Nyelvek és írások
- amanibhavam
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
ql7l4`j
Mindez US billentyűzetkiosztással
love is the shadow that ripens the wine
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- amanibhavam
- Nem elérhető
1RjaY4E7G 1.D7R`N
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- @One
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
amanibhavam írta: ha a Dan Smith-féle Tengwar Sindarin fontra gondolsz, akkor a q billentyűn kell lennie a parmának
Köszi. Az előző kérdésemre is tudod a választ? Vagy is hogyan kell leírni ezeket:
"Peredhil" "Telcontari taureo"
:
"Próbálom kitalálni, vajon a kamikaze pilóták, miért hordtak sisakot?"
- amanibhavam
- Nem elérhető
- @One
- Nem elérhető
Le szeretném írni a Sinda betűtipussal a nevemet.
Vagyis azt hogy "Peredhil". És azt hogy "Telcontari taureo".
Meg tudnád mondani melyik betüt használjam?
Előre is köszi :itscool:
- svindler
- Nem elérhető
A tengwak egy adott rendszer szerint vannak kiosztva a billentyure, ami nem egyezik a betu => tengwa osszerendelessel.
- @One
- Nem elérhető
Gondoltam jobb ha szólok.
A WinWord betűtipusok mintha rosszul lennének meg csinálva.
Mert amikor beírom Sinda, vagy akár Quenya nyelven azt hogy Peredhil
nem tudom miért de a P betű nem olyan p féle alakja van mint ahogy én ismertem meg hanem ~ alakja. Rosszul tudom vagy valami hiba van itt :
Üdv.:
Peredhil
- @One
- Nem elérhető
:up:
- svindler
- Nem elérhető
De:
vandor - telcontar
vandorok - telcontari
vandorai(?) marmint pl: az erdo vandorai kifejezesben?
az erdo vandorai - telcontari taureo (birtokosba / genitivus / kell tenni az erdot)
- @One
- Nem elérhető
Köszi előre is :agree:
- jinx
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Köszönetek: 0
ha nem tévedek, ez egy pentameter
vagy tévedek...? de mindenképpen klasszikus lüktetésű, és gyönyörű. Tolkien zseni volt, nem kétséges
- Mau Rauser
- Nem elérhető
Nono! A sindák direkte a noldáktól vették át a tengwákat (ugyebár Fëanor Valinorban találta fel őket), a sindák addig a daeroni "rúnákkal" (certhekkel) írtak. Ugyanúgy ahogy a germánok, a németek ősei, meg a mi őseink beilleszkedtek Európába és átvették annak közös írását. A mi eredeti magyar rovásírásunkat meg "pogánynak" bélyegezték és betiltották! Na mindegy ez egy kicsit o-t. Az írás egyébként egyike a legkevésbé változó szellemi kincseknek, legalábbis szerintem. Mert nézz meg egy ókori római feliratot és egy mostani emlékművet vagy éppen egy mai Times New Roman-betűtípust...Ragoran írta: De azért sztem az más!Mert (pl)a németek itt élnek Európában...de a valák és a sindák nem találkoztak csomó ideig! Ennyi erővel az írás is változhatott volna...
-- i-Meoi Tauranáro, ta Mau Rauser, u-Mwarauzī
Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)
- Ragoran
- Nem elérhető
- Barazkibil
- Nem elérhető
Ragoran írta: De azért sztem az más!Mert (pl)a németek itt élnek Európában...de a valák és a sindák nem találkoztak csomó ideig! Ennyi erővel az írás is változhatott volna...
Azt azért ne felejtsd el, hogy bár az eltelt idő hosszú volt, mégis viszonylag kevés új generáció született! Hiába telik el többezer év, attól egy tünde még nem fog teljesen máshogy írni, mint mondjuk a nagyapja.
- Ragoran
- Nem elérhető
Svindler írta:
Ragoran írta: Az azért furcsa,hogy a quenya-sinda írás jelei +egyeznek,pedig a nyelv lényegesen eltér... na,ezt most csak úgy írtam,bocs,ha off volt!
A magyarnak sincs tul sok koze a nemethez (messze nem annyi...) megis nagyjabol ugyanazokat az irasjeleket hasznaljak...
De azért sztem az más!Mert (pl)a németek itt élnek Európában...de a valák és a sindák nem találkoztak csomó ideig! Ennyi erővel az írás is változhatott volna...
- Shana
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Svindler írta: OFF
EcceShana írta: Idegesit, hogy itt nincs olyan, hogy "Válasz erre".
ON
OffOffOffOffOff
Mondtam, hogy te vagy a kedvencem.
OnOnOnOnOn
- @One
- Nem elérhető
De azért meg tudnátok mielöbb mondani hogy quenyául mi az hogy vándorok,.... vándorai?
Meg köszönném.
- Brisa
- Nem elérhető
Peredhil írta: Szeretném közölni hogy eddig egy magyar honlapot se találtam ahol
Sinda nyelvű szótár lenne. Van erre valami magyarázat, vagy csak
én kérdeztem ostobaságot?
Nem ostobaság a kérdés, miért lenne az?
Nincsen sinda-magyar szótár. De ha kedvet kapsz hozzá, és megcsinálod, akkor lesz. Svin és amani bizti felraknák a honlapjukra... Csak készítsd el.
Brisa
- @One
- Nem elérhető
Aiya!
Szeretném közölni hogy eddig egy magyar honlapot se találtam ahol
Sinda nyelvű szótár lenne. Van erre valami magyarázat, vagy csak
én kérdeztem ostobaságot?
Üdvözlettel:
Peredhil
- svindler
- Nem elérhető
Ragoran írta: Az azért furcsa,hogy a quenya-sinda írás jelei +egyeznek,pedig a nyelv lényegesen eltér... na,ezt most csak úgy írtam,bocs,ha off volt!
A magyarnak sincs tul sok koze a nemethez (messze nem annyi...) megis nagyjabol ugyanazokat az irasjeleket hasznaljak...
- Ragoran
- Nem elérhető
Brisa írta:
Ragoran írta: És ha a tehtát támaszostul ráraknám a tengwára?
Hát az úgy elég borzasztó lenne. Mintha pl. a 't' betű fölé akarnád rakni az "a"-t, és nem mellé. A tengwákat is balról jobbra (többnyire) és nem függőleges irányba olvassuk össze.
Hát egen,ebben van vmi...
Azért köcc!
Az azért furcsa,hogy a quenya-sinda írás jelei +egyeznek,pedig a nyelv lényegesen eltér... na,ezt most csak úgy írtam,bocs,ha off volt!
- svindler
- Nem elérhető
EcceShana írta: Idegesit, hogy itt nincs olyan, hogy "Válasz erre".
ON
- Brisa
- Nem elérhető
Ragoran írta: És ha a tehtát támaszostul ráraknám a tengwára?
Hát az úgy elég borzasztó lenne. Mintha pl. a 't' betű fölé akarnád rakni az "a"-t, és nem mellé. A tengwákat is balról jobbra (többnyire) és nem függőleges irányba olvassuk össze.
Brisa
- svindler
- Nem elérhető
Denem írta: hogy/hol kell megtanulni tündéül?
Kell? Ejha...
Javaslom nezd meg ennek az oldalnak a tetejet...
- Denem
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- november
- Nem elérhető
Egy nagy kéréssel fordulnék Hozzátok:
Van egy vers amit szívesen lefordítanék tündéűl (pontosabban quenyául), de próbálkozásaim azt mutatják, hogy ebben nem állom meg a helyem...
Ezért a kérés, hogy segítsetek...
A vers:
Kérsések
Mondd, vártál-e már úgy
tudtad, hiába vársz
s mentél-e már úgy
mindegy volt, merre jársz
szóltál már visszahívón
tűnő árnyék után
hagyták-e nyújtott kezed
elengedve, sután
kérdeztél, tudva azt
nem felel senki sem
vártad-e halk reménnyel
a szép szót: kedvesem
kívánta-e már arcod
zápor veréseit
mossa le mindörökre
nem akart könnyeid?
Ha nem megy, nem baj.... magyarul is szép (szerintem)....
„szép s hideg, mint egy koratavaszi reggel, mely még a tél jeges fuvallatát hozza”
- Ragoran
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
masz
voltak olyan kísérletek JRRT részéről, hogy két tehtát tett a tengwára, és az jelezte a hosszú mht, de nekem az nem tetszik...
- Ragoran
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
a rövid magánhangzók a megelőző tengwára, vagy ennek hiányában rövid támaszra
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.