nemzetközi televíziós sugárzás licensze maradt csak meg.


Nem sokkal később Sir Ian McKellen (Gandalf), Andy Serkis (Gollam) és Elijah Wood (Frodó) is csatlakozott a hivatalos szereplőgárdához. A törpöket játszó színészek számára pedig egy többhetes speciális tréning indult, hogy megfelelő formába hozza őket.


Szerencsére a produkciót nem érintette az új-zélandi Christchurch városát ért januári földrengés, a tragédia kapcsán viszont több stábtag is felajánlotta a segítségét, és különböző jótékonysági akciókat indítottak a károsultak megsegítésére.


A hónap végén azonban újabb váratlan esemény okozott több hetes csúszást. Peter Jacksont erős gyomorfájdalmakkal kellett kórházba szállítani, ahol kiderült, hogy azonnal meg kell műteni, mert perforált gyomorfekélye volt. A rendező egy hetet volt kórházban, de utána otthon is szigorúan ágyban kellett lábadoznia egy ideig, így kénytelenek voltak a filmezés kezdetét elhalasztani. A stúdiók végül bejelentették, hogy 2011. március 21-én fogják elkezdeni a forgatást. Az előkészületeket így volt lehetőség kényelmesen befejezni.


Hogy ezalatt a rajongós se unatkozzanak, februárban tartottak egy hosszú sajtótájékoztatót, amin a tizenhárom törp és Bilbó vett részt - pontosabban az őket alakító színészek. Az otthonában gyógyulgató Peter Jackson csak levélben tudta köszönteni az egybegyűlteket. A filmekről itt új dolgok nem derültek ki, de annyi kiderült, hogy a csapat igen jó humorérzékkel van megáldva, és nem csak a jelen lévő újságírókat, de egymást is kitűnően elszórakoztatták. Emellett Sir Ian McKellen újra elindította Gandalf-blogját a honlapján, ahol számos érdekességgel lepi meg kíváncsi rajongóit.

 


Kép forrása: theonering.net

 

A sajtóértesülések szerint Sir Christopher Lee (Saruman), Howard Shore (zeneszerző), Andrew Lesnie (operatőr) is csatlakozott a társasághoz, de több régi “középföldei” ismerős is várja még a telefonhívást, hogy végre Új-Zélandba utazhasson. A már hivatalosan bejelentett színészek pedig szorgalmasan készülnek szerepeikre.

 

Bár hosszú és meglehetősen rögös volt az Út Tolkien professzor íróasztalától idáig, a rajongók legnagyobb örömére A hobbit végre-valahára mozikba kerülhet. Addig is számtalan pletyka, hír és bejelentés vár még ránk.

 
 
Összeállította: Gandalf
(a tolkien.hu fórumán megjelent értesülések, Völgyzugoly hírei és a theonering.net információi alapján)
 
 
 
 

Mentés

Utoljára frissítve: csütörtök, 01 augusztus 2019 10:35

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére