- Köszönetek: 0
Tolkien tanulmányok
- Cueddo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
én csak Ancalimon mitológia-vallás-előadására jutottam be + a kerekasztalra, de mindkettő rendkívül tartalmas volt, és egy csomó új gondolatot kaptam tőlük.
egy kis kritika: nagyon nem tetszett, hogy többen is próbálkoztak azzal, hogy ráhúzzák ezt a "második-világháború-allegória" kényszerzubbonyt a Gyűrűk Urára. A jobb oldalon ülő pszichológusnő szerintem alapjaiban véve nem volt tisztában a mű jelentőségével (pl. az eszképizmusos hozzászólása miatt gondolom ezt), és Réz András is figyelmen kívül hagyott bizonyos jelentésrétegeket [size=9:237ikdd3](nem akarok nagyon belemenni, mert már nem emlékszem pontosan a részletekre)[/size], természetesen a filmes és irodalomtörténeti oldalról nagyon jókat mondott. Nekem (véleményét és hozzáértését tekintve, Lamorakon kívül persze) a Kincskereső főszerkesztője volt a legszimpatikusabb, a nevére sajnos nem emlékszem.
Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.
(Dylan Thomas)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Lamorak
- Nem elérhető
Cueddo írta:
Lamorak: a konferencián biztos ott leszek - de meddig kell leadni a vázlatot? (a nov15-öt már lekéstem...) mert jan17-ig sok-sok vizsgám van, és nem lesz rá id?m.
Jézusom, akkor miért nem szóltál eddig? Sürgősen küldj egy mailt vagy egy privit azzal, hogy milyen témáról akarsz beszélni (minél pontosabban, amint tudod, írd meg az absztraktot!) és hogy intézményileg hol vagy és mi vagy (intézmény, szak, évf., ilyenek)-- hogy be tudjalak tenni a listába és besorolni a szintek és témák szerinti szekciókba. Minél gyorsabban kérem mindezeket; mert igaz, hogy a jelentkezés formálisan lezárult, de ez úgyis csak előzetes volt, ahhoz, hogy helyet és időt fel tudjunk mérni, és senkit nem akarok kizárni, pláne a Tolkien.hu-sokat nem. Egyébként a konferencia-szervezés állapotáról még ma írok az MTT topicba egy beszámolót, onnan lehet majd tájékozódni.
És ne felejtsd el, hogy 20 perces (szigorúan betartatott!) előadásban gondolkodj. Nagyon örülök, hogy jössz; szükség van az elméleti beállítottságú előadásokra.
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Cueddo
- Nem elérhető
Lamorak: a konferencián biztos ott leszek - de meddig kell leadni a vázlatot? (a nov15-öt már lekéstem...) mert jan17-ig sok-sok vizsgám van, és nem lesz rá időm.
Már az is biztatás, hogy nem vontad kétségbe Egyébként ez nem az Eliot-féle hagyomány. Meggyőződésem, hogy Yeats is ugyanarról az igazságról beszél, mint Tolkien - a történelem előttiről, az isteniről.
(Dylan Thomas)
- Lamorak
- Nem elérhető
Cueddo írta:
Most készülök a Bevezetés az irodalomtudományba cím? tantárgy vizsgájára, és el kellett olvasnom Yeats The symbolism of poetry cím? írását, ami mellesleg rendkívüli módon tetszett: szerintem nagyon-nagyon sokban egyezik Tolkien szemléletével.
Lamorak: nagyon merész a párhuzam?
Nem tudom-- sosem olvastam Yeats-nek ezt az írását (túl sok másikat sem... bár kicsit szégyellem bevallani, dehát így van). Ez az Eliot-féle hagyomány? Könnyen lehet egyébként, hogy a hagyományhoz és a költészethez való yeats-i viszonyulás mutat Tolkiennel hasonlóságot-- dolgozd ki, és írd meg. Tényleg, te nem akarsz jönni a konferenciára?
(Bev. az irod. tud.-ba: kinél?)
Lamorak
(Aristotelés)
- Cueddo
- Nem elérhető
Most készülök a Bevezetés az irodalomtudományba című tantárgy vizsgájára, és el kellett olvasnom Yeats The symbolism of poetry című írását, ami mellesleg rendkívüli módon tetszett: szerintem nagyon-nagyon sokban egyezik Tolkien szemléletével.
Lamorak: nagyon merész a párhuzam?
(Dylan Thomas)
- Léli
- Nem elérhető
Bocsika, ez nem a legutóbi témához fog kapcsolódni, de azt hiszem, leginkább ide való.
Szóval, korábban említettem, hogy szeretnék Aragornról egy jellem-változási "elemzést" írni [size=9:14ucvud4](pfúj de csúnya volt)[/size]. Csakhogy foggalmam sincs, hogy egy ilyen hogy néz ki. Tudna valaki nekem adni egy bármilyen jellem-elemzést (magyarul)? Nem fontos, hogy GyU-s legyen, csakhogy mégis mien szempontok vannak.
Előre is köszi
Léli
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Lamorak
- Nem elérhető
A Magyar Tolkien Társaság, a Szegedi Tudományegyetem Angol-amerikai Intézete és a Szegedi Akadémiai Bizottság Modern Filológiai Munkabizottsága 2003. februárjának elején, Szegeden rendezi az első magyarországi tudományos konferenciát J.R.R. Tolkien műveiről.
A konferencia címe: 'J.R.R. Tolkien a tudományterületek között: párhuzamok, szövegek, használatok.'
A szervezőbizottság előadók jelentkezését várja a magyar felsőoktatás lehetőség szerint legszélesebb rétegéből (egyetemi hallgatók és doktorandusz hallgatók, ill. oktatók) és a releváns területek (irodalom, nyelvészet, médiatudomány, történettudomány, szociológia, filozófia, teológia, pszichológia, stb.) bármelyikének művelői közül.
A konferencia hangsúlyozottan interdiszciplináris jellegű, és a szervezők szándéka szerint arra tesz kísérletet, hogy Tolkien munkáját és szövegeit a tudományterületek diskurzusainak metszéspontjain helyezze el, ezzel alakítva Magyarországon a szerző tudományos recepcióját és feltárva ezen szövegek kivételes gazdagságát és központi jelentőségét, nem csak a populáris kultúra szférájában betöltött szerepük nyomán, hanem az irodalmi szövegek és tudományos-elméleti megfontolások összekapcsolódásának tekintetében is.
A szervezőbizottság ezúton hívja fel az érdeklődőket tervezett előadások benyújtására. Kérjük, hogy javasolt (20 perces) előadásának 250-300 szavas kivonatát juttassa el Nagy Gergelyhez (Magyar Tolkien Társaság-SZTE Angol-amerikai Intézet)
2002. november 15-ig, postán (Nagy Gergely, Angol-amerikai Intézet, Szegedi Tudományegyetem, Szeged, Egyetem u. 2., 6722)
vagy e-mailen ( lamorak@mars.arts.u-szeged.hu ).
További információért kérjük, írjon a fentebbi e-mail-címre, vagy hívja a 20-588-5863-as telefonszámon Nagy Gergelyt.
A konferencia anyagából születik majd reményeink szerint az első magyar Tolkien-tanulmánykötet.
Tart a megkeresendő intézmények elérhetőségeinek keresése és a felhívás postázása (e-mailen és rendes postán is).
Lamorak
(Aristotelés)
- Gandalf
- Nem elérhető
Szerintem a LEP meghívót külön kéne elküldeni.
- amanibhavam
- Nem elérhető
LEP: Long Expected Party
love is the shadow that ripens the wine
- Gandalf
- Nem elérhető
Egyébként találtam még valakit, akit feltétlenül meg kéne hívnunk a Fordítói Konferenciára:
S. Avarosy Éva, A Gy.U. fordításának egybevetője az eredeti szöveggel. nevét csak az 1981-es kiadásban tüntetik fel, a többiből kihagyták m(ahogyan Göncz előszavát is a fordításról...)
- Dínchamion
- Nem elérhető
A 111. születésnap topicban (meg a Közgyűlésen) felmerült ugye, hogy hívjuk meg a kiadókat is a rendezvényre. Namármost lehet nekik küldeni valamiféle megkeresést (kimondottan a LEP-re vonatkozólag)? Vagy a már elküldött levelekben szó van erről?
Üdv:
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Lamorak
- Nem elérhető
Gandalf írta: A Ciceró Kiadó emiljére ráakadtam: cicero@axelero.hu
A Merényinek nincs tudtommal emilje, de van postacíme: Bp. VI: Váci út 1-3. és telefonja: 129-1295, 06-20 463-026. Ez utóbbi adatok nem túl frissek, s nem tudom, élnek-e még...
Köszönöm a címet, írtam a Cicero-nak.
A Merényi postacíme viszont titokzatos, mivel pontosan ez a címe a Fátum-Ars kiadónak is (akikkel együtt a Merényi dolgozott, és akiktől az erre a címre küldött megkeresés visszajött vmilyen címzett-probléma miatt, ahogy Gumipók tájékoztatott). Talán a Fátum-Ars (egy Fátum-Ars--Merényi fázison keresztül) teljesen átalakult Merényivé?
A Gondolathoz és az Árkédiához továbbra sincs kontakt, még egy cím sem.
Sorel: köszönöm a bizalmat, én magam is nagyon szeretném, ha lenne most időm leülni és néhány hónap nyugis kutatóidővel megírni egy kisebb Tolkien-alapkönyvet magyarul, vagy nekiugrani Shippey-nek (és ebből látszik nyilván a rutinos fordítóknak, milyen naivan is állok hozzá az igényelt idő tekintetében...)-- de sajnos nincs. Nem lehetetlen, hogy a magyar könyv valamilyen formában fog haladni a második félévtől kezdve, ha Amerikában leszek szép nyugodtan kutatni... bár akkor meg a doktorimat kellene írnom. Valami lesz.
Angelina: az InterCom-ot mint Magyar Tolkien Társaság keressük meg, így talán van egy kis esélyünk. De nagyon jól tudjuk, hogy eleve kell egy kapcsolat, és egészen konkrét tervekkel és ajánlatokkal kell előállnunk. Folyik a munka, és egyébként minden segítséget, így a tiédet is a szinkronstúdiós kapcsolattal, nagyon nagy örömmel veszünk.
Lamorak
(Aristotelés)
- angelina
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
hogyha meg mindig esedekes a dolog,hogy szeretnetek atnezni a magyar szoveget,mielott meg leforgatnak,talan tudnek segiteni!az Intercomot en a helyetekben elfelejtenem(akarhany levelet,emailt kuldtem,kerdeztem,megcsak nemis reagaltak;szerintem el sem olvastak... ),igy a szinkronstudioval,vagy Pataricza Eszterrel kene kapcsolatba lepni(inkabb a studioval!).es mivel en szinkronizalast tanulok,vannak ismerettsegeim es nagyon valoszinu,hogy el tudnam erni oket!szoval ha ez jo lenne,szoljatok!!!!
'a prayer for the wild heart,kept in cage'
- Gandalf
- Nem elérhető
A Tolkien Világa - Középfölde Festményei (Holló és TSA.) fordításai (az idézeteket kivéve) Szabó Olimpia.
És itt van egy igen fontos linkgyűjtemény( ) :
konyv.lap.hu/
- Cicaful
- Nem elérhető
Ma tudtam csak érdemileg konzultálni a tipográfia tanárommal (aki az Európa könyvkiadónál volt vezető tipográfus és még mindig dolgozgat nekik) a fordítói ügy, ill a levél kapcsán - amit már elküldtetek.
Azt mondta, hogy a levelet már biztos megkapták, és hogy valószínűleg reagálni is fognak rá. Ám azt is mondta, hogy szerinte jó lenne megkeresni - személyesen vagy telefonon - Osztovics Leventét (ő a felelős kiadó) - és azt mondta, hogy ő volt az aki annak idején "felfedezte" a GYU-t és kezdeményezte a lefordítását. Ezen kívül állítólag neves anglisztikus és amerikanisztikus, aki akár érdemben is tudna beszélné a tolkieni fordításokról.
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Sorel
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
A Merényinek nincs tudtommal emilje, de van postacíme: Bp. VI: Váci út 1-3. és telefonja: 129-1295, 06-20 463-026. Ez utóbbi adatok nem túl frissek, s nem tudom, élnek-e még...
- Minerva
- Nem elérhető
"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"
- Melian-fantagroo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
/bocs az OFF-ért, de úgy gondoltam, hogy még ehhez a topichoz kapcsolódik leginkább a Tma/
"Nehéz az út,
de célba visz.
S nehéz pályán
szép küzdeni!"
- Gandalf
- Nem elérhető
Apropó, Hobbit! Ulmonak is ott a helye a konferencián! És kihagytam még Pataricza Esztert, aki a filmeket fordítja! Őt is nagyon fontos lenne elérni, hogy a következő részekben már ne legyen félrefordítás! Ha jól emlékszem, neki is írtunk már valamikor valamit. Az ő címére is küldjünk értesítőt! Vagy az InterComon keresztül? Bár őket nem szívesen vonnám be a fordítói konferenciába. A többiek biztos kaptak már értesítést?
Tehát: Nem tudja valaki a festményes könyvek fordítóit?
- Dínchamion
- Nem elérhető
Lamorak írta: Dín: rövidesen meg fogom írni a konferencia-felhívást-- ez azt jelenti, hogy a hétvégén Ezután szétküldöm mindenfelé az országban, és írok Bókaynak is (meg neked is, hogy írtam neki). Szerintem nem kell nagyon puccos plakát: csinálok egy egyszerű Word-os felhívást, a tetejére odateszem az MTT logot, és azt majd lehet nyomtatni-nagyítani-másolni, és persze kirakni midnenfelé.
Oké, rendben!
Volt szó egy tanulmánykötetről, és azt hiszem, függetlenül a februári konferenciától... Ez lesz, vagy egybeolvadt a konf. anyagából készülő kötettel, netán mindenki, aki jelezte az érdeklődését, ott is elő fog adni?
Lamorak írta: Ebből is látszik, hogy el kell kezdeni magyarul írni-- szerintem ha valaki írna egy (akár kisebb, bevezető jellegű) magyar Tolkien-monográfiát (olyat, mint ami a Harry Potterről jelent meg az Osiris Zsebkönyvtárban tavaly), viszonylag könnyen lehetne kiadót találni rá.
Szerintem te vagy itt kompetens ebben a témában... Legalábbis az a véleményem, hogy ez a feladat rád fog hárulni, amíg mi többiek fel nem növünk a dologhoz...
Üdv:
Dín
- Lamorak
- Nem elérhető
Gandalf írta: Göncz Árpád, Tandori Dezső, Réz Ádám, Gálvölgyi Judit, Vándor Judit, Békési József, Tótfalusi István, Szobotka Tibor, Németh Anikó, Szántó Judit, Koltai Gábor, Szántai Zsolt, Koncz Éva, Lacza Katalin
Utóbbi kettő mit fordított (mert VZ listáján nincsenek rajta)? Szobotka és Réz meghaltak, Tandori, Gálvölgyi, Vándor, Békési, Tótfalusi, Németh, Szántó, Koltai, Szántai emlékezetem szerint kaptak megkeresést a kiadókon keresztül (és még nem válaszoltak tudtommal). Göncz Árpáddal kapcsolatban vagyunk, ő is kapott beszámolót és egyben megkeresést ezügyben.
Gandalf írta: A kiadók: Móra, Ciceró, Gondolat, Európa, Fátum-Ars, Szukits, Merényi, Holló és Társa
+ Árkádia (a Szilmarilok első kiadása). Nincs kontakt a Ciceróhoz, Gondolathoz, és a Merényihez.
Léli: sajnos magyar nyelven csak nagyon keveset tudok ajánlani (de: nézd meg a szekundér bibliográfiát, mindjárt átküldöm mailen, mivel tudtommal most nincs fenn VZ-n). 1. Göncz Árpád rövid utószava a GyU-hoz, ami a Gyaluforgács c. kötetében is megtalálható; egy viszonylag hosszú, viszonylag nem ide tartozó, ésviszonylag rossz cikk Sárközy Bence barátomtól a SZTE Összehasonlító Irodalomtudomány tanszékének kiadványában, a Szövegek között-ben (4. kötet, két éve jelent meg, nekem megvan, ha kellene); és az én előadás-vázlatom 'Tolkien: források, hagyományok, kritika' címmel VZ-on (ja igen, esetleg szóba jöhet az alakulókonferencián felolvasott szövegem is, bár az aztán végleg nem releváns ide). Ami még esetleg kapcslódhat, bár inkább elmélet, és nagyjából a használhatatlan elméleti megközelítéseket mutatja be, az Maár Edit 'A fantasztikus irodalom' c. munkája (Osiris Zsebkönyvtár)-- bár egy szó sem esik benne Tolkienről, és Maár Edit úgy csinál, mintha francia szakirodalmon kívül más nem is létezne). Ebből is látszik, hogy el kell kezdeni magyarul írni-- szerintem ha valaki írna egy (akár kisebb, bevezető jellegű) magyar Tolkien-monográfiát (olyat, mint ami a Harry Potterről jelent meg az Osiris Zsebkönyvtárban tavaly), viszonylag könnyen lehetne kiadót találni rá.
Dín: rövidesen meg fogom írni a konferencia-felhívást-- ez azt jelenti, hogy a hétvégén Ezután szétküldöm mindenfelé az országban, és írok Bókaynak is (meg neked is, hogy írtam neki). Szerintem nem kell nagyon puccos plakát: csinálok egy egyszerű Word-os felhívást, a tetejére odateszem az MTT logot, és azt majd lehet nyomtatni-nagyítani-másolni, és persze kirakni midnenfelé.
Lamorak
(Aristotelés)
- Dínchamion
- Nem elérhető
Én szívesen megcsinálom a plakátot (ha nem akartok valami nagyon puccos dolgot, de legfeljebb elkülditek a grafikákat), ha kell.
És még egy kérdés: a Bókaynak mikor küldesz levelet? Csak azért kérdezem, hogy nagyjából egyidőben kellene jelentkeznem nála, hogy élek, létezem, stb.
Üdv:
Dín
- Gandalf
- Nem elérhető
A magyar kiadványok fordítóit összegyűjtöttem:
Göncz Árpád, Tandori Dezső, Réz Ádám, Gálvölgyi Judit, Vándor Judit, Békési József, Tótfalusi István, Szobotka Tibor, Németh Anikó, Szántó Judit, Koltai Gábor, Szántai Zsolt, Koncz Éva, Lacza Katalin
(A két képeskönyv szövegeinek fordítóit nem tudom, ha valaki megmondaná, megköszönnénk! )
A kiadók: Móra, Ciceró, Gondolat, Európa, Fátum-Ars, Szukits, Merényi, Holló és Társa (ha kihagytam valamit, szóljatok!)
Kérdés: Ezek közül kik kaptak már, s kik nem értesítést? Van olyan, amelyeknek nem ismerjük a címét? Tudtommal a többséget már az alakulóülés kapcsán sikerült elérni (ezek a címek kinél is vannak?), de sajna nem mindenkit.
Nem válaszoltak még, mi?
- Minerva
- Nem elérhető
"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"
- Léli
- Nem elérhető
Gyorsan? Na az nem fog menni. Túl sok dologom van, ráadásul azt sem tudom még pontosan, milyen bevezető szöveget írjak, és, ha azt akarom, hogy elfogadjátok, akkor nagyon jól kell megcsinálnom (sőt, jobban ), szóval nem hiszem, hogy idén kész lesz...
Illetve Lamorak! Tudsz valamilyen magyar nyelvű olvasnivalót ajánlani a T-mában? (Vagy bárki más?)
Hosszú és eredményes életet
Telcontar Léli
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Minerva
- Nem elérhető
Igenigenigenigen! Várjuk! Hajjrá! Csak minál gyorsabban! :bounce:Telcontar_Leli írta: Üdvözletem!
Én tulajdonképpen csak azért jöttem ide, hogy megkérdezzem: Írt-e már valaki Aragorn GyU-beli jellemfeljődéséről? Gondolom, igen, de, ha teljesen véltetlenül elfelejtették volna, megpróbálhatok valamit alkotni. Hogyha szükség lenne rá... [size=9:226lqgv0]Az biztos, hogy nem fog gyorsan elkészülni, és ne vegyetek be a tudományos részlegbe, mert cseppet sem tartozom ide, ez csak egy kósza ötletem...)[/size]
Hosszú és eredményes életet
Telcontar Léli
- Lamorak
- Nem elérhető
Cueddo írta:
Gondolkoztam, és valószínűleg az én témám Tolkien mitológia- és vallásértelmezése lesz, vagy vmi ilyesmi...
mondjuk ez hatalmas téma - lehet, hogy ennek inkább az angol szakdolgozatomnak kellene majd lennie
Igen, akár az is lehetne. Kezdetnek nézd meg mondjuk a kapcsolatot Tolkien mitológia- és vallásfogalma között: hogyan kapcsolódik a ml a valláshoz, struktúráját, szövegközpontjait, szövegszerűségét, gyakorlatát, stb.-t tekintve.
Lamorak
(Aristotelés)
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.