Szilmarilok

Több
19 éve 6 hónapja #253981 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Angwen írta:

Gilgolwen Nimrandir írta: Egy érdekes kérdés merült fel bennem:

Mért "kellett" meghalnia Aredhelnek? Szükség szerű volt a halála, vagy elkerülhető lett volna?
[size=9:3aurdgcr] (ez két kérdés lett :D ) [/size]

Hát, szerintem az ilyen kérdések nem igazán értelmezhetőek--bár tulajdonképpen majdnem minden eseménnyel kapcsolatban fel lehetne tenni.

nem feltétlenül értelmezhettelen, mert azt is lehet kérdezni, hog y a regény, az író és a történet szempontjából mennyirre volt szükségszerű? Mert tragikusnak targikus. Vajon mit tesz, hogyha tudja, hogy a lándzsa mérgezett? Szerintem akkor is eléugrik, max. még ennek ellenére is kéri, hogy bocsássanak meg Eölnek, ami alapból nagy telesítmény, mert Aredhel anya, és ha egy anya a férjének meg tudja bocsájtani, hogy a gyermeküket meg akarta ölni, az nagyon szeretheti, vagy legalábbis valami elvet tiszteletben tart.

Amúgy szerintem ez tragédia, ismerve Eöl természetét, és tudva, hogy Aredhel szabályosan rab volt, elkerülhetelen a regényben.

mennyirre írói szükségszerűség? Szerintem teljesen, hsiezn Eöl és Aredhel fia, Maeglin okozza végül Gondolin vesztét.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 6 hónapja #253979 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Pláne, hogy nem is tudta, hogy mérgezett... :roll:

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 6 hónapja #253977 Írta: Gilg (Gwindorn)
Gilg (Gwindorn) válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Angwen írta: Hát, szerintem az ilyen kérdések nem igazán értelmezhetőek--bár tulajdonképpen majdnem minden eseménnyel kapcsolatban fel lehetne tenni.

Igazad van, de olyan "értelmetlennek" tartottam a halálát.

Persze nem úgy értem az értelmetlent, mert nemes célból ugrott a mérgezett dárda elé, hisz a fia életét mentette meg ezzel.

Több
19 éve 6 hónapja #253902 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Gilgolwen Nimrandir írta: Egy érdekes kérdés merült fel bennem:

Mért "kellett" meghalnia Aredhelnek? Szükség szerű volt a halála, vagy elkerülhető lett volna?
[size=9:4s7142bq] (ez két kérdés lett :D ) [/size]

Hát, szerintem az ilyen kérdések nem igazán értelmezhetőek--bár tulajdonképpen majdnem minden eseménnyel kapcsolatban fel lehetne tenni.

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
19 éve 6 hónapja #253896 Írta: Gilg (Gwindorn)
Gilg (Gwindorn) válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Egy érdekes kérdés merült fel bennem:

[size=9:37wvgqv2] (ez két kérdés lett :D ) [/size]

Több
19 éve 6 hónapja #253831 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Angwen írta: Engem akkor már jobban érdekelne, hogy teszem azt Fingolfin halálának körülményeit honnan ismerjük olyan pontosan. Fingolfin nemigen volt utána abban a helyzetben, hogy elmesélje--Morgothról és szolgáiról pedig nem feltételezek ilyesmit... :mrgreen:

Négy lehetséges vezió van:
1 Thorondor elmondta, mert akkor még tudott beszélni, esetleg Mawénak, és ő a tündéknek...
2 Morgoth valamelyik szolgája mesélte el a fogságba esése után...
3 Valamelyik rabságba vetett, később elszökött tünde szemtanúja volt az esetnek...
4 És végül a legvalószínűbb, hogy az irói fantázia pótolta... :D

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 6 hónapja #253828 Írta: Angwen
Engem akkor már jobban érdekelne, hogy teszem azt Fingolfin halálának körülményeit honnan ismerjük olyan pontosan. Fingolfin nemigen volt utána abban a helyzetben, hogy elmesélje--Morgothról és szolgáiról pedig nem feltételezek ilyesmit... :mrgreen:

Több
19 éve 6 hónapja #253660 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Felagund írta: Ezzel kapcsolatban eszembe jutott valami: honnan a fenéből tudta bárki is, hogy pl Lúthien milyen dallal hívta Berent, mikor az be volt börtönözve Tol-in-Gaurhoth tornyába. Aligha hiszem, hogy hazatérve mindent apróra tollba mondtak volna egy írnoknak... :?

Két eset lehetséges (mindkettő bevett történetírói fogás)
1. De elmondta

2. Az írói fantázia kipótolta.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 6 hónapja #253659 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ezzel kapcsolatban eszembe jutott valami: honnan a fenéből tudta bárki is, hogy pl Lúthien milyen dallal hívta Berent, mikor az be volt börtönözve Tol-in-Gaurhoth tornyába. Aligha hiszem, hogy hazatérve mindent apróra tollba mondtak volna egy írnoknak... :?

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 6 hónapja #253657 Írta: Alyr Arkhon
Továbbra is tartom, hogy tudtommal a "kerettörténet" szerint mindaz amit mi Középföldéről tudunk, a Piros Könyv egy megtalált példányán alapszik. A Piros Könyv pedig a Gyűrűk Ura történetén - amely Frodó és Samu műve, (és Tolkien inkább átdolgozta, pontosabban vsz áttette E/3-ba) és Bilbó Oda és Visszáján kívül még tartalmazott több kötetnyi anyagot amit Bilbó tünde krónikákból fordított, ill. tünde költeményekből (pl a Gil-galad bukása is ide tartozik)
Nyilvánvaló, hogy minden krónika magában viseli az írója véleményét és világlátását burkolt vagy kevéssé burkolt formában. A Quenta Silmarillion történeteit - amellett hogy Bilbó önkényesen gyűjtötte ki Völgyzugoly könyvtárából azt ami neki tetszik - valószínűleg egy sinda vagy moriquend történetíró írhatta a Másodkorban, eléggé kívülállóként ír a szilmarilok történetéről, nemigen fáj neki személyesen a kincs elvesztése. Általában próbál tárgyilagos lenni. Valószínűleg már ő is másod-ill harmadlagos forrásokból dolgozott (pl Túrin történetét illetően).

Persze az is lehet, hogy ilyen formába Bilbó foglalta össze a különféle helyeken talált sztorikat, és adta nekik a különféle címeket ill fogta össze egy kötetbe.
A történetek tünde nézőpontban íródtak, lehet hogy Bilbó még finomított is rajtuk. Lehet, hogy nem.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 6 hónapja #253546 Írta: Angwen
Nos, akkor Ulmo helytálló figyelmeztetése után itt folytatnám a kérdések topicban kibontakozott vitát:

Alyr Arkhon írta: Én nem is ezt mondtam.
Hanem hogy tünde szemszögből tálalja a dolgot. Azt mondja jónak amit a tündék jónak mondanak. (pl)
Nem azt, amit az emberek, nem azt amit az orkok, az entek, a törpök, vagy egyéb más nép fiai.
Tünde szemszögből van tálalva: ezt annyit tesz a fentieken kívül, hogy azok vannak kiemelve amik a tündéknek fontosak és azok hanyagolva amik nem azok.
Lehet, hogyha mondjuk Beor népének szemszögéből volna megírva, sok minden másként hangzana. (a tényanyag ugyanaz maradna. Mégis más lenne. Pedig tündebarátok írnák/ták volna. )
Megelehet hogy pl több szó esne más népekről, (akár az embereken kívül) hiszen a tündék krónikái saját bevallásuk szerint is szinte kizárólag a tündékkel foglalkoznak.

Nos, bár az elbeszélő értékrendje többnyire egyezik a tündékével, én nem állítanám, hogy mindenhol az ő nézőpontjukat képviseli. Helyenként igenis objektivitásról tesz tanúbizonyságot--például nézetem szerint nem szépítgeti sem az eldák ugyancsak barátságtalan viselkedését a törpökkel szemben, sem a noldák viszálykodásait, sem, teszem azt, Saeros viselkedését Túrinnal szemben, sem Eöl és Maeglin szerepét, sem Thingol végzetes gőgjét mind a Beren-affér, mind a Nauglamír-incidens kapcsán... és még sorolhatnám. Számos olyan példát lehet találni, ahol az eldák meglehetősen negatív színben tűnnek fel; azonkívül időről időre úgy vezeti be egy világnézeti meggyőződés bemutatását, hogy "...és az Eldák úgy tartották, hogy..." Ebből én arra következtetek, hogy amikor ez a verbális idézőjel hiányzik, akkor nem kizárólag az eldák álláspontjáról van szó az adott kérdésben.

Több
19 éve 6 hónapja #253354 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Kösz Ulmo ;)

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 6 hónapja #253351 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Ecthelion írta:

Ulmo írta: Szvsz a szabad akarat annyi, hogy valaki saját döntéseket hoz, és nem egy felsőbb hatalom bábja. Ilyen értelemben az orkok nem szabadok, hiszen Szauron és Morgoth katonái, az ő parancsukat teljesítik

Egyetértek! Viszont volna egy kérdésem. A filmben volt egy olyan jelenet, hogy mikor Barad Durt megdöntötték, akkor Sazuron szolgái mint akik azt se tudják hol vannak, szétszéledtek és futtotak amerre láttak! A kérdésem a következő: ez a könyvben is benne volt? (Sajna nem emlékszem) Mert ha igen, akkor csak addig tart a szolgálatuk, amíg Úruk él, utána viszont szabadon döntenek hogy mit csinálnak. Vagy a "bűbáj" azután megmarad bennük?

Itt a válasz (bár ez nem a Szilmarilok :) ):

"Mordor hatalma szétszóródott, mint por a szélben. Mint mikor a halál lesújt a duzzadt hangyakirálynőre, amely gondoskodik róla, hogy szakadatlanul nyüzsögjön a boly, a hangyák ész nélkül és céltalanul szaladgálnak és erejüket vesztve halnak meg, úgy futkároztak most ide-oda Szauron teremtményei: orkok, trollok, s a varázslattal rabszolgasorba taszított állatok; volt, amelyik önmagával végzett, vagy gödörbe vetette magát, vagy jajgatva menekült, hogy reményét vesztve rejtőzzön el valami fénytelen sötét zugban." -A Király visszatér - VI/4 - Cormallen mezeje

Több
19 éve 6 hónapja #253348 Írta: Ecthelion

Ulmo írta: Szvsz a szabad akarat annyi, hogy valaki saját döntéseket hoz, és nem egy felsőbb hatalom bábja. Ilyen értelemben az orkok nem szabadok, hiszen Szauron és Morgoth katonái, az ő parancsukat teljesítik

Egyetértek! Viszont volna egy kérdésem. A filmben volt egy olyan jelenet, hogy mikor Barad Durt megdöntötték, akkor Sazuron szolgái mint akik azt se tudják hol vannak, szétszéledtek és futtotak amerre láttak! A kérdésem a következő: ez a könyvben is benne volt? (Sajna nem emlékszem) Mert ha igen, akkor csak addig tart a szolgálatuk, amíg Úruk él, utána viszont szabadon döntenek hogy mit csinálnak. Vagy a "bűbáj" azután megmarad bennük?

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 6 hónapja #253341 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Phaedra/Namarie írta: Kérdés: ha feát csak Iluvatar tud teremteni, és az orkoknak is van feájuk, viszont megrontott lelkek, akko
1) mennyire szabad akaratukból lettek romlottak, és mennyire befolyásolta őket Morgoth praktikája?

Ezt nem igazán értem. Arra gondolsz, hogy az orkok maguktól, netán némi felsőbb befolyásra lettek gonoszak? A topic címadó műve írja, hogy Morgoth elfogott és megkínzott tündéket, belőlük lettek az orkok. Akit kínoznak, annak nincs túl sok választása...

Phaedra/Namarie írta: 2) az orkoknak az első és a harmadkorban van-e egyáltalán szabad akaratuk, azaz: tudnak -e arról. hogy létezik jó és roszz? Mert ha nem tudnak, akkor az ő esetükben lehet-e akaratszabadságról beszélni?

A jó és rossz tudása mennyiben függ össze a szabad akarattal?. Szvsz a szabad akarat annyi, hogy valaki saját döntéseket hoz, és nem egy felsőbb hatalom bábja. Ilyen értelemben az orkok nem szabadok, hiszen Szauron és Morgoth katonái, az ő parancsukat teljesítik. Viszont ez nem eredendően a természetük, megfélemlítéssel érték el náluk ezt a hatást (lásd: kínzás)

Több
19 éve 6 hónapja #253189 Írta: Ecthelion

Phaedra/Namarie írta: Kérdés: ha feát csak Iluvatar tud teremteni, és az orkoknak is van feájuk, viszont megrontott lelkek, akko
1) mennyire szabad akaratukból lettek romlottak, és mennyire befolyásolta őket Morgoth praktikája?
2) az orkoknak az első és a harmadkorban van-e egyáltalán szabad akaratuk, azaz: tudnak -e arról. hogy létezik jó és roszz? Mert ha nem tudnak, akkor az ő esetükben lehet-e akaratszabadságról beszélni?

Na, azt hiszem belenyúltál a tutiba!! :D :D:D
1, Ha valóban tündék voltak, akkor Morgoth nagy hatással volt rájuk :D :D
2, ha valóban romlott tündék, akkor elvileg kell hogy rendelkezzenek szabad akarattal. Azt csak nem tudta kiölni belőlük Melkor?

Több
19 éve 6 hónapja #253185 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Kérdés: ha feát csak Iluvatar tud teremteni, és az orkoknak is van feájuk, viszont megrontott lelkek, akko
2) az orkoknak az első és a harmadkorban van-e egyáltalán szabad akaratuk, azaz: tudnak -e arról. hogy létezik jó és roszz? Mert ha nem tudnak, akkor az ő esetükben lehet-e akaratszabadságról beszélni?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 6 hónapja #252812 Írta: Ecthelion
Angwen: Nagyon köszönöm a forrásra vártam már :D :D*
Mondjuk sokra sajna nem megyek vele :(

*Mivel nemtudtam, hogy Tolkien írta! :twisted: Mármint a szabad akaratról leírtakat!

Több
19 éve 6 hónapja #252806 Írta: Angwen

Lagoril/Niéla írta:

Ecthelion írta: De csak az emberek részéről nem? Hisz csak ők nem szerepeltek a Nagy Muzsikában?!

Nem tom, akkor miért mondta Gandalf Denethornak, hogy nincs joga megszabni a halála óráját? :? (na ebben tévedett...)

A szabad akarat annyi, hogy az előtted álló választási lehetőségekben magad döntesz--ebből hol következik az, hogy minden lehetséges döntés helyes vagy jogszerű? Épp ez a szabad akarat lényege: hogy ha úgy döntesz, elkövethetsz bűnt is. Denethor részéről nem volt helyes, vagy ha úgy tetszik, jogszerű az öngyilkosság--de megtehette, ahogy azt a későbbi események is mutatják.
És hányszor mondjam még: NEM, nem csak az embereknek volt szabad akarata, hanem ILÚVATAR MINDEN GYERMEKÉNEK. Aki nem hiszi, olvassa el a Morgoth’s Ringből a The Statute of Finwë and Míriel című írást, ott explicite ki van mondva.

Több
19 éve 6 hónapja #252793 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Azért nem szeretem, ha belebeszél a kis piromániás kedvencem dolgaiba... :lol:

Hát igen, meglehetősen aktív.

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
19 éve 6 hónapja #252792 Írta: Alyr Arkhon

Ecthelion írta:

Lagoril/Niéla írta: Gandi kb. olyan értelemben lehet helytartó, mint a pápa...

A hasonlat jó, én is szioktam használni, de azért Gandalf jobban kivette rlészét a dogokból (szerintem).

Régebben a pápa is.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 6 hónapja #252790 Írta: Ecthelion

Lagoril/Niéla írta: Gandi kb. olyan értelemben lehet helytartó, mint a pápa...

A hasonlat jó, én is szioktam használni, de azért Gandalf jobban kivette rlészét a dogokból (szerintem).

Több
19 éve 6 hónapja #252788 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Gandi kb. olyan értelemben lehet helytartó, mint a pápa...

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
19 éve 6 hónapja #252787 Írta: Ecthelion

Alyr Arkhon írta:

Ecthelion írta:

Alyr Arkhon írta: Helytartó egy fenét.
A helytartó uralkodik.
Gandalf követ. Hírnök.

Pedig Gandalf mondja, akkor ő is tévedett volna? :wink:

Nem tévedett.
De Gandalf nem olyan értelemben helytartó, mint Denethor. És semmiképpen sem fölöttese Denethornak.

Így van Gandalf nem uralkodik sehol, viszont az ő terhe egész! Középfölde. Ebben az értelemben szerintem mindenki felett áll, mindenkiért felelős!

Több
19 éve 6 hónapja #252786 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Meg asszem valahol le is van írva, hogy csak kivételes embereknek lett megengedve, hogy megválasszák haláluk óráját, pl. Elessar király, s ők sem öngyilkosság útján váltak meg tőle.
Pontosítsatok, ha tudtok! :oops:

Több
19 éve 6 hónapja #252785 Írta: Alyr Arkhon

Ecthelion írta:

A helytartó uralkodik.
Gandalf követ. Hírnök.

Nem tévedett.
De Gandalf nem olyan értelemben helytartó, mint Denethor. És semmiképpen sem fölöttese Denethornak.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 6 hónapja #252784 Írta: Ecthelion

A helytartó uralkodik.
Gandalf követ. Hírnök.

Több
19 éve 6 hónapja #252783 Írta: Alyr Arkhon
Helytartó egy fenét.
A helytartó uralkodik.
Gandalf követ. Hírnök.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 6 hónapja #252782 Írta: Ecthelion

Lagoril/Niéla írta:

Ecthelion írta: De csak az emberek részéről nem? Hisz csak ők nem szerepeltek a Nagy Muzsikában?!

Nem tom, akkor miért mondta Gandalf Denethornak, hogy nincs joga megszabni a halála óráját? :? (na ebben tévedett...)

Szerintem Gandalf ezt arra értette, vagy úgy értette hogy csak Isten veheti el az életet, vagyis csak Eru szabhatja meg az órát amikor megkapja az ajándékot :lol: :twisted:
Egyébként Tolkien írja azt hogy minden embert meglepésként ér a halála, lehet hogy nem akarta volna megfosztani Denethort ettől a meglepetéstől :lol:
Alyr: Gandalf is helytartó volt, méghozzá Manwe helytartója, tehát lehet hogy az Ő parancsát közvetíti, Manwe-ét vagy Eruét :?

Több
19 éve 6 hónapja #252778 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Hm-hm, szerintem nem csak Gondor érdekében mondja, nem véletlenül hangsúlyozza a "pogány" jelzőt. Éppen a hétvégi konferencián volt szó arról, bűn-e Tolkiennél az öngyilkosság. :)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.612 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére