Haditudományok Középföldén

Több
19 éve 4 hónapja - 19 éve 4 hónapja #264315 Írta: Argeleb
Argeleb válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Igenis van értelme, legalábbis az én forrásom alapján, és a középkorban :-)
Persze az ókorban nincs értelme annyira, mivel a láncvért és a lemezvért(itt nem a középkori teljesre gondolok, hanem az ókorban használtról, ami hasonló volt a pikkelyvérthez, csak az elemek kicsit mások voltak) között nincs akkora különbség, mint a láncing és a teljes vért között.

Könnyűlovasság: max bőrpáncél
Közepes lovasság: max láncing (mert a szpáhi és a magyar (korai)huszár se nem nehéz se nem könnyű)
Nehézlovasság: min pikkely- vagy lemezvért

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 4 hónapja #264314 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Izé, hadtörténészi körökben erősen vitatott, hogy beszélhetünk-e közepes lovasságról. A könnyű- és a nehézlovasság fogalma megfogható, de a közepes lovasság elkülönítésének nincs túl sok értelme (csak a szerepjátékban).

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 4 hónapja - 19 éve 4 hónapja #264313 Írta: Argeleb
Fegyverzetek és páncélzatok az ókorban:

- Makedón nehézlovasság(NL): pikkelypáncél, sisak, kerek pajzs, kard, lándzsa

- Perzsa és méd NL: lemezpáncél, sisak, lándzsa, kard.
- Perzsa KL: íj, max bőrpáncél.

- Római lovasság: pikkelypáncél/láncvért, sisak, pajzs, lándzsa, kard.

Látható, hogy az ókorban más volt a nehézlovasság, mint a középkorban. Az ókorban már a láncingel rendelkező lovasság nehéznek számított, míg a középkorban ez közepes lovasságnak felelt volna meg (pl.: szpáhi, magyar huszár, tatár közepes lovasság).

Tehát a rohani sereg nehézlovasságnak, vagy legalább közepes lovasságnak felelne meg, hiszen fegyverzete ha jól tudom láncing, pajzs, sisak, lándzsa, kard, íj (íjat a nehézlovasság is használhatott). Persze lehet, hogy a toborzott része ennél könnyebb fegyverzetű volt.
A gondori (reguláris, lovas)sereg színtén nehézlovas lehetett(a könnyű lovas harcmodor egészen más hadseregfelépítést eredményezett volna), mégpedig lánc-, lemez- vagy pikkelyvértel.

Több
19 éve 4 hónapja #264308 Írta: Gandalf
Ha valaki tetőtől talpig sodronyba vagy pikkelybe volt öltöztetve, az már nehézlovasságnak számított, nem könnyűlovasságnak! :wink: Nem csak a lemezvértesek=nehézlovasság!

Több
19 éve 4 hónapja #264301 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Egyet kell értenem Illuinnal.

És tovább kötöm az ebet a karóhoz, a nomád lovasnépeket, főleg a 13-14. századtól könnyűlovasságnak használták, így egyrészt felesleges volt nehézpáncélt hordaniuk, mert arra ott volt a "hivatásos" lovagság (ilyen könnyűlovasok voltak a kunok a magyar hadseregben a 13-14. században, illetve a székelyek még a 15-ben is) másrészt rablás ide, zsold oda, a nagyrészük nem tudta megfizetni a páncélt. Az ugyanis igenigen drága dolog.
Mellékesen a szokásos taktikájukhoz sem passzol.

Természetesen azonál a népeknél ahol nem volt máshonnan hozott lovagság (a magyaroknál szükség voilt arra, hogy a német lovagokat behozza István) nyilván voltak nehézlovasok. A tatároknál is lehettek.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 4 hónapja #264286 Írta: Illuin
Illuin válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Elnézést, hogy belekontárkodom, de szerintem a könnyűlovasság tényleg nem hordott páncélt. Aki igen, az már nem a könnyűlovassághoz tartozott. A végváriaknál meg ne mvolt rendszeresítés (már ha azt értjük rendszeresítés alatt, hogy a központi hadvezetés elrendeli és biztosítja), igen gyakran még zsoldot sem kaptak (főként a magyarok), nemhogy páncélt. Persze egy-egy hazafiasabb(és pénzesebb) nagyúr/várkapitány biztosított a várai védőinek némi felszerelést.
Ami meg a dol-amrothiakat illeti: szvsz Imrahil páncélzata nem bizonyítja, hogy minden ottani lovag lemezpáncélban harcolt volna, hisz ő nagy úr volt, tehát lehetett különleges felszerelése is.
(Sőt én még azt is megkockáztatom, hogy ez a jelenet még azt sem jelenti, hogy ő "talpig vasban" volt, mert láncinghez is viselhetett karvasat. )

OFF: Én amúgy mindig a "klasszikus" lemezpáncélos lovasságnak képzeltem el a dol-amrothiakat.

"Te is hüje, ő is hüje, csak én vagyok okos, mert nekem a segemben is felyem van."
Weöres S.

Több
19 éve 4 hónapja #264279 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Alyr Arkhon írta: A könnyűlovasság pedig sohasem hordott mellvértet és csak elvétve páncélinget, (rendszeresítve semmiképpen sem volt) hiszen a lényege pont az volt, hogy könnyen mozgatható és nem mellékesen olcsón felállítható volt.
.

Ezen most vitatkozom, mert a XVI. sz végén, a végvári lovasságnál "rendszeresítve" volt a mellvért, nem egy maradt fenn a leírásokban, és a muzeumokban.
Hunyadinál és Mátyásnál létezett nehézlovasság, aki "talpig vasban" sisak, mellvért,hátvért, pajzs, lábvért, karpáncél és külön lópáncélal rendelkezett (ennek minta példája a lengyel huszárság, aki csatadöntő hadtest volt) de ide vehetnénk még Cromwell "vasbordájú" nehézlovasságát.
Az ilyen harcosok hordására tenyésztették ki a noniusz lófajtát. (azthiszem :oops: )

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 4 hónapja #264240 Írta: Ardeth
Ardeth válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Nem kell a bayeux-i falikárpitig menni, hogy példát hozzunk a "talpig vasbanra".Ez 1066 után készült.Valamikor 1067 - 1077 között.
Az avarokról feljegyzik a teljes páncélzatot,ami pikkelyvért volt az ő esetükben.Nem egyszer a lovat is páncélozták.(Akkár elődeik.)
A nomádlovas nem feltétlen jelent könnyűlovast. Sőt!
A nehézlovasság nagyon is erős,és gyakori volt.(Lsd pl.:szarmaták.)

"A halál csupán a kezdet."

Több
19 éve 4 hónapja #264223 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Alyr Arkhon írta: Hogy a dol-amroth-i lovagok lemezvértben voltak, arra az egyetlen kétségtelen bizonyíték az a jelenet amikor Imrahil megvizsgálja Éowynt, akkor ugyanis a tükörfényes karvértjén látszik meg a rohani kisasszony lehellete.

OFF: Tükörfényes vért...
Emlékszel? :mrgreen:

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 4 hónapja #264222 Írta: Alyr Arkhon

olorin.papa írta: Nekem a "talpig vasban" kifejezésre mindig a teljes lemezvért ugrik be... és szvsz a Dol-amrothi lovagok is abban voltak!

A láncing, és mellvért inkább a könnyűlovasság páncélzata volt.

Hát izé.
Tetőtől talpig vasban még a lovagkor legvégén is igen ritkán jártak, hacsak nem gyalogosok.
A klasszikus lovagkorban (keresztes háborúk, stb) a lovagok lánc/sodronypáncélt hordtak.

A könnyűlovasság pedig sohasem hordott mellvértet és csak elvétve páncélinget, (rendszeresítve semmiképpen sem volt) hiszen a lényege pont az volt, hogy könnyen mozgatható és nem mellékesen olcsón felállítható volt.
Bőr- vagy nemezpáncélt hordtak. Esetleg (főleg a huszárok) semmiféle páncélt se.
A kora középkorban a könnyűlovasság 99%, hogy nomád (magyar, később kun vagy tatár, vagy hasonló) lovasokat jelentett, később pedig huszárokat. (Mátyás korától)

Hogy a dol-amroth-i lovagok lemezvértben voltak, arra az egyetlen kétségtelen bizonyíték az a jelenet amikor Imrahil megvizsgálja Éowynt, akkor ugyanis a tükörfényes karvértjén látszik meg a rohani kisasszony lehellete.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 4 hónapja #264221 Írta: Olorin.papa

Felagund írta:

Alyr Arkhon írta:
Pl itt:
www.hastings1066.com/pics/tap26.jpg

és itt

www.hastings1066.com/pics/tap32.jpg

is látni néhányat.

Ezek láttán nekem azért inkább a rohaniak ugranak be (tudom-tudom, sztereotípiák... :roll: )

Lehet, hogy sztereotípiák, de az én véleményem az, hogy egy teljes öltözetet kialakítani láncingből, sokkal többe kerűt mint lemezből.
A kárpizon, lehet azért ábrázolták így mert pikkelypáncél volt rajtuk, vagy másképp nem tudták érzékeltetni a páncélt.

Több
19 éve 4 hónapja #264220 Írta: Felagund

Alyr Arkhon írta:
Pl itt:

és itt

is látni néhányat.

Ezek láttán nekem azért inkább a rohaniak ugranak be (tudom-tudom, sztereotípiák... :roll: )

Több
19 éve 4 hónapja #264215 Írta: Olorin.papa
Nekem a "talpig vasban" kifejezésre mindig a teljes lemezvért ugrik be... és szvsz a Dol-amrothi lovagok is abban voltak!

A láncing, és mellvért inkább a könnyűlovasság páncélzata volt.

Több
19 éve 4 hónapja #264213 Írta: Alyr Arkhon

Ery írta:

Felagund írta: Megjegyzem a dol amrothi lovagok belovagolásánál a Professzor felszerelésük leírására az "in full harness" kifejezést használja, amit magyarra nagyjából "talpig vasban"-nal lehetne fordítani...
Szóval nem vagyok én olyan biztos, hogy nem volt lemezpáncéljük :D

Elméleetileg a középkor folyamán volt olyan teljes páncélzat amely nem lemezpácél volt, hanem láncing, ill. "láncnadrág". A Bayeux-i falikárpiton - ha jól emlékszem - lehet látni ilyen páncélzatú lovagot. Tehát a "talpig vasban" elnevezés jelölhet ilyen full hauberk páncélzatú lovagot is.

Pl itt:

és itt

is látni néhányat.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 4 hónapja #264145 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Felagund írta: Megjegyzem a dol amrothi lovagok belovagolásánál a Professzor felszerelésük leírására az "in full harness" kifejezést használja, amit magyarra nagyjából "talpig vasban"-nal lehetne fordítani...

Elméleetileg a középkor folyamán volt olyan teljes páncélzat amely nem lemezpácél volt, hanem láncing, ill. "láncnadrág". A Bayeux-i falikárpiton - ha jól emlékszem - lehet látni ilyen páncélzatú lovagot. Tehát a "talpig vasban" elnevezés jelölhet ilyen full hauberk páncélzatú lovagot is.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
19 éve 4 hónapja #264136 Írta: Ardeth

Alyr Arkhon írta: "ezek a lovagok lovon harcoltak, lemezvértezetben"

Vagyis a nehézlovasság már megjelent.

A rohani lovasság és harcmodor engem leginkább a szarmata lovasságra emlékeztett.

Több
19 éve 4 hónapja #264125 Írta: Alyr Arkhon

Felagund írta: Azt írtad, hogy ez eltér a _Gondorban_ szokásostól :P ;)

Ami lényegében fedi egymást.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 4 hónapja #264024 Írta: Felagund
Azt írtad, hogy ez eltér a _Gondorban_ szokásostól :P ;)

Több
19 éve 4 hónapja #263997 Írta: Alyr Arkhon

Ezért is voltam szíves leírni, hogy:
"ezek a lovagok lovon harcoltak, lemezvértezetben"

Mindazonáltal ez a númenori hagyományoktól teljesen eltért.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 4 hónapja #263993 Írta: Felagund
Megjegyzem a dol amrothi lovagok belovagolásánál a Professzor felszerelésük leírására az "in full harness" kifejezést használja, amit magyarra nagyjából "talpig vasban"-nal lehetne fordítani...

Több
19 éve 4 hónapja #263351 Írta: Alyr Arkhon
Most jön a jó öreg magamtól idézés, az "Íjjal és karddal a Gyűrű ellen" c előadásomból amit a LEPen mondtam, és ami hamarosan felkerül végre a tolkien.hu-ra.
A rohaniak:

Harcmodoruk elsősorban lovas volt, de ha nem volt terük támadni, akkor lóról szállva pajzsfalat alkotva vették föl a harcot, ez sem volt idegen számukra. Amikor lóról harcoltak akkor általában lándzsát használtak, lerohanva az ellenfelet.
A hadsereg szervezetéről csak itt van információ. A hadsereget éoredekre bontották, amik jó ideig csak egy csapat fegyveres embert jelentettek, majd Folcwine király a Gyűrűháború előtt 100 évvel meghatározta mi is legyen egy éored. Az éored a teljes hadsereg (éohere) egy század része, nem beleszámítva a királyi udvar fegyvereseit. Minimum 120 embernek kell lennie.
Fegyvereik lándzsa(kopja), kard és fokos voltak, emellé pajzsot és láncinget vagy pikkelyvértet viseltek. Lemezvértet nem hordtak.

Hozzátenném, hogy mindez kb azonos a 9-11. századi lovagság harcmodorával és fegyverzetével, hasonlót láthatunk a bayeaux-i kárpiton is.

A gondoriak: (előbb a númenori harcmodor)

A Másodkorban sajátosan folytatták az Első kor hagyományait. Númenor emberei ügyes kovácsok voltak, és jó harcosok. Érdekes, hogy bár különösen szerették a lovakat, és utazásra használták őket, gyalogosan háborúztak. Falanxharcosok voltak. Erős pajzsfalat (thangail (sin) – pajzskerítés – sandastan (que) – pajzskorlát) alkottak, ami elsősorban védekezésre volt jó, de ha támadni akartak, sem bontották fel ezt, hanem nyílhegy (dírnaith (sin) nernehta (que) ) alakot felvéve szórták szét az ellenséget. A pajzsfal mögött az íjászok álltak fel, a númenori íjászok különösen hírhedtek voltak az ellenségeik között. A Másodkorban nem volt olyan hadsereg, ami sikerrel szállhatott volna szembe a númenorival, még Szauron is behódolt nekik.
Númenor pusztulásával a tudása nem semmisült meg, ezt bizonyítja az Utolsó Szövetség győzelme. Egy jó númenori csapatot csak hatalmas túlerő tudott legyőzni, jó példa erre a nősziromföldi mészárlás, amikor az orkoknak még úgy is alig sikerült győzniük, hogy tízszeres túlerőben voltak, és Isildur alig vitt magával íjászokat.
Elsősorban lándzsát és kardot használtak, rettegett hosszú íjaik acélból voltak, belül üregesek, hosszú fekete nyílvesszőket lőttek ki velük. Erős fapajzsaik voltak, és láncingeik, lemezvértet nem hordtak. Ezek készítéséhez valószínűleg mithrilt is használtak, amely Númenor szigetén is fellelhető volt.

(majd a harmadkori ennek fényében)

A Gyűrűháború idejére a númenori vér felhígult Gondorban, és a hadsereg sem maradt egységesen númenori típusú. Minas Tirith őrei még a régi típusú fegyverekkel voltak ellátva, mithrilszárnyakkal díszített sisakjuk még Númenorról való volt, de az ország különböző részeiből már másfajta emberek sereglettek össze a Fellegvár védelmére. A legkülönösebbek – főleg gondori szemmel – Dol Amroth lovagjai. Bár a lovag (roquen) egy Númenorban is létező katonai rang volt, ezek a lovagok lovon harcoltak, lemezvértezetben. Ez teljesen eltér a Gondorban szokásostól.
A gondoriak sokféle fegyvert használtak, lándzsát, kardot, de csatabárdot is, és az íjat is használták őseikhez hasonlóan.

Remélem megfelelő.

A hadsereg ami Minas Tirith-t ostromolta, szerintem is nagyobb volt, sztem nem csak a morguli seregek voltak ott a haradiak mellett.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 4 hónapja #263345 Írta: Ardeth

Ulmo írta: A gondoriról azt lehet tudni, hogy szinte nem is volt...
A rohani sereg alapegysége az éored, ez a sereg egy százaléka, minimum 120 fő. A teljes hadsereg az éohere.
A fegyverzet kb az, amit a filmben is lehetett látni: lándzsa, kard, íj, esetleg csatabárd. Nagyjából a könnyűlovasságnak feletek meg. A páncélzat láncing, sisak, pajzs.

Akkor gyakorlatilag nem is volt nehézlovasság?
Milyen mértékben használták az íjat és a lándzsát?

Ulmo írta: A 200000 a filmben szerepel, és szvsz hatalmas marhaság. Az Atlasz kb 45000 főt említ, egyesek szerint ez kevés, szerintem reális, mivel ez főleg a Morgul-sereg volt, megtámogatva némi haradi haderővel.

Egy ilyen nagy sereget (200 ezer fős) nem csak mozgatni nehéz,de az útánpótlását biztosítani is.De a 45 ezeret én is kevésnek tartom.
Szerintem úgy 65-70 fő körül kellett,hogy legyen az ostromló sereg.
A kilencek maguk egy sereg.Nem kellett melléjük még egy több száz ezres haderő.
Magát Szauron seregét én úgy 300 ezer körülre becsülöm.
Persze ez saját becslés.

Több
19 éve 4 hónapja #263201 Írta: Argeleb

Celebrom írta: Szerintetek kb hány fős hadereje volt Szauronnak a gyűrűháború idején?Beleértve akik otthon maradtak Frodót várva, illetve akikkkel minden irányba támadott Szauron.

Ezt nehéz megmondani...
- Minas Tirith: 45000
- Mordor: talán 75-100 ezer
- Moria: gőzöm sincs, de szerintem kb. 5-10 ezer
- Ködhegység: kb. 10-20 ezer
- Kelet: kb. 50000
ÖSSZ.: kb. 200000
Ezek csak tippek, megérzések. Forrásaim erről nincsenek, inkább azt vettem figyelembe, mennyien lehettek legalább Dagorladnál, Suhatagban, Móriában ahhoz, hogy a győzelmük csak egy hajszálon múljék.

Több
19 éve 4 hónapja #263186 Írta: Celebrom
Celebrom válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Szerintetek kb hány fős hadereje volt Szauronnak a gyűrűháború idején?Beleértve akik otthon maradtak Frodót várva, illetve akikkkel minden irányba támadott Szauron.

"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?!"

Több
19 éve 4 hónapja #263106 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Ardeth írta: A rohani (és a gondori) lovasságról,mint fegyvernem felépítéséről mit lehet tudni?
Hogyan oszlott meg? (Nehéz,könnyű lovasság...stb)
Mit ír a fegyverzetéről Tolkien mester?

A gondoriról azt lehet tudni, hogy szinte nem is volt...

A rohani sereg alapegysége az éored, ez a sereg egy százaléka, minimum 120 fő. A teljes hadsereg az éohere.
A fegyverzet kb az, amit a filmben is lehetett látni: lándzsa, kard, íj, esetleg csatabárd. Nagyjából a könnyűlovasságnak feletek meg. A páncélzat láncing, sisak, pajzs.

Ardeth írta: Minas Tirith ostrománál emlitettétek valahol a Mordori haderő létszámát.
Valami 200 ezer főt... Ez mennyire reális?
Mert szerintem nem.

A 200000 a filmben szerepel, és szvsz hatalmas marhaság. Az Atlasz kb 45000 főt említ, egyesek szerint ez kevés, szerintem reális, mivel ez főleg a Morgul-sereg volt, megtámogatva némi haradi haderővel.

Több
19 éve 4 hónapja #263103 Írta: Ardeth
A rohani (és a gondori) lovasságról,mint fegyvernem felépítéséről mit lehet tudni?
Hogyan oszlott meg? (Nehéz,könnyű lovasság...stb)
Mit ír a fegyverzetéről Tolkien mester?

Minas Tirith ostrománál emlitettétek valahol a Mordori haderő létszámát.
Valami 200 ezer főt... Ez mennyire reális?
Mert szerintem nem.

Több
19 éve 4 hónapja #262116 Írta: Lominas
Lominas válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Erről a sötét középkorról egy ismerősöm szavai jutnak az eszembe...
˝Míg a Földön sötétség volt, láttuk és hittük felettünk a tiszta és világos eget. Mikor a felvilágosodás felkapcsolta a villanyt, és elhozta a világosságot, elfeledtük, hogy felettünk van az igazi fényesség...˝

Több
19 éve 4 hónapja #262108 Írta: Beleg
Beleg válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Gandalf írta:

Különben sötétnek a reneszánsz emberek nevezték, mivel csak egy átmeneti korszaknak tartották, ami elválasztja őket az általuk csodált ókori világtól.

A "sötét középkor" elnevezés a felvilágosodás idejéről ered, annak szellemi képviselőitől.

Az idézet tőlem van! :oops:
Én úgy tudtam, de ezek szerint rosszul emlékeztem a korra. Bocs, ha tévedtem, még utánanézek! :oops:
De az ok ugyanaz! Ezért is gondoltam a reneszánszra, mivel erre a korszakra jellemző az antik értékek felelevenítése! :?

"...nincs semmi sem, csak semmi van, s e semmi én vagyok." - Babits

Több
19 éve 4 hónapja #262101 Írta: Gandalf

Különben sötétnek a reneszánsz emberek nevezték, mivel csak egy átmeneti korszaknak tartották, ami elválasztja őket az általuk csodált ókori világtól.

A "sötét középkor" elnevezés a felvilágosodás idejéről ered, annak szellemi képviselőitől.

Több
19 éve 4 hónapja #262090 Írta: Argeleb
Sötét középkor... Hmm...
Ez elsősorban a korai középkorra vonatkozik szerintem, mert kevés forrás áll rendelkezésre abból a korból (jóval kevesebb írott forrás mint az antik civilizációkról, elég mondjuk rápillantan valamely történelem könyvre: az antik világ kb. 1500 évéről jóval több mint 3-szor annyit ír, mint a korai középkor 500 évéről), ami nem természetes mert elvileg ha valami régebbi, akkor kevesebbet tudunk róla (a források elveszése/megsemmisülése az eltelt idővel függ össze).
Például még az sem tisztázott egészen, hogy a Arthur király történelmi személy volt-e, vagy mikor is volt a honfoglalás (késő avar=magyar 680?). Míg a görögöknél (kivéve az akhájokat) ennél pontosabban meg tudjuk állapítani a bevándorlásukat.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.670 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére