- Köszönetek: 0
Gondolatok
- Dae/siss
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Az mondjuk szerintem elvárható egy jó elemzésnél, hogy tartalmazzon tárgyi dolgokat is, mint történelmi háttér, életrajzi dolgok... persze nem úgy kivesézve, mint egy szakkönyvben, de nagyon gyakran ezeket is fel lehet használni, hogy megértsük az adott írói produktumot. Vagy nem. Ez is nézőpont kérdése.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Brisa
- Nem elérhető
Dodiee Took írta: És sokszor elöjönnek az ilyen párbeszédek: "Azért nem jó a dolgozatod, mert azt írtad, a költö ezt és ezt akarja kifejezni. A költö nem ezt akarta kifejezni ezzel, ez így teljesen rossz." Márkor pedig, ha nem a saját benyomásaimat írom le, hanem esetleg bemagoltam amit a könyveben írtak, akkor az a hiba, hogy nem a saját benyomásaimat írtam le. most akkor mi van?
Ha Lamorak most erre járna, akkor (századszorra is) feltenné a nagy kérdést: "Kit érdekel, hogy a költő mit akart kifejezni?"
És bár előszeretettel játszom olyat, hogy megpróbálom kitalálni, mit érezhetett, mi történhetet a szerzővel, amikor mondjuk ezt és ezt a dalt/verset/novellát stb. írta, Lamorak hatott rám. Ennek fényében én is azt mondom, hogy inkább arról beszéljünk/írjunk az értelmezés során, hogy az adott mű RÁNK milyen hatással van.
Sajnos én már kiöregedtem a gimiből, és az irodalom órákból, így már nem tesztelhetem le a tanáromat. Pedig kiváncsi lennék, hogyan értékelne egy olyan dolgozatot, amely szinte semmit sem foglalkozna az adott művész korával, életrajzával, körülményeivel, hanem csak az én szubjektív reflekcióimat tartalmazná... Esetleg van olyan középsulis, aki meg merné kockáztatni?
(Amúgy az én fogalmazásaim is mindig abból álltak - mivel ezt tanították -, hogy a kor sajátosságaiból, a művész életrajzából különböző következtetéseket voltam le, hogy meg találjam az "okot", amiért az adott mű született. Tök nevetséges tűnik így utólag...)
Brisa
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Dodiee
- Nem elérhető
- We're under the same sky
- Köszönetek: 7
De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.
- Dínchamion
- Nem elérhető
Feldobnék egy témát, hátha sikere lesz. A Mitológia, vallás... topicban merült fel A Gyűrűk Ura és más szövegek értelmezése kapcsán, hogy hogyan kell/érdemes/célszerű egy szöveget értelmezni, magát az _értelmezést_ leírni és felismerni, satöbbi.
Mivel ott meglehetősen offtopic, ezért gondoltam áthozom ide. Várom a véleményeket (részemről rohanok, aztán majd jövök -- az eddigi tendenciát figyelembe véve úgyis én kezdem a sort... ).
Üdv:
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Álmos
- Nem elérhető
Gandalf írta: Hehehe, most, hogy van külön vallás topic, sokan nem fognak ide betérni és pangás lesz...
Be gonoszkodó kedvemben vagyok!
Na megállj, ezért kiegyenesítem a sapidat
Huhú
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Be gonoszkodó kedvemben vagyok!
- Álmos
- Nem elérhető
de nagy a pangás hmmm, dobjak fel egy témát?
Inkább elmondom, hogy Ákos Andante típusú vonós kreációs miegymásos koncert kesz szombaton 17:00 kor a Konferenciaközpontban, aki akar menni az holnap vegyen jegyet, mert hamarosan elfogynak...
ÜDvi
Huhú
- Brisa
- Nem elérhető
Darky: Csak azt, hogy te nem születtél idealistának, én pedig nem a génjeimben hordom a realizmusomat...
Brisa
- Álmos
- Nem elérhető
Huhú
- Cueddo
- Nem elérhető
Mit gondoltok, valóban érdemes lenne nyitni egy külön "Vallás" topikot?
Igen, igen, igen! Csak az hogy kapcsolódna a Tolkien HU fórumokhoz?
Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.
(Dylan Thomas)
- Brisa
- Nem elérhető
Darky: Egy ideig én is szívesen hallgatom az idealisákat. Azonban szerintem itt nem arról van szó, hogy hogyan tudja kifejezni magát. Ez inkább a szemlélettől függ. Ami pedig tanult dolog.
Alyr: Sejtettem, hogy ettől megijedsz majd. De én csak tényleg arra gondoltam, hogy kellene egy olyan ember, aki elindítja az egészet. Most képzeld el: leül egymással szemben 10 ember. Valamennyire ismerik persze egymást. Mi lesz ebből? Szerintem kisebb csoportok jönnének csak létre, lennének elszigetelt emberkék stb. És pont ezt lenne jó elkerülni...
Brisa
- Álmos
- Nem elérhető
Szerintem itt mindenki ugyanarról beszél, csak van, aki tudományosan fejezi ki magát, van, aki magasröptűen, és van, aki ...mittomén hogy
Szvsz egyik sem tehet róla, hogy csak úgy tudja kifejezni magát, ahogy. Én például ócckodom a tudámonyos kifejezőmódtól, de ennek ellenére szeretem látni és hallgatni - egy bizonyos ideig
Huhú
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Az ötlet tetszik.Brisa írta: Atya ég! Már 3 napja nem írt ebbe a topikba senki. Csak nem betegedtetek le? :evil3:
Alyr, tökre tetszett, amit a talikról írtál. Én is olyan vagyok, mint te. Kellemesen elbeszélgetni jó kis témákról télen tea és süti mellett, nyáron pedig hideg üdítő és rágcsálnivaló (fagyi) mellett. Egy ideje már erősen gondolkozom azon, hogy bevezessek egy ilyen jellegű talit is. Csak eddig egy bizonyos személy meggyőzésén fáradoztam ( ). Ugyanis rajtunk kívül még sokan vannak hasonló beállítottságú emberek (gyerekek).
Az ötletem lényege abban állna, hogy kezdésként mindig egy témát hirdetnénk meg, hogy elkerüljük a "na akkor most miről beszélghessünk?" nevezetű kínos szitut. Mindig lenne egy moderátor, aki a témát felvetné, és megadná a kezdő lendületet. A többi már menne magától. Azonban fontos, hogy ezek a beszélgetések ne legyenek magasröptűek (ld. Darkyt), sem tudományosak (ld. Oisint), ugyanakkor a bandázásba se menjen át. Inkább élmény-, tapasztalat szintű legyen (pl. én ezt gondolom erről a dologról, velem ez így és így történt meg). Így elkerülhetnénk a Gondolatok-topikos talik hátrányait (pl. hogy a kicsik hozzá sem tudtak szólni).
Mit szólsz, Alyr?
Felőlem átmehet magasrüptűbe és tudományosba is, csak ne nagyon. A legfontosabb, hogy a beszélgetés legyen a célja az egésznek.
Viszont a moderátor, mint funkció...
Nagyon is a csoportfoglalkozásokra emlékeztet engem, és irányított beszélgetésre. De ez biztos csak az én paranoiám.
Az ötletet támogatom, lets go!
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Arlith
- Nem elérhető
Ha más mondja, lehet, hogy engem is megbántott volna.
Oisin: Nekem is vannak rossz napjaim, és asszem az emotikonok elárulják, hogy nem bántottál meg, miért tetted volna és remélem én se téged, nem állt szándékomban. Azon kaphattam volna fel esetleg a vizet, hogy a "hátammögött" vitatkoztál velem. Persze ez ITT nem megy másként Az,hogy én egy hétig nem teszem be ide a lábam, az nem a te hibád.
"God's away, God's away
God's away on business, business"
- Oisin
- Nem elérhető
Valóban a "meghajlok a tudásod előtt" kifejezésben éreztem némi gúnyos hangsúlyt. Ha ez nem volt szándékos, akkor felejtsük el. Örülök, hogy sikerült tisztáznunk. Részemről ezzel le van zárva a dolog.
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- Brisa
- Nem elérhető
Én így értettem, és ez inkább engem minősít, mint téged.
(Kiváncsi lennék, hogy én fogalmaztam félreérthetően, vagy Oisin vetítette bele az érzéseit...)
Brisa
- Oisin
- Nem elérhető
Brisa: A Te tudásod a pszichológia terén sokkal nagyobb, mint az enyém, ezt sose tagadtam, csak azért kötöttem bele, mert az adott esetben félreérthetően fogalmaztál. Viszont én nem írtam neked gúnyos hangnemben, úgyhogy lsz. Te se csináld, mert nem szeretném ha bármiféle feszültség lenne köztünk...
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- Arlith
- Nem elérhető
"God's away, God's away
God's away on business, business"
- Brisa
- Nem elérhető
Darkman írta: Brisa:
" Igenis mentális folyamat az érzelem is, sőt az ösztönös reakció szintúgy, ugyanis a pszichológia úgy képzeli, hogy ezek is az agyban lejátszodó biokémiai folyamatokra vezethető vissza "
Csak egy ötlet, kíváncsi vagyok a véleményedre. Mi van akkor, hogyha az agy afféle transzformátor, amely adott ingerek hatására adott ionizációs áramlatokat indít meg, s ezáltal a mentális folyamat az anyagi világban megnyilvánulttá válik. Vagyis az agy nem más, mint az egyik összekötő kapocs az asztrál és az anyagi világ között. Az asztrálvilág küldi az ingereket, az agy pedig lefordítja. Tolmács, tévékészülék, kontrollterem - s mindezt ingyen
Darky, asszem sejted a véleményemet. Szép és jó, sőt még lehetséges is, de én nem hiszek benne.
Alyr, tökre tetszett, amit a talikról írtál. Én is olyan vagyok, mint te. Kellemesen elbeszélgetni jó kis témákról télen tea és süti mellett, nyáron pedig hideg üdítő és rágcsálnivaló (fagyi) mellett. Egy ideje már erősen gondolkozom azon, hogy bevezessek egy ilyen jellegű talit is. Csak eddig egy bizonyos személy meggyőzésén fáradoztam ( ). Ugyanis rajtunk kívül még sokan vannak hasonló beállítottságú emberek (gyerekek).
Az ötletem lényege abban állna, hogy kezdésként mindig egy témát hirdetnénk meg, hogy elkerüljük a "na akkor most miről beszélghessünk?" nevezetű kínos szitut. Mindig lenne egy moderátor, aki a témát felvetné, és megadná a kezdő lendületet. A többi már menne magától. Azonban fontos, hogy ezek a beszélgetések ne legyenek magasröptűek (ld. Darkyt), sem tudományosak (ld. Oisint), ugyanakkor a bandázásba se menjen át. Inkább élmény-, tapasztalat szintű legyen (pl. én ezt gondolom erről a dologról, velem ez így és így történt meg). Így elkerülhetnénk a Gondolatok-topikos talik hátrányait (pl. hogy a kicsik hozzá sem tudtak szólni).
Mit szólsz, Alyr?
Oisin, meghajlok a tudásod előtt. Onnan már nem tudok tovább vitatkozni veled. Ha természettudományos, akkor legyen természettudományos. Nekem mindegy minek hívjuk.
Brisa
- ÉSzAH
- Nem elérhető
Csak azért gondoltam, mert ezt a kontrafaktuális dolgot engem idézve hoztál fel, így azt hittem, azzal nem értesz egyet, amit én írtam. Furcsálltam is a dolgot, tekintve, hogy amit írtál, nem mondott ellent annak, amit én próbáltam szavakba önteni. :itscool:
ÉSzAH
"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Oisin írta:
Telcontar írta: Ha Galadriel elfogadta volna a Gyűrűt, önmaga vált volna a következő gonosszá.
Így van. De Galadriel nem olyan gonosszá vált volna, mint Morgoth vagy Sauron, hanem egészen másmilyenné. Szerintem ő összehozta volna azt a kombinációt, ami Tolkien világából feltűnően hiányzik: a szépség és gonoszság kombinációját (valahogy úgy mint a Forgotten Realms sötét tündéi). És mint ilyen, megakadályozhatta volna a világ elszürkülését, és létrehozhatott volna egy vad, kegyetlenségében is gyönyörű Középföldét, szemben az emberek viszonylag békés, de szürke és unalmas Középföldéjével. Persze mindez csak spekuláció, de számomra érdekes...
Üdv, Oisin
Azt azért ne felejtsük el, hogy a Gyűrű gonosz. Szauron kovácsolta és hatalmát beleöntötte, Gandalf sem véletlenül nem fogadta el- nem tudott volna úrrá lenni azon a lényen akivé a Gyűrű tette volna őt.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Oisin
- Nem elérhető
Telcontar írta: Ha Galadriel elfogadta volna a Gyűrűt, önmaga vált volna a következő gonosszá.
Így van. De Galadriel nem olyan gonosszá vált volna, mint Morgoth vagy Sauron, hanem egészen másmilyenné. Szerintem ő összehozta volna azt a kombinációt, ami Tolkien világából feltűnően hiányzik: a szépség és gonoszság kombinációját (valahogy úgy mint a Forgotten Realms sötét tündéi). És mint ilyen, megakadályozhatta volna a világ elszürkülését, és létrehozhatott volna egy vad, kegyetlenségében is gyönyörű Középföldét, szemben az emberek viszonylag békés, de szürke és unalmas Középföldéjével. Persze mindez csak spekuláció, de számomra érdekes...
Üdv, Oisin
- Telcontar
- Nem elérhető
Azért maradt az Első Kor után Középföldén, mert addig még nem volt lehetősége az uralkodásra és mert nem akart Celeborntól elszakadni (akinek nem volt joga hajóra szállni, lévén sinda). Viszont Szauron felemelkedésével úgy látta: az ő feladata Morgoth tanítványát végleg elűzni. A Másodkor kezdetétől fogva Galadriel volt Szauron legfőbb ellensége. És amikor Frodó felkínálta neki a gyűrűt, azt mondta: megkaphatna mindent, amire valaha vágyot. De addigra elég bölcs volt már és látta Feanor bukását ahhoz, hogy megértse: az uralkodás immár nem az ő feladata. A visszautasítás volt az a tette, amellyel megszerezte magának a hajójegyet Valinorba. (lásd: A Gyűrű Keresése).
- Oisin
- Nem elérhető
Üdv, Oisin
- Oisin
- Nem elérhető
Finwe írta: Ezen én is gondolkodtam. Mégpedig azon, ha Galadriel elfogadta volna a gyűrűt akkor talán nem szürkült volna el a világ? Erre gondoltál Te is?
Igen, erre! Galadriel a 3 tünde gyűrű + az 1 gyűrű hatalmával ezt megakadályozhatta volna, csakhogy ez teljesen ellentétes Ilúvatar tervével, miszerint a tündéknek el kell hagyniuk Középföldét, és át kell adniuk az uralmat az embereknek. Ezek után az a kérdés, hogy Ilúvatar és a Valák ezt eltűrték volna, vagy pedig durván beavatkoznak, mint Númenor esetében? Szerintetek?
Üdv, Oisin
- ÉSzAH
- Nem elérhető
Mindazonáltal én nem állítom, hogy az emberi társadalmak eredendően matriarchális alapra szerveződtek. (Bár én már nem látom át, hogy itt ebben a topikban ki mit olvas ki abból, amit leírok.) Én csak annyit mondtam, hogy nem lenne helyes kizárni. Azt próbálom itt megvilágítani, hogy ebben a kérdésben NINCSENEK tények. Nincsenek közmegegyezését tárgyát képező elméletek. Éppen ezért helytelen lenne úgy beszélni a témáról, mintha lennének. Vélemények vannak, érvek vannak. Pontosan azért, amit írtál: mert nem látunk vissza elég régre. Kontrafaktuális feltételezések ide vagy oda, nem bizonyítanak semmit pro se, de contra se.
ÉSzAH
"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/
- Cueddo
- Nem elérhető
Ejha, nekem is vizsgaidőszak, ráadásul azon a héten egy híján mindennap vizsgázom + azutáni héten is kétszer, szóval vsz én sem tudok menni... Esetleg jún6 után...de azt sem tudom biztosan...
Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.
(Dylan Thomas)
- Gandalf
- Nem elérhető
Finduilas írta: Következő önismereti beszélgetés: Május 31-e szombat
A helyszín valószínűleg ugyanaz lesz, mint múltkor, vagyis Vöröskővár. (Azzal a különbséggel, hogy most árnyékba fogunk ülni. )
Arra kérnénk mindenkit, aki szeretne jönni, hogy írjon privit Brisának és nekem!
Akkor nem megyek. Vizsgaidőszakban nincs mese...
- Álmos
- Nem elérhető
Dodiee Took írta:
Darkman írta: amikor a lét ezer nyelve közül felismerjük azt az egyet,
Melyik egyet? a szépség nyelvét? Nem teljesen értem mit akarsz mondani ezzel.
Minden és mindenki szól hozzád, s mindegyik végtelen sok nyelven - a kérdés, hogy te melyiket beszéled? Lehet, hogy tegnap a neveden szólítottak, csak te nem értetted, s másnap, ugyanazon utcasarkon, ugyanazon a hangon szólítanak, s neked eszedbe jut: hogy nem vetted eddig észre?
Huhú
- Dodiee
- Nem elérhető
- We're under the same sky
- Köszönetek: 7
Darkman írta: amikor a lét ezer nyelve közül felismerjük azt az egyet,
Melyik egyet? a szépség nyelvét? Nem teljesen értem mit akarsz mondani ezzel.
De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.