Kérdések

Több
20 éve 2 hónapja #215936 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

*Anonymus* írta: Általános életrajzi kérdések felmerülésekor klikkeljetek ide: www.buga.gportal.hu Megbízható forrásokból információk...Nekem bejött! :wink:

Minden tiszteletem mellett megkérdezném, ennek mi köze a topichoz? Ne reklámozzunk oldalakat, ha nem muszáj...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 2 hónapja #215890 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

*Anonymus* írta: Általános életrajzi kérdések felmerülésekor klikkeljetek ide: www.buga.gportal.hu Megbízható forrásokból információk...Nekem bejött! :wink:

Megnéztem, az információk bár szépen rendbe vannak szedve, elég felületesek.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 2 hónapja #215886 Írta: Kegyetlen Gorthaur
Kegyetlen Gorthaur válaszolt a következő témában: Kérdések
A megbízhat forráson ugye nem a Fegyverek és Hadviselést érted??

(haradi átírás)

Több
20 éve 2 hónapja #215885 Írta: Raistlin lánya
Raistlin lánya válaszolt a következő témában: Kérdések
Általános életrajzi kérdések felmerülésekor klikkeljetek ide: www.buga.gportal.hu Megbízható forrásokból információk...Nekem bejött! :wink:

Hit, remény, szeretet

Több
20 éve 2 hónapja #215825 Írta: Alyr Arkhon
Bár nem akarok vitázni az Atlas of ME-val de nem tartom valószínűnek, hogy Minas Morgul fölött még egy hágó lett volna Cirith Ungolon kívül.
Viszont lehet, hogy mInas Morgultól délre volt még. Mordorba Északról menni nem túl jó, mert ott a Barad-dúr, Nyugaton ott van az Ellenség, azaz Gondor és háborús övezet van, minél délebbre megyünk, annál közelebb jutunk a szövetséges Haradhoz ahol vsz kevesebben őrzik a határokat. Esetleg Északkeleten is lehet valami, bár arra Gandalf nem járt, Alatar és Pallando viszont igen és lehet hogy velük kommunikált valahogy. (vagy a gondoriak térképezték fel amikor övék volt Mordor)
Gandalf szerintem megpróbált volna egy elterelő hadműveletet (ami végül is máshogy de bejött) hogy Szauron elkezdje a háborút és mikoözben arra figyel tán még a Fekete Kapun is be lehet jutni.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 2 hónapja #215809 Írta: Izmael
Izmael válaszolt a következő témában: Kérdések
Kösz, Ulmo! :)

"Rossz ember nincs, csak olyan, akit nem szerettek eléggé."

Több
20 éve 2 hónapja #215802 Írta: Ulmo
Izmael: jó a kérdés, ezen még én sem gondolkoztam :oops:

Az Atlas of ME szerint Mordor hegyein három hágó vezet át: Cirith Gorgor, Cirith Ungol és a Morgul-hágó (ez valószínűleg Minas Morgult jelenti). Cirith Gorgornál a Fekete Kapu állt, Cirith Ungolnál meg ugye Banyapók...
Szvsz Gandalf és a csapat elkísérte volna valameddig Frodót, utána mindenképpen magára lett volna utalva. A legbiztosabbnak talán a Fekete Kapu tűnt, ha itt bejutnak valahogy (álcázva, eltereléssel stb), a dolog egyik része megoldódik. Frodó is automatikusan a Kapu felé indult, miután felbomlott a Szövetség, talán Gandalffal egyeztette az útvonalat. És ez lehetett a legrövidebb út is a Végzet Hegye felé.

Több
20 éve 2 hónapja #215793 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Izmael írta: Tehát a kérdésem: Mi volt Gandalf eredeti elképzelése, amikor Imladrisból elindultak: hogy és HOL kellene bejutni Mordorba?

Nos, lehet, hogy Gandalf (vagy még inkább Aragorn, aki sokat járkált arra) ismert valami "biztonságosabb" (már amennyire Mordorban biztonságról beszélhetünk) hágót, vagy ösvényt, amin észrevétlenül be lehet jutni Mordorba.
De amúgy szvsz részletes tervet nem készített senki, mert Mordor alföldjén (ezt rengetegszer hangsúlyozták) csak óriási szerencsével tudtak volna észrevétlenül átjutni, és szvsz ha mást nem is, Gandalf és/vagy Aragorn hatalmát Sauron feltétlenül érzékelte volna, ha már ott vannak...

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 2 hónapja #215789 Írta: Ilúvatar Gyermeke
Ilúvatar Gyermeke válaszolt a következő témában: Kérdések
Tudd valaki GyU-s letölthető avatarokat a Netről?

Előre is köszi! :lol:

There is no reality. Only perception.

Több
20 éve 2 hónapja #215776 Írta: Izmael
Lenne egy kérdésem, hátha van rá válasz (bár nem nagyon remélem).

Gandalf, amikor meghallotta, hogy Frodóék Cirith Ungolba mentek, teljesen lesápadt. Az, hogy a Fekete Kapu bejáratként nem játszik, tök evidens. Más bejáratról nyugaton nem tudunk. Kelet felé megkerülve Mordort lementek volna a térképről, ráadásul keletet eleve nem ismerte Gandalf ("keletre pedig nem járok").

Tehát a kérdésem: Mi volt Gandalf eredeti elképzelése, amikor Imladrisból elindultak: hogy és HOL kellene bejutni Mordorba?

Bocs, ha esetleg máshol ez már korábban volt tárgyalva; ez esetben csak vmilyen hivatkozást kérek szépen. Kösz előre!

Több
20 éve 2 hónapja #215595 Írta: Felagund

Alyr Arkhon írta:

Felagund írta: Szent domb szvsz =/= Meneltarma, de megnézem...

Nálam sajna nincs most Szilmarilok úh nézd meg.

Ezt találtam:

Tolkien írta: For the Meneltarma was utterly deserted in those days; and though not even Sauron dared to defile the high place, yet the King would let no man, upon pain of death, ascend to it

illetve

Tolkien írta: But Sauron caused to be built upon the hill in the midst of the city of the Númenóreans, Armenelos the Golden, a mighty temple; and it was in the form of a circle at the base, and there the walls were fifty feet in thickness, and the width of the base was five hundred feet across the centre, and the walls rose from the ground five hundred feet, and they were crowned with a mighty dome.

Tehát Armenelosban épült!

Több
20 éve 2 hónapja #215594 Írta: Alyr Arkhon

Felagund írta: Szent domb szvsz =/= Meneltarma, de megnézem...

Nálam sajna nincs most Szilmarilok úh nézd meg.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 2 hónapja #215592 Írta: Felagund
Szent domb szvsz =/= Meneltarma, de megnézem...

Több
20 éve 2 hónapja #215591 Írta: Alyr Arkhon

Felagund írta:

Alyr Arkhon írta: A númenori templomról:
azért kétségtelen, hogy egy időben tiszteltek ott valát, még ha csak egyet is, ugyanis Melkor "temploma" ott állt bár lehet hogy Szauron csak egymaga mászkált benne, de nem hiszem.

Hol 'ott'???

A Meneltarmán szvsz nem nagyon volt semmilyen épület, az annyira szent hely volt...

Melkort meg egy ideje nem számítják már a valák kzé ;)

Szilmarilok, Akallabeth: Szauron miután a númenori királyok főtanácsadója lett és megfelelő mennyiségű információt juttatott a fülükbe arról, miként is csapták be a valák az embereket, és hogy Halhatatlanföld pusztán attól, hogy ott laknak halhatatlanná teszi az ottlakókat, templomot épített a szent dombon aminek ezüstből volt a kupolája, ez később az áldozatok füstjétől megfeketedett és belecsapott egy villám is abból a viharból amit a valák küldtek figyelmeztetésül Númenorra. Mikor elkészült a nagy flotta Szauron ebben a templomban nyíltan áldozott Melkornak.
Úgy emlékszem a Meneltarmán volt a templom, mivel a királyok elfordultak Erutól és a valáktól, csak kevesen maradtak hűségesek (Elendil és társai)ők is illegálisan.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 2 hónapja #215588 Írta: Felagund

Alyr Arkhon írta: A númenori templomról:
azért kétségtelen, hogy egy időben tiszteltek ott valát, még ha csak egyet is, ugyanis Melkor "temploma" ott állt bár lehet hogy Szauron csak egymaga mászkált benne, de nem hiszem.

Hol 'ott'???

A Meneltarmán csak az Erunak szentelt, tető nélküli épület állt, és az volt az egyetlen númenori templom, ami egyáltalában létezett!

Tolkien írta: . But in the midst of the land was a mountain tall and steep, and it was named the Meneltarma, the Pillar of Heaven, and upon it was a high place that was hallowed to Eru Ilúvatar, and it was open and unroofed, and no other temple or fane was there in the land of the Númenóreans

Melkort meg egy ideje nem számítják már a valák közé ;)

Több
20 éve 2 hónapja #215584 Írta: Alyr Arkhon
A númenori templomról:

Tolkien nevéről:
Én a [tolkin] -t szoktam hallani hozzáértő emberektől, és nem csak azért mert el lehet vele sütni a "what are you tolkien about?" szóviccet. (lehet h rosszul írtam, angoltudásom egyre hiányosabb)

Lamorak írt még régebben (Jóval régebben) erről valamelyik topicba.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 2 hónapja #215376 Írta: Izmael

amanibhavam írta: AFAIK a Tolkien név a német Tollkühn angolosított formája, a [tolkin] ejtés a helyes szerintem.

Hehe... :) Leesett, hogy mi az AFAIK, bár nem ismertem...

Amúgy én is valami ilyesmit sejtettem, és zsigerből mindig így is mondtam. Csak aztán látszólag kompetens emberek elkezdtek körülöttem [tolkien]-ezni, és teljesen zavarba jöttem.

Köszönöm! :hello:

Több
20 éve 2 hónapja #215375 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
AFAIK a Tolkien név a német Tollkühn angolosított formája, a [tolkin] ejtés a helyes szerintem.

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 2 hónapja #215373 Írta: Izmael
Tisztelettel, lenne egy naggggyon banális kérdésem, pirulok is bele. :oops:

Hogy kell kiejteni az alapító atyánk nevét? [tolkin] vagy [tolkien]? Hallottam így is, úgy is, magyartól is, nétív szpíkertől is.

Kösssz!

Több
20 éve 2 hónapja #215132 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések

Bögyös Fredegár írta: Tudja valaki, hogy kell lembast csinálni? 8O

A lembas készítés titkát kizárólag a tünde-hölgyek egy különleges csoportja ismerte, akiket Yavanildinek neveztek. Noha maga a recept ismeretlen, ez talán nem is olyan lényeges. A lembas különleges erejét az alapanyagul szolgáló gabona adta, amit eredetileg Yavanna termesztett Valinorban, és amit a tündéknek Orome adott, hogy ezzel is segítse a Nagy Menetelést Cuiviénentől Valinorba.

Ez a gabona a valinori életerőt hordozza, ez adja azt a különös hatást, amit a szövetség tagjai is érzékeltek, amikor az ebből készült ostyát fogyasztották. Ezt a gabonát különleges módon kellett termeszteni (pl.: csak napfényes helyen élt meg, és nem érhette északi szél), és kezelni (pl.: nem érhette fémpenge, és általában is csak a Yavanildik nyúlhattak hozzájuk).

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
20 éve 2 hónapja #215128 Írta: Ankalimon

Dínchamion írta: Ez lett volna az eredeti elképzelés. De, ahogy sokszor mondtam, egy idő után (de véleményem szerint még egyértelműen a másodkor vége előtt) már nem Ilúvatar, hanem a hozzá közvetlenül kapcsolód valáknak szólt a dolog.

Csatlakozom Ulmohoz: ezt honnan vetted?

Az általam ismert szövegekben nyoma sincs annak, hogy a Meneltarmán valaha is a valák tiszteletére bármiféle szertartást vezettek volna. (A szertartásokat névrokonom idején szüntek meg, és csak Tar-Palantír idején állították helyre egy rövid időre, ám végig kizárólag Erunak szentelték.)

Több
20 éve 2 hónapja #215116 Írta: Bögyös Fredegár
Bögyös Fredegár válaszolt a következő témában: Kérdések
Tudja valaki, hogy kell lembast csinálni? 8O

Több
20 éve 2 hónapja #214971 Írta: Ulmo

Dínchamion írta:

Ankalimon írta: A númenori Eruhantale ünnepségek helyszíne nem épület volt, csak egy megszentelt hely (a Meneltarma csúcsán, ahogy Sil írta), tetejében ez sem a valák tiszteletére szolgált, hanem közvetlenül Ilúvataréra.

Ez lett volna az eredeti elképzelés. De, ahogy sokszor mondtam, egy idő után (de véleményem szerint még egyértelműen a másodkor vége előtt) már nem Ilúvatar, hanem a hozzá közvetlenül kapcsolód valáknak szólt a dolog.

Erre megint csak azt tudom mondani, hogy légy szíves támaszd alá valamivel.
Azt a helyet a Meneltarmán Ilúvatarnak szentelték, soha nem tiszteltek ott a Valákat. Amikor pedig a númenoriak elfordultak a Valáktól (és ezzel együtt Ilúvatartól is), már senkit nem tiszteltek ott.

Dínchamion írta: Mellesleg, amikor elindultak a hajók Númenorból, az már annak a folyamatnak a vége volt, ami a valák ellen irányult, Ilúvatar már szóba sem került. És ugye már előtte voltak gondok (ennek egyenes előzményeképpen) ezzel a szent hellyel.

Annyi gond volt vele, hogy a királyok leszoktak az áldozat bemutatásáról, elhanyagolták a rájuk rótt feladatot. Más ezen kívül tudtommal nem volt.

Még egy dolog: a Valák Ardán éltek, elérhető közelségben. A númenoriak nagyjából tudták is, hogy hol. A lázadás a Valák ellen irányult, az ő földjüket akarták elrabolni. Mellesleg Szauron azt mesélte be a númenori királyoknak, hogy Ilúvatar nem is létezik, csak a Valák találták ki.

Több
20 éve 2 hónapja #214967 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Kérdések

Ankalimon írta: A númenori Eruhantale ünnepségek helyszíne nem épület volt, csak egy megszentelt hely (a Meneltarma csúcsán, ahogy Sil írta), tetejében ez sem a valák tiszteletére szolgált, hanem közvetlenül Ilúvataréra.

Ez lett volna az eredeti elképzelés. De, ahogy sokszor mondtam, egy idő után (de véleményem szerint még egyértelműen a másodkor vége előtt) már nem Ilúvatar, hanem a hozzá közvetlenül kapcsolód valáknak szólt a dolog.

Mellesleg, amikor elindultak a hajók Númenorból, az már annak a folyamatnak a vége volt, ami a valák ellen irányult, Ilúvatar már szóba sem került. És ugye már előtte voltak gondok (ennek egyenes előzményeképpen) ezzel a szent hellyel.

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
20 éve 2 hónapja #214602 Írta: Ankalimon

Nilraen írta: Középföldén épített valaha is bármilyen nép templomot, vagy bármilyen szentélyt annak a valának akit tiszteltek?

A válasz határozottan nem. Tolkien tudatosan és szándékosan kerülte, hogy az általa "pozitívnak" ábrázolt népek bármilyen "kultuszt" is kialakítsanak a valákhoz kapcsolódóan, hiszen ez ellentétes lett volna személyes katolikus hitével.

A númenori Eruhantale ünnepségek helyszíne nem épület volt, csak egy megszentelt hely (a Meneltarma csúcsán, ahogy Sil írta), tetejében ez sem a valák tiszteletére szolgált, hanem közvetlenül Ilúvataréra.

Nagyjából kijelenthetjük, hogy, ami Középföldén, az istenek imádásával, a vallással, templomokkal illetve egyházi jellegű kultusszal kapcsolatos az mind-mind Morgoth rontásának vagy szolgái ténykedésének eredményeként jött létre.

Több
20 éve 2 hónapja #214537 Írta: Felagund

Ben Kenobi írta: Ha jól emlékszek, úgy hitték, h Éorl lova Nahartól származik, vagy valami ilyesmi. :)

Legalábbis a rohaniak szeretik ezt mondani ;)

Több
20 éve 2 hónapja #214291 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: Kérdések

Alyr Arkhon írta: A rohaniak... nos ezt nem tudom.

Szvsz Oromet, akit ők Bémának neveztek (szóljatok, ha elírtam :oops: ).
Ha jól emlékszek, úgy hitték, h Éorl lova Nahartól származik, vagy valami ilyesmi. :)

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Több
20 éve 2 hónapja #214187 Írta: Alyr Arkhon

Sil írta:

Alyr Arkhon írta: Nem lehet tető nélküli mert a Szilmarilok szerint villám csapott az ezüstkupolájába és azóta az fekete lett.

Az a villám Szauron templomának kupolájába csapott bele. :wink:

Ja értem...
Felfogtam...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 2 hónapja #214185 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Alyr Arkhon írta: Nem lehet tető nélküli mert a Szilmarilok szerint villám csapott az ezüstkupolájába és azóta az fekete lett.

Az a villám Szauron templomának kupolájába csapott bele. :wink:

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 2 hónapja - 20 éve 2 hónapja #214184 Írta: Alyr Arkhon

Sil írta:

Alyr Arkhon írta:

Nellas írta: Én úgy emlékszem, Tolkien professzor kifejezetten a templom kifejezést használta erre a szentélyre és, hogy a teteje már fekete volt az áldozati tüzek füstjétől, és a vértől... :?

Ez stimmt, de mielőtt Szauron birtokbavette mi volt? Már akkor is templom?

Előtte semmi, mert Szauron építtette. De volt egy szentély a Menelterma tetején (nyitott, tető nélküli), amit Erunak szenteltek, más templom nem volt Númenorban. (A valák nem istenek, nem áldoznak nekik és nem imádják őket, csak tisztelik. Viszont amikor hanyatlás van, amikor nő a Sötétség, és elkezdenek félni a haláltól, nem tekintik Ilúvatar Ajándékának, akkor érdemes megfigyelni, hogy akkor felbukkannak mindenféle misztériumvallások, lásd Szauron tevékenysége Númenorban, vagy Középföldén a Fekete Númenoriak...)

Nem lehet tető nélküli mert a Szilmarilok szerint villám csapott az ezüstkupolájába és azóta az fekete lett.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.061 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére