- Köszönetek: 0
Kérdések
- Namarie
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Nimrodel (Melklerien) írta: Létezett olyan ünnep Középföldén, amiről valamilyen módon mindenhol megemlékeztek?
Szvsz a jó oldalon állók az Eruhantale ünnepét tartották. Elég nehéz elképzelni, hogy az orkok azt ünneplik, mait a tündék...(kultúrák sokfélesége ugyebár, amint Elmoth megjegyezte)
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Elmoth
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Idhren/Ryelnya
- Nem elérhető
A nagyedkorban biztos megemlékeztek Szauron bukásáraNimrodel (Melklerien) írta: Létezett olyan ünnep Középföldén, amiről valamilyen módon mindenhol megemlékeztek?
it shouldn't hurt me to be free-emilíana torrini
- Coralie
- Nem elérhető
- Acolyte
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Az élet olyan, mint a Ferrari.
Túl gyors.
De nem baj.
Úgyse engedheted meg magandak.
/Garfield/
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Estel Adániel írta: Alighanem a nemrég kiadott A Gyűrűk Ura Filozófiája nevezetű agymenésgyűjtemény...
Eufémizmus rulez.
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Felagund
- Nem elérhető
- Sorel
- Nem elérhető
- gilloth
- Látogató
Muszáj már megkérdeznem.
ama bizonyos rossz hírű könyvről van szó. igenigen: GYUF.
Tudom h nem fogható fel alapnak a Tolkieni életmű megvitatásához márcsak azért sem, mert nem Tolkien írta.
Tudom azt is, hogy sokak nagy felháborodását kiváltotta. Biztosan van benne sok tudománytalan, vagy pontatlan dolog.
Azt szeretném kérdezni, van-e olyan ember, akivel tudnék beszélgetni erről INDULATOK nélkül, függetlenül attól, hogy milyen véleménnyel bír a könyvvel kapcsolatban, akivel megbeszélhetnénk az érveket, de konkrét példákkal, nem általánosságokkal. :deal:
Az lenne igazán jó, ha olyan is lenne aki hasznosnak, meg olyan is aki károsnak tartja a könyvet. V a kettő között.... :hein:
Priviben, cseten is jó.
mégegyszer ismétlem: NEM CÉLOM INDULATOKAT KIVÁLTANI BÁRKIBŐL IS. NEM AKAROK SENKT SEM MEGBÁNTANI!!!!
Ha valaki úgy érzi bántja ez a kérés, akkor nyugaodtan hagyja figyelmen kívül, és ha tud, bocsásson meg...
- Izmael
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
- Sil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 4
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Izmael
- Nem elérhető
Sil írta: Az ilyen felvetéseket, javaslatokat az offolás helyett inkább a moderators@tolkien.hu címre tessék küldeni, azt minden moderátor megkapja. Esetleg még ott van az Óhaj, sóhaj... topic is erre a célra.
[size=9:ujahx3xx]Az eredeti kérdés -- mint kérdés -- voltaképpen nem off egy Kérdések c. topicban. A tényleges felvetést pedig úgyszintén megfogalmazhattam volna kérdő mondatok formájában, pl. "Mit gondoltok arról a felvetésről, hogy...?" -- és máris "Kérdések", tehát nem off. :tongue: [/size]
"Rossz ember nincs, csak olyan, akit nem szerettek eléggé."
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Felagund
- Nem elérhető
- Izmael
- Nem elérhető
Felagund írta: a megvalósításhoz már magasabb hatalmakat (moderátorokat) kell megkérnünk.
Konkrétan kihez kell interpellálni?
...
Amúgy akár el is mondhatom, miről van szó. A múltkor, amikor rossz szokásom szerint az utcán járkálva olvastam, történetesen és meglepő módon A szilmarilokat, az utolsó mondatoknál (az eldák távozása) akárhanyadszor is, megint elkezdtem könnyezni, pedig nem fújt a szél. Fényes nappal, egy rakás ember között...
Innen jött az ötlet. Van néhány ilyen "akna" a könyvekben, "rejtett szépségek", amiért szeretem olvasni őket, amiért jól érzem magam ebben a világban stb. Nem a nagy durranásokra gondolok, hanem az apróságokra. Azokra, amelyek szubjektíve széppé teszik a történetet, meghatóvá stb. Felteszem, mindenkinek vannak ilyen favorizált részei, mondatai, szófordulatai. Olyan apróságok, amelyeket föl lehet emelni a betűtengerből, fölmutatni, mint egy-egy igazgyöngyöt. És arra gondoltam, hogy érdemes lenne egy önálló topicot rendszeresíteni erre, amelynek (munka)címe lehetne pl. az, hogy "Miért is szeretem...?"
Nem mondom, hogy nem lépne fel a nyáladzás-veszély egy ilyen topikban -- de föl lehetne vállani a rizikóját.
A játéxabály az lehetne, hogy egymás hozzászólásaira csak pozitívan, megerősítve szabad reagálni: vitatkozásra, objektív tények feltárására, tévedések és félreértelmezések kiigazítására van egy rakás egyéb hely. (Egy banális példa: ha valaki leírná, hogy milyen jó lenne neki Amanban, mert halhatatlanná válna, akkor a topic-szabály szerint nem kellene összetörni az illúzióját azzal, hogy vki felvilágosítja: baromira nem válna halhatatlanná. Ezt tudja meg máshol, ha akarja.)
Na. T. Pszeudo-Valák! Be van terjesztve az ötlet...
- Elmoth
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Ulmo
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
Izmael írta: Egy (három) technikai kérdés: Tessék mondani, lehet és szabad és illik új topicot létrehozni egyszerű másodszülötteknek itt a Tolkien-fórumon, vagy ezt csak Arda Hatalmasai (=moderátorok és csatolt részeik) tehetik meg?
Felvetni lehet (sőt, jó ötlet! :itscool:), de a megvalósításhoz már magasabb hatalmakat (moderátorokat) kell megkérnünk.
Our knees do not bend easily
- Izmael
- Nem elérhető
*És ha igen, akkor hogyan? A válasz privátban is teljesen jó.
- -Théodwyn-
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
-Théodwyn- írta: Bocccs...tudom,ez elég alapvető,de pillanatnyilag nincs nálam a könyv, és elfelejtettem.:Arwen és Galadriel között van valamilyen családi kapcsolat?
Galadriel Arwen nagymamája.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- -Théodwyn-
- Nem elérhető
- Lamorak
- Nem elérhető
Dínchamion írta:
Lamorak írta: Egy régen dédelgetett projektem is ehhez kapcsolódik egyébként: kellene írni egy kommentárt az 1977-es Sil-szöveghez, ami nem csak értelmezésben merülne ki, hanem a HoME-ben hozzáférhetővé tett verziókat (korábbiakat/későbbieket) is figyelembe venné; egy ilyen módon szerkesztett-kommentált 1977-es szövegben nyilvánvalóvá lehetne tenni, melyik rész (bekezdés/mondat/szó) melyik szövegből-verzióból jön, melyik szerkesztői változtatás, stb. Így aztán az 1977-es szöveg is megmaradna nekünk, és a verziók jelentőségét és eltéréseit is le lehetne mérni konkrétan a kommentárban.
Ettől még szerintem nyugodtan lehetne csinálni egy újraszerkesztett Szil-t is. Tudom, ebben nem értünk egyet, de szerintem lenne értelme.
A kérdés praktikus, és nem elvi (nem azért nem lesz, mert 'nincs értelme', bár az is kétséges szerintem, hanem azért, mert senki nem fogja megcsinálni).
A Szil-nek épp az az értelme, h a 77-es szöveg ad egy szerkesztői változatot; egy újraszerkesztett Szil. nem tudná pótolni és 'felülírni' azt, hanem maga is csak egy újabb 'verzió' lenne.
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Dínchamion
- Nem elérhető
Lamorak írta: Egy régen dédelgetett projektem is ehhez kapcsolódik egyébként: kellene írni egy kommentárt az 1977-es Sil-szöveghez, ami nem csak értelmezésben merülne ki, hanem a HoME-ben hozzáférhetővé tett verziókat (korábbiakat/későbbieket) is figyelembe venné; egy ilyen módon szerkesztett-kommentált 1977-es szövegben nyilvánvalóvá lehetne tenni, melyik rész (bekezdés/mondat/szó) melyik szövegből-verzióból jön, melyik szerkesztői változtatás, stb. Így aztán az 1977-es szöveg is megmaradna nekünk, és a verziók jelentőségét és eltéréseit is le lehetne mérni konkrétan a kommentárban.
Ettől még szerintem nyugodtan lehetne csinálni egy újraszerkesztett Szil-t is. Tudom, ebben nem értünk egyet, de szerintem lenne értelme.
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Artemisz
- Nem elérhető
Felagund írta:
Lamorak írta:
Felagund írta: Egy gyors kérdés: Christopher Tolkien él még? :hein:
Mert egy fórumon úgy olvastam, hogy már meghalt...
Többet sose hidd el, amit ott írnak; Christopher Tolkien certainly él.
Hála Erunak!
Jajj, bizony!!!! :hello: :hello: :dance:
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Felagund
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.