- Köszönetek: 0
Film <-> Könyv különbségek
- Sesy
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Úgysem a film a lényeg, hanem a könyv, ami mindig ugyanaz marad...
~ hallom a hangodat, érzem az illatod, alattam hintaló, ölemben csillagok ~
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nilraen
- Nem elérhető
Most először irok ide ,ugyhogy kezdeném azzal,hogy szerintem milyen külömbségek vannak.
Nálam ez a GYU fanatizmus nem tart túl rég óta,a könyvet idén januárban olvastam és beleszerettem.A Gyűrű Szövetségét láttam 2001ben,és tetszett a film,és amennyit értettem a történetből az is.Aztán idén az egyik barátom mondta h. mennyire várja a GYU második részét és elkezdett róla dumálni.Na ezeknek a hatására kiolvastam,majd megnéztem a filmet.Tetszett a film,nem csalódtam benne de az tuti h. a köny SOKKAL JOBB.Azóta a filmet már többször is láttam,a könyvet még egyszer elolvastam.A 2. olvasás előtt megnéztem a TTT-t.Az is tetszett ,aztán letöltöttem a gépemre ott is nézegettem,de már nem tetszik annyira ,szerintem az 1.film sokkal jobb,ez olyan "vontatott".szinte az egész a háborúról szól,ami viszont a könyvben volt az itt mind kimaradt.Amit meg Faramirral műveltek az szőrnyű.(kicsit érzékeny vagyok erre a témára...)Nameg Aragorn "halála"!De mindegy nem kezdem el sorolni.Röviden csak annyi hogy kicsit elegem van PJ. folytonos változtatásaiból.
Arról pedig h. 2001ben +néztem a GYU-t :eleinte tartottam tőle hogy mi lesz ha mindent úgy fogok elképzelni ahogy a filmben volt,de aztán mikor olvastam a könyvet rájöttem h. semmire nem emléxem(1év alatt elfelejtettem mindent a filmből- )amit persze nem bánok.Egyedül Legolasra emlékeztem igy ez egy kicsit befolyásolta a képzeletem.
Kicsit fura érzés megnézni a filmet ugy hogy nem olvastam a könyvet,pl. emléxem mikor Haldirékkal találkoztak tökre azt hittem h. meg akarják majd ölni őket ...És szerintem PJ. ezekkel a változtatásokkal azt érte el h. semmit nem lehet érteni a történetből.(pl a TTT után mikor jöttem ki a moziból mögöttem egy csaj:"Látványos film,a csaták is jól meg lettek csinállva ,de a történetnek SEMMI ÉRTELME."majdnem hátrafordultam és rákeztem hogy a könyv igy meg ugy stb....Szóval szerintem PJ valamit nagyon elrontott.
"Tolkien úgy érezte Középfölde varázsa Aragornnal együtt meghalt."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Sorel
- Nem elérhető
Egyébként szerintem, mi nem is igazán tudjuk megítélni, hogy milyen a film, mint film, önkéntelenül folyamatosan a könyvhöz hasonlítjuk.
Ebből a szempontból azok kompetensek, akik nem olvasták a könyvet és önálló alkotásként tudnak a filmre nézni.
- 7thSon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Gandalf írta: Amúgy meg tessék elfogadni, ha valakinek nem jött be a megfilmesítése a GyU-nak és nem rögtön letámadni!
Hogy mennyire igazad van!
"When I'm walking a dark road, I'm a man who walks alone" (Harris)
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Semmi értelme más adaptációkhoz hasonlítani, mert nem minden adaptáció készül azonos elvek alapján, nem mindegyiknek ugyanaz a szerepe, s nem mindegyiknek kell hasonlóan könyvhűnek lennie. Ami meg a változtatásokat illeti, ha azok 'ésszerű' változtatások, akkor semmi gond vele, de ha pl. "azért hagyom ki ezt a részt, mert nem szeretem" ( Megye megtisztítása) - hozzáállás nem igazán elfogadható.
Amúgy meg tessék elfogadni, ha valakinek nem jött be a megfilmesítése a GyU-nak és nem rögtön letámadni!
- Lalaith Scarlett
- Nem elérhető
Ghargoqurk írta: Teljesen egyetértek Morgullal. Ugyan én is folyamatosan rinyálok hogy ez miért marad ki az miért marad ki, de ez őszintén szólva tőlem és mástól is telhetetlenség. Nem várhatjuk el hogy egy olyan művet amit töviről hegyire kívülről tudunk, tökéletesen megfilmesítsék.
Melleséeg szerintem a legtökéletesebb könyvből íródott film. Ha bárki mond nekem egy jobb könyvhűbb adaptációt akkor elismerem nem a könyvről szól a GYU.
Véleményem szerint az Elfújta a szél.
Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...
- Ghargoqurk
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Melleséeg szerintem a legtökéletesebb könyvből íródott film. Ha bárki mond nekem egy jobb könyvhűbb adaptációt akkor elismerem nem a könyvről szól a GYU.
Vita Verus Nunquam Com Morte Sum
- Robert B
- Nem elérhető
Szóval értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?
The answer is Jesus. But tell me... what is the question?!
- Lyana
- Nem elérhető
Hát az tény és való, hogy nagyon sok külömbség van a film és akönyv közt, de szerintem a maga műfajában mindkettő magasan veri a mezőnyt!
