Szilmarilok

Több
19 éve 5 hónapja #259583 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Niph/Elentári írta:

olorin.papa írta: Szerintem a Profeszor egyik egszebb története Húrin és Turin meséje.
:crying: :bawling:

Hm... és talán a legkidolgozotabb az összes többi Szilmarilos történet közül..

Talán mert erős ...khm... irodalmi előzményei vannak? ;)

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 5 hónapja #259580 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Szilmarilok

olorin.papa írta: Szerintem a Profeszor egyik egszebb története Húrin és Turin meséje.

Hm... és talán a legkidolgozotabb az összes többi Szilmarilos történet közül..

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 5 hónapja #259577 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Szerintem a Profeszor egyik egszebb története Húrin és Turin meséje.

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 5 hónapja #259574 Írta: Niph

Lagoril/Niéla írta: Nem úgy, mint EGYESEK, akik mindjárt elvesztik a fejüket, és családirtási kísérletet tesznek...

Pl.: Eol. Mondjuk ő csak a fiával Marglinnal akart végezni....ha már el nem vihette......

Több
19 éve 5 hónapja #259570 Írta: Felagund

Lagoril/Niéla írta: Húrin nem kattant be. Szépen elintézett mindent, azután start fejes... Szimpatikus.

A "csendes őrült" kifejezés gondolom előtted se ismeretlen ;)

Több
19 éve 5 hónapja #259568 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Húrin nem kattant be. Szépen elintézett mindent, azután start fejes... Szimpatikus.

Nem úgy, mint EGYESEK, akik mindjárt elvesztik a fejüket, és családirtási kísérletet tesznek... *lángolósikon*

Amúgy is ez a Húrin gyermekei-sztori az egyik kedvencem... szegény Túrin...

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
19 éve 5 hónapja #259563 Írta: Felagund
'Morwennek', mellon ;)

Több
19 éve 5 hónapja #259560 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Morwen-nak hívták... (vagy 3 hsz-al lejjebb, :D )
Ja, és hidegre tette Mímet, a picitörpöt...

Több
19 éve 5 hónapja #259558 Írta: Niph

Ulmo írta: Na ja... azért pl Húrinnak nehéz lehetett feldolgozni, hogy élő egyenesben végignézte a családja tragédiáját. Ennek ellenére még bejárta fél Beleriandot, összeszedte a Nauglamírt, lehordta Thingolt a saját csarnokában, eltemette a fiát, és csak utána ment el a Tengerhez. Lassú őrület :(

És még beszélt Túrin anyával...illetve akkor a feleségével(nem jut eszembe a neve).....

Több
19 éve 5 hónapja #259557 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Na ja... azért pl Húrinnak nehéz lehetett feldolgozni, hogy élő egyenesben végignézte a családja tragédiáját. Ennek ellenére még bejárta fél Beleriandot, összeszedte a Nauglamírt, lehordta Thingolt a saját csarnokában, eltemette a fiát, és csak utána ment el a Tengerhez. Lassú őrület :(

Több
19 éve 5 hónapja #259556 Írta: Olorin.papa

Ulmo írta:

Lagoril/Niéla írta: (Ja, amúgy vki írt a halálesetekről a Profnál, és kifelejtette az öngyilkosoknál Nienort...)

Abban a családban elég magas volt az öngyilkosok száma: Nienor, Túrin, Húrin...Szegény Morwen volt az egyetlen, aki "természetes" halállal távozott.

Ehhez szvsz jelentősen hozzájárult Morgoth ténykedése is... :down:

Több
19 éve 5 hónapja #259555 Írta: Felagund

Ulmo írta:

Lagoril/Niéla írta: (Ja, amúgy vki írt a halálesetekről a Profnál, és kifelejtette az öngyilkosoknál Nienort...)

Abban a családban elég magas volt az öngyilkosok száma: Nienor, Túrin, Húrin...Szegény Morwen volt az egyetlen, aki "természetes" halállal távozott.

Vajon örökletes volt a hajlam? :mrgreen:

Több
19 éve 5 hónapja #259554 Írta: Ulmo

Több
19 éve 5 hónapja #259541 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Szerintem térjünk vissza a Szilhez, mielőtt kedvenc valánk mérges lesz...

Mit nem tárgyaltunk még ki a sztoriban?

(Ja, amúgy vki írt a halálesetekről a Profnál, és kifelejtette az öngyilkosoknál Nienort...)

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
19 éve 5 hónapja #259287 Írta: Ulmo

Ulmo írta: Legközelebb hozom a vízágyút, és takarítok.

Megtörtént.

Szolgálati közlemény vége.

Több
19 éve 6 hónapja #255700 Írta: Ulmo

Nelia írta: Ti hol vettétek a könyvet?

Csak halkan jegyezném meg, hogy létezik egy Könyv kerestetik topic, pont az ilyen problémák kezelésére. Klikk ide

Legközelebb hozom a vízágyút, és takarítok. Most pedig halkan továbbcsobogok...

Több
19 éve 6 hónapja #255644 Írta: Gerthan Celebgil
Gerthan Celebgil válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Én is antikvárból vettem, bár teljesen új volt, befóliázva meg ilyenek...az ára nem érdekelt, mert ajándéknak vettem magamnak, az ősök kifizették :) meg rég is volt már, azóta háromszor volt időm elolvasni...igen, vagy három éve :)

Gerthan Celebgil, maethor Valnar

Több
19 éve 6 hónapja #255539 Írta: Silima
Silima válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Az enyém antikvárból van. Olcsóbb, és teljesen ép...
Antikváros néninek is élnie kell vmiből... ;)

Több
19 éve 6 hónapja #255538 Írta: Panni
Panni válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Szerintem bármelyik nagyobb könyvesboltban meg lehet kapni, vagy legalább rendelni... De mióta nekem megvan, azóta nem nagyon figyelem, hogy hol lehet megkapni... Egyébként Dorogon.

"Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy egy bizonyos pontra megérkezz a táncparketten, hanem hogy minden lépést élvezz, míg odaérsz." (Wayne Dyer)

Több
19 éve 6 hónapja #255527 Írta: Olorin.papa

Boltban én is... :lol:
De ezt azért beírhatom ide, mert már jópárszor beírtam már...
Sylverland, Ó-buda, Lajos utca, Kolosi téri piac mellett az árkádsor alatt...

Több
19 éve 6 hónapja #255525 Írta: Gilg (Gwindorn)
Gilg (Gwindorn) válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Nem tudom mennyire jutsz előbbre ha elmondjuk... :roll:
Ám legyen... ;) Győrben vettem de a könyvesboltnak nem csinálok reklámot :P ha konkrétabban érdekel privát üzenetben elmondhatom...

Több
19 éve 6 hónapja #255512 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Boltban ;)

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 6 hónapja #255507 Írta: Nelia
Nelia válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ti hol vettétek a könyvet?

Nelia, aki odavan Faramirért. Imádja a lovakat, és szeretne találkozni a színészgárdával.
GYŰRŰK URA 4EVER!!!!!

Több
19 éve 6 hónapja #255382 Írta: Aeglos
Aeglos válaszolt a következő témában: Szilmarilok
OFF
[size=9:3i7toy3x]Tudom, hogy off lesz egy kicsit itt, de szeretnék középfölde topikokban is szólani ezzel kapcsolatban:

minden kedves jelentkező, vagy leendő jelentkező figyelmét felhívom arra a tényre, hogy már mindössze csak 8 nap van hátra a Nagy Nyári Tábor jelentkezési határidőig...

nehogy lemaradjon valaki azért mert kifutott az időből!

Azért írtam ezt ide, mert a tábor célja, hogy minél több olyan ember jöjjön el, akiket tényleg érdekel Tolkien, és az ő munkássága, Középfölde világa. Szeretnénk, ha minél több ilyen emberrel találkozhatnánk július 22-31-ig, és ezért jöttem a középföldés fórumokra ezzel a hirdetnivalóval.

Mindenkit szeretettel várunk, nem baj, ha még nem ismered a közösséget, akkot is jöhetsz, ha még nem vagy MTT-tag...

Remélem senkit sem zavartam meg ezzel a hozzászólással. A kérdéseket az MTT Nagy Nyári Tábor topikban tehetitek fel!

Üdvözlet a szervezők nevében!
Aeglos[/size]
/OFF

And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.

Több
19 éve 6 hónapja #255338 Írta: Beren Erchamion
Beren Erchamion válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Angwen írta: Szvsz elég nyilvánvaló, hogy Eärendilnek nem a tényleges információátjuttatás volt a szerepe. Biztos vagyok benne, hogy a Valák jobban tisztában voltak a helyzettel, mint maga a hírnök. Inkább afféle szimbolikus követ volt, képviselve az összes ártatlant, aki segítségre szorul, és meg is érdemli azt...

Egyetértek. A Valák nagyon is tisztában voltak a középföldei helyzettel (pl. pont Ulmo révén). Ha annyira akartak volna, akkor évszázadokkal előbb megtámadhatták volna Morgotht, mielőtt a noldák java elesik a harcokban. Earendil utazásának pont akkor jött el az ideje, amikor megvalósult. Gyakorlatilag az utolsó pillanatban, amikor még volt valami menthető...

"...a quendek szépsége ifjúságukban fölülmúlt minden más szépséget... s a bánat meg a bölcsesség csak gazdagította."

Több
19 éve 6 hónapja #255286 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Estelio írta:

olorin.papa írta:

Estelio írta: A valák biztosan beavatkoztak volna. Nem hiszem, hogy nem tudták volna félretenni a sértettségüket. Arda pusztulását nem akarhatták. És mint láttuk Arda sorsa nem az volt, hogy elpusztuljon.

A Valák, hogy beavatkozzanak, ahhoz kellett Earendil utazása Valinorba, de ha Earendil nem születik meg, vagy meghal mondjuk Gondolin falai között (idő tényező) akkor nincsen aki hírt vigyen Valinorba, hacsak nem Earendil egyik utódja.

Nem feltétlenül. Gondolj Ulmora!

Szvsz elég nyilvánvaló, hogy Eärendilnek nem a tényleges információátjuttatás volt a szerepe. Biztos vagyok benne, hogy a Valák jobban tisztában voltak a helyzettel, mint maga a hírnök. Inkább afféle szimbolikus követ volt, képviselve az összes ártatlant, aki segítségre szorul, és meg is érdemli azt...

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
19 éve 6 hónapja #255253 Írta: Estelio
Estelio válaszolt a következő témában: Szilmarilok

olorin.papa írta:

Estelio írta: A valák biztosan beavatkoztak volna. Nem hiszem, hogy nem tudták volna félretenni a sértettségüket. Arda pusztulását nem akarhatták. És mint láttuk Arda sorsa nem az volt, hogy elpusztuljon.

A Valák, hogy beavatkozzanak, ahhoz kellett Earendil utazása Valinorba, de ha Earendil nem születik meg, vagy meghal mondjuk Gondolin falai között (idő tényező) akkor nincsen aki hírt vigyen Valinorba, hacsak nem Earendil egyik utódja.

Nem feltétlenül. Gondolj Ulmora!

Több
19 éve 6 hónapja #254895 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Szilmarilok
A pont Felagundnál van. Egyetlen vala, még Mandos sem tudott mindent.

Yet some things there are that they [the Ainur] cannot see, neither alone nor taking counsel together; for to none but himself has Ilúvatar revealed all that he has in store, and in every age there come forth things that are new and have no foretelling, for they do not proceed from the past. [...] for the history was incomplete and the circles of time not full-wrought when the vision was taken away. And some have said that the vision ceased ere the fulfilment of the Dominion of Men and the fading of the Firstborn; wherefore, though the Music is over all, the Valar have not seen as with sight the Later Ages or the ending of the World.

Silmarillion, Ainulindale (meglepő módon a könyv első pár oldala, pontosabban a 4. és 5. oldal)

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
19 éve 6 hónapja #254889 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Yiqqe Linyaqussu írta: Üdvözletem!

Ezt mintha én is írtam volna :P
Sajnos az általunk idézett szövegek nem teljesen egyértelműek; nem írják le ugyanis, hogy mire gondol Tolkien, amikor a csak Ilúvatar által ismert dolgokról beszél. Én fenntartom azon véleményemet, hogy Ardával kapcsolatban Mandos tényleg mindent tud; elvégre a valák Arda Erői, ergo valamilyen szinten Arda minden eseménye, múltja és jövője rájuk tartozik, kell valaki közéjük, aki ismeri ezeket. Ami viszont Ardán kívül történik, ahhoz már nem sok közük van; ilyen kérdés péládul a "hova kerül az emberek lelke". Ezeket a titkokat Eru teljesen jogosan tartotta meg magának.

icke

Egyetértek. Szerintem Mandos mindent tudott arról az Ardáról, amelyikben akkor éltek, viszont azt már nem tudta, hogy mi lesz a Dagor Dagorath után, mikor is újjá formálják a világot.

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 6 hónapja #254869 Írta: icke
icke válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Üdvözletem!

Ezt mintha én is írtam volna :P
Sajnos az általunk idézett szövegek nem teljesen egyértelműek; nem írják le ugyanis, hogy mire gondol Tolkien, amikor a csak Ilúvatar által ismert dolgokról beszél. Én fenntartom azon véleményemet, hogy Ardával kapcsolatban Mandos tényleg mindent tud; elvégre a valák Arda Erői, ergo valamilyen szinten Arda minden eseménye, múltja és jövője rájuk tartozik, kell valaki közéjük, aki ismeri ezeket. Ami viszont Ardán kívül történik, ahhoz már nem sok közük van; ilyen kérdés péládul a "hova kerül az emberek lelke". Ezeket a titkokat Eru teljesen jogosan tartotta meg magának.

icke

ignis sum quae contra frigus ardet

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.707 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére