Frodó
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
''Nem látja az a csillagot,
ki először nem veszi észre,
hogy ezüstből van mindahány,
s váratlanul lángba borul tán
mint virág - egy ősi dal hallatán...''
(Mythopoeia)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nyulhopsz!
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
A nehéz kérdés az inkább az hogy: Tolkien miért nem akarta hogy megnősüljön?
És Frodó olyan kis zárkózott lett! Hogy szerethet így belé bárki is, ha egyszer nem is ismeri?
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Sesy
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
~ hallom a hangodat, érzem az illatod, alattam hintaló, ölemben csillagok ~
- Dez
- Nem elérhető
Mikor először olvastam, végig reménykedtem benne, hogy végül letelepedik újra a Megyében. Nagyon megérdemelte volna! De a régi időket nem lehetett visszahozni, és akárcsak a régi gimnáziumi osztálytársak mindenki (a 4 hobbit) a maga útját kezdte járni. Én nem találtam magyarázatot arra, miért nem lett felesége és gyerekei. Hiszen a többiek is túltették magukat ezeken az óriási, kiállt megpróbáltatásokon. Így hobbit-énje szerint hamar meggyógyult volna a lelke. De a tünde-énje sem ad magyarázatot, hiszen a tündéknek is vannak gyerekeik annak ellenére, hogy - tisztelet a kivételnek - az elveszett múltat siratják.
(Bocs a zavaros mondatokért, azért remélem kiderül, mit akartam leírni...)
Örömöm, mosolyom nekem már nincsen,
elárvultam nélküled, Drága Kincsem!
- Gandalf
- Nem elérhető
''Nem látja az a csillagot,
ki először nem veszi észre,
hogy ezüstből van mindahány,
s váratlanul lángba borul tán
mint virág - egy ősi dal hallatán...''
(Mythopoeia)
- Sesy
- Nem elérhető
- Sesy
- Nem elérhető
"...Ott aztán azt mondták, nem nősült meg. Ezt különösnek találtam, bár sejtettem az okát. A legtöbb hobbit szerint azért, mert korán magára hagyták, és most a maga ura akar lenni. De én tudtam, hogy nem az az igazi ok. Rájöttem, hogy továbbra is >>szabad<< szeretett volna maradni, persze számára sem volt világos miért: nem tudta, vagy egyszerűen csak félt végig gondolni. Mindenesetre független akart lenni, ha majdeljön az alkalom, ott hagyja a Megyét. Tán a bátorsáfot gyűjtötte: emlékszem, mint zaklatott folyton, hogy beszéljek azokról a hobbitokról, akik állitásuk szerint el-elhagyták a Megyét."
Vagyis, ha felesége lett volna, akkor nem kószálhatott volna el messze az otthonától, és talán az utra sem vállalkozhatott volna, hiszen nem volt független?
aman, rendben, majd valamikor elolvasom, ha lesz időm. Ez nem Frodóra vonatkozik, de mivel annyira hasonlított Bilbóra, rá si vonatkozhat:
"...Ott aztán azt mondták, nem nősült meg. Ezt különösnek találtam, bár sejtettem az okát. A legtöbb hobbit szerint azért, mert korán magára hagyták, és most a maga ura akar lenni. De én tudtam, hogy nem az az igazi ok. Rájöttem, hogy továbbra is >>szabad<< szeretett volna maradni, persze számára sem volt világos miért: nem tudta, vagy egyszerűen csak félt végig gondolni. Mindenesetre független akart lenni, ha majdeljön az alkalom, ott hagyja a Megyét. Tán a bátorsáfot gyűjtötte: emlékszem, mint zaklatott folyton, hogy beszéljek azokról a hobbitokról, akik állitásuk szerint el-elhagyták a Megyét."
Vagyis, ha felesége lett volna, akkor nem kószálhatott volna el messze az otthonától, és talán az utra sem vállalkozhatott volna, hiszen nem volt független?
aman, rendben, majd valamikor elolvasom, ha lesz időm.
- amanibhavam
- Nem elérhető
Sesy Olórea írta: Nos, egy idézet:
"És akkor azt érezte, mint álmában, annak idején, Bombadil házában, hogy a szürke esőfüggöny ezüstös fátyollá válik és felgördül, és fehér partot látott, azon tul nagy tágas zöld mezőt a felragyogó napsütésben."
Én ebből azt a következtetést vonom le - lehet, hogy hibásan, de nem kell megkövezni érte -, hogy Valinorban vannak erdők, mezők, szóval olyan tájak, mint Középföldén, csak sokkal szebbek, és mentesek a betegségektől (csak egy hátrány: nincs Mallorn fa).
Szóval, szerintem vannak ilyen tájak, ahol fantasztikus lehet egyszerűen kószálni, és nem lehet az utakat kitaposottnak és unalmasnak látni. Szóval az én véleményem az, hogy voltak ilyen helyek, ahol Frodó kóborolhatott, hiszen azt szerette. És ha ez valamiféle Mennyország, akkor miért ne tehetné mindenki azt, amit a legjobban szeret? A lényeg, hogy teljes lelki megnyugvást leljen, és kipihenje a fáradalmait, és a Középföldén szerzett sebeket. (Amugy nem tudom, de Valinor kivan dolgozva, pl. a Szilmarilokban? Vagy Tolkien ezt is az olvasó fantáziájára bízta?).
Amugy, kicsit idevág, de ezt a képet muszáj megnéznetek, ez gyönyörű .
Ha Valinor megközelítőleg ennyire gyönyörű volt, ott Frodó szerintem rögtön lelki békét lelt.[/url]
love is the shadow that ripens the wine
- Sesy
- Nem elérhető
"És akkor azt érezte, mint álmában, annak idején, Bombadil házában, hogy a szürke esőfüggöny ezüstös fátyollá válik és felgördül, és fehér partot látott, azon tul nagy tágas zöld mezőt a felragyogó napsütésben."
Én ebből azt a következtetést vonom le - lehet, hogy hibásan, de nem kell megkövezni érte -, hogy Valinorban vannak erdők, mezők, szóval olyan tájak, mint Középföldén, csak sokkal szebbek, és mentesek a betegségektől (csak egy hátrány: nincs Mallorn fa).
Szóval, szerintem vannak ilyen tájak, ahol fantasztikus lehet egyszerűen kószálni, és nem lehet az utakat kitaposottnak és unalmasnak látni. Szóval az én véleményem az, hogy voltak ilyen helyek, ahol Frodó kóborolhatott, hiszen azt szerette. És ha ez valamiféle Mennyország, akkor miért ne tehetné mindenki azt, amit a legjobban szeret? A lényeg, hogy teljes lelki megnyugvást leljen, és kipihenje a fáradalmait, és a Középföldén szerzett sebeket. (Amugy nem tudom, de Valinor kivan dolgozva, pl. a Szilmarilokban? Vagy Tolkien ezt is az olvasó fantáziájára bízta?).
Amugy, kicsit idevág, de ezt a képet muszáj megnéznetek, ez gyönyörű .
Ha Valinor megközelítőleg ennyire gyönyörű volt, ott Frodó szerintem rögtön lelki békét lelt.[/url]
- Elanor
- Nem elérhető
Sztem ott mindnki megtalálhatja azt ami őt érdekli, őt teszi boldoggá...
I feel complete when I feel sick inside
- Sesy
- Nem elérhető
Lehet, hogy a Másodszülötteknek a halandóság az ajándék, de szerintem annak semmi értelme nem lett volna, ha Frodó betegen hal meg, akkor sem, ha előtte járt Valinorban.
- Isilme
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Namárie tenn' enomentielva!
Isilme
- Elanor
- Nem elérhető
Ehhez hozzá kell tennem, hogy valószínűleg nem is a Megye változott meg, hanem inkább Frodó nézőpontja az őt körülvevő világról!
Ebből az következeik, hogy Frodó nem tudott volna boldog lenni a Megyében.
Ezzel szemben Valinor (legalábbis az én szememben) olyan, mint valamiféle Mennyország: itt csak boldog tud lenni egy ember (hobbit, vagy tünde ). Persze lehet, hogy nem teljes mértékben, egész életet alatt boldog, inkább elégedett, belenyugvó, békés, stb....
- Isilme
- Nem elérhető
Inkább arra, hogy Valinor vagy Megye jelentené-e neki at igazi boldogságot... Persze Valinor valóban Édenkert-gyönyörű lehet, és ráadásul Frodóban van egy nagy adag tünde-jellem, de hobbit énje nem lett volna boldogabb a Megyében, amiért -bár nem csak ezért- vállalta az Utat?...
Persze, ha nem nekem válaszoltál, az más...
De ez most már nagyon érdekel! (Tehát: Megye vagy Valinor?)
Isilme
- amanibhavam
- Nem elérhető
ÉSzAH írta: Frodó ajándékul nyerte volna el a halhatatlanságot a valáktól? Nem hiszem. Hiszen a Szilmarilokban külön kiemelik: a halandóság a valák ajándéka a másodszülöttek - Középfölde minden halandó lénye - számára. Nem tudom megitélni, hogy Frodó halhatatlan lett-e Valinorban. Szerintem már maga a lehetőség is ajándék, hogy megláthatta. Az olyan, mint ha valamelyik embernek megadatna, hogy meglássa az Édenkertet. A kérdés az, hogy vajon az Édenkertben való élet magával hozza-e a halhatatlanságot? Vagy a halandó halandó marad, a halhatatlan pedig halhatatlan ott is?
szerintem a halandóság Ilúvatar ajándéka az Embereknek - a Valáknak nem volt kezük benne, hiszen ők nem hallották Ilúvatarnak ezt a dallamát
- Isilme
- Nem elérhető
De most elbizonytalanodtam. Talán az igazi mégis a Megye lett volna neki?...
Isilme
- zsoffija
- Nem elérhető
- ÉSzAH
- Nem elérhető
ÉSzAH
"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/
- Tameri
- Nem elérhető
Talán nem is szabad előre ismernie a végeredményt hiszen ez biztosan befolyásolta volna.
Elrond mondja valahol a jövőről: és minek ismerni addig valamit, amíg nincs itt az ideje (még egy tündének is elégcsak annyira előre látni, ami közvetlenül rátartozik... szerintem)
... A gyűrű szerintem "kézzel-lábbal" tiltakozott volna Bilbo személye ellen, ő aztán végképp nem szolgálja a céljait. Én a gyűrű helyében valami orkot választottam volna (így gyorsan Szauronhoz juthatott volna)
- Áfonya
- Nem elérhető
Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
- Dez
- Nem elérhető
Frodó: A Gyűrűháború története c. munkájából idézet, mikor a koronázás után Minas Tirithben beszélgettek:
"Gimli... Gandalfra függesztve tekintetét, így folytatta:
_ Vajon ki fonta ezt a hálót? Azt hiszem, erre még nem is gondoltam eddig. Mindent előre kiterveltél, Gandalf? Ha nem, akkor miért vezetted Tölgyfapajzsos Thorint egy kevés jóval kecsegető útra? Felkutatni a Gyűrűt, elrejteni valahol a messzi nyugaton, majd kiválasztani a Gyűrűhordozót...valld be, ugye ez volt a célod?
..."
Gandalf:
"- Magam sem tudom. Ugyancsak megváltoztam azóta, és Középfölde sorsa semnyomaszt már. Akkoriban neked is olyasféle válaszokat adtam volna, mint Frodónak a múlt év tavaszán. ... Azon a nagyon távoli napon annyit mondtam egy ijedt hobbitnak: Bilbó dolga az volt, mert nem lehetett másként, hogy rátaláljon a Gyűrűre, így a tiéd az, hogy elvidd. S hozzátehettem volna: az enyém pedig az, hogy a segítségemmel mindketten eljussatok eddig.... Ám az, hogy mit sejtettem belül, s miről tudtam, mielőtt e szürke partokra léptem volna - mindez nem ide tartozik."
- Áfonya
- Nem elérhető
Abban, hogy a Gyűrű Frodóhoz került, szerintem csak és kizárólag a Gyűrűnek volt szerepe. Gandalf nem biztos benne, hogy az a gyűrű az Egy. Még Frodónál sem tudja biztosan, Bilbónál meg végképp nem. Az lehet, hogy megérezte, hogy Bilbót kell választania, kimozdítania otthonról a törp-kincs megtalálása érdekében, de szerintem a Gyűrűről ő sem tudott. Még Gandalf sem láthat mindent előre - a jövő állandóan mozgásban van... (Jaaaa, oppá, az már másik mese )
Középfölde dolgaiba nem sűrűn avatkoznak be külső erők - sem a valák, sem Illúvatar. Egyetlen "külső" erő létezhet szerintem, és ez a sors.
Minden szereplőnek láthatólag megvan a maga sorsa - bár kérdés, hogy ezt mennyire tudják befolyásolni, vagy tudják-e egyáltalán? Nem tudom, sikerült-e valakinek elkerülnie a sorsát a történet folyamán...?
Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
- Dez
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- Elanor
- Nem elérhető
De ennek ellenére sztem ezt egy tünde sem értené meg jobban. De, ha választani kéne, akkor tényleg inkább egy tünde lány állna hozzá közelebb, mint egy hobbit.
Sztem egyébként ez így volt jó, hogy nem nősült meg, hisz amúgy is elhajózott, és ott kellet volna hagynia... de sztem nem is merült fel benne soha, hogy megnősülhetne, egyszerűen ez nem szerepelt abban a képben, amit a lehetséges jövőjéről kialakított...
- Sesy
- Nem elérhető
Más: Frodó és a nők.
Erről már irtam. Szerintem a jelleméhez - mint ahogy Bilbóéhez sem - nem illettek a hobbit-lányok. Inkább a tünde jelleműek.
- Isilme
- Nem elérhető
Még régebben felmerült egy nemigazán megválalaszolt kérdés, ami arra utalt, hogy Frodó csak a GY miatt nem nősült meg? És milyen nő illene hozzá?
Isilme
- Gandalf
- Nem elérhető
Még olyankor is van remény, amikor úgy tűnik, hogy minden elveszett!!!
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Tameri
- Nem elérhető
... a másik ami felmerült, hogy vajon felsőbb erő beavatkozott-e Középfölde dolgaiba? valaki igenis beavatkozott, ahogy Gandalf mondotta, nem véletlen, hogy a Gyűrű Bilbohoz majd Frodohoz került, más erők is munkálkodnak (ez a mondat egyébként nagyon jó érzéssel töltött el, olyan megnyugtató )
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.