Szilmarilok

Több
21 éve 3 hónapja - 21 éve 3 hónapja #133814 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Igazad van Amani, a Túrin történet messze megér egy külön filmet. És talán a Luthien&Beren is. Tetejében ez talán egyszerűbb és tisztább megoldás is lenne. Viszont a többi sztori már nem igazán állná meg a helyét önállóan, és ebből a két önálló részből is talán kicsit hiányozna a Szilmarilok lényegéhez tartozó egymásba fonódó történet szövés...

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 3 hónapja #133790 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Szilmarilok
én pedig úgy gondolom, a Narn i Chín Húrin önmagában elegendő anyag lenne egy filmhez, ugyanígy Beren és Lúthien története, aztán egy harmadik Gondolin...

love is the shadow that ripens the wine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 3 hónapja - 21 éve 3 hónapja #133770 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Aiya Elendili!

SZVSZ igenis lehet épkézláb filmet csinálni a Szilmarilokból. Természetesen nem egy az egyben forgatókönyvként használva a szövegeket, hanem megfelelően daramatizálva egy központi történetet kiemelve, és érintőlegesen köré építve a többit.

Én biztosan a Gondolin bukását és a Lúthien/Beren történetet választanám. Ezek esszenciaként hordozzák az egész Ékkőháború minden nagyszerűségét, szörnyűségét és értelmetlenségét.
A történetnek lehetne két szálon futó felépítése, ahol a gondolini és doriathi események párhuzamosan zajlanának. Remek alkalom lenne a sinda és a nolda kultúra finom megkülönböztetésére. A két szál érintkezik több ponton (ll. amikor visszafelé a sasok hátán Luthienék átrepülnek Gondolin felett) és végleg összekapcsolódik Elwing és Earendil találkozásakor...

Tuor története kapcsán lehetne szó a Nirnaeth Arnoediadról, és érinteni lehetne Turin történetét is. (Itt például én változtatnék az eredetin - szöveg szerint csak távolról látja egymást a két rokon, én biztosan egy rövid beszélgetés erejéig hagynám öszetalálkozni őket...)

A lezáró rész lehetne Earendil utazása és az Első kort lezáró utolsó csata.

Előjátékként felhasználnám a fák pusztulásának és a Noldák futásának történetét, epilógusként pedig a Tuor és Idril véréből származó királyok és uralkodók hosszú sorára utalnék...

Egy film adaptációnak SZVSZ sohasem az a célja, hogy a könyvből szolgai módon mozgóképet csináljon, hanem, hogy egy olyan új művészeti alkotást hozzon létre, ami más művészeti eszközökkel (más dramaturgiával), de ugyanazt a mondanivalót, értékrendet, lényegi esszenciát tükrözi.

Nimrodel:

A hely neve Cuiviénen, az Ébredés Vize.

A hely egyébként a Helcar beltenger keleti partján fekvő öböl lehetett, az Orocarni hegységtől nyugatra.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 3 hónapja #133767 Írta: Coralie
Coralie válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Már nem emlékszem :oops: , de ti biztosan tudjátok:
Volt valami utalás arra, hogy pontosan honnan is indultak a tündék? Egészen a kezdetekkor, amikor megszülettek.

Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...

Több
21 éve 3 hónapja #132235 Írta: Dinnye
Dinnye válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Bocs hogy félbeszakítom a beszélgetést, noldákról, sindákról, törpökről, emberekről keresek jellemző idézeteket, ehhez kérem segítségeteket.
Előre is köszönöm.

Több
21 éve 3 hónapja #132171 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Tinfang Gelion írta: Lamorak: Akkor az Erik a viking a Niebelung-ének szövetébe ágyazódik?

Pontosan; ha ismered a skandináv mitológiát és a vikingek/északiak kultúrtörténetét, az Erik még sokkal halálosabb.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
21 éve 3 hónapja #132138 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Lalaith írta: Súliel:hát a tündék szépsége szerintemsem lett jól visszaadva, az eldák bölcsességét meg csak Elrondon és Galadrielen láttam...
Egy olyan színészt se tudok, aki egy Valát, vagy neadjisten Erut el tudná játszani...

A tundek szepsege szerintem se jott at. Neha ugy ereztem, mintha azzal hangsulyoztak volna a nagyon szep tundeket, hogy nem szepeket allitottak mellejkuk.
Ha a legelejerol indulnanak (ahol Eru szererel), akkor a Nagy Muzsikat is meg kene csinalniuk, ami szinten problematikus.
Arrol nem is beszelve, hogy en alapbol nem tudom elkepzelni, hogy azoknak elvezheto/ertheto lenne, akik Legolast is keverik Eomerrel...

Több
21 éve 3 hónapja #132030 Írta: Lalaith Scarlett
Lalaith Scarlett válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Súliel:hát a tündék szépsége szerintemsem lett jól visszaadva, az eldák bölcsességét meg csak Elrondon és Galadrielen láttam...
Egy olyan színészt se tudok, aki egy Valát, vagy neadjisten Erut el tudná játszani...

Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...

Több
21 éve 4 hónapja #131581 Írta: Elryn
Elryn válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Csatlakozom az előttem szólókhoz.
A Szilmarilok azért Szilmarilok, hogy kicsit megfoghatatlan legyen, elvarázsoló, mesélő és képzeletpróbáló.Visszaadni szvsz lehetetlen.Pl. még a tündék szépségét sem tudták bemutatni (gondoljunk csak szegény Gil-galadra a filmben :wink: ), a valákat (vagy Erut) hogyan lennének képesek filmre vinni? Én még konkrétan elképzelni sem tudom őket, csak nagyjából sikerül...

"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"

Több
21 éve 4 hónapja #131275 Írta: Lyra
Lyra válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ehhez én is csatlakozom. Meg hogyha egy pár történetet kiemelnének belőle, ahogy Ulmo mondta, akkor semmi értelme nem lenne!
Meg a szilmerilokat megfilmesíteni valahogy olyan lenne mintha mondjuk az egyiptomi mitológiát akarnák megfilmesíteni :arrow: nem összefüggő (annyira)

"Ki a csillagok közt él, mint aki rég odaköltözött, most visszatér, s leül a tűz mögött."
Lyra

Több
21 éve 4 hónapja #131005 Írta: Hattori Hanzo
Hattori Hanzo válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Nimrais: Teljesen egyetértek. Nem lehet egy néhány órás filmben többezer évnyi történelmet feldolgozni. A szilmarlok (legalább is számomra) teljesen megfoghatatlan :roll: . Valinor ragyogását például el sem lehet képzelni...

<a href=http://www.informatikaerettsegi.hu>informatika érettségi

Több
21 éve 4 hónapja #130990 Írta: Tinfang Gelion
Tinfang Gelion válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Off: a Boorman-féléhez még nem volt szerencsém, túl sok rosszat láttam előtte és így eléggé előítéletes lettem a témában. Úgy tűnik, rosszul tehettem...
Lamorak: Akkor az Erik a viking a Niebelung-ének szövetébe ágyazódik?(onnan viszont már láttam jót: a Wagner bácsi általit. kicsit hossssssszú volt :lol: )

Ami lehetetlen, nem szállhat el
mint egy álomkép
ami hihetetlen, nem múlhat el
mint az ébrenlét

Több
21 éve 4 hónapja #130988 Írta: amanibhavam
meg gyerekkoromban láttam egy filmet Sir Gawainről és a Zöld Lovagról, jó volt az is

Több
21 éve 4 hónapja #130984 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Szilmarilok

amanibhavam írta: OFF> szerintem Boorman Excaliburje épkézláb

Csatlakozom-- szerintem is. De a Monty Python and the Holy Grail is.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
21 éve 4 hónapja #130978 Írta: amanibhavam
OFF> szerintem Boorman Excaliburje épkézláb

Több
21 éve 4 hónapja #130977 Írta: Tinfang Gelion
Tinfang Gelion válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Hát még a szépség! A könyvben szinte mindenki gyönyörű, nem úgy, mint a Gyu-ban(a filmben pont őket éri a legtöbb kritika). Pedig Lúthienhez képest ők csak a futottak még kategóriába sorolhatóak. Vagy például ki tudná Féanort hitelesen megszemélyesíteni, nem is beszélve Melkorról. Az Artúr-mondakörről se tudtak még egy épkézlább filmet alkotni, pedig az jóvall emberközelibb...

Ami lehetetlen, nem szállhat el
mint egy álomkép
ami hihetetlen, nem múlhat el
mint az ébrenlét

Több
21 éve 4 hónapja #130920 Írta: Nimrais
Nimrais válaszolt a következő témában: Szilmarilok
SZevasztok!
Szerintem se lehetne megfilmesíteni a Szilmarilokat.Egyrészt mivel a történetet nem lehetne (szerintem) "mozisan" megcsinálni.Kb úgy lehetne megcsinálni mint ahogy a GYU 1. film kezdődik: valaki mesél ,közben pedig folynak az események.Ráadásul az izgalmas fordulatok is elmaradnának vagy ha mégis kicsit "felpörgetnék" a sztorit akkor az már nem lenne ugyanaz.A szilmarilok nekem inkább hasonlított egy szépen megírt,csatákkal ,hősökkel "díszített" történelem könyvhöz,mint egy regényhez.Igaz ez így durván hangzik,de nagyjából ehez tudnám hasonlítani.A másik ok viszont az hogy nem tudnák visszaadni az olvasás élményét.A hatalmas csatákat (amelyekhez képest a GYU csatái semmik) a helyszíneket, a valákat.... Egy szó mint száz szerintem nem kéne film.Nem mintha nem nézném meg,csak attól félek csalódnék benne.

"Legkülömb ember, aki bátor.
S csak egy külömb van: aki bátrabb."
-A tűz csiholója-

Több
21 éve 4 hónapja #129981 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Ulmo írta: Az egész Szilmarilliont biztos nem lehet megfilmesíteni, de részeket ki lehetne emelni belőle: pl Beren és Lúthien, Túrin élete és munkássága, Gondolin története. Kíváncsian várom, mi lesz a dologból.

Kérdés, h akkor "Szilmarilok"-nak nevezhető-e a dolog. :? Egyébként szvsz azért sem lehet megfilmesíteni, mert a Szilmarilok nem _csak_ a szövegétől Szil., hanem a szerkesztői munka miatt is.

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 4 hónapja #129950 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Hát PJ és a WETA sokmindenre képes. A Valákról is számtalan ábrázolás jelent meg, mindenki másként látja őket.
Az egész Szilmarilliont biztos nem lehet megfilmesíteni, de részeket ki lehetne emelni belőle: pl Beren és Lúthien, Túrin élete és munkássága, Gondolin története. Kíváncsian várom, mi lesz a dologból.

Több
21 éve 4 hónapja #129931 Írta: @One
@One válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Most így elgondolkodva ezen -ha bár lehet hogy volt már róla szó- szerintem a Szilmarilokat filmen nem lehetne megcsinálni.
Mert olyanokat mint Eru és a Valák úgy nem lehetne megfesteni filmen hogy ugyanolyan "szépek"(enyhe kifejezés) legyenk mint ahogy Tolkien leírta őket. Ezt csak azért mondom mert hallottam egy pár gyerektől hogy milyen jó lenne ha megcsinálnák azt is.
Bár, nem tudom hogy mire képes P.J. ?!

"Próbálom kitalálni, vajon a kamikaze pilóták, miért hordtak sisakot?"

Több
21 éve 5 hónapja #121245 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Estel Adániel írta: Valószínűleg azért, mert ez került elsőként kiadásra, és Christophernek szép nagy munkája van benne, hogy szinte egy kerek egészként kezelhető, szemben mondjuk az azt követő Gyűrű Keresésével, amely már tele van szerkesztői jegyzetekkel, és a történetek fonalainak többszöri megszakításával. (Ugyanez a HoME-ról fokozottan elmondható) A Szilmariloknak - amelyet maga a szerző már régóta szándékozott kiadni - ha még idejében lekészült volna, valószínűleg éppúgy meg sem ismertük volna a kialakulását kísérő verzióit, mint a GyU korai szövegváltozatait... Így viszont azt nem tudhatjuk meg, ő milyen formát szánt volna neki. De biztos vagyok benne, hogy azok a történetek, amelyek a 77-es változatba bekerültek, nagyon sokat jelentettek Tolkien számára, és így is-úgy is elénktárta volna őket.

Hm. De ettől ez még nem _fix_ szöveg, hanem szerkesztői változat. Éppen erről ment/megy a vita VZ-n, hogy lehetne-e/érdemes-e egy újabb szerkesztői változatot csinálni. Mert '77 óta azért változott a Tolkien-kritika és -tudomány, ezért szvsz érdemes lenne újraszerkeszteni a Szilmarilokat.

Így semmivel sem másabb a státusza, mint a többi szövegvariánsnak, persze ez nem vonatkozik a szerkesztői jegyzetekre...

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 5 hónapja #121060 Írta: Gandalf

Több
21 éve 5 hónapja #121043 Írta: 7thSon
7thSon válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Végre elolvastam a Szilmarilokat... Nagyon teccik! :D
Egy két dolog azért még homályos. Akkor az erdőtündék nandák vagy avárok? Az világos, hogy moriqendek, de a többi nem!
Előre is kösz a segítséget!

"Seventh Son of a Seventh Son"

"When I'm walking a dark road, I'm a man who walks alone" (Harris)

Több
21 éve 6 hónapja #120974 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Visszatérve... ;)

Dínchamion írta: Namármost. Témaindító kérdés: miért tekintünk (gyakran még mi, Tolkien-témában jártasak is) mégis úgy erre a 77-es szövegre, mint egy olyan fix írásra, mint amilyen a GyU vagy a Hobbit?

Valószínűleg azért, mert ez került elsőként kiadásra, és Christophernek szép nagy munkája van benne, hogy szinte egy kerek egészként kezelhető, szemben mondjuk az azt követő Gyűrű Keresésével, amely már tele van szerkesztői jegyzetekkel, és a történetek fonalainak többszöri megszakításával. (Ugyanez a HoME-ról fokozottan elmondható) A Szilmariloknak - amelyet maga a szerző már régóta szándékozott kiadni - ha még idejében lekészült volna, valószínűleg éppúgy meg sem ismertük volna a kialakulását kísérő verzióit, mint a GyU korai szövegváltozatait... Így viszont azt nem tudhatjuk meg, ő milyen formát szánt volna neki. De biztos vagyok benne, hogy azok a történetek, amelyek a 77-es változatba bekerültek, nagyon sokat jelentettek Tolkien számára, és így is-úgy is elénktárta volna őket.

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
21 éve 6 hónapja #120933 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Köszi szépen!

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
21 éve 6 hónapja #120555 Írta: Ulmo
Galadh: a Szilmarillion 24-ik, utolsó fejezete írja le. Az egyik Eärendillel az égboltra került, a másodikat Maedhros magával vitte egy tüzes szakadékba, a harmadikat Maglor a tengerbe hajította.

Több
21 éve 6 hónapja #120482 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Vki meg tudná mondani, h pontosan melyik fejezetekben vannak benne, h mi lett a Szilmarilokkal?

köszi!

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
21 éve 6 hónapja #120331 Írta: amanibhavam
én nem tekintem ennyire fix pontnak a kiadott Sz-t... a HoME V-ben megjelent Quenta Silmarilliont legalább annyira használom referenciának, és nem tekintem semmivel sem érvénytelenebb vagy értéktelenebb szövegvariánsnak; nyugodtan tekinthetők úgy, mint ugyanannak a mítosznak rokon népek körében keletkezett, vagy esetleg más-más kódexíró által kis eltérésekkel lejegyzett változatai

Több
21 éve 6 hónapja #120316 Írta: Batti
Batti válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Azért is tekinthető fix pontnak a Szil. mert a benne leírtak hamarabb kezdtek el megszületni és tovább "érlelődtek" mint pölö a GYU. Valamint Tolkien szándéka szerint is egy egységes műnek készült. Az már más lapra tartozik, hogy nem sikerült "befejeznie". A HoME és A Gyűrű Keresése viszont a Szil. "Hordalékából" lett megfelő módon szerkesztve.

"Kane o Keizai Suru"

Több
21 éve 6 hónapja #119981 Írta: Ulmo
Én azért tekintem az 1977-es kiadású szöveget a Gy.U.-val és a Hobbittal egyenrangú fix írásnak, mert ez önálló, teljes műként jelent meg, nem úgy, mint a Gyűrű Keresésében vagy a HoME-sorozatban található szövegrészek.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.632 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére