- Köszönetek: 0
Film <-> Könyv különbségek
- Ringil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
no comment
"Minden ember a Holdhoz hasonló;túlsó homályos oldalát senkinek sem mutatja meg"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Cerebrum
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- adastra
- Nem elérhető
Ilmen írta: Ezzel én is úgyan így voltam. Az egyik barátom közölte, hogy a FotR nem volt más csak egy igen unalmas utazás és már alig várta, hogy kijöjjön a moziból. A barátnőm, aki szintén nem olvasta a könyvet és általában elég kritikus szemmel nézi a filmeket, viszont nagyon élvezte és egyre újabb és újabb kérdésekkel bombáz.
Egy biztos: a film kíváló, de igazán csak az tudja élvezni és átérezni, aki már olvasta.
Szerintem pedig ez nem olvasás kérdése, hanem embertípusé. Ugyanis én is ilyen reagálásokkal szembesültem a film kapcsán. De azért mert két élesen elkülönülő típust vélek felfedezni: aki hajlandó álmodni és álmodozni és fantáziája van - és azt akinek a fantáziája a másnapi bevásárlásig terjed. Ez nem kritika, ez tény. Még csak nem is életkor kérdése. Vannak ún. földhözragadtak, akik szinte fenyegetésként élik meg a rajtuk kívül eső világok létezését, ezért elutasítják, hülyeségnek tartják.
Volt olyan nekem is, aki közölte, hogy tök uncsi az első részben, hogy mindig a jó meg rossz izélgeti egymást, és nem is történik semmi más...magyarán még azt sem fogta föl, hogy ez egy trilógia, és ő még csak szinte a "bevezetését" látta!
És azt is látom, sajnos, mintha terjedne az, hogy csak a realista filmek (művek) jók, valahogy a mai ember, talán a sok-sok valóságshow és híradó miatt már csak azt fogadja el, ami tényleg az orra előtt van, ami tényleg megtörténik, és ezért kiakadnak mondjuk a tündéken - hiszen tündék nem létezhetnek!
Tudjátok ez arra emlékeztet engem, mikor a Végtelen történetben elkezd megsemmisülni Fantáziaország, mert az emberek már egyszerűen nem hisznek benne!
Szóval aki a film alapján nem fogja miről van szó, az nem egyértelműen a film hibája: egyszerűen aki megnézte, nem alkalmas rá, vagy nem hajlandó, hogy elmerüljön a mesében, a történetben, a fantáziában...szerintem nagyon unalmas életük lehet! :sleepy:
"Home is behind
the world ahead..."
www.tar.hu/captainofgondor
- Ilmen
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
A barátnőm, aki szintén nem olvasta a könyvet és általában elég kritikus szemmel nézi a filmeket, viszont nagyon élvezte és egyre újabb és újabb kérdésekkel bombáz.
Egy biztos: a film kíváló, de igazán csak az tudja élvezni és átérezni, aki már olvasta.
Ú i vethed nâ i onnad.
- bersel
- Nem elérhető
Egyszer összegyűltünk a haverokkal és és megnéztük a filmet, hát esküszöm, h nem is tudtam filmet nézni, hanem átmentem narrátorba!
Mikor egy mási8k bandával ugyanígy leültem megnézni már az elején leszögeztem, h ne a mi saját világunkat vegyék alapul, hanem ne csodálkozzanak semmin! Így más jóval kevesebbet kellet magyaráznom, de az általános kérdések megmaradtak: Ki az a sötét hajú férfi? K az a szöszi? meg a hasonlók!
Death! Ride, ride to ruin and the world's ending!
- Dez
- Nem elérhető
Örömöm, mosolyom nekem már nincsen,
elárvultam nélküled, Drága Kincsem!
- Arden Borough
- Nem elérhető
Örökké nem eshet...
- Eldafinde
- Nem elérhető
De aztán.. a többit tudjátok...
A lényeg: csak az érzelmileg és értelmileg analfabéták nem éreznek rá a lényegre egy ilyen hatású filmnél...
"Ó, tünde-nép Völgyzugolya,
mint villám vágtatunk oda"
- Arden Borough
- Nem elérhető
aki ilyent mond annak a film sem tetszett szerintem és nem ért semmit a film jelentéséből és a Tolkieni világból
Örökké nem eshet...
- equus5
- Nem elérhető
Karácsonyi szünet után nem sokkal páran megnéztük a filmet, és ez után 1-2 héttel kérdeztem a sráctól, hogy "Na, elkezdted végre olvasni a könyvet?" mire ő "Nem, minek, hiszen már láttam a filmet" :eek4: :dead:
Most errre mit lehet mondani? :down:
- Finwe
- Nem elérhető
- Arden Borough
- Nem elérhető
pedig ez hülyeség mert úgy mondják ezt a véleményt hogy egy mondatot nem olvastak el a könyvből!és ez szomorú és nagyon zavar
volt olyan ismerősöm aki azt mondta a filmre hogy unalmas
pedig szerintem minden (főleg jó és ennek szinonímái )csak nem unalmas!
Örökké nem eshet...
- bea/mag
- Nem elérhető
2_41 menni kéne
gyilkos-e ki megmutatja hogyan kéne élned
és nem hagy maga után mást csak egy képet
/jac/
- Eldafinde
- Nem elérhető
Idézek: "Hát, ez kib... jó volt!!!!! Hogy fogom én kibírni jövő ilyenkorig!?"
Volt közülük, aki rögtön elkezdte olvasni, volt, aki felfogta a lényeget, mindent (azért IQ , na meg fantázia kérdése is a dolog, higgyétek el ), és belemerült a témába (a segítségemmel)
- bea/mag
- Nem elérhető
2_41 menni kéne
gyilkos-e ki megmutatja hogyan kéne élned
és nem hagy maga után mást csak egy képet
/jac/
- Agoura
- Nem elérhető
Mesés kaland az élet,s benne a legnagyobb rejtély Te vagy!
Niq
- Finwe
- Nem elérhető
Mi a tapasztalatotok?
- Eldafinde
- Nem elérhető
- Finwe
- Nem elérhető
Én voltam aki a költészetet hiányolta a filmből. Erre irtátok, hogy csak annak van joga kritizálni egy müvet aki jobbat tud csinalni. Nos nekem erről annyi mondanivalóm van, hogy ha személyesen találkoznék Jacksonnal, bizony megemelném előtte a kalapomat és tiszetelettel beszélnék vele, nem kritizálnám. De ettől még lehet és van saját izlésem és a kritikám nem fikázás, hanem gondolkodás a müről, az adaptációról. Jól néznénk ki ha akár a Háború és békéről nem mernék véleményt nyivánitani, mert attól félnék, hogy Tolsztoj megfordul a sirjában. Szóval kellenek, hogy a nézőnek saját gondolatai legyenek, mert a legnagyobb zseni sem tévedhetetlen, s ha igaznak érzem amit gondolok, akkor azt el kell, hogy mondjam.
A másik, hogy valaki irta, hogy én giccsnek minositettem azt amikor Arwen 3x Aragorn fölé hajol. Erről én azt mondtam, hogy költői a gondolat, s tényleg nem giccses, csak a megvalósitás.
A 3. dolog az az, hogy bár sajnos kevés példa van rá (azok azonban igen meggyőzőek), hogy filmen is lehet a könnyvvel egyenrangú adaptációt csinálni, csak keveseknek sikerül és én hát elég maximalista vagyok, mint néző ezen a téren. Engem a Tolkien által kitalált világ érdekel, amivel kapcsolatban még Tolkien sem volt tévedhetetlen.
Tán emlékeztek a Gyürük ura előszavára, amiben Tolkien azt irta hogy a regény átirásában az olvasók észrevételezései is segitették akik végső soron hibákat emeltek ki magának Tolkiennek cimezve. És ő örült ennek, mert az volt a célja, hogy olyan világot alkosson ami egy kicsit mindenkie.
Szoval az ő véleményük sem volt fikázás az enyém sem az
Bocs, hogy kicsit hosszú lettem
- bersel
- Nem elérhető
A filmben Aragorn olyan mint egy szerencsétlen "pisis". Úgy van beállítva mintha csak rögtönözne! Másrészt meg Theoden mikor kioktatja őt! Egyáltalán nem látszik, h Aragorn mennyi idős is lenne!!!!!
Másrészt meg ott van Elrond-Aragorn összetűzés Arwen miatt!!!!
A könyvben Elrond nem ilyen nyíltan lép fel ellenük!!! Sőt ő is bízik Aragornban! A filmben ebből semmit se lehet látni! Elrondnek "csupán" egyetlen elvárása van, hogy Aragorn király legyen és egyesítse Arnort és Gondort. A filmben meg egyszerűen nyíltan kimondja, h ne is gondoljon a lányára!
Másrészt meg mi az istent keres ott az a mondat, h: Aragorn nem tér vissza?????????
Na most kiadtam magam!!!
- bersel
- Nem elérhető
Meg talán a hanghordozás nem stimmel. De egészen addig az elhatározásáig követi a könyv történéseit.
De mennyire sajnálom, h a tavas jelenetet nem úgy csinálták meg mint a könyvben van!!!!
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Ery
- Nem elérhető
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Eldafinde
- Nem elérhető
- Eleira
- Nem elérhető
De ott van például Aragorn is. Én nem emlékszem, hogy a műben ennyire bizonytalan lett volna a sorsát tekintve. Holott a film ezt a bizonytalanságot talán túl sokszor érzékeltette.
Maybe I can find a place
I can call my home
Maybe I can find a home
I can call my own
- Arwenagi
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Eldafinde
- Nem elérhető
De ez az élet minden területére igaz.
Egyébként annyira jó, amikor egy ilyen finom kis részletet felfedez a filmben az ember. Ilyenkor a könyv hangulata eszembe jut -minden mindennel összefügg.
Én észrevettem a "dúnföldi crebainokat", meg Boromir karvédőjét is, mert érdekelnek nagyon a jelmezek is -az utolsó gombig kidolgozva
Boromir ruháján, gombjain, karvédőjén a fa-motívum WOW!!!!
- adastra
- Nem elérhető
Eleira írta: Igen. A dicső királyok és bátor népek ideje lassan lejárt. Mások az értékek. Az emberek már teljesen más szemmel látják a világot. Úgy tűnt el az emberek lelkéből a fény, mint Középföldéről a tündék. Nem tudom. Talán Tolkien ezzel is üzenni akart valamit? De amig vagyunk páran, akik képesek ezt látni, talán még nincs veszve minden.
Ezt nagyon szépen és igazan fogalmaztad meg!!! És igen, szerintem pontosan ezt akarta "üzenni" Tolkien (habár egy igazi író soha nem üzenget a művével, hagyja, hogy benned érjen meg a mondanivaló). Egy igazi író (művész) hatást akar kelteni. HATÁST nagybetűkkel, különben minek a műve: kell, hogy megmozgasson benned valamit. Ez az alapja a katarzisnak is. Ha már ilyen felismerésekre jutottál, mint fent, akkor nem hiába írta Tolkien a művét és nemhiába olvastad el. És szvsz ez a jó PJ-ben is: hatást tud kelteni, méghozzá elég erőteljeset, és szerintem távol a giccstől. Amit más említett pl. hogy Arwen 3x hajol Aragorn fölé, mintegy előrevetítve sorsukat, az minden, csak nem giccs: az egy finom jelzés, ha érted, érted, ha nem, nem. Én pl. nem is vettem észre ezt az összefüggést, pedig milyen klassz felismerés! Na ezért is jó a film is a maga nemében: amiben ennyi sok ilyen kis részlet van, az nem egy vázlatos, kidolgozatlan szappanopera!
Hasonló jelzés volt az is, mikor az 1. részben Aragorn felveszi Boromir karvértjét (erről már írtam asszem), és pont Viggo mondta erre, hogy ez is egy jelzés, hogy Aragorn annyi hezitálás után végül elfogadja Boromir = azaz Gondor örökségét, és felvállalja Boromir feladatát: a város, az emberek védelmét. De ezt sehol nem rágják a szádba!!! Ez a lényeg!
Másik példa: kifogásolta valaki, hogy nem érződik az állatok, növények szerepe a történetben, ahogy pl. kémkednek Szarumánnak. Emlékeztek a TTT-ben közvetlenül az ostrom előtt, mikor Théoden végigjárja a várat, és utolsó mondata Gamlinghoz, hogy nincs idejük, mert a háború a nyakukon van? Na, abban a pillanatban egy raj károgó varjú? craban? száll el a vár fölött - na vajon miért?! És ezt csak a huszadik megnézés után vettem észre, annyira finoman "el volt dugva" a történések közé. Nesze neked!
Szóval, szerintem lehet és érdemes is elfilózgatni, mennyiben más a film a könyvhöz képest, de inkább abból a szempontból lenne érdemes, hogy vajon ezt vagy azt a könyvbeli történést miért így dolgozták fel (amít említettétek is, hogy az Arwenből fakadó sugárzás nemcsak a Glorfindel-utánzás miatt lehetett, hanem mert Arwen Luthien leszármazottja is!). Ebben a formában van értelme a boncolgatásnak, de a kritikának az a vállfaja, ami csak arra irányul, hogy egy ember kemény és áldozatos és elkötelezett! munkáját darabokra szaggassuk, mert mi ugyan nem tudunk hasonlót sem csinálni, de olyan jó a másikat is a sárba rántani irigységből (? ), ez nem korrekt, szerintem. És sajnos, sok ilyen megszólalást hallok....vajon miért?
"Home is behind
the world ahead..."
www.tar.hu/captainofgondor
- Eldafinde
- Nem elérhető
Néha-néha letettem a könyvet, hogy felsóhajtsak: "Hát, ilyen nincs!!!!"
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
...próbálta már valaki egy ültő helyében végigolvasni a könyvet?
Igen. Sikerült is.
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.