- Köszönetek: 19
Nyelvek és írások
- Gyno
- Látogató
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Metaflora
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Miau!
Certhas/Angerthas Daeron? Oké, hogy később inkább a törpök híresek a rúna-használatról, de pont Thingol udvarában még indokolt lenne, ha már helyi gyártmánySchreiner János írta: Ha jól tudom, mindegyik írásformát a noldák alakították ki/tökéletesítették, és hozták Valinorból Középföldére (legalábbis a Harmadkorig használtakat). Még a Sötét Úr is tőlük vette át, pedig Thingol "ellenszenve" össze sem mérhető az övével.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Éogil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Persze, de az, hogy Morgoth lenyúlt valamit, az nem jelent semmit. Utálta ő, nem csak a noldákat, hanem az összes tündét, meg mellesleg mindenki mást is. Ezzel szemben Thingol alapvetően egy oldalon állt a noldákkal (ami nem feltétlenül jelent barátságot). Különben is, igazából csak Feanor házát nem viselte, hiszen pl. Galadriel Doriathban élt. De az ellenszenve pl. a nyelvhasználatban megjelent, amikor betiltotta a noldák nyelvét. Arról nem is beszélve, hogy a sindáknak a tengwar megismerése előtt is volt már ábécéjük, míg Morgothnak teljesen újat kellett volna kitalálnia.Schreiner János írta:
Ha jól tudom, mindegyik írásformát a noldák alakították ki/tökéletesítették, és hozták Valinorból Középföldére (legalábbis a Harmadkorig használtakat). Még a Sötét Úr is tőlük vette át, pedig Thingol "ellenszenve" össze sem mérhető az övével.Éogil írta: Tudunk valahol olyan utalásról, hogy használt-e Thingol tengwar írást? Felmerült, hogy esetleg a tengwarra is kiterjedt a Feanor háza és a noldák iránt érzett ellenszenv, végül is volt más írásrendszer, amivel lejegyezhette amire épp szüksége volt.
Aurë Entuluva!
- Schreiner János
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 9
Ha jól tudom, mindegyik írásformát a noldák alakították ki/tökéletesítették, és hozták Valinorból Középföldére (legalábbis a Harmadkorig használtakat). Még a Sötét Úr is tőlük vette át, pedig Thingol "ellenszenve" össze sem mérhető az övével.Éogil írta: Tudunk valahol olyan utalásról, hogy használt-e Thingol tengwar írást? Felmerült, hogy esetleg a tengwarra is kiterjedt a Feanor háza és a noldák iránt érzett ellenszenv, végül is volt más írásrendszer, amivel lejegyezhette amire épp szüksége volt.
- Atwe
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
- Köszönetek: 2
Cerebrum írta: Még Atwe írt erről egyszer egy versikét, na kb. ennek kéne az alapvetésnek lennie az ilyen dolgokban:
"Ne találj ki újat ott, ahol parafrazeálhatsz,
Ne parafrazeálj ott, ahol rekontsruálhatsz,
Ne rekonstruálj ott, ahol van létező megoldás -
Az igazi forrás a tolkieni forrás."
Oh, I feel honoured:)
- Éogil
- Nem elérhető
Aurë Entuluva!
- Cerebrum
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Az "érdekes elképzelések" alatt az olyan wtf dolgokat érem, mint mikor pl. adott forrásban szerepel, hogy ez meg ez így van, Renk meg az összefoglalójában juszt is valamilyen saját konstrukciót használ, mert az jobban passzol a "standard" sindarinhoz mint olyanhoz. Mondjuk látom ebben az új verzióban legalább már becsillagozta rendesen az ilyen szavakat, a régebbiekben ezek jelentős részét nem is jelölte külön meg.
Még Atwe írt erről egyszer egy versikét, na kb. ennek kéne az alapvetésnek lennie az ilyen dolgokban:
"Ne találj ki újat ott, ahol parafrazeálhatsz,
Ne parafrazeálj ott, ahol rekontsruálhatsz,
Ne rekonstruálj ott, ahol van létező megoldás -
Az igazi forrás a tolkieni forrás."
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Grondir
- Nem elérhető
Igen, a nyelvtani összefoglalókra gondoltam. A különbségnél is az igeragozás tűnt fel leginkább. Párhuzamosan néztem a kettőt, és itt volt eddig leginkább különbség. A Parf-en-ereglass nyelvtani összefoglalója jobban tetszik, mert összeszedettebb, egy helyen vannak benne a dolgok, nem kell össze-vissza keresgélni pl az igeragozásnál. De akkor érdemes (pl. igeragozást tekintve) a PE-t nézni inkább? Mik azok az "érdekes elképzelések"?
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
- Cerebrum
- Nem elérhető
Amúgy a nyelvtani összefoglalókra gondolsz? Én az enyémet kb. 6-7 éve frissítettem utoljára (atyaég, hogy röpül az idő), szóval jó néhány tekintetben (pl. igeragozás) kissé elavult már. De ha majd egyszer lesz időm, frissíteni fogom. Gweston.
A PE-s cucc Renk kurzusának fordítása, és emlékeim szerint az újabb dolgok is benne vannak, bár erősen vegyítve Renk hmmm... "érdekes" elképzeléseivel.
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Grondir
- Nem elérhető
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
- Callaino
- Látogató
"Lacho calad! Drego morn!"
"An mauya mahtie ter oiomornie, ter ondicilyar, mettanna, nurunna"
Ha valaki el tudná küldeni a helyes megfejtést az e-mail címemre, annak igazán hálás lennék!
laczkogubi@gmail.com
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Nekem például régi heppem, hogy a hosszú é, ó, ú írására a hosszú támasz nem igazán megfelelő. Az egységes jelhasználat oldaláról nézve rendben lenne, de a tengwar vezérelvei közül sérti a "minél gyorsabb írhatóság minél kevesebb jellel" alapelvet, mivel a kampókat és éles ékezeteket kettőzni is lehet a hosszabb hang jelzésére.
- Metaflora
- Nem elérhető
- Miau!
Igen, tudom, hogy így gondolod általában, de akkor ezt most vegyem igennek az aktuális kérdésre nézve? (Amiben ugyanis nem az volt a lényeg, hogy ne írjuk-e inkább fonetikusan, hanem hogy ez volt-e a legrelevánsabb mód, mert ha többféle is van sindarinhoz, akkor hátha számít a választásnál, hogy hogy néz ki a szöveg körülötte.)Felagund írta: Ha sindarin kifejezés van egy magyar mondatban, akkor azt a neki legrelevánsabb módban (jelen esetben a gondorival) írod, még akkor is, ha ez eltér az alapszöveg írásmódjától - magyar mondatban se írod azt, hogy 'Sékszpír', hanem szépen "angol módban", hogy 'Shakespeare'
- Felagund
- Nem elérhető
Our knees do not bend easily
- Metaflora
- Nem elérhető
- Miau!
Akkor is, ha egy egyébként magyar nyelvű mondatban szerepelne így?Felagund írta:
Azt leszámítva, hogy az utolsó 'a' hiányzik, szerintem rendben vanÉogil írta: Egy kis segítséget kérek: a sindarin módhoz nem nagyon értek... ellenőrizné valaki ezt az átiratot?
kepfeltoltes.hu/view/130129/nirn ... es.hu_.png
Köszönöm előre is!
- Felagund
- Nem elérhető
- Éogil
- Nem elérhető
Aurë Entuluva!
- Éogil
- Nem elérhető
Köszi! (Igen, az "a" elkallódott a Ctrl+C kijelölésnél, de a kérdés elsősorban az "ae" és az "oe" volt. )Felagund írta:
Éogil írta: Egy kis segítséget kérek: a sindarin módhoz nem nagyon értek... ellenőrizné valaki ezt az átiratot?
Köszönöm előre is!
Azt leszámítva, hogy az utolsó 'a' hiányzik, szerintem rendben van
Aurë Entuluva!
- Felagund
- Nem elérhető
Éogil írta: Egy kis segítséget kérek: a sindarin módhoz nem nagyon értek... ellenőrizné valaki ezt az átiratot?
Köszönöm előre is!
Azt leszámítva, hogy az utolsó 'a' hiányzik, szerintem rendben van
- Ceorl
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Metaflora írta:
Ha nem csak megkérsz rá, hanem az e-mail-címedet is megadod hozzá, akkor igenCeorl írta:
erről nem tudtam, e-mailben elküldöd, ha megkérlek rá?Metaflora írta: Én egyetlen "magyarított tolkieni rúna-ábécéről" tudok, amit Ankalimon említett ebben a hozzászólásban , amelyben a link sajnos már nem működik, nekem megvan letöltve (ide fájlt feltölteni nem tudok, de továbbíthatom), de nem tudom, elérhető-e bárhol máshol vagy mennyire nyilvános egyáltalán (ha jól emlékszem, ezen a kommenten kívül csak a 2010-es nyári táborban láttam egyszer felbukkanni kinyomtatott formában).
ja bocsánat, meg se néztem, hogy ott van-e a profilomon azt hittem az az alapbeállítás, hogy látható
aaron89kukkacfreemailpötyihu
- Éogil
- Nem elérhető
Köszönöm előre is!
Aurë Entuluva!
- Metaflora
- Nem elérhető
- Miau!
Ha nem csak megkérsz rá, hanem az e-mail-címedet is megadod hozzá, akkor igenCeorl írta:
erről nem tudtam, e-mailben elküldöd, ha megkérlek rá?Metaflora írta: Én egyetlen "magyarított tolkieni rúna-ábécéről" tudok, amit Ankalimon említett ebben a hozzászólásban , amelyben a link sajnos már nem működik, nekem megvan letöltve (ide fájlt feltölteni nem tudok, de továbbíthatom), de nem tudom, elérhető-e bárhol máshol vagy mennyire nyilvános egyáltalán (ha jól emlékszem, ezen a kommenten kívül csak a 2010-es nyári táborban láttam egyszer felbukkanni kinyomtatott formában).
- Ceorl
- Nem elérhető
Metaflora írta:
Én egyetlen "magyarított tolkieni rúna-ábécéről" tudok, amit Ankalimon említett ebben a hozzászólásban , amelyben a link sajnos már nem működik, nekem megvan letöltve (ide fájlt feltölteni nem tudok, de továbbíthatom), de nem tudom, elérhető-e bárhol máshol vagy mennyire nyilvános egyáltalán (ha jól emlékszem, ezen a kommenten kívül csak a 2010-es nyári táborban láttam egyszer felbukkanni kinyomtatott formában).Sú (Heru Mornie) írta:
Legjobb tudomásom szerint nincs – a TLV kapcsán mostanában kerestük – de ha mégis, a bölcsebbek majd kijavítanak (És talán én is okulok belőle )Ceorl írta: az angerthasnak van valami "hivatalos" magyar hangrendszerre igazított verziója?
erről nem tudtam, e-mailben elküldöd, ha megkérlek rá?
- Nemesis
- Látogató
Régebben kértem a segítségeteket egy tetováláshoz. Elkészült *-* Gondoltam megosztom veletek...remélem nem baj. S még egyszer szeretném megköszönni a segítséget Cerebrumnak!
kepfeltoltes.hu/view/130129/IMG_20130129...kepfeltoltes.hu_.jpg
- Metaflora
- Nem elérhető
- Miau!
Én egyetlen "magyarított tolkieni rúna-ábécéről" tudok, amit Ankalimon említett ebben a hozzászólásban , amelyben a link sajnos már nem működik, nekem megvan letöltve (ide fájlt feltölteni nem tudok, de továbbíthatom), de nem tudom, elérhető-e bárhol máshol vagy mennyire nyilvános egyáltalán (ha jól emlékszem, ezen a kommenten kívül csak a 2010-es nyári táborban láttam egyszer felbukkanni kinyomtatott formában).Sú (Heru Mornie) írta:
Legjobb tudomásom szerint nincs – a TLV kapcsán mostanában kerestük – de ha mégis, a bölcsebbek majd kijavítanak (És talán én is okulok belőle )Ceorl írta: az angerthasnak van valami "hivatalos" magyar hangrendszerre igazított verziója?
- Schreiner János
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 9
Találtam egy számunkra érdekes "tolkieni nyelvet":
Mágol
tolkiengateway.net/wiki/M%C3%A1gol
"Mágol is one of the early languages of Tolkien. It was said to be of Hungarian style and Tolkien worked on it around the years he was writing The Hobbit or earlier. The context in which Tolkien created it is not known, since it is not much connected with his legendarium..."
Erről mit tudtok?
- Baba0105
- Látogató
- Ceorl
- Nem elérhető
Sú (Heru Mornie) írta:
én még régebben csináltam egy lehetséges verziót, a kiindulási alap az angerthas moria volt:
kep.psharing.com/711283.jpg
ha néhányan írnátok róla véleményt, annak módfelett örülnék én viszonylag elégedett vagyok a végeredménnyel, de hátha mások másképp látják (persze én is látom rajta, hogy nem tökéletes, másrészt egy ideje nem használtam, és most a papír sincs nálam, amire felírtam, emlékezetből dobtam össze ezt a képet az imént, úgyhogy - szégyen-gyalázat - néhány betűben nem vagyok biztos, de nagyrészt stimmel)
- Cerebrum
- Nem elérhető
Felagund írta: Nagyon-nagyon kéne az a GYIK...
Sőt, ahogy elnézem az eheti termést, lehet, hogy azt a GyIK-ot lassan egy "hogyan írjunk meg helyesen egy árva félmondatot ékes anyanyelvünkön úgy, hogy annak lehetőleg értelme is legyen" függelékkel is ki kell majd egészíteni.
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.