Gondolatok

Több
22 éve 4 hete #79524 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Gondolatok
Cica: Szija Hugi! :D Hogy én miket meg nem tudok? 8O Azt tudom, hogy eddig miket olvastál, de azt nem, hogy most mit szeretnél! Szívből ajánlom neked azt a könyvet, mert nagyon tanulságos! Ha tetszik, akkor még pár ajánlat:
Baudleaire: Mesterséges mennyországok
Csáth Géza: Lidércálmok
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai; Belülről izzó tűz... (És lényegében az összes könyv Castanedától :roll: :D )

Huxleytól valóban elég sokan ismerik a Szép új világ c. könyvet, ami tényleg nagyon jó, :wink: azonban Az érzékelés kapui-t annál kevesebben. Ez utóbbival kapcsolatban egy kis infó: (Hátha tudok újat mondani. :roll: )
Mond valakinek valamit a Doors neve, mint zenekar? (Én spec nagyon szeretem a zenéjüket! :D ) Nos, ők ez után a könyv után választották a nevüket; pontosabban egy idézete után:

'Ha az érzékelés kapui megtisztítattnak, a dolgok végtelen valójukban tűnnek majd fel.'

(Bocsi, ha nem teljesen pontos, de ez most fejből ment. :oops: )

Darky: Csak egy kis kötöszködés: :twisted: :wink:
Egy percig nem vonom kétségbe a meditáció 6almát, neked ebben teljesen igazad van! De kérlek szólj, ha meditáció útján olyasmiket sikerült átélned, amelyek Az érzékelés kapuiban le vannak írva! Persze sikerülhet, de ha ez olyan könnyen menne, mindenki agyba-főbe meditálna! :roll: Ehhez rengeteg idő és energia kell és nem árt ha van valami, ami elindítja az embert ebbe az irányba. Hogy kinek mi, az szubjektív... Amíg valaki nem tudja, hogy meditáció útján mit is keres, addig elég nehéz dolga van; azonban némi tapasztalattal (akár információs-olvasási szinten) már van kapaszkodója!
Neked is melegen ajánlom a Castaneda könyveket, illetve az eddig emlegetett Huxleyt! :D :wink:

"Aure entuluva!"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 4 hete #79474 Írta: Eurynome
Eurynome válaszolt a következő témában: Gondolatok

Cicafül írta: Megtudhatom, hogy Titeket mért sokkolt?

Engem spec azért, mert egy jövőt írt le. Egy lehetséges, borzasztó, embertelen jövőt, ami még be is következhet.

...and Death laughs back...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 4 hete #79431 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Gondolatok
Tudtak valamit a régiek a drogok kapcsán...annyi biztos, hogy az Ént jobban megismerhették. Egy volt csupán a baj: hogy nem volt összhangban a testükkel. Azaz kvázi rákényszerítették egy egy anyag segítségével a testet a spirituális utazásra.
De minek a drog, ha megy másképpen is? Ingyen. Egyszerűen. Bármikor. Bármennyit. Meditációval...

Huhú :)

Több
22 éve 4 hete #79419 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Gondolatok

Andi írta: "A barátság szolgálat, erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep."

Ezt Márai Sándor írta a Füves könyvben. Nagyon szép gondolatok vannak benne mindenről, ajánlom figyelmetekbe.

Én is olvastam...ám ez utóbbival akkor sem értettem egyet. Mért "szolgálat" és mért "szerep"??? 8O Nekem ezek a fogalmak összeegyeztethetetlenek a barátsággal... De ez az én véleményem.
Különben a könyv tetszett; érdekes!

Huxley: Szép Új Világ; Még valaki olvasta azt a könyvet! Engem is sokkolt.

Én most fogom olvasni! Pontosabban az Érzékelés kapuit (Érzékelés kapui; Menny és Pokol) olvasom most. Elég komoly, megdöbbentő s miegyébb. Az Érzékelés kapui a meszkalin (mexikói peyote - kaktusz) hatásait írja. Egy teljesen más [size=9:9tnbcvvk]"drogos"[/size] megközelítés. Az én, az apró - lényegtelen (ill. annak tűnő) - dolgok felfedezése. Mindenképpen nagyon érdekes és érdemes elolvasni!
Ezek után szeretném elolvasni a Szép Új Világot... :wink: (gondolom hasonlóan jó könyvre számíthatok) Megtudhatom, hogy Titeket mért sokkolt?

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"

Több
22 éve 4 hete #79402 Írta: Álmos
Szerintem szebb lesz, mint most :)

Egyszerűbb, zöldebb, boldogabb :D

Több
22 éve 4 hete #79394 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Gondolatok

Eurynome írta:

Ring-bearer írta: a jövöről, hogy létezik e tökéletes világ, ahol mindenki boldog? Szerintetek?

Csak egy könyv: Huxley: Szép Új Világ. Engem sokkolt.

Juhé! :hello: Még valaki olvasta azt a könyvet! Engem is sokkolt.
Ring, olvasd el, sokkal jobb, mint a Különvélemény (én is láttam)!

Brisa

Több
22 éve 4 hete #79393 Írta: Eurynome
Eurynome válaszolt a következő témában: Gondolatok

Ring-bearer írta: a jövöről, hogy létezik e tökéletes világ, ahol mindenki boldog? Szerintetek?

Csak egy könyv: Huxley: Szép Új Világ. Engem sokkolt.

...and Death laughs back...

Több
22 éve 4 hete #79386 Írta: Hunnai
Hunnai válaszolt a következő témában: Gondolatok
"Csak a barát nem önző; máskülönben nem barát. Csak a brát nem hiú, mert minden jót és szépet barátjának akar, nem önmagának. A szerelmes mindig akar valamit; a barát nem akar önmagának semmit."
"A barátság szolgálat, erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep."

Ezt Márai Sándor írta a Füves könyvben. Nagyon szép gondolatok vannak benne mindenről, ajánlom figyelmetekbe.

Én vagyok az, aki nem jó, fellegajtó-nyitogató - Jaj!
Nyitogatom a felleget, sírok alatt eleget - Jaj!

Több
22 éve 4 hete #79371 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Gondolatok
Láttam a Különvéleményt, a moziban. Mindenkinek ajánlom, mert nagyon elgondolkoztat a jövöről, hogy létezik e tökéletes világ, ahol mindenki boldog? Szerintetek? Spilberg film, ami abban is látszik, hogy a jövőtöl fél. A Mesterséges értelem, "ugyanerről" szól.
Akkora feszültség volt bennem, hogy úgy érzetem, sikítok a moziban!
És a címe is megtévesztő... Muszáj volt leírnom, mert még mindig sokk alatt vagyok tőle :!:
Ring

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
22 éve 4 hete #79326 Írta: Aralataion
Aralataion válaszolt a következő témában: Gondolatok
Gyorsan a fiú-lány barátságról mielőtt lefut a téma:
Nem az a kérdés, hogy létezik hanem az, hogy miért jó.Számomra azért, mert a lányok érzelmi oldalról sokkal többet tudnak adni.Tanácsot egyik sráctól se kérnék soha ha épp emberi kapcsolatokról van szó.A lányok empatikusabbak és segítenek a másik fél oldaláról megfogni a dolgokat.Olyan dolgokra hívják fel a figyelmem, ami az életben eszembe nem jutott volna!
Ezért igenis szükség van ilyen barátságokra.
Az meg, hogy átalakul-e, már nem mi döntjük el.Azt viszont sokkal inkább, hogy mennyire fontos a számunkra a jó viszony megtartása. Mi ér többet? Nem biztos hogy a szerelem annyi lelki támaszt tud adni mint egy komoly barátság... :roll:

Az "igazi" férfiúi barátságok kihaló félben vannak. Ha jobban megnézzük ezek léte egy kölcsönös egymássra utaltságon alapul. Nekünk már nincsenek mélyen gyökerező bajtársias kötődéseink.
Egy iskola(!) szét tud választani embereket a túlzsúfolt napjaival. Pedig csak két osztályteremmel aarrább kéne nézni :!:

a kezemmel most mindenféle íveket rajzolok, amiből kiolvashatod a nevem ha tudsz gondolkodni az én fejemmel.

Több
22 éve 1 hónapja #79042 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Gondolatok
A barátságot (akárcsak a bölcsességet) nem vállalkozom meghatározni-- ahogy én magamban kezelem a dolgokat a barátság azt jelenti, hogy kölcsönösen fontosak vagyunk egymásnak valakivel. Ennek persze nagyon sok következménye van, és persze a fontosságot is meg kellene fogni; fontos dolog az, amit a fontos embereknek mondasz el. Amit nem mondasz el soha, az nem lehet fontos.

Dínchamion írta: létezik még az a fajta férfibarátság (és kizárólag férfibarátság), amelyet Tolkien és C. S. Lewis is annyira fontosnak tartott? Létezhet-e még ez manapság, vagy akkora az emancipáció, hogy képtelenség...?

Én azt gondolom, hogy egy részről nem, mert a társadalmi-intézményes keretek annyira megváltoztak, hogy lehetetlenné teszik (ugyanez a helyzet a platóni barátsággal-- azt is értelmezhetetlen lenne megkérdezni, van-e ma a platóni értelemben vett férfi-kapcsolat). Másrészről természetesen: az érdeklődés, gondolkodás, meggyőződés közös pontjai ma is ugyanúgy fennállhatnak és közösségeket formálhatnak, mint Tolkienék idejében. Azt vonnám kétségbe, hogy ez valóban csakis férfiak között lehetséges; sokszor szakmai és meggyőződésbeli kérdésekről is jobban tudok lányokkal beszélni, mint fiúkkal.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
22 éve 1 hónapja #79027 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Gondolatok
Aiya,

a barátságról most nem írnék részletesen, csak annyit, hogy szerintem itt is léteznek bizonyos fokozatok: ismerős, haver, barát... De ami eszember jutott: létezik még az a fajta férfibarátság (és kizárólag férfibarátság), amelyet Tolkien és C. S. Lewis is annyira fontosnak tartott? Létezhet-e még ez manapság, vagy akkora az emancipáció, hogy képtelenség...?

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
22 éve 1 hónapja #78992 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Gondolatok
Van az a sokat csépelt mondás, hogy bajban mutatkozik meg, hogy ki az igazi barát. Szerintem ebben minden benne van. :roll: :wink:
Megosztják egymással a gondjaikat, örömeiket, rögtön észreveszi az egyik a másikon, hogyha valami baja van, stb. :roll:
Most csak ennyit, szió:
Kincső

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
22 éve 1 hónapja #78989 Írta: Cueddo
Cueddo válaszolt a következő témában: Gondolatok

Márai mondott valami olyasmit, hogy a férfibarátság még a szerelemnél is szorosabb kötelék, mert hiányzik belőle még az az önzés is, ami a szerelemben van (a másikban önmagunkat szeretjük, stb.)

És én nagyon-nagyon sokat várok egy barátságtól, a szerelemről nem is beszélve, hatalmas önfeláldozást a legapróbb dolgoktól kezdve a legnagyobbakig.

Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.

(Dylan Thomas)

Több
22 éve 1 hónapja #78971 Írta: Ringbearer
A barát az, akinek mindent elmondhatsz, aki segít neked.
És ős is elmondhat mindent, és én is segítek neki!
És persze jól érezzük magunkat együtt.

Több
22 éve 1 hónapja #78964 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Gondolatok
A barátság lényege: számíthattok egymásra, jól elvagytok együtt, és mindig van valaki, aki támaszt nyújt, és megvigasztal, ha szükséged van rá. Kicsit önzőnek tűnik, de sztem ez van.

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
22 éve 1 hónapja #78900 Írta: Álmos
Most csönd van... hullámzik az élet, s hullámzunk benne mi is ;)

Több
22 éve 1 hónapja #78860 Írta: Liang
Liang válaszolt a következő témában: Gondolatok
Na mi ez a nagy pangás? Valami ihletet emberek,így nem lehet jókat írni :twisted: !
Például,ki hogyan magyarázná meg a barátság lényegét?

"A törökök újra kurjongatnak a kapuk előtt" :twisted:

Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka

Több
22 éve 1 hónapja #78722 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Gondolatok

Kincső írta: És ha barátok, és meg tudják osztani egymással gondjukat-bajukat, közös az érdeklődésük/foglalkozásuk, stb., akkor abból szvsz szerelem lesz,

Off.: Vagy szakmai rivalizálás, ami viszont nem tesz jót a kapcsolatnak :D

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 1 hónapja #78648 Írta: Yavanna

Brisa írta: Ennek fényében akkor átfogalmazom a kérdésemet. Ti minden ellenkező nemű emberre "másképp néztetek", illetve "vonzódtatok hozzá", akivel most jóban vagytok a társaságon belül???

Ha nem problematikus, akkor én válaszolnék erre, mert úgy látom, még mindig nem tiszta a kép.
Az, hogy valakivel jóban vagyok, még nem jelent igazi jó barátságot! Jóban lenni simán lehet akár egy rakás fiúval is, annélkül, hogy bármi mást is éreznénk egymás iránt.
A fórumos társaságra vonatkoztatva, pedig ez áll :arrow: Egy hímnemű egyeddel sincs olyan mély baráti kapcsolatom, hogy ez problémát okozhatna.
A másik pedig az idő... Az, hogy ki hogyan néz most a másikra, az egy dolog (hiszen még nem ismerjük egymást olyan régen), az pedig, hogy mi lesz majd egyszer a jövőben, egy egészen másik dolog. Mélyebb baráti kapcsolat esetén sem biztos, hogy most bármelyik fél is többet érez, csak az, hogy valamelyik fél (akár mindkettő) vagy érzett, valami plusszt, vagy fog valamikor a jövőben.

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 1 hónapja #78643 Írta: Brisa

Darkman írta:

Brisa írta: Darky, Yavi, Cica és a többiek: Gondoljatok a társaságban lévő kapcsolatokra. Tény, hogy még rövid idő telt el ahhoz, hogy nagybetűs barátságokról beszéljünk itt (legalábbis nagyobb mennyiségben), de nem hiszem el, hogy minden lány minden fiúba beleesett, akivel most jó kapcsolatban van, és fordítva.

Nem beleesett, hanem másképp nézett rá! Nem szerelmes lett belé, hanem vonzódott hozzá!
Nagy különbség!

Hát ez most nem tök mindegy? :roll: De igazad van, nem kell szerelmesnek lennie az embernek a barátjába ahhoz, hogy megváltozzon (jó vagy rossz irányba) a kapcsolatuk. Elég ahhoz a vonzódás is. (Szerintem viszont az, hogy csak átsuhan a fején a "mi lenne, ha..." gondolat, már kevés.)

Ennek fényében akkor átfogalmazom a kérdésemet. Ti minden ellenkező nemű emberre "másképp néztetek", illetve "vonzódtatok hozzá", akivel most jóban vagytok a társaságon belül???

Brisa

Több
22 éve 1 hónapja #78640 Írta: Yavanna

Ring-bearer írta: Szerintem, ha van egy fiú barátod, (tényleg jó barátod!), akkor azt csak elrontja a szerelem! Mert eljön a kamaszkor, és a lányok észreveszik a fiúkat, és fordítva. És, ha ez a barátság ezáltal szétszakad, mert nem tudják, mit kezdjenek egymással, hogy "rájöttek", hogy egyikőjük fiú a másik lány, akkor az hihetetlen nagy veszteség.

Na igen előfordulhat, hogy valahol beüt a szerelem és teljesen tönkreteszi a barátságot. De ez nem feltétlenül következik be, mert ez elsősorban az érintetteken múlik. Tapasztalatom szerint az emberek egy bizonyos időn túl megtanulják kezelni ezt a helyzetet. Persze sajnos akadnak kivételek is, ez tény.

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 1 hónapja #78638 Írta: Yavanna

Darkman írta: Nem beleesett, hanem másképp nézett rá! Nem szerelmes lett belé, hanem vonzódott hozzá!
Nagy különbség!

Pontosan itt van a nazgúl elásva! Csak ezt a lényeges különbséget sokan nem veszik észre!

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 1 hónapja #78605 Írta: Álmos
Hát nemtom...véleményem és tapasztalatom szerint az ellentétek vonzzák egymást. A felszínen legalábbis. De mélyen legbelül fellelhető a hasonlóság, ugyanis minden kapcsolat visszatükröződése egy önmagunkról megálmodott önmagunknak. Wow micsoda mondat :)

cupp

Több
22 éve 1 hónapja #78594 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Gondolatok

Brisa írta:

Lamorak írta: Brísa: OK, vettem; én is a chaten szoktam meg.

Jól van. Akkor már csak a Brísázásról kell leszoknod. Ugyanis én Brisa vagyok! Értsd meg, semmi közöm a GyU-ból ismert Bríhez. :D

Brisa: nekem a nevedről mindig Briza jut eszembe a Sötét-elf trilógiából... ;) Bocsi. :)

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
22 éve 1 hónapja #78584 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Gondolatok
Mit értetek Ti szerelem alatt? :roll:
Lehet, hogy h***e kérdés, de nekem nem igazán tiszta ez a dolog.
Mert mondjuk, ha szerelemből lesz utóbb a házasság, akkor az illető egyedeknek úgymond "barátoknak" is kell lenniük: megosztani egymással a gondjaikat, hasonló érdeklődés, mert mit tud egymással kezdeni egy műszaki zseni férj és teszemazt egy ókorkutató feleség? A pasi lelkendezik, hogy ilyen meg olyan szerkentyűkkel dolgozik, amiből a nő semmit nem ért, és hiába mondja, milyen érdekes dolgokra jött rá a görögökkel v. a rómaiakkal kapcsolatban, az a férjének kínai lesz.
És ha barátok, és meg tudják osztani egymással gondjukat-bajukat, közös az érdeklődésük/foglalkozásuk, stb., akkor abból szvsz szerelem lesz, mert valószínűtlenül ritka szerencse egy "szerelemből" és egy "barátságból" egyszerre szeretett hasonló érdeklődésű fiú/lány szerintem. :roll:
Tehát mi is itt a szerelem? :roll:

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
22 éve 1 hónapja #78482 Írta: Ringbearer
Szerintem, ha van egy fiú barátod, (tényleg jó barátod!), akkor azt csak elrontja a szerelem! Mert eljön a kamaszkor, és a lányok észreveszik a fiúkat, és fordítva. És, ha ez a barátság ezáltal szétszakad, mert nem tudják, mit kezdjenek egymással, hogy "rájöttek", hogy egyikőjük fiú a másik lány, akkor az hihetetlen nagy veszteség.
A nagymamám mindig azt mondja, hogy a lányok közti barátság nem lehet olyan erős (mert valamilyen szintig versenyeznek egymással, vagy féltékenyek), mint egy fiú-lány közti.
No, megyek veletek találkozni! :wink:

Több
22 éve 1 hónapja #78358 Írta: Telumehtar
Telumehtar válaszolt a következő témában: Gondolatok
Áfi: Ugy értem hogy ha sok fiubaráttal vagy körülvéve akkor egyidö után nem alakulhat ki ilyen kapcsolat mert sokan vagytok... ;)

Több
22 éve 1 hónapja #78356 Írta: Álmos

Brisa írta:

Jól van. Akkor már csak a Brísázásról kell leszoknod. Ugyanis én Brisa vagyok! Értsd meg, semmi közöm a GyU-ból ismert Bríhez. :D

(Csak megtanulja már a társaság... Eia, Ring, Léli és Rogue... gondom lesz rátok is. :twisted: :wink: )

Darky, Yavi, Cica és a többiek: Gondoljatok a társaságban lévő kapcsolatokra. Tény, hogy még rövid idő telt el ahhoz, hogy nagybetűs barátságokról beszéljünk itt (legalábbis nagyobb mennyiségben), de nem hiszem el, hogy minden lány minden fiúba beleesett, akivel most jó kapcsolatban van, és fordítva.

Nem beleesett, hanem másképp nézett rá! Nem szerelmes lett belé, hanem vonzódott hozzá!
Nagy különbség!

Több
22 éve 1 hónapja #78343 Írta: Brisa

(Csak megtanulja már a társaság... Eia, Ring, Léli és Rogue... gondom lesz rátok is. :twisted: :wink: )

Darky, Yavi, Cica és a többiek: Gondoljatok a társaságban lévő kapcsolatokra. Tény, hogy még rövid idő telt el ahhoz, hogy nagybetűs barátságokról beszéljünk itt (legalábbis nagyobb mennyiségben), de nem hiszem el, hogy minden lány minden fiúba beleesett, akivel most jó kapcsolatban van, és fordítva.

Brisa

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.606 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére