Kérdések

Több
20 éve 1 hónapja #221267 Írta: Ardeth
Ardeth válaszolt a következő témában: Kérdések
Tolien az Elveszett Mesék I.-részében a függelékben ezt írja a Tári-Laisi szó alatt:
"Zöldlevél Legolas a Gondolin bukásában bukkan fel;gondolini tünde volt ő,s mert éjszaka is jól látott,ő vezette ki a városból a menekülőket a síkságra a sötétben.A meséhaz kapcsolt jegyzet szerint"ma is Tol Eresseában él,és az ottani eldák így nevezik:Laiqalassé.""
???
Help!

"A halál csupán a kezdet."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 1 hónapja #221235 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta: Egy gyors kérdés: Christopher Tolkien él még? :hein:

Mert egy fórumon úgy olvastam, hogy már meghalt... :oops:
:cry:

Többet sose hidd el, amit ott írnak; Christopher Tolkien certainly él.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 1 hónapja #221223 Írta: Artemisz
Artemisz válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta: Egy gyors kérdés: Chritopher Tolkien él még?

8O 8O

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 1 hónapja - 20 éve 1 hónapja #221221 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések
Egy gyors kérdés: Christopher Tolkien él még? :hein:

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 1 hónapja #221215 Írta: Lamorak

(Estel Adániel) írta: Ilyenformán vannak, akik arra hajlanak, hogy tartalmuk nem tekinthető kánonnak, legalábbis abban az értelemben, amelyben a Szilmarilok,

És persze olyanok is vannak, akik épp arra hajlanak, h a HoME valójában sokkal kanonikusabb, mint a Silmarillion, mert van kommentár, el vannak különítve a verziók, és nincsenek összeolvasztva egy 'folyamatos és összefüggő' szöveggé, mint a 1977-es Sil-ben. Ezek az érvelések szoktak amellett szólni, h újra kellene szerkeszteni a Sil-t, hiszen előjöttek a Felagund által is hivatkozott 'újabb' verziók, amelyek ezen érvelések szerint hitelesebben képviselik a 'szerzői szándékot'. Ahogy sokszor írtam már, szerintem újraszekesztett Sil nem kell, de nem is lesz; Ch egészen biztosan nem áll neki, másnak pedig biztosan nem fogja megengedni.

Egy régen dédelgetett projektem is ehhez kapcsolódik egyébként: kellene írni egy kommentárt az 1977-es Sil-szöveghez, ami nem csak értelmezésben merülne ki, hanem a HoME-ben hozzáférhetővé tett verziókat (korábbiakat/későbbieket) is figyelembe venné; egy ilyen módon szerkesztett-kommentált 1977-es szövegben nyilvánvalóvá lehetne tenni, melyik rész (bekezdés/mondat/szó) melyik szövegből-verzióból jön, melyik szerkesztői változtatás, stb. Így aztán az 1977-es szöveg is megmaradna nekünk, és a verziók jelentőségét és eltéréseit is le lehetne mérni konkrétan a kommentárban.

Lamorak
(Aristotelés)

Több
20 éve 1 hónapja #221182 Írta: Izmael
Izmael válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat! :)

"Rossz ember nincs, csak olyan, akit nem szerettek eléggé."

Több
20 éve 1 hónapja #221075 Írta: Felagund
Nah, ha ebből nem érti meg... :lol:

Mióta lettél ilyen "vonalas" Estel??? ;)

Több
20 éve 1 hónapja - 20 éve 1 hónapja #221074 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések
A "chatelést" jóváteendő egy kissé hosszabb lélegzetű hozzászólásban írtam pár dolgot - ahogy látom, mások már írtak azóta pár rövidebbet, de sebaj... :D (Felagund viszont még mindig hajlamos a chatre :x :nono: )

Nos, a Szilmarilok után az első könyv az UT volt, amelyett Christopher Tolkien szerkesztett össze apja halála után, a maradék kéziratból. Amennyire én látom, ekkor már annyival könnyebb dolga volt, hogy a Szilmarilokat némi segítséggel (Guy Kay, legalábbis az előszóban neki mond érte köszönetet) már egységes formába hozta, és a főbb egységes szövegek összeállításában már támaszkodhatott arra, ami a Szilmarilokban szerepel... így született meg az Unfinished Tales. A History of Middle-earth sorozatban viszont leginkább az vezérelte, hogy mindazt, ami a korábbi kettő kiadott műből kimaradt, ám szerepel apja kéziratai között, publikálható formába hozza. Így tehát a HoME lényegében egész tartalma J.R.R., ám Ch. szerkesztésében. ;) Ilyenformán vannak, akik arra hajlanak, hogy tartalmuk nem tekinthető kánonnak, legalábbis abban az értelemben, amelyben a Szilmarilok, de tény, hogy az is voltaképpen ugyanabból a forrásból származik; éspedig J.R.R. kézirataiból.

Az egyes részek címei, és tartalmuk megtalálható itt eredeti nyelven. (Kicsomagolni a zipeket a következő jelszóval lehet: tolkien)
Mindebből az is kiderül, hogy a Szilmarilok és a Gyűrű Ura lényegében korábbi változatai, és a Középföldével kapcsolatos egyéb gondolatok melyik kötetek tartalmát képezik... :)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
20 éve 1 hónapja #221073 Írta: Lamorak

Felagund írta: Azzal a kitétellel, hogy a HoME-ben sokszor több változat is van ugyanarra a történetre, de sokszor benne van egy "frissebb" verzió is, mint ami a Szilmarilokban van...

[size=9:35be0fyh]Üdv, Királyom! :D [/size]

Bizony, és Ch időnként reflektál is a Szil-beli munkájára, mmint elmondja a kommentárban, mit tart most már helytelen gyakorlatnak, stb. Egyébként a 'frissebb' verziók sem mindig 'jobbak', és én sokszor határozottan örültem, h nem azok kerültek bele a Szil-be.

Tévedés ne essék, ettől a Szil még tökéletesen 'hiteles' és még mindig a legfontosabb :) ahogy sok-sok helyen és előadásban mondtam már.

Lamorak
(Aristotelés)

Több
20 éve 1 hónapja #221072 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Kérdések
Izmael, a HOME sorozatot (12 kötet) Christopher szerkesztette apja hagyatékából. Az első két könyv magyarra is le van fordítva (már csak antikváriumokban van elvétve, óriási mák kell hozzá), a többit angol nyelven gond nélkül be lehet szerezni, meg lehet rendelni (pl.: Libri). Az angol Neked aligha fog gondot okozni. Érdemes elolvasni mindenképpen őket: rengeteg részletet tisztáz (jó párat meg bonyolít :wink: ).
üdv:
Alcar

Több
20 éve 1 hónapja #221069 Írta: Felagund
Azzal a kitétellel, hogy a HoME-ben sokszor több változat is van ugyanarra a történetre, de sokszor benne van egy "frissebb" verzió is, mint ami a Szilmarilokban van...

[size=9:k1a467on]Üdv, Királyom! :D [/size]

Több
20 éve 1 hónapja #221068 Írta: Lamorak

Izmael írta: Sajnos én a HoME könyvekről annyit tudok, hogy vannak, de hogy hogyan vannak és mennyire, és melyik JRR, melyik Ch, arról nem sok fogalmam van. Tehát hogy kánoni szövegnek tekinthetők-e vagy sem...

Nagyon vannak, mind a tizenketten. :)

Röviden összefoglalva: mindegyik JRR, legalábbis a szövegek, Ch a szerkesztés és kommentár. Tehát: tökéletesen kánoninak tekinthetők (persze attól függ, hogyan határozzuk meg a kánont; de sztem a HoME-ot sokkal 'kanonikusabbnak' szokták tekinteni mint a Szilmarilokat, amiben a szerkesztői beavatkozás reflektálatlan).

Lamorak
(Aristotelés)

Több
20 éve 1 hónapja - 20 éve 1 hónapja #221066 Írta: Felagund
A HoME kötetekben (szám szerint 12+1-et) Tolkien kiadatlan, a fia által megtalált, többnyira "sajtpapírra" firkantott vázlatai vannak, de találhatóak benne szép számmal 15-20 oldalas írások is. Ezt Christopher Tolkien rendszerezte, és jegyzetekkel látta el, ebből áll a HoME. Magyarul csak az 1-2. kötet jelent meg (Elveszett mesék könyve I-II.), de ez nem nagyon beszerezhető. Önálló fordítgatások is történtek (persze nem hivatalosan), de egészében a teljes HoME sorozat fordításra vár.

Megjegyzem az angol verzió papírkötéses formátumban itt-ott Magyarországon is kapható (mikor melyik, ez szerencse függvénye...)
(Én spec a Westend aluljáró szinti könyvesboltban szereztem be 2 kötetet...)

Több
20 éve 1 hónapja #221064 Írta: Izmael
Bocsánat, de a felmerült cset-téma engem is érdekel: Felagund, mi is az, ami beszerezhető és hol? Kicsit pontosabban, pls! Mit lehet róla tudni stb.

Sajnos én a HoME könyvekről annyit tudok, hogy vannak, de hogy hogyan vannak és mennyire, és melyik JRR, melyik Ch, arról nem sok fogalmam van. Tehát hogy kánoni szövegnek tekinthetők-e vagy sem...

Ilyesmik érdekelnének, ha Ulmo megengedi... :oops:

Több
20 éve 1 hónapja #221050 Írta: Estel Adániel

Ulmo írta: Felagund, Estel: csetelést kéretik befejezni! :nono:
Ez még mindig a Kérdések topic.

Szolgálati közlemény vége.

Ha ez a kérdések topik, volna egy kérdésem...
Mennyiben vagyok én érintett az úgynevezett chatelésben?
"nekem ütöttek vissza?" ;)

Több
20 éve 1 hónapja #220985 Írta: Felagund

Ulmo írta: Felagund, Estel: csetelést kéretik befejezni! :nono:

Drákói szigor, hajh... *sóhaj*

Mi csak válaszoltunk egy kérdésre!

Több
20 éve 1 hónapja #220983 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Felagund, Estel: csetelést kéretik befejezni! :nono:

Több
20 éve 1 hónapja #220971 Írta: Felagund

(Estel Adániel) írta: Na ja, de én csak a kiadott művekről beszéltem, mivel a kérdés is arra vonatkozott... :roll: ;)

Én meg közöltem, hogy mi az, ami még beszerezhető ;)

Több
20 éve 1 hónapja #220945 Írta: Estel Adániel
Na ja, de én csak a kiadott művekről beszéltem, mivel a kérdés is arra vonatkozott... :roll: ;)

Több
20 éve 1 hónapja - 20 éve 1 hónapja #220917 Írta: Felagund
És a Morgoth's Ringből az Athrabeth Finrod ah Andreth törzsszövege Czégé Dávid (Felagund ;) ) fordításában.
:D

Valamint hallottam, hogy a Peoples Of Middle-Earthből valaki lefordította a New Shadow-t...

Több
20 éve 1 hónapja #220798 Írta: Estel Adániel
Egy kis kiegészítés:
Az UT-n (Unfinished Tales - Befejezetlen Mesék) kívül, amely A Gyűrű Keresése cím alatt jelent meg magyarul, és nem tartozik a sorozat tagjai közé, a HoME-sorozat első két része, a The Book of Lost Tales I-II. is megjelent már Tandori fordításában, Az Elveszett Mesék Könyve I.-II. címmel. A többi tíz kötet lefordítása még várat magára, bár a Michael Martinez féle Középfölde életre kel c. könyvben már szerepel egy-két részlet a HoME harmadik kötetében (Lays of Beleriand) megtalálható Leithian-énekből, Ábrahám Zsófia (Mau Rauser) fordításában. ;)

Több
20 éve 1 hónapja #220762 Írta: Felagund

Izmael írta: Arra volnék kíváncsi, hogy a HoME kötetei szándékoznak-e magyarra fordulni és kiadódni valaki által a közeljövőben. Jól tudom, hogy eddig csak az UT jelent meg, igaz?

Kösssz.

Az elszántság még csak meglenne itt a társaságban (pl bennem is ;) ), de nincs nagyon kiadó, ami egy ilyen nagylélegzetű, viszont csak szűkebb vevőközönségnek szóló könyvet kiadna jelenleg...

Jelenleg... :twisted:
Dum spiro, spero!

:D

Több
20 éve 1 hónapja #220757 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Izmael írta: Arra volnék kíváncsi, hogy a HoME kötetei szándékoznak-e magyarra fordulni és kiadódni valaki által a közeljövőben. Jól tudom, hogy eddig csak az UT jelent meg, igaz?

Kösssz.

Szvsz a közeljövőben nem.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 1 hónapja #220752 Írta: Izmael
Arra volnék kíváncsi, hogy a HoME kötetei szándékoznak-e magyarra fordulni és kiadódni valaki által a közeljövőben. Jól tudom, hogy eddig csak az UT jelent meg, igaz?

Kösssz.

Több
20 éve 1 hónapja #218769 Írta: Bögyös Fredegár
Bögyös Fredegár válaszolt a következő témában: Kérdések
Ezt a dolgot úgy lehet elképzelni, hogy a gyűrűlidércek "látása" úgy változhatott meg, mint amikor valaki felhúzza az Egyet. De talán a lidérceknél ez a torzulás még erősebb lehetett.

Több
20 éve 1 hónapja #218251 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem hiszem, hogy csak asztrálsíkon látnának mivel az a tárgyak érzékelését felette nehézkessé teszi. (arról nem is beszélve, hogy a tűznek sincsenek érzelmei márpedig ezzel nincsenek jóban)

Valahogy látnak, csak nem úgy mint mi. Tolkien szerintem nem véletlenül hagyta megmagyarázatlanul a dolgot, mert még kibúvót talált volna valaki alóla és jöhetett volna a levelezés meg minden...

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 1 hónapja #218117 Írta: Bögyös Fredegár
Bocs a helyesírási hibákért... :oops: De nagyon fáradt tud lenni az ember egy kemény iskolai hét után, főleg péntek este :cry:

Több
20 éve 1 hónapja #218089 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Kérdések

Bögyös Fredegár írta: Lehet, hogy a lidércek nem látják az embert, de az érzéseiket érezhetik. Ha Éowin jött szóba, akkor rajta szemléltetem: az érzés, amit a Boszorkányúr megérezhetett, az lehetett az Éowinból áradó félelem, kétségbeesés, és talán még a gyűlölet is nagybátyja gyilkosa iránt.

Éowyn. ;)

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
20 éve 1 hónapja #218086 Írta: Bögyös Fredegár
Lehet, hogy a lidércek nem látják az embert, de az érzéseiket érezhetik. Ha Éowin jött szóba, akkor rajta szemléltetem: az érzés, amit a Boszorkányúr megérezhetett, az lehetett az Éowinból áradó félelem, kétségbeesés, és talán még a gyűlölet is nagybátyja gyilkosa iránt.

Több
20 éve 1 hónapja #217614 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések

Alyr Arkhon írta:

Artemisz (Erenya) írta:

Cruel Gorthaur írta: Sokadik olvasás után feltűnt, hogy ha a nazgulok nem látnak, csak a lovaik, akkor hogy látja a Boszorkányúr Éowynt, amikor lecsapja a buzogányával? Akkora Éowyn megölte a hátasát. [size=9:3nmtm21p]
(ez a legegyértelműbb példa) [/size]

Talán érzi a szagát...

A látás különben is igazán relatív fontosságú dolog.... gondoljátok, hogy egy LIDÉRCnek nincs valami hatodik érzék-szerű valamije?

Hogy Aragornt idézzem, lelkünk árnyékot vet lelkükbe (vagy mi) amit csak a déli nap oszalt szét, és egyéb érzékeik is vannak.

Én valahogy úgy emlékszem, hogy elmosódott árnyakként látnak minket. Valahogy azonmód ahogy mi látjuk őket (ruha nélkül), és Frodó azért látta őket amikor rajta volt a Gyűrű mert átlépett ő is az árnyékvilágba.

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.288 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére