Tolkien Klub
- Adelard
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Aredhel Ar-Feiniel írta: Ha valakinek még nincs tagsági kártyája,az a Klubbon kaphat?Mert nekem pl. még nincs.
Tudtommal csak közgyülésen lehet
Caress the one
The never-fading rain in your heart
The tears of snow-white sorrow
- Nienna Táralóm
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
- Köszönetek: 0
"Fogd fel tenyeredben a végtelent,
S egy percben élj évezredet!"
- Laurelen
- Nem elérhető
feltehetőlegNimrocco mirimafea írta: Nem akarok értetlenkedni,de akkor:
-december 11.
-Zöld Macska
-du. 2-7-ig
-300 Ft
?
"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
- Nimrocco mirimafea
- Nem elérhető
-december 11.
-Zöld Macska
-du. 2-7-ig
-300 Ft
?
- kriszana
- Nem elérhető
- A válasz az, hogy talán. És ez végleges.
Zöld MacskaNimrocco mirimafea írta: Zöld Macska vagy Ipartestületi?
"There is only one journey. Going inside yourself." (Rainer Maria Rilke)
- Nimrocco mirimafea
- Nem elérhető
- Timona
- Nem elérhető
dec. 11. ha jól tudomNimrocco mirimafea írta: Mikor lesz a következő Tolkien klub?
"Van úgy, hogy csak emlékszem arra, ami éppen történik."
Fodor Ákos
- Nimrocco mirimafea
- Nem elérhető
((( 400 )))
- Namarie
- Nem elérhető
Felagund írta:
Phaedra/Namarie írta: Szvsz tényleg nem volt céljuk, de az emberek, mint tudjuk, jóval gyengébbek és esendőbbek, mint a tündék- az Első korban is miattuk fáztak rá maedhrosék, nem is akárhogy. A tündék legalább egységesen utálják Szauront, és ha be is dőltek neki, szolgái soha nem lettek és nem is akartak lenni.
Ez szvsz azért nincs így...
Már a másodkorban is a tündék ereje csökent, és a MK végi dagorladi csatában is a númenoriak tették ki a sereg jelentősebb részét, ráadásul ha jól tudom a GYH-ban sem harcolt több 1(+2 fél) tündénél több Sauron ellen (Jó, tudom, Lórient megtámadták... )
Lórient is és Bakacsinerdőt is. Tehát azért jóval több tünde harcolt. És nem feltétlenül fizikális értelemben, hanem segítették is a Szauron ellen harcolókat.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Phaedra/Namarie írta: Szvsz tényleg nem volt céljuk, de az emberek, mint tudjuk, jóval gyengébbek és esendőbbek, mint a tündék- az Első korban is miattuk fáztak rá maedhrosék, nem is akárhogy. A tündék legalább egységesen utálják Szauront, és ha be is dőltek neki, szolgái soha nem lettek és nem is akartak lenni.
Ez szvsz azért nincs így...
Már a másodkorban is a tündék ereje csökent, és a MK végi dagorladi csatában is a númenoriak tették ki a sereg jelentősebb részét, ráadásul ha jól tudom a GYH-ban sem harcolt több 1(+2 fél) tündénél több Sauron ellen (Jó, tudom, Lórient megtámadták... )
Our knees do not bend easily
- Namarie
- Nem elérhető
- Kincső
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Phaedra/Namarie írta: Na persze, hogy van vaj a fülük mögött, csak győzzék mosni, de el kell ismerni, ha atündék öcsetestül elhajóztak volna, sokkal szegényebb lenne a világ, és mi sem levelezgetnénk itt....
Nem tudhatjuk mi lett volna...
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Namarie
- Nem elérhető
- Kincső
- Nem elérhető
Na azért a tündéknek is volt elég vaj a fülük mögött... Főleg Feanor fiainak...
És OK, hogy vannak(voltak) emberek, akik a rossz oldalra álltak, de azért hol lettek volna a tündék, ha nincs az adánok Három Háza, majd a númenoriak?!
Azért a tündék sokszor egymással is viszálykodtak, míg a hűséges emberek nem gyakták egymást... de javítsatok ki ha tévedek...
Különben meg jellemző, hogy a Feanor-fiak "választják" ki azokat az embereket, akik árulók lesznek
Bocsi kicsit eltértem az eredeti témától.
- Namarie
- Nem elérhető
- Kincső
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
nekem a következő jutott eszembe az elhajózni vagy nem kérdéssel kapcsolatban:
-ha én másodkori tünde lennék, szívem szerint elhajóznék. De kötelességtudatból nem tenném.
Tünde méretű gonosz szauron? Igen, hiszen nem vélatelenül küldték a Valák az Istarokat a harmadkorban. ha még ekkor is transzcendens eredetű beavatkozás kellett, nem hinném, hogy az emberek boldogultak volna vele egymaga. És azt ne feledjük el, hogy a harmadkori csatákban és a védekezésben is jelentős szerepe volt a tündéknek.
- Ille Lórien
- Nem elérhető
Fiona írta: Nagyon jó volt a Tolkien Klub!!!!!! Gratula a szervezőknek és az előadóknak!
Én is csatlakozom. Még sok ilyet!
"Elen síla lúmenn' omentielvo."
- Felagund
- Nem elérhető
Angwen írta:
Én magamtól eleve így képzeltem, meg is lepődtem, mikor Ankalimon közölte, hogy a Valák tudatos döntésének eredménye volt. De mivel annyira nem vagyok olvasott a témában, elhiszem neki (öreg hiba, azt mondod? ).Felagund írta: Nemrég jutott eszembe valami.
Lehetséges volna, hogy az elhalványulás nem a Valák kényszerítő ereje, hanem egy automatikus mechanizmus, ami a tündékre hat a Megrontott Ardán. Hasonlóan, mint ahogy az emberek sem bírják el Aman "levegőjét" egyszerűen azért, mert az nem az ő számukra készült.
Lehet ebben valami ráció???
Meg kéne kérni kedves Anczynkat, hogy prezentáljon bizonyítékot az elméletére
- Angwen
- Nem elérhető
Én magamtól eleve így képzeltem, meg is lepődtem, mikor Ankalimon közölte, hogy a Valák tudatos döntésének eredménye volt. De mivel annyira nem vagyok olvasott a témában, elhiszem neki (öreg hiba, azt mondod? ).Felagund írta: Nemrég jutott eszembe valami.
Lehetséges volna, hogy az elhalványulás nem a Valák kényszerítő ereje, hanem egy automatikus mechanizmus, ami a tündékre hat a Megrontott Ardán. Hasonlóan, mint ahogy az emberek sem bírják el Aman "levegőjét" egyszerűen azért, mert az nem az ő számukra készült.
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
[size=9:nw2qy81k]Ja és 200![/size]
- Kincső
- Nem elérhető
Felagund írta: Nemrég jutott eszembe valami.
Szvsz biztos nem a valák akarnak kiszúrni a tündékkel... Mint lejjebb olvasható, szvsz ez a sorsuk ami az ainuk muzsikájában benne foglaltatott eleve.
- Felagund
- Nem elérhető
- Kincső
- Nem elérhető
Én mondtam Angwennek hogy nem tudom normálisan kifejteni...
- Ankalimon
- Témaindító
- Nem elérhető
Kincső (Thilanna) írta:
JRR Tolkien [i írta: A szilmarilok[/i]-ban (Európa Kiadó 2002, 46-47. oldal)]Mert úgy mondják, a valák távozása után csönd volt; és Ilúvatar sokáig ült egyedül, és gondolkodott. Azután megszólalt: "Nézzétek a szeretett Földet, amely a quendi és az atani, a tündék és az emberek lakhelye lesz! Ám a tündék lesznek a legszebbek a Föld minden teremtményei közül, s több szépet fognak birtokolni és teremteni, mint az összes többi gyermekeim; s nagyobb áldásban lesz részük ezen a világon. De az embereknek újfajta ajándékot adok." Ezért megparancsolta, hogy az emberek szíve ne találjon nyugalmat a világ határain belül; hanem hogy maguk alakítsák a sorsukat a világ erői és véletlenei közepette, túl az ainuk muszikáján, amely minden más dolognak a sorsa, és cselekedeteik által teljesedjék ki a világ, a legapróbb részletekig.
No comment...
Igen, a klub után én is megnéztem a szövegeket, és megtaláltam ezt a részletet, de a dolog nem feltétlenül jelenti, hogy a tündéknek ne lenne szabad akaratuk, csak azt, hogy az emberek szabadságának a világ köreitől való függetlenség is része. Tolkien más helyen az emberekre vonatkozóan egyértelműen nem az általános szabadságot emeli ki, hanem a "freedom from the circles of the world" ("a világ köreitől való szabadság") kifejezést használja.
Egy másik idézet A szilmarilokból ennek alátámasztására:
Mert Ilúvatar egyedül teremtette a Gyermekeit, akik a harmadik dallammal jöttek, s még nem voltak jelen Ilúvatar első dallamában, s egyetlen ainu sem vett részt a megalkotásukban. Ezért amikor az ainuk megpillantották, nyomban meg is szerették őket, hiszen mások voltak, mint ők, különösek és szabadok, Ilúvatar gondolatainak új tükörképei, s általuk még többet ismerhettek meg Ilúvatar bölcsességéből, amely még az ainuk előtt is rejtve maradt.
Tolkien egyébként a számtalan írásában is egységesen nyilatkozik az Ilúvatar Gyermekeire vonatkozó "Free Will"-ről, szabad akaratról, nem tesz különbséget e tekintetben emberek és tündék között.
A 153. levélben ez szerepel:
Elves and Men are represented as biologically akin in this 'history', because Elves are certain aspects of Men and their talents and desires, incarnated in my little world. They have certain freedoms and powers we should like to have, and the beauty and peril and sorrow of the possession of these things is exhibited in them. ...
A 181-ben:
... Elves and Men ... were rational creatures of free will in regard to God, of the same historical rank as the Valar, though of far smaller spiritual and intellectual power and status.
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Azért is jó ez, mert nem mindenki (höhö...) olvasta el a HoME 12 kötetét (még én sem mindet...) és ugye jó sok átfedés van köztük. Egy-egy témával több kötet, több helyen is foglalkozik. Ezért is jó szerintem, ha valaki mélyen beleássa magát egy bizonyos témába - pl. Noldák hanyatlása, Gyűrűk - akkor neki rálátása van, hogy honnan is szedte az információit. Így akit bővebben érdekel a téma, jobban utána tud nézni...
Szóval köszi még egyszer!!!
- Vewy
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
vázlat...ööö...izé
Viszont a források:
A szilmarilok: A gyűrűkről és a harmadkorról c. fej. eleje
KV függelék Esztendők számlálása másodkor
A Gyűrű keresése: Galadriel és Celeborn
HoME: főként XII. kötet, de VI, VII. is. Voltak pontos oldalszámok, de elveszett az a papír
- Fio
- Nem elérhető
photobucket.com/albums/v67/Arikan/hugikepek/ nem olyan jó miőségűek (éljen a szardigigépek) emg egy két kép igen absztrakt lett, de sztem nézhetők.
"Egy vonatnál nem az a fontos, hogy merre megy, hanem hogy legyen bátorságod felszállni rá!"
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Csatlakozom: köszönjük szépen a szervezőknek (Angwen, Ankalimon)!
* Ankalimon előadás nagyon szuper volt... gratula! Nagyon alapos, részletes, és sehol sem száraz (na nem mintha sok száraz téma lenne legalábbis számomra, ami JRRT-vel kapcsolatos), szóval az előadásnak nemcsak a tartalma, hanem a módja is nagyon tetszett! Hantale:) (vázlatnak még mindig örülnénk, illetve talán forrásoknak, pl. hogy a témában mely HOME kötetben hol lehetne utána nézni, ilyenekre gondoltam, sztem többen örülnének neki. Nem lehetne ide kitenni esetleg?)
* Felagund: Sindarin jó volt, mint mindig! Köszi!
A többin nem tudtam ott maradni...
Itt vannak a képek:
katt ide
- Artemisz
- Nem elérhető
Fiona írta: Nagyon jó volt a Tolkien Klub!!!!!! Gratula a szervezőknek és az előadóknak!
CSATLAKOZOM! :hello: :itscool:
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.