[size=9:20dmd536](Na jó azért az én szememben az Indiana Jones a nyerő, de ez a fórum nem Harrison Fordról szól, hanem a Gyűrűk Uráról!) [/size]
Esedezem bocsásátok meg nekem az elöző mondatot![/size]
"A tűzből parázs lesz - majd az is kialszik,
De, ha lehunyod a szemed, a fényét újra látni fogod..."
- 7thSon
- Nem elérhető
Ha objektíven nézem a dolgokat, egyetértek veled.Lalaith írta: Szerintem jó a film, de semmi köze a könyvhöz.
- Lalaith Scarlett
- Nem elérhető
Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...
- 7thSon
- Nem elérhető
Nem vagyok túl régi Tolkien rajongó, az egész még tavaly nyáron kezdőtött, amikor is egyik barátom elkezdett nyaggatni, hogy milyen király a GyU, egy másik meg éppen akkor olvasta a Babót, és igen teccett neki. Azonban hiába nyaggatóztam, csak ősszel sikerült kölcsönkérni a könyvet. Sajnos pont mielőtt megkaptam a könyvet, drága öcsém elhozta a FotR filmet. Számgépről lett átvéve videóra, úgyhogy a minőség elég rossz volt (nagyon halk hang, impresszionsita festmények sorozatának beillő kép). A film egész teccett, de nagyon nagy hatást nem tett rám, leszámítva, hogy még kíváncsibb lettem a könyvre. A könyvet gőzerővel olvastam, suli mellett is 1 kötet/hét tempóval. Nagyon teccett, teljesen GyU fanatikus lettem. Főleg a tündék teccenek. Szerencsére nekem nem a filmbeli tájak és szereplők villantak be olvasáskor, inkább saját hangulatok az egyes részekhez, így sikerült egy, a filmtől nagyjából mentes GyU világot felépítenem magamnak. Miután kiolvastam a könyvet, gondoltam megint megnézem a filmet. Meg is néztem, és ekkor már nagyon nem teccett. Nem jöttek be PJ változtatásai, sokszor az adott karaktert játszó színész sem. Azóta megnéztem a TTT-t is, ami még nagyobb csalódás volt. Teljesen kiábrándultam a filmből. A RotK-ot is meg fogom nézni, de nem hinném, hogy mások lesznek a tapasztalataim, mint az előző filmekkel (azért valahol remélem, mégsem így lesz, és tecceni fog, de erre kicsi az esély.) Szóval összességében teljesen kiábrándultam a filmből, és az a véleményem, hogy nem is kellett volna soha megfilmesíteni a GyU-t. Könyvként óriási műalkotás, a film meg a hozzá tartozó sok reklám meg biznisz viszont giccses és kiábrándító. Sajnos ez a véleményem. Maga a könyv azonban most is a kedvencem, azóta elolvastam a Babót és a Szilmarilokat is, és mindkettő nagyon bejött. Közben rájöttem, hogy tök jók Howe, Lee és Nasmith képei (és illenek is nagyjából az én Középföldémhez). Szóval a GyU/Középfölde/Tolkien fanatizmus megvan, de ami a filmet illeti, sajnos nagyon nem jön be.
- Robert B
- Nem elérhető
www.dvdbolt.co.hu/dvd/agyurukura4dvd.htm
The answer is Jesus. But tell me... what is the question?!
- Kelekhril
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Valószínű az a verzió szerintem hogy tényleg Trufa szúrja le Galadriel tőrével a nazűlt (nem csak a szárnyas jószágot?)és mivel az igazi rajongók úgyis látták a bővített filmet (v. saját v. tékából) tudni fogják hogy miről van szó. Az "egyéb" mozilátogatókat meg úgyse nagyon izgatja hogy kinél milyen kard van!
- Ghargoqurk
- Nem elérhető
De azt viszont nagyon erősen kétlem hogy PJ olyan gyenge filmes megoldást alkalmazna hogy bevágja a megfelelő részeket a Fotr-ból vagy akárhonnan. Legalábis reménykedjünk hogy nem így lesz .
Vagy lehet hogy a Rotk-ban kap majd valamit amivel legyőzi csak hogy a gyanútlan mozinézők is értsék mi is a helyzet
- bea/mag
- Nem elérhető
2_41 menni kéne
gyilkos-e ki megmutatja hogyan kéne élned
és nem hagy maga után mást csak egy képet
/jac/
- Gandalf
- Nem elérhető
Sil írta: Miért ne lehetne használni a tőrt? Azzal se problémázott PJ, hogy a lembas is csak a bővítettben volt benne...
Elég nagy baj az... s ez a köpenyekre is áll, valamint Szméagol nevére.
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Ghargoqurk
- Nem elérhető
- Nefadar
- Nem elérhető
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
- Gandalf
- Nem elérhető
- Kelekhril
- Nem elérhető
- Kelekhril
- Nem elérhető
- Nefadar
- Nem elérhető
Nefi
- Ghargoqurk
- Nem elérhető
- Kar_sa
- Nem elérhető
Kelekhril írta: Pontosan! PL: a hobbitok kardjai.Aragorn ugye egész Középföldén úgy caplat végig hogy olyan kardok vannak nála amivel le lehet győzni a nazgűlök királyát.
De nem emlékszel, hogy a bővítettben nem ezüst-övet, hanem tünde-tőrt kap Pippin és Trufa?
Az jó hozzá.
Kārātārānen a áirâë...
- Kelekhril
- Nem elérhető
- Kelekhril
- Nem elérhető
- Nefadar
- Nem elérhető
Nefi
- Kelekhril
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.