- Köszönetek: 0
Kérdések
- Ulmo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Emberek: ahogy Alyr is mondta, több kategória is van. Erről Faramir is beszél a Gy.U.-ban Frodóéknak: vannak a nagyok, az Edánok Három Háza: Bëor, Haleth, Hador - ez utóbbinak az őse volt Marach). Vannak a közbülső népek, az Alkony Emberei (csekélyebb, szabad, nem Szauront szolgáló emberek: rohírok, beornfiak, suhatagiak stb). És vannak a Sötétség, vagy a Homály Emberei, ők Szauron szolgái (keletlakók, haradiak, khandiak, fekete númenoriak stb)
Adan: ember. Edain: a Tündebarátok Három Háza. Dun-edain: Nyugathon emberei, númenoriak. Északlakók: a rohírok, rhovanioniak, suhatagiak ősei.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Nilraen írta: Egy kérdés: Mi az az elhalványodás? Melyik Tolkien könyvben tudok erről többet olvasni?
És ez inkább egy kérés lenne: Nagyon nem vagyok tisztában Középfölde embereinek népcsoportjaival. Mármint tudom, hogy vannak a Rohírok, Gondoriak, Haradiak, stb. De vannak pl. a beoriak, marachiak, északlakók, adánok és még rengeteg ilyen nép. És hát az lenne a kérdésem, hogy ki kitől származik, ki melyik korban élt és hol, stb... Szóval ha ezt valaki leírná nekem azt nagyon megköszönném.
Az elhalványodás a tündék sorsa lett, hogy konkrétan mit jelent azt majd valami nálam tudósabb illető megmondja.
Embernépek (amennyit én tudok, aztán majd megmondják ha nem így van): Alapvetően 2 csoportra oszthatók, azok akik találkoztak és szövetségre léptek a tündékkel (asszem 3 nép volt, Beor, Haleth és Marach népe biztosan beletartozik, de hogy mások benne vannak-e azt nemtom) ők az edánok, és azok akik nem, ők a többiek. Az edánokat a tündék sikeresen belekeverték a szilmaril-ügybe, félig-meddig ki is haltak emiatt, de némileg pozitív tulajdonságaik is lettek. Magasabbak, szebbek és hosszabb életűek lettek. Végül hálából megkapták Númenort, ami később elsüllyedt, a gondoriak eredetileg és az arnori dúnadánok númenorból származtak. (dún-edain: nyugat tündebarát embere v. nyugati tündebarát ember)
A rohaniak, haradiak és a többiek mind az egyéb csoportba tartoznak.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nilraen
- Nem elérhető
És ez inkább egy kérés lenne: Nagyon nem vagyok tisztában Középfölde embereinek népcsoportjaival. Mármint tudom, hogy vannak a Rohírok, Gondoriak, Haradiak, stb. De vannak pl. a beoriak, marachiak, északlakók, adánok és még rengeteg ilyen nép. És hát az lenne a kérdésem, hogy ki kitől származik, ki melyik korban élt és hol, stb... Szóval ha ezt valaki leírná nekem azt nagyon megköszönném.
"Tolkien úgy érezte Középfölde varázsa Aragornnal együtt meghalt."
- Ellana
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Szerintetek meg lehet fogalmazni, mi a jo, es mi a rossz? Szerintem ez igencsak relativ. Pl. a tundeknek (es az embereknek) rossz volt, hogy Melkor megteremtette az orkokat, de Melkornak maganak meg jo. Szoval szvsz azert nem lehet tokeletes vilagot alkotni, mert mindenkinek mas a tokeletes.
Es hogy a jo meg a rossz nem letezhet egymas nelkul? Szerintem nagyon igaz ez. Ez is abbol fakad, hogy mindenkinek mast jelent ez a ket fogalom. Ami az egyiknek jo, az a masiknak rossz. Ezalatal nem irthato ki egyik sem teljesen.
"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- _Neo
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
A Szürke Zarándok írta: Ezekkel nem teljesen értek egyet. Szerintem a rossz nem tud a jó nélkül létezni, de a jó igenis tud. A Végső Csata után fog is.
Rossz nem letezhet Jo enlkul es forditva. Nem lenne viszonyitasi alap. Yin es Yang, tudod...
"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Ringbearer
- Nem elérhető
"Be the change you want to see." Gandhi
- Ulmo
- Nem elérhető
Ringbearer írta:
mért nem?amanibhavam írta: egyik sem létezhet a másik nélkül
mért nem létezhet egy olyan világ, ahol csak a jó van?
Illúvatar nem volt képes egy ilyennek a megteremtésére?
Vagy mert ő maga is magában hordozza mindkettőt?
Mert egyvalami önmagában nem teremthet egyensúlyt.
Ilúvatar "mindenek atyja" magában hordozza ezt is, azt is. De ez már inkább a filozófia topicba tartozik.
- Ringbearer
- Nem elérhető
mért nem?amanibhavam írta: egyik sem létezhet a másik nélkül
mért nem létezhet egy olyan világ, ahol csak a jó van?
Illúvatar nem volt képes egy ilyennek a megteremtésére?
Vagy mert ő maga is magában hordozza mindkettőt?
"Be the change you want to see." Gandhi
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- Ulmo
- Nem elérhető
Nimrocco mirimafea írta: Ilúvatar tökéletes világot akart teremteni,amiben semmi rossz nincs,csak szép és jó.De akkor,h lehet az,h a gondolatában voltak sötét dolgok(azaz Melkor)?
Senki nem mondta, hogy Ilúvatar világa tökéletes, és hogy csak jó van benne. Másrészt Melkor sem indult gonosznak. Az önzés, a mások feletti uralom vágya, a sok magányos vándorlás tette gonosszá.
Emellett Ilúvatar mondja is Melkornak, hogy "meglátod, minden műved illeszkedik az én alkotásomba" (nem szószerinti idézet!) Tehát Melkor/Morgoth gonoszsága bőven belefér Ilúvatar világába.
- Nimrocco mirimafea
- Nem elérhető
- Ulmo
- Nem elérhető
Ilúvatar Gyermeke írta: Már régóta foglalkoztat a kérdés: A Gyűrűk Urának első 11 fejezetét Réz Ádám fordította, a többit Göncz Árpád. Mi történt Réz Ádámmal közben? Esetleg meghalt?
Ha tudtok valamit erről, légyszí'...
Igen, sajnos meghalt . Amennyire én tudom, már súlyos beteg volt, amikor Göncz Árpád átvette a fordítást.
- Ilúvatar Gyermeke
- Nem elérhető
Ha tudtok valamit erről, légyszí'...
There is no reality. Only perception.
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Mellesleg: a tündék se "örökéletűek" Arda pusztulásával ők is eltávoznak...
- Ellana
- Nem elérhető
- Ulmo
- Nem elérhető
Suhifarok írta: Thranduil feleségéről tudunk valamit (HOME, meg egyéb nyalánkságok), vagy teljes homály? A nevét legalább?
Sajna teljes a homály Thranduil (a.k.a Tündekirály) feleségéről, Legolas anyjáról semmi info nincs.
A család leírása nagyon hiányos, Thranduilnak is csak az apja ismert a Gyűrű Kereséséből: Oropher, ő vezette a Zölderdő tündéit a Dagorladi csatában.
- Suhifarok
- Nem elérhető
- Rohin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Ilúvatar Gyermeke írta:
Rohin írta:
Ilúvatar Gyermeke írta: Tudom, hogy már egyszer Sil beírta, de elfelejtettem, melyik topicban keressem... Hol vannak Tolkien levelei a Neten?
Előre is köszi!
itt: www.tolkien.ru/texts/eng/
HANNON LE!!!
szivesen.
Eagyébként a jelszó a kicsomagoláshoz: tolkien
- Az énekesmadár.
- Úgy ám. A rigó.
- Ilúvatar Gyermeke
- Nem elérhető
Rohin írta:
Ilúvatar Gyermeke írta: Tudom, hogy már egyszer Sil beírta, de elfelejtettem, melyik topicban keressem... Hol vannak Tolkien levelei a Neten?
Előre is köszi!
HANNON LE!!!
- Rohin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Előre is köszi!
- Az énekesmadár.
- Úgy ám. A rigó.
- Ilúvatar Gyermeke
- Nem elérhető
Előre is köszi!
- gilloth
- Látogató
Mornambar
Elküldve: V Júl 25, 2004 4:15 pm
-Akkor megvárom a Tábor végit...
Elküldve: V Júl 25, 2004 2:45 pm Hozzászólás tárgya: Előzmény: #209597
Mornambar írta:
Hogy lett a Boszorkányúrból Murazor?
az oldal szerint, El-Murazor a neve ami Fekete Herceget jelent, (nem tom milyen nyelven????) de születésekor a Tindomul nevet kapta (=Szürkület,alkony, homály fia, quenyául).
Ezek a mesék megvannak magyarul is?
Nem tudom. Kérdezz olyant, aki mélyebben ismeri a forrásokat...
megkísérelhetem a fordítását.. de azt hiszem, van aki ezt gyorsabban és pontosabban meg tudja tenni...
Ha még nem tette meg, kérhetnénk segítséget?
Ha kotnyeles voltam, akkor sajnálom, és kérem törölni!
Előre is hantale le!
- Ben
- Nem elérhető
- Cerebrum
- Nem elérhető
- Ben
- Nem elérhető
Igen. Királyok Kapuja, vagy Gondor Kapuja.Cerebrum írta: Mondjátok csak, a Két torony egyik versikéjében ("Királyok Kapujától az Északi Szél fut sok dúlt zuhatagon át...") szereplő Királyok Kapuja, az az Argonath?
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Cerebrum
- Nem elérhető
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Namarie
- Nem elérhető
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